Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2012-01-09 15:06

Statoil hittar tre dagars olja!

Statoil har gjort ännu ett "stort" oljefynd (Bonnier/DN, Schibsted/SvDSchibsted/E24, pressrelease hos Statoil), vilket förstås direkt används som argument mot peak oil från en del håll.

Saken är den att även så här runt eller efter peak oil så kommer man göra nya oljefynd. Alla prognoser om framtida fallande oljeproduktion medräknar nya fynd.

Den här gången rör det stora (enligt Statoil engelska major) oljefyndet om 200 - 300 miljoner fat utvinningsbar olja. Med en global oljekonsumtion på mellan 85 och 90 miljoner fat så räcker denna olja i hela tre dagar.
Dagschart för Statoil

Att Statoil kallar sådana här fynd för stora säger något om hur dålig situationen är när det gäller nya oljefynd. Och det säger ännu mer om kompetensen hos de som därmed avfärdar peak oil.

Hur reagerar då marknaden på beskedet om oljefyndet? Tjurrusar Statoil på börsen? I skrivande stund har aktien stigit 0.32%. 0.32% upp på en skakig börs är hur viktigt marknaden anser att ett fynd av den här storleken är.

Det är snarare så att en förutsättning för Statoils värdering är att man regelbundet gör just sådana här "stora" fynd. Precis som innovationsbolag ständigt måste göra nya uppfinningar måste Statoil ständigt hitta nya olje- och gasfyndigheter.

Däremot har aktien gått starkt på fortsatt starkt oljepris, trots vikande konjunktur, men det är en uppgång under allt lägre omsättning och som alltså ser ut att förlora kraft.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Det är väldigt få som avfärdar Peak oil.
  Lundin har licenser i området runt Statoils fynd däruppe.
  Kubas diktator gillar inte den nya energikällan-skiffergas.

  SvaraRadera
 2. @15:25 du har nog rätt i få av de som konfronterats med begreppet, tänkt efter, och studerat siffrorna avfärdar peak oil. Men ganska många har aldrig hört talas om problemet, eller funderat över konsekvenserna. Mainstreammedia, politiker, makt-etablissemanget inom näringsliv etc. är alla inriktade på fortsatt tillväxt, och business as usual...

  SvaraRadera
 3. off topic:

  Göran Persson: Sverige bör gå med i EMU
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2674585/persson-sverige-bor-ga-med-i-emu

  Men va fan? Har han helt tappat greppet om verkligheten?

  SvaraRadera
 4. Tror du att oljepriset drar över 150 dollar om Iran stänger sundet?

  Det krävs ju bara en ivrig Iranier med ett missilbatteri kopplad till avtryckaren i stort.

  SvaraRadera
 5. 15:32, nej, tvärt om. Göran Persson är PR-konsult. Han har fått ett sexsiffrigt belopp för att uttala sig om detta.

  SvaraRadera
 6. Varje fynd som ger Norge ett år till med lönsam oljeindustri och oljeöverskott är en stor nyhet för den närmaste grannen Sverige.

  Må norrmännen dra benen efter sig med att utvinna oljan och spara på den och under tiden komma på att fysiska investeringar i närområdet är pålitligare än värdepapper.

  SvaraRadera
 7. Apropå Göran Persson förefaller newsmill fortfarande ha avstängd kommentarsfunktion. Irriterande men bra för det som jag egentligen borde göra.

  SvaraRadera
 8. Hej Cornucopia.

  Hur ser du på möjligheten till att använda gengasaggregat på moderna bilar och som en framkomlig väg för att mildra konsekvenserna av Peak Oil ?
  Kanske en ny nisch för vedhandlare dessutom.

  "Idag ser jag möjligheter"

  SvaraRadera
 9. Jag dementerar inte peak oil på något sätt här. Det viktiga är väl inte storleken på just ett fynd utan många bäckar små? Det finns ju faktiskt fler bolag som utvinner olja än Statoil och Lundin :-)

  SvaraRadera
 10. Min uppfattningar är nog mera att det rätt många som känner till det. Dock få som reflekterat över hur det påverkar dem själv. Har själv varit med om samma person som först klagar på politiker inte vet något om peakoil för att i nästa stund säga att små 2:or i en bostadsklubb i Stockholm utkanter ALDRIG kommer gå ner i pris utan bara upp, upp, upp eller de fortsätter prata i nästa mening att ta massor med lån för köpa ny bil m.m.

  SvaraRadera
 11. Det är lätt att glömma bort att så gott som alla nya oljefyndigheter inkl okonventionella fossilfyndigheter som shalegas/olja tarsand etc runt om i världen ger allt lägre energinetto sk EROEI.(Energy Return on Energy Invested) Det betyder att allt mindre energi i den oljan som produceras kan användas för att hålla igång vårt samhälle och den ekonomiska tillväxten. Vi måste släppa fokus på enbart kvantitet och några dagars ytterligare produktion och i stället börja kommunicera peakoilkvalitet.

  SvaraRadera
 12. Det är nog mer än klimathänsyn som gör att norrmännen vartefter blir mer intresserade av att dra ut fastlandsel till plattformarna i stället för att köra gasturbiner dygnet runt.

  SvaraRadera
 13. Eftersom jag gillar de flesta av er här på denna bloggen så tänkte jag dela med mig av en länk i ämnet peak oil. Flera av er kanske redan har sett den men den tåls att ses fler gånger.
  Chris Martenson pratar på en kongress i Madrid 29 okt 2011. Lite långt klipp kanske men mycket välinvesterade minuter om man orkar kika!
  / Tobias

  SvaraRadera
 14. kanske ska klista med länken när jag ändå håller på :-P
  http://www.youtube.com/watch?v=8WBiTnBwSWc

  / Tobias

  SvaraRadera
 15. Peak oil är ett faktum men för Statoil betyder fyndet till nuvarande oljepris ytterligare ca. 30 miljarder dollar i intäkter så givet att peak oil borde innebära högre oljepris är det kanske lite väl hårt att såga Statoils kursuppgång.

  SvaraRadera
 16. På Dagens Industris artiklar så röstas alla vettiga peak oil-kommentarer ned. Undrar om förnekelsen är stor bland många...

  SvaraRadera
 17. Ett fynd som kan driva en hel planets motorer i 3 dagar är ett stort fynd i min värld.

  Peak Oil har man pratat om i 100 år nu och människan hittar bara mer och mer olja och gör ännu effektivare motorer.

  SvaraRadera