Cornucopia?

2012-02-24 10:38

Föreläsning av mig i Stockholm och Göteborg (uppdaterat)

Har fått många enskilda förfrågningar om när jag håller en föreläsning i Stockholm (men inte i Göteborg).

Rubriken kanske låter lockande, men korrekt så skall den vara "Föreläsning av mig i Stockholm och Göteborg?", dvs med ett frågetecken. Det finns ingen föreläsning av mig inplanerad i Stockholm.Ämnet skulle antagligen vara resurskrisrelaterat, men det finns fler ämnen jag kan föreläsa om, inklusive bostadsbubblan eller försvaret.

I Stockholm bor Sveriges elit - de snyggaste, bästa och mest intelligenta personerna alla kategorier. Det betyder att det finns gott om föreläsare i alla ämnen, som dessutom inte behöver ha betalt för resa och övernattning. Därav är oddsen rätt låga att en lantis som jag skall bli inbjuden att föreläsa i Stockholm.

Det finns dock några alternativ, nämligen att arrangera en föreläsning i egen regi. Så jag har lagt ut en liten marknadsundersökning ute till höger som ni gärna får svara på. 

Samtidigt är det oerhört skönt att inte arrangera föreläsningar i egen regi. Som föreläsare är det bra att slippa alla administration utan bara kunna dyka upp och ladda utan koll på vad som händer runt om. Inbjudande organisationer på plats som tar hand om allt administrativt och arrangemanget är värd sin arbetsinsats i guld. Dessutom brukar dessa åtminstone dra en del utomstående besökare via sina nätverk och har inte sällan tillgång till nästan gratis föreläsningslokaler via sina yrken (t ex föreläsningssalar på universiteten), vilket man inte har som företagare.

En variant är att crowd-finansiera en föreläsning. Man betalar helt enkelt in önskat belopp till föreläsningen som projekt hos exempelvid Funded by me. När projektsumman uppnåtts blir projektet, dvs föreläsningen av. 

Jag har bara tittat snabbt och med endast brunt bälte i Google-Fu och med insikten att om man ringer och frågar så bits telefonluren, så hittade jag bara en lokal online som hade en acceptabel prisnivå. - hörsalen på Armémuseum för 2000:- i timmen. Lokalen tar 140 personer och för en timmes föreläsning behövs två timmar lokal. Jag antar att priset är utan moms. Kunde jag dra 115 personer i Linköping är inte 140 i Stockholm en orealistisk siffra. Skillnaden ligger dock i priset, se budget nedan.

I övrigt kan jag om jag är ute i god tid ordna resa plus övernattning för ca 3000:- SEK inklusive moms, baserat på icke-ombokningsbara biljetter hos SJ. Övernattning är nödvändig eftersom man inte kan hålla en föreläsning dagtid när folk jobbar. Bland övriga utgifter är en assistent med F-skattsedel i säg tre timmar, som tar hand om allt runt arrangemanget, går det att hitta någon (bland läsarna?) som gör detta för 400:- ex moms hade det varit bra, men Stockholmseliten vill väl ha bättre betalt. Det hela förutsätter att alla betalar i förskott via crowd-finansieringen, för annars hinner inte en person ta betalt och slussa in 140 personer på realistisk tid.  Logistikproblem. Att pricka av namn på en lista är däremot snabbt hanterbart.

En budget kan då se ut som följer, allt inklusive moms.

Intäkter
140 besökare * 100:- SEK = 14000:-

Utgifter
Lokal 5000:-
Assistent 1500:-
Resa + övernattning 3000:-
Avgift Funded by me 6%, 14000*0.06=840:-

Kvar till föreläsaren
3660:- inklusive moms
2928:- exklusive moms

Efter egenavgifter och skatt blir det 2928/1.29*0.68 = 1543:- SEK. Oaktat traktamente som jag inte orkar sätta mig in just nu, men det förbättrar skattesituationen med någon hundralapp. 

Med tanke på att det också skall produceras och övas in en timmes föreläsning, plus att detta innebär ett dygns bortvaro så är det inte någon vidare timpenning. Mer lönsamt att vara assistent. 2928:- ex moms kan ju jämföras med exempelvis Författarförbundets rekommendation om 15000:- ex moms för "större framträdanden" vilket väl 140 personer bör räknas som.

Det här belyser ett problem. Lösningen är fler besökare än 140 eller högre avgift än 100:- per besökare, sponsorsfinansiering, billigare lokal eller ännu hellre ... en lokal arrangör som ordnar allt, inklusive en skälig ersättning till föreläsaren (som inte nödvändigtvis är 15000:- ex moms). Har ni förslag på lokaler "centralt" som inte kostar 19000:- för en föreläsning så lyssnar jag.

Iaf, är ni intresserade, kryssa för i enkäten ute till höger. Om inte annat kan det eventuella intresset vara intressant för potentiella arrangörer. 

Vad som är enklare att ordna för min del är t ex en föreläsning i Göteborg, eftersom jag själv kan titta på lokaler (t ex mobiltelefonifria Aeroseums bergrum som tar upp till 600 pers, PDF - ett tips för företagsledningen som är trött på att personalen sitter och surfar på sina iPhones under hela väckelsemötet eller för föreläsare som inte vill att publiken kontrollerar sanningshalten i påståenden via trådlös uppkoppling...) och inte behöver finansiera resa och övernattning i samma utsträckning, samt enklare kan ordna assistans. 

Så jag har även lagt ut motsvarande enkät för göteborgare ute till höger.

Tillägg: På allmän inrådan har jag lagt till online-alternativet. Det går att köra seminarium live online, men det finns kostnader inblandade vilket gör att man inte gärna kör det gratis om man inte är ett företag som har något att sprida gratis, t ex presskonferenser etc.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Ang. Göteborgsenkäten:
  Menar du att Göteborgarna skall åka till Stockholm för att gå på föreläsning?

  "Göteborgare, skulle du gå på en föreläsning jag håller i Stockholm?"

  Jag misstänker att Göteborgarna inte är så sugna på att sätta sig på tåget enbart för en föreläsning...

  Ang. Föreläsningslokaler:
  Det borde väl finnas en lämplig förening på KTH/SU som kan hålla med föreläsningslokal? (Studenter: Speak up!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fixat. Nu handlar Göteborgs-enkäten om en föreläsning i Göteborg. Inget annat.

   Radera
  2. Problemet för studentorganisationer är huruvida de kan ta betalt för att använda lokalerna. Generellt handlar tillgången till lokalerna om att det skall vara öppet för allmänheten eller krävas ett enkelt medlemskap. Inte för vad som kan definieras som kommersiellt bruk.

   Radera
  3. En alternativ för finansieringen är att en studentförening ordnar föreläsningen gratis, och sedan kan deltagarna lämna ett frivilligt bidrag till föreläsaren. Ungefär som kollekten i Kyrkan. :-)

   Jag skulle själv gladeligen ge ett frivilligt bidrag enligt denna modell.

   Hur var upplägget i Linköping?

   Radera
 2. Lägg kraften på bloggandet istället där du når 10.000-tals personer.

  Ett alternativ vore nåt slags videosända föreläsningar som går ut på youtube.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med !! vore nice !!

   /Nizze

   Radera
 3. Hej. Kanske Dalheimers hus i Göteborg, A-salen? Med lite högre biljettpris..

  SvaraRadera
 4. Jag funderar lite om det måste nödvändigtvis vara en central lokal i Stockholm. Det borde kanske gå att ordna en lokal någon annanstans? SU/Södertörn är väl rimligt när man tänker på högskolor och universitet. Kan det tänkas att Stockholmarna åker till Uppsala om någon av Uppsalas studentorganisationer skulle vilja ställa upp med lokal? Tåg T/R Uppsala är cirka 120-200 kr ändå. Även om det är längre för dig att åka.

  SvaraRadera
 5. ABF-Huset mitt på sveavägen är ett bra ställe för föreläsningar i stockholm.

  Vet dock inte vad det kostar, men tror inte de är särskilt dyra.

  http://www.abfstockholm.se/om_oss/ABF-huset.htm

  Tror till och med att du kan få dem att hjälpa till med arrangemanget, allt du behöver göra är att håva in stålarna och betala dem för hjälpen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, du var 2 sek före mig. Great minds think alike ;)

   /EDK

   Radera
  2. "The greater one think faster" ;)

   Radera
 6. ABF-huset i Stockholm är väl ett utmärkt alternativ. Kan du inte kontakta dem och kolla möjligheterna?

  /EDK

  SvaraRadera
 7. Cornu när man ser din ekonomiska uträkning kanske det är bättre att tänka nytt?

  Spela in en föreläsning och så säljer du den på hemsidan, a 99 spänn. Se till att du kan ha fyra olika tema, så får du 400kr av ett riktigt fan. Bara en betalningslänk till ex payson på denna sida och ett automatiskt utskick av den digitala filen till köparens epost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kom före!
   Det finns ju många internetkunniga som läser bloggen. Kanske en föreläsning på nätet med kommentarsfunktion direkt när det sägs. Bubblor som skulle sättas in då vi som gillar att tänka fritt kan få utlopp för det.
   Annars är Avanza rätt aktiva inom alternativ ekonomi och skulle nog gilla lite Bankkritik. Många kundaktiviteter har de också, fast de bekostas ofta av fonderna de bjuder in!

   Radera
  2. Fick nyss ett affärsförslag om detta.

   En idé. Miljövänligt och allt.

   Radera
  3. Live Online med Lars, det är modellen;-)

   Radera
  4. Cornu, kör ett webbinar som man får pynta 50:- för!

   Inga resor, ingen övernattning & möjlighet att delta för alla med Internetuppkoppling.

   Radera
  5. Jupp.

   Lägger till marknadsundersökning för detta alternativ.

   Radera
 8. Hos oss är det företagsledningen som surfar på mötena. De hade inte gillat isoleringen på aeroseum.

  SvaraRadera
 9. Sen kan man ju undra varför du måste sova över i Gbg när du bor i Sättila...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har icke skrivit att jag skulle sova över i Göteborg, skrev att jag inte behöver finansiera resa och övernattning i samma utsträckning (blir ju bara en liten resekostnad kvar).

   Radera
 10. Cornucopia, varför inte anmäla sig till talarforum eller någon annan förmedling? Du kan säkert komma med och de är bra marknadsföring.

  I övrigt så kommer jag och lyssnar på dig i Ockelbo, skall bli trevligt att höra dig.

  SvaraRadera
 11. Låga odds betyder att det är sannolikt.

  SvaraRadera
 12. Allt som inte är sannolikt är osannolikt... Mitt tips är att kontakta olika studentföreningar på Stockholms universitet (åskådare, tillgång till lokaler, admin och planering och dyl.).

  SvaraRadera
 13. På KTH kan det vara relevant att kontakta "Den reflekterande ingenjören", de är en kårförening och det närmaste smått politiska diskussioner som förs på KTH (allt vad partipolitik som finns är bannlyst här). Förmodligen hittar de billigare lokaler än dig men kan kanske inte bidra jättemycket ekonomiskt till dig.

  http://www.denreflekterandeingenjoren.se/

  SvaraRadera
 14. Jag tycker du måste våga ta mer betalt. 3k är för lite, du är i princip borta två dagar.
  Jag skulle aldrig åka til göteborg för 3k. Knappt in till city.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev så blev inte kalkylen något vidare i det exemplet.

   Radera
 15. Nu har jag roat mig att provföreläsa för en kamera.

  Liiiite annorlunda mot att ha en verklig publik att interagera med måste jag säga.

  Helt nytt medium i praktiken. Inte helt enkelt att hoppa rakt över. Kanske om man skriver ut en massa bilder på människor man kan låtsas prata till och sätter upp överallt i rummet. Kanske är bäst att sitta ner och föreläsa för det ser fånigt ut att röra på sig framför en kamera. Ser iofs fånigt ut även i ett stort rum, men kanske mindre fånigt.

  Behöver bättre mic, kameran i datorn var dock helt OK. USB-mic får det bli i så fall, finns ingen micingång här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Von Producent2012-02-24 15:50

   Skall du föreläsa kring bilder finns Camtasia studio, kolla även bambuser och livestream.

   Radera
 16. Vad gäller lokaler för eventuellt eget arrangemang:

  Inte billigare, men plats för betydligt fler åhörare, har Aula Magna på SU. Får plats mer än 500 till samma budget som det exempel du hittat.

  Ingenjörshuset är troligen också billigare än det du hittat, om än bara lite (svårt att bedöma när listpriserna gäller halvdagar och du antagligen vill ha en kvällsföreläsning för att få fler åhörare)

  http://www.su.se/om-oss/fakta/2.1266/konferenslokaler/aula-magna/prislista-aula-magna-1.8156

  http://www.citykonferensen.se/konferens-prislista

  SvaraRadera
 17. det kanske finns nån nybyggd bostadsrättsförening som har tomma lokaler att hyra billigt

  SvaraRadera
 18. Om föreläsningen ska vara tre timmar lång behöver den läggas på lördag/söndag. I Stockholm har alla långt att resa. En del har inte bil. Tror inte på webbaserade föredrag. Det är i direktkontakten som saker blir spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst är det så. Kändes väldigt underligt att prata utan publik när jag provade förut.

   Radera
 19. Med "live" menar du direktsänd? Det hoppas jag inte du inte satsar på, då Nisse i hökarängen måste kunna se dig kl 2 på natten, om han så vill. Pengarna ska tycka in dygnet runt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och så kan man betala extra för att få egentid med Lars i ett virtuellt VIP-rum :-)

   Radera
  2. Visst, och kanske kunna köpa en uppblåsbar cornu via postorder. Nu är vi inne på lönsamma affärsideer. Corny-TV får bara inte bli som Fabians reklamfilmer, göteborgshumor går inte hem.

   Radera
  3. Precis. Dom som ligger bakom filmerna med en skrikig gubbe som sen ber om förlåtelse har dålig människokännedom.
   Till det har filmerna ingen humor. (Jo, jag har lidit mig igenom ett par.) De bjuder inte på underhållning. De slösar med tid och pengar. Skapar inget intresse eller sympati som leder till köp.
   Det är tjatigt och distanslöst. Faktiskt sämre än den sämsta tyska reklamen.
   Reklam och marknadsföring ska ju bygga varumärken, inte sänka dom.

   Radera
  4. Siba är tydligen varumärket. För förståelsen ska väl det komma fram.

   Radera
 20. Kolla med Johan på ecoprofile. Han har kört webbinar förut som jag tror fungerar bra.

  SvaraRadera
 21. Du borde kanske föreläsa för 5 pers/vänner och filma det. Så kommer det kanske inte kännas så krystat/märkligt osv:) Bara en idé!

  SvaraRadera
 22. Välkommen till Stockholm. Vi älskar intelligenta människor i den här stan. Kreativa går också bra.
  Tack för att du delar med dig av din kunskap.

  SvaraRadera
 23. Traktamente i egen firma sätts upp som en kostnad. Så enkelt är det att hantera traktamente. Som för övrigt är 220 kr per heldag.

  SvaraRadera
 24. Bland dom bästa programmen på TV hör de samtal där en initierad och intresserad intervjuare har samtal med en intressant person som har nåt att berätta. Om dessutom intervjuaren är nån sorts kändis med hög trovärdighet kan ett sånt här samtal bli riktigt givande. Dvs långt ifrån skräniga debattprogram och även långt ifrån rena monologer/föreläsningar. Hitta nån kändis som brinner för dessa frågor och sätt er framför kameran och testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En god ide. BBC sänder många sådana.

   Nanotec

   Radera
 25. Varför anser du dig nödd och tvungen att föreläsa?

  Skall innehållet vara alla de banker worldwide som du och Flute förutspådde skulle gå i konken för ett par år sedan?

  Eller är det tänkt att innehålla den börskrasch du förutspådde tidigt i höstas (nu när USA på nytt är nära ATH - ever?

  Kanske är det bostadsbubblan som aldrig infann sig?

  Eller ryssen som heller aldrig anföll...liksom vargen...

  Listan kan göras längre, men bättre du kommer i akt med övriga plutonen. Passgångare är inget eftersträvansvärt.

  SvaraRadera