Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2012-01-09 12:54

Hemnetbluffen vecka 2012-01: 137 omstarter av osålda objekt

Enligt Hemnet skall det inte längre vara möjligt för mäklare att ta bort osålda objekt och sedan lägga in dem igen för att få dem att verka som nya. Det skall också krävas en karenstid på 23 dagar innan ett objekt kan läggas in igen och Hemnet påstår sig ha system som skall detektera omstartsförsök och förhindra dessa då man säger sig vara "köparvänliga".

Mäklarnas Hemnetbluff är väsentlig därför att potentiella köpare matas med falsk information. Man missar därmed exempelvis att objekt inte lyckats gå att sälja, att objekt har sänkts i pris etc. 


Vid en skrapning av Boliga förra veckan baserat på en 18-dagarsperiod 2011-12-21 till 2012-01-07, så startades 137 objekt om under perioden utan att det hade gått 23 dagar. Objekten fanns alltså den 21:e december, försvann sedan och dök upp igen snabbare än enligt Hemnets regel om 23 dagar. Hemnet bluffar alltså om att de hindrar återställningar.

I en del fall är det mäklarbyråer som återställer samtliga sina objekt, så att dessa verkar nya och inte svårsålda, och även hamnar överst i listor om nya objekt. Dit hör under perioden exempelvis Länsmäklaren i Kristianstad som återställde samtliga sina objekt i Östra Göinge, utan prisändring. Hela 14 stycken objekt. Tidigare har vi sett andra desperata mäklare i Skåne, exempelvis Skånegårdar med sina osäljbara "hästgårdar", som gjort massiva resets av sina osäljbara objekt.

Jag har lagt ut en liten enkel PDF med de nu 137 identifierade objekten för den som vill titta närmare.

Det kan förstås finnas legitima skäl till Hemnetomstarter. En lägenhet på 65 m2 i Stockholm/Vasastan var registrerad som en 35-rummare och ändrades till en 3-rummare. Dock sänktes samtidigt priset med 450 000:- SEK, eller drygt 11%.

En annan möjlighet när det gäller lägenheter är att det handlar om identiska lägenheter på samma address där den första precis sålts samtidigt som en exakt lika stor lägenhet på samma address lades upp bara några dagar efter den första såldes. Det är dock väldigt osannolikt, men förstås inte omöjligt.

Störst sänkning nominellt bland omstarterna har en villa i relativt attraktiva Vallda-Lerkil i Kungsbacka kommun. Den villan sänktes med 595 000:- i pris, eller knappt 17% och hade bara varit till salu sedan i oktober. Objektet försvann den 23:e december och dök upp den 6:e januari igen, vilket inte är 23 dagar. Ett objekt som för övrigt redan den 30:e oktober sänktes med 6%.

Annars finns en 28%-ig sänkning om 400 000:- av en lägenhet i Stockholm/Hammarbyhöjden bland objekten som omstartats. Mäklaren kallar objektet för "unikt", vilket borde tala för att det inte finns en likadan lägenhet på samma adress. Måste vara bostadsbristen i Stockholm som tvingar fram en sådan sänkning och omstart av en lägenhet som ursprungligen lades ut så sent som den 11:e november. 
SEB boprisindikator och Valueguards
boprisindex för Sverige

Faktum kvarstår, Hemnets prat om 23 dagar är just det. Prat. "Hemnet har förfinat sitt sätt att granska det som läggs ut. Det sker med automatik i systemet." I verkligheten lyckades åtminstone 137 objekt slinka igenom Hemnets  automatik...

Relaterat så stiger SEB:s boprisindex något (Schibsted/SvD, utförligt pressmeddelande). Indikatorn återvänder till -17, vilket gällde så sent som i november. Indikatorn ligger fortfarande runt bottennivåer och är fortsatt negativ. 43% tror på fallande bostadspriser och 26% på stigande.

Framför allt tror svenska folket nu att räntan kommer ligga kvar på samma nivå som nu om ett år, men som bekant är det inte längre bara räntan som avgör hur mycket folk kan belåna sig för.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Jag bor i kranskommun till Göteborg och några veckor innan jul fanns det ca 35-40 hus till salu, det var pågående budgivning på 3-4 stycken.
  Någon vecka innan jul försvann nästan alla husen utan att någon budgivning verkar ha föregått det hela. Dessa hus har inte dykt upp igen på hemnet, kanske väntar man på 23 dagars karensen. Det är fortfarande ytterst få hus till salu.

  SvaraRadera
 2. Jag minns 2006.
  Då snackades det bostäder *konstant* i köket och fikarummet. Nästan tvångsmässigt.

  Idag är det inte öht ett samtalsämne längre. Säkraste tecknet på att "den stora ruschen" är över.

  Förvånar mig inte att just en lgh i sjöstaden sänkts så pass nycket. Nybyggda lägenheter med svindyr avgift(max belånade föreningar) OCH svinhöga priser. Trots att det är en betongförort med pissiga kommunikationer. Just sjöstaden komer vi få läsa mycket om framöver.

  Jag vet f.ö. lägenheter på södermalm som utannonserades för ett år sedan som idag läggs ut som nya. Standard praxis.

  Vad gäller hemnet så lurar de inte någon. Däremot borde de vara oroliga över sin trovärdighet. Vore intressant om någon därifrån kommenterar.

  /Realisten

  SvaraRadera
 3. hej Cornu.
  om man som jag har någorlunda koll,så vet man vilka som läggs ut igen,man "känner igen dem" och vet va de låg ute för förra gången osv..
  nybyggda lägenheter nere vid Eriksbergs hamn här i Göteborg,blev sålda,för att en månad senare ligga ute igen?
  enligt mig är priserna ok men avgifterna alldeles för dyra!

  SvaraRadera
 4. Ja, det gör mäklarnas bluffförsök ännu löjlligare. Tror de att kunderna är korkade?

  SvaraRadera
 5. Problemet är att ett objekt inte kan ligga ute längre än cirka 30 dagar enligt mäklarna själva.

  Vad som händer när denna kritiska gräns passerats är att eventuella köpare börjar undra om det är nåt fel med lägenheten/villan.

  SvaraRadera
 6. Går kanske ett parallellspår till inläggets ämne. Såg en lägenhet förra veckan på Hemnet, som jag hade intresse av att gå och titta på (dock ej köpa). Så jag anmälde mig till visningen. När jag nu tittar på Hemnet så är annonsen borttagen, och ingen har meddelat mig att en ev visning är inställd... Det är ettt objekt som jag misstänker är köpt och renoverad i spekulation för att sedan säljas med vinst från en exekutiv auktion.

  SvaraRadera
 7. Ja, kunderna ÄR korkade. Om så icke vore fallet, varför ser vi fortfarande så många människor som tar stora livstidslån för att kunna bo i 30 år gamla villor och lägenheter med jättehög avgift ? Någon måste vara korkad och det är inte bankerna eller mäklarna eftersom de tjänar pengarna och bankerna har nu bäddat för att tjäna pinsamt mycket pengar de närmsta 100 åren.

  SvaraRadera
 8. Min mäklare på Bjurfors sa att det räckte med 3 dagar för att kunna lägga upp igen. Valde dock att sänka priset utan att nollställa på Hemnet. Blev dock inte sålt i tid så vi tog bort annonsen några veckor före jul (kranskommun till Göteborg...). Får se om vi säljer eller hyr ut huset till våren.

  SvaraRadera
 9. @ Anonym kl. 13:58.

  Självklart är det något fel med lägenheten/villan. Priset är för högt!

  SvaraRadera
 10. Många kan ju helt enkelt ha bytt mäklare också?

  SvaraRadera
 11. Jag kan förstå att säljare inte vill sälja om de får ett bud som gör att de inte kan lösa lånet eller gör en markant förlust. Men de som inte vill sälja för att de anser att "priset är för lågt", trots att de med det priset skulle göra vinst på flera hundra tusen eller miljoner, hur tänker man då? Måste vara girighet i sin dummaste form. I dessa fall hoppas jag att de får sig en läxa genom att priserna sjunker mer.

  SvaraRadera
 12. Precis, felet är att priset är för HÖGT!

  SvaraRadera
 13. SVD har en artikelserie om inflyttningen till Stockholmsområdet.
  Många som vill bli utsatta för detta straff(VPK ledarens ord)

  SvaraRadera
 14. Vet personligen om ett objekt som plockades bort under 10 dagar efter att Hemnet ändrat reglerna och där dagarna nollstället. Något som är extra intressant är att antalet objektvisningar inte nollställs. Objektet hade alltså över 1000 visningar efter "1 dag" ute på Hemnet. Så kan man alltså trixa.

  SvaraRadera
 15. Finns ju mer uppenbara sätt än så att avslöja bluffarna. Här blommar det i rabatten, gräsmattan är grön, poolen vattenfylld och utemöblerna framme. Dagar på Hemnet: 4...
  http://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-videdal-ellenborg-malmo-kommun-dukatgatan-40-3228719

  /Erik

  SvaraRadera
 16. Letar man ordentligt så går det faktiskt att hitta undantag, som denna villa var ute för 2850 , det var budgivning som gick upp rejält och vad man kunde se så fanns det en vinnare men säljaren ångrade sig och nu är samma ute igen för 3750.

  http://www.boliga.se/map.aspx?id=3065782

  Men det är faktiskt det enda undantag jag hittat och såvida inte avloppsrören i kåken av misstag råkar vara av massivt guld så har jag svårt att se incitament för fortsatt budgivning - kanske var det ett smart drag av mäklaren för att låta en bolåntagare pruta 100 tusen och "göra ett fynd" ?
  Det är trots allt 32% och det är inte direkt gott om folk på visningarna, längre. Undra hur det känns för vinnaren av den förra budgivningen att inte få köpa fast det handlade om över 3 mille, jag hade backat direkt av en ren principsak.

  SvaraRadera
 17. Jag fäljer utvecklingen i Göteborgs billigare områden och där ser jag objekt som plockas bort för att sedan läggas upp igen.

  Sedast en lägenhet i Länsmansården för 525 000 kronor som lades upp på nytt igen med nollställd räknare. En lägenhet i samma område för 550 000 kronor har också tagits bort för att läggas upp igen men där nollställdes inte räknaren. Samma gäller ett radhus i Utby, Göteborg.

  I Göteborg stämmer verkligen påståendet "det är köparens marknad" men trots utropspriser så låga som inte setts på åtminstonne 3 år så görs det förvånandsvärt få affärer enligt vad jag kan se.

  SvaraRadera
 18. Många nyutlaggda objekt i Norrbotten med gröna gräsmattor. Samma mäklare och fanns på hemnet även strax före Jul när jag kollade senast

  SvaraRadera
 19. När det gäller skånegårdar så vet jag att dom inte gjort detta med flit, dom har nämligen bytt mäklarsystem som gjort att datumet för hur länge objeketet funnits har nollställts

  SvaraRadera
 20. Trist att man inte kollar upp informationen lite bättre innan man "hänger ut" mäklare och namnger dom i artikeln/blogginlägget.

  Men det hade väl inte varit läsvärt om man gjort det kanske....

  SvaraRadera
 21. Även när det gäller länsmäklarna så har de nyligen bytt mäklarsysten....kanske dags och göra en rättelse i blogginlägget? kanske en ursäkt till mäklaren med?

  SvaraRadera
 22. ingen rök utan eld. Men ta reda på fakta innan!!!

  SvaraRadera
 23. Varför skall annonserna nollställas mot Hemnets regler för att mäklaren bytt system? Problemet och vilseledningen av potentiella köpare kvarstår ju, oavsett vad ursäkten är.

  SvaraRadera
 24. Riktigt bra inlägg - keep up the good work! Känns "intressant" att flera anonyma skribenter inom mindre än två timmar kommer till försvar för mäklare och har ursäkter som inte gör att jag som potentiell köpare får mer förtroende för denna bransch.

  Ser ironin med att jag postar detta anonymt :)

  SvaraRadera
 25. Det är ingen som försvarat det fakto att det faktiskt inträffar att mäklare gör på detta sättet på ett medvetet sätt. Men just de 2 mäklare som togs upp i artikeln "Länsmäklaren" och "Skånegårdar" har bytt leverantör av sitt datasystem och det i sin tur har påverkat hur länge objekten legat ute på Hemnet. Det handlar om tekniska detaljer så det behöver vi inte gå in på, men det jag sätter mig emot är att man drar alla över en kam och faktiskt svartmålar vissa utan att veta Fakta!

  Sen håller jag definitvt med om att de är vilseledande, men det kommer komma fram förr eller senare om hur länge objektet har varit till salu!

  SvaraRadera