Cornucopia?

2012-01-25 10:04

Mäklarfusket - Lockpriser i Stockholm

Sajten testfakta.se har plockat fram listan över alla varnade mäklare 2011 och redogör förnämligt för samtliga ärenden som resulterat i olika former av varningar eller rent av avstängningar. Med namn och allt på mäklarna, något som Fastighetsmäklarnämnden inte själva velat gå ut med då sådan information tydligen är oväsentlig konsumentinformation.


Man hittar dels en artikel hos testfakta och sedan alla de enskilda mäklarfallen uppdelat på Götaland, Svealand (inklusive kranskommuner till Stockholm ser det ut som), Norrland och Stockholms kommun separat.

Även om Stockholm inte ens har en tiondel av Sveriges befolkning är antalet varningar klart mest omfattande i huvudstaden. Det är också nästan bara där man hittar att mäklare fällts för att ha hållit lockpriser, vilket är avsevärt ovanligare utanför kommunen. Några exempel på anmälda lockpriser, som sedan alltid följts upp med att Fastighetsmäklarnämnden konstaterat att mäklaren systematiskt jobbat på det här viset:
"Bakgrund: En köpare nekades köpa en bostad för 1,55 mkr med motiveringen att det var för lågt trots att utgångspriset var 1,19 mkr. Nämnden har sedan granskat ytterligare 20 affärer som mäklaren gjort.
[...]
Bakgrund: Anmälaren kritiserar mäklaren för lockpriser. En lägenhet var utannonserad för 1,75 mkr. Spekulanten fick nobben på ett bud på 2,35 mkr och affären blev inte av. Veckan efter annonserades lägenheten ut igen – nu för 1,795 mkr.
[...]
Bakgrund: En köpare har anmält mäklaren för lockpriser. Lägenhetens pris var satt till 2 965 000 kronor, men efter visningen informerades köparen om att acceptpriset var 3 600 000 kronor.
[...]
Bakgund: En spekulant uppger att mäklaren använder lockpriser. En lägenhet var utannonserad för 1 695 000 kronor men säljaren accepterade inga bud som var mindre än 2,3 miljoner kronor."
För övrigt är det uppenbarligen ingen aggressiv genusfråga där män skall stå för fuskandet pga större tävlingsinstinkt. Det finns gott om kvinnliga varnade mäklare. Att lockpriserna varit så dominerande i just Stockholm talar för en överhettad marknad.

Testfakta.se:s förnämliga sammanställning bör vara obligatorisk att läsa för varje bostadsspekulant och även för säljare, eftersom många fall innefattar problem med det formella och juridiska.

Enda sättet en mäklare får sin legitimation indragen verkar dock vara skattefusk. I övrigt har min respekt för Fastighetsmäklarnämnden stigit något, de verkar ha gjort ett gediget arbete och t ex granskat kanske 20 affärer per lockprisande mäklare och konstaterat det systematiska beteendet.

Tillägg: Som förutspått börjar nu (m)oderaterna vackla eftersom deras kärnväljare - överbelånad medelklass i storstäderna - börjar svettas över bostadspriserna. Specifikt är det Stockholms finansborgarråd som vill ha bort bolånetaket i nuvarande form för att få upp bostadspriserna igen. Det kommer säkert när Finansinspektionens tjänstemän är klara med sina bostadsrättsköp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. Fantastiskt, och vissa namn återkommer ju.

  Dessutom så är det vissa förortskommuner till Stockholm som är lagda som Svealand.
  Tänk vad man försöker blåsa folk och spela oärligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket ju väcker frågan om hur många varningar en mäklare kan få utan att stängas av.

   Radera
  2. Lagen som reglerar avstängning av mäklare är rätt så svag tydligen, eller kanske snarare, det krävs rätt grova övertramp alternativt rätt så handfasta bevis för att nämnden skall få agera. Staten kräver att fastighetsmäklarnämnden skall vara hårdare, men nämnden kan inte det med mindre än att lagstiftningen skärps vilket naturligtvis kräver en insats av staten som staten lika naturligt inte har den minsta lust att ödsla några resurser på.

   Radera
 2. Samma fenomen ser vi i alla branscher! med prisinformation "från" i själva verket är det en obetydlig produkt eller en icke existerande produkt som har det lägsta priset!

  SvaraRadera
 3. Det byggdes få lägenheter i Sverige 2011. Migranter med uppehållstillstånd får inga lägenheter utan bor i tillfälligt boende-eftersom den nya given är att de skall flytta till arbete och där är det ont om bostäder.
  Nordea kryddar låneräntan friskt-marginalen är rekordhög ,1,21%, i Sverige mot ner till 0,54% i Danmark.
  Byggbolaget NCC överraskar med omvänd vinstvarning.
  Bostadsbubblan tycks ha en del som gör den seg och obenägen att spricka!/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer för många "migranter" är andra sidan av myntet. Det är inte av "gud givet" att vi skall ha svängdörrar vid gränsen.

   Men det påverkar bostadsmarknaden högst påtagligt.

   Radera
 4. M kommer med utspel om att införta amorteringskrav och ta bort bolånetaket.

  "Särskilt oroar sig finansborgarrådet över situationen i Stockholm där bostadspriserna är klart högre än i resten av landet och många tvingats ta flermiljonlån för att klara av sitt boende"

  Vem tvingade dem, skulle man vilja fråga finansborgarrådet....

  "Samtidigt har ungdomar svårt att komma in på bostadsmarknaden sedan Finansinspektionen införde ett bolånetak på 85 procent för drygt ett år sedan. Många har inte de 15 procent som krävs i kontanter"

  Då kanske man inte skall köpa en "flermiljonerkronorsbostad"...

  "Han vill att regeringen snabbutreder frågan och kan tänka sig att ett amorteringskrav antingen ersätter bolånetaket eller att man har både och, men att taket mildras något"  "Bankföreningen, som företräder Sveriges banker, ställer sig inte främmande till ett amorteringskrav i kombination med att bolånetaket mildras och höjs till 90 procent."

  Nähä :) 15% kontantinsats får inte ligga i vägen för nytillflöde av skuldsatta! Alla ska med!

  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland de mest korkade man kan läsa tyvärr. Tragiskt att sådana människor som du finns i vårt land. Anser du verkligen att alla som växer upp i Stockholm idag ska bo kvar hos sina föräldrar fram tills föräldrarna dör och då ärva deras bostad? Bara för de lyckats köpa bostaden i ett läge med en helt annan prisbild.

   Det är nämligen väldigt få förunnat att kunna spara ihop till flera miljoner.

   Jag önskar verkligen att denna blogg tog upp andra sidan av myntet. Inte bara att alla är idioter bara för de vill ha någonstans och bo.

   Radera
  2. I Sverige flyttar man hemifrån tidigast i hela EU och bor dessutom på störst bostadsyta per capita. Bara konstaterar det, sedan kan man kalla det bortskämt om man vill. Det är iaf frivilligt att flytta hemifrån så tidigt som svenskar gör och frivilligt att då ta mångmiljonlån för att bosätta sig inom krälavstånd från Stureplan.

   Radera
  3. Men söte gud, priserna är ju som de är eftersom man inte har haft krav på amortering. Ungdomarna är utstraffade eftersom man tog bort amorteringskrav (bl.a.). Om vi återinför amorteringskravet kommer priserna ner till nivån där ungdomar kan köpa sin första lägenhet utan att riskera hela sin framtid i låneracet.

   Radera
  4. Lars du är nog det mest korkade jag har hört på ett tag. Det handlar ju inte om att bo i Stockholm eller att bo i tält. Det finns alternativ där imellan. Det är inte en mänsklig rättighet bo centralt. Och om man nu vill det, asså VERKLIG vill det, så är det väl värt att kavla upp ärmarna och jobba för det då.

   Radera
 5. - Realisten

  Ja, vem tvingar dom? Kanske är det så att det finns en jävla massa bra jobb i Sthlm men ingen fungerande hyresmarknad? Något som många tagit upp i kommentarerna i denna blogg men som alltid har viftats bort som nonsens av Cornucopia...
  För väldigt många människor i Sthlm ser situationen ut som så att man har två bra inkomster, man har barn på dagis och vill inte ha 3 timmars resande/dag, då köper man en bostad ganska nära sitt jobb. Detta innebär i väldigt många fall en bostad som kostar flera miljoner. Hyresmarknaden har pga bruksvärdesprincipen helt falerat. I princip är det bara de kommunala bolagen som bygger hyresrätter... Och det räcker inte på långa vägar.

  Jag tycker det är jävligt drygt av vissa som kastar skit på "BLT" här inne när man själv knappast befinner sig i samma situation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du missar en sak och det är att orsaken till ett visst val görs inte gör valet mindre farligt. Om du lånar mångmiljoner för en bostad för att du skall ha krypavständ från krogen, nära till nio/teater, de nödvändiga operabesöken eller att komma hem tidigare till barnen så tar du en risk oavsett vilket skäl du har.
   Om du kan vinna på rysk roulett så kan det väl vara dumt att göra det även om pengarna går till dotterns utbildning likaväl att du måste ha pengar till nätpoker. Det är ju handlingen som är dum.

   Radera
 6. Jake:

  2011 års statistik

  Nyprod lägenhet i ytterstaden(30-45 min restid) får du inom 0-2 år.
  Nyprod lägenhet i innerstaden/närförort får du inom 2-4 år.

  Att använda ordet "tvång" för att man måste bo i vasastan på studs och därmed låna upp 4 milj är ett grovt missbruk av det ordet.....


  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jake är väl van från förhållandena i någon småstad där det enkelt kan fixas en hyreslägenhet omedelbart eller på några veckor, och till hyresnivåer som är skrattretande låga.

   Och som många som kommer från småstäder och flyttar till Stockholm tror de att det enda sättet att bo är att bo mitt i stan, för det är ju så det går till i en småstad. Dvs motsvarar innanför tullarna i Stockholm. De flesta som argumenterar som Jake väljer att förbise att det finns hyreslägenheter precis som du nämner i förorterna, på pendlingsavstånd.

   I Stockholm får du se till att planera ditt boende, dvs ha några års framförhållning.

   Radera
  2. Absolut inte, jag bor själv i närförort, men även där är det dyrt. Innerstaden eller villa i Stockholms län är inte att tänka på även om jag och min fru tjänar 75 brutto. Så jag är både realist och restriktiv.

   Däremot förstår jag folk som inte vill köa eller åka tåg i flera timmar per dag, alla ser inte domedagsprofetiorna som vissa här inne gör, livet rullar på, lönen kommer in och bankerna lånar ut...

   Och realisten, du snackar ju skit, om du väljer t.ex "vanlig lägenhet" i södra ytterstaden förmedlat under 2011 är det minst 6-8 år i kö som gäller enligt ditt länkade material.... Och det är faan inga roliga områden att sätta sina barn i skolan i.. Nyproducerade hyresrätter är ju ett skämt i hyresnivå, ändå är det 2-6 år i kötid som gäller...

   Jag har slutat tro på något ras, det måste till en ordentlig arbetslöshet i Sthlm innan det kommer ske.

   Radera
  3. @Jan

   "Nyproducerade hyresrätter är ju ett skämt i hyresnivå", ändå är det 2-6 år i kötid som gäller..."

   Du vill alltså inte betala marknadhyra för en hyresrätt. Men en central BR med mångmiljonlån är du "tvingad" att köpa. Bekräftar bara min tes om att det folk tycker det "råder brist" på är underprisade hyresrätter.

   "ändå är det 2-6 år i kötid som gäller..."

   Hur är det med läskunnigheten Jacke...

   Nyprod södra ytterstaden: av 125 lägenheter under 2011 så fick ca 15 en lgh efter 0-2 år. Ca 45 fick en lgh efter 2-4 år.

   /Realisten

   Radera
  4. Så nu jämför du bostadsrätter i innerstaden med nyprod i södra ytterstaden? Äpplen och päron?

   Stena Fastigheter bygger en hel del nyproducerade hyresrätter, mha bruksvärdesprincipen får dom sköna vinster... Jag betalar hellre till mig själv... (Kolla vinstmarginalen: http://www.allabolag.se/5560573619)

   Radera
 7. Det är dags att få folk att återigen begripa att lån är lån och skall betalas tillbaka.(Fråga dina mor och farföräldrar för en grundlig lektion)

  Jag föreslår en 30/30/30 modell


  - 30% kontantinsats
  - 30 års amorteringstid
  - Max 30% av inkomsten till totala bostadsutgiten.

  Det kyler av bopriserna till sunda nivåer. Ungdomar, som så många ju värnar om, får möjlighet att köpa lägenhet utan att bli skuldslavar. Och respekten för pengar återuprättas.

  Och inte skulle väl detta leda till dramatiska prisfall. Utbudet är ju så begränsat och det byggs för lite....

  /Realisten

  SvaraRadera
 8. Cornu: Vad skulle du säga om bopriserna nu vände upp istället? Ponera att priserna åter stiger till toppnivåer och inte faller på ytterligare några år. Kommer du då erkänna att du haft fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte haft fel. Bostadspriserna är i en bubbla. En bubbla är irrationell och kan alltid stiga lite till, skadan blir bara större när det smäller. Jag pekade i juni ut att priserna nu faller och kommer fortsätta falla. Det har de gjort.

   Om priserna inte fallit 30% på 8 år, eller vad nu min snällaste prognos är, ja då hade jag fel. Big deal, jag vet att jag kommer ha fel, finns ingen prestige i det. Eget citat: "Jag tror inte jag kommer ha rätt i en enda prognos jag lägger." http://cornucopia.cornubot.se/2011/12/ratt-i-sida-fel-i-langd.html

   Kanske faller bara priserna 20% eller 15% från toppen, kanske 35%, kanske 28%. 30% lär de iaf inte falla. Men falla har de gjort. Regionalt har priserna redan fallit 25% (t ex i Blekinge).

   Radera
  2. Underlag för detta tack, och tillräckligt med transaktioner för att säkerställa statistiskt? Nej, tänkte väl det.

   Lustigt med all denna låtsasstatistik. Om priserna objektivt sett sjunkit med 5% under en period av instabilitet, så kan C få det till 25% med rätt vinkling. Och att påstå attt fallet redan skett när (om?) det är en tillfällig nedgång är ju knappast korrekt återgivet.

   Radera
 9. I ett land med utpräglat vv-boende för frånskilda barnfamiljer önskar båda partnerna stora bostäder efter skilsmässan för att barnen ska slippa byta ner sig. När det dessutom krävs två inkomster för förväntad levnadsstandard flyttar många ihop med en ny partner (med egna vv-barn) snabbare än de kanske skulle ha gjort annars och då behövs det en ännu större lägenhet. När folk har haft ännu flera partners med resulterande barn, som helst ska ha eget rum vv, kan man se hur bostadsytan per person kan bli ganska stor. Och kostnaden också. (vv = veckovis)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiderna förändras. Förr hade föräldrarna många barn, idag har barnen många föräldrar. Om det var bättre förr undandrar sig min bedömning.

   Radera
  2. Vad jag vet är siffrorna överdrivna kring frånskilda föräldrar. Det vanligaste är skilsmässor utan hemmavarande barn. "Endast" typ 10-15% av svenska barn (<18 år) har separerade föräldrar. Har dock inte koll på de faktiska siffrorna.

   Finns andra myter som att 50% skiljer sig. 50% av alla äktenskap resulterar i skilsmässa, men endast 25% av alla gifta skiljer sig (typ), 75% av alla gifta är gifta till döden skiljer dem åt. Förklaringen är att det finns en övervikt av serieskiljsmässare som gifter sig och skiljer sig många gånger.

   Radera
  3. Bra höftningar. Menar du att "serieskiljsmässarna" drar upp statistiken från 25% till 50% sett över hela populationen?

   Hur får du det till att "10-15% av svenska barn (<18 år) har separerade föräldrar" om det totala antalet som skiljer sig är 25%, och samtisigt "det vanligaste är skilsmässor utan hemmavarande barn". Det låter mest som dålig slutledningsförmåga i mina öron - vilket i och för sig inte överraskar det minsta när det gäller dina texter. Du har alltid slutsatsen klar för dig innan du börjar utreda något och det lyser igenom lång väg. Din vetenskapliga metod får med eftertryck underkänt.

   Herregud.

   Radera
 10. Om ungdomar har svårt att "komma in på bostadsmarknaden" så borde väl politikernas mål vara att få ner bostadspriserna!? Billigare bostäder kommer definitivt hjälpa ungdomarna och dessutom minska risken att folk måste flytta när de inte har råd med lånen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja politikers mål borde vara att få ner priserna, men moderata politikers mål är att se till sina egna kärnväljare. De skiter i människor och vill bara hålla liv i den uppblåsta marknaden lite till så att tillräckligt många hinner skuldsätta sig. När tillräckligt många är skuldsatta kan moderaterna sätta olika ultimatum och hota väljarna med olika bostadsrelaterade mardrömsscenarion om inte väljarna accepterar moderaternas politik.

   Exempelvis kan de tvinga folk att acceptera massor av nya och dumma lagar gällande EU och om väljarna inte godtar det så blir det inga mer skattesänkningar och då tvingas många lämna sina överbelånade hem.

   Det här vet de flesta och det är därför moderaterna arbetar aktivt med att få in så många som möjligt i bolånefällan, den som är satt i skuld är icke fri och kan styras och hotas, detta visste de flesta redan när moderaterna sålde ut hela allmännyttan till de som vart deras nya väljare. Läs mer om det på : http://stockholmsrean.se/

   Vi får hoppas att människor inte låter sig luras in i bolånefällan för detta kommer inte att sluta lyckligt.

   Radera
  2. Hahaha, vem har duperat dig? Du låter som den där lille femårige presbyterianpastorn i USA som rabblar ut saker andra sagt till dig, men det råkar komma ut lite fel...

   Radera
 11. Avskaffa riksbankens räntestyrande roll så kommer räntemarknaden ge incitament till större amorteringsgrad vartefter förhållandet belåningingen stiger för mycket i förhållande till sparandet.

  SvaraRadera
 12. Kolla NCC rapport idag.

  Det gick från att tjäna 120K per lägenhet till 400-500K idag.

  Varför är bostäderna dyra tror ni? Är det materialet, arbetskostnad eller vinstkraven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte sett någon redovisning av kostnaderna i Sverige. I England, där markpriserna är betydligt dyrare men hanteverkare betydligt billigare fördelar det sig kostnaden ofta nära 33% tomt, 33% arbete och material 33% vinst för byggföretaget. Det finns alltså iaf i England myckat marginal att pruta på nybyggnationer, vilket också görs. Enligt mig är det därför väldigt korkat att köpa ett hus innan det er byggt -folk prutar även i Sverige på nybyggnationer om de vill bli av med ett fåtal kvarvarande hus, om marknaden är kall eller företaget är nära ett bokslut.

   Radera
  2. NCC har förbannat bra utdelning, år efter år.

   Tack för det alla polska och litauiska byggjobbare som bygger Sverige.

   Radera
 13. "Their response was that markets would correct problems. Greenspan in particular believed that the market would not produce, and investment banks would not buy, loans that did not make sense. He genuinely believed that." - John Taylor

  SvaraRadera
 14. Att det är många mäklare som varnas i Stockholm beror ju till stor del på hur otroligt många mäklare det finns i stan. Kolla på den här översiktsbilden som visar mäklarkontor i huvudstaden. Minst ett mäklarkontor i varje gathörn. Det skall ju inte gå att så många företag kan överleva i samma bransch. Klart det kommer att leda till avarter. I Stockholm råder djungels lag på mäklarmarknaden. Alla trix sanktioneras från desperata kontorsägare...

  SvaraRadera