Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2012-01-23

Hemnetbluffen vecka 3 2012: 333 omstarter av objekt

Förra veckan lades 333 objekt ut på Hemnet under förespegligen att dessa skulle varit nya objekt, när de i själva verkan tagits bort från mitten av december eller senare. Det riktiga antalet som mäklarna på det här viset försöker lura köparna skulle vara nya är förstås större, dataunderlaget sträcker sig som sagt inte längre bak än mitten av december.


Hemnet har för att verka köparvänliga också hittat på en godtycklig regel att det är ok för mäklarna att försöka luras på det här viset om det gått åtminstone 23 dagar. Hemnet slår sig också för bröstet med att deras system minsann skall hindra mäklarna från att fuska. Ändå har 28 objekt lagt ut igen förra veckan efter att ha varit borta mindre än 23 dagar.

Mäklare påstås vara opartiska och skall bevaka både säljares och köpares intresse, men genom att ta bort och lägga ut objekt igen så stör man marknaden eftersom man håller borta information från köparna. Marknadsliberaler som drömmer om perfekta marknader pratar om homo economicus, den allvetande rationella människan som har all information i sina händer och därmed kan göra perfekta marknadsbedömningar (ja, ingen kan anklaga ekonomer för att sakna humor, men hypotesen om perfekta marknader ses som en naturlag på många håll). Men mäklarkåren vill alltså att säljaren skall ha ett informationsövertag om hur svårsålt ett objekt är.

Förra veckans skörd finns förstås att ladda ner som en PDF för den som vill kontrollera själv.

Utmärkande enskilda objekt är t ex en lägenhet på Södermalm i bostadsbristens Stockholm, som sedan den tagits bort sänkts med 700 000:- SEK i pris. Liksom en lägenhet Östermalm i bostadsbristens Stockholm, där lägenheten sänktes med 750 000:- SEK. Annat intressant är en villa på gräddhyllan Hovås som sänkts med 550 000:- SEK. Det kan på några veckor alltså bli avsevärt mycket mindre pengar till säljaren än det drömdes om.

Annars verkar det gå att köpa en liten villa i universitetskommunen Lund för lite drygt en miljon kronor, där en (liten men renoverad '00) villa sänktes med 355 000:- SEK till 1 195 000:- SEK. Ett tips till föräldrar som tvunget skall köpa en bostad åt sina barn när de skall studera. Se till att de vill ligga i Lund, så kan ni köpa en villa åt barnet istället för en etta i en Stockholmsförort. Klart grabben skall ha ett hus!

Ytterligare 30 objekt har tagits bort och lagts ut igen utan att fått sina datum nollställda, t ex en lägenhet i bostadsbristens Östermalm som sänktes med 1 MSEK. Dessa 30 objekt finns som en separat PDF. Det är rimligt att dessa objekt är sådana som Hemnets fantastiska system upptäckt och korrigerat. De framstår dock som nya hos t ex Boliga som skrubbar Hemnet för sina data. Kvarstår alltså tidigare nämnda 28 objekt som Hemnet inte upptäckte.

32 kommentarer:

 1. Då skall det t ex noteras att kåken på Sanderovägen i Höllviken varit ute 4 ggr sen i februari 2010...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Februari 2011 skall det vara!!

   Radera
 2. Egentligen skulle det behövas två datum, ett för när objektet först lades ut på hemnet och ett för när utgångspriset senast ändrades. Som det är nu så är omstart det enda sättet att uppmärksamma marknaden på att man sänkt priset.

  SvaraRadera
 3. Vad sägs om denna?
  http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-6rum-palsjo-helsingborgs-kommun-drottninggatan-210-1027975
  http://www.booli.se/helsingborg/88/#/sortering:annonstid/ordning:fallande/sida:1/
  De har sänkt med 3 miljoner. Snart 4 år på marknaden! Min sambos mamma bor i närheten och berättade att ägaren köpte nog för 11M. De har försökt att sälja sedan köp, det var mening att köpa billigt och sälja dyrt.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar din liknelse "klart grabben skall ha ett hus!" vilket sätter fokus på de orimliga priserna, inga föräldrar skulle nog tycka det var rimligt att ge ett hus till en student, samtidigt som det verkar fullt rimligt köpa en bostadsrätt med samma värde som ett hus på annan ort bara för studier. På med skygglapparna och tåget rusar rakt fram in på perrongen och har glömt att bromsa och nu är det alldeles för sent. Kasta er ur vägen ni som hinner!:)

  SvaraRadera
 5. ...ps...värde var nog fel ord att använda förresten eftersom "pris" "värde" och "kostnad" kan vara olika saker men alla förstår inte att det är nån skillnad mellan dem. :) ds.

  SvaraRadera
 6. Ja, det blir att knalla upp 02:30 för att hinna i tid till föreläsningen i Lund för den som nappar på ”villan” 2,5 mil utanför stan och med usla kommunikationer. Fast stugan ser ändå rätt spatiös ut, med rätt vidvinkelobjektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2.5 mil i platta Skåne cyklar man väl på en timme.

   Radera
 7. Cornu !

  Kan du inte ordna så det går att länka riktigt för dom som skriver inlägg här ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag kan inte ordna så att Google (Blogger som jag kör på) gör det. Däremot kan man länka manuellt genom att skriva relevant HTML-kod.

   Radera
 8. Om inte den samlade svenska så kallade journalistkåren stod utanför Sveavägen 68 hade detta kunnat uppmärksammas och delgivits till fler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan räkna med att de flesta journalister från 68drevet själva sitter med stora lån, ok att många kända journalister tjänar bra men SÅ jävla bra tjänar de inte. Jag tror inte de vågar skriva för mycket sanningar om bostadsbubblan, kollegorna skulle bli förbannade helt enkelt.

   Radera
 9. Kul jämförelse med "annan ort" än sin egen. Jag kommer inom de närmaste veckorna ärva en lgh i Uppsala. Jag som inte befinner mig på den marknaden fick en positiv (i detta fall) chock! En för mig sketen/vanlig trea värderas till 1,6 miljoner efter budgivning i grannporten. När jag inte längre befann mig på min egen marknad, som jag kan och där jag "köper" övervärderingarna utan att tänka, märkte jag hur sjukt detta är! Jag ska sälja arvet och bo kvar i hyresrätten - aldrig att jag köper på dagens marknad!

  SvaraRadera
 10. Är du orolig för boprisfall? Varfördå?/claes hemberg

  SvaraRadera
 11. Snart kan vi som är stabilt likvida käka bolånetorsk med gräddhyllefil...

  SvaraRadera
 12. Åter igen verkar du dubblat antalet hemnetrestarter som sist :)


  MVH Mäklargåsen i Götet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Varje objekt förekommer 2x i tabellen, ett för det gamla ett för det nya, men med samma nummer. Tabellen har alltså 666 rader med 333 objekt.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Hittar inte lundavillan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att det inte är en villa i Lund, utan ett skjul i Burlöv. Men varför sabba en bra story?

   Radera
  2. Hear, hear! "Lyxvilla på gräddhylla i Lund chockprissänkt". Antingen är det Aftonbladet eller Cornucopia.

   Radera
 15. Vem skall stå för sanering av lägenheten efter utflyttning då ?

  http://www.blocket.se/ostergotland/Hasttjej_soker_etta_37944004.htm?ca=14&w=1

  Lika smart som att skriva "Kedjerökare söker rum" .

  SvaraRadera
 16. Moderater har stora bolån.2012-01-23 18:49

  Här har priserna redan börjat sjunka stadigvarande från månad till månad, inte mycket men det märks rejält på slutpriset och på visningarna. Reinfeldts villapöbel kommer att få sig en riktig rejäl jävla näsbränna när skiten träffar fläkten. Asså ärligt talat, ett parti som hade 15% av väljarna har nu 35% ! , vilka är alla dessa nya väljare och varför valde de som de gjorde ? De flesta lär sitta fullskitna med rörligräntalån och begga om mer skattesänkningar för att finansiera ny hästtransport och charterresa.

  Lite kul i Juholthysterins efterdyningar är att cornuccopia fick vad han frågade efter och mer där till, corny skrek AVGÅ i tidigare blogginlägg och sossehatet lyste med stark lampa. Ibland får man det man ber om och hela ESM på köpet, kanske börjar cornu fatta att allt inte är svart eller vitt och att sossarnas ideologi i kontrast till alliansen är vad vi behöver om någon sorts stabilitet skall infinna sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar på fullt allvar att det är nödvändigt att staten konfiskerar min lön och delar ut till icke-arbetande vänsterväljare för att "stabilitet skall infinna sig"? Socialism är vägen till fattigdom och misär. Vi behöver inte pröva en gång till. Det Sverige behöver är att Svenne Banan lär sig tänka själv och slutar lalla runt likt en utvecklingsstörd jättebebis, gallskrikande efter andras pengar.

   Radera
  2. Re 10:56
   Det där var det absolut dummaste svar jag har sett på bra länge.
   du verkar vara den typen som klarar sig själv här i livet, och inte behöver någon hjälp.

   Du bekräftar det jag alltid har sagt, en moderat tänker bara på sig själv, en socialdemokrat tänker på andra.

   Jag vet inte hur gammal du är, men jag hoppas på ungdomlig "dumhet", annars är det otroligt beklagligt.

   Radera
 17. Kollade in listan över prissänkta objekt och fick syn på Fogdevägen 45.
  Jag och min sambo bjöd på en likadan lägenhet (fast högst upp i huset) hösten 2010. Som tur var blev vi överbjudna i sista stund och bytte våran hyresrätt mot en annan i stället. Hursomhelst blev sambo som jobbar natt idag väckt av mäklaren som ringde upp och ville pracka på oss ovanstående lägenhet. Mäklaren har faktiskt ringt en gång förut också när en likadan lägenhet fanns till salu.

  Vid det tillfället kollade jag upp priserna lite. Har för mig att lägenheterna kostade 1,2M när huset var klart 2009 och att en av lägenheterna på nedre botten hade bytt ägare för 1,1M. Samma lägenheter som nu har accepterat pris på 1,5M. (Lycka till)

  SvaraRadera
 18. Jag snubblade över en annan intressant effekt. Vet ej om det är systematiskt för alla siter eller bara en slump. På www.boliga.se går det att läsa ut statistik om hur många prishöjningar respektive prissänkningar som skett under dagen. Idag, 23 januari, så har det skett prisfall för -10 miljoner och prisökningar för 4 miljoner.

  Går man in och synar statistiken för de 4 miljonerna i prishöjningar så står två objekt för 3,6 miljoner av dessa.

  Det intressanta är att för båda dessa objekt så har det, under samma dag, skett både prissänkning och en prishöjning, som tar ut varandra. Men det registeras som en prishöjning.

  Och det verkar som att samma objekt ligger ute i två upplagor, med olika pris.

  Vet inte om det är ett olycksfall i arbetet, men om man tar bort effekterna av denna "miss" så har marknaden (eller snarare de begärda priserna på nätet), netto miskat värdet med -10 miljoner istället för -6 miljoner, dvs en "felräkning" på 66%.

  Frågan är om mäklare systematiskt manipulerar priserna på detta sättet, och får prisfallen att verka mindre än vad de är, eller om det bara är någon som knappat fel på datorn. Ett par sådana objekt kan i alla fall slå stort.

  SvaraRadera
 19. Mycket intressant data!

  Lite OT kanske men jag blir nästan full i skratt när jag ser priserna på vissa objekt. Ex: http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-vasastan-stockholms-kommun-kungstensgatan-67,4tr-3298816

  1,6 milj för ett skafferi? Priserna är helt enkelt inte rimliga längre. Även om vi bortser från inkomst, ränta, avdrag, osv. så finns det något som kallas för alternativkostnad. Det är ingen som skulle köpa en toalettborste för 10 tusen även om de hade råd med det. Det finns bara en väg för priserna här ifrån - ner.

  SvaraRadera
 20. Har följt en etta på gärdet där acceptpriset låg på 1590000, ett bud på 1,6 miljoner har därefter varit högsta bud i över en vecka. Men nu har annonsen helt plötsligt uppdaterats med det nya "acceptpriset" 1,68 miljoner. Har sett detta många gånger där säljaren tydligen inte alls accepterat priset.. så mycket för acceptpriser alltså

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likadant på villor här i stan, de tar ett bud 200 000:- under utannonserat men om det är stort intresse läggs objektet ut igen med högre utgångspris för att "kicka igång" köptorskarna. Sett det många gånger, rätt fult mot den som vann den ursprungliga budgivningen.

   Radera
 21. Någon annan som noterat att bankerna nu börjar köra topplån från 75-85% som de dessutom kräver att det amorteras av på 10 år?

  SvaraRadera