Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-01-09 11:46

Neurath golvar analytikerna

Schibsted/SVD:s Carolina Neurath är tillbaka efter julledigheten och har slipat till sig lite.


Den här gången delar hon ut rallarsvingar så det står härliga till mot den svenska (anonyma) analytikerkårens förmåga att alltid vara positiva till börsen, oavsett vad fundamenta säger. Läs och njut.

Man måste tänka på att aktieanalytiker lever på att det faktiskt finns ett intresse för aktiemarknaden. Utan intresse för aktiemarknaden så behövs inte deras analystjänster heller. Alltså måste man vara positiva. Anonymt. Hemska tanke, tänk om folk väljer bankkontot istället?

Nu säger inte Danske Bank något om aktiemarknaden, men man sågar svensk ekonomi i sin uppdaterade prognos för 2012 och 2013. Man reviderar ner sina siffror för 2012 från +0.8% till -1.0%. Deras rapport verkar dock inte finnas på nätet än, oktoberrapporten är det senaste som än så länge finns ute på hemsidan. Får väl återkomma där.

Danske Bank förväntar sig iaf stigande arbetslöshet till nivåer högre än 2009 och en reporänta som sänks till 0.5%.
Läsarnas åsikt om investeringsklockan

Aktieanalytikerna tror dock förstås på stigande börs.

Den här bloggens läsare tror dock att vi befinner hos i de sämsta av tider i investeringsklockans cykel, någonstans mellan klockan tre och klockan sex, där det är bankkontot som gäller. Att jämföra med exempelvis brittiska Fidelity som anser att klockan är sju och det är dags att börja investera i obligationer.

Samtidigt säger sig läsarna i snitt gått svagt minus under förra året, någonstans i intervallet 0 till -10%, vilket är bättre än börsen. Så är det samma läsare som svarat om investeringsklockan så har de alltså presterat bättre än man kan vänta sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Det är väl experterna som säljer och vill få någon till att köpa. Dvs så är analytiker egentligen bara dammsugarförsäljare, eller irländska asfaltsläggare.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde att obligationer inte är något vidare att satsa på när räntorna redan fallit..

  SvaraRadera
 3. Tydligen kan de falla mer. Tyskland sålde just nya statsobligationer till negativ ränta...

  SvaraRadera
 4. Peter Malmqvist måste nog vara den som vi gillar att mobba mest. Här är hans prognoser för 2011. Börsen skulle upp 20% ansåg han 3.30 in på klippet. Epic fail när börsen stängde på minus -17%.
  Bostadsbubblan/kreditbubblan har han ju insikt om.
  http://youtu.be/OZYt2Eb5WOQ

  SvaraRadera
 5. Borde det inte vara säkrare att bara ha pengarna i sitt egna bankvalv? Till skillnad från när vi hade negativ repa så är det ju folk som köper detta...

  SvaraRadera
 6. Jo. Men du kanske inte köpte obligationerna för att hålla dem tiden ut. Köparna kanske väntar sig att räntan skall bli ännu mer negativ så att de kan sälja med vinst. Man väntar sig greater fools.

  SvaraRadera
 7. I det här fallet är det verkligen greater fools... jag tror snarare att det är Tyska banker med statligt ägande som köpt upp detta. Kanske till och med utan statligt ägande.

  Har de ett liknande system med ränteskillnadsersättning som vi har så kan det fortfarande motiverat att köpa och ingen greater fool är nödvändig för vinst.

  En skuldväxel ska inte kunna vara värd mer än valutan den är utgiven i.

  SvaraRadera
 8. Hur kan någon ta fröken Neurath med sin enahanda egna hopknåpade agenda på seriöst allvar? Det är ungefär som att säga att Barbour är ett timitt märke.

  SvaraRadera
 9. Kapitalförvaltare = Någon som säljer tjänster kring kaptialförvaltning. Dvs aktiecourtage, förmedlar fondandelar, mm
  Aktie-/Börsanalytiker = Någon som analyserar ett eller flera aktie-/börsbolag, kan också vara någon som har koll på index mm.

  Traditionellt sitter analytiker på bank eller annat institut som säljer kaptialtjänster/produkter. En sådan analytiker är inte oberoende, utan jobbar för att driva affärer åt företaget dem verkar för.

  Tyvärr är det ovanligt med mer oberoende analytiker, även om det finns.

  Ovan är något man måste hålla i minnet då man lyssnar på vad en analytiker säger.

  SvaraRadera