Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2012-01-20 14:41

Lärarleg: Ostbricketävling gav överlegitimering och Skolverket krävde lägre kompetens hos handläggarna

Farsen kring lärarlegitimationen fortsätter. Fast det är ingen fars. Man skall nämligen inte skratta, man skall gråta.


Nu visade det sig att anledningen till att "handläggarna" hos Proffice ger högstadiebehörighet i kemi till mellanstadielärare i svenska är att Proffice hade en tävling där den anställde som gav flest legitimationer vann en ostbricka. Allt enligt SVT. Att man har en sådan tävling beror förstås på att Proffice får betalt per legitimation och inte för kvalitet i utförandet.

Den som inte tror på detta, se inslaget från SVT Rapport ovan, där en fd handläggare träder fram med namn och rörlig bild. Övriga vågade dock inte ställa upp framför kameran (antagligen pga Proffice värdeord, se nedan - inklusive "kul på jobbet"), men bekräftade det hela.

Vidare gick Skolverket (med vars personal Proffice-"handläggarna" var förbjudna av Proffice att prata med) sedan ut med krav på att "sänka kompetensnivån" hos handläggarna. Handläggarna var helt enkelt för kompetenta (!?) för Skolverket. Nio sparkades och de nio råkade vara de som klagat på situationen. Notera att personal man kan muta med ost (=möss och råttor) är för kompetenta för Skolverket. Byråkraterna kände väl sig hotade.

Proffice och Skolverket förnekar förstås allt. Tro f-n det!

Men som förälder skall ni veta en sak - lita inte ett dugg på någon "lärarlegitimation" som rektor eller lärare påstår att lärare sitter på. Det luktar mögelost om legitimationen. Och inkompetens.

Men så blir det också när byråkrater skall göra saker som i grunden var onödiga. Som finare ost - dyrt och luktar illa. Vissa saker skall inte skötas av marknadskrafterna. Nästa steg är att avreglera domstolsväsendet till den som bjuder lägst. Blir det Proffice eller Manpower?

Så ser ett samhälle inför kollaps ut.

En lärarlegitimation för en ost!

Återger Proffice värderingar nedan, min fetstil
"Engagerade
Vi är extremt engagerade i allt vi gör.
Vi ger aldrig upp.
Alla säljer och vi säljer med hjärtat.
Det är inte det vi säger som räknas, utan det vi gör.
Vi har kul på jobbet.
Lyhörda
Vi är nyfikna.
Vi har örat mot marken och baserar beslut på fakta.
Vi skapar våra affärer genom relationer.
Vi söker ständigt förbättringar.
Lösningsorienterade
Vi agerar innovativt och självständigt.
Vi tar ansvar.
Vi hjälper och stöttar varandra.
Vi bryr oss mer om resultat än titlar och status."
Proffice säger sig också vara samhällsengagerade och månar om barnens framtid.
"Vi vill bidra till att barn och ungdomar, morgondagens arbetskraft och grunden i vårt framtida samhälle, får chans att växa upp under trygga förhållanden och att de känner till sina möjligheter och rättigheter. Om vi vill förändra vårt samhälle i positiv riktning är det barnen och ungdomarna, nationellt och internationellt vi måste fokusera på."
Att utfärda lärarlegitimationer helt utan grund (som kemibehörighet på högstadiet till mellanstadielärare i svenska) är alltså ett sätt att värna om barnen på och förändra samhället i en positiv riktning.

Se även Bonnier/DN där ytterligare en person träder fram med namn, medan övriga inte vågar säga vad det heter eftersom Proffice ledning är så goda människor. När Skolverket kom på besök fick de bara träffa i förväg utvald personal som fått instruktioner i vad de skulle säga till Skolverket.

31 kommentarer:

 1. long lyxostar, short svensk högteknologi.

  SvaraRadera
 2. ...och som alla förstår är det givetvis Juholts fel. Alltihop.

  Regimen Reinfeldt som trots allt har det yttersta ansvaret avsäger sig allt vad ansvar heter och istället överlåter åt marknaden att ta ansvar, som om det någonsin hänt och att ärkeidioten Jan "Sveriges farligaste man" Björklund kan gå helt fri från allt vad ansvar och mediedrev heter är inte förvånande, bara jävligt trist och förödande...

  Som sagt, så här ser ett samhälle inför en kollaps ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är detta Juholt´s fel !

   Vi lever just nu i ett mycket segregerat och polariserat samhälle så de enda politiska krafterna som kan samla tillräckligt med röster för att bilda regering är de som ger till den rikaste tredjedelen samtidigt som de lovar mer till den naiva mittersta tredjedelen och pissar på den fattigaste tredjedelen.

   Björk Jarnlund har lyckats ro denna idioti i land och slippa ansvar bara för att folk hellre ser att något görs även om det är fel, hellre än att inget görs. De som röstade fram detta, är det synd om deras barn nu när de drabbas ?

   Radera
  2. Segregerat och polariserat samhälle. Jo och vill du veta varför? Det är för att de som har jobb fått det bättre. Även om jobben är hos bemanningsföretagen. Vi har ett underskott av jobb vilket kan bero på att fler vill jobba nu när det lönar sig bättre. Rationellt. LOs utredning från 2002 kanske är bekant: Arbetstagare hade lägre disponibel inkomst än bidragstagaren.

   Skolans roll är att förbereda fler för arbete. I vissa områden misslyckas den totalt. Är det fel på området eller skolan-segregering säger du så du tror väl det är området det är fel på!/Oppti

   Radera
 3. Alliansen har ju redan talat om att öppna upp för privata polisstyrkor så vem vet vart det slutar ? Vi har faktiskt gått flera steg mot en berlusconistat de sista åren. Utan att de flesta märkt av det eller haft tid att reflektera.

  SvaraRadera
 4. Thomas i Säby2012-01-20 15:20

  Hej!

  La din text (länk) på Skolverkets FB och hälsade från mig...

  Thomas i Säby

  SvaraRadera
 5. Sverige är tyvärr en parodi på sig själv
  Man kan inte tänka sig att skriva ihop en dykik berättelse och bli trodd
  På Svt?
  Vågar dessa varelser släppa fram dylikt?
  Finnes spirande förnuft?
  Känns tryggt att ha flera reträttplatser...

  Isola Regina

  SvaraRadera
 6. Alltid skall jag behöva försvara!
  Hur såg det ut innan lärarna legitimerades av Proffice?
  Sen är väl inte Reinfeldt direkt skyldig till allt som sker i Sverige nu?
  Juholt däremot sitter i SAPs ledning som har direktkoppling till LO där dessa frågor behandlas.
  Gillar ni arbetslöshet så gå med i SAP/LO-vi kräver att ahndels anställda skall ha mer. Lärarna vill ha ännu mer och ingen vill ha mindre!

  Reinfeldts bidrag kallas arbetskraftöverutbud-och är en annan försyndelse!/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste skämta ?

   Vill du betala skattepengar till en kalleanka legitimering som proffice utför så gör det med DINA pengar, deras bankgiro står på hemsidan.

   Radera
 7. Vad blir kostnaden per legitimation?
  Uttryck det gärna i promille av eleversättningen!
  Eller i misslyckandets kostnader som uppgår till 14 miljoner per misslyckad elev (Mp)
  Dem kostnaden kanske du vill ha!
  Tror inte att legitimationsutfärdandet är speciellt svårt: Utbildning-ja
  Outbildad-tveksam
  Det borde tom en vänsterpartist klara med lite diciplinerat ledarskap-och mål i form av ostbrickor!/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom med något konkret i stället för att älta och försöka föra in fördomar och okonstruktiv dynga i debatten, det framgår av vad du skriver och hur du försöker uttrycka dig att du bär på ett hat mot oliktänkande. Tyvärr leder din retorik inte till framsteg för någon, ja såvida du inte är högt uppsatt på Proffice då..

   Skall du hänvisa till siffror i din argumentation, så bör du också länka till källor om du vill ha någon trovärdighet i det du skriver. Annars kan du ju börja hänvisa till gamla undersökningar från 50-talet som styrker dina åsikter, och vad säger EN undersökning du pekar på när TIO säger annorlunda ?

   Radera
  2. Nu vet jag inte vad du syftar på?
   Hat ingår inte i min känslopalett mot nån.
   Jag tycker att oliktänkande är intressanta diskussionspartners-om de är skarpa och välformulerade.
   Lycka till med ditt liv!/Oppti

   Radera
 8. I grund och botten spelar det ingen roll, dumheten och kortsiktigheten styr det här landet numera. Ska vi kunna skapa vettiga förutsättningar så måste vi göra upp med arvet efter pajasen Palme som skapade "världens modernaste författning" aka Sveriges grundlag. Det har väl gång efter annan visat sig att den snarast är ett rundningsmärke för politiker som drabbats av maktbegär. Nästa steg är att återinföra tjänstemannaansvaret, pajasens andra stora reform, det är inte en mänsklig rättighet att pga inkompetens spendera skattepengar utan någon som helst eftertanke eller i bästa fall på fantasi- och förhoppningsbaserad grund. Innan det görs är alla ideologiskt baserade diskussioner i min mening helt meningslösa eftersom en genomkorrupt och självsvåldig statsapparat kommer förvanska alla reformförsök till självnytta oavsett hur välmenade och välmotiverade de kan förefalla.

  Allt ovanstående förusätter givetvis ett utträde är EU(SSR).
  /J

  SvaraRadera
 9. Mer myndighetsutövning ska nu privatiseras. Moderaterna planerar att sälja ut 2/3 av Bilprovningen:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article14241598.ab


  Varför inte också sälja hela försvaret till Blackwater/XE eller annan PMC Private Military Company? Sparpotentialen och effekthöjningen skulle ju vara enorm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björklund har redan talat om att yrkesförsvar är den enda framkomliga vägen så vi har faktiskt börjat närma oss PMC-scenariot !

   Radera
  2. Nej men vad fan, då kan vi ju låta proffice legitimera hela jävla försvaret också?

   Om den som legitimerar flest får en tårta och en resa till thailand, så ska ni nog få se på ett helvetes rejält försvar inom kort!

   Radera
  3. Självklart ska försvaret säljas ut till högstbjudande.
   Svenska Isafstyrkorna i Afghanistan köper redan nu in legoknektar, eller så kallade "Cip-vakter" för 150 dollar var i månaden.
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-stodjer-afghansk-milis_6771599.svd

   Om nu vårt försvar får kosta 40 000 000 000:- Kr/år så kan väl Proffice snabbt och lätt köpa in 10 - 30 miljoner Afghanska "Cip-vakter" som håller ryssen borta från Gotland.
   Många ostbrickor blir det ... – men helt PK iaf!

   VAR ÄR MAGNUS REDIN ???

   Radera
 10. Vad jag har svårt att förstå (har bara ingengörsexamen på 60-talet) är, att har man fått sin lärarexamen och har papper på det ska väl det räcka för att kallas lärare och kunna undervisa i de ämnen man är utbildad i. Fast, med den undermålig lärarutbildningen som finns idag är det synd om både de som går utbildningen och barnen som blir "utsatta" för detta expriment. Att ett extra bevis på att man är lärare är bara en "kullerbytta" av Björklund, han som vill göra ännu en saltomentar och införa Euron i Sverige. Snart ska man väl ha ett bevis på att man har körkort på bil för att kunna köra bil. Kom igen nu, någon Alianspolitiker som har känningar i något bemaningsföretag, här finns storkovan att hämta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är som du antyder. Lärarhögskolorna är politiserade och utbildningarna kassa då de är fyllda med icke ämnesrelaterat.

   Lärarlegitimationen kan nog ha varit ett försök att i några steg, få in kompetenta lärare från sidan. Sådana som läst ämnena men inte pedagogiken. Men i något plan har det gått snett i genomförandet som det tyvärr ofta blir i borgarnas reformer (reformer som så väl behövs).

   Radera
 11. Hej Cornucopia

  Om du vill fortsätta granska skolan och legitimeringen av lärare så finns här en intressant artikel från DN som visserligen har några år på nacken. Men den visar hur lärarstuderande på lärarhögskolan känner sig kränkt över minsta lilla och den vägen mer eller mindre tvingar utbildarna att godkänna dem så de inte ska utredas av diskrimineringsombudsmannen för diskriminering som inte ens har skett.

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/forst-krankt-vinner

  SvaraRadera
 12. Är det någon yrkesgrupp som förtjänar ordentligt höjd lön så är det väl sjuksköterskorna? Jag kan inte låta bli att tänka att båda grupper nog förtjänar en löneökning men lärarna tar i alla fall inte livet av någon bär de inte hinner utgöra sina sysslor korrekt. Ok, kanske i det långa loppet i form av underuppmärksammade elever som blir psykotiska och har ihjäl människor men inte ens där borde lärarna få högre löner eftersom det är vården som borde få mer pengar för att ta hand om dessa människor. Rättelse igen, det yttersta ansvaret för uppfostran av barn och ungdomar så att de blir vettiga samhällsmedborgare ligger hos föräldrarna. Och där har lärarna i alla fall bättre upplagd tid att spendera med sina barn i form av långa lov, ledigt på röda dagar och helger.

  Ok, jag erkänner att jag är en bitter sjuksköterska. Men jag älskar mina arbetsuppgifter och älskar det jag kan göra för utlämnade människor. Jag visste bara inte att min arbetsgivare, landstinget, skulle behandla mig som en påse skit och att jag aldrig ens skulle kunna komma i närheten av att få betalt för det jag gör satt i relation till det ansvar jag har. Ett ansvar som få inser vad det betyder då många tror att sjuksköterskans främsta uppgifter fortfarande består i att mäta urin och vända på kuddar.

  Tack för ordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vård är att angripa symtom, att lära ut är att angripa orsakerna. Det senare är oftast mycket mer kostnadseffektivt. Sen är det givetvis inte alltid så enkelt. Och du har rätt i att uppfostran ligger hos föräldrarna men idag tar de allt mer sällan det ansvaret. Ett problem är också att de får slåss mot allt i informationssamhället som uppmuntrar otålighet vilket i sin tur bidrar till inlärningssvårigheter.

   Sen har lärare oftast mindre tid över än andra yrkesutövare, det beror på att de ofta arbetar på sin fritid. Och på lov jobbar de också ofta.

   Det största problemet för inlärning tror jag är att allt är så förbannat byråkratiskt.

   Annars tror jag tyvärr att lönerna är för höga inom de flesta yrken, de kan bara existera för att vårt ekonomiska system skapat en bubbla. Men hur många decennier det dröjer till den spricker är svårt att säga, mycket pekar dock på att det kan göra det inom 10 år, eller åtminstone 20 år.

   Radera
 13. " Notera att personal man kan muta med ost (=möss och råttor) är för kompetenta för Skolverket"

  Osäker på om jag läser fel eller inte, menar du att de som man kunde muta klagade och blev sparkade eller har du glömt ett "inte" i meningen? Annars är väl inlägget bra om än deprimerande.

  SvaraRadera
 14. Styret i landet är ett skämt. Man lever högt på sin opportunism, men låter sjuka och gamla betala alla jobbskatteavdragen för den friska delen av röstboskapen.

  Det är helt ointressant att ställa frågor av typen - vilket energislag vill du se utbyggt i Sverige, eftersom det inte kommer att byggas ut nåt mer överhuvudtaget. Vägunderhållet blir sämre, järnvägsnätet är så sorgligt eftersatt att det aldrig kommer att fungera igen, telenätet fungerar så där, sjukvården skrotas inför våra ögon.

  Björklund ville väl profilera sitt parti med den där legitimationsprylen men det känns ju hyfsat meningslöst när man samtidigt inte kommer att ha råd att utbilda människor längre.

  Det är väl så här kollapsen ser ut antar jag, men det vore intellektuellt hederligare att berätta för folket istället för att dela ut det sista av de gemensamma tillgångarna i form av jobbskatteavdrag.

  Reaktionen när det går upp för folkflertalet kommer att bli våldsam, och då är det ju extra bra att försvaret sparats bort också. Nån kommer att spika upp våra folkvalda på närmaste lagårdsdörr, sanna mina ord.

  SvaraRadera
 15. "Vi bryr oss mer om resultat än titlar och status." vad klagar alla på? de följer ju precis sitt eget valspråk? De har nu åstadkommit en massa resultat och struntat i titlar och status. Precis som de hade som mål att göra.

  Klaga alltså inte på proffice, utan på beslutsfattarna som gör detta på fel sätt. Naturligtvis kan man ha en lärarlegetimation, men då bör den baseras på att man genomgått lärarutbildningen som var tillgänglig det år man tog examen eller "yrkesmässig-erfarenhet" som då kan ha uppnåtts av de som fungerat som lärare de senaste 10 åren fast kanske utan examen från lärarhögskolan. :)

  SvaraRadera
 16. Proffice är ett skitföretag utan motstycke.

  SvaraRadera
 17. Nu sa SVTs länk förvisso ingenting om att tävlingen gällde att ge ut lärarlegitimationer. Det handlade om att registrera ansökningar. Det är ju inte samma sak som att ge ut en lärarlegitimation. Proffice är säkert ett skitföretag, men din faktaförvrängning här var väl ändå lite i grövsta lagret Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansökningarna var ju ansökningar om lärarlegitimation.

   Radera
 18. Detta är vår nya skola. Helt i linje med Folkpartisternas dröm om EUSSR. Lika korkat, och lika hårda konsekvenser för våra barn.

  SvaraRadera
 19. Det är få som vet hur det verkligen ligger till bakom den bild som media målar upp.

  1. Proffice anställda är akademiker, flera av dessa har mångårig arbetslivserfarenhet. De är proffs på skollagstiftning. Majoriteten har inte velat jobba med enkel registrering (en arbetsuppgift som kom som en överraskning) så de hoppades på att Proffice anlitar folk med gymnasiebehörighet för det jobbet. De anställda har det väldigt tufft; de ska alltid vara på topp, likt maskiner som jobbar bra och snabbt. Kommer de en minut sent görs ett löneavdrag dvs. på varje minut! Hur skulle du må om någon behandlat dig på det sätet? Även du kan hamna i samma sits. Slutsats: Sök inte jobb via personaluthyrningsföretag.

  2. Två team av tre på Proffice deltog i tävlingen eftersom majoriteten i ett team såg tävlingen som oseriös och barnslig, men resultat i detta team räknades ändå med och redovisades öppet. Bland de som deltog i tävlingen hade inte alla kännedom om att belöningen var ost och kex. I övrigt råder det brist på kontorsmaterial och telefoner så ost- och kex var över förväntan. Slutsats: Inte alla handläggare uppskattar tävling. Hellre arbetsro än stress.

  3. De jobbar utifrån skollagstiftning, en förordning och Skolverkets direktiv. Behörighet i de ämnen ges även utifrån examensbevis. Sen kanske de själva tycker att utfallet känns konstigt men det har ingen betydelse. De har avtal om att följa svensk lagstifnting med Skolverket. Ansökningar kontrolleras i flera led innan de lämnar Proffice och felmarginalen är under 1 %. Tycker man att behörigheten är fel får man begära en omprövning. Slutsats: Läs på Skolverkets webb om lagstiftning, vilken behörighet man får i exempelvis kemi som man läs utöver sitt examen.

  3. Skyll inte på de anställda som bara gör sitt jobb och de gör det bra. Skolverket borde ha anställd de direkt. Det hade haft verkan på deras arbetsmiljö och så skulle vi lärare inte behöva oroa oss över hur det går med våra leg.

  SvaraRadera
 20. Den ideologiskt blinda träskvänstern pissar på de låglöneanställda längst ner i hierarkin. Det självgoda röda hyckleriet fortsätter. SKÄMMES TAMEFAN!

  SvaraRadera