Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2012-02-24 07:21

7/7-bolag

Nu när Stockholmsbörsen är i positiv trend enligt MA50/MA200, eller för den delen de amerikanska börserna sedan längre tillbaka, så finns det en tumregel (bland alla andra tumregler) man kan använda för att hitta stabila undervärderade bolag med låg nedsida.

Dagschart OMXS30. Kvar i köp,
men MACD gör att index är
nära att slå tillbaka till sälj/neutral

Låt oss kalla den 7/7.

Bolag som handlas till p/e 7 och som ger 7% utdelning. P/e 7 innebär att resultatet är 1/7 av börsvärdet, 14% av bolagets börsvärde. Delar sedan ett sådant bolag ut 7%, så går alltså halva resultatet in i verksamheten.

Finns inte direkt gott om sådana här bolag i Sverige, där ju höga utdelningar inte direkt regnar från himlen, och som alla tumregel får man ta dem med en nypa salt. Fokuserar man på p/e 7 hittar man t ex försvarskoncernen Saab (OMX: SAAB B), som gjorde 2.2 miljarder i resultat på ett börsvärde på 14.5 miljarder. p/e landar på ungefär 6.6, dvs under sju. Samtidigt kan ungefär hälften av resultatet hänföras till realisationsvinster och utdelningen är bara 4:50 per aktie, eller 3.33%.

Angående Saab och Schweiz så är det viktigt att komma ihåg att den rapport om hur uselt för Schweiz JAS 39 skall vara som cirkulerar handlar om JAS 39 C/D, vilket inte är ett plan som är aktuellt för Schweiz. Alplandet avser att beställa version E/F, utan frågan handlar istället om försvaret skall beställa nya plan alls. Att rapporten om C/D läckt beror naturligtvis på konkurrenterna som på så sätt vill få en schweizisk opinion mot JAS 39 även om rapporten handlar om fel version. Ungefär som att jämföra Volvo 740 med Volvo XC60, men bägge är ju Volvo.

Vill man fokusera på utdelningssidan hittar man exempelvis TeliaSonera med en utdelning på 6%, men p/e på 11. Annars hittar man den gamla IT-bubblans bolag här, iaf några av dem. Prevas p/e 9, 6.73% i utdelning, Know IT med 10.49 i p/e och 4.56% i utdelning, Sigma p/e 7.7 utdelning 4.1%, eller kanske HiQ med p/e 13 och 6.25% i utdelning. Prevas ligger väl närmast.

På sätt och vis poetiskt, då en del investerare säger att långsiktigt så hamnar alla lönsamma bolag förr eller senare i 7/7-läget. 

Någon läsare som hittar bättre 7/7-bolag på Stockholmsbörsen?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. AstraZeneca men som svensk ingenjör kanske man borde vara förbjuden att investera i dem just nu =)

  Jag är dock likvid. Men vill ju egentligen följa dödskors/guldkors modellen så borde ju gå in snart även fast jag inte tror på börsen. Svårt det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AZ p/e 5.7, utdelning 6.84%. Urtypiskt 7/7.

   Radera
  2. Astras vinst är fallande och kommer att sjunka under en längre tid exkl. uppköp av andra bolag. De köper däremot upp mängder med egna aktier och makulerar dem. Vilket gör att kontantströmmen till aktieägarna är ännu bättre än vad utdelningen säger.

   Hur man än vrider och vänder på det är Astra ett bolag som har sin storhetstid bakom sig. Tar man i beaktande att bolaget är en smältande snöboll kan man ändå ligga ner och lapa smältvatten.

   Har ägt Astra i omgångar.

   Radera
 2. Jag har 3 st aktier just nu. Astra, Telia, Fortum.

  SvaraRadera
 3. Om ett bolag har så hög vinst så bör det väl expandera och inte dela ut vinsten.
  P/e 7 och noll i utdelning har tex Alliance oil. Bygger nytt raffinaderi i Östra Ryssland.
  Ryska bolag har ofta väldigt hög vinst vilket kanske kan förklaras om man läser denna blogg.

  SvaraRadera
 4. Fred Olsen Energy på Oslobörsen platsar nog ganska bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred Olsen Energy har extrautdelningar år efter år efter år.... : ))

   Radera
  2. Freddan ligger väl på p/e 8 och 8% i utdelning. Typ.

   Radera
 5. Billerud
  direktavkast 6,45 %
  p/e 6,48

  //Adrian

  SvaraRadera
 6. Bilia, eller i alla fall innan sista veckornas rusning på börsen.
  PE 6,78, direktavkasting 5,93
  Från en som köp på sig bilia som enda aktierelaterade investering under förra året.
  /

  SvaraRadera
 7. Trodde inte Cornu brydde sig om nyckel-tal...TA-hokuspokus och dödskors hit och dit är väl viktigare ?? / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte skall ägna dig så mycket åt tro och saker du inte vet något om alls.

   Radera
 8. Järnvargen2012-02-24 09:44

  Jag har faktiskt suttit och räknat på försvars-SAAB och även läst rapporten. På sätt och vis är det faktiskt Gripen Demo som utvärderats i en halvan av den läckta rapporten men med hårda poängavdrag för utlovade förbättringar som ännu ej flygtestats.

  Det som hänt.

  Schweiz har genomfört den tekniska utvärderingen i åtminstone tre steg.

  2008, Gripen C/D, Eurofighter och Rafale testas där Rafale är klart bäst.

  2009, Gripen "MS-21" (demo), Eurofighter och Rafale testas där utlovade funktioner tas med i beräkningarna men med hårda poängavdrag jämfört med färdigimplementerade system. Rafale är därför fortfarande bäst medan både Gripen och Eurofighter har stora utlovade uppgraderingar.

  Det är någon typ av sammanfattning från dessa två tester som har läckts och framställts som relevanta av Dassault/Svensk media.

  2011, den tekniska utvärderingen slutförs. Alla stridsflyg uppnår nu minimikraven eftersom både Gripen och Eurofightern genomgått stora förbättringar de sista två åren. I rapporten står det att Gripen hade åtminstone 98 planerade uppgraderingar som skulle öka förmågan jämfört med 2009 rapporten. De jag har koll på är flygtestad AESA radar, infrarött spaningssystem, färdigutvecklad spaningskapsel som användes i Libyen och bättre bränsletankar. Eurofightern lär förövrigt ha erhållit en klart bättre poäng gentemot markmål i den sista utvärderingen eftersom Britterna använde LITENING kapseln i Libyen.

  Den här tråden är ganska bra för den som vill ha en översikt:
  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?84527-Gripen-News-Thread

  Personligen har jag lite svårt att investera i SAAB eftersom jag har bristande förståelse för materielen och den politiska processen. T.ex. hade jag ingen aning om att man kan ha samma radarmodellen men olika antal sändar/mottagarmoduler vilket påverkar radarprestandan när man jämför Eurofightern med Gripen :P.

  SvaraRadera
 9. Tänkte prova att köpa och sälja Avanza Zero enl SMA i 1 år som test, kan nån rekommendera en sida som talar om när det är köp/sälj läge?

  Eller kanske Cornu brukar informera om när dessa lägen infaller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tänkte prova att köpa och sälja Avanza Zero enl SMA i 1 år": nu skryter jag säkert med min okunnighet men vad står SMA för i detta läge?
   Mats

   Radera
  2. SMA = Simple Moving Average, dvs ett vanligt medelvärde på ett visst antal dagar/veckor eller dylikt. Tex SMA200 för exempelvis de 200 senaste dagarna.

   Radera
 10. Anonym, kör med Yahoos gratis TA-funktion och lägg in OMXS30:

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EOMX+Interactive#chart4:symbol=^omx;range=1y;indicator=sma(50,20,200)+psar+volume+rsi+macd;charttype=candlestick;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

  Borde funka bra (själva länken alltså). Tänk dock på att man max kan köpa Avanza Zero för 25´kr i stöten. Men du kan ju köra 25' kr om dagen, så det beror på hur mkt pengar du skall köpa/sälja med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet med flera konton..

   Radera
  2. Tack för tipset.
   Tänkte prova att köra 2 konton med 10k på vardera för att testa skillnaden.

   Radera