Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-02-24 15:56

Fredagsmys: Det är bara att köpa, motstånd är meningslöst.

Nästa vecka skall ECB till 1% ränta låna ut tusen miljarder nyskapade EUR till europeiska banker via LTRO-programmet. Nordea gick idag ut med att börserna helt saknar fundamenta att stiga, utan uppgången kan enbart skyllas på LTRO-tryckpressen.


Nordea tror dock att börsen kan fortsätta uppåt nu på nästa enorma injektion till finansmarknaderna. De instämmer alltså med mig i min analys av varför jag har haft fel i att det är detta som får börsen att stiga.

Som investerare med kapital tillgängligt är svaret nu enkelt. In i marknaderna. Det spelar ingen roll vad - guld, olja, aktier, obligationer. Allt kommer stiga pga LTRO (aka cash-for-trash, se video nedan), men inga pengar kommer nå den verkliga ekonomin. Citigroup tror nu på två år av recession i EU. Vi får (hyper)inflation på finansmarknaderna, vilket bara gynnar de besuttna. Mest av allt gynnas förstås bankerna som lånar för 1% och sedan lånar ut dessa pengar för 6% till de europeiska staterna.

Nedanstående film förklarar det hela rätt bra.
Motstånd är meningslöst. Deflation i den verkliga ekonomin, inflation i siffervärdet på finanstillgångar.

Så det är bara att köpa. Motstånd är meningslöst. Det spelar inte ens någon roll om Grekland går i konkurs nästa vecka, LTRO-knepet är så kraftfullt att det inte blir några större problem för annat än BIGPIS-ländernas folk. Har man kapital kan man smörja kråset.

Hittar tyvärr inte Nordea-rapporten online, men någon läsare kanske har bättre koll?

Tillägg: Tidningen Språk har tagit till sig ordet tjurfälla. Och det är vad vi har nu, en enorm tjurfälla som bara blir större för varje LTRO-omgång. Men det är bara att hänga på så länge man säljer i tid.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

69 kommentarer:

 1. Ja denna pain trade lär nog fortsätta. Precis som Qe2, just buy the dip stupid!.

  Det enda som gör mig nervös är att marknaden alltid ligger något före, frågan är väll hur pass? Planerar att hoppa ur lagom till valborg även om vi inte når någon keyreversal. Troligtvis kommer börsen toppa ur före oljan, om tidigare mönster skall upprepas.

  SvaraRadera
 2. You have to dance as long as the orhestra is playing

  SvaraRadera
  Svar
  1. That depends on the music.
   Live long.

   Radera
  2. The shit thing is that,
   if you want to be a winner
   you have to dance -
   even if the music is bad or the orchestra is poor

   But keep an eye on the exit,
   to get out very quickly
   when it all stops

   Radera
  3. Liknar mer och mer 1984. Är det vackert på papperet så spelar allt annat mindre roll även om befolkningen snart går barfota.

   Säger det igen, vi lever i en tid av enormt svek.

   Radera
 3. Sälja i tid ja. Själv tycker jag att det mesta känns för dyrt att köpa nu. Och så många olika investeringsmöjligheter verkar marschera i samma takt.
  Till det bör man helst tro på en vidare uppgång och att det finns substans som backar upp.
  Själv hatar jag att förlora pengar. Säkrar hellre upp och är långsiktig. Det har jag tjänat mycket på.
  Med tanke på diverse guldkors etc tänker jag nästan tvärt om i detta läge. Bevakar vad som sker (kanske noggrannare än vanligt) och planerar att sälja av investeringar. Kanske inom en eller ett par veckor.
  Spännande tider. Ha en bra helg.

  SvaraRadera
 4. Här är den varianten som jag läste på Di.se tidigare idag. Kan kanske vara en ledtråd till vidare sökande åtminstone:

  "Nordea: Börsen har fel
  Uppdaterad 2012-02-24 08:43"

  http://di.se/Artiklar/2012/2/23/260104/Nordea-Borsen-har-fel/

  SvaraRadera
 5. If in doubt - stay out!

  Jag förstår mig inte på utvecklingen nu så jag amorterar istället. Men innan årets slut är jag lika skuldfri som när jag var student!

  / Lowrisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt tycker jag. Synd att fler inte fattar att dom inte fattar. Och kan dra intelligenta slutsatser av det. Dessutom är skuldfri aldrig fel. Bra jobbat!

   Radera
 6. Italien fick ca 0,7% mer att satsa på annat än till bankräntan.
  Emitterade lån till 3% rta mot tidigare 3,7%.
  Varför är det fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt med Italien är fel.

   Radera
  2. Inte espresson.

   Radera
 7. Betyder inte det att även fastighetspriserna, dvs bostäder/villor/borätter stiger i värde, då det finns empiriska studier som visar på en hög korrelation mellan börs/ägt boende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, speciellt i Sverige. När börsen går upp tror svensken att han är rik. Även om han inte tar hem en vinst.

   Radera
 8. Jag tror man kan kasta dom flesta historiska samband i dagsläget, om du inte hänvisar till en tidigare period som starkt påminner om dagens läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och därmed har du inte kastat dom historiska sambanden.
   Men jag förstår vad du menar. Allt gott.

   Radera
 9. Cornucopia
  "Mest av allt gynnas förstås bankerna som lånar för 1% och sedan lånar ut dessa pengar för 6% till de europeiska staterna"

  Om ECB lånade ut pengarna direkt till staterna utan bankerna så förändras inget mer än att vi blir skuldfria från bankerna.

  SvaraRadera
 10. Kortsiktigt kan LTRO-programmet vara det riktiga, eoroländer får lägre låneräntor och Greklandsrisken minskar.
  Men det gäller att euroländernas budgetunderskott snabbt minskar så att det sedan finns möjlighet att återgå till tillväxt.
  Spännande tider.

  SvaraRadera
 11. Vill inte snoka i din ekonomi Cornu, men är ändå lite intresserad... vad gör du nu? Köper du aktier eller guld eller något annat? Eller står du kvar likvid och väntar på den senare nedgången med stort N?
  Står själv redan med 50% i europeiska aktier, känns alltid riskabelt att dra in allt man har... man kan ju missta sig.

  SvaraRadera
 12. Mr Cornu!
  Om du ville förklara förhållandet, "Vi får (hyper)inflation på finansmarknaderna men inga pengar kommer nå den verkliga ekonomin", vore jag ohyggligt tacksam.Det känns som om folk i Sverige börjar bli riktigt panka. Fritidsresor ställde precis in vår sommarsemester till Alcudia pga bristande deltagarantal, och det varslas "friskt" hos många företag.
  Evil_Dad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarsemestrar inställda redan? Det låter ganska extremt i mina öron!

   Radera
  2. Är faktiskt sant, de bokade om oss så vi får flyga ner 1 dag senare

   Radera
 13. Väck mig när det faktiskt blir farligt att sitta med 100% cash. I Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vakna nu....

   Radera
  2. Sades det inte för någon dag sedan att dollarn skulle stärkas i förhållande till kronan? Även här hos Cornu verkade folk ha köpt detta. Men nu har kronan istället stärkts mot dollarn. Förvånad? Inte jag.

   Radera
 14. Kapitulation? Jag skrev 2 mån om hyperinflationen till dig och nu ser jag first hand hur bostadsmarknaden i Sthlm börjar flyga sedan årsskiftet....budgivningar på 10-20% över accepterade priset och upptill 100 pers på visningarna igen
  Fy att missa tåget igen för att man var realist och tog den blåa pillern för att se verkligheten
  Man bör stanna i Matrix

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har sett folk i min närhet, i Sthlm, som köpt/sålt till förvånansvärda priser i, som jag trodde, dessa svåra dagar.
   Men det finns helt klart idioter kvar.
   Som jag umgås med.

   Radera
 15. Bankerna tar era skattepengar, när ska ni vakna?
  "Mest av allt gynnas förstås bankerna som lånar för 1% och sedan lånar ut dessa pengar för 6% till de europeiska staterna"

  Finansmarknaden lever på era pengar, dom har blåst er med myten att det blir hyperinflation om ECB direkt lånar ut till staterna.

  SvaraRadera
 16. Fortsätter ligga likvid. I can stay irrational longer than the market can stay solvent.

  SvaraRadera
 17. Warrant Buffet2012-02-24 20:50

  Nästa vecka blir skojsigt... Jag kapitulerade förra veckan, gick all-in. Dumpade obligationsfonden, köpte bioteknik och minilong OMX.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa vecka kanske blir lite mindre skojsigt...

   Radera
 18. När alla säger köp.
  Då köper inte jag.
  Är det inte det vi lärt oss?

  SvaraRadera
 19. Det bästa sättet att förlora pengar alternativt inte tjäna några
  är att låsa fast sig vid en viss åsikt.För att använda dansmetaforen
  ovan ,är det marknaden som för och du som följer.

  SvaraRadera
 20. Välkommen till foliehattarnas glada gäng, Cornu :-)

  SvaraRadera
 21. Likvid måste väl vara det sämsta alternativet, speciellt om inflationen drar iväg. Har ni skuld, amortera. Om inte, investera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likvid är inte fel att vara om det strax blir ett saftigt ras, vilket det förvisso kan bli när som helst om det händer något otrevligt ute i världen. Läget är ju högst oroligt på en rad håll.

   Radera
  2. Just nu och senaste månaden har det inte varit så bra att ligga likvid, trots all skit har uppgångarna visat sig vara starka så det är möjligt att det kan fortsätta upp oavsett vad för ytterliggare skit som händer. Hade jag inte legat både likvid samt lite guld och enstaka i OMX hade jag ångrat de senaste 2 månaderna precis som en spelmissbrukare endast ser det han kund vunnit och inte det han kunde förlorat.

   Just nu skulle det kännas bäst att ligga i LÅN, stora feta lån som gör att man skiter i (hyper)inflationen och man VET att hela regeringen står och faller med bolånepöbeln så det lär inte hända. Vore det inte för räntan skulle jag definitivt låna upp och åtnjuta det statliga skyddet.

   Radera
 22. Lars Carlsson2012-02-24 22:34

  http://www.istockanalyst.com/finance/story/5688105/chart-ecb-ltro-reaction-in-eur-and-stocks

  SvaraRadera
 23. Tjatat nu i flera månader att det varit läge att gå "all in".Trots uppgången
  sen jultid finns det fortfarande många bolag som är långt i från fullvärderade.När utdelningarna ramlar in framöver känns det bra med en ISK-depå..Får väl sk-t för upp,upp,upp men att stå vid sidlinjen känns helt galet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt. Du har stjärnstatus. Från pundit till stjärnstatus.

   Radera
 24. Fantastiskt välgjord video. Tack för att du la upp.

  SvaraRadera
 25. Brentoljan har stigit till över 125 dollar, och WTI till nästan 110 dollar per fat på väg upp, upp, upp...

  SvaraRadera
 26. Sa nu tar du Nicole och likviditetfallan och glommer den ett tag tills den passar nasta gang. Cornu du skulle kunna bli politiker! Sluta vand kappan efter vinden! Jag upprepar mitt mantra igen: 1/3 Obelanat torp i skogen, 1/3 Guld och 1/3 Riksgalden t.o.m. att nasta krash ar over!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, likviditetsfällan gäller nog fortfarande, det är bara det att likviderna hamnar på finansmarknaderna istället för på konton. Någon spridningseffekt till den verkliga ekonmin verkar inte finnas - två års recession väntas i EU.

   Radera
  2. Cornucopia?
   Bankerna har fått ECB:s nyprintade pengar till 1% ränta, som dom sen dyrt lånar ut till oss och staterna.

   Tänk om samma pengar bara hadde delats ut till folket och staterna, Inflation, pengarnas värde, M1, ja alt skulle vara identiskt det som skiljer är att vi slipper hamna i skuld.

   exempel
   riksbanken trycker 100kr och lånar ut till banken som sen lånar ut till Kalle.
   Alternativt,riksbanken trycker 100kr och ger till kalle.

   Varför skulle det bli hyperinflation när kalle får pengarna men inte när kalle lånar pengarna?


   Om hyperinflation uppstår därför att Kalle har 100kr i sin hand då är det bankernas lån av nypressade riksbankspengar som orsakar hyperinflationen.

   Radera
  3. Cornucopia?
   Förklara skillnaden.
   Varför det blir hyperinflation om riksbankens sedelpress ger varje Svensk 50000kr.
   Men inte om riksbankens sedelpress går till bankerna och vi lånar 50000kr av bankerna.

   mängden pengar i ekonomin är identiskt.

   Radera
  4. Nej.

   LTRO handlar om att trycka upp 1000 miljarder euro nästa vecko och köpa tillgångar på finansmarknaderna med. Dessa pengar når inte den verkliga ekonomin, köper inte varor och tjänster. De hamnar i en finansiell likviditetsfälla.

   ECB kan trycka upp 10 000 miljarder euro, så länge de inte köper varor och tjänster kommer vi inte få någon KPI-inflation.

   Radera
  5. "köpa tillgångar på finansmarknaderna "
   Någon måste få pengarna, vad händer med dom pengarna.
   Blir det bara dom rika som kan konsumera mer lyxvaror?

   Priset på lyxvaror stiger?

   Radera
  6. Tillgångarna dom ska köpa kallas "junk-bonds"
   Men EU-nomenklaturan skulle nog inte uppskatta det namnet

   Radera
  7. Nedan video beskriver det på ett bra sätt. Det finns tre olika typer av utlåning (ökning av penningmängd i systemet) som banker ägnar sig åt.

   1. Utlåning till produktivitetsökning (nya produkter och tjänster som är produktivitetshöjande). Denna typ är inte inflationsdrivande (KPI).
   2. Utlåning till konsumtion. Inflationsdrivande (KPI).
   3. Utlåning till spekulation på tillgångsmarknader. Denna är inte inflationsdrivande (mätt som KPI), men är tillväxtinflationsdrivande.

   Visst borde tillgångsinflationen spilla över i KPI-inflation (ex. pga dyrare råvaror till produkter), men inte i så hög utsträckning eftersom råvarukostander bara är en liten del av produktkostnaden och därmed KPI.

   Det som hänt nu är att bankerna agerar enligt 3 ovan. Tillgångspriser går upp, och man bygger upp en ny bubbla. Det kommer dock att fallera när bankerna slutar låna ut till denna verksamhet. Antagligen måste man lösa detta om 3 år genom att förlänga ECB-lånen.

   http://www.youtube.com/watch?v=4uNGoyslFSc

   Radera
 27. två års recession väntas i EU
  Så i nästa högkonjunktur kommer alla pengar till folket?
  Detta borde innebära att en enorm hyperinflation kommer framöver?
  Köp guld i två år till, ni som inte har något borde sätta fart ASAP!
  jag ligger cirka 40% fysiskt guld och 60% bankkonto idag. Ska nog ändra till 60% guld istället.

  SvaraRadera
 28. Jag skulle inte vara så säker på att det är köpläge nu. Om inte LTRO2 blir gigantisk så kan mycket väl marknaden redan räknat hem den. Dessutom är Greklandsfrågan inte avgjord utan det kan bli kalabalik när hedgefonder blockerar "frivillig" nedskrivning av skulden....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte vara nån Einstein för att begripa att börsen kommer att dra iväg upp nästa vecka

   Radera
 29. Cornucopia
  Tänk om någon hittade en ren guldklimp på 2000000kg ca 600 miljarder kr, inflaterar det pengarnas värde?

  Guldgrävning skapar fiatpengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bryr mig om verkligheten. Inte fantasier.

   Radera
  2. Guldgrävning skapar 2500000kg per år det blir en hel del fiatpengar.

   Radera
  3. Varför tycker du att privata gruvbolag ska få skapa fiatpengar men inte riksbanken?
   (gruvbolagen gör inte fel när dom bryter guld)

   Cornucopia nu får vi hyperinflation dom hittade 17 ton guld- och silvermynt i ett fartyg utanför Portugal, guldet inflateras.

   Radera
  4. 10:39
   Fråga ekvationsteorin.
   Det beror förmodligen på medeltimlönen hos de privata gruvbolagen om det blir fiatpengar eller inte.

   Radera
  5. Nu är ni lite roliga.

   Kontanter och avista som cirkulerar kan skapa inflation. Inget annat.

   Skulle det komma ut mer guld på marknaden så faller guldpriset. Inget annat händer. (Tja, de som spekulerat i guld blir väl sura).

   Radera
 30. Smokey Star2012-02-25 18:47

  Inom två veckor drar börsen söder ut, allt är självklart en jättelik fälla. Om ett år står börsen minst 40% lägre än toppen i vecka 9 eller 10. Kul att se att även Cornu har gett upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så. Frågan är om ädelmetallerna också ska vända ner.
   Ser ut som köpsignal i t.ex silver.

   Radera
  2. Smokey Star2012-02-26 12:52

   Delvis annan typ av värde i guld/silver särskilt som penningmängden ökar dramatiskt mot mängden guld.

   Radera
 31. Den som på allvar menar att ECB skapar pengar som kommer att användas för att köpa aktier får gärna redogöra för transaktionerna.
  Börja med att ECB öka sin balansräkning. Vad vad kommer nu för transaktion?

  Jag vill se detaljer.

  SvaraRadera
 32. Jag har en gård värd 15 mille jag går till banken och lånar 10 mille som jag köper aktier för.

  Har inte banken pengarna så går dom till ECB och lånar av sedelpressen.

  SvaraRadera
 33. Ja, det finns en ofantligt mängd pengar ute i världen som inte ligger på börserna. Det spelar liksom ingen roll om börsen är högt värderad eller inte. Många amerikanska jättar som inte längre kan växa har ju idag löjligt låg direktavkastning, 2-3%, när den borde vara det dubbla. Men som sagt, det spelar ingen roll. Riktigt stora summor pengar ligger man ogärna likvid med och då måste man ju köpa nånting. Robert Prechter är bra på att visa hur dyr börsen är, men han får ändå konstant "fel". Efter varje krasch när han varit på väg att få rätt så är börsen ganska snabbt tillbaka igen.

  SvaraRadera
 34. Det är ett gigantiskt rån där alla medborgare skattas på pengar till lån som aldrig kommer att betalas tillbaka. Bankerna kommer att leva fett på räntan, liksom de kapitalister som lyckas sälja det som de annars inte hade kunnat nu när det finns pengar igen och någon annan får ta smällen.

  SvaraRadera
 35. Nordea 5,0; SHB 0; Swedbank 5,0; SEB O miljoner euro tog svenska banker upp i LTRO I.

  Hur mycket tar de upp i LTRO2?

  SvaraRadera