Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2012-02-18 17:35

Bonnier/DN: Köp konserver. Köp värmeljus. Installera vedspis. Håll tummarna.

Bloggare som skriver om samhällets sårbarhet räcker inte speciellt långt. Jag och många andra har i många inlägg belyst det svenska samhället sårbarhet och obefintliga beredskap, där exempelvis svensken hela tiden är några dagar från svält. Det är inte bara försvaret som avskaffats, utan även hela den civila och ekonomiska beredskap som fanns förr i tiden.

Men att några tusen läser de blogginläggen slår inte igenom speciellt stort.


Tvärt om blev det tydligen en så pass allvarlig chock för Erik Helmersson hos Bonnier/DN, när det igår hölls ett seminarium om svensk livsmedelsberedskap arrangerat av Folk och försvar, att han nu blivit survivalist. Helmersson skriver:
"Och vad kan vi individer göra? Fyra tips: Köp konserver. Köp värmeljus. Installera vedspis. Håll tummarna."
Så sant. Bör tilläggas att en vedspis är rätt meningslös utan ved. Och Helmersson behöver även tändstickor, samt dricksvatten. Det räcker inte med konserver.

Länk finns till en inspelning av seminariet, men den är färskvara.

Tack och lov så faller människor tillbaka till apstadiet vid samhällskriser, dvs tillbaka till den osjälviskhet som gällde i det samhälle vi är naturligt anpassade till, dvs större familjegrupper om 40 - 50 individer där man inte ens äger det lilla man bär med sig, utan bara förvaltar det åt gruppen. Det är grannarna som sliter i timmar med att röja vägen så att man kan nå den av stormen isolerade grannen. Inte myndigheterna. Det är vanligt folk som låter okända nödställda övernatta hos dem. Inte myndigheterna. Vid det stora strömavbrottet i nordöstra Nordamerika/New York 2003 blev det inte ockerpriser på ljus och batterier, utan kvartersbutikerna i miljonstaden gav bort ljus och batterier till folk, samtidigt som man tog de färskvaror man hade och samlades på gatorna och grillade gemensamt. Myndigheterna gav inte bort något. Vid jordbävningar är det vanligt folk som hjälper till att gräva fram nödställda ur ruinerna. Inte myndigheterna. I New Orleans efter stormen Katrina förekom det "plundring", men det handlade om isolerade människor som tog mat och förnödenheter de behövde och delade med sig till gamla, unga och skadade som inte kunde förse sig själva.

Faran låg i New Orelans istället i rädda människor som hade beväpnat sig för de var rädda att förlora något, inklusive rädda myndigheter som skickade in beväpnad personal för att "hålla ordning" istället för att rädda nödställda. Alla andra hjälpte bara varandra (men det finns alltid kriminella, de blir dock inte fler vid katastrofer). Katastrofer tar fram det bästa hos människor, men sällan det sämsta. Men man skall akta sig för beväpnade rika, de är farliga när de känner sig hotade.

Mad Max-samhället är en myt. Man kan bomba sönder ett land likt Tyskland under 2:a världskriget, men folk hjälper varandra med de små medel de har kvar ändå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

92 kommentarer:

 1. Äsch, man kan överleva två månader på att äta snö.

  SvaraRadera
 2. Personligt ansvar? Vad fan är personligt ansvar?

  SvaraRadera
 3. snön smälter här nere i skåne:( du cornu var blev filmen av ditt föredrag i lund av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har redan berättat det, även om du kanske missade. Ljudet blev kasst så det blev ingen film.

   Radera
  2. Förhoppningsvis blir det en film på onsdagens föredrag i Linköping.

   Radera
  3. UF Linköping brukar normalt inte filma föreläsningarna av nån anledning men de kanske gör ett undantag med dig? :-)

   Radera
 4. Här tror jag nog du är lite naiv, alternativt överdrivet positiv. Men jag hoppas uppriktigt att jag aldrig får tillfälle att peka finger åt dig för att jag hade rätt...
  Det bör vara tillräckligt att se på utvecklingen i Afrika, där konflikterna mellan stamsamhällena, som tvingats in i nationer ritade under Berlinkongressen i slutet av 1800-talet, fortfarande river upp de flesta försök till samhällsbygge. Det finns utmärkta undantag som till exempel Botswana, men att se det som en allenarådande regel skulle jag aldrig våga. Som du själv säger, rädda människor är farliga. Om de är rika eller inte är mindre viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det handlar om konflikter mellan grupper, likt i Afrika, där kolonialismen dragit raka gränser, så är det en annan sak, precis som ex-Jugoslavien.

   Däremot är det etablerat vetenskapligt att fungerande samhällen inte blir Mad Max när de kollapsar pga katastrofer. Det finns de som ägnar sig åt katastrofstudier.

   Jmf Tsunamikatastrofen som svenskt exempel. Enskilda thailändare hjälpte folk med öppna armar utan några som helst krav på motprestationer.

   Men tro vidare på Mad Max, då blir du antagligen rädd och en av dem man skall akta sig för.

   Radera
  2. Rwanda verkar ironiskt nog vara ett av de få länder i Afrika
   som inte har "raka" gränser...

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Rwandas_historia

   Radera
  3. Det är ugandeser som är orsaken i nästan alla mellersta afrikas konflikter. Detta lilla land gränsar (eller har passage) till alla oroligheter jag läst om.
   Rwanda, Sudan, Kongo, Tchad, Tanzania m. Zanzibar mm.
   Afrikas länder har bytt namn så många gånger att det knappt går att få en överblick över dess historia.

   Radera
  4. Undvek att svara i affekt, eftersom ämnet är alltför allvarligt för att överskuggas av personliga åsikter.
   Stamsamhällen är inget som är unikt för Afrika. Grundbulten, som jag tror du själv förfäktat många gånger, är förtroende. Oavsett om det bottnar i stamtillhörighet, klanmedvetenhet, medlemsskap i supportenklubben till Arsenal eller ren familjekänsla så är det en bristvara i Sverige där staten tagit monopol på åldringsvård och gamla dör ensamma utan att hittas på månader. På landsbygden kan sammanhållning fungera, men städerna blir inte trevliga vid ett sammanbrott.

   Till övriga som verkar trott att mitt inlägg handlade om Afrika: Läs Richard Dowdens bok "Afrika".

   Radera
 5. Utläggningen om New Orleans har lite väl mycket feel-good-karaktär. I Amerika beskrevs Katrina-händelsena som en total kollaps av all civilisation, en viss överdrift det också antagligen, men hur beskriver Cornucopia massakrerna i Ruwanda då? Låt mig gissa, människor försökte hjälpa varandra, men en liten minoritet hann med att slakta en miljon människor på en vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. New Orleans är etablerad forskning, lyssna inte på nyheterna.

   För Rwanda, se mitt svar till Asic ovan.

   Radera
  2. Och även du blir antagligen en person som blir farlig vid katastrofer om du är rädd.

   Radera
  3. Jag tror att rasister och liknande pack blir väldigt farliga vid katastrofer. Rädda människor är som Cornu skriver de man skall vara rädd för och rasisterna i Sverige är de som är mest rädda för andra människor i det här landet.

   Radera
  4. Att katastrofer kan väcka hjälpsamhet och medmänsklighet, för en tid, är uppenbart, och det ligger nåt i att fattiga har lättare att dela med sig av allt de har utan att känna sig hotade. Men man måste komma ihåg att denna typ av hjälpsamhet är övergående och inget man kan basera ett samhälle på, och inget man kan hämta tro och förtröstan från om man tänker nyktert.

   Radera
  5. Intolerans är ett tecken på rädsla, troligtvis på grund av en oförmåga att förstå omvärlden (länk). När de intoleranta är i majoritet är det inte långt kvar till slakten.

   Radera
  6. Claes, måste man komma ihåg det? Katastrofforskningen visar tvärt om att hjälpsamheten och medmänskligheten inte är övergående så länge inte grupper börjar beväpna sig för att utöva makt över andra.

   Radera
  7. Men jag förstår att det kan vara svårt för många att förstå, när de blivit matade av en massa Hollywood-trams eller extremhöger-survivalister i USA.

   Radera
  8. Hjälpsamheten och medmänskligheten är inte övergående om, ett väldigt stort om. Människan är en biologisk varelse med förmåga till lite av varje, men egennyttan och viljan att stärka sin ställning i förhållande till andra är konstant, på individ- och gruppnivå. Under prekära förhållanden är just beväpning ett nära till hands sätt att stärka sin ställning, och det kan inte tänkas bort. Det menar jag även om det för en tid på en viss plats kan synas som lejonen vilar jämte lammen i brödraskap.

   Radera
  9. Claes, stackar rädda människa. Jag lider med dig.

   Tvärt om visar forskningen på att man "automatiskt" börjar återuppbygga ett samhälle när den akuta katastrofen är över.

   Radera
  10. Nu spårar du ur ordentligt Cornu. Jag är inte särskilt rädd, lider inte, känner mig som herre över min situation och tror jag skulle klara en katastrof. Går du på mycket tunga mediciner?
   Fråga dig själv om allt är så fantastiskt beställt, varför finns det så mycket elände. Är det rädda kapitalist-rednecks i USA som ligger bakom alla tiders problem? :)

   Radera
 6. :-) Klassiskt Katrina-klipp...

  http://www.youtube.com/watch?v=tvlPlaX-IDM

  :-)

  SvaraRadera
 7. Tack för klippet, en välbehövlig verklighets-check. Naturligtvis måste du Cornucopia profilera dig på rätt sätt för att vara välkommen på t.ex. Lunds Universitet, men.. please, låt det inte bli för uppenbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Claes, klippet stöder det jag säger. Inga våldsamheter, en intervjuad sade att han inte kunde tvätta och behövde rena kläder. Polisen själva var i lugn och ro med och "plundrade". Inte en massa folk som rusade in och tog det värdefullaste och sprang.

   Långt, långt ifrån Mad Max.

   Radera
  2. Tror du verkligen att de som var först att rusa in i butiken och stjäla
   väntade på TV-teamet innan de satte igång? ;-)

   Radera
  3. Om du har bestämt dig för en åsikt så är det inte så mycket någon kan göra åt, även om du har fel. Rädda människa.

   Radera
  4. Cornu, du är lite väl rask att kalla andra rädda, försök med argument istället. Upploppen i London, hur förklarar du dem? Som jag ser det, så snart polisens normala koll på läget bröts löpte folk amok, stal, brände och misshandlade. Eller finns det "forskning" på det också? :)

   Radera
  5. Upploppen i London handlade om uppfattat social orättvisa respektive folk som ville bråka. Har inget med katastrofer att göra, utan handlar om social problematik. Vitt skilda saker.

   Förklara varför folk hjälpte varandra vid terrordåden i London 2005?

   Du blandar äpplen och päron och det vet du mycket väl.

   Eller menar du att det inte är någon skillnad på Stormen Gudrun, tsunamikatastrofen, Rita/Katrina och upploppen i Grekland (eller London)? Förstår du inte skillnaden så kan jag inte hjälpa dig, tyvärr.

   Radera
  6. Finns för övrigt en enorm bank av data här. Jordbävningar och översvämningar i U-länder, tornados i USA, orkaner i USA, snökaos, massiva strömavbrott, jordbävningar i Nya Zeeland osv osv. Det. Blir. Aldrig. En. Upplösning. Av. Det. Sociala. Kontraktet.

   Radera
  7. Det är skillnad ja, och jag är medveten om den. Om "angreppet" kommer utifrån, ex. snökaos eller Gudrun så har det en sammansvetsande effekt på befolkningen. Om det är din tes så är den ganska urvattnad och ointressant. Krävs det regelbundna katastrofer för att upprätthålla ditt himmelrike på jorden? Blogga om verkligheten istället. Göm dig inte ute på vischan. Sluta vara rädd för livsmedelsförsörjning och Gotlands försvar, eller kalla åtm. inte andra rädda utan minsta fog för det.

   Radera
  8. Så du håller helt enkelt med mig. Bra.

   För övrigt är det skillnad på rädsla och respekt. http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/radsla-kunskap-respekt.html

   Jag är inte en anonym person, så jag gömmer mig inte. Jag är inte en feg pseudonym på Internet. Skriv ut ditt namn och efternamn, samt address om du inte är rädd.

   Radera
  9. Jag menar att det du påstår är antingen trivialt, eller falskt. Jag fortsätter nog att vara anonym eftersom jag känner av ett, ska vi säga, förtryckande diskussionsklimat här. Det finns många värre forum men även du har lite svårt att hålla dig till sakargumenten tyvärr.

   Radera
 8. Det mesta här på bloggen är ganska vettigt, men det är kvalificerat skitsnack att de som stal och mördade efter Katrina "delade med sig till gamla, unga och skadade som inte kunde förse sig själva.".

  "Faran låg i New Orelans istället i rädda människor som hade beväpnat sig för de var rädda att förlora något" - en uppenbar självmotsägelse eftersom "rädda rika" förstås ville vara kvar i sina hem, så hur skulle de vara en risk för andra personer om de de andra kom och skulle stjäla och råna?

  Läs vittnesmål från de som var med och överlevde snarare än någon sorts hippie-"forskning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret på det är att människor som passerade förbi rika områden på väg till evakueringsfärjor blev ihjälskjutna. Helt oskyldiga människor på väg till hjälp, men som hade oturen att ha ett rikemansområde mellan sig och evakueringen.

   Radera
  2. Svarta som gick in i hus för att hitta förnödenheter blev av TV-bolag porträtterad som plundrare mens vita var just överlevande. Mycket talande.

   Radera
 9. För övriga som inte hamnade i förnekelsefasen om att folk faktiskt inte får panik och faktiskt inte ger sig på varandra, se t ex

  http://www.cpbr.gov.au/disact/human-response.html

  SvaraRadera
 10. Fler länkar för er som baserar era liv på det som står på Internet

  http://healthland.time.com/2011/03/22/a-paradise-built-in-hell-how-disaster-brings-out-the-best-in-people/
  "The great majority of people are calm, resourceful, altruistic or even beyond altruistic, as they risk themselves for others. We improvise the conditions of survival beautifully. People rescue each other. They build shelters and community kitchens and ways to deal with lost children and eventually rebuild one way or another."

  http://boingboing.net/2011/03/22/how-people-really-be.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Altruistic" betyder altruistisk på svenska. Altruism betyder oegennytta eller osjälviskhet.

   Däremot finns det rädda människor som är rädda för andra människor som är övertygade om motsatsen.

   Radera
 11. http://sciencenordic.com/natural-disasters-ease-conflicts

  "During the Cold War American government was keen to find out how the population would react in the country were stricken by a nuclear attack. They couldn’t simulate a nuclear explosion on their own citizens so their point of departure was to see how people behaved during natural disasters.

  Some 16,000 interviews were carried out in connection with 144 natural catastrophes and the results surprised scientists. People didn’t become lawless, but rather they behaved rationally and kindly."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprepar det sista stycket i fetstil.

   "Some 16,000 interviews were carried out in connection with 144 natural catastrophes and the results surprised scientists. People didn’t become lawless, but rather they behaved rationally and kindly."

   Sedan finns det alltid undantag, speciellt bland rädda, beväpnade människor.

   Radera
 12. Där ser man vad några dagar i sjuksängen kan göra. En lovsång till människans inneboende godhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvar i sjuksängen, men kan iaf skriva.

   Som sagt, det handlar om att människan går tillbaka till apstadiet, och där var vi osjälviska flockdjur. Alla som varit med vid t ex Gudrun eller tsunamin etc vet att det stämmer. Finns naturligtvis enskilda undantag, men regeln är altrusim.

   Radera
  2. Apstadiet verkar inte ha varit en "walk in the park" :-)

   http://www.theatlantic.com/technology/archive/2010/06/does-chimp-warfare-explain-our-sense-of-good-and-evil/58643/

   Radera
  3. Jag var med vid gudrun Cornu har rätt.
   En vän till mig besökte kommunen fick ingen hjälp, de sa att det inte var någon katastrof eller det var inte deras ansvar.
   Gissa om folk som var drabbade blev förbannade.
   Däremot ställde jättemånga privatpersoner upp.
   Men jag håller inte med om att det var altruism, snarare egennytta.
   Man bytte sitt överskott av resurser mot andras överskott.
   "Jag har motorsåg, jag röjer träd åt dig och du fixar mat och kaffe"
   Det är inte altruism det är catallaxy.

   Radera
  4. Anonym, ja, precis så fungerade stenålderns familjegrupper. Alla gjorde det de kunde bidra med bäst till kollektivet. Idag blir det motorsåg i utbyte mot mat och kaffe. Däremot är det väl sällan man diskuterar själva utbytet. Kaffet och maten kommer naturligt när man röjt en stund.

   Radera
  5. Det verkar som apstadiet har flyttats fram till stenåldern nu? :-)
   För övrigt var det väl positivt i Gudrun-land att den jord- och skogsägande etniciteten i området inte behövde tänka på en stor grupp av näraboende, fattigare och revanschlystna etno-främlingar? Då kanske kaffet hade fastnat i halsen...

   Radera
  6. Byteshandeln är underförstådd och självklar, jag ville bara förtydliga. Fenomenet tendera att "flyga under radarn" för många. Flera inlägg här har bevisat det.
   Det är faktiskt ganska ironiskt att när välfärdssamhället växte fram började folk låsa sina dörrar, och slutade bry sig om sina grannar.
   Det kanske är så att man inte kan ha en stark stat och ett starkt samhälle samtidigt.
   Min farmor berättade att förr låste man inte ytterdörren på natten, eftersom någon luffare kanske ville gå in och värma sig.

   Radera
  7. Anonym, kort sagt är du rädd för invandrare. Vilket skulle bevisas. Rädda människor tror att samhället faller samman vid minsta problem, när allt visar tvärt om. Det inkluderar det mest mångkulturella landet i världen, USA.

   Radera
  8. Faktum är att jag hellre skulle samarbeta med en "nysvensk" än många svenskar eftersom många invandrare har erfarenheter av kraftiga störningar.

   Radera
  9. Så om 400000 ryssar invandrar till Sverige behöver man inte vara rädd?

   ;-)

   Radera
  10. Anonym 01:05 beror på om de är beväpnade eller inte ;-)

   Radera
  11. Vad synd att palestinierna var så rädda vid Israels tillkomst. Tänk va bra allt hade kunnat vara annars. ;)

   Radera
  12. 01:30 Israelerna var beväpnade, det bodde judar där förut i fred med Palestinierna.

   Radera
  13. Stenåldern kunde också vara full av rädda människor :-)
   Undrar om Cornu är ättling till de som åt eller de som åts upp?

   http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,665824,00.html

   Radera
  14. 02:03 Så om de hade kommit obeväpnade och först efter ankomst beväpnat sig hade vi fått en helt annan utveckling?

   Radera
 13. Tittar du inte på Melodifestivalen, Cornu ?? / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Melodifestivalen? Har ingen TV-mottagare. Finns den på SVT Play?

   Radera
  2. Hustrun din är väl på besök hos en "väninna?"

   Radera
 14. Shit, Cornu, du får det nästan att låta önskvärt med en kollaps! Detta förgyllde min lördagkväll

  SvaraRadera
 15. Alltid så himla givande att läsa kommentarsfälten. Hejåhå!

  SvaraRadera
 16. Håller med, i stort sett. Alarmister som förkastar samhällets inneboende kraft är helt ute. Samhällets "just in time"-funktion låter sig inte så lätt nedslås. Ett kort elavbrott på en vecka kommer förstås inte att göra att människor löper amok bara för att maten är rutten, nej med svensk konsensus kommer alla att ställa sig i kö, för det är så vi svenskar är. Det streamlinade samhället är rent otroligt motståndskraftigt mot störningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motståndskraftiga mot social oro snarare.

   Vi svenskar har en mycket stark tradition av konsensusstyre, föreningsliv, informella beslutsvägar, samarbete etc och är alltså mycket väl lämpade för katastrofer.

   Radera
  2. Var lite ironisk med "just in time". Mycket av det vi äter produceras ju utomlands och levereras "just-in-time", Skulle ett avbrott ske dröjer det nog inte länge förrän oroligheter bryter ut. Och många svenskar är väl beväpnade i nationalsporten jakt, så ett scenario med anarki och den starkes rätt kan mycket lätt bryta ut. Möjligen kan vi överleva på potatis som brukar finnas i kylförråd för att räcka hela vintern.

   Men om även oljeimporten stängs så är det nog läge att skaffa ett vapen.

   Att nu även oljan verkar peaka kan vi nog klara för tillfället då vi kan betala. Värre är det för de som inte har råd. Dessutom driver ju oljepriset med tiden upp priset på i stort sett allt, med lokal svält och dåliga tider som följd.

   Radera
 17. håller med om att dom flesta är goda vid olyckor. men det är nog säkrast att alla är fullt beväpnade, så kan vi dricka vårt kaffe i ro och skoja om ryssen

  SvaraRadera
 18. Utan att egentligen vilja argumentera emot rekommenderar jag lite läsning om de svenska hungerkravallerna 1917. En annan tid och ett annat samhälle, men gott om exempel på både samarbete och konflikt.

  En introduktion, det finns massvis med texter på nätet:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hunger-_och_milit%C3%A4rdemonstrationerna_1917
  http://www.popularhistoria.se/artiklar/hungersnoden-vackte-protester/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1917...1917!!!!

   Sverige år 1917 och Sverige år 2012 är två helt olika världar.
   Vilken planet lever du på egentligen?

   Det finns ingen folkliga gemenskap kvar i det här landet längre.
   Massinvandring, socialsim, avundsjuka och självgodhet har för längesedan strypt det sista av gemenskap som fanns kvar i Sverige.

   Radera
  2. Nej, 1917 är inte en annan värld, men det känns kanske så i din alienerade tillvaro. Det fanns gott om socialism, avundsjuka och självgodhet. Jag kan även tillägga att det även fanns gott om inskränkthet, klassförakt och rasism, det senare trots att det inte fanns någon massinvandring.

   Den där folkliga gemenskapen du talar om, när fanns den egentligen?

   Radera
 19. Grekland på väg mot revolution:
  http://www.youtube.com/watch?v=O7y45ORzRdI

  När folk förlorar sina arbeten, inkomster, hem, familjer splittras och självmorden ökar.
  När folk ser sina politiker svika folket, då väljer folket auktoritära ledare med enkla lösningar.

  Vi såg det i Hitler-Tyskland, vi såg det i Jugoslavien och vi ser att det långsamt händer i Europa igen...men ändå sitter det folk här och kommenterar som att vi alla kommer hålla varandras händer och sjunga cumbayaa.

  När arbetslösheten i Sverige nått 25%, när svensken lever på existensminimun, när morden och våldsdåden ökat explosionsartat och spritt sig till svenskarnas överbelånade villaområden, när hjälplösheten inte finner några andra lösningar än att hat och frustration.

  Att en människan känner sig hotad när de förlorat allt och tvingas konkurrera om land, mat och andra resurser med etniciteter av annan härkomst, det är genetiskt inpräntat i vårt DNA, en försvarsmekanism som hjälpte våra förfäder att skapa samhällen som kunde garantera dess överlevnad från yttre hot.

  Det är nämligen bara genom att individen hänger sig till den större gruppen som folket(individen) kan överleva som folkgrupp.

  "A tribe including many members who... were always ready to aid one another, and to sacrifice themselves for the common good, would be victorious over most other tribes; and this would be natural selection."

  -Charles Darwin

  Västvärlden och speciellt här i Sverige är den sammanhållningen som behövs för ett folks överlevnad oerhörd svag om inte borta.
  Civilisationer dör nämligen inte från något yttre hot utan alltid från oikofobi, långsam död genom att inte längre tro på sig själva, sin historia, sin kultur och folkgrupp.

  Vi kommer förhoppningsvis ha en befolkning med en stark sammanhållning och gemenskap framtiden...men vägen dit är lång och kommer kantas av oroligheter.

  Våra 200 år av fred i Sverige var möjlig för att vi bodde i ett ogästvänligt klimat, jordbruket kunde bara försörja ett begränsat antal och vi levde i ett etniskt och kulturellt homogent samhälle, som när tiderna var svåra uppstod inga konflikter mellan folkgrupperna i Sverige, då det bara fanns en folkgrupp...svenskar.

  Alla ni som förlöjligar folk, kallar dem rasister eller rädda, då undrar jag, var indianerna i Nordamerika rasister enligt er också?
  De var rädda, rädda och förtvivlade att se sina förfäders land invaderas av andra..vilka rasister indianerna var!!

  Jag avslutar denna text med ett klipp från en man som precis som Cornu trodde på människans godhet:

  http://www.youtube.com/watch?v=SetNFqcayeA&feature=related

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tack vare radion och tv (rikssvenskan) vi har fått ett svenskt gemenskap (det var inte populärt då hos invånarna som blev utskrattade för sina mål&dialekter). En skåning är en skåning och har svårt för folken ovan småland.

   Svenskar (icke brölande rassar) är en av världens smartaste och arbetssammaste folk. Har inget emot folk som värnar om sitt land och är patriotiska (bara gott så länge de inte attackerar andra folkslag).
   Tror inte någon invandrare från en annan nationsstat (förutom statslösa, då dem oftast är mer rasistiska och fascistiska) känner sig hotade av värdlandets patriotism och stolthet.

   Är tredje gen. invandrare från ett annat stolt land och har som sagt aldrig känt mig hotat av Sveriges kultur och stolthet (förutom fega våldsverkare), tvärtom skryter om svensk uppfinning och flitighet i mitt forna hemland.

   Vandalism och tjuveri har alltid funnits i laglydiga samhällen (i laglösa samhällen så har evolutionen sin gång) och är ingenting som invandrare (förutom de med uttalat eget land , eftersom de inte kan känna gemenskap med de övriga innevånarna) som fört med sig.

   Som sagt älskar historia och speciellt rörliga bilder , några länkar:
   http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=294&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%26categoryid%3d12%26minyear%3d1960%26maxyear%3d1960

   http://www.sollentunabilder.se/wskoba/pic_show.php?no=9987

   Heja Sverige !

   Radera
  2. Kvarstår faktum att etniska främligar fullständigt skiter i att de rånar gamla och svaga och till och med fokuserar sina rån mot just svenska åldringar.
   Bloggaren lever på landet där de flesta känner varann, direkt eller indirekt det skapar gemenskap.
   I större städer så kommer inte den gemenskapen vara lika stark.
   USA har varit och är ett samhälle som bygger på solidatitet mellan privatpersoner och inte en etnsik homogen stark stat.

   Radera
  3. USA är väl det mest patriotiska landet i världen ? T o m på gränsen till att de har blivit förblindade och fördummade ?
   De t o m skilde på mörka & vita långt in på 70-talet.

   Jag talar om invandrare inte etniska främlingar på råntåg eller parasiterande "s k flyktingar".
   Som sagt så tror jag på patriotism och nationalism , där alla som vill får vara med, oavsett hudfärg eller tungomål.

   Radera
 20. Har just tittat på Ingmar Bergmans "scener ur ett äktenskap". Sverige var ett homogent land där folk tog hand om varandra. Nu har allt spårat ur, vi har naturligtvis ingen känsla för folk som inte tillhör vår folkart. Se bara på fåglarna, de jagar "utbölingar", vi är ju också bara djur...fattar inte människorna detta? Varför ska vi ha dåligt samvete, bara för att vi är vanliga människor(djur) Politikerna är ju som vanligt sist att fatta detta, men det beror nog på annat (risken att ej bli omvald) då kan man sälja ut sig själv, utan samvete

  SvaraRadera
 21. Utlandssvensk2012-02-19 04:14

  "Men man skall akta sig för beväpnade rika, de är farliga när de känner sig hotade."

  Ja, Schweiz har väl världens i särklass högsta andel beväpnade rika och här är det som bekant livsfarligt att vistas. För att sätta sig i säkerhet får man väl ta och leta upp det land som har den högsta andelen fattiga utan vapen. Några förslag? Nordkorea?

  SvaraRadera
 22. Häftigt!
  Det började med värmeljus och nu håller ni på att utrota varandra
  !?
  Det finnes i sanning hopp om mänskligheten...
  grattis till herr författaren Lars W
  Du och jag som inte har TV!
  Kul att ha en kompis
  Skall vi ställa in holmgången?
  Förkyld själv om än inte i sängen

  Isola Regina

  SvaraRadera
 23. Cornu bra inlägg men jag undrar varför du ofta har en ganska aggressiv stil i kommentarenrna på bloggen. Att du sedan ofta hoppar på folk som är anonyma tycker jag bara är så lågt. Det här är väl din blogg, du som har valt att gå ut med ditt namn. Om en besökare inte känner för att gå ut med sitt namn och kommer med bra argument finns det i min mening ingen anledning för dig att alltid yrka tuppfäktning och kräva att de säger vem de är.

  Tycker ditt sätt är osmakligt och en av anledningarna till att jag inte alltid läser igenom dina kommentarer. Tack för en bra blogg för övrigt.

  Anonym

  SvaraRadera
 24. Jag läste en gång en krönikör, i Metro tror jag, som gladdes åt mexikaniseringen av Kalifornien. Han menade att förmågan att klara en stor jordbävning skulle bli så mycket bättre med en strävsam mexikansk befolkning på plats och i solid majoritet. Jag får liknande vibbar av Cornu's inlägg här. Målet och meningen med tillvaron är att se en naturkatastrof hanterad väl nånstans, hehe.

  SvaraRadera
 25. Akta er för beväpnade rika-vad är det för trams!
  När du i samma inlägg påpekar det viktiga att samla på sig och bli självförsörjande.
  Vad tror du du gör när horder av hungriga kommer och vill knapra på det av er i ladorna samlade förnödenheterna?
  Delar du med dig till allt och alla?
  Vi har stora klyftor i vårt samhälle-men vi är alla ohyggligt priviligerade om vi ser på världen i genomsnitt. En del av världens fattiga kommer hit utan att bli försörjda av staten, med vissa naturliga följder. Oönskade följder!

  SvaraRadera
 26. Du glömde att man måste ha skorsten för vedspisen sen kan det vara behändigt med en gaffel att äta ur konserven och om det inte är sådana där konserver man kan öppna av sig självt, konservöppnare.

  SvaraRadera
 27. Prio ett för mig blir att fly från Sverige om det blir kollaps, sker det vintertid är det ännu mer akut att fly Stockholm. Söderut är klimatet bättre, man kan överleva utan bostad och värmesystem. Varför häcka i en bostadsrätt utan fjärrvärme och ingen möjlighet till uppvärmning med ved? Samt sprids sjukdomar snabbt i städer med hög koncentration av människor.

  65 liter diesel i tanken tar mig till Tyskland, sen kanske man tar sig ändå ner till medelhavet där man överlever utan värme på vintern. Fryser hellre med spansk vinter än svensk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har taskig koll på verkligheten, förefaller det. Det är väldigt lätt att överleva en svensk vinter. Även om vi inte har olja så finns det massor med ställen där man kan elda ved mm för att få upp värmen och ju mer folk som samlas i ett sådant utrymme desto varmare och goare blir det. Svenska hus är i allmänhet väldigt välisolerade och svenskar har i allmänhet massor med varma kläder, filtar och sovsäckar mm. Det behövs inte mycket tillförsel av energi för att temperaturen skall bli klart uthärdlig. Längre ner i Europa kan du däremot sannolikt ha ganska svårt att hitta ved och bostäderna är mycket sämre isolerade.

   Radera
 28. "Vid det stora strömavbrottet i nordöstra Nordamerika/New York 2003 blev det inte ockerpriser på ljus och batterier, utan kvartersbutikerna i miljonstaden gav bort ljus och batterier till folk, "


  OHhh Lord, GOD BLESS AMERICA !

  SvaraRadera
 29. "Men man skall akta sig för beväpnade rika, de är farliga när de känner sig hotade."

  Något du vill säga till andra i händelse av oroligheter?

  SvaraRadera
 30. Erik Holmberg2012-02-19 12:39

  Måste har tipsa om en podcast från wired magasins där de intervjuar chefen för FEMA (den nya inte han som var chef under Katrina). Mycket intressant vidare har han lite samma utgångs punkt vilken du har i denna text att människor "naturligt" hjälper varandra. Han låter mycket vettig men jag fruktar att han låter lite väl mycket politiker.

  http://downloads.wired.com/podcasts/assets/Storyboard/Storyboard_038.mp3

  Om man är intresserad av mer finns det en intervju mer säkerhetschefen på "Burning Man" festivalen. Denna handlar dock mest om överlevnad ur ett jordbävning i Kalifornien perspektiv.

  http://downloads.wired.com/podcasts/assets/Storyboard/Storyboard_045.mp3

  SvaraRadera
 31. I videon från Folk och Försvar medverkar tre politiker, från S, C och MP. De pressas av journalister. Ingen har närmare tankar eller förslag om saken, livsmedelförsöjningen. Det är som om de vore tomma i huvudet. Miljöpartisten dillar ständigt om sitt ekologiska jordbruk. Sossen mest mumlar om att politiken och samhället måste göra något. Centerpartisten säger i varje fall att frihandeln inom EU med livsmedel med EU inte kan ändras, även om den lokala produktionen minskar till 50 procent. Han prisar jordbruksministern. Händerna fladdrar hela tiden och det är ett bra tecken på att en person inte har något att säga.

  Människan är ett mycket planerande djur, speciellt de med avkommor. En stor mental förändring kommer nog när det börjar planeras för kollapsen och den ses som oundviklig och bottenlös. Exempelvis finns det ju ingen större anledning att äga aktier eller obligationer, utbilda sig och ta del av samhället på vanligt sätt om man tror på en kommande restkultur inom överskådlig tid och en slutlig stenålder. Om det planeras något sådant kommer nog något nytt, som är svårt att förutsäga. Lojaliteter med exempelvis partier kan lösas upp medans andra kan stärkas. Om våldsamheter uppstår blir det nog mellan nya grupper och det är oförutsägbart. När maktlösheten och befolkningen har stabiliserats av svält kan det bli lugnare. Men störande moralister kommer alltid att finnas.

  SvaraRadera
 32. Cornu,

  Skulle snarare säga att snart, om inte redan nu, så bör vi passa oss för beväpnade "fattiga". Och då menar jag upplevt fattiga, för fattiga i någon egentlig mening finns det inte många av i Sverige.

  Eller framför allt ska vi vara på vår vakt mot dom som säger sig företräda de "fattiga" och "förtryckta" och som "odlar sitt klasshat" genom att utmåla "rika" som en ond samhällsgrupp som stjäl från de fattiga.

  Och ja, på samma sätt som det knappast finns några fattiga i Sverige så är antalet förmögna också väldigt få. Det är som vanligt medelklassen (och företag) som är den grupp man måste inrikta sig på om man ska göra några transfereringar att tala om.

  SvaraRadera
 33. Jag har personlig erfarenhet från tsunamin och kan säga att Cornu har rätt. Myndigheterna både i Thailand och Sverige gjorde faktiskt sitt bästa för att jävlas med överlevande. Ingen hemresa utan giltigt pass sa man i Thailand... Ingen åtkomst till makens konton förrän kroppen var hittad... Privatpersoner var däremot alltid hjälpsamma och delade med sig i stort som smått. Min kompis ägnade sig även åt "likplundring" genom att sno ett par shorts för att slippa gå naken. Fy så hemskt gjort, tycker säkert de ordningssamma som skriver här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kriminella försökte använda katastrofen i Thailand för att ta sig till Sverige med ny identitet - tur att vår dåvarande socialdemokratiska regering stoppade det för mer kriminella behöver vi inte här.

   Att bankerna inte tillät åtkomst till konton, tja... banken uppgift är att tjäna pengar och inte att leka samarit, du får ta det med de som försvarar banksystemet.

   Att Svenskar som åker till Thailand förväntar sig på platsen hjälp/service precis som om vi vore i Sverige är löjeväckande, först gnäller dessa Svenskar på skatterna och sedan vill de att Svensk sjukvård skall fungera lika bra i Phukket som i Sverige, hur går det ihop när ingen vill betala för det ?

   Radera
  2. Viss skillnad på att sno ett par shorts i den situationen mot att plocka hem en tv-apparat från WalMart...

   Radera
 34. Jag tror också på goda människor.
  Det är fakta att myndigheter och militär wannabe's är dem som mest ställer till skada i såna situationer, mer hot om ordning än hjälp med ordning.

  SvaraRadera
 35. Jag blir minst sagt konfunderad när jag hör människor hojta om att orsaken till att afrikanerna inte klarar av att bygga fredliga fungerande samhällen är den "påtvingade mångkulturen" genom dess raka gränser, samtidigt som samma personer verkar tycka att mångkultur är bra och att svensken är främlingsfientlig om man inte accepeterar fri invandring.

  Kan vi inte tillämpa de Sahlinska och Reinfeldtska argumenten på Afrika också? Det är bara arbetslösheten, sätt människor i arbete så försvinner problemen? Mångkultur berikar? All civilistation kom utifrån, urafrikanskt är bara barbariet?

  SvaraRadera
 36. Anonym 06:51 påpekar precis det jag själv finner fantastiskt ironiskt. Medan etniskt homogena länder visar fantastisk solidaritet och disciplin i kris genom historien, så visar land efter land med religiös och kulturell blandning vad som händer när militärstyre kollapsar eller då katastrofen inträffar. När Thailand blivit fullt ut infekterat från det som sprider sig söderifrån, tror ni att befolkningen kommer att vara lika tillmötesgående mot rödbrända, feta tyskar då?

  Det finns många som tror att det bara handlade om Japans ekonomiska kraft som gjorde att människor i senaste tsunamikatastrofen inte gick samma öde som Haiti till mötes. Innan somliga "förståsigpåare" vågar se tuffare sanningar i ögonen så kan vi överösa Irak eller Afghanistan med ytterligare många miljarder i biståndspengar men ändå alltid vara två veckor från totalt inbördeskrig.

  SvaraRadera