Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2012-01-29 18:35

Reuters: Tyskland kräver att Grekland upphör som suverän stat

Det som diskuterats här och var och läckt ut via bland annat Zero Hedge, dvs att Tyskland kräver att den grekiska regimen skall ge upp makten över landet och sätta landet under formell tvångsförvaltning av "externa institutioner" (=Merkozy), är nu officiellt.


Enligt Reuters (via Zero Hedge) har nu Tysklands finansminister Roesler offentligt krävt att Grekland upphör som suverän stat och släpper ifrån sig makten över landets ekonomi även formellt. Förslagsvis till "EU".

Så mycket för att Grekland skall styras av en demokratiskt vald regering. Landet kan bara styras av en demokratiskt vald regering om denna regering gör som Merkozy säger. Och den som kontrollerar budgeten kontrollerar hela landet. Man kan som bekant via budgeten helt styra över i princip allt statligt, inklusive polis, rättsväsende och försvar.

Återstår att se om landet ställer in betalningarna formellt nästa vecka eller hur nu det hela slutar. 

Intressant nog skriver Reuters att enligt källor i den tyska regimen så var uttalandet även riktat mot länder som Portugal, Spanien, Irland och Italien. Skärp er eller Merkozy tar över makten i era länder!

Nu har förstås Grekland en av Europas starkaste försvarsmakter och kan bara höja långfingret åt Merkozy i den här frågan (det är inte Grekland som är instängd i eurozonen, det är eurozonen som är instängd med Grekland), men själva uttalandena är intressanta som förtydliganden kring tysk demokratisyn. Sverige hade förstås direkt gått med på att släppa kontrollen över det egna landet om EU kräver det. Vi vill ju både vara bäst i klassen på att göra som vi blir tillsagda och vi vill ju inte förlora inflytande i EU.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Nja, det är inte Tyskland, utan minister Philipp Rösler som tänker högt. Att upphöra om suverän stat, kan man väl iofs säga, om man med "suverän" menar att att ha makt över sin ekonomiska politik. Frågan är var man drar gränsen för "suverän". En del skulle hävda att man bör göra det redan vid medlemskap i EU.

  /Jörgen

  SvaraRadera
 2. Uppbyggnaden av 4:de Riket går helt enligt planerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den otäcka tanken slog mig också - men denna gång görs det med ekonomisk piska istället för tänks.

   Radera
  2. Ja, dom stackars tyskarna har det ju så hemskt...

   Radera
 3. Detta ger verkligen dåliga vibbar....och lite av att sälja ut den grekiska själen!

  SvaraRadera
 4. Vi väntar med spänning på vad Nigel Farage har att säga om detta ...

  SvaraRadera
 5. Låter det inte som ett lämpligt konsultuppdrag för Göran Persson.
  Förrutom slumrande pensionsfonder har han även en massa "pakt"miljarder att gräva ur.
  Bäva månne den som ska attestera fakturan sedan...

  SvaraRadera
 6. Greklands fôrsvar känns ju relevant här, alla känner väl till Frankrikes och Tysklands planer pa att ockupera Grekland...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen är att Grekland inte kan tvingas på något sätt att göra som Merkozy vill. Inte att man skall börja kriga.

   Radera
 7. Detta visar att EU fungerar som fredsprojekt. – Det behövs inga krig längre för att ta över ett land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den var bäst idag =)

   Radera
 8. Hmm, om tyskarna vill undvika en upprepning av historien så är det där en väldigt dålig väg att gå. En modern variant av tysk utökning av lebensraum?
  Enda sättet att undvika krig i Europa är att släppa problembarnet euron.

  SvaraRadera
 9. Fjärde Riket och Lebensraum, jo tjena. De kan ju börja med att sparka ut amerikanerna först... Och inte behöver tyskarna mer levnadsrum. De åldras och minskar i rask takt, till och med jämfört med andra folk i väst.

  Sen finns det väl andra sätt att få sin vilja igenom än med militär påtryckning. Boken Currency Wars tycks ju vara mycket populära i vissa kretsar. Har dock inte läst den, men man kanske borde.

  SvaraRadera
 10. PS. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/grundskola-kan-racka-for-att-bli-militar_6807137.svd

  Om man vore konspiratoriskt lagd skulle man nästan kunna tro att de medvetet förstör vårt försvar.

  SvaraRadera
 11. Många som är negativa till allt och alla här som vanligt. Ser fram emot en fin börsvecka (med en liten dipp i morron kanske) men på det stora hela känns det kanonbra med fina rapporter från de flesta bolag...och euron kan på sikt bara gå upp,upp,upp.

  SvaraRadera
 12. Sverige upphör snart som suverän stat när landsförrädaren Reinfeldt, signerat ESM-avtalet.
  Landsförradren Reinfeldt signerade Lissabonfördraget och i och med det, förlorade Sverige sin rätt att som suverän, demokratisk nation styra landet från Rosenbad, nu bestäms i stort sett hela den svenska politiska agenda i Bryssel.

  Med ESM förlorar vi även vår rätt att styra landets ekonomi.

  Det svenska försvaret kan inte längre försvara Svea Rikes gränser och vi är inte heller längre självförsörjande på mat, utan är beroende av matimport från utlandet för att mätta våra svenska magar.

  Så summa sumarum, ingen politisk makt längre, inget försvar, ingen självförsörjning av mat och snart ingen ekonomisk makt...Sverige är inte längre en suverän stat!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många stackare här..men du tar 1:a priset. Gratulerar / Sigge

   Radera
  2. Sigge, var ligger felet i hans resonemang, eller var det personen du tyckte synd om?

   Radera
 13. Sigge lille,

  Kan du vara mer specifik i din kritik, var i min ovanstående text menar du att jag har fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liten ?? nej det är jag inte,,, men du ser spöken som många stackare här..väx upp och lev ett riktigt liv men positiv syn på framtiden / Sigge

   Radera
  2. Min herre! Du har fortfarande inte kommit med ett enda konkret motargument till mitt inlägg!

   Radera
 14. Starka försvarsmakter bärs upp starka ekonomiska pelare, Grekland har inget starkt(ekonomiskt uthålligt) försvar. Deras ekonomi är i katastrofstadiet som bäst, hur tror du moralen hos militären hålls upp utan löner? Vi lever inte på medeltiden längre där marodörer härjar över gränserna.

  SvaraRadera
 15. Min herre! Du har fortfarande inte kommit med ett enda konkret motargument till mitt inlägg!

  SvaraRadera
 16. Jävligt lågt att köra med dessa WW2 associationer mot Tyskland. Man kan tycka vad man vill om EU/Euron, men det var inte tyskarna som röstade in Grekland, det var grekerna. Jag är själv ingen euroanhängare, men när det gäller Grekland vore det fan inte fel med tvångsförvaltning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen, bäst vore om de åkte ut och lärde sig att det inte finns en fri lunch nu heller, nej, inte heller en grekisk lunch är fri.

   Radera
 17. Om Tyskaland och Frankrike har varit så dumma så de har lånat ut så mycket pengar till Grekland så de måste ta över landet får dom skylla sig själva. Byråkraterna i Bryssel har suttit i palatsena och sovit, både vid Greklands inträde i EU och ända tills det kört in i väggen och inte kan betala tillbaka. Hur vore de om man rationaliserade bort åtminstone 50% nere i Bryssel! Man kan inte enas om var EU ska ha sina möten, utan kör flyttkarusellen Bryssel-Strassbourg var 14:e dag, det är rena lekstugan. Appropå vår stadsminister så verkar han mera tysk än svensk, de ser man på namnet, Reinfeldt. Snart går han i ledband hos Merkel.

  SvaraRadera
 18. Den som ger fingret åt sina kreditorer blir ju populär bland oljeexportörerna. Fast det går kanske bra att driva fina krigsmakten utan olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har spelat för mycket krigsspel. Det är inte grekiska staten som köper oljan, utan privata företag (raffinaderier). Så länge dessa betalar för sig, liksom i sin tur deras kunder, lär det inte vara några problem av den anledningen.

   Radera
 19. Var helt ovetande om den grekiska försvarsberedskapen. Anledningen - är det sedan världskriget, är det gentemot Turkiet, eller gentemot Jugoslavien för att fortsätta behålla Makedonien? Vore intressant med ett blogginlägg i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av anledningarna är att hålla Makedonerna (FYROM) kort. Jag var i södra Makedonien i somras och såg att Grekerna jävlas så mycket de bara kan. De har tex tvingat Makedonien att flytta sina miltärbaser längre norrut från grekiska gränsen, de har infört handelsembargon etc.

   Radera
 20. När Argentina gick i konkurs 2002 var skulden 100 miljarder dollar vilket var 62 % av BNP.

  Greklands nuvarande skuld 2012 är 400 miljarder dollar vilket utgör 158 % av BNP.

  SvaraRadera
 21. jag förstår inte reaktionen; det behövs väl inga vapen för att att tvinga Grekland till något?
  Hur länge håller de sig flytande om Tyskland exempelvis säger att nu är vi trötta på Grekland. Inga mer lån till dem?

  Skall grekland låna till marknadsräntor 300 -400 % ränta och de blir nog stigande om lånen från EMU tar slut.
  Tyskland har väl tröttnat (och vem skulle inte det) med Grekland somlovar och lovar men allt blir bara värre och värre.  Jag är helt övertygad att det är enda vägen; Grekland går iin i default och sedn inför de drachmer igen.

  Det är en överdriven farhåga att allt skulle krascha iom om Grekland ställde in betalningarna; nu är finns det väl inte en själ som inte vet om att det kan hända.

  Hur gick det med skuldavskrivningen? Det var ju ett villkor inför dagens möte?

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raderade hets mot folkgrupp. Det är däremot tillåtet att hetsa mot yrkesgrupp, så "bankirmaffia" etc kan du skriva, men du får inte peka ut någon etnisk eller religiös folkgrupp enligt svensk tryckfrihetslagstiftning.

   Skärpning.

   Gör om, gör rätt.

   Radera
 23. Den som ä satt i skuld är inte fri, som Göran Persson uttryckte det

  SvaraRadera
 24. Och nu ska Merkozy presidentkampanja *tillsammans*. Obehagligt much? http://euobserver.com/9/115061

  SvaraRadera
 25. Well, EU har redan en kolonialförvaltning på plats i Pristina. Den kan gott utvidgas till Aten också, det är ingen större skillnad på albaner eller greker, i bägge fallen ett obegripligt språk och tvivelaktig vandel :)

  SvaraRadera
 26. Verkar som om vi skriver på samma tema i dag...

  SvaraRadera
 27. Apropå tyska maktanspråk, missa inte den här intressanta genomgången av Angela Merkels tvivelaktiga bakgrund:

  The Slog: Angela Merkel - Rigid serial conformist... and ruthless career technocrat

  SvaraRadera