Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2012-01-31 09:50

Säljsignal i OMXS30

Gårdagens handel gav en säljsignal i OMXS30, eller rättare sagt en sälj/neutral. Orsaken var att indikatorn MACD blev negativ efter att börsindex toppat ur mot övre fibonacchinivån 1050.

Dagschart OMXS30

Sälj/neutral innebär att man skall gå ur sina kortsiktiga positioner och ligga likvid mot börsindex och svenska aktier. Inte att det nödvändigtvis är dags för negativa positioner här, iaf inte enligt den här använda tradingmodellen.

De tre fibonacci-linjerna i charten ute till höger ligger på 966, 1007 och 1050. Dessa baserar sig på vårens börstopp och höstens börsbotten och det har nu visat sig att OMXS30 inte orkar hålla sig uppe över 1050. Skeptiker till sådan här teknisk analys säger förstås att detta bara är en slump. Lustigt att jag haft dessa linjer här i denna chart som visats på bloggen de senaste månaderna. Ibland har man tur.

Börsen stiger dock något idag, vilket ju ger utmärkta tillfällen att kliva av. Orsaken till uppgången sägs vara att Grekland ännu en gång kommer undan. Man har nämligen inte förhandlat fram någon skuldavskrivning för landet och enligt vad EU-trojkan krävt så skulle ytterligare pengar till Grekland frysa inne om det inte var klart till helgen. Grekland skulle därmed fått ställa in alla sina betalningar på förfallna statsobligationer inom kort och formellt sett gått i konkurs (eng default) vilket skulle löst ut CDS:er, kraschat en mängd banker, antagligen främst i City, dvs London, men även runt om inom eurozonen.

Så naturligtvis visade det sig att Merkozys hårda ord mot Grekland bara var tomma ord. Grekland har synat bluffen och det visar sig alltså att landet kommer undan. Man kan skita fullkomligt i alla krav från EU, eftersom man kommer få sina pengar ändå. Något annat vore katastrofalt för inte bara de banker som euroländerna tvunget måste rädda, utan nu även för själva staterna som tagit över allt mer av Greklands skulder i sina desperata försök att rädda en situation som inte kan räddas. Istället får Europas samlade skattebetalare stå för kalaset genom att staterna fortsätter ösa pengar över Grekland för att av prestigeskäl rädda eurofiaskot.

Dessutom stack nu Portugals statsobligationsräntor iväg igår, även om de faller tillbaka något idag. Näste BIGPIS-lamm till slakt.

Och Sverige är med i eurozonens finanspakt efter att motståndaren Juholt avsatts under kuppartade former... Inte för att någon än så länge sett vad Sverige gått med på, inte ens EU-nämnden. Redan tidigare har det ju konstaterats att EU-nämnden inte ville lämna ut utkasten till finanspakten pga att det skulle "störa förhållande till främmande makt" som Guillou skulle sagt. Citat från ledare hos Bonnier/DN idag:
"Tyvärr har också Sveriges riksdag medverkat i mörkläggningen.
EU-nämnden har sekretessbelagt finanspaktens olika utkast och TT:s begäran att få tillgång till handlingarna avslogs eftersom det skulle ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser och på annat sätt skada Sverige”. Med en sådan formellt korrekt men feg inställning i riksdagen blir det svårt att föra den EU-debatt som Sverige så väl behöver."
Finanspaktens formuleringar är alltså så farliga att om de kommer ut skulle det på annat sätt skada Sverige. Sverige, detta öppna land med offentlighetsprincip och allt. Man kanske skall ställa sig från om det är regimen Reinfeldt som skulle skadas eller om det verkligen vore landet Sverige. Ett tips Fredrik, du är inte Sverige. En minoritet av svenskarna har röstat på ditt parti.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Är det inte våra offentlighetslagar som är extrema?
  Vad som sägs är väl att andra stater skulle bli irriterade på oss om vi visade hur förhandlingen skett.
  Men för debatten: Sverige lånar till 1% rta Grekland till 15%.
  Sverige har en exportberoende ekonomi.
  Tror ni att exporten mår bra med 1% eller med 15% rta i Grekland, eller i resten av krisländerna?
  För att sätta det i relation så är lånet på ca 10 000 SEK per innevånare. Vårt BNP är på ca 360 000 per innevånare. /Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oppti säger ja till ALLT! Du verkar vara en härligt positiv person. Kan jag få ditt telefonnummer, så kan vi träffas någon dag och ha lite mysigt. Säg inte nej, säg bara ja. Greger 45.

   Radera
  2. 100 miljarder som grekerna kommer slippa undan att återbetala i sin kommande default.

   Den "enorma" satsningen på att rusta våra tåg var på 5 miljarder fördelat över fler år. Här signar man bort 100 miljarder med ett par penndrag...

   Jag blir rädd varje gång Reinfeldt åker till Bryssel, han bli lurad på pengar varje gång. Som att släppa in en femårig miljardär till ett gäng diskretionära förvaltare.

   / Lowrisk

   Radera
  3. Reinfeldt är mera mån om sina kompisar nere i Bryssel än om Svenska folket. Överklassen är alltid solidariska mot varandra.

   Radera
 2. Vi vet vad som väntar efter sommaren. ESM är tänkt att "aktiveras" till juli och med finanspakten på plats så kan knähunden Reinfeldt och hans jyckar äntligen glädjas åt att de (eller "vi") solidariskt ska hjälpas åt att rädda hela europas bankväsende...

  SvaraRadera
 3. 0,1% ränta för att låna ut 100 miljarder. Det är vår Statsminister det.
  Jag kan ta lånet istället, det skulle i alla fall inte bli sämre även om jag köpte glass för hela slanten och sedan flög det till antarktis.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte direkt några vänstersympatier (politisk ateist) och brukar verkligen använda detta språkbruk, men detta är som jag ser det en nedmontering och kraftig försvagning av demokratin. Som du skriver högre upp "Istället får Europas samlade skattebetalare stå för kalaset genom att staterna fortsätter ösa pengar över Grekland för att av prestigeskäl rädda eurofiaskot." Kunde inte uttrycka det bättre själv. Det värsta är att skattebetalarna inte har j-a dugg att säga till om, när vi steg för steg släpas fram mot detta fiasko som hålls under armarna av prestige-skäl. Fan vad detta stinker. Mats L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattebetalarna har förmodligen inte en aning om vad detta innebär. Sitter i sina rutade och rotade hem och funderar på om dom ska låna till en .... Medan man tittar på tv

   Radera
 5. Cornucopia var ser NI alla länders räntor som du och alla hänvisar till och börsen verkar påverkas av i hög utsträckning. Tack för en fantastisk bra blogg med intressanta inlägg och kloka tankar vore dock roligt om du kunde skriva om konkreta placeringsråd (aktier) för att tycka går ju men att tjäna pebgar är en mycket svårare nöt. Sympatiserar och tycker som du men det går ju inget bra huspriserna gick upp i många år efter att jag tyckte de var dyra och först nu har/går de ner högst marginelt stor miss. Aktie negativ inga problem lösta jo isåfall med mer lån för att betala lånen, svag tillväxt och något som vi säkert får leva med under lång tid, företag vinster ok ? ericsson, Skf ej riktigt till förväntningar men upp, markanden tycker det är bra men företagen drar ned skf, scania, volvo inte behöver man dra ned om efterfrågan är oförändrad eller bättre ?? börsen ingen skriver om att den har gått upp men den har gått upp 25% sen botten och är på samma nivå som när raset kom alltså tycker marknaden att det inte hänt, händer något inga problem överhuvud taget finns, börsen är upp 5% i januari ska detta fortsätta har vi en 60% uppgång på börsen de e´bare å köpa. Italien och spanien har fått experter "teknokrater som det heter" att sköta landet nu är det inte folket längre som får bestämma. Va är det ingen som ser detta som typ en kommuniststat men de e´ingen som reagerar för det är ju mäktiga och stora herrar och vad jag har förståt har eu t.o.m intierats av round table och finna herrar som Wallenberg och då kanske ingen reagerar men om kina kör över folk med pansarvangnar då först reagerar man, måste vi komma så långt. Och i USA berörs de inget av lägre tillväxt , färre jobb, eller av omvärlden, nej de är bara bra trots ytterligare minimal ränta till minst 2014 men som sagt de ser en ökande tillväxt ??varför behöver de då fortfarande ha låg ränta och tala om att de ska ha den under lång tid ? Lika stor skuld börda som krisländerna nej inget av detta gör någonting fortsätt bara attt gå upp, faktum är att ingen reagerar trots att nasdaq börsen inte har ståt högre sen 1999 och en hel del av tidningarna tycker att vi har haft en förfärlig nedgång vilken nedgång ? Både Nasdaq och S&P är ju nära års högsta och högre än när krisen satte in och mej veteligen har inte något blivit bättre, lättare eller att man framåt kan se en förändrad bild eller ny och högre tillväxt, högre fsg. och vinster. (för jag vet att börsen prisar in i förväg)

  SvaraRadera
 6. I morse var pakten det stora samtalsämnet i morgonsofforna på TV. De svenska utlandskorrarna menade att pakten inte är något att bry sig om. Det är mycket skrik för lite ull. Svante Weyler menade att Tysklands påstådda dominans är överdriven. Tyskland vill egentligen inget annat än att agera tillbakadraget. De hårda tongångarna från vissa tyska politiker är mest ämnade för att blidka den inhemska opinionen. Osv...
  Pakten är tänkt att hantera framtidens Europa och har inget att göra med den akuta eurokrisen.
  Ungefär så gick tongångarna i morse.
  Budskapet var tydligt: Tat lugnt. Sitt still i båten och håll käft. Ha is i magen. Har vi hört det förr?

  SvaraRadera
 7. Vad är källan till att Grekland kommer att få sina pengar ändå? På vilket sätt har det visat sig att Merkozys hårda ord var tomma? Jag säger inte att det inte är troligt att det blir så, men vad är det som konkret har hänt nu som gör att att du formulerar det på det viset?

  Angående finanspakten så må EU ha försökt mörka den, men den ligger ändå ute på diverse (mainstream) mediasidor och är inte alls svår att hitta. Jag har t ex en länk till La Stampas version från min blogg.

  SvaraRadera
 8. Jag personligen har rätt svårt att se börsnedgångar nu när det fullkomligt strös pengar kors och tvärs över marknaderna till extremlåga räntor..
  (rädda vad som räddas kan genom att trycka pengar) = beskatta befolkningen.

  börserna brukar stiga vid lättillgängliga krediter vid extremlåg ränta.

  Cornu du får gärna förklara vad jag missar..

  Mvh//Novee

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har såna som Svante1 rätt när de säger "det kan bara gå upp!. Centralbankerna öser ut pengar över allt o alla, så det är naturligt att börserna går upp.

   Den stora frågan är hur länge detta kan pågå?

   // Stefan

   Radera
  2. Troligtvis kommer detta fortgå betydligt längre än vad vi tror.

   Kanske 2 år till eller 5 eller 10, omöjligt att veta. Centralbankernas pengar tar ju liksom aldrig slut...

   Radera
  3. Tyvärr ?? har Svante rätt ?? Är du fullinvesterad så är det väl kanon...Cornu ser säljsignaler jämt i sina diagram. Tänk själva

   Radera
  4. Jag säger tyvärr eftersom börsen inte går upp pga bättre konjunktur och högre vinster, utan uppgångarna baseras helt på hur mycket centralbankerna stimulerar ekonomin.

   Det är kul att tjäna pengar på uppgångarna, men jag anser att stimulanserna i slutändan kommer leda till katastrof. När politiker och nationalekonomer försöker påverka marknaden, då slutar det sällan bra.

   // Stefan

   Radera
  5. Stimulanser leder till katastrof. Vad är det vi upplevt de senaste 10 åren med EURON i södra Europa. Vilket visar att du har rätt!
   Men för att förhindra total kollaps är rimliga räntor i den pågående refinansieringen bättre än höga! Där är vi nu. Svårt att backa!/Oppti

   Radera
  6. Svante1, ser jag säljsignaler överallt? Tittar du på charten. Klart jag måste meddela när det slår om. Blev ju ett himla gnäll på att jag inte följde börsen och rapporterade om köpsignalen dagen innan julafton.

   Radera
  7. Jag tror du har helt rätt Cornu, vi får ett fall, senast nästa vecka.

   Radera
 9. svante1 det är snart dags för dej att gå på semester igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar för tipset...ska se till att komma iväg snart igen

   Radera
  2. Säg gärna till i förväg så kan jag ta lite negativa positioner dagen innan du åker!

   Radera
 10. Det kanske inte finns några tekniska signaler på stundande nedgång, men man har ju fått en viss känsla med tiden och just nu känner jag verkligen hur nedgången hänger i luften. Börsen orkar liksom inge mer, och det har varit positivt länge nu. Många vill nog ta hem vinster snart. Mot nedgång talar väl iofs just nu köp inför utdelningsperioden.

  SvaraRadera
 11. Från di.se
  220. Re 165 - Försökte varna
  "Daily Telegraph har direktbevakning av presskonferensen. Enligt tidningen har Merkel precis sagt att pakten är juridiskt bindande för alla 25 länderna. Alltså även Sverige. Vad har Fredrik gjort?"

  "Innan bläcket har torkat." var mina ord igår...

  Nej till Skuldpakten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har inte skrivit på än, Freddan har bara sagt att vi kommer att göra det. Det skall genom riksdagen också. Om Merkel verkligen skulle ha sagt något sånt så skulle det bl a bryta mot de villkor sossarna angett för att rösta ja.

   Radera
  2. Från Der Spiegel i dag angående fiskalpakten:

   Auf Drängen von Kanzlerin Angela Merkel beschließen 25 der 27 anwesenden EU-Regierungschefs den Fiskalpakt, der nationale Schuldenbremsen für alle Unterzeichner verpflichtend macht. Von einem "sehr erfolgreichen Ergebnis" spricht Merkel in ihrer abschließenden Pressekonferenz.

   I min översättning:

   På uppmaning av förbundskansler Angela Merkel tog 25 av de 27 närvarande EU-regeringsledarna beslut om fiskalpakten, som gör bromsning av statsskulden bindande för alla undertecknare. I sin avslutande presskonferens pratade Merkel om ett "mycket lyckat resultat".

   Om pakten verkligen inte är bindande för oss så verkar det i alla fall inte vara självklart för alla att det är så...

   Radera
 12. Det där med demokrati tycker vi är ganska fjantigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att moderaterna hela tiden varit emot demokrati, så är det nu dags för dom att korrigera det där misstaget dom gjorde när dom gav efter upproren 1917.

   Hur var det nu... allt efter 1907 är bara småkorrigeringar på ett perfekt samhälle kanske...

   Radera
 13. Cornu - hoppas du förstår att de viktiga vägvalen görs i Bilderberggruppen och EU, inte i Sveriges regering.

  SvaraRadera
 14. Jag har för mig att du skrivit tidigare att du hade en stop-loss på 1050 för dina korta positioner. Stämmer det? Om ja, följde du din stop-loss och sålde en ligger du kvar kort?

  SvaraRadera