Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2012-02-15 19:53

Falskt gyllene kors i OMXS30 igår tisdag

Igår tisdag fick vi gyllene kors även på Stockholmsbörsen, specifikt i storbolagsindexet OMXS30.

Det handlar om ett falskt gyllene kors eftersom MA200 fortfarande är svagt fallande, medan MA50 stiger ordentligt. Detta är en svagare signal och kan alltså mycket väl visa sig vara fel.
Dagschart OMXS30

Följer man med hela sin portfölj, eller mer sannolikt delar av portföljen (=exempelvis den svenska delen på den här signalen) så är det oavsett tänkt att man köper här. Samma dag slog börsindex också om till sälj/neutral från tidigare köp och överlag är det kortsiktiga tekniska läget ganska tveksamt med många täta köp- och sälj-signaler pga svagt och osäkert MACD.

Men följer man MA50/MA200-modellen så kvittar sådant. Då köper man och är fullt medveten om att man kanske kan förlora vid några veckors nedgång om MA50 sedan faller ner genom MA200 igen. Historiskt har det funnits fler falska signaler än korrekta, men slutresultatet i det långa loppet blir avsevärt bättre utfall än att sitta still i båten.

Bäst är förstås alla läsare som alltid köper på botten och säljer på toppen, men jag har inte hittat någon modell för det och dessa mångmiljardärer som alltid prickar rätt delar förstås inte med sig av eventuella tekniska modeller. Varför skulle de det?

Så är iaf läget här. Följer man modellen köper man, fullt medveten om att man kan förlora pengar på det. 

Min tro är att vi är i en tjurfälla, men när det gäller en sådan här hedgingmodell så skall man inte tro, bara göra. Man bör också påminna om att man inte bör använda en enda modell för att besluta över hela portföljen. 

Fundamenta ser inte bra ut, tekniskt känns det inte bra (svag MACD bla), börsen känns livlös och har svårt att ens ta sig över 1087. Och det är ett falskt gyllene kors. Får inte alls samma varma känsla av att det här är helrätt som på dödskorset i somras. Men det var också ett äkta dödskors.

Och som vanligt tar jag inget ansvar för eventuella investeringsbeslut, utan för dem ansvarar alla själva vilket man alltid gör i Sverige om inte kontrakt upprättats om annat.

Man kan ju tillägga att de som gick in på de (falska) gyllene korsen i USA; t ex S&P-500, Dow Jones eller Nasdaq Comp; eller Brasiliens Bovespa och  brittiska FTSE-100 har gjort rätt än så länge. Dessa tidigare gyllene kors har följts av börsuppgångar nu i januari - februari. OMXS30 är senfärdig, medan euroländernas börser är ännu saktmodigare att slå om, liksom råvarutunga Torontobörsen. Jag avvaktar speciellt Torontobörsen innan jag går in i råvarusektorns aktier igen.

13 kommentarer:

 1. Jag har också trott att det här måste vara en tjurfälla men det är fasen vad den är envis och stark. Går till och med upp på dåliga nyheter. Skumt....

  SvaraRadera
 2. Visst kan detta vara en tjurfälla. Tror man på det är det ju utmärkt att gå ur nu. Höjden är förhållandevis bra. Och tror man på fällan, tror man ju på en längre nedgång runt hörnet.

  SvaraRadera
 3. Warrant Buffet2012-02-15 22:15

  En av dina läsare har lagt ut ett hopkok av detta inlägg som en kommentar på Alessio Rastanis facebook-sida... Mycket märkligt.

  SvaraRadera
 4. Vad hände med Joseph Granvilles profetia om att skiten skulle ned 50% i slutet av januari. Inte så lätt att pricka vändningen mao.

  SvaraRadera
 5. Hemma igen i vinterkylan...känns inte alls bra..Tjurfällor med TA ger jag som vanligt inte mycket för.Sunt förnuft klarar man sig bra på.Tror kanske "Upp,upp,upp" känns lite tveksamt just nu men med stock-picking kommer man långt

  SvaraRadera
 6. Tjena Cornucopia? jag brukar komplettera min tekniska analys med ledande indikatorer. Ser man att en dubbel botten (eller dubbel topp) har etablerats och funderar på om den kommer att hålla eller ej så kan kanske ledande indikatorer ibland vara till hjälp. Jag tittar på kanske en 50 olika sådana. Här är några av mina favoriter: http://hathmill.com/indicators.php

  SvaraRadera
 7. Agent Cooper2012-02-16 11:40

  Cornu, du borde kontakta Gevalia om annonsplats på din blogg. Kaffesump som gemensam nämnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen snäll kommentar...Cornu är ju sjuk o mår uschligt / Sigge

   Radera
  2. Agent Cooper2012-02-16 15:20

   Det var väl ingen elak kommentar? Gevalia producerar indirekt kaffesump. Cornu använder "kaffesump" för att sia om framtida kurssvängningar.

   Ska jag vara helt allvarlig så förstår jag bara inte hur en bevisligen intelligent människa som Cornu tror att stirrande på kursdiagram säger något som helst om framtida kursrörelser. Jag blir faktiskt lite mörkrädd.

   Radera
  3. Det du inte förstått är att man tjänar på att ha en på förhand uttänkt modell som grundar sig på hur börsen historiskt har betett sig jämfört med att köra på känsla (eftersom du bevisligen inte tror på modeller så kör du på känsla). Det handlar om att ha rätt fler gånger än man har fel. Så kryp iväg till dina årsredovisningar och hitta saker som ingen annan upptäckt.

   Radera
  4. Agent Cooper2012-02-16 21:21

   Att "köra" på känsla är ännu värre än teknisk analys, så NEJ, det gör jag definitivt inte.

   Ett råd i all välmening. Först köper du något för ett lägre pris än det inneboende värdet. Sedan säljer du när värderingen nått ikapp priset.

   Kryp iväg nu till din kaffesump eller fiskinälvor eller vad du nu föredrar att spå i.

   Radera
  5. OK, jaha, jag förstår. Jag skall direkt ringa min bank och be min personlige bankman (som jag f ö misstänker inte bara ger ekonomiska råd till mig) för att förhöra mig om ett antal företag som handlas under det inneboende värdet och sedan skall jag sälja dem till det inneboende värdet. Ursmart.

   Någonstans har jag hört att börsvärdet baserades på framtida intäkter och när jag hörde det så tänkte jag att det kanske i vissa fall är svårt att exakt veta vad som händer i framtiden, men jag gissar att jag inte riktigt förstod vad som sades. Tur att du förklarade hur allt funkar.

   Nu skall jag gå tillbaka till min kaffesump och inte lägga mer tid på dig och dina korkade kommentarer om kaffesump. Du får med andra ord sista ordet.

   Fundamental analys är inte finare på något sätt.

   Radera
  6. Agent Cooper2012-02-18 17:44

   Fundamental analys = Astronomi
   Teknisk analys = Astrologi

   Skål!

   Radera