Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2012-01-22 14:36

Nu laddar vi för ännu en burkspark

Förhandlingarna med privata aktörer som frivilliga nedskrivningar av Greklands skulder har som bekant strandat för tillfället. Nu är det inte akut, utan det är först i mars som det blir problem för Grekland, men nedan nästa vecka var det tänkt att euro-trojkan IMF, ECB och euroländerna, skulle bestämma sig för att låna ut ytterligare 130 miljarder euro till Grekland.

Tidigare var ett av villkoren för detta att man uppnått en överenskommelse med de privata aktörerna.


Det kommer man förstås strunta i. Det blir ännu en rejäl burkspark och burken sparkas ytterligare en bit ner för vägen när Grekland får 130 miljarder EUR oavsett vad de tar sig för eller inte. Inga problem blir lösta, för alternativet, nämligen en grekisk statskonkurs på riktigt, är inget som eurozonen skulle överleva. Eller det är iaf politrukernas uppfattning.

Istället är det alltså skattepengar som skall rädda grekiska staten. Inte grekernas skattepengar, utan övriga euroländers, och nu när Håkan Juholt är ute ur bilden tids nog även ännu mer svenska pengar än vi redan ger (="lånar ut" och aldrig får tillbaka) via IMF. Nästa partiledare för (s) heter antagligen Margot Wallström, som redan lanserats av Bonnier/DI som sannolik efterträdare. Därmed kommer alla former av fördjupade pakter med djävulen EU att gå igenom och Sverige inför inom något år euron som valuta. Det är ju viktigt för att vi inte skall förlora inflytande. Och glöm inte solidariteten. Att vi förlorar svenska arbetstillfällen och kraschar svensk ekonomi spelar ju ingen roll. Bara svenska politiker får leka med de andra barnen.

Schibsted/SvD skriver lite om burken som bilbranschen sparkade vidare via statliga subventioner efter 2008 - 2009. Visserligen är Saab borta, men överkapaciteten inom bilbranschen finns kvar och skattepengarna öses över de mäktiga bilbolagen världen över. Det är inte bara banker som är too big to fail.

Nej, jag föreslår att vi kallar in alla duktiga polska städerskor som vi subventionerar med RUT-pengar. De sopar iaf inte skiten under mattan och hoppas att den sedan skall försvinna av sig själv.

Helt off-topic har jag en helkul Twitter-diskussion med Myndigheten för samhällskydd och beredskaps kommunikationsdirektör [Twitter] som helt seriöst menar att Internet är en utmärkt kanal för krisinformation. Även för de som saknar telekom och ström efter exempelvis Gudrun. Trots allt så kunde ju stockholmarna följa Gudrun-utvecklingen över Internet...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. ja, vad är det enda som funkar när strömmen dör? Smartphonen och 3g-nätet=twitter mao utmärkt kanal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte när basstationerna tappar strömförsörjning efter någon timme.

   Radera
  2. Vad sägs om AM/FM-radio? Det finns ju i små mp3-spelare så det kan väl inte vara några problem att mecka in i en smartphone.

   Radera
  3. Man kan göra som några norska radioamatörer, satsa på att bygga ett eget nödnät

   http://www.dagbladet.no/2011/12/28/nyheter/innenriks/telekommunikasjon/nodnett/radioamator/19576226/

   Radera
 2. Det är rätt itressant att läsa de första kommentarerna från borgerligt håll. En del är rätt snälla men flera framhåller att man nu kan få ett annat besked från Socialdemokraterna nu när Juholt är borta angående ESM och hur Sverige skall förhålla sig där.
  De flesta spekulerar öppet att det blir annan besked.
  Så helt fel ute är du nog inte Cornu.
  Sedan är det väl minst sagt lite oroväckande vad Fredrik R. sa om Miljöpartiets krav att vi skulle få in att Sverige ej skall gå med i EMU. Det var ju helt uteslutet enligt honom.

  Intressant att läsa kommentarerna på DI som inte sprecis kan betecknas som något vänsterfäste. Det var ord som förrädare och än värre om Reinfeldt.

  De borde faktiskt tänka på att det bara är 2 % som alliansen leder med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad Reinfeldt sade om (mp):s krav är i praktiken att vi skall införa euron framöver.

   Radera
 3. 130 miljarder EUR. Det är drygt 1150 miljarder SEK. Det är mer än den svenska statsskulden. Dessutom är det lån. Lägg därtill ränta + tidigare lån + räntor.

  Ingen politiker ställer sig upp och säger det som det är. Bara Jonas Sjöstedt (mig veteligen) har sagt det som det är:

  Från SVTs morgonsoffa:

  [Carl B. Hamilton]: ...sanningen är väl den att man faktiskt nu lyckats samla sig, dom europeiska länderna. Det har ju gått också till en lösning som ligger väldigt väl i linje med vad Sverige, Tyskland, Nederländerna och Finland tycker i dom här frågorna. Det är nationerna i första hand som ska sköta detta i första hand. Det ska inte spilla över på aktieägarna (freudian slip) … ELLER det ska inte spilla över på skattebetalarna eller konsumenterna så att det här tycker jag är bra. Sen är det ju riktigt som Jonas säger att grekerna kommer ha många år utav problem framför sig men det är ju ofrånkomligt andra länder kan ju inte ta över deras problem. Men framförallt det blir lugn och ro om det här fungerar. Sen får man göra lite mer va.

  [Jonas Sjöstedt]: Det är ju så här att det som sker i Europa är någonting oerhört allvarligt. Det är ju en social katastrof att människor arbetslösa, fattiga, tvingas emigrera och det här kommer ju att fortsätta därför att det EU framför allt kräver det är stenhårda nedskärningar och privatiseringar

  [Carl B. Hamilton]: MEN JONAS…

  [Jonas Sjöstedt]: Vänta Carl B… dessutom är det så att man nu planerar att inrätta en sort bankakut på EU-nivå där även svenska skattepengar ska gå in för att kunna hjälpa dom här franska och italienska bankerna som varit med och orsakat krisen. Jag tycker det är precis motsatsen till vad Carl B sa. Nu ska liksom metallarbetaren i Fagersta och sjuksköterskan i Hallsberg rädda bankdirektörerna i Frankrike och Italien.

  SvaraRadera
 4. Jag är för tillfället för diktatur just nu. För inte fan har vi en demokrati i Sverige, det enda vi har är ett ord! förslag till ledare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konduktören Ohly kanske ??

   Radera
  2. Vad är det för fel på konduktörer?
   Vad har Reinfelt för titel då? Har han nån?

   Radera
 5. Cornucopia!

  Jag håller med om att det vore en katastrof om Margot Wallström blev nästa (s)-ordförande. Frågan är dock vem som drabbas av katastrofen.

  Tre gånger har vi sett MW bli helt bortgjord i TV. Den första gången (som nog är bortglömd av de flesta men som bör finnas i SVTs arkiv) var under valrörelsen 1998 när MW i ett sista desperat försök att få en egen fråga gick ut och lovade gratis Viagra. Inslaget i Rapport var inte snällt och konsekvensen blev att Margot nästa dag hade ont i halsen och sedan ställde hon in resten av sitt deltagande i valrörelsen. Sedan har vi det kända klippet när hon blir intervjuad i BBC efter Irlands nej till Lissabonfördraget. Slutligen är det Göran Persson som tog kål på henne i Agenda några veckor efter 2003 års folkomröstning.

  Nej, hon är långtifrån så stark som folk tycks tro, men det är annat som gör att hon inte kommer att ställa upp.

  Hur mycket har hon tjänat under sina två perioder som komissionär och sin tid i FN? Miljoninkomster med maximalt 15% skatt och i princip alla utgifter betalda. Det blir en hel del under den tid hon "representerat" Sverige utomlands. Var finns hennes förmögenhet? Inte i Sverige. Om hon skulle återvända till svensk rikspolitik skulle hon förr eller senare vara tvungen att redovisa sina privata finanser. Jag tror aldrig hon skulle sätta sig i en position där hon tvingas göra det. Det skulle vara för avslöjande både för henne och för vårt politikeretablissemang.

  "Vi hade inte en aning att man kunde tjäna så mycket i Bryssel" låter inte så trovärdigt, eller hur?

  SvaraRadera
 6. Hmm...kommissionär ska det vara trots stavningsprogrammet. :-)

  Sen kan man ju lägga till att Wallström kan ju (om hon är idiotisk nog att ställa upp) hinna ställa till katastrofer för oss medborgare genom att säga ja och amen till allt vad Alliansens eu-federaster vill få igenom, innan drevet hinner ifatt henne.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med MSB om att webben är ett utmärkt medium för krisinformation. Den når inte hem till folk i radioskugga efter att strömlösa mobilmaster har fått slut på batteri men en rejäl andel av de som är i radioskugga kan förflytta sig till någon plats där det finns internet. Dessutom når internet alla nyfikna och indirekt påverkade som anhöriga och arbetsgivare. När man får kontakt med internet kan man dessutom söka sig fram till den information man behöver och skicka meddelanden i effektiv textform.

  Rundradio är ännu robustare och kräver el till färre punkter för utsändningen men det är enkelriktad kommunikation.

  För att förbättra kriskommunikationen borde man på olika sätt förbättra internets robusthet. Det skulle t.o.m. gå att bygga upp ett parallellt publikt krisinternet via FTN med WLAN utpunkter som folk får söka upp när de behöver kommunicera.

  SvaraRadera
 8. Eurons robusthet och nytta för medlemsländerna demonstreras just nu i praktiken. Skulle någon med makt föreslå att vi skall gå med i EMU skulle jag naturligtvis gå med i demonstrationerna och kampanjerna mot detta. Jag har kampanjat för ett JA, röstat JA och verkligheten har visat att jag hade fel och då är man bra tjockskallig om man gör om felet.

  SvaraRadera
 9. Riskerna med IMF lånen, utformningen av stabilitetspakten och om vi lovar att vara duktiga vilket är ofarligt eller skriver på borgen inom stabilitetspakten vilket kan bli hur dyrt som helst är sådant som jag ännnu inte begriper mig på. Men är det lurendrejenri är det något man byter parti över när det skiter sig och sänker ekonomin för att riva upp eländet med rötterna.

  SvaraRadera
 10. Nästa krisinformationsnivå efter internet borde vara hemvärn och helst även civilförsvarsfrivilliga som utöver att lösa akuta problem söker upp folksamlingar och knackar dörr för att berätta om läget och fråga om allt är ok.

  SvaraRadera
 11. Margot Wallström kommer inte att bli ny sossechef. Varför skulle hon gå ner till halva lönen, dubbla åtagandet, bli hårt ansatt av svensk gnäll- och hatmedia istället för att glida runt i världen o-ifrågasatt som en slags kvinnlig svensk jesus med jätte-börs-VD-lön?

  Det vore nog rentav lättare att övertala Zlatan Ibrahimovic att släppa profsskarriären och ta över jobbet som partiledare...

  SvaraRadera
 12. Det är ju rätt viktigt att Stockholmarna har koll på kriserna ute på landet. Som finansiärer av provinserna vill vi veta vad pengarna går till.

  SvaraRadera
 13. Margot Wallström kan man ju säga vara "jävig" i frågan EU/EMU då hon varit polare med Barroso under sin fina EU karriär, åtföljt av ett stort bonusutfall när hon sedan valde att göra annan karriär. Folkomröstningen 2003 var rådfrågande, svenska folket sade då nej till euron och med det borde saken vara klar, kan man anta ?

  SvaraRadera