Cornucopia?

2012-01-07 15:56

Saker som blivit bättre i Sverige!

Det är lätt att vara gnällig över alla försämringar vi upplever i vårt långsamt kollapsande samhälle. Allt mer blir sämre och sämre, samtidigt som vi får allt mindre för de pengar som satsas. Lagen om minskande avkastning slår allt hårdare mot de flesta I-länder i västvärlden.

Men det finns ljuspunkter, saker som blivit bättre genom myndigheters försorg. Åtminstone utåt - om förbättringarna kostat flera miljarder att genomföra låter jag vara osagt, men jag upplever dem som positiva.

Nu är det lördag, så det är dags att vara positiva!


Nu hade jag tänkt att ni skall komma med egna exempel, men jag börjar med ett eget. Nämligen att skaffa det som behövs för att kunna lämna landet - ett pass.

Första gången jag skaffade pass själv var 1985 när jag som 15-åring skulle på språkresa till England. Det innefattade att söka upp pastorsexpeditionen i den församling man bodde (Älvsborgs församling i Göteborg för min del), och där rekvirerade ut ett personbevis ur folkbokföringen som på den tiden sköttes av Svenska kyrkan. Därefter behövde man uppsöka fotograf för att ta ett passfoto. Det tog sedan någon dag innan fotot blev framkallat och man fick återvända för att hämta ut fotot. Detta passfoto skulle sedan vidimeras av en utomstående person som intygade att bilden föreställde en viss person, genom att skriva ett intyg på den minimala baksidan på de foton man behövde lämna in. Sedan fick man bege sig till någon myndighet som på den tiden huserade intill Feskekôrka i Göteborg, antagligen Skatteverket eller polisen. Idag bor Skatteverket fortfarande där om de inte har flyttat. Sedan fick man vänta några veckor innan man fick sitt pass.

Successivt har det här blivit bättre. Skatteverket tog över folkbokföringen och polisen fick tillgång till registret så tids nog behövde man inte ha några personbevis längre. Passfotona framkallades direkt digitalt hos fotografen, ett hörn i en vanlig fotobutik, och behövde inte vidimeras längre.

Men nu är det ännu bättre. Nu går man bara till polisens passexpedition, där de tar foton, fingeravtryck och annat på dig direkt. Någon dag senare får man ett SMS om att man kan hämta ut sitt pass. Snabbt och enkelt.

Dessutom kan man ju gå i gräddfilen på utländska flygplatser med de nya biometripassen. Inte för att de fungerar, antagligen har chippen dödats i röntgenapparaten på flygplatsen, men har man ett sådant så slipper man köer och kan istället behandlas manuellt köfritt.

Så vad mer har faktiskt blivit bättre genom våra myndigheters och lagstiftares försorg? Griniga negativa kommentarer raderar jag antagligen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

85 kommentarer:

 1. Urval i livsmedelsaffärer! Samt öppettider. Lätt att glömma bort att det inte är många år sedan allt var stängt från lördag lunch till måndag morgon.

  SvaraRadera
 2. Att betala räkningar via internet är överlägset att sitta och stämpla räkningar och sedan skicka in dem för betalning till banken.

  SvaraRadera
 3. Möjligheten att köpa superbillig flygbiljett utrikes (ej Ryanair) och boka billigt boende via nätet ....Anders Lööf

  SvaraRadera
 4. Lätt för dig att tycka men har man 6 mil till närmaste polisstation med passbehörighet så innebär det 24 mil bilresande, väldigt miljövänligt.
  Åkte restresa med min dotter och barnbarn i höstas och då den yngsta inte hade pass ( 6 mån. ) fick vi skaffa ett provisoriskt på Landvetter, kostade drygt 900 :- men det roligast var när jag frågade hur länge ett ordinarie pass hade gällt för bebisen så gällde det i 5 år, skrattretande.

  SvaraRadera
 5. * Att det inte som i min ungdom endast finns vickningschips, grillchips och sourcream chips att välja mellan

  * Att det inte längre springer runt skinheads mitt i stan(jag utvecklade tidigt en talang för löpning i min barndoms 80-tal)

  * Att datorer blivit så billiga att nästan vem som helst kan köpa en. Jag minns mitt 90 tal då bara monitorn, en samsung syncmaster 15" gick på 3500 kr
  .

  * Att produktionsteknologi blivit en billig "commodity" som gör att man som skuldfri i princip kan starta och driva ett företag från sitt sovrum.

  /Realisten

  SvaraRadera
 6. Det här var en riktig utmaning, Cornu! Jag tänker så det knakar...måste fundera en stund. Antagligen är jag negativ eller också bara realistisk, men mina tankar dras bara åt ett håll hur jag än försöker. Allt blivit sämre. Kan meddela att jag är ur samma generation som dig. Tekniken har gått framåt men alla teknikrelaterade produkter är av så taskig kvalitet. Gjorda för att hålla 2-3 år.

  SvaraRadera
 7. 1. Att deklarera.
  2. Att registrera ett nytt företag (att driva eget är fortfarande för krångligt)

  SvaraRadera
 8. Avseende saker som blivit bättre tack vare myndigheter: man behöver inte ha skattekvitto på bilen längre och således slipper man böter för att ha glömt klistra på det.
  //JonasE

  SvaraRadera
 9. - Fler teleoperatörer än Telia är något jag uppskattar varmt.
  - Större möjlighet till källsortering
  - Viss miljölagstiftning (inte de försämringar som EU prånglat på oss)
  - KF (innan man behövde skatta)

  Annars ingår alla områden där staten stör mig mindre.

  SvaraRadera
 10. Att du kan kommunicera med vem som helst vart som helst, när som helst för nästan inga pengar alls.

  Nästan all information kan sökas upp på några sekunder och inte bara från en stationär dator utan från en mobiltelefon i fickan.

  Du kan se de flesta tvprogram och filmer när DU vill

  Du hittar andra personer att prata med och ta kontakt med och prata om saker som intresserar dig.

  Jämföra priser innan du köper något.

  Hitta överallt utan att behöva dedikerad kartläsare och köpt karta.

  Du nås av nyheter inom minuter/timmar och inte dagar som förr.

  Amerikanska biofilmer har biopremiär i princip samtidigt som i USA och inte 6 månader senare. DVDn kommer 3 månader senare för 149 kr och inte 1,5år senare på VHS för 300kr.

  Du kan enkelt sälja något du inte vill ha kvar på någon timme via blocket och inte veckor med annonser som i Gula Tidningen.

  Alla i hushållet kan ha en eller två datorer var till en spottstyver och inte 20 000 för en stationär dator att dela som kring år 2000.

  Du har internetaccess överallt via tråd och WiFi hemma, 4g modem, wifi hotspots och i mobiltelefoner.

  GPS är inte längre en separat handhållen enhet för 2000kr utan karta som måste tankas med Waypoints via seriekabel, vilket var fallet för 6-7 år sedan.

  De flesta saker har som synes med teknisk karaktär att göra.
  Många manuella kontakter med myndigheter och banker har gjorts elektroniska och därmed betydligt bättre tillgänglighet och mindre byråkratiska. Samtidigt har terrorhotet gjort att mycket blivit bökigare. Pass gäller 5år, fingeravtryck, FRA och övervakning via fartkameror, register, biltullar, osv. Trots det förefaller kriminalitet ändå kunna undgå lagens "långa" arm.

  SvaraRadera
 11. Man får ett kvitto på att deklarationen är inlämnad (om man gör det över internet).

  SvaraRadera
 12. Sjukvården är bättre jämfört med för 50 år sedan.

  SvaraRadera
 13. Inkvotering.

  Mvh,
  Allt var bättre förr.

  SvaraRadera
 14. 17:05

  No Way!

  SvaraRadera
 15. Det har blivit lättare att råna pensionärer !

  SvaraRadera
 16. På lite sikt
  Arvsskatt borta
  Gåvoskatt borta
  Förmögenhetskatt borta
  Fastighetskatt kraftigt sänkt
  Gård på AB underlättats
  Skattefritt sälja dotterbolag

  Än har inte vår/er kära riksdag stoppat internet
  Inte ens parabolantenner vågade de sig på...
  Visserligen ej svenskamyndigheters förtjänst men den fantastiska utvecklingen av digitala kamerasystem
  Säker trafik
  Känns konstigt att inte klaga för en gångs skull
  Isola Regina

  SvaraRadera
 17. Att inte IF Elfsborg längre är ett lindansarlag i allsvenskan utan bland de fyra bästa...

  SvaraRadera
 18. Vår kommun har byggt ett stadsnät som man sen kan välja mellan 5-7 olika internet/tele/kabeltv-operatörer i. Jämför det med det gamla telemonopolet!!!

  Posten. Det satt bara sura gamla tanter i posten förut. Nu är de utbytta mot tjänstvilliga, snabba, kvicktänkta ICA-anställda och med effektiv SMS-avisering.

  Försäkringskassan. Även där är det sura gamla tanter som jobbar. Numera kan man få gnällfri service direkt på Internettjänsten!

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 19. 1978 åkte jag till USA för första gången som 16-åring. Flygbiljetten kostade runt 5-6 tusen vill jag minnas. Priset idag inflationsjusterat är en bråkdel av det, ja det går att hitta biljetter billigare tom nominellt. Är det så peak oil ser ut? (att det skulle bero på avregleringar vägrar jag att tro eftersom cornu på denna blogg slagit fast att det inte spelar någon roll vad gäller peak smör...)

  SvaraRadera
 20. Allt som denna regering inte är inblandad i har blivit bättre. Tycker gammal ful pensionär.

  SvaraRadera
 21. Att man inte behöver åka till Libanon längre för att uppleva skottlosning på gatorna.
  Nu räcker det att åka till Malmö.

  SvaraRadera
 22. Vissa vägar har blivit bättre och säkrare, vissa har förvisso blivit väldigt mycket sämre.

  Öppettider och telefontider hos många myndigheter har blivit bättre.

  Sjukvården har blivit mycket mer tekniskt avancerad och bättre för vissa patienter på många sätt men också där sämre för många.

  Man kan konstatera att för alla Svenskar som tillhör medelklassen eller rikare grupper så har mycket blivit bättre, för de andra har mycket blivit sämre.

  SvaraRadera
 23. När mina föräldrar läste medicin för 25 år sedan var det ett unikum att överleva 2 hjärtinfarkter. Idag är det inte ovanligt med de som överlevt tvåsiffrigt antal...

  SvaraRadera
 24. Mycket man tidigare måste planera för behövs inte idag i samma utsträckning. Om det är av godo eller ondo är väl upp till var och en att bedöma. Resultatet har väl i viss mån blivit att folk slutar tänka och planera för saker som tidigare tog tid.

  //HPD

  SvaraRadera
 25. Vägar, kollektivtrafik, sjukvård (kanske inte på alla nivåer men i stort), miljön (mindre utsläpp nu), matpriser.

  Är nog rimligare att vända på frågan och fråga sig vad som blivit sämre då det är betydligt färre saker och lättare att räkna upp.

  SvaraRadera
 26. Utlandssvensk2012-01-07 18:32

  Om frågan är vad just "myndigheters och lagstiftare" har förbättrat i Sverige anser åtminstonde jag att deklarationer står ut i positiv bemärkelse.

  Jag har betalat skatt i många olika länder och det svenska systemet är fantastiskt. Tidigare var det ganska smärtsamt och jag har ett tydligt minne av att det fanns fullt med skyltar om "deklarationshjälp" på 80 talet.

  Motorvägarna har byggts ut kraftigt. När jag körde från Stockholm till Malmö första gången (1988 tror jag) var det väldigt mycket landväg och man tvingades åka genom flera orter. Den nya motorvägen till Gävle har jag inte provat, är den ett lyft?

  Öresundsbron är kanon, även om den är ganska dyr att använda.

  SvaraRadera
 27. Postens paket och brevutlämning har mycket bättre service efter att kiosker osv har tagit över jobbet.

  I stora och mellanstora samhällen går det att flytta barnen från en dålig skola utan att hela familjen måste flytta. (Undrar hur mycket sämre skolorna hade blivit om detta hade varit omöjligt? )

  Tidsbokningen på vårdcentralen där man automatiskt får en uppringning bokad och de ringer en är smidig.

  Väderprognoserna är mycket utförligare och man kan titta på väderradar osv för att bilda sig en egen uppfattning medan det tidigare gällde att inte missa långtidsprognosen i slutet av tv-nyheterna.

  SvaraRadera
 28. Replik 18:29 Vägar och sjukvård ja.

  Men många vägar har ju lokalt blivit väldigt dåliga och dåligt underhållna, järnvägen har ju blivit sämre och bemötande och väntetider inom primärvården har ju blivit väldigt segregerat med bra betyg i vissa landsting och skit i andra. Mer mångfacetterat men inte entydigt bättre.

  Replik 18:32 Det du räknar upp är bättre för mig, men långsiktigt är det bättre för miljön att det i dag är så enkelt att köra Köpenhamn --> Stockholm med bil ? Jag vet inte om ett mått på ökade transporter av människor är långsiktigt hållbar med tanke på peakoil. Vad tror du ?

  SvaraRadera
 29. Jag ska också vara positiv.

  Sänka skatter på arbete, sänkt moms, RUT & ROT, att statsskulden är den lägsta på 33 år (genom BNP), att man infört hårdare bankregler och fixat seriösa belåningsnivåer inom bostadsmarknaden.

  Ohly avgick och lämnade plats för en riktig oppositionsledare, Jonas Sjöstedt!

  Det finns mycket som varit minst sagt jävligt bra.

  SvaraRadera
 30. En ökad internationalisering samt en ökad förståelse för olikheter och förtjänsten av samarbete! - trots Sverigedemokraterna

  SvaraRadera
 31. Bättre är
  * Att den personliga friheten och valfriheten har blivit väsentligt större
  * Att det är socialt accepterat att vara rik i Sverige
  * Att Svenskar inte är så naiva och blåögda längre
  * Att vi har ett samhälle som öppet mot omvärlden
  * Att vi har ett samhälle bejakar förändring
  * Att de konkreta frihetsgraderna har blivit väsentligt fler i Sverige
  * Så gott som allt på tekniksidan är väsentligt bättre
  * Att vi under denna förändring i allt väsentligt lyckats behålla våra svenska kärnvärden och bevarat vår historik

  SvaraRadera
 32. Att jag kan läsa det här från en bredbandslina i fjällen.
  Att det idag finns en växande Svensk mikrobryggeri-näring.
  Att jag får mina paket till ett Konsum som ligger nära mitt hem och har öppet efter att jag slutat jobbet.

  SvaraRadera
 33. - Alla elitseriematcher sänds på TV.
  - Internetbank
  - Bekvämare, säkrare och miljövänligare bilar
  - Uniformssystemet i FM

  /H

  SvaraRadera
 34. Von Framtiden2012-01-07 19:49

  Filmproduktioner
  Yttrandefriheten når ut till stora massan
  Elitidrotten
  Mediciner
  Brottsutredningar (DNA)
  Vetenskap tex rymdforskning

  SvaraRadera
 35. Tycker det är bra att vi bilister enligt lag är skyldiga att stanna för fotgängare som står och väntar vid obevakade övergångsställen. Många glada blickar och vinkar får man, och gloria på skallen dessutom.

  SvaraRadera
 36. • Systembolaget
  • Pirate Bay

  SvaraRadera
 37. Utbyggnaden av teknisk infrastruktur som möjliggör läsande av dagliga inlägg från bloggare som Cornucopia ;)

  SvaraRadera
 38. Men hallå! Den mest positiva förändringen de senaste 20 åren är att man numera har självplock på systembolaget istället för oändliga köer framför disken. Det måste ni väl ändå hålla med om?

  SvaraRadera
 39. + USB-gränssnittet!

  + Klipp & Klistra!

  + BILTEMA som motpol till "auktoriserade" bilverkstäder med sol-å-vårar-priser.

  + Internets utbyggnad från SUNET till vad det är idag - som konkurensmedel mot andra I-länder och att jag slipper köpa disketter för hela månadspengen.

  + Betala räkningar på Internet - om man har en fungerande dosa, vill säga!

  + SVTplay och SVT som motpol till det kommersiella böset TV3, TV4, TV-fan-å-hans-moster ...

  + IKEA-körv för 5 spänn. Idag fick jag kaffe + bulle för 5 spänn. Kamprad For President.

  Fast i övrigt har det blivit sämre ...

  SvaraRadera
 40. En riktigt bra sak som nu tvingas fram underifrån trots denna regering är en LAG om vinterdäck för alla lastbilar och bussar !

  http://playrapport.se/#/video/2669657

  De enda som får problem med detta är de utländska åkerierna som tror de kan komma hit på blankslitna sommardäck och full last, samt alliansen som nu tvingas böja sig för vad alla vet är rätt. Domen från åkerinäringens lobbyorganisationer kommer att bli hård och vi andra jublar när vi slipper onödiga köer och olyckor. De utländska åkerierna kör dessutom på "fuldiesel" med jättehög svavelhalt när de kommer hit med sina 3 kubikstankar. Gör om och gör rätt.

  SvaraRadera
 41. Nu får du ge dig!
  ALLT blir bättre, åtminstone om man inte i avundsjuka jämför med andra grupper. Människor är friskare, lever längre, äter bättre, har det bekvämare, friheten ökar etc osv.

  Och jag talar inte bara om Sverige, utan globalt.

  Du skämta med mig aprilo???

  SvaraRadera
 42. En av de bästa sakerna är att vi inte är så beroende av gammelmedia längre och deras nyhetsfilter och åsiktsfilter. Förr i tiden var det otroligt mycket svårare att informera sig om verkligheten. De som försöker dölja verkligheten har fått det mycket svårare. Man måste inte vara polare med makten eller ha en urfet plånbok för att vara välinformerad.

  SvaraRadera
 43. Ja om man nu inte är utlandssvensk och polisen kräver att man "bevisar" att man inte har dubbelt medborgarskap. Inga länder jag vet utfärdar "bevis" på att man är ickemedborgare. Ett problem som jag och många med mig har råkat ut för.

  SvaraRadera
 44. Interaktionen med diverse myndigheter.

  I och med att överklagandeförbudet för förvaltningsmål försvann samt att överklagande inte längre skulle dras genom nästa, högre, myndighet när man väl fick överklaga har plötsligt rättssäkerheten ökat.
  Nu behandlas alla förvaltningsmål i förvaltningsdomstolar vilket gör det hela proffsigare och mindre godtyckligt. Skulle det inte hålla går det numera att dra frågan till både Europadomstolen och EU-domstolen.

  SvaraRadera
 45. # 20.52 "ALLT blir bättre"

  Du är naiv. Det pågår en massa negativa trender och de kan när som helst ta överhanden. Det är nästan bara folkpartister som kan uttrycka sig så korkat som du gör.

  SvaraRadera
 46. Idag finns det betydligt fler och vassare kampsporter/självförsvar att träna än på 80-talet.

  SvaraRadera
 47. Det som blivit bättre tack vare myndigheters försorg kan bero på avregleringar, tex är det bätte nu än förr med:

  öppettider
  radio & tv utbud

  Förbättringar kan även bero på en slags "lyhördhet" eller marknadsanpassing, tex är det bättre nu än förr med stort sett all blanketthantering
  (såg någon som tidigt nämnde att deklarera, jag instämmer... någon som försökt deklarera i Danmark? Det är som om Told & Skat VILL jävlas).

  Myndigheters slapphänthet med fildelning tycker jag är bra.

  Besiktning av bil är enklare nu.

  Maten på dagis och skolor är bättre (fy vad den var käs tidigt åttital)

  /villafarsan

  PS- sedan har många saker som INTE har med myndigheters försorg blivit bättre. Systembolagets Singlemalt-utbud tex. .... eller webergrillarnas intåg vilket ju huttade ut de gamla kassa grillarna som rostade bort varje vinter. Det är nog det största som hänt ute i villamattorna i alla fall...

  :-P

  /villafarsan

  SvaraRadera
 48. Det mesta blir faktiskt bättre.

  Internet är enligt undertecknad det största som hänt mänskligheten sedan elden uppfanns.

  Man kan lätt få reda på sanningar man tidigare aldrig fick höra talas om, och kan kommunicera med vänner man i bästa fall fick skicka snigelpost till då och då.

  Möjligheten för den lilla människan att starta en egen blogg är sannolikt det största som hänt yttrandefriheten NÅGONSIN.

  Mobilkommunikationen.

  Vägarna, infrastrukturen (om man bortser från att järnvägskapaciteten inte hinner med).

  Myndigheter och företag har bättre service.

  Sjukvården är oerhört mycket bättre, även om den tyvärr tappat en hel del av sin "servicemindedness".

  Den ekonomiska friheten blir allt större.

  Den personliga friheten är oerhört mycket större än innan muren föll, även om trenden nog tyvärr vände någon gång i slutet av 90-talet och nu är markant på väg åt fel håll.

  Sovjetunionen, och det ständigt närvarande hotet om förintelse jag växte upp med har slängts på historiens skräphög.

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 49. E-legimitaion är ett fiffigt sätt att komma åt sin egen info på tex Trafikverket, Lantmäteriet, Skatteverket, Försäkringskassan och Sjukhuset.

  SvaraRadera
 50. Mobiltelefonen och micråvågsugnen

  SvaraRadera
 51. Stig Wiberg2012-01-07 22:29

  Jag har själv klarat bouppteckning efter min mamma. Där sparade jag 3000 Kr. Med blanketter och bra instruktioner på Skatteverkets hemsida var det inte så svårt. Det hade jag nog inte fixat för 10 år sedan.

  SvaraRadera
 52. Att det finns fler svarthåriga invandrare i Malmö så att det blivit lättare för mig att smälta in i mängden.
  Jag växte upp i en av två invandrarfamiljer i ett samhälle med 25000 gammelsvenskar.
  Jag citerar Lasse Åberg: " Var man tanig och svarthårig så fick man veta det."

  Att jag idag kan läsa mig till gammelsvenskarnas innersta tankar på nätet istället för att få det skrivet på fasaden med versaler.

  Att internet utbyggnaden möjliggjort för amerikanska Wall Street traders att betala min hyra.

  Att det finns färdigskalade morötter i mumsstorlekar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. WHAAAT!? Var hittar du färdigskalade morötter i mumsstorlekar?

   Radera
 53. Jag tycker du bör kommentera en synnerligen väsentlig vattendelare i svensk politik; att ett riksdagsparti faktikst vågar lyfta fram tillväxfrågan i ett politiskt idéprogram såsom V gör i Framtidskommissionens analys: http://www.vansterpartiet.se/images/stories/RapportFramkom.pdf

  Läs från s 135.

  SvaraRadera
 54. att det finns varg i sverige igen.

  22:29
  ta bort alla blonda i sverige så känner ni er ännu mer som hemma.

  SvaraRadera
 55. Får citera Jonas Gardell: "Det var bättre förr. Om man är vit, heterosexuell man." Say no more.

  SvaraRadera
 56. Ok, här är min teknikutveckling sedan 1987:

  2400 Baud - Uppringt 50 öre/min
  9600 Baud
  28,800 Baud
  2 Mbit/S - ADSL
  4 Mbit/s
  8 MBit/s
  24 MBit/s - ADSL2
  100 Mbit/s - Fiberlan
  80 Mbit/s - 4G/3G - 0.5 öre/min

  SvaraRadera
 57. Nu skall vi se vad folk det verkar som folk har missat.

  Bankärenden - I dag finns det väldigt få orsaker att gå och träffa bankens säljare utan det mesta kan skötas via telefon eller internet. Bankköerna är det nog ingen som saknar.

  Elproduktionen är mer diffirentsierad vilket bör göra den mer robust.

  Deklaration har några nämnt, jag vill bara poängtera deklaration av aktier. Bara att stansa in köppriset så får man bästa dealen. (fast jag jag tycker gott dom kunde kräva in det av mäklarna också, vist mindre möjligheter att fuska men ack så mycket enklare.)

  Kunskapen har blivit fri. Förvisso är det fortfarande olagligt att ta del av ganska mycket av informationen p.g.a. copyright osv. men den mesta finns tillgänglig för alla.

  Google - (jag förstår inte att ingen nämnt denna)

  Sänkta curtageavgifter för aktieköp, utan möjligheten att köpa med 9:- i curtage hade jag aldrig tagit steget att börja handla aktier.

  SvaraRadera
 58. @Anonym 22:56:

  "Det var bättre förr. Om man är vit, heterosexuell man."

  Nej, det var det inte. Tro mig, jag vet.

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 59. Wikipedia!
  Skänkte pengar förra veckan.
  Om ni, som jag, brukar länka bort er på Wikipedia så borde ni fundera på att skänka en slant.

  SvaraRadera
 60. Instämmer i det mesta som de flesta ovan skrivit. Ni med listor har fått med mycket.

  Men vad som blivit bättre "genom myndighets försorg", som JAG kommer på rakt av?

  **sitter och tänker**

  Nä.

  Det mesta har blivit av genom att omvärlden, stater eller företag, har utvecklat och som DDR... eh, Sverige under S inte kunnat stoppa, typ teknik.

  Staten har gått på framkant i den personliga friheten, för jämställdhet gällande kön och sexuell läggning, något som ju spelar väldigt stor roll för den enskilde, varje dag, varje sekund.
  Yttrandefriheten har getts både fritt spelrum (internet) och begränsats ("jag är kränkt"/terrorismskräck), men överlag har det väl blivit bättre.

  Samhället har blivit hårdare. Världen har krypit närmre. Men det är väldigt beroende på var i Sverige man bor, jag känner mig inte otryggare i Helsingborg nu än sen 86-87 när jag började bli medveten om livet utanför grannskapet jag växte upp i.

  Så, överlag, ja, det är bättre.

  SvaraRadera
 61. Hör och häpna, men jag tänker trots de dagliga skandalrubrikerna hävda att den svenska skolan har blivit bättre.

  Jag minns själv när jag gick i grundskolan under den tid då den gamla finanskrisen rasade som värst. Då var det skolbarnen som fick ta smällen. Vi fick fil och flingor till skollunch några gånger i veckan eftersom skolan inte hade råd med skolmat. Lärarkåren halverades och 2 klasser slogs ihop till en. Outbildade lärare föredrogs framför utbildade lärare eftersom dessa krävde en låg lön i arbetslöshetens Sverige. På rasterna rasade krig mellan ungarna eftersom inga rastvakter fanns att tillgå.

  Dessa problem har tack och lov rättats till idag! Vissa skolor har till och med egna kockar som serverar god och näringsriktig mat. Alla lärare har en lång utbildning i grunden och det finns nog inte några skolor utan rastvakter.

  Visst finns framtida utmaningar som borde lösas snarast. Men man får nog, tack och lov, säga att det inte var bättre förr i detta fall.

  SvaraRadera
 62. "Så vad mer har faktiskt blivit bättre genom våra myndigheters och lagstiftares försorg?"

  Mjae, du får nog snarare hänföra detta till teknologins utveckling.

  SvaraRadera
 63. Avskaffningen av arv- och gåvobeskattningen, samt en relativt låg fastighetsskatt är de enda förbättringar, relaterade suveränt till Sverige, som jag kan se.


  EU

  SvaraRadera
 64. Elen är dyrare för de geografiska områden som inte producerar energi.
  Vill man inte avdela resurser för energi, betalar man för sig istället!

  Miljöpartist

  SvaraRadera
 65. Som pensionär och medveten om tillståndet i detta land efter borgarnas övertagande av "demokratin" i detta land, vill jag som information till kommande pensionärer eller arbetslösa eller sjuka, att gå in på skattemyndighetens hemsida och kolla upp skattetabellerna på internet och kolla upp hur skatterna slår för olika grupper i samhället. Ni blir chockade över resultatet.
  Är detta positivt för vårt samhälle?

  SvaraRadera
 66. Replik : 00:28 , Nej det är fruktansvärt och det är priset vi alla får betala för att borgarna sitter vid makten. Borgarna har vunnit genom att sänka skatterna fast vanligt folk har fått sina sänkningar uppätna av inflationen utan att fatta det och det är de fattigaste grupperna som du räknar upp som betalar åt oss alla och framförallt till de villaägare som har stora lån och nu har blivit skattesänkarknarkare eftersom lånen dem flåsandes i nacken med allt dyrare levnadskostnader ovanpå det.

  SvaraRadera
 67. Att man kan tjäna pengar på "flyktingbarn", gick förvisso redan på 80-talet, men förtjänsterna är så otroligt mycket högre nu, 2500 kr/dygn och obefintliga kostnader har gjort mig till mångmiljonär!

  /Jan-Emanuel Johan(s)son

  SvaraRadera
 68. 04:30

  Är det vad som avses i debatten när man talar om att flyktingar är lönsamma? Haha.

  SvaraRadera
 69. Ja det är mycket som har blivit bättre. Man vill verkligen inte tillbaka till DDR-Sverige där socialdemokrater ville förbjuda parabolantenner för att "skydda befolkningen mot amerikansk propaganda".

  SvaraRadera
 70. 1. Paketutlämning hos ombud i bostadsområdet(tobakister, mataffärer, kiosker) där man kan hämta ut paket från Posten, Schenker privpak och DHL. Man slipper åka in till postkontoret i stan och stå i kö.

  2. Självbetjäning på systembolaget. Man kan själv gå runt i affären och titta på flaskorna och slipper handla över disk.

  SvaraRadera
 71. Att man kan anmäla sig till NIX registret fö att slippa telefonförsäljare, guldstjärna till dem

  SvaraRadera
 72. Att jag kan köra RUT-avdrag och låta skattebetalarna stå för kostnaden. Det gick inte innan alliansen.

  SvaraRadera
 73. Att jag kan köra ROT-avdrag och låta skattebetalarna stå för kostnaden. Det gick inte heller innan alliansen.
  Att jag får betala europas högsta pensionärsskatt är ju en förmån alla kan se fram mot. Det fick jag inte innan alliansen.

  SvaraRadera
 74. Att det numera är lönsammare att arbeta än att leva på bidrag.

  Den viktigaste förbättringen har dock skett utanför Sverige. Medellivslängden i Asien, Afrika och Sydamerika har ökat kraftigt de senaste 30 åren.

  SvaraRadera
 75. Bättre: Datorer. Vilken gåva till mänskligheten. Internet - att själv kunna köpa och sälja aktier, kunna betala räkningar mitt i natten, snacka med folk på nätet, hitta företeelser och varor som intresserar m m
  Sämre: Välfärden: sämre skola, sämre åldringsvård, stafettläkare. Tänk på dig själv-konceptet, grannkontakter, köttkvalitén, inga slaktare finns längre bara stinkande paket.

  SvaraRadera
 76. Att jag numera slipper ta del av den styrande alliansens alla påhitt.
  Får däremot all information om alla små problem oppositionen åstadkommer.

  SvaraRadera
 77. Att sossar är så frustrerade över sin ideologis misslyckande. Jag skrattar dagligen åt deras hysteriska utbrott.

  SvaraRadera
 78. Helt klart den allmänna självdeklarationen och att man kan skicka mejl, och inte behöver sitta i telefonkö, för att komma i kontakt med myndigheter.

  SvaraRadera
 79. Realisten, 2012-01-07 16:22:
  Dillchipsen var väl ändå före sourcreme-varianten?

  Annars är det bra att man börjat vända på fler och fler mutstenar. Det är helt klart en förbättring i svågersverige!

  SvaraRadera
 80. "Taxi, var god dröj".

  SvaraRadera
 81. Tror enormt mycket blivit bättre.
  Några kritiska:
  * Utbudet av varor och alternativ
  * Teknologiska framsteg inom hälsoutveckling
  * Tillgänglighet till information/upplysning
  * ...och tillgodogjord kunskap från detta som i sin tur gett ytterligare förståelse och information

  SvaraRadera
 82. Mycket har sagts som jag håller med om, vill tillägga några saker:

  Lägre skatt på arbete, bra!
  Vissa infrasktruktursatsningar (även vägar) som förkortar resande.
  Den i många stycken bespottade Försäkringskassans bra e-tjänster.
  Vårdgarantin!
  Apoteksmonopolets upphörande samt e-recept, kalasbra!
  Fastighetsskattens borttagande , eller snarare sänkning av den.
  Arvsskatten, Förmögenhetsskatten.
  Förändring av beskattning på dieselbilar till något bättre, återstår en del.
  Lite konkurrens för Bilprovningen är bra, de kanske skärper till sig lite.

  SvaraRadera
 83. Mr G säger:
  Att staten skiljts från kyrkan.

  SvaraRadera
 84. Att realönnerna stigit med 25% sedan 1992.

  SvaraRadera