Cornucopia?

2012-01-06 09:48

Utlandssvenskar, vart har ni flyttat och varför?

Det blev en del diskussion om utlandsflytt igår eftersom Sverige tydligen är en så fruktansvärd plats.


Nu har jag bara anekdotiska bevis här, men generellt har jag fått uppfattningen att de som flyttar utomlands permanent eller tillfälligt flyttar till något och inte att de flyr från något. Fast det är kanske bara olika sätt att se på saker och ting. De som vill fly från något har en tendens att stanna kvar, t ex de som gnäller över höga svenska skatter, men ändå bor kvar. De flyr inte från svenska skatter, de som flyttar pga skatten flyttar till lägre skatt, inte från hög skatt.

Så varför har ni flyttat, den minoritet av läsarna som flyttat? Jobb, utbildning, kärleken, lägre skatt, annat klimat, den svenska brottsligheten, jantelagen, gnällspikar?
Antal "intentional homicide" per
100 000 invånare världen över
Källa: Wikipedia

Vad gäller våldsbrottsligheten så påtalades det att den bästa indikatorn är antalet avsiktliga mord (eng intentional homicide - jag översätter inte då det genast blir gnäll om definitioner) i ett land, eftersom mord sällan går att sopa under mattan eller överanmäla, medan anmälningsbenägenheten för andra brott kan variera stort mellan länder och tiden.

Som vanligt finns det sammanställd internationell statistik hos Wikipedia. Antalet mord och dråp per 100 000 invånare i Sverige har fallit de senaste åren. Under 2000-talet var siffran som högst 1.25 år 2007, men låg 2010 på på 0.97, ner från 1.00 år 2009. Trots Wild West Göteborg, trots serieskytten i Malmö 2010 och trots allt gnäll från (sd)-väljare.

Jag har gjort en sammanställning över västerländska och europeiska länders siffror här ute till höger så man får lite proportioner på hur allvarligt läget är i Sverige i förhållande till likartade länder. Notera t ex att Finland visar upp mer än dubbelt så många mord per invånare som Sverige, trots en helt annan invandringspolitik.

Vi ligger i bottenskiktet (=positivt) även om det finns bättre länder. Hos Wikipedia finns även sammanställningar per delstat för USA, Australien och Mexico för den som vill gräva vidare. Relaterat har survivalistbloggaren Argus en sammanställning av dödsorsaker bland män i åldern 20-44.

Men det här inlägget var inte främst tänkt att diskutera mordfrekvensen, utan är bara en genuint intresserad frågeställning kring varför ni som tagit steget att bli utlandssvenskar gjorde det ni gjorde. Naturligtvis kan man ta alla kommentarer med en nypa salt då det antagligen blir en del gnäll från folk som bara låtsats flytta utomlands. Jag kan dock se var kommentatorerna sitter så om ni vill kan jag när kommenterandet lagt sig eller om debatten blir infekterad verifiera vilka som sitter utomlands och vilka som hittar på.

Enklast för alla är det alltså om ni håller er till sanningen. Dessutom säger eventuella svar bara något om varför och vart just bloggens läsare flyttat, inte generellt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

176 kommentarer:

 1. 24 år, student i Oslo på handels, 2e året på civilekonomprogrammet. Flyttade hit før att jag inte hade topbetyg från gymnasiet och då uteblev møjligheten før mig (såvida jag inte ville ta høgskoleprovet). I Norge finns privata alternativ till statliga universitet och jag, plus ca 20.000 studenter på skolan, betalar ungefær 30.000 i terminen før min utbildning. Stortrivs och føretagen visar stort intresse før studenterna. Flyttar inte tillbaka.

  SvaraRadera
 2. 24 år, säljjobb i Oslo sedan 1 år tillbaka. Flyttade för pengarna. Grundlönen ligger 100% högre tex. Gör mellan 70-110k brutto i månaden. Enklare att hitta jobb som ger de pengarna i Norge vs Sverige är min uppfattning. Dock är Oslo en jävligt dyr stad, betalar 12k NOK i hyra för 46 kvm, relativt ocentralt och det är hyresrätt. Måste vara en stor jävla bostadsbubbla i denna staden. Jämnför man priserna mot i Stockholm så är Stockholm billigt.

  Men oavsett så är min privatekonomi extremt mycket bättre vs liknande jobb i Sverige.

  SvaraRadera
 3. 26 år. Bor på Malta, pga väder och jobb.
  Tjänar nog ungefär samma som jag hade gjort i Sverige.

  Planer på att flytta hem? Ibland, ön är ganska liten.

  SvaraRadera
 4. Vädret, helt klart ;-) Sen tror jag att det handlar om att allt fler inser att man inte behöver bo på samma ställe hela sitt liv, omväxling förnöjer. Människan behöver utmaningar.

  SvaraRadera
 5. Jag har bott både i Bryssel, London (UK) och London (Kanada) innan och under min studietid. Livet utomlands berikar en verkligen, fler borde pröva på helt klart! Vill gärna tillbaka till Bryssel eller varför inte England igen. Men är det för att Sverige är ett dåligt land i misär och sönderfall. NEJ absolut inte, jag älskar Sverige, det finns inte så många fler länder i världen som är bättre (läs tex HDI). Jag vill snarare iväg för att uppleva nya saker och för att jag vill ställas inför nya utmaningar. Högre lön motiverar personligen inte mig särskilt mycket, jag blir inte lyckligare om jag har råd att köpa en extra platt TV eller en ny bil. Det som verkligen betyder något för en finns oftast i ens närhet, genom att ha släkten på de bästa kusterna i världen ser jag fram emot att bo större delen av mitt liv i underbara Sverige. Förutsatt att världen inte brakar under innan jag dör, finns ju viss risk för det ;)

  SvaraRadera
 6. 37 år, ej bott i Sverige sen 10 år. Bor i Stavanger sen 5 år tillbaka (blivit många yngre svenskar här inom service yrken, framför allt de sista två åren, är det månne den dåliga svenska arbetsmarknaden??). Intressant jobb (inom E&P), bra lön och arbetstider som är mer än bra.Har tidigare bott i Tyskland och Ungern.Varför vi inte bor i Sverige? Arbetsvillkor (lön, arbetstid),skräms av brottsligheten samt att hustrun får svårt att få jobb tror jag (civilekonom men från Ungern). Sämsta med Stavanger är klimatet (ja, det regnar och blåser jämt här). Det är större skillnader mellan Norrmän och svenskar än vad man först tror kulturellt.Men vi trivs bra, blir nog kvar.Även om mindre olja pumpas upp kommer än fler personer behövas inom Subsurface och Operations.

  SvaraRadera
 7. 35 år, Shanghai sen ett halvår tillbaks. Mest för omväxlingen, utmaningen och för Kina är intressant rent allmänt just nu. Att slippa den mörka svenska vintern hjälper också. Sommaren i Sverige är dock att föredra. Men sen skall jag ju inte sticka under stolen med att utan ett intressant jobb, högre lön, lägre skatt och därmed en ökad livskvalitet så hade det inte varit aktuellt. Dessutom är det rätt fint att ha sålt av lägenheten i Stockholm i våras och sitta med pengarna på kontot i dessa dagar. Trots hög hyra här.

  (kör internet via proxy i usa om du nu skulle kolla ursprunget)

  SvaraRadera
 8. Nu stämmer iofs inte siffrorna alls om du inkluderar både dråp och mord, då ligger vi på mellan 2-4 per 100000 och år. Kan det kanske vara så att statistiken är minst lika fel i det här fallet och att här är bara rena mord presenterade från Sveriges sida medans vissa länder inte skiljer på det?

  SvaraRadera
 9. All statistik som motsäger att det finns några fel i Sverige som inte är invandrarnas fel är fel.

  /(sd)-väljare

  SvaraRadera
 10. Bara för att vara helt säker på att sänka nivån på kommentarerna kommer här en aning
  dagdrömmande på området, eftersom det är
  lätt att drömma sig bort när man sitter hemma
  i svedala och jobbar på en helgdag...

  Tyskland är antagligen underskattat, det måste ju vara ett världens driftigaste och mest kompetenta folk som bor där och det kan bara inte bli fel.

  Kanada lär också vara alla tiders för oss som
  tycker om att jobba jämt (nåja...kanske lite överdrivet).

  USA går bort, av skäl som ej uppges här.

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag är utlandsfinsk! Bor i Luleå i Sverige sedan 16 år tillbaka. Jag älskar Luleå! Det är härligt mörkt och halkigt ute, inte så kallt dock. Jag har bara vurpat med cykeln en gång i år, ifjol flög jag två ggr trots dubbdäck både fram och bak... Är det halkigt i Norge eller på Malta? kanske flyttar dit istället.

  SvaraRadera
 12. Utlandssvensk2012-01-06 10:48

  "Vad gäller våldsbrottsligheten så påtalades det att den bästa indikatorn är antalet avsiktliga mord och dråp (eng intentional homicide) i ett land, eftersom mord sällan går att sopa under mattan eller överanmäla, medan anmälningsbenägenheten för andra brott kan variera stort mellan länder och tiden"

  Jo, vissa påstår detta men det är inget annat än just ett påstående. Jag läser mycket internationell press och det finns fullt med jämförelser mellan olika brottskategorier i olika länder. Vilka kategorier som lättast att jämföra mellan olika länder finns det säkert olika uppfattningar om men att just mord eller dråp skulle vara unikt lämpade för jämförelser mellan olika länder är en uppfattning som nästan enbart framförs i Sverige.

  Under de senaste 20 åren har brottsligheten fallit kraftigt i USA medans den har ökat i flera länder i Europa. Detta debatteras mycket flitigt i t.ex engelsk media och det faktum att mord och dråp numera är en av få brottskategorier där USA ligger högre än UK kommer upp hela tiden. Men att på basen av detta helt avfärda att t.ex antalet misshandelsfall eller rån har ökat i UK och fallit i USA har jag aldrig sett.

  Vidare går det alldeles utmärkt att påstå motsatsen, dvs. att mord och dråp är svårare att jämföra mellan länder än t.ex misshandel. Per definiton är målsäganden och huvudvittnet till brottet inte längre i livet, så hans anmälningsbenägenhet är noll. I stället handlar det tíll stor del om hur olika länders polismyndigheter agerar när man hitter en död kropp eller någon rapporteras som försvunnen.

  Visst, om någon blir skjuten på öppen gata i dagsljus kan vi nog anta att det rapporteras som mord. Men om man ramlar ner från balkongen? Är det en olycka eller ett mord? Eller om en 15 årig flicka "försvinner"? Här kan man nog snarast prata om utredningsbenägenhet, dvs. hur interesserade polismyndigheter och åklagare är av att verkligen gå till botten med allt som möjligen kan vara mord eller dråp och detta variar nog kraftig från land till land.

  Jämfört med andra västländer är uppklarningsfrekvensen skrämmande låg i Sverige och det är väl knappast en hemlighet att polisen är ytterst interesserad av att avskriva ärenden. Läget är det motsatta i t.ex Schweiz, där man undersöker minsta lilla vardagsbrott seriöst och polisen närmast framstår som kraftigt överbemannad. Det är således inte alls orimligt att gissa eller påstå att antalet mord och dråp har lägre rapporteringsfrekvens i Sverige än i Schweiz och vissa andra länder med väl fungerande polis.

  Vad gäller andra typer av våldbrott visar all seriös internationell statistik att Sverige ligger mycket högre än de flesta jämförbara länder. Här är en stor rapport som FN organet UNODC (United Nations office on drugs and crime) släppte förra året:

  http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/crimedata.html

  Vad gäller assult (misshandel) och sexual violence ligger Sverige etta respektive tvåa bland samtliga länder. Liknade siffror återfinner man hos t.ex Eurostat och Interpol.

  Fortsättning följer...

  SvaraRadera
 13. Utlandssvensk2012-01-06 10:50

  fortsättning:

  Att hävda att dessa siffror inte är relevanta pga. "anmälningsbenägenheten för andra brott kan variera stort mellan länder och tiden." är rent nonsens om man inte underbygger det med seriös forskning. BRÅ har aldrig någonsin presenterat en vettig rapport där de försöker kvantifiera "anmälningsbenägenhet" i olika länder och vid olika tidsperioder. Istället ältar man bara samma innehållslösa floskler om att man "tror" eller "kan förmoda" eller "inte vet" att förändringar i anmälningsbenägenheten förklarar allt möjligt.

  Om man läser svenska tidningar är det mycket tydligt att polis och åklagare har ett stort problem med att få folk att överhuvudtaget berätta om de har sett något i samband med grövre brott och många svenskar är direkt livrädda för att vittna. Att i detta läge påstå att samma befolkning skulle vara mer benägen att anmäla våldsbrott än vad som är fallet i t.ex Schweiz är ingenting annant än fullkommligt löjligt. Om man väljer att tro på den typen av påståenden har det rimligen ingenting att göra med logiskt tänkande utan påminner mer om ett religiöst ställningstagande där fakta inte spelar någon roll.

  SvaraRadera
 14. Jag har bott i Paris, London, Hamburg, Munich, New York, och Kopenhamn. Allt jobb forutom Paris, men Sverige ar nog det basta landet man kan bo i genom PO just pga. att vi inte har nagra oljekallor. Att flytta till norge ar att sparka burken langre ned pa gatan. Det basta man kan gora ar att ta ansvar och borja odla sin egen mat igar! Jag "skickar e-mail" som alla andra for mitt levebrod idag men jag jobbar bara 3 dagar i veckan for att ha utrymme for att andra livsstil till sjalvforsorjande och ett fysiskt yrke som finsnickare.

  SvaraRadera
 15. Bor i Spanien sen 7 år. Efter pension vid 55 kändes det fint med ett bättre klimat. Betalar ingen skatt i Spanien (statlig pension) däremot tar skv 25 %.
  Har byggt nytt hus i sverige så nu bor vi 5 månader där och resten i Spanien.
  Om någon undrar över särskild anknytning som skv ofta hävdar vid en villa i sverige går det bra att ge bort det till barnen :)

  SvaraRadera
 16. Norge. Bättre lön. Plus att jag tycker att norrmännen generellt inte är lika blåögda som vi svenskar.

  För övrigt har rån och våldtäkter har ökat bra mycket mer än vad mord har. Jag säger inte vems felet är, men jag tror inte heller att 5% av svenska folket bara helt plötsligt fått för sig att bli "rasister".

  SvaraRadera
 17. Och lönen är bra här i Luleå. Och så har vi flex. Jag åker inte hem till Finland nått mera!

  SvaraRadera
 18. I all hast!
  Vanligtvis,herr c-pia, brukar du ju skriva att du inte kan se vem/var den kommenterande är eller var personen sitter Tappade garden ett tag

  Isola Regina

  SvaraRadera
 19. 10:48, dessutom vet jag inte hur relevanta siffrorna är och vad som egentligen presenteras,

  Brå:
  2010|"Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång"
  Antal 329
  det torde bli ~3.65 dvs avsevärt högre än 1.25

  Cornu du kan dra av 3 av 329 för serieskytten, så blir siffrorna lite bättre.

  SvaraRadera
 20. Saudi A har samma färg som vi på kartan? statliga mord räknas inte? :-)

  SvaraRadera
 21. Eftersom det förstås blir en massa gnäll om definitioner så använder jag nu bara den homogeniserade defintionen "intentional homicide" och inte mord + dråp etc.

  SvaraRadera
 22. Man kan också konstatera att utlandssvenskar är vakna tidigare än de som gnäller över brottsligheten i Sverige.

  SvaraRadera
 23. 11:08 när staten har ihjäl någon kallas det "våldsmonopol" och inte mord.

  SvaraRadera
 24. Bor i Tyskland sedan två år tillbaka. Fick ett erbjudande om ett arbete som gav dubbelt betalt, mot vad jag då fick i Stockholm, och samtidigt lät det spännande.

  Landet har sina fördelar. Är man sjuk får man 100 % av lönen från första sjukdagen. När jag opererade magen för ett år sedan gick allt oerhört snabbt och smidigt. Betalade 10 € vid besök hos akuten. Den avgiften täckte sedan allting inklusive medicin efter operationen. Svenska kollegor som har fått barn här är mycket nöjda med hur sjukvården behandlat dem.

  Att hitta en hyreslägenhet var hur lätt som helst. Bor i en tvåa med stor altan centralt i Düsseldorf (700 000 invånare)och betalar 800 € per månad.

  Dock flyttar jag nog hem det här året. Familj och vänner lockar mer än pengar. Men en bra erfarenhet har det varit.

  SvaraRadera
 25. Jag jobbar inom ett stort svenskt företag. För att göra karriär inom företaget är det mer eller mindre ett måste att ha kuskat runt i världen ett antal år för att lära känna hela företag. Många unga svenskar tar chansen och gör helt rätt i det.

  SvaraRadera
 26. Jag bor i Tyskland. Att "flytta till Tyskland och tjäna storkovan" är det verkligen inte fråga (frågan dyker upp rätt ofta när jag är hemma på besök). Det har inte hänt mycket med reallönerna i Tyskland de senaste 10 åren. De flesta av mina vänner (i huvudsak stockholmare) tjänar mer än jag. Jag lever dock bra mycket billigare än dem.

  Och det var inget fosterlandshat som drev mig hit, det var kärleken ;)

  / Ze German

  SvaraRadera
 27. Har bott i Schweiz i 12 år. Flyttade ut pga att jag fick jobb men har sedan barnsben strävat efter flytta från Sverige. Jag älskar Sverige, men världen är ju så mycket mer än bara Sverige. Planen är att flytta tilbaka till min skogsfastighet i framtiden.
  Sen är det ju ett plus att skatterna är lägre och att man värderar utbildning högre. Lägg där till fantastisk skidåkning centralt läge i Europa och en fantastisk internationell arena.

  SvaraRadera
 28. Norsk mordfrekvens efter Breivik ?

  SvaraRadera
 29. sverige har vattenkraft, metaller och skog. nuf said.

  SvaraRadera
 30. I Frankrike sedan några år.
  Väldigt närbesläktad kultur, även om de flesta svenskar inte tror det. Har bott i Norge innan, och det var ungefär lika stor skillnad mot Sverige tyckte jag. Det kan vara intressant att jämföra den franska och framför allt norska administrationen; som svensk är man ju van vid att allt funkar, i Norge tycker man att man har kommit till ett U-land, och i Frankrike har man en superadministration som säkert kostar dubbelt mot den svenska men funkar också oklanderligt när man väl har fyllt i rätt blankett. Byråkrat är ett ämbete här, inget skällsord, allt är väldigt välorganiserat.
  Skälet till flytt har varit jobbet i bägge fallen, jobbar i ett stort svenskt exportföretag. Ekonomin har blivit liknande faktiskt; lönen är lägre nu i Frankrike än i Norge och även jämfört med Stockholm, men kostnaderna är något lägre också. Skatterna är numera rätt lika mot Sverige, det var skillnad förut innan skattesäkningarna kom i Sverige. Det enda i det dagliga livet som är (mycket) dyrare är dagis, vi betalar 550 €/mån för Junior, och en andra ligist som är på väg kommer att ge oss en total dagisavgift på 1000 €/månad efter den 10%-iga rabatten man får med andra barnet.

  Det är svindyrt att köpa hus; de har liksom Spanien, Tyskland och många andra länder höga skatter i samband med bostadsköp, både för att bromsa spekulation och för att fylla på statskassan, så man betalar 7% i stämpelskatt på köpesumman. Sedan tillkommer avgifterna för lagfart, pantbrev och allt annat, så inklusive mäklarstölden betalar man ca 12% i avgifter vid köp av hus. Det bromsar i alla fall kortsiktig spekulation. Dessutom är fransmän rätt lågt belånade, man har aldrig kunnat låna 100%, och avdragsfrihet har inte heller funnits, det går ej att låna med mer än 30 års amortering.
  Så här skulle du trivas Cornu!

  Trivs mycket bra annars, inte svårt som svensk att trivas här. Besöker Sverige kanske varannan månad i jobbet och privat, så jag känner inte att jag saknar så mycket. Man får bara komma ihåg att ta en större väska så man får med det hårda brödet, här finns bara det vanliga trista fyrkantiga Wasabrödet.

  Om man inte gillar utlänningar ska man inte flytta hit; Frankrike har 99,5% utlänningar, bara en halv procent av befolkningen kommer från Sverige, ännu färre från Sjöbo.

  SvaraRadera
 31. +1 på slutklämmen 11:39.

  SvaraRadera
 32. Sverige är fortfarande bland de bästa länderna i världen, rankad som nr 3 i Newsweeks ranking.

  http://www.thedailybeast.com/newsweek/2010/08/15/interactive-infographic-of-the-worlds-best-countries.html

  Men man kan se att vi kommer få stora problem då skolan gått från topp till 19:e plats på några få år.

  SvaraRadera
 33. Norge sedan drygt 7 år. Bættre betalt, genuint trevliga mænniskor (svenskar ær faktiskt VÆLDIGT gnælliga) och rent allmænt ett land som ær lættare att andas i, i varje fall så længe man inte børjar diskutera sæl- och valjakt.
  Jag har 15 minuter till stadskærnan (en av de større, men inte Oslo) och 15 minuter åt andra hållet ær det ren vildmark. Perfekt, allt finns, men jag behøver aldrig trængas. Dessutom fungerar faktiskt sjukvården i det hær landet.
  Næmnde jag bættre betalt och lægre skatt...?

  SvaraRadera
 34. 11:39 "Frankrike har 99,5% utlänningar..." Haha, den satt mitt i prick!

  SvaraRadera
 35. då kan man inte klandra svenskarna (0,5%) för förbud mot heltäckande religiös klädnad på offentliga platser i Frankrike.

  SvaraRadera
 36. Svar på 11:43 angående skolan. Problemet med Pisa-undersökningen (undersökningen som rangordnar skolor sinsemellan) är att vissa länder i hög utsträckning strävar efter att uppnå en hög Pisa-värdering. Länder som Sydkorea och Finland prioriterar aspekter av skolan som lämpar sig väl till Pisa medan Sverige fokuserar på andra aspekter. I Sverige finns ett riktat fokus mot att elever ska vara kritiska, analyserande och självständiga, medan finnarna istället fokuserar på en konform skola, där lägsta nivån är oerhört hög men där innovationen blir lidande.

  Ytterligare en variabel som är värd att nämna är korrelationen mellan en hög placering på Pisa-skalan och psykiskt ohälsa hos eleverna. Finland och Sydkorea har, i förhållande till Sverige, problem med eleverna psykiska ohälsa, förmodligen som ett resultat av deras pressande och komparativa skola.

  Att Sverige sjunker på Pisa-rankningen säger egentligen inte mer än att andra länders skolor formar sina elever bättre efter Pisa-kriterierna. Personligen föredrar jag en skola där vissa inte når upp till avsedd standard men som samtidigt främjar innovation och individualitet framför en skola där alla kan läsa och skriva men där innovationen blir lidande.

  SvaraRadera
 37. Innovativ genom att spela dataspel på lektionstid???? Nej,tack,inte för mina ungar

  SvaraRadera
 38. Jag hade drömmar om att flytta till Japan då min tid som student för 6 år sedan var helt underbar. Förra året(september 2010) åkte jag dock dit på semester och för att närvara på en av mina vänners bröllop. Under en del av min vistelse tillbringade bodde jag tillsammans med mina vänner och jag insåg snabbt att arbeta i Japan var inget för mig. Den insikten har jag givit mig en stor trygghet att leva i Sverige inte är så dumt och lett till att jag känner mig helt tillfreds att jag beslutat mig för att slå rot i Sverige, på min födelseort och i närheten av där jag växte upp.

  SvaraRadera
 39. Har tanken aldrig slagit dig att det kan finnas högst relevanta och påtagliga skäl för en flytt. Vad skulle du gjort om du hade en partner som efter tolv timmar i värmen söderöver kan skippa flertalet mediciner och slipper värk och smärta?
  Kan börja leva "normalt" under dygnets alla timmar men till priset av saknaden efter barn och barnbarn. En saknad som f.ö. är dubbelriktad. Då framstår skattefrågor som högst trivialt på gränsen till larviga.

  SvaraRadera
 40. Var frågan ställd till mig så har jag ett öppet sinne - jag nämnde en del av vad jag tror är vanliga anledningar. Inget fel i att flyta enligt mig, det är väl värre med de som bor kvar och gnäller.

  SvaraRadera
 41. Utlandssvensk2012-01-06 12:40

  @ Cornu 12:35

  "Inget fel i att flyta enligt mig, det är väl värre med de som bor kvar och gnäller."

  Se där, något som du och jag är helt eniga om!

  SvaraRadera
 42. @11:39

  Har alltid sagt att frankrike vore ett underbart land om det inte vore alla dessa fransmän som bor där.

  Själv bor jag på Gotland och samma sak gäller där. Underbart men alldeles för många gutar här.

  J

  SvaraRadera
 43. Magnus 6THlx2012-01-06 12:51

  Att Sverige skulle vara någon slags krigszon som vissa försöker påstå är ju inget annat än trams. Tyder på en dold agenda och någon som inte vågar prata ur skägget.

  Jag känner mig väldigt trygg med mitt val att stanna i Sverige. Jag har visserligen tur som har ett intressant och välbetalt jobb.

  Men min slutsats efter några kortare (3-6 månader) utlandsvistelser är att utomlands är ungefär som hemma fast utan en massa saker. Speciellt då människorna som man är van att ha omkring sig.

  SvaraRadera
 44. Intressant, Cornucopia! Du ställde några frågor men det finns ju fler:

  Det verkar som om väldigt många utlandssvenskar försörjer sig och sina familjer genom anställning i någon form. Hur lång omställningsperiod har ni svenskar i exempelvis Tyskland innan ni kommer in på arbetsmarknaden då? Är den ungefär som snittet för invandrare till i Sverige (6-7 år) eller går det snabbare för er att få en anställning och bli självförsörjande i Tyskland? Vad får ni för slags bidrag under tiden ni söker jobb och lär er det nya språket?

  Ni som utvandrat till länder där ni inte kan språket - har ni fått tolkhjälp från början eller hur har ni löst det? Fick ni boende ordnat den första tiden? Flyttade ni till områden med andra svenskar först? Upplever ni att myndigheterna i det land ni flyttat till tar hand om er och bemöter er på ett bra vis?

  SvaraRadera
 45. Båtflykting2012-01-06 13:00

  Här på Gotland så umgås man helst med andra svenskar.

  Och när man inte förstår så ler man lite och nickar eller skakar lite på huvudet vilket som verkar mest passande enligt ansiktsuttrycken.

  Som tur är så pratar de svenska i de flesta affärer.

  SvaraRadera
 46. Är det konstigt att vissa svenskar inte älskar sitt land? Jag har aldrig gillat Sverige, är allt för blå för att gilla bidragsstaten, toppstyrning och nepotismen.

  Att våldet ökar är lite roande, nu får samhället skörda sin sådd :)

  SvaraRadera
 47. Ang mordfrekvensen: Den som flyr länder för att de är osäkra gör ett nedbyte om de bosätter sig där invandrare bosätter sig i Malmö-även när det gäller Mordfrekvensen.
  Bara med de 6 senaste ouppklarade morden så hamnar Malmö i tio i topp!
  De har himla otur där!

  SvaraRadera
 48. Svar till 12:13. Om nu dina ungar slösar bort tid på att spela datorspel så spelar det nog ingen roll hur utformandet av skolväsendet ser ut. Jag tror inte att skolan kan påtvinga eleverna ambition utan viljan att lyckas härstammar från familjevärderingarna och föräldrarnas påtryckningar.

  För mycket ansvar åläggs skolan i dagens samhället när det i själva verket är föräldrarnas fel att barnen spelar dator på lektionstid. På gymnasienivå bör eleverna vara väl medvetna om att ett negligerade av studierna kommer leda till ett sämre levebröd (hårddraget), detta om föräldrarna inte helt försummat barnens uppfostran.

  Lite ot men jag anser att skolan får alldeles för mycket skit i vårt samhälle, när det i själva verket är föräldrarna som bör rannsaka sig själva. Den sociala reproduktionen kan inte förändras av skolan utan av föräldrarna. Det svenska samhällssystemet möjliggör för drastiska förflyttningar över samhällsklasserna (alla elever kan välja att läsa på ett bra gymnasium eller universitet) men det är föräldrarnas inkompetens som motarbetar förflyttningarna.

  SvaraRadera
 49. 13:09, visst, man skall absolut undvika orter med god jordmån för vita manliga seriemördare.
  Malmö, Oslo och Utöya är ett par bra exempel.

  SvaraRadera
 50. Kina sedan ett par månader. Har tidigare bott utomlands i 9 år och jag måste säga att jag har svårt att flytta ifrån Sverige någon längre stund. Sen tjänar man bättre utomlands, lägre skatt skaffar sig erfarenhet, får perspektiv osv, men jag bara älskar Sverige och varje gång jag är utomlands inser jag hur bra det är i Sverige.

  Så det ska mycket till för att jag ska lämna Sverige för gott.

  OT. Svårt att se vart man sitter då man kör VPN-tunnel ;)

  SvaraRadera
 51. Mordstatistiken för USA är hjälpt (nedåt) pga deras stora kompetens att ta hand om skottskador. Hade inte deras sjukvårdssystem hängt med, så hade deras mordstatistik varit ännu värre.
  Ref. Dave Grossman
  http://www.killology.com/bio.htm

  SvaraRadera
 52. Två av mina allra bästa vänner har flyttat pga jantelag, sosseförlorarmentalitet och den svenska attityden till ingenjörer. Båda två tjänar nu mer än dubbelt netto jämfört med i Sverige där dom båda stod still i löneutvecklingen eftersom dom slagit i det sk glastaket, den inofficiella gräns för hur mycket någon som jobbar med teknik skall få tjäna i Sverige. Dom hade att välja på att övergå till administrativa uppgifter för att få en rimlig lön, eller att flytta utomlands. Dom valde det senare. Det svenska vädret bidrog också till deras beslut såklart. Båda är mycket nöjda med sina beslut. Den enes fru, som var sosse, var helt chockad över den värld hon fått se. Att det kunde skilja så mycket mot vad hon fått lära sig kunde hon aldrig tro.

  Jag svär på heder och samvete att detta är sant. Jag kanske skall tillägga att båda två är väldigt intelligenta, kompetenta och högutbildade.

  Själv kan jag ju inte låta bli att snegla på hur mina utländska kollegor och affärspartners lever. Jag håller på att samlar erfarenheter och kontakter, och när tiden är mogen kommer jag också flytta. Främst pga klimatet som jag tycker är fullständigt vidrigt här, men skatterna och den svenska avundsjukan är också extremt goda skäl att lämna Sverige.

  / Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns det någon slags mentalitet som verkar hämmande på människor, hur är det för människor som är drivna och ambitiösa, är kreativa, företagsamma och vill skapa något. För det behöver de hjälp/stöd inte ett samhälle som säger vad de ska göra, hur är det för dem?

   Kan du berätta vilket land dina vänner flyttade till?

   Radera
 53. re 13:25 - lustigt, jag tycker tvärt om, varenda gång jag kommer hem från en affärsresa inser jag hur mycket som suger i Sverige. När planet sjunker ner genom molnen, ner i ett blygrått dunkel piskat av sur slask, då tänker jag på vad en kille sa till mig i kalifornien. "Det kanske inte är meningen att människor skall bo där (sverige)". Det ligger onekligen något i det!

  SvaraRadera
 54. Kände att det var jävligt kasst i Sverige... öppnade jag truten om invandring var jag rasist, alla hyschade om ordet neger osv osv. Därutöver tog de en tredejedel av min magra lön på 10k månaden och läget var bara allmänt dåligt.

  Flyttade till finland där det får pratas om invandring och öppet utan några problem och anklagelser. Neger säger barnen i klassrummet utan att någon blir till sig. Öppet där saker får diskuteras och om missförstånd uppstår så frågar de istället för att ta illa upp. Betalade en skatt på 17% när jag arbetar, skaffat mig en YH examen där till. Trivs så jävla mycket bättre och det är en vånda att vistas i sverige och umgås med svenskar i jämförelse med finnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart bor du i Finland?

   Radera
  2. Chydenius!
   Ja, Finland är annorlunda.
   Och flickan i klass med dalkullan från Gotland.
   Tack och lov.

   Radera
 55. 13:45
  Blev lite full i skratt när du anger möjligheten att säga ordet neger som en anledning att flytta. Alla har vi våra egna skäl;-)

  //Håkan

  SvaraRadera
 56. Utlandsboende sedan 5 ar och flyttade pga kärlek. Efter tre ar i Tyskland nu boende i Schweiz. Haller med Cornu - man flyr inte direkt fran Sverige utan man söker nagot. även om det finns en del saker man irriteras av i Sverige är det dock helt klart ett av de bättre länderna att bo i. Men rekommenderar dock helt klart att testa utlandslivet. Om till ett annat EU-land är det enkelt även administrativt. Som nagon papekade ovan gör en fungerade hyresmarknad det även lätt att hitta boende.

  SvaraRadera
 57. Bor i tyskland sen 3 år. Är 3D grafiker och den svenska datorspels industrin var lite på dekis i början på finanskrisen när jag blev klar med studierna. Fick jobb på ett tyskt företag. Tycker saker och ting inte är så annorlunda här: skatten hög, många icke tyskar (inklusive jag då), OK lön. Så det var helt klart jobbet jag ville åt och inget jag flydde ifrån.

  Annars så är jag i princip för fri arbetskraft invandring (om de har ett jobb redan innan ankomst dvs), så länge man kan förhindra lönedumpning. Svenskar har ändå en edge på sin egen arbetsmarknad i och med att dom kan språket, har kontakter etc.

  SvaraRadera
 58. Jag jobbar i Sydney sedan 5 år tillbaka, för ett halvår sedan blev jag australisk medborgare.

  Kriminaliteten var inget jag tänkte på när jag flyttade.

  Jag bor i Australien av flera skäl. Min privatekonomi är ett; i Sverige hade jag svårt att bygga upp ett sparkapital trots att jag levde förnuftigt, här har jag mycket högre lön (och lyckades på 3 år spara ihop till ett eget Wibble-konto).

  Klimatet är förstås ett annat skäl; sommar 10 månader om året är grymt.

  Samhällets värderingar ett tredje; här finns en individualism och personlig frihet på ett helt annat sätt än i Sverige. Jag upplevde Sverige som väldigt kollektivistiskt - här är samhället mindre inblandat i mitt liv (i korthet; lägre skatter, lägre bidrag och mindre offentlig sektor) och du är väldigt fri att leva ditt liv hur du vill så länge som du inte skadar någon eller ligger någon annan till last. Passar kanske inte alla, men jag gillar det.

  @Lasse, 12:52:
  Endast flyktingar (cirka 15 000 per år av totalt 300 tusen invandrare till Australien per år) kan hoppas på någon form av stöd när de flyttar hit. Som vanlig invandrare utan flyktingstatus har du ingen rätt alls till några bidrag dina första två år i landet. Detta är en uttalad policy; folk från hela världen är välkomna att flytta hit men om du eller din familj inte kan försörja dig får du flytta hem igen. Jag hade 100 tusen svenska kronor ihopsparade hemifrån Sverige som jag levde på under tiden jag sökte jobb (vilket tog 4 månader från att jag landade). Bemötte mig myndigheterna på ett bra sätt? Javisst; de släppte in mig och gav mig en chans att bygga mig ett liv här - något stöd utöver det har jag inte fått (förutom ett sjukhusbesök en gång). Alla som invandrar hit måste betala processen själv; till exempel får du själv betala handläggningskostnaden på migrationsverket när du ansöker om uppehållstillstånd.

  @Cornu: jag lyckas inte få det här formuläret att fungera med mitt Google-konto, antingen är mina browsers kassa (Safari & Chrome på OS X) eller så funkar inte ditt kommentarsfält som det ska.

  SvaraRadera
 59. Bor i Chicago sen tre ar, mest pa grund av jobb men ocksa for upplevelsen da jag vill att mina barn far uppleva mer an Sverige. En bieffekt ar att lonen ar hogre och skatterna lagre, senaste skattesatsen var 23.5% pa en $230k inkomst. Sen tillkommer 3.9% i sjukforsakring forstass, vilket maste tas med i berakningen. Det kanns som om de maste hoja skatterna sa smaningom, men det finns som alla vet ett starkt motstand mot det. Far se vad som hander...

  SvaraRadera
 60. Till Lasse 12:52. I mitt eget fall (Shanghai, inlägg 10:34) så hade jag ordnat anställning innan flytten. En förutsättning för att det skulle vara aktuellt. Då stod företaget för flyttkostnader, bostadsagenter och kontakt med myndigheterna ang. visum, bostadstillstånd. De hjälpte även till med bankkontakter och liknande. Jag tror att detta förfarande gäller för väldigt många (över 30?) som flyttar utomlands.

  SvaraRadera
 61. Flyttade till Schweiz för 10 ars sen. Har god utbildning och arbetade i Stockholm pa fina banken. Urusel lön och redan da tycket jag att Stockholm var dyrt...(little did I know).
  Var lockad av att komma bort fran prestigejakten och ankadammen.
  När jag kom ner till Schwiz tripplade jag min lön direkt. Allt är dyrare men jag har ALDRIG haft minus pa kontot. Behöver inte spara och har fatt över ca 3m SEK pa banken tack vara bonusar etc.
  Livskvaliten här nere är mycket hög. Bra miljö, natur, mat, allt fungerar. Trevligt att tala 3-4 sprak varje dag utan att tänka pa det.
  Jag tycker att Sverige har utvecklats mycket under de aren jag har varit borta; bade till det bättre och det sämre.
  Kanske flyttar "hem" till Sverige när huspriserna har imploderat, men jag har inte brattom.
  Kram. Pluppen

  SvaraRadera
 62. Malmö är nu klassificerat som högrisk för bedrägeri på webben och nämns bland länder som Nigera. Kanske en orsak till varför en del flyttar från Sverige.

  SvaraRadera
 63. Inlandssvensk2012-01-06 16:34

  Skrämmande att se hur många som tar tillfället i akt att klaga på Sverige och att använda SD-retorik till det gamla vanliga tugget om invandring osv., Så mycket inneboende hat ni måste bära på !

  Jag vet dock inte vad ni skall göra för att må bättre, ni har ju uppenbarligen lämnat Sverige men fortfarande är ni lika bittra.

  Förvänta er inte att Vi skall ändra på oss, för vi behöver våra invandrare till att göra skitjobben i Sverige som få av oss Svenskar vill göra, dessutom kommer vi behöva mer människor inom åldringsvården samt att alla utflyttningskommuner i Sverige börjar tippa över mot att vilja ta emot nya Svenskar.

  Så snälla, fortsätt gärna att må dåligt om det är Ert val men spy inte ut ert hat och era dåligt underbyggda påståenden så vi andra behöver se eländet.

  SvaraRadera
 64. # 16.34

  Försök förstå att jobben automatiseras bort eller försvinner till Kina och Indien. Försök förstå att vi på grund av peak oil snart också kommer ha en ständigt tilltagande energikris som kommer krascha våra högbelånade ekonomier. Försök förstå att vi inte kommer ha resurser för att bygga bostäder åt folk. Men du har uppenbarligen nollkoll på verkligheten. Absolut Nollkoll. Du har absolut inte uppfattat eller begripit någonting. Skäms!

  SvaraRadera
 65. 13:45

  Du är ju själv invandrare. Men intelligens sitter ju inte i hudfärgen.

  SvaraRadera
 66. @ 16:34
  Anser du att det är helt OK att importera xxxxxx för att göra skitjobb.
  Att vi som svenskar är alltför fina att göra skitjobb!
  Om någon är rasist, är det du!
  Utan import av xxxxxx, blir vi tvungna att betala så pass för skitjobben att de inte längre blir skitjobb.
  Oftast går det att ändra på arbetsmetoder, utrustning med mera, så att skitjobben försvinner.
  Största anledningen till att det finns skitjobb är att det finns tillgång till billig arbetskraft. Det räcker att lönerna höjs, så blir inte skitjobben inte längre lönsamma för arbetsgivarna.

  SvaraRadera
 67. RE: 16:34

  Jag tycker jag ser väl underbyggda påståenden bland kommentarerna! Att vi behöver invandrarna till skitjobben är fel (och ett jäkla sätt att på invandrare för den delen, men du sitter väl högt uppe på parnassen och ser ner på småfolket i din fantasivärld) arbetslösheten är extremt hög bland vissa invandrargrupper och trenden pekar knappast åt nån förbättring. Åldrings o sjukvården(de två stora områden där det sägs att alla invandrare skall arbeta) kommer dessutom att bli mindre personalintensiv i framtiden tack vare teknologiska innovationer (washlet t.ex.) och av rena ekonomiska skäl kommer det framtvingas enorma effektiviseringar.

  "Man kan också konstatera att utlandssvenskar är vakna tidigare än de som gnäller över brottsligheten i Sverige." beror väl lite på vilken tidszon de befinner sig i...

  "99.5 % utlänningar i Frankrike" - Då kan man knappast skylla svenskarna för å röstat fram Le Pen antar jag?

  Malmö är ännu ganska ofarligt att vistas i, men det gäller ju att precis som med så mycket annat, att se trenden...

  /Oraklet

  SvaraRadera
 68. Har bott i Sydkorea två år och skulle gärna flytta tillbaks dit eller annat land i ostasien. Varför? Ja, hade jag en tjej och kanske funderade på familj osv skulle Sverige vara svårslaget för mej men nu är jag forever alone och då är det roligare att bo nånstans där det är lite mera puls.

  Tyvärr jobbar jag inom IT-branchen och det är inte helt lätt att hitta jobb i den delen av värden där man inte förväntas jobba väldigt mycket. Men jag ska göra ett allvarligt försök och sen skiter det sej så får jag väl köra engelskalärarsvängen som plan B.

  SvaraRadera
 69. RE: 17:31

  Viss skillnad på närbesläktade länder (Sverige) och MENA-folk. Och det har ingenting med hudfärg att göra.

  /Oraklet

  SvaraRadera
 70. Jag flyttade till Peru, utskickad av mitt svenska företag. Anledningen var dels att jag varit intresserad av Latinamerika några år och redan var spansktalande, dels att min fru är från Latinamerika vilket underlättar med språket såklart. Lönen är mycket bättre, skatten är lägre, byråkratin fungerar oerhört dåligt och långsamt jämfört med Sverige (om man inte mutar sig fram vilket vi undviker), och brottsligheten är mycket högre än i Sverige så man får ha koll på vilka områden man rör sig i. Uppbackad av ett svenskt bolag är upplevelsen på det hela taget positiv, det är verkligen intressant att få perspektiv på Sverige och inse hur udda det är som land internationellt sett. Att flytta hit på egen hand och söka jobb tror jag inte hade varit lika smidigt, men jag känner de som har gjort det också pga kärleken och de brukar lyckas skapa sig en tillvaro de också till slut.

  Jag rekommenderar att bo utomlands några år starkt för den som har möjlighet. Sen tror jag vi kommer flytta tillbaka till Sverige igen om några år, men vem vet, det kommer bli en tung omvänd kulturkrock och mycket beror på hur lätt det blir för min fru att hitta jobb i Sverige.

  SvaraRadera
 71. Alla ni som flyttat utomlands blir ni medborgare i landet ni flyttar till? Och finns det hemska rasister där som kallar er för "svensken"? Eller blir ni ex Peruaner efter några år?

  SvaraRadera
 72. 16:34

  Ta hit x antal invandrare och självklart så växer samhället. Du tycks leva i villfarelsen att invandrarna bara servar den svenska befolkningen. De kanske inte tar något av välfärden. Det är klart det behövs mer t.ex. sjukvårdspersonal om man tar hit 2 miljoner människor. Problemet är att det rullar skattekronor till det.

  Undrar om du är så fördomsfri att du skulle vilja he ett "skitjobb" åt en invandrad arbetsgivare från mellanöstern i dennes kebabkök eller städfirma?

  SvaraRadera
 73. Har bott och jobbat i bl.a. Paris och London. Jobbar i Rom sedan några år. endast för arbetet. I många akademiska sammanhang är Sverige ett svårt land. Inlasning är normen och reell konkurrens om jobb undantag. Har erbjudits ett antal riktigt bra jobb utomlands men aldrig i Sverige. Det är litet märkligt när man allmänt uppskattar Sverige men inser att man kommer att förbli utomlands om man inte byter karriär.

  SvaraRadera
 74. 17:22 Nu blandar du ihop olika frågor i en mix.

  Alla jobb kommer inte att försvinna från Sverige.
  Peakoil hjälper inte dig att bli mindre bitter, snarare får du börja se OPEC-länder som vägrar sälja sin sista olja när det inte längre är värt för USA att tvinga fram oljan.
  Bostäder är inget som vi de senaste 50 åren gemensamt har betalat, så på vilket sätt skulle det vara ett bra argument för dig att fortsätta vara nationalhaverist ?

  Det bästa för dig är att vänja dig vid situationen eller komma med konkreta bra förslag om förbättringar som får gehör.

  SvaraRadera
 75. # 19:39

  Ditt inlägg är så förvirrat att jag inte ids svara. Det är jobbigt när man måste tänka åt andra människor för att de inte klarar av att tänka något själv.

  SvaraRadera
 76. 36 år, gift med amerikanska, tre små barn. Bor i USA resp Sverige ca 3-5 mån om året, resten resande i framförallt Europa, Asien o Afrika.
  Svårt att säga vad som är bäst.
  Lever gott av kapitalinkomster och ägda bolag i flera länder, betalar så gott som all skatt i sverige.
  Tänker mycket på hur framtiden kommer se ut, vad är bäst för barnbarnen. Hir kommer PO påverka resande o globalt företagande. Var är bäst att bosätta sig när det är skoldags alt home school för barnen.
  Ska man kanske sälja allt o köpa mark för bosättning/jordbruk. Isåfall var. Gröna bergiga, vattenfyllda länderna i mellanafrika (rwanda/burundi/tanzania) kan ofta kännas som ett alternativ.
  Vore intressant med inlägg runt detta problem, vad gör man bäst med en förmögenhet på några M€ för att säkra familjens framtid.

  SvaraRadera
 77. 20:14

  Kör du på det ;-)

  Jag förstår att du inte klarar av att svara men det gör inget. Jag och många med mig väntar med spänning på dina förslag på hur alla världsproblem skall lösas, i synnerhet vill vi höra hur SD-retorik kan skydda samhället mot peakoil.

  SvaraRadera
 78. Hamnade i Baltikum för 8 år sedan p.g.a. att ett Svenskt företag började med verksamhet där, sen 6 år tillbaka har jag egen verksamhet där. Vist skall man flytta från Sve om man vill rå sig själv å inte känner behov av sosseriet som man har växt upp med. Som företagare är det förträffligt att driva verksamhet i Baltikum du behöver inte skatta bort några vinster utan kan under goda tider bugga upp en bra buffert så du kan motstå bankerna vid dåliga tider. Kommer att bo 8 månader om året i Riga å resten av året på Malta p.g.a. vädret då knäna ej håller för skidåkning längre. barnen å barnbarnen ger mig lagom anknytning till Sve så länge som det nu håller dom är nog snart också mogna att flytta från Sve dom som söker trygghet i att politikerna skall bestämma vad du skall göra bör inte flytta från Sve men har du egna åsikter/tankar flytta så snabbt du kan, Sve fjällen går ju att besöka som turist även från utlandet.

  SvaraRadera
 79. Utlandssvensk: Okej,låt oss låtsas att anmälningsbenägenheten och definitionen av olika brott inte varierar mellan olika tider och platser.

  Vilken rimlig förklaring ger man i den världen till att Lettland 2008 har 119 "intentional killings" på 1928 våldsbrott och Sverige samma år har 82 "intentional killings" på 108 448 våldsbrott.

  I Lettland är alltså 6,2% av våldsbrotten mord och i Sverige 0,076% av våldsbrotten mord. En snart sagt hundrafaldig skillnad som i runda slängar handlar om att Sverige har tio gånger fler anmälda våldsbrott per innevånare och tio gånger färre begångna mord per innevånare.

  Samma år begicks det 50 "robberies" i Albanien och 8909 i Sverige. I Sverige drabbades alltså en på tusen, i Albanien en på hundratusen. Fast albanerna hann ju med 138 "intentional killings".

  I Sverige har vi alltså ett mord på hundra rån och Albanien tre mord per rån.

  Siffrorna är från seriös internationell statistik, eurostat 2010.

  (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-10-058/EN/KS-SF-10-058-EN.PDF)

  SvaraRadera
 80. Du skriver att vi företagare slipper skatta bort vinster, fast är det inte väldigt låg levnadsstandard i baltikum just för att skatterna är så låga så att endast de som har pengar får chans till ett bra liv ?

  SvaraRadera
 81. Nu i norge tidigare Frankrike2012-01-06 22:18

  Hej

  Det skrivs en hel del här som är klart tveksamt. Om en halv procent av Frankrikes befolkning skulle vara svenskar så blir det en bra bit över 300000 svenskar i Frankrike. Jag är klart Skeptisk till den siffran. Dessutom är sjukvården i Norge inte bättre. Den är annorlunda kan jag sträcka mig till, bättre service men lägre kompetens. Till inlandssvensk, du kan väl inte dra någon miljon utlandssvenskar över en kam bara för ett röttäggs uttalande, såna finns i alla kretsar.

  SvaraRadera
 82. ”Notera t ex att Finland visar upp mer än dubbelt så många mord per invånare som Sverige, trots en helt annan invandringspolitik.”

  Notera också att Island, som har Nordens i särklass mest restriktiva flyktingpolitik och är ett av världens mest nationalistiska länder, har antalet mord årligen pendlat mellan 0 och 1 på senare tid.

  SvaraRadera
 83. gruelse : Du får gärna flytta till Island !

  SvaraRadera
 84. Utlandssvensk2012-01-06 23:40

  @ Markus 21:36
  "Okej,låt oss låtsas att anmälningsbenägenheten och definitionen av olika brott inte varierar mellan olika tider och platser."

  Tja du, det får du anta om du vill men det absolut inget som jag hävdar. Min poäng är att antalet anmälda våldsbrott har ökat kraftigt i Sverige under väldigt många år och BRÅ hävdar ständigt att detta beror på att benägenheten att anmäla har ökat. Detta kan i bästa fall beskrivas som en hypotes som de aldrig någonsin har presenterat något seriöst material kring.

  Vidare hävdar de att anmälningsbenägenheten inte har ökat i andra västländer som historiskt har ansetts jämförbara med Sverige, t.ex Danmark och Schweiz, som för 30-40 år sedan hade liknade antal våldsbrott per capita med där siffrorna för Sverige nu är 5-10 gånger högre. I detta fall är det ännu mer uppenbart att de bara pratar rakt ut i luften och inte har några som helst insikter i hur benägna danskar och schweizare är eller har varit att rapportera brott.

  Min uppfattning är snarare att mycket talar för att anmälningsbenägenheten är betydligt lägre i Sverige jämfört med t.ex Schweiz och Danmark eftersom risken för att vittna i brotttmål förefaller upplevas som högre i Sverige. Det är självklart en subjektiv åsikt men förefaller vara betydligt bättre grundad i den observerabara verkligheten än den likaledes rent subjektiva åsikten som presenteras av BRÅ.

  Vad gäller siffror från Lettland och Albanien har jag ingen aning om förhållandena i dessa länder. Däremot tror jag att det är sannolikt att de svenska siffrorna kan börja se liknande ut om kanske 5-15 år. Detta baseras på att jag förväntar mig att anmälningsbenägenheten för våldsbrott kommer att falla dramatisk när allt större del av befolkningen inser att inte bara är det väldigt farlig att vittna mot brottsligar utan dessutom avskriver polisen nästan alla brott om man inte själv kan presentera bevis. Det rapporterade dödliga våldet lär däremot stiga kraftigt i takt med att rena avrättningar med handeldvapen på öppen gata bli vanligare, dvs. det som vi nu har sett i t.ex Malmö senaste tiden.

  Men visst går det att även få en helt annan utveckling, t.ex via liknande åtgärder som framgångsrikt implementerades i New York och stora delar av övriga USA (zero tolerance, three strikes, etc). Men jag ser inga som helst tecken på någon politisk vilja att genomföra något liknande i Sverige.

  SvaraRadera
 85. Bra att inte C goes bananas och stänger tråden. Den är nu "värre" än några som stängdes helt utan anledning i somras.

  SvaraRadera
 86. Har bott både i Tyskland (Berlin) och England (Canterbury) och bor nu i Cambridge. Jag kan bara instämma i att man flyttar till något, inte från. Att vara utlandssvensk är tufft, i alla fall om man är en person med vänner och familj som betyder något, men det ger också mycket tillbaks.
  Svenskar är härligt naiva och folk tycker ungefär likadant, vilket är en stor kontrast mot UK, men jag älskar Sverige och svenskarna bl.a. pga det. England är i alla fall bra på många sätt och relativt lätt att komma in i och skaffa vänner i, kanske särskilt om man som jag har barn. Vi köpte villa i England, vilket visade sig vara ett dåligt drag när vi senare tvingades att flytta. Husköp i England orkar jag knappt prata om, men att säga att det är krångligt och dyrt jämfört med Sverige vore en underdrift.

  SvaraRadera
 87. Nationalhaveristerna tar över och de förefaller ha gott om tid för sitt propagandamegafonerande.

  SvaraRadera
 88. Detta är kanske inte jätterelevant med tanke på vilket land "som är bäst att bo i" (som om det skulle definieras av statistik!), men ändå en intressant observation: Jämför självmordsstatistiken och mordstatistiken för olika länder (finns på Wikipedia). Vid en snabb anblick och väldigt grovt ser det nästan ut som att de två listorna är inverterade! Fick för mig att kolla detta då jag hörde en podcast som sa att självmord var en dubbelt så vanlig dödsorsak som mord i USA. Det lät förbluffande, men visar sig stämma. Men USA kan slänga sig i väggen - i Sverige är det t.ex. 12 gånger så stor risk att man tar livet av sig själv än att någon annan skulle göra det åt en...

  SvaraRadera
 89. För att få ett historiskt perspektiv på svenska utvandrare och deras mordbenägenhet jämfört med andra nationaliteter, och som en parafras till inlägget, rekommenderas http://www.svd.se/kultur/understrecket/nar-chicago-blev-varldens-mordhuvudstad_2857681.svd , där mordstatistiken i Chicago decennierna kring 1900 nämns.

  I artikeln, som baserar sig på boken ”First in Violence, Deepest in Dirt: Homicide in Chicago 1875–1920”, av Jeffrey S Adler, professor i historia och kriminologi vid University of Florida, står det bl.a.:

  ”Många av de invandrargrupper som anlände till Chicago drabbades av höga mordsiffror: det gällde exempelvis italienare, irländare och polacker. Många rotade Chicagobor såg de nyanlända invandrarna som en huvudorsak till stadens blodiga mordstatistik, och menade att den ”gamla världens” utvandrare inte klarade av att lösa det moderna, amerikanska samhällets konflikter med civiliserade medel. Därför hamnade de i vendettor och nävrätt.

  I det etniska spektrumet hamnade svenskar i ena änden och italienare i den andra – hos italienarna var mordfrekvensen 30 gånger högre än hos svenskarna.”

  SvaraRadera
 90. # 20:17

  Läget låter förstås extremt lugnt för din del, när du kan bo både i Sverige och USA och säkert också släpps in i många andra länder med så mycket pengar på fickan. Se bara till att diversifiera dina tillgångar, att placera en del av det du har i guld, att diversifiera din kompetens om den inte ligger inom ett extremt säkert område och att hålla dig välinformerad.

  Rwanda låter verkligen äventyrligt! De kan säkert fixa till en ny massaker när befolkningstrycket blir för stort. Det kan hända även här i Sverige, även om PK-folket är alldeles oförmöget att fatta det.

  Det är en klar fördel att bo någonstans där man inte är för annorlunda jämfört med majoriteten. Och så är det säkert högst smart att dölja sin förmögenhet. Det är mycket mer tveksamt om det hjälper att man lever i någon "gated community". Testa Bermuda!

  SvaraRadera
 91. Har bott i Australien, Polen och nu i en jordkula på Gran Canaria. Mycket tack vare att staten tvingade på mig förtidspension. Lever på mina getter och sparar det stora bidraget från Sverige inför hemflytten om några år. Jag har sol och värme året runt. Fri sjukvård och gratis mediciner. Gratis dans och shower på valfria hotell. 6:- för en kopp kaffe. 9:- för TRE kilo tomater osv. Klart att livet leker !

  SvaraRadera
 92. http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/ett-samhalle-infor-sammanbrott.html

  SvaraRadera
 93. Fd utlandssvensk som flyttade tillbaka för 2 månader sedan. bodde i norge i 3 år.

  bland det första som hände när jag flyttade tillbaka till Borås var att jag och mina vänner höll på att bli överkörda av 2 unga män från mellanöstern. efter en protest från min kamrat hoppade de ur bilen och hotade oss till livet med fjäderbatong och pistol. som tur var kom både ordningsvakter och polis till vårt försvar, annars vet man inte hur det kunnat sluta.
  de var inte så lätta att diskutera med nämligen..
  Så ett tips till dig cornu om du råkar befinna dig inne i stan. bli inte upprörd om någon nästan kör på dig.. det kan sluta illa

  SvaraRadera
 94. Utlandssvensk2012-01-07 11:23

  Det var ett väldigt bra inlägg som anonym 9:34 länkade till.

  http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/ett-samhalle-infor-sammanbrott.html

  Får man fråga Cornu om han fortfarande står fast vid åsikterna i den posten? Ty den texten hade i princip även jag kunnat skriva och den motsäger starkt detta inlägg som implicerar att endast mord och dråp siffror är relevanta.

  För alla de som gapar och skriker om "SD-retorik" och liknande, genomgående utan att presentera några sakargument, kan jag rekommendera följande färska ledare från DN:

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/demokratin-som-mentalitet

  Den handlar om er!

  SvaraRadera
 95. Utlandsssvensk, om man i Sverige kunde diskutera brottsligheten utan att beröra invandringen så kunde vi kanske göra något åt brottsligheten. Nu förstör alla (sd)-väljare alla försök till praktisk debatt genom att peka ut "invandrare" som skyldiga till allt. Och därmed blir det förbjudet i Sverige att diskutera brottsligheten.

  Det är kriminella som begår brott. Oavsett hudfärg är receptet mot kriminella exakt samma. Skriv ut det receptet. Få ett fungerande rättsväsende. Skit i invandringsfrågan. Punkt.

  SvaraRadera
 96. Utlandssvensk2012-01-07 11:53

  @ Cornu,
  "om man i Sverige kunde diskutera brottsligheten utan att beröra invandringen"

  Tja, det är väl i princip vad vi har gjort i denna och den tidigare posten? Det som jag upplever som väldigt märkligt är att även om man inte på något sätt nämner immigration eller SD möts man av närmast hysteriska och väldigt osakliga påhopp som utgår från att om man anser att Sverige har hög våldsbrottlighet är man per definition en "SD väljare" och/eller så har man en "dold agenda".

  Vad gäller invandring är den ungefär lika stor per capita i Sverige och Schweiz och detsamma gäller andelen utlandsfödd befolkning. Men visst, sammansättningen, dvs ursprungsland, är väldigt annorlunda. Att resonera om olika gruppers över- eller underrepresentation i brottsstatistiken gör man dock hela tiden, både i Schweiz och i övriga västvärlden.

  Men vad gäller den debatt vi har nu har handlar det, enlig mig, om något mycket mer grundläggande, dvs. är våldsbrottsligheten hög och ökande i Sverige eller är så inte fallet. Detta är en EXTREMT märklig debatt och jag har aldrig sett något likande i andra länder. Personligen tror jag att denna debatt först måste tas innan det finns något som helst hopp om att gå vidare och finna lösningar. Att lägga ner BRÅ kan man se som ett första steg mot en normalisering av svenskt debattklimat i denna fråga.

  SvaraRadera
 97. BRÅ är inte problemet. Problemet är rättsväsendet, som jag påtalar i inlägget http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/ett-samhalle-infor-sammanbrott.html har rättsväsendet fått realt mer pengar i princip varje år det senaste decenniet, oavsett regim, men vi löser inga brott (http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/kling-klang-och-statistiken.html).

  Felet ligger hos poliskåren och rättsväsendet. Inte poliserna på fältet, men i princip all polisledning. Alla som vill förändra ger upp och slutar, t ex bloggrannen Morgonsur. Kvar är en organisation som är en av världens minst effektiva poliskårer. Inte så konstigt när man t ex släpper ut gripna ur fängelse så de kan fortsätta begå brott i veckor och månader innan de går till domstol.

  Annat relevant inlägg om det svenska våldet, se

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/05/flytta-ut-pa-landet-for-att-fly-valdet.html

  SvaraRadera
 98. häkte menar jag, inte fängelse.

  SvaraRadera
 99. Att debatten inte existerar och blir konstig beror på att (sd)-anhängare har kapat frågan och gör alla försök att debattera brottsligheten till en invandringsfråga vilket gör att inget seriöst parti kan ta tag i det hela och genomdriva förbättringar.

  SvaraRadera
 100. Utlandssvensk2012-01-07 12:12

  Jag håller helt med dig vad gäller rättsväsendet och polisen.

  Men min uppfattning är att även BRÅ är ett jätteproblem, eftersom denna propagandaorganisation används som en väldigt effektiv rökridå för att eliminera debatt om de underliggande problemen. Det blir hopplöst att föra en debatt om lösningar på det underliggande problemet, dvs exploderande våldsbrottslighet, om detta helt enkelt förnekas systematiskt av en statlig myndighet som påstår sig bedriva "forskning".

  SvaraRadera
 101. Jag bor i London sedan ett par år tillbaka och bodde innan dess på några andra platser, bl a Bryssel och Tokyo. Som många andra flyttade jag till och inte från något, även om det mest var nyfikenheten som drog iväg mig, så i någon mening kan man väl säga att jag flyttade ifrån 'det vanliga'. Till skillnad från många andra utlandssvenskar har jag dock aldrig blivit utskickad av 'mitt' företag, vilket gör stor skillnad. Svenska expats har ju nämligen oftast det mesta ordnat innan flytt, framförallt en högre levnadsstandard än de hade hemma: de bor generellt i finare områden, dyrare bostäder, får privatskolor betalda, osv. Ofta är det denna kategori jag hör klaga högljuddast på hur trist och eländigt det är i 'sossesverige'. De missar helt enkelt att deras standard tillhör expatpaketet och är inte representativt för hur deras lokala motsvarigheter lever i landet i fråga. Som 'local' skulle jag vilja påstå att jag har ungefär samma levnadsstandard som jag skulle ha i Sverige - en del saker är bättre, andra sämre.

  Det sagt så är jag själv inte helt säker på om jag kommer flytta tillbaka. Varje gång jag besöker Sverige så trivs jag storartat och tänker att det vore trevligt att kanske flytta 'hem', men bara efter ett par dagar blir jag mer fundersam. Även om jag har kvar mina sociala nätverk så tror jag det vore svårt att komma tillbaka professionellt. Jag gillar inte att använda uttryck som ankdamm, men det är tyvärr en bra beskrivning i det här fallet. Alla känner alla och alla tycker och tänker lika inom sina små klickar. Och alla är lika ängsliga och måste hela tiden påpeka att 'vi kan också' och 'det är minsann lika bra här'.

  Kanske är det så att man vänjer sig vid en internationell miljö (låter som en klyscha, jag vet) och det är i den, snarare än på en speciell plats, man känner sig hemma. Och även om ansiktena i Stockholm skulle stelna om man påpekade det så ÄR inte Stockholm och Sverige någon internationell miljö.

  SvaraRadera
 102. Utlandssvensk2012-01-07 12:18

  "Att debatten inte existerar och blir konstig beror på att (sd)-anhängare har kapat frågan och gör alla försök att debattera brottsligheten till en invandringsfråga vilket gör att inget seriöst parti kan ta tag i det hela och genomdriva förbättringar."

  Om så är fallet är de så kallade seriösa partierna uppenbarligen allt annat än seriösa. Barnsliga och oansvariga låter som en bättre benämning. Det finns SD liknande partier i de flesta europeiska länder att att använda detta som förklaring eller ursäkt för att inte debattera eller genomföra åtgärder vad gäller våldsbrottlighet är, lindrigt sagt, fullkommligt absurt.

  SvaraRadera
 103. Så här enkelt är det:

  - Vill ni minska brottsligheten, bekämpa brottsligheten, inte invandrare

  Vad de flesta som vågar ta i dessa frågor vill är istället att bekämpa invandrarna. Brottslighet används bara som fasad för att ursäkta vad som i grunden är rasism. Sedan kan man skriva att det är "si och så i andra länder".

  Av mordsiffrorna ovan så ser man att i själva verket är rasistgnället som störst i länder som Sverige, Danmark och Nederländerna, där mordsifforna ligger i bottenskiktet.

  SvaraRadera
 104. Utlandssvensk2012-01-07 12:43

  "är rasistgnället som störst i länder som Sverige, Danmark och Nederländerna"

  Vad baserar du detta på? Tyskland har en minst lika restriktiv asylpolitik som Danmark och detta beslutade i samförstånd av de stora partierna. Italien har klart mer "radikal" immigrationsdebatt än något av de länder du nämner. I Frankrike är det stora immigationskritiska partiet, nationella fronten, betydligt mer "extremt" än vad som rimligen kan påstås om SD eller Danskt Folkeparti. Dessa skandinaviska partier ligger snarare i linje med vad t.ex Sarkozy och Cameron (i UK) anser om immigration och asylpolitik.

  SvaraRadera
 105. Jag skrev "länder som", inte "endast dessa länder:".

  SvaraRadera
 106. Utlandssvensk2012-01-07 12:46

  Angående användningen av termer i stil med "rasistgnäll" rekommenderar jag återigen följande färska ledare i DN:

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/demokratin-som-mentalitet

  SvaraRadera
 107. Utlandssvensk2012-01-07 12:49

  "Jag skrev "länder som", inte "endast dessa länder:"."

  OK, point taken.

  SvaraRadera
 108. Det är verkligen stor skillnad på vilken sorts invandrare länder med stor invandring väljer att ta in. Jag är övertygad om att invandring av kompetenta arbetsvilliga människor är bra på alla sätt. Tyvärr är det så att till Sverige kommer man inte för att arbeta eftersom det finns dåligt med jobb och arbete lönar sig väldigt dåligt här. Hit kommer man för att få bidrag eller för att ta del av vår berömda välfärd.

  Varje intelligent människa borde förstå att stor invandring och generös välfärd inte går ihop. Vi måste välja. Personligen ser jag helst att vi väljer invandring i kombination med sänkta skatter, minskade sociala förmåner och höjda straff. Med andra ord ser jag helst att vi avvecklar den socialistiska välfärdsapparaten, men jag inser naturligtvis att det inte är realistiskt. Inga system avvecklar sig själva. Därför kommer vi få se mer våld, fattigdom och misär. Tyvärr.

  SvaraRadera
 109. Kollad Sverigedemokraternas hemsida angående brottsligheten och fann inget där som handlade om invandrare utan det var väl ungefär vad du själv säger.

  Våra förslag

  Kraftiga straffskärpningar för grova och upprepade brott.
  Införandet av verkliga livstidsstraff för de allra värsta brottslingarna
  Höjda och statligt garanterade skadestånd för brottsoffer
  Avskaffande av preskriptionstiden för all grov brottslighet mot liv och hälsa
  Åtgärdsprogram mot våldtäkter och andra former av sexuellt våld och tvång
  Ett register för dömda pedofiler och flervaldigt döma sexualbrottslingar

  SvaraRadera
 110. 13:02, spelar ingen roll. Inget parti kan driva samma frågor som (sd). Ville (sd) göra något åt brottsligheten i Sverige skulle de föreslå allmän amnesti, sänkta straff, mer dalt, mer genusutbildning för poliserna etc.

  För då skulle alla andra partier tvingas besluta om motsatsen.

  SvaraRadera
 111. Utlandssvensk2012-01-07 13:13

  @Cornu
  "Inget parti kan driva samma frågor som (sd). Ville (sd) göra något åt brottsligheten i Sverige skulle de föreslå allmän amnesti, sänkta straff, mer dalt, mer genusutbildning för poliserna etc.

  För då skulle alla andra partier tvingas besluta om motsatsen"

  Tja, våldsbrottsligheten har ökat stark under cirka 30 år och SD har suttit i riksdagen endast ett år. I Schweiz är ett parti med SD liknande profil, SVP, landets största och här kan man utan tvekan hävda att alla dina önskemål vad gäller poliser och rättsväsende är uppfyllda med råge.

  SvaraRadera
 112. Alltså handlar debattten inte om sakfrågorna utan mest om att inte släppa in några nya politiker som inte genomgått den ordinarie broilerskolningen.

  SvaraRadera
 113. "Vad de flesta som vågar ta i dessa frågor vill är istället att bekämpa invandrarna. Brottslighet används bara som fasad för att ursäkta vad som i grunden är rasism."

  - Hmm, låter misstänkt likt en paranoid expotomte som sitter och tolkar in dolda rasistmeddelanden i namn på glasspinnar:)

  SvaraRadera
 114. Ok, skit i invandringen nu och låt oss återgå till utvandringen! Jag skulle vilja ha tips på bra länder att bosätta sig i om man tänker lämna sossesverige och starta ett mjukvaruföretag. Kriterier: bra (iaf bättre) väder, civiliserat, låg skatt. Jag talar engelska, tyska och ryska. Schweiz är ett alternativ. Flera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Singapore, Californien, Australien...

   Radera
 115. Utlandssvensk2012-01-07 13:25

  @Anonym 13:21
  "Kriterier: bra (iaf bättre) väder, civiliserat, låg skatt"

  Singapore, Cayman Island, Barbados.

  SvaraRadera
 116. Specifika delstater i USA, ej Kalifornien. Delaware, New Hampshire mfl.

  Har jag "hört". Inget jag egentligen vet ngt om.

  SvaraRadera
 117. Hahaha läs "Inlandssvensk"s inlägg - otroligt förutsägbart direkt från ankdammen. Dom indoktrinerade ankorna börjar reflexmässigt kvacka vid minsta kritik av deras älskade sossesverige.

  SvaraRadera
 118. Utlandssvensk2012-01-07 13:40

  "Specifika delstater i USA, ej Kalifornien. Delaware, New Hampshire mfl."

  Texas brukar ofta lyftas fram om man läser amerikansk debatt om var det är bäst att driva företag. Annars har även Alsaka völdigt förmånliga skatter, men den staten faller väl bort på väderkriteriet....

  Kan även nämna att vi ser stor inflyttning av internationella amerikanska storföretag till Schweiz. Detta verkar främst vara drivet av skatteregler.

  SvaraRadera
 119. Hej Cornu!
  Har bott i Singapore i drygt 10 år. ä ö
  Har haft "tur" och kom hit som expat i stort svenskt exportföretag, så allt var ordnat med bostad och skolor. Dock tog utlandskontraktet slut, och valet mellan att flytta hem (med fortsatt anstallning pa exportforetaget) och att saga upp mig och forsoka hitta ett annat jobb var faktiskt inte så svårt. Med lang erfarenhet av Asien fanns goda mojligheter att hitta nytt jobb, vilket jag lyckades med.
  Ekonomiskt ar det bra, max marginal skatt 20 %. Dock far man som utlanning sjalv spara till sin pension, betala skolor, sjukvard etc. Sa det galler att fa ett bra betalt jobb. Kopa bostad ar extremt dyrt, vi hyr ett (inte speciellt lyxigt)hus som skulle kosta ca 25 MSEK att kopa och hyrorna blir latt 40-60 kSEK per manad. Ranta pa bolan ar bara ca 1 %, sa kanske kan man tala om bostadsbubbla - men stor kontantinsats behovs. De som kopte i mitten pa 90 talet rakade illa ut, efter IT kraschen rasade hus priserna, och vissa satt "under water" i 10 ar med kanske 5 MSEK i :negative equity" pa en 150 kvm lgh eller hus. Dock ATH nu igen och regeringen har kommit med flera paket for att dampa priserna.

  Klimatet ar en viktig positiv faktor, frugan fran sodra Sverige har alltid tyckt att det varit for kallt dar. Dock ar sommaren i Sverige pa torpet ett maste, inte minst for barnens svenska kunskaper, som tyvarr har blivit lite lidande. Internationell miljo ar det verkligen i Singapore och det tycker vi ar otroligt positivt.

  Uppskattar mycket din blogg, so "Keep it up"!
  (ursakta att jag inte anvande å ä ö, det blir lite knepigt med engelskt tangentbord)

  SvaraRadera
 120. Utlandssvensk2012-01-07 14:03

  @Anonym 13:35

  Jo, jag såg kommentaren från inlandssvensk (16:34).

  Lite svårt att avgöra om man bör skratta eller gråta.......

  SvaraRadera
 121. Tyvärr är väl USA ett ganska svårt land att flytta till numera, såvida företaget och pengarna redan finns där.

  SvaraRadera
 122. Regeringen drar åt tumskruvarna för utlandssvenskar mer och mer. Numera kan du inte förnya;få nytt svenskt körkort som svensk medborgare fastän vi bor inom Eu.
  Är du däremot taliban från afhganistan med ett färskt PUT och har åkt på semester till Kabul (som du flydde ifrån enl ansökan om put)

  Tappar du ditt svenska körkort som du har fått i byte mot ditt afhganska, är det inga problem att få ett nytt svenskt körkort. Häpp !

  Handläggaren på transportstyrelsen tyckte också att det verkade lite konstigt men så är lagen från 1/1 2011

  SvaraRadera
 123. Nu har svensk bilprovning tom en egen rullande besiktningsstation i Fuengirola för de svenskar som bor på Spanska solkusten, allt bekostat med svenska skattepengar.

  Rätt eller fel ?

  SvaraRadera
 124. @12:46
  Kanske ett smakprov också. Mkt bra.
  "Någon är alltid paria inför samhällsmakten. Paria är den som det är belönande att förakta, som man kan avsky utan argument, och som det är riskabelt att inte oavbrutet ta avstånd från."

  SvaraRadera
 125. Ja, statistiken som skickas ut säger alltid samma sak: brottsligheten har minskat i Sverige. Jämför jag det med mina egna analyser baserade på samtal med personer som jobbar i akutvården och inom polisen, samt egna upplevelser så kommer jag fram till en annan slutsats.

  OK, snävt definierade mord kanske har minskat, men över en 20-års period finns det ingen möjlighet att våldsbrotten har minskat.

  SvaraRadera
 126. utlandssvensk: Problemet med det du skriver är att det inte är sant.

  Nu är det här data från Eurostat, och den går bara tillbaka till 1993, dvs inte de 30-40 år du pratar om, men ändå fullt tillräckligt med tanke på att du beskriver utvecklingen på senare år som på väg mot samhälleligt sönderfall.

  Antalet anmälda våldsbrott per hundratusen innevånare varierade enormt mellan Sverige, Danmark, Norge, Finland och Schweiz 1993.

  (Sverige 780, Danmark 306, Finland 499, Norge 339 och Schweiz 96.)

  Men utvecklingen under de 16 år som går fram till 2008 när eurostats siffror tar slut är i det närmaste densamma i dessa länder. I Sverige ökar antalet med 51%, till 1181, i Danmark med 49%, till 455, i Finland med 59%, till 793, i Norge med 49%, till 503 och slutligen i Schweiz med 72% till 165.

  Nu kan det ju förstås vara så att alla dessa länder var jämförbara 1970 och att våldsbrottsligheten exploderade i Sverige under 70- och 80-talen, men det är ju inte det jag ser dig skriva, för det passar ju inte i din berättelse om hur BRÅ döljer och bortförklarar att vi lever i ett av världens våldsammaste länder (om vi ska tro på antal anmälda våldsbrott per hundratusen innevånare).

  Lögnare eller dumskalle, som sagt.

  (alla råsiffror går att hämta från eurostats databas, http://europa.eu/documentation/statistics-polls/index_sv.htm )

  SvaraRadera
 127. Utlandssvensk2012-01-07 16:37

  @Markus,

  "Nu kan det ju förstås vara så att alla dessa länder var jämförbara 1970 och att våldsbrottsligheten exploderade i Sverige under 70- och 80-talen, men det är ju inte det jag ser dig skriva"

  Jag skrev (23:40)
  "Vidare hävdar de att anmälningsbenägenheten inte har ökat i andra västländer som historiskt har ansetts jämförbara med Sverige, t.ex Danmark och Schweiz, som för 30-40 år sedan hade liknade antal våldsbrott per capita"

  Om du ska envisas med att påstå att jag skriver saker som uppenbarligen inte stämmer blir all debatt menigslös. Att du dessutom fortsätter att använda tillmälen (Lögnare eller dumskalle) finner jag synnerligen otrevligt.

  Om du skriver seriöst och baserar dina utsagor på faktiska påståenden i mina inlägg ska jag gärna svara. Dessutom bör du be om ursäkt för att du hävdar att jag ljuger. I annat fall är debatten mellan oss avslutad.

  SvaraRadera
 128. Bor i Thailand/ Bangkok sen 4 år tillbaka med min famlj och jobbar sen ett par år tillbaka på ett svenskt företag här.

  Anledningar?
  Jobb är en, karriären går snabbare utanför Sverige för min del iaf. Klimatet definitivt, 6 månaders mörker har jag fått nog av. Jantelagen är också en anledning, samt att det finns alldeles för många blåögda och inskränkta svenskar, som på allvar tror att Sverige och kanske framförallt Stockholm är någon slags världsmetropol med patent på hur alla ska vara och tycka (jag är själv från Stockholm och har upplevt denna skrattretande inskränkthet alltför många gånger).

  Och sist men inte minst för att utmana mig själv, inte bara sitta still i trygghetsmeckat. Alla svenskar borde bo utomlands minst ett år, det skulle göra Sverige gott...

  SvaraRadera
 129. Här kan man läsa om vilket land som är "vänligast" att flytta till, vinner gör Nya Zealand.

  http://www.forbes.com/sites/bethgreenfield/2012/01/06/the-worlds-friendliest-countries-2/

  Man kanske kan förstå av en del av kommentarerna ovan varför Sverige inte ligger i topp på den listan...

  SvaraRadera
 130. utlandssvensk: Okej. Jag ska hyfsa till mig.

  Du har sagt att Danmark och Schweiz ansågs som jämförbara med Sverige för 30-40 år sedan. Du har nämnt Eurostat, Interpol och UNODC som tänkbara källor till statistik. Du har nämnt "assault" som ett brott där Sverige ligger i topp.

  Enligt UNODC:s första och andra undersökning om brott mellan 1970 och 1980 så hade Sverige 18349 "assaults" 1970. Danmark hade 2415 och Schweiz hade 495.

  (källa http://www.uncjin.org/Statistics/WCTS/WCTS2/wcts2.html)

  Enligt källan du själv hänvisar till, UNODC:s senaste rapport gäller följande siffror för 2008, senaste året med siffror för alla tre länderna. Sverige 84566, Danmark 11203 och 8893 "assaults" i Schweiz.

  (Källa http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/crimedata.html)

  Mellan 1970 och 2008 har alltså antalet "assaults" ökat med 364% i Danmark, med 361% i Sverige och med 1697% i Schweiz.

  Med grova befolkningssiffror eftersom jag inte ids söka upp exakta hade Schweiz 8 "assaults" per hundratusen invånare 1970, Danmark 49 och Sverige 227. 2008 blir det (med exakt befolkning) 117 i Schweiz, 916 i Sverige och 204 i Danmark.

  Jag tycker att den rimligaste och relevantaste beskrivningen av dessa siffror är att definitionen och förmodligen också anmälningsbenägenheten varierar ordentligt mellan olika platser och olika tider som du har antytt att är jämförbara, 1970-2008 och Sverige, Danmark och Schweiz. Händelsevis är det också vad de som sysslar med detta yrkesmässigt, personalen på BRÅ, anser.

  Vad gäller förolämpningar så håller jag fast vid att den som med utgångspunkt i dessa siffror anser det vara rimligt och relevant att beskriva Sverige som tio gånger mer utsatt för våldsbrott är en dumskalle eller en lögnare.

  Jag har inte sagt att du verkligen är det, utan att du kommer farligt nära.

  Ta en extra titt på de här siffrorna. Är siffrorna en bra grund för den berättelse du för fram?

  SvaraRadera
 131. Utlandssvensk2012-01-07 21:24

  @Markus,

  OK då, vi tar väl ett varv till....

  Jag har öppnat filerna som du länkade till. Mycket data men formatet är ganska rörigt. Men låt oss för all del titta på misshandel (assult)

  ASSAULT 3 (1970-75)
  ASSAULT 4 (1975-80)

  Högst upp i följande doc:
  http://www.uncjin.org/stats/wcsascii/wcsone.txt

  Om vi då tar åren 1970, 1980 (dvs. 30-40 år sedan) samt 2009 får vi följande siffror:

  _____________Misshandel

  Danmark 1970 2415
  Danmark 1980 5462
  Danmark 2009 10573

  Sverige 1970 18349
  Sverige 1980 24668
  Sverige 2009 86281

  Schweiz 1970 495
  Schweiz 1980 N/A
  Schweiz 2009 8893

  Jag orkar inte heller göra exakta per capita beräkningar utan utgår från att Danmarks befolkning är hälften av Sveriges och Schweiz. Duger det för dig?

  Då kan man säga följande om per capita frekvensen:

  Danmark-Sverige
  1970 låg Sverige cirka 2.5 ggr högre än Danmark
  1980 låg Sverige cirka 2 ggr högre än Danmark
  2009 låg Sverige cirka 4 ggr högre än Danmark

  Frågan är då, stämmer mitt påstående (23:40)"Danmark och Schweiz, som för 30-40 år sedan hade liknande antal våldsbrott per capita men där siffrorna för Sverige nu är 5-10 gånger högre"

  Tja, är en dubbelt så hög frekvens "liknande"? Desto lägre de absoluta talen är, desto mer rimligt är det att påstå detta. Dvs. om Danmark hade haft 50 fall och Sverige hade legat på 400 kunde man hävda att båda länderna helt enkelt var väldigt nära noll. Men så är inte riktigt fallet och jag får tillstå att ordet "liknande" är tveksamt.

  Hur är det sen med att "siffrorna för Sverige nu är 5-10 gånger högre". Som vi ser stämmer inte detta heller helt, eftersom den riktiga siffran är cirka 4 gånger högre.

  Sverige Schweiz
  Med samma resonomang som ovan kan man väl säga att Schweiz helt enkelt låg väldigt nära noll vad gäller misshandelsfall 1970 och att så inte var fallet för Sverige. Detta innebär underkänt för första delen av mitt påstående här.

  Den andra delen, dvs att Sverige ligger 5-10 ggr högre än Schweiz nu är däremot klart godkänd eftersom sifforna nästan exakt är 10 ggr högre.

  Övriga observationer:
  Jag borde nog ha skrivit 40-50 år istället för 30-40 år. Antalet fall av misshandel i Sverige låg nämligen väldigt stabilt kring 7-8 tusen mellan 1950 och 1965 för att sen mer än dubblas till 18000 år 1970. Men visst, siffrorna från Schweiz lär ligga nära noll även för 1965 fast jämförelsen mot Danmark hade nog sett bättre ut.

  "Vad gäller förolämpningar så håller jag fast vid att den som med utgångspunkt i dessa siffror anser det vara rimligt och relevant att beskriva Sverige som tio gånger mer utsatt för våldsbrott är en dumskalle eller en lögnare."

  Du får väl tycka det, då. Nu har jag bott många år i både Schweiz och Sverige samt följer debatten i båda dessa länder. Som jag har sagt tidigare är det baserat på detta min mycket starka övertygelse att anmälningsbenägenheten är betydlig LÄGRE i Sverige jämfört med Schweiz vad gäller misshandel, så 10 gånger fler fall av misshandel är ett minimum.

  SvaraRadera
 132. Ventspils, Lettland sedan 5 år, delvis pga kärleken, delvis för att undkomma den extrema åldersdiskrimineringen i Sverige.

  Jag är ryskspråkig med erfarenheter från sovjet och från flera av CIS länderna på senare år, så jag visste ungefär vad jag gav mig in på. T.ex. väldigt få talar engelska här.

  Jag trivs mycket bra här, Ventspils är bättre sköt än många svenska småstäder, levnadskostnaderna är mycket lägre generellt, byråkratin fungerar mycket väl, och korruptionen och brottsligheten är inte värre än i Sverige imho, bara annorlunda. Det var tidigare stora problem med organiserade bilstölder, det verkar nu ha blivit mycket bättre.

  Vi tillbringar några månader på år i huset på landet i södra Sverige, det är ungefär vad min fru står ut med.

  Men nu med en 4 årig dotter har vi börjat på allvar se efter var vi ska bo när hon ska börja skolan, och det verkar tyvärr vara fråga om pest eller kolera. Svenska skolsystemet verkar ha träffat en bottennapp utan tecken på att ha ens börjat resa sig än, medan det lettiska verkar vara i fritt fall men än så länge har kvar en hel del gamla motiverade sovjetutbildade lärare av hög kvalitet. Ingen ljusning synas än . . .

  Det finns möjligheter att tjäna pengar här om man är företagare med redan etablerade kontakter, annars är det nog svårare. Men om man behöver tjäna pengar som vanlig knegare här är det mycket enkelt: man tar färjan till Nynäshamn, kör igenom Sverige så fort man kan, och söker sin lycka i Norge, där alla verkar vara välkomna. Sverige ses alltså som ett transitland härifrån sett, jag har inte träffat en enda person här som var intresserad av att ens leta jobb i Sverige.

  SvaraRadera
 133. Utandsvensk, stå på dig!

  Mina erfarenheter liknar dina, om än inte lika gamla. Men hela etablisemanget vill dölja det, tyvärr!

  SvaraRadera
 134. Till Anonym 23:01.

  Som icke utlandssvensk kan jag säga att du inte behöver vara orolig för dina barn om du sätter dem i svensk skola. Det må skrivas stora skandalrubriker om den svenska skolan, men trots det är merparten av eleverna nöjda med den utbildning de får eller har fått. Skandalrubriker om att svenska barn presterar allt sämre i exempelvis ämnet svenska är inte så konstiga om man tänker efter. Idag har kanske 30 % av barnen föräldrar från länder utanför Sverige. Den siffran var väl runt 10 % för 20 år sedan? Med andra ord behöver det inte vara bristande undervisning som är problemet utan faktumet att många barn idag inte har samma möjlighet att få hjälp hemifrån.

  Mycket har också blivit bättre i svensk skola. Jag minns själv när jag gick i grundskolan och den gamla finanskrisen rasade som värst. Då var det skolbarnen som fick ta smällen. Vi fick fil och flingor till skollunch några gånger i veckan eftersom skolan inte hade råd med skolmat. Lärarkåren halverades och 2 klasser slogs ihop till en. Outbildade lärare föredrogs framför utbildade lärare eftersom dessa krävde en låg lön i arbetslöshetens Sverige. På rasterna rasade krig mellan ungarna eftersom inga rastvakter fanns att tillgå. Dessa problem har tack och lov rättats till idag! Vissa skolor har till och med egna kockar, de serverar näringsriktig mat, alla lärare har en lång utbildning och det finns nog inte några skolor utan rastvakter.

  Med detta vill jag inte säga att skolan är problemfri. Tvärtom! Kommunerna visar gång på gång att de inte är mogna att driva skolor och friskolorna ska vi inte tala om. Så visst finns det många utmaningar. Däremot vill jag promt hävda att det INTE är så illa som det ofta påstås! Välj ett någorlunda "bra" område och jag är övertygad om att dina barn kommer få en god utbildning.

  SvaraRadera
 135. Vi kommer inom snar framtid att flytta till USA eftersom vi inte får unschoola vår son i Sverige.

  SvaraRadera
 136. Utlandssvensk: Till att börja med uppskattar jag att du tar dig tid att förklara hur du menar, och jag önskar att jag hade hållit en trevligare ton mot gentemot dig från början.

  Vad gäller sifforna får jag inte riktigt ihop det. Jag köper gärna att använda grova siffror, men när jag gjorde per capita beräkningar använde jag befolkning som stämmer på 100000 personer när. (Danmark 4,9 milj, Sverige 8,1 Schweiz 6,2 1970) Därför tycket jag det är rimligare att använda just de siffror jag alltså presenterat ovan istället för dina.

  Alltså 8, 49 och 227 misshandlar per hundratusen invånare 1970 och 117, 204 och 916 fall 2008 för Schweiz, Danmark och Sverige.

  Det ger i runda tal 350% fler misshandlar per capita i Sverige än Danmark både 1970 och 2008.
  Så mycket riktigt ser jag inte siffrorna som belägg för en utveckling där Danmark för 30-40 år sedan var jämförbart med Sverige medan Sverige sedan sprungit ifrån dramatiskt i våldsamhet. Än mindre med fallet Schweiz, naturligtvis.

  Jag kan tänka mig att Sverige är betydligt våldsammare än Schweiz, i synnerhet eftersom en så stor del av våldsbrotten är alkoholrelaterade och då gör skillnader i alkoholkultur rejäl skillnad i mängden våldsbrott. Jag kan också tänka mig att anmälningsbenägenheten i Schweiz faktiskt är större än i Sverige, precis som du säger.

  Men det finns annat än anmälningsbenägenhet också. Definitioner, till exempel. Du säger att du följer svensk debatt. Då kanske du minns den italienske politikern som blev något överraskad över att han blev polisanmäld för misshandel av sin son i Gamla Stan i somras. Han såg inget fel i vad han gjorde. Det kanske hade hänt i Zürich också, vad vet jag.

  Men tio (tio!) gånger mer våldsbrott är väldigt mycket och när samtidigt morden är mindre än dubbelt så många så får vi nog nöja oss med att vi tolkar siffrorna väldigt olika och jag tycker att det är ordentligt dumt att ta dem för intäkt får en allmän våldsnivå 10 gånger högre i Sverige än i Schweiz.

  SvaraRadera
 137. Utlandssvensk2012-01-08 00:15

  Anonym 23:40,

  Tack för support!

  Reinfelt vet mycket väl vad som pågår på BRÅ. Så här sa han redan 2002:

  "Justitieutskottets moderate ordförande Fredrik Reinfeldt anser att BRÅ måste göras om i grunden:

  - Forskningen måste stå fri. Den måste vara opolitisk och inte bunden av regeringen.

  Enligt Reinfeldt får BRÅ:s rapporter ett väldigt medialt utrymme - trots att de ofta är tunna.

  - De säger att brottsligheten inte växer. Jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att det ökar - utom BRÅ."

  Men sen han själv tog över regeringsmakten har han upptäck samma sak som sossarna tidigare insåg: Det är ganska bra att ha en liten propagandamaskin som bortförklarar explosionen av våldsbrott i Sverige.

  Läs gärna hela artikeln:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article66852.ab

  SvaraRadera
 138. Utlandssvensk2012-01-08 00:36

  @ Markus,

  "Till att börja med uppskattar jag att du tar dig tid att förklara hur du menar, och jag önskar att jag hade hållit en trevligare ton mot gentemot dig från början."

  För all del. Jag är inte heller jättetrevlig alla gånger, men visst är det önskvärt att alla försöker hålla en rimlig ton. För övrigt anser jag att du är den enda i debatten som har presenterat några rimliga och konstruktiva motargument.

  Jag orkar inte ta en omgång till med siffrorna. Vi kan väl inbjuda alla andra här som har tid och lust att bedöma vem som har presenterat materialet på bästa sätt.

  Jag är uppvuxen i Sverige på 70-talet och har nu tonårsbarn som växer upp i Schweiz så du får väl se mina personliga åsikter mot den bakgrunden.

  För övrigt har det fullkommligt vräkt ner snö här i dag, så jag har knappt gått ut. Men den här lilla debatten har piggat upp mig, så tack till alla som har deltagit!

  SvaraRadera
 139. 23:01 ; Sverige har blivit ett riktigt låglöneland för vanligt folk som kan tjäna det dubbla i Norge för likadant utfört jobb. Hela svenska knegareliten har gått på den borgerliga blåsningen och tror sig nu vara övre medelklass på lånade pengar, de enda som tjänar bra är de med många anställda.

  SvaraRadera
 140. Tack själv utlandssvensk!
  Jag delar också dina erfarenheter

  SvaraRadera
 141. Cornucopias blogg är ofta intressant och klargörande. Det är också ”högt i tak” när det gäller utrycka obekväma sanningar. Men om man analyserar brottsligheten i Sverige som funktion av invandringspolitiken har vi helt plötsligt en takhöjd i nivå med rumpnissarnas jordkulor. Då kan man räkna med att bli utsatt för mobbningsbeteenden från pk-maffian när man förväntar sig sakliga motargument. Läs den eminenta http://www.dn.se/ledare/kolumner/demokratin-som-mentalitet , som mycket väl beskriver situationen.

  Det fick jag erfara när jag nämnde i (2012-01-06 22:37), att det nationalistiska och flyktingrestriktiva Island hade en mordfrekvens på mellan 0 och 1 på senare tid. Jag blev då ombedd att flytta till Island (2012-01-06 23:21).

  Utlandssvensk,
  Jag tycker du har klart vettiga synpunkter när det gäller brottslighetsutvecklingen i Sverige. Utifrån:

  * min kännedom om de båda länderna
  * uttalanden från akutsjukvårdsanställda
  * http://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/statistics/crime/CTS12_Assault.xls

  anser jag att antal misshandelsfall per 100000 invånare är minst en tiopotens vanligare i Sverige jämfört med Schweiz.

  Sverige är inte längre den fredliga idyll som det var några decennier tillbaka, och har en oroande brottslighetsökning. Enligt BRÅ:s hemsida var antalet anmälda fall av:

  * fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång 240 (2006) och 329 (2010), en ökning med 37 %.
  * våldtäkt inkl. grov 4208 (2006) och 5960 (2010), en ökning med 42 %.

  Enligt BRÅ 2005:17 är utrikes födda relaterat till sin andel av befolkningen överrepresenterade i brottsstatistiken. T.ex. har utrikes födda, jämfört med svenskfödda med två svenskfödda föräldrar, en ”överrisk” på 5 gånger bland misstänkta för våldtäkt eller försök till våldtäkt. För dödligt våld och försök till mord och dråp är ”överrisken” 4,2 gånger.

  Nu är inte alla invandrare brottslingar och det finns många kriminella svenskar, men att därifrån inte få diskutera brottsligheten som funktion av den förda svenska invandringspolitiken, gör man samhället en stor otjänst med långtgående negativa konsekvenser, anser jag.

  Att bara (obs! bara) skylla på att inte den polisiära myndigheten sköter sin uppgift eller att det finns för få poliser, är fel. I ett idealt samhälle ska egentligen polisen inte behövas, ty där lever befolkningen i harmoni med lagar, andra människor och myndigheter. Ju närmare ett samhälle är det ideala samhället, desto färre poliser behövs det. Fler poliser behövs då samhället fjärmar sig från det ideala samhället.

  Jag upplever att det svenska samhället fjärmar sig från idealtillståndet, och då vill jag dels att rättsväsendet utreder och lagför brott, men framför allt vill jag att man förutsättningslöst utreder de underliggande orsakerna till disharmonin hos befolkningen, och rättar till dem, vilket uppenbarligen inte görs.

  Dessutom borde Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) läggas ned, eftersom det är ovetenskapligt, undanhåller obekväma sanningar och är politiserat. Kriminalstatistiken kan åter tas om hand av SCB.

  SvaraRadera
 142. Utlandssvensk2012-01-08 16:08

  @gruelse,

  Jag har bara skrivit kommentarer på ett fåtal poster (färre än 10 gissar jag) på denna blogg, så jag har dålig koll på vad som får skrivas och inte.

  Däremot är det väldigt uppenbart att du har helt rätt när du skriver "Men om man analyserar brottsligheten i Sverige som funktion av invandringspolitiken"..."Då kan man räkna med att bli utsatt för mobbningsbeteenden från pk-maffian när man förväntar sig sakliga motargument. "

  Men denna debatt visar väl att man dessutom kan förvänta sig ett liknande bemötande utan att man ens nämner invandring? Min uppfattning är att enda sättet att förklara detta beteende är att helt enkelt betrakta dessa personer som någon form av sektmedlemmar. De har sina mantran och om man inte uppreparar dessa är man en kättare. Vad man sen säger spelar ingen roll, ty enbart det faktum att man gör något annat än mässar med indikerar att man har "en dold agenda".

  Argumenten, om man kan kalla dem det, är oftast rent barnsliga. Ett exempel som står ut i denna debatt är påståendet (2012-01-06 11:39)

  "Om man inte gillar utlänningar ska man inte flytta hit; Frankrike har 99,5% utlänningar, bara en halv procent av befolkningen kommer från Sverige, ännu färre från Sjöbo."

  Detta innebär rimligen att:

  1. Om man flyttar från ett land till ett annat, t.ex från Sverige till Danmark, då måste man per definiton stödja helt öppna gränser i sitt nya hemland. Annars är man motståndare till att man själv ska ha rätt att bo i Danmark.

  2. Om man är beredd att flytta till Danmark måste man vara precis lika beredd att flytta till t.ex Sudan, ty i båda fallen är man ju helt omgiven av "utlänningar".

  3.Att som svensk anse att det är bra med fri rörlighet inom Norden, vilket vi hade långt innan gränserna öppnades mot resten av världen, är uppenbarligen orimligt eftersom det inte finns någon skillnad mellan t.ex norrmän och somalier utan det finns endast en grupp av "utlänningar".

  Nu kan man tycka att en normal, tänkande människa endast borde skratta glatt och anta att det är ett skämt när man ser sådana argument, men tydligen inte.

  Sen blir det extra komiskt eftersom just Frankrike utmärker sig med mycket hårdare anti immigrationsretorik än vad man kan hitta i Sverige. Sarkozy skulle troligen kallas nazist om han var en svensk politiker och ledarna för nationella fronten, som har haft upp mot 20% av rösterna, skulle sannolikt buras in om de var svenskar.

  SvaraRadera
 143. Utlandssvensk,
  Visst har "pk-maffian", som sitter runt sitt stammtisch på den politiska korrektionsanstalten och skrålar multikulti, sekteristiska drag. Det är också som så i Sverige att majoriteten av dem som ingår i sekten är politiska broilers. Många av dem har varken övrig arbetslivserfarenhet eller reträttposter, och därför är de beroende, inte minst inkomstmässigt, att vara medlemmar i sekten. För att inte bli utfrysta ur sekten måste de stämma in i mantrarapandet.

  En sekteristisk parallell:
  I samband med EMU-omröstningen 2003 var det socialdemokratiska partiet för euron, men var och en av ”sossetén” skulle få gå efter sin egen övertygelse. Av de ledande socialdemokratiska företrädarna var det egentligen bara Leif Pagrotsky, som är ekonomiskt oberoende, och Sören Wibe, som var professor vid LuTH, som vågade gå emot den officiella linjen. Göran Persson blev sedermera förbannad på Pagrotsky för hans ”avhopp från sekten”.

  ”Detta innebär rimligen att:
  … ”

  Jag håller med i din ovanstående analys.

  I en EU-jämförelse är svensk invandringspolitik i fråga om antalet invandrare normerat till befolkningen extrem.
  Om svensk invandringspolitik skulle bedrivas av en politiker i ett godtyckligt valt EU-land utanför Sverige, skulle denne snart vara politisk död, är min bedömning.
  .

  SvaraRadera
 144. Finns uppenbarligen en sekt här. (sd)-sekten. Som bara har ett svar på allt.

  SvaraRadera
 145. Utlandssvensk2012-01-08 17:26

  @ Anonym 16:59

  Starkt jobbat! Ett i sanning väl genomtänkt och slagkraftigt inlägg. Du lämnar mig svarslös och jag utser dig till vinnare av hela debatten. Vägen till valfritt knapptryckarkompani i den svenska riksdagen borde ligga vidöppen för dig!

  SvaraRadera
 146. @18:19:

  Jag kommer antagligen att söka medborgarskap i landet jag flyttat till, jag ser bara fördelar med det (tex om Sverige kollapsar nån gång framöver som de flesta här verkar vänta på så, har man ett extra alternativ vilket aldrig är fel :). Oavsett om jag flyttar tillbaka till Sverige eller inte så varför inte passa på att ansöka?

  Åtminstone i Latinamerika råder snarare "omvänd rasism" sett från invandrarperspektiv: Folk ser upp till och respekterar europeer och nordamerikaner, åtminstone yrkesmässigt har man som sådan en enorm fördel. Sen finns det såklart andra sammanhang där man kan bli sedd som "gringo" på ett negativt sätt, men inte så mycket så det stör nämnvärt.

  Däremot kvarlever internrasismen/klassmentaliteten mellan spanskättlingar och indianättlingar på ett sätt som jag upplever som både osmakligt och urmodigt. Men det är ju ett kontinentspecifikt problem.

  Leo

  SvaraRadera
 147. Bott av och till utomlands de senaste 7 åren. Haft vår bas i Spanien men älskar den svenska våren och sommaren så då brukar vi vara hemma. Vintern spenderas på någon alport eller i Kanada då vi älskar skidåkning. Valt att leva så för att njuta av livet maximalt innan det är dags för barn.Nu har dock både mina och min systers syskon fått barn så vill få mer tid med dem så i höstas köpte vi ett hus med närhet till dem så numera är det basen. Åker dock på fredag till Lenzerheide för ett par månaders skidåkning.

  SvaraRadera
 148. # 10.47

  Det där lät som värsta Djursholmsskrävlet. En del tar uppenbarligen tillfället att skryta om vilken naturresursförstörande livsstil de har. Kanske har du hunnit köpa biljett till en rymdresa också för dig själv och familjen? Det är ju viktigt att njuta av livet innan allt brakar samman.

  Men du svarade väl bara på Cornus fråga, förmodar jag. Fast det där med Lenzerheide var ju uppenbart bara för att skryta. Har du en sådan där Tippenhieyake-häll också?

  SvaraRadera
 149. # 11.26 Inte Djursholmare utan Norrlänning. Varför skulle min livsstil vara mer natur resursförstörande än din? Du har inte en aning om hur vi lever.

  Har gjort 2 st T o R resor med flyg till Kanada de senaste åren det är enda flygresorna i övrigt åker vi mest tåg. Att bo på en alport och bara åka skidor borde vara betydligt mer miljövänligt än en vanlig svenson som ska åka både till jobbet och mataffär sådant slipper man där. I Sverige och Spanien används 9 ggr av 10 cykel på sträckor upp till 5 mil enkelväg. Givetvis är det mesta som äts lokalproducerat och allt kött vilt.

  Saknar sådan där Tippenhieyake-häll vad det nu är för något men har en muurikka som ofta är med på vårens skidturer.

  SvaraRadera
 150. # 12.11

  Okej. Jag kanske skulle satsa på Alperna själv om jag vore yngre. Nära till Medelhavet också. Och Sverige. Ha det bra!

  SvaraRadera
 151. Har bott utomlands i ett antal år. UK, Canada, Australien, Thailand, nu Japan. Anledningarna kan man skriva böcker om, men för att fatta sig kort:

  Klimatet. Mer mörkret än kylan. De flesta svenskar förstår inte vilken extremt livsstil de har under vinterhalvåret. De flesta av mina utländska vänner klarar inte mer än ett par vinterhalvår innan de ger upp. Samma gäller för mig, haha.

  Våld, brott och otrygghet. Det råder visst delade uppfattningar om detta, men det är inte statistik som är viktigt utan hur folk känner sig. Det är svårt att ha ett drägligt liv om man känner sig otrygg och känner att man hela tiden måste vara på sin vakt, som jag gör i Sverige. Har sett mycket våld, drabbats av en del. Oroar mig mycket för anhöriga i Sverige. I Japan har jag aldrig känt mig otrygg, inte ens en enda gång.

  Politiska skäl och samhälleiga skäl. I Sverige får man inte uttrycka sig som man vill, och man kan bli permanent bannlyst på jobb och i olika kretsar för fel åsikter. Tom spädbarn indoktrineras enligt rådande trender i politisk korrekthet. Skola, sjukhus och annan service är i fritt fall. Skatterna är för höga i förhållande till vad man får tillbaka.

  Kulturella skäl. Svenskar är trångsynta, ohyfsade, kalla och ganska tråkiga att ha att göra med. Svenska kvinnor är rätt oattraktiva och jobbiga. Föredrar latinska, afrikanske, asiatiska och polynesiska damer.

  SvaraRadera
 152. Utlandssvensk2012-01-09 14:25

  "Det är svårt att ha ett drägligt liv om man känner sig otrygg och känner att man hela tiden måste vara på sin vakt, som jag gör i Sverige. Har sett mycket våld, drabbats av en del. Oroar mig mycket för anhöriga i Sverige. I Japan har jag aldrig känt mig otrygg, inte ens en enda gång."

  Jag kan instämma om man byter ut "Japan" mot "Schweiz" och tillägger att jag personligen inte har drabbats av något våld i Sverige.

  Men samtidigt får man konstatera att det verkar vara en liten andel av just cornus utlandssvenska läsare som upplever saken så. Kanske ser jag ett snett urval just i Schweiz eftersom detta är ett av de bästa västländerna om man är oroad för just vålsbrottslighet. Vem vet...

  Fast det var lite tråkigt att ingen som kommenterade identifierade sig som svensk jude, efterom detta var den en av två grupper som jag urspungligen (i föregående post om Färöarna) hävdade lämnar eller överväger att lämna Sverige.

  SvaraRadera
 153. Efter GMU;n fick JAG inte plats i flygvapnet pga mitt ursprung så JAG sökte till amerikanska försvaret som gladeligen tog emot MIG.
  Första gången JAG blev diskriminerade i mitt eget land ( JAG är inte
  född i Sverige men kom hit när JAG var 2 år och blev svensk medborgare när JAG var 4 ) fast nu har man två medborgarskap. Kommer tillbaka bara för ATT hälsa på mör och syskon.

  Markus , US MC

  SvaraRadera
 154. Intressant. GMU, senaste året alltså.

  Vad för tjänsteinriktning har du/kommer du ha i marinkåren?

  SvaraRadera
 155. @Utlandssvensk
  Har hört mycket bra om Schweiz, om jag nån gång flyttade tillbaka till Europa skulle det vara nr 1 på listan helt klart. Har fått en bild av att det är ett rationellt, fritt land som är väl förberett och utrustat för dessa nya tider. Att man slipper EU är ju dessutom ett stort plus.

  @Anonym 2012-01-09 14:50 Låter intressant, berätta mer om hur du tog dig in? Många svenskar söker till amerikanska armen, flottan och flygvapnet utan att lyckas ta sig in. Jag var under uppfattningen att man måste ha green card för att komma in. Jag jobbar med IT och är inte intresserad av att bli soldat, men att jobba åt flottan på Guam eller Hawaii inom mitt fält vore ju inte fel.

  SvaraRadera
 156. Lite sen men dock: Japan (Tokyo) är det förlovade landet! Sa hej och tack till Sverige direkt efter examen för 10 år sen 'and have never looked back.'

  Höga inkomster, låga skatter (moms 5%), finfint klimat och underbara människor (otrygghet/oprovocerade våldsbrott finns bara inte!). Utmärkt fri sjuk-/tandvård naturligtvis (men med "självrisk", som det bör vara), etc, etc.

  Flyttade från sverige pga skatterna. Men flyttar inte tillbaka pga asylmassinvadringen av okvalificerade. Sverige är fanimig helt förstört. Skulle aldrig låta mina (halvjapanska) barn växa upp i den skiten. Från "Bullerbyn till Bagdad" på en generation liksom...

  Jag älskar Sverige men 'hatar' svenskar (för vad de gjort med mitt trygga fina fosterland). Men eftersom 'de fega jävlarna' inte säger ifrån kanske de får vad de förtänar (otrygghet, urholkad välfärd etc)? [Bitter? Jotack.]

  Kuriosa: Japan har tagit emot 508 (!) asylflyktingar sedan 1982.
  Men så skulle Japaner aldrig komma på tanken att förneka sin kulturella särart heller.

  Mina japanska vänner vägrar att tro mig när jag försöker beskriva vad som pågår i sverige (tack avpixlat och Cornu's utmärkta blogg), de tror sverige fortfarande är nåt sorts magiskt välfärdsland utan brott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du-och jag...-"hatar",ja.
   Men själv sprang du iväg och lät andra ta rodret.
   Fy fan för oss två!
   Inte sant?

   Isola Regina

   Radera
 157. Officiellt är JAG inskriven som linguist.

  vill även tacka dig för en väldigt bra och matnyttiga BLOGG lars. De känns skönt ATT komma hem och kunna läsa lite saker som är aktuella med någon som kanske inte har exakt samma syn på allt som en själv men nära nog.

  Markus , US MC.

  SvaraRadera
 158. Markus, intressant. Antar att du inte är "helsvensk", utan behärskar något ytterligare språk än svenska. Eller samlar US MC på sig svensktalande inför framtida operationer:-)

  SvaraRadera
 159. Äsch, det finns rent av en specifik tjänst för svensktalande "linguists", http://usmilitary.about.com/od/enlistedjo2/a/2769.htm

  SvaraRadera
 160. Nej Lars , du behöver inte oroa dig. Sverige och USA må ha det kallt på papper diplomatiskt. Men inom kåren har dom tillit till " härdade snömän". JAG talar 3 andra språk flytande var av två av dom kan JAG även skriva.

  Markus

  SvaraRadera
 161. En fråga lite offer topic Lars. JAG undrar om det kanske kan tänkas komma midvintermörker på engelska ? JAG har ett par personer som skulle vilja läsa den dock är dom engelsktalande.

  Markus

  SvaraRadera
 162. Utlandssvensk2012-01-10 23:33

  @Markus,
  "JAG undrar om det kanske kan tänkas komma midvintermörker på engelska"

  Om inte det funkar kan jag rekommendera Röde Orm på engelska som en present. Den heter "the long ships" och brukar vara en hit med de flesta killar som är de minsta "krigiska". Författare är Frans G. Bengtson

  SvaraRadera
 163. Markus 20:54, kul, men vi får se.

  SvaraRadera
 164. Det känns lite som det är många som förskönar sin tillvaro utomlands. Min erfarenhet är att många flyttar ut och det är en livsförändrande resa. När de sen bott utomlands över 5-6 år börjar de tappa språket, men har kanske inte heller riktigt anammat det nya. Många känner sig också väldigt främmande, och hemlängtan är något som de inte blir så lätt fria från, men när de väl vill göra slag i saken visar det sig att det är mycket svårare att flytta tillbaka igen än vad de trodde. Det är också många som kommer hem så fort de blir sjuka eller behöver annan hjälp. Risken att bli en främling både i det nya och det gamla landet är stor. Det är vad jag tyckt mig märka bland mina bekanta och vänner som skapat sig en tillvaro utomlands.

  SvaraRadera
 165. Jag blev helt forvirrad av alla kommentarer om hur hemskt det ar i Sverige. Jag fick chansen att gora praktik i Schweiz efter gymnasiet, blev kar, stannade nagra ar och pga jobb flyttade vi till Kanada och sedan vidare till USA. Jag har sett och upplevt misar i alla dessa lander och aven fatt uppleva att man ar (en javla) utlanning i alla dessa lander (men det finns alltid undantag). Dessutom de vanner vi fatt har alltid haft erfarenhet att bo i ett annat land och har darfor inga fordomar om nagot. sa det ar nastan omojligt att traffa en person (som aldrig sett nagot annat an deras egen lilla stad) i det nya landet som "varmt" tar emot oss utan att kunna acceptera att vi ar annorlunda (accent, inte gar i kyrkan, inte har bil). Har man mycket pengar och/eller har valdigt bra lon sa loser sig allt for da tycker alla att man ar intressant men ar du an vanlig dodlig med en dalig lon passar det inte. Jag alskar multi-kulti och ar otroligt oppen for olika manniskor och kulturer men fordomar finns overallt inte bara i Sverige. Jag tror att allt detta beror pa avundsjuka, for mycket folk och for lite jobb. Det ar ocksa svart nar man har barn att flytta hit och dit men huvudsaken ar att man ar frisk, kanske?! Jag har aldrig tagit emot ett enda bidrag i mitt liv men om du inte kan hitta ett jobb sa tror jag att det ar bra med ett tillfalligt skyddsnat tills man kan hitta en inkomst. I Schweiz, Kanada och USA ar det ganska skrammande vad som kan handa nar man inte har en inkomst. Visst finns det underbara saker med bade Schweiz och USA men bara nar du har massor med pengar och inga halsoproblem. Om man inte har inkomst, inte har mojlighet att spara ihop pengar for att flytta till en annan ort hur ska man da overleva. Det har har kanske inte med att flytta utomlands att gora.....

  SvaraRadera
 166. Bott i USA i 2 år, har även rest runt i europa en hel del.Känns som livskvaliten i Sverige är beydligt sämre än andra länder med bättre klimat.Människor blir helt enkelt gladare i ett varmare klimat.
  Efter att varit borta något år så kommer hemlängtan, till familj och vänner främst.Efter man varit hemma ett tag så blir man lätt kritiskt till levnadsättet och alla trångsynta och stela svenska människor man stöter på.
  Folks attityd i dem svenska storstäderna får än att spy.Människor är kalla,otrevliga och ska bära någon slags image där dom spelar självupptagna och viktiga.Det är den ena typen.Den andra typen är den avensjuka och reserverade typen.
  Visst stöter man på den typen av människor utomlands också,men inte alls i samma utsträckning.Men jag vill inte låta för negativ, det finns många bra saker med Sverige som land, men det är redan disskuterat ovan.

  Vart råder någon erfaren person mig att flytta? Har utbildning inom HR/Försäljning.
  Jag uppskattar värme,kulturell god mat,vackra tjejer och trevliga människor överlag som gillar scandinavier

  SvaraRadera
 167. Jag bor i Malmö och förstår inte varför alla rasister klagar på Malmö. Till skillnad från tex. Mangs som bara lyckades skjuta ihjäl en svensk tjej efter alla skott han avlossade. Så är 2:a generationens invandrares träffsäkerhet bra mycket bättre.

  Men vita svenskar blir tydligen jätterädda när Ali skjuter ihjäl Rashid. Men inte för att de bryr sig om Ali och Rashid. Som också är Sveriges framtid om man gillar det eller inte.

  SvaraRadera