Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-02-13 09:43

Grekiska parlamentet: Ja till nytt räddningspaket för bankerna

Det grekiska parlamentet sade som väntat ja till det nya räddningspaketet för de europeiska bankerna, som innebär att den grekiska regimen skall säga sig vilja göra diverse åtstramningar för att få otroliga 210 miljarder EUR (ca 1 850 miljarder svenska kronor) utbetalade till de europeiska banker som sitter med grekiska statsobligationer.

Zero Hedge bedömer att ca 19% av räddningspaketet tillfaller själva grekiska staten, medan resten går till bankerna - europeiska banker, grekiska banker och ECB.


Sedan kommer förstås väldigt få av de utlovade åtstramningarna genomföras i Grekland. Det vet regimen, det vet antagligen även euro-trojkan, men det handlar inte om att rädda grekisk ekonomi, det handlar alltjämt om att rädda bankerna. Det är extra skrattretande när det nu pratas om att ett Grekland som om de följer sparpaketen skall sparka 150 000 statligt anställda skall kunna visa upp ekonomisk tillväxt år 2013. Det kommer naturligtvis inte att ske utan den permanenta recessionen och nedmonteringen av grekisk ekonomi kommer fortsätta så länge man har kvar euron som valuta. Att spara sig ur en kris kan vara möjligt, men inte när sparandet bara handlar om att få råd att betala räntorna på skulderna.

Vad Grekland behöver göra är att gå i konkurs, betalningsinställelse (eng default), och förklara sig skuldfritt, samt införa en egen valuta. Euro-trojkan kan fortsätta betala ut pengar som tidigare till de europeiska bankerna genom att för skattebetalarnas pengar köpa bankernas grekiska då värdelösa obligationer, effekten där är den samma oavsett om Grekland ställer in betalningarna eller ej. Däremot skulle Grekland gynnas av det hela.

Finns faktiskt svenska politiker som också tycker att Grekland skall ut ur euron, t ex Göran Pettersson (m), som skriver just det på sin blogg. Förstås inte regeringens linje, då svenska regeringen lånat ut 100 miljarder SEK till IMF till obefintligt (0.1%) ränta för att skicka vidare till räddningen av europeiska banker. En del påstår att det är pengar för att rädda Grekland, men det är det alltså inte.

Nu är inte sista ordet sagt. För att 210 miljarder EUR skall betalas ut till bankerna så måste man också komma överens med just privata långivare om frivilliga nedskrivningar. Här finns alltså fortfarande en möjlighet för euro-trojkan att dra i handbromsen. Det kan vara så att man aldrig trodde att Grekland skulle gå med på åtstramningarna, men det finns alltså fortfarande en nödutgång. 

Oavsett så kommer inte åtstramningspaketet genomföras fullt ut - ingen av de tidigare åtstramningspaketen har varit i närheten av att genomföras. Det är nämligen inte regeringen som bestämmer. Politikerna i Grekland har blivit allt mindre relevanta när alla åtgärder motarbetas i praktiken. Man har enkelt uttryckt bara formell makt, inte reell makt.

Tillägg: Tyskland säger sig inte vara nöjda med att Grekland ännu en gång svurit sig vilja göra åtstramningar. Istället skall man luta sig mot euro-trojkans rapport om Grekland faktiskt genomfört något av tidigare utlovade åtgärder (det har de i princip inte, däremot håller ekonomin kaotiskt att falla samman i landet).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Det gamla isberget till byråkrater såklart. Samma gäller i Sverige, regering och riksdag säger en sak men det skiter byråkraterna i och fortgår så som de anser ligga i deras intressen.

  SvaraRadera
 2. Cornu du beskriver ju bara halva sanningen.
  Långivarna skall ju samtidigt gå med på att lånen skrivs ner med 70%, det drabbar väl också lbankerna. Det är långt ifrån bara banker som äger grekiska obligationer utan också tex pensionsfonder direkt eller via obligationsfonder och hedgefonder. Grekland harfortfarande underskott i sin statsbudget, på egen hand med eller utan Euro skulle man inte få några pengar. Det skulle ju göra situationen ännu värre för befolkningen
  Så varför skriver du att det bara är fråga om att rädda banker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att långivarna skulle få några pengar oavsett- det är som att krama vatten ur en kokosnöt -bara att acceptera nedskrivningar. För det grekiska folkets skull så är ett utträde ur euron den enda lösningen.
   Har ni förresten märkt att tv numera sänder inslag av hur eländigt gemene man har det i Grekland- de är nu "tillåtna" av EU att visa misären i Grekland, då default kommer att ske. Varför skulle LTRO II annars ske i slutet av februari? Wait and see

   Radera
 3. Den Grekiska elden kommer att sprida sig över hela Europa om inte Euron så snart som möjligt avskaffas och de enskilda länderna inom Eurozonen så snart som möjligt återinför nationella valutor...

  SvaraRadera
 4. Jag har känslan av att Grekerna kommer göra någon form av revolt så att de inte kan stanna i EU hur mycket parlamentet än röstar.. Kommer nog bli en intressant vår.

  SvaraRadera
 5. De där 100 miljarderna som svenska folket lånat ut. Hur kommer de till egentligen? Är det riksbanken som tryckt upp dem bara eller var kommer de från? Har vi lånat dem? Till vilken ränta?

  Vad är säkerheten för lånet?

  Finns det risk att vi får skriva på Fredrik Reinfeldts gravsten "Här vilar mannen som fifflade bort 100 miljarder av skattebetalarnas pengar på ett hastigt påkommet möte i Bryssel?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har lånat dem. Riksgälden sköter sådant. De har sannolikt lånats upp till statslåneräntan, vilket innebär att även om vi mot förmodan får tillbaka pengarna så förlorar vi ett antal miljarder på räntan under tiden.

   Radera
  2. Pengarna kommer från valutareserven, 2005/2006 uppgick valutareserven till ca 195 miljarder kronor. Över 100 av dom skänker man nu bort.

   mgu

   Radera
  3. Min tro är att Fredrik Reinfeldt kommer att dömas mycket hårt i framtid. Fiffla bort 100 miljarder -bara så där. Kan aldrig vara en hedervärd handling.

   Radera
  4. Riksbanken levererar 7,5 Miljarder till stadskassan. Bra jobbat Lundgren.

   Radera
  5. Vad är egentligen motivationen till att låna ut dessa 100 miljarder?

   Radera
  6. Reinfelt får leka med dom stora pojkarna, eller i alla fall får han vara i samma rum. 100 miljarder är inträdesavgiften för statsministrar som kommer från länder som inte har så stor befolkning.

   Radera
 6. " EU var tänkt att bli en stormakt med AAA-betyg, istället blev det ett gäng A-lagare vid soppköket."
  http://www.travelinsider.se/newsletters/article/saett_grekland_under_foermyndare_genast/%20%C3%84ntligen%20ngn%20journalist%20v%C3%A5gar%20s%C3%A4ga%20sanningen

  SvaraRadera
 7. Ta ner det till en begriplig nivå.
  Om du är BLT och inte skall tvingas flytta eftersom du inte kan betala räntor.
  Är då en avskrivning av vissa lån bra?
  Är då hjälp att rulla lånen framför dig-lån som förfaller bra?

  Att Grekerna under tio år levt på för stor fot tack vare billiga räntor är klart för många-kanske inte för alla!
  Men få gillar att byta ner sig.
  Sen finns även i Grekland den stora I frågan!
  Albanien har det sämre!

  SvaraRadera
 8. Fortsätt med dina bra inlägg, har inspirerat två i familjen att höra vad du skriver.

  Bedrägeriet har bara börjat, men jag känner rent äckel redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar din familj att känna så?

   Radera
 9. Mycket spel för gallerierna, men marknaden tuffar på..

  SvaraRadera
 10. Man får ju verkligen hoppas att grekerna kan hoppa av euron. Blir svårt en tid, men desto bättre sedan. Kan det verkligen vara så bedrövligt att vår svenska massmedia har blivit censurerade av EU och inte fått visa hur illa ställt det är i Grekland. Då är det ju därför svenska folket bara pratat om hur bra grekerna har det, vi har ju helt enkelt inte fått se sanningen Ja, detta är bara början tyvärr, det kommer att brinna i hela Europa om detta eurovansinne får fortgå, även i Sverige har jag en känsla av, men svenskarna lyder ju alltid sina hövdingar, så det lär sitta långt inne. Tänk bara på hur svenskarna var så otroligt "kuvade" av hövdingarna, att de köade för att få sig insprutat gift med skvalen, vilket de gjorde inför massvaccineringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag hört är månadslönen för en nyutexaminerad grundskolelärare i Grekland 700 euro. Värt att tänka på.

   Radera
  2. "You cant run a first world economy on tourism and olives.."

   Radera
  3. Sänkta månadslönen blir 700 x 0.78 = ca 550 euro- om sänkningen genomförs...

   Radera
 11. Corru

  För att få fart på ekonomin så krävs det att penningmängden ökar, dom nya pengarna måste gå direkt till statskassan, då blir det inte någon skuld.

  Alldeles för mycket pengar kommer ut via bankerna det leder till vår skuldekonomi, Bankerna kommer nu att förlora stora kapital eller gå i konkurs, statsbankrutter där Grekland bara är första landet och privatpersoner som gör personlig konkurser när dom saknar jobb.

  Dagens ekonomiteorier håller på att döda hela Europa.


  Krisen kan lösas, Öka penningmängden en aning och frys lönerna, alt annat är meningslöst.

  Det viktiga är att dom nya pengarna inte går via bankerna för det gör pengarna till skulder, pengarna måste gå direkt till statskassorna och användas till vår infrastruktur, vilket skapar riktiga jobb.

  En ekonomi som är betalningsmedelsbaserad kan inte fungera utan tillräckligt med betalningsmedel, en självklarhet.

  Ingen kan visa att jag har fel, jag använder matematiken för att bevisa min modell, p/a=m

  Corru om riksbankens sedelpress går direkt till statskassan så försvinner statsskulden och dom nya pengarna är skuldfria.
  Inflation får vi inte för det är orealistiska löneökningar som orsakar inflation.


  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden sätter pris på varor bäst.
   Marknaden ska sätta pris på valutan.

   Oavsett om det är bankslödder eller politikerslödder som kontrollerar valutan är det alldeles för mycket makt till ett fåtal personer.

   Radera
  2. kanske funkar, så dumma folk är som sätter lit till bankirer och poltiker att ta hand om deras besparingar. men din lösning sänker värdet av besparingar, och om folk var medvetna om det (vilket de kommer att bli) skulle dom be dig och dina teorier att dra år helvete

   Radera
  3. Min ekvation sänker inte värdet på pengarna, du drar förhastade slutsatser.

   Två saker kan hända, du förutsätter att bara en sak kan hända.
   Du tänker nog så här vi har ett bestämt antal varor och ökar vi penningmängden så urholkar det värdet på mina pengar, men om ekonomin växer så finns det bara mer varor till samma pris.
   exempel 10 bilar och vi har 1 miljon kronor, 10 bilar och 1,1miljoner då minskar värdet ja.
   Men mer pengar kan även göra att vi kan köpa fler bilar till samma pris, 11 bilar och 1,1 miljoner urholkar inte pengarnas värde.

   om en ökad penningmängd leder till ökad produktion så minskar inte dina pengars värde.

   jag kan förklara mer om det behövs.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
  4. vem hade du tänkt att skulle ge ut 'betalningsmedel' i första instans? staten eller? eller du själv? som att lägga upp ett AB, ge bort en massa aktier och sedan hoppas på att ABt ska börja producera nått, har ingen investerat kommer heller ingen att jobba för det. du lever i en teoretisk verklighet

   Radera
  5. jag skulle snarare tro att ökad penningmängd leder till _penningbrist_ pga att folk höjer priser på det dom producerar snabbare än staten eller mr ekvationsteori kan prångla ut. läs på om weimar , där hade dom penningbrist

   Radera
  6. se vad som hände i argentina ca 3 månader sedan, dom hade slut på 100 pesos sedlar.. varför då? för att dom inte har penningmängdsökning eller? dom snittar ca 30% prisinflation, 20% löneinflation .. sanningen är att folk tar ut dom pengar dom har i sedlar och försöker byta dom mot dollar(lurade) eller nåt annat som dom tror håller värde, medans staten desperat försöker få ut nya pesos i omlopp genom bidrag till socialfall, men problemet är att dom inte kan (av tafatthet eller att dom inte har råd med trycksvärtan) trycka upp tillräckligt med sedlar som socialfallen får på sina digitala konton . där ser du bara det är inte så enfaldigt att bara öka penningmängden. men säg om det hela sköttes digitalt från vagga till grav då vet jag inte, men huvudproblemet principiellt är väll skapandet av nya pengar som ingen har anstängt sig för. att det är bedrägeri och stöld. Gud Jehova eller Jahve (JHWH utan vokaler) kommer straffa var en som gör det

   Radera
  7. Betalningsmedel måste finnas annars fungerar inte en betalningsbaserad ekonomi, så är det.
   Hur stor penningmängden måste vara är svårare att avgöra men med en för liten penningmängd så kan inte ekonomin fungera.
   Vist kan du minska på penningmängden men det förutsätter att lönerna också minskar.
   Penningmängdens värde får vi av kvoten av penningmängden och medeltimlönen.

   "men huvudproblemet principiellt är väll skapandet av nya pengar som ingen har anstängt sig för. att det är bedrägeri och stöld."
   Nej se Feb 13, 2012 12:28 PM

   Pengar är betalningsmedel som måste finnas i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.

   Exempel om Sverige gick ihop med Norge och vi accepterade en norsk krona som en svensk krona så fördubblas penningmängden men vi fördubblar folkmängden, och antalet varor fördubblas, det är inte så enkelt som du tror.
   penningmängden avgör hur många jobb som kan finnas i ett land med en viss timlön.
   Nu när vi har arbetslöshet så ökar bara sysselsättningen av en ökning av penningmängden och det minskar inte på dina pengars värde.
   Mer pengar mer varor till samma pris, dina pengar är lika mycket värda.
   Pengar är betalningsmedel inget annat.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
  8. miika
   Det som verkligen förstör värdet på dina pengar är orealistiska löneökningar, 1 miljon på banken är mycket men med en timlön på 40000kr så är 1 miljon på banken inte mycket värt.

   Dagens ekonomiteorier är felaktiga och många sagor har kommit från Österrike.
   mvh ekvationsteorin

   Radera
  9. jaja det verkar vara en trosfråga... men vad tror du om omsättningen då? tror du man kan minska mängden med 50% om omsättningen ökar 100%? eller öka mändgen med 100% och minska omsättningen med 50% . vilket är bäst tycker du

   Radera
  10. Jag tror inget jag använder matematiken.
   Tyvärr så tror en del på sagor från Österrike.

   För in transaktionshastigheten i min ekvation om du vill men det förändrar inte ekvationen, transaktionshastigheten blir bara en konstant till penningmängden.

   p/a=m är grunden i ekonomin.
   Ekonomin består av 3 saker betalningsmedel, arbetstid, lön för arbetstiden.

   Ohms lag U/I=R är grunden i elläran
   E = mc² är en grunden i fysiken


   Ekonomi är bara matematik, pengar använder vi matematiken för att beräkna, en korrekt ekonomimodell måste följa dom matematiska lagarna.
   Någon anomali i ekonomiteorierna får inte finnas för ekonomi är matematik.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
 12. Grekland är inte längre ett EU-land.
  Grekland är numera ett u-land.

  SvaraRadera
 13. Corru
  Börjar det inte bli uppenbart att ett land inte kan spara sig ur en kris.

  Ett företag kan sparka hälften av sina anställda och övervinna en kris.
  Ett land som gör hälften av invånarna arbetslösa går under.


  Dagens felaktiga nationalekonomiska teorier leder till blodbad i Europa.

  Penningmängden måste mätas som kvoten av penningmängden och medeltimlönen p/m


  En betalningsmedelsbaserad ekonomi dör utan betalningsmedel.

  Det råder brist på betalningsmedel därför går ekonomin så dåligt i Europa.

  En alldeles för stor del av våra betalningsmedel (pengar) har gått ut i ekonomin via bankerna det har lett till vår skuldekonomi.

  När vi och länder går i konkurs så förlorar bankerna alt.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baltikum visar att man faktiskt kan spara sig ur en kris

   Radera
  2. Ett företag kan spara sig ur en kris, ett underskott i statsbudget kan man spara sig ur, men ett land som helhet kan inte spara sig ur en kris.

   Friställ alla från sina jobb så blir landet välmående, nä det går inte.

   För att alla ska få ett jobb så krävs det att penningmängden är tillräckligt stor.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
 14. Corru
  När ska du inse att dagens nationalekonomiska teorier är felaktiga?
  Varför har ingen nationalekonom vågat ta en diskussion med mig?

  Inte en enda har kunnat visat att jag har fel, jag har med matematik visat att dagens teorier omöjligen kan vara helt riktiga.

  Ekonomi är en ekvation penningmängden / arbetstimmarna = medeltimlönen,
  p/a=m

  Kvoten av p/m (penninmängden /medeltimlönen)avgör hur många som kan få ett jobb.
  När vi ökar lönerna utan att öka penningmängden lika mycket så minskar kvoten och folk blir arbetslösa.
  Att minska kvoten i oändlighet leder till att timlönen blir lika stor som penningmängden, det dödar ekonomin.
  Matematik från grundskolan bevisar att dagens nationalekonomiska teorier är felaktiga.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "penningmängden / arbetstimmarna = medeltimlönen"

   Öhh, skojar du eller? Om penningmängden ökar och ökningen som exempel hamnar på ett konto i Riksgälden, på vilket sätt skulle det påverka medeltimlönen?

   Radera
  2. Ekvation
   medeltimlönen är "politiskt" styrd den förändras inte så lätt, ökar penningmängden så säger ekvationen att arbetstimmarna ökar (jobben)


   Riksbankens pengar är utanför penningmängden, var det så du tänkte,
   och varför skulle pengarna gå till Riksgälden?
   mvh ekvationsteorin

   Radera
  3. men hallå, penningmändgen omsätts snabbare desto fler timmar som arbetas

   Radera
  4. även einstein har fel om mc2=e , funkar väll i korta tidsperspektiv , men annars är det fel. saliga är dom enfaldiga

   Radera
  5. Einstein hadde inte helt fel, det fungerar utmärkt att räkna på saker med hans formel, jag har inte helt fel, ekvationen beskriver ekonomin, framtiden får utvisa vad som är den absoluta teorin.

   Transaktionshastigheten kan du föra in i ekvationen men det förändrar inte ekvationens matematiska samband, det kan bara förändra vad som är en lagom stor penningmängd.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
 15. Finns det inte en enda nationalekonom som läser corrus blogg?
  Varför tror folk på dagens obevisade ekonomiteorier?
  Sen är det inte en teori det är flera teorier vilket betyder att alla utom en teori måste vara felaktig.
  Det kan vara så att alla av dagens teorier är felaktiga.

  Kan ingen ekonom försvara dagens modeller, så finns det ingen anledning att tro på dagens modeller.

  (betalningsmedel=pengar)
  En betalningsmedelsbaserad ekonomi kan inte fungera utan betalningsmedel, det spelar ingen roll om det är sossar eller moderater som styr, om betalningsmedel saknas.

  Om vi höjer lönerna utan att öka penningmängden lika mycket då får vi för lite betalningsmedel i ekonomin, både sossar och moderater har gjort samma fel.

  Kapitalism utan betalningsmedel kan inte fungera.
  Socialism utan betalningsmedel kan inte fungera.
  Alla moderna ekonomier är betalningsmedelsbaserade, dom har en sak gemensamt utan tillräckligt med betalningsmedel så fungerar ekonomierna inte.

  Jag kan förklara varför både socialismen och kapitalismen har misslyckats, Kvoten av penningmängden och medeltimlönen är för liten, orealistiska löneökningar har alla ekonomier lidit av.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska tipsa kommittén.
   (Den för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne populärt kallad "Nobelpriset i ekonomi").

   Radera
  2. Du vet nog inte riktigt hur samhället fungerar den som kommer med en ny teori blir oftast bara trakasserad för ingen vill erkänna att det dom nu tror på är fel.
   Det är först efter experternas pension som teorier brukar förändras och ofta är det någon som förbättrar den ursprungliga teorin som får nobelpriset.
   p/a=m tar nog inte så lång tid för det är så enkelt att bevisa med matematik.

   paradigmskiften sker vid pensionsavgångar
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Paradigmskifte


   Att ingen nationalekonom vågar diskutera ekvationen är ett tecken på att dagens teorier är felaktiga.
   Jag måste inte ha helt rätt men dagens teorier är felaktiga.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
  3. Inflation gynnar alltid den som först får tillgång till de nytryckta pengarna och straffar den som sist får tillgång. Hur delar du ut dessa nyskapade pengarna helt jämnt när den som sparar inte kompenseras procentuellt och hur ser du till att samma konsumtionsmönster i tid bibehålles?.Detta går inte och kommer alltså snedvrida marknaden för den som stått för den faktiska produktionen i favör för den som konsumerat upp all sin produktion eller rentav inte producerat något alls.
   Enda sättet för en nation att spara sig ur en kris är förstås att ha ett exportnetto som kan användas för avbetalningar av sin skuld. Det grekerna nu behöver göra är att sänka sina utgifter och därmed sin levnadsstandard till den gräns att de får ett exportnetto. Jag ser dock detta som otroligt,människor accepterar inte en sådan radikal negativ utveckling.

   Radera
  4. Lösningen är förstås en deflationsbaserad ekonomi utan planekonomisk penningpolitik. Orealistiska löneökningar kan endast skada ekonomin om stora grupper ingår i stora kollektiva avtal och får igenom orealistiska krav med hjälp av snedvridna lagar. Detta kan alltså slå åt båda hållen beroende på vilket särintresse som får privilegier av staten(fack eller storföretag).Alltså behövs en väldigt stark liberal grundlag som begränsar vad man kan instifta för lagar över andra individer genom röstning.En stark begränsning av vad som idag anses gemensamt måste ske. Du har ingen rätt att rösta om någon annan individs frihet,liv eller egendom.

   Radera
  5. Ovanstående var alltså ett motsvar på din teori på alla sakers ting. Det verkar som denna din matematiska ekvation gått i den vanligaste fällan: den har inte tagit in hela kontexten utan är endast en modell baserad på en liten del av något större som inte helt kan förklaras i matematiskt språk...än.

   Radera
  6. Inflation uppstår när vi ökar lönerna, penningmängden har ingen direkt inverkan.

   varor kan härledas till arbetstid, det tar en viss tid att producera en vara, arbetstiden * timlönen = varupriset
   Det är ren matematik, timlön och arbetstid är med i min ekvation p/a=m

   Ekvationen beskriver bara grunden i ekonomin, något mer får den som vill ha nobelpriset göra.

   mvh ekvationsteorin

   Radera
  7. Hur ökar du penningmängden utan att dessa kommer någon till dels?,kalla det lön eller vinst,det kvittar. Är det inte så att riksbanken sänkt räntan vilket gynnat lån på bekostnad av sparande?.Har inte den för låga räntan snedvridit marknaden redan innan lönerna höjs?,pengarna har ju redan hamnat hos producenten genom att han kunnat låna billigare för investeringar?.Investering som utan subvention skulle klassas som konsumtion är likväl konsumtion som skapar inflation.Därmed har konsumtion forcerats som vi egentligen inte föredrar framför tryggheten av att kunna spara. Så fort räntan går upp kommer folk sluta bejaka detta onödiga behov (när de egentligen vill spara och investera i riktiga arbeten som faktiskt leder till konsumtion de har behov av:ergo långsiktiga investeringar) .Arbeten som fyllde detta tidigare onödiga behov kommer försvinna. Kontentan av detta system blir ju att människors sparkapital och trygghet försvinner pga kortsiktig konsumtion som de senaste åren mestadels skett inom bostäder. Alla dessa former av planekonomiska ingrepp förstör kapitalismen och skapar en grogrund för mer statligt våld när folk inte förstår hur de blir bedragna av systemet.

   Radera
  8. "Hur ökar du penningmängden utan att dessa kommer någon till dels?"
   Du ser problem som inte finns, staten kan ta riksbankens pengar och betala för vägar, järnvägar, finansiera jobbskatteavdraget, ge dm rika mer pengar je fattigpensionärerna pengar.

   Att detta skulle leda till inflation är fel, lönerna är det som orsakar inflation.

   När staten för ut pengar i ekonomin så är dom pengarna skuldfria.

   Du pratar om kapitalismen, men du glömmer att kapitalismen behöver betalningsmedel, med en för liten penningmängd så får du en stor arbetslöshet hur långt du än driver kapitalismen.

   Ingen ekonomi som bygger på betalningsmedel kan fungera om det saknas betalningsmedel.
   mvh ekvationsteorin

   Radera
 16. Europa är döende, det enda som nu kan rädda Europa är en penningmängdsökning där staterna använder ECB:s pengar till att finansiera infrastruktur som ger riktiga jobb.

  Dagens ekonomiteorier är så fulla av motsägelser att det är konstigt att någon kan tro på teorierna.

  Exempel på en matematisk omöjlighet i ekonomiteorierna, om vi ökar lönerna mer än penningmängden så kommer timlönen att till slut bli lika stora som penningmängden.

  Det är ett enkelt matematisk samband som inte kan ifrågasättas.


  penningmängdens värde kan bara mätas med kvoten av penningmängden och medeltimlönen, p/m= penningmängdens värde


  Medan alla träter om vi ska ha socialism eller kapitalism så går våra betalningsmedelsbaserade ekonomier under i brist på betalningsmedel.

  Vi kan teoretisk pröva vad som händer om staten för ut mer pengar exempelvis bara delar ut pengarna till folket, då skulle folk köpa mer och det kräver fler arbetare, ekonomin sätter fart.

  Inflation får vi inte om vi låter bli dom orealistiska löneökningarna.
  Priset på varor sätts av arbetstiden det tar att producera varan och timlönen, arbetstid * timlön = varupriset.

  Att penningmängden direkt skulle leda till inflation strider mot matematiken för det krävs en löneökning för att priserna ska stiga.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 17. Hur kan ECB:s pengar leda till riktiga jobb när den i processen vattnar ur redan existerande lönsamma jobb? Mer pengar jagar samma varor.
  Ditt exempel där du delar ut pengarna till folket görs på bekostnad av alla som sparat/gjort ett överskott. Denna din plan förutsätter att du planekonomiskt kan finna bättre investeringar än marknaden kan för att tillfredställa människors behov. Hur kan planekonomi någonsin vara rätt när den leder till en avsaknad av prismekanism som är vital för att vi människor ska kunna tillfredsställa varandras behov?

  "Dagens ekonomiteorier är så fulla av motsägelser att det är konstigt att någon kan tro på teorierna"

  Du kommer med samma gamla skåpmat som keynes bottle theory, därmed understödjer du de delar som korrumperar en sund kapitalism.
  Du är en del av problemet.

  SvaraRadera
 18. "Mer pengar jagar samma varor"
  Dessa sagor från Österrike har upprepats så många gånger att det har blivit till en sanning.

  Med samma löner så kan inte företagen öka priset för konkurrensen begränsar priset, mer pengar gör att fler varor efterfrågas.

  SvaraRadera
 19. Så företag kan inte köpa varor för de pengar som du menar inte ska gå till löner? Mer pengar gör att fler varor efterfrågas ja, men tro inte att du kan undvika inflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation som beror på löneökningar kan du få oavsett penningmängdens storlek, det är politiska beslut tillsammans med arbetsmarknadens parter som avgör lönerna.

   "men tro inte att du kan undvika inflation"
   Höjs lönerna så kan du inte undvika inflation vad du än gör, inte ens guldpengar kan stoppa inflation som beror på löneökningar.

   50% arbetslöshet stoppar inte löneökningar, politiska beslut kan öka lönerna hur mycket arbetslöshet vi än har.

   Radera
  2. Du svarade inte på min fråga.Jag menar att det inte spelar någon roll vem de nytryckta pengarna hamnar hos, de kommer i nästa byte orsaka inflation.Du kan också kalla det stöld av produktion.

   Radera
  3. Vilken fråga?
   Du får inte någon inflation utan löneökningar.

   hypotetiskt halvera penningmängden och fördubbla lönerna i morgon så garanterar jag att företagen kommer att höja priset, inflation KPI.

   Eller fördubbla penningmängden och halvera lönerna så får vi deflation, förutsatt att marknaden fungerar (konkurrensen sätter priset)

   "Du kan också kalla det stöld av produktion"
   Tomma ord fram med fakta.

   Vet du vad pengar är?
   Pengar är bara betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.
   betalningsmedlet måste vara anpassat till ekonomins storlek.

   Innan vi hadde betalningsmedel så bytte vi varor mellan varandra en pilbåge mot en älg, nu byter vi varor med pengar det är enklare och effektivare.

   Radera
  4. Så företag kan inte köpa varor för de pengar som du menar inte ska gå till löner?

   Konkretisera dina hypoteser,var för du in den ökade penningmängden utan att det gynnar någon på bekostnad av någon?

   Nej, betalningsmedel är oberoende av ekonomins storlek. Den anpassas utefter tillgång/efterfrågan.1kr kan köpa dig 10 tröjor en dag och 5 tröjor en annan. Är det brist på pengar så får kronan mer köpkraft.

   Inflation är stöld av den som ökar penningmängden på bekostnad av den som redan hade pengar innan.

   Radera
  5. Vet du vad pengar är?
   Pengar är bara betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi.
   betalningsmedlet måste vara anpassat till ekonomins storlek.

   "Nej, betalningsmedel är oberoende av ekonomins storlek. "
   Du menar att USA skulle klara sig med Islands penningmängd.

   världens minsta land skulle ha samma penningmängd som världens största land, enligt dig.

   Penningmängden måste vara i proportion till befolkningen i landet, kvoten p/m måste vara lagom stor.

   Du kan även ta en kvot på penningmängden / befolkningen.

   "Inflation är stöld "
   Se då till att stoppa dom orealistiska löneökningarna.

   Hypotetisk vi förändrar inte penningmängden och du har en miljon på banken, sen höjer vi allas timlöner till 50 000kr, nu är dina pengar värdelösa, 20 timmars lön har du på banken, för miljonen så kan du nu ungefär köpa 5 timmars hantverksarbete från ett företag.

   Radera
 20. Det går bra, värdet på dollarn skulle dock vara klart högre så mindre sedelvalörer skulle krävas.
  Öka 400000000000/h till någon, nu är dina pengar värdelösa.
  Jag vet vad pengar är, dvs vad pengar är i ett omanipulerat tillstånd,allt annat är ostabilt och kommer inte existera som tillstånd särskilt länge. Som dagens system. Du verkar helt insnöad i det och din otroliga formelupptäckt att du slutat leva i verkligheten.

  SvaraRadera
 21. En intressant bok att läsa är; David Graebers, Debt: The first five thousand years.

  SvaraRadera