Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-01-16 09:09

Hemnetbluffen vecka 2 2012 - 412 omstarter

Dags för en uppdatering av mäklarnas dolda omstarter av tidigare osålda objekt.


Under vecka 2 kom det ut 412 objekt (inget annat!) som legat ute tidigare, men tagits bort av mäklarna. Av dessa kom 141 ut på kortare tid än de enligt Hemnet stipulerade 23 dagarna. Viktigt att notera är att detta bara är objekt som tagits bort sedan mitten av december. Det verkliga antalet omstarter är fler, då jag inte började samla in data förrän i just mitten av december.
De 20 procentuellt mest
prissänkta omstarterna

Datat finns att beskåda som PDF eller i rå form som en tab-separerad textfil att ladda in i valfritt kalkylarksprogram. Jag väljer här alltså att inte lägga upp någon Excelfil för att inte kunna anklagas eller alls riskera sprida osunda filer eller låsa användare till en viss programvara.

Nu finns även namnet på mäklarbyrån som bluffat med, liksom antalet dagar som objektet var borta innan det lades ut igen.

Förvånansvärt många objekt lades ursprungligen ut redan i november, så det handlar inte om att mäklarna bara tagit bort objekt som varit ute riktigt länge. Tvärt om så verkar mäklare satt i system att ganska omgående ta bort objekt redan efter några veckor för att senare starta om dem.

Det vanligaste är att objekten kommer ut utan prissänknignar, men bland de lite mer spektakulära prissänkningarna finns t ex en villa i Uppsala som sänktes med 700 000:- SEK, en lägenhet i Malmö som sänktes 355 000:- eller varför inte en stor trea på Östermalm som sänkts med 550 000:- SEK. Finns även sänkningar på mindre orter som ett objekt i Avesta om 500 000:- eller Östersund på 435 000:-.

Om stigande priser beror på bostadsbrist, vilket högbelånade risktagare brukar hävda, så måste detta innebära att det finns ett överskott av treor på Östermalm. Eller så är det helt enkelt så att det är annat än bostadsbrist som drivit den kreditbaserade amorteringsfria bostadsbubblan. Kom också ihåg att bolånetak och amorteringskraven ner till ca 75% som gäller nu inte påverkas av eventuella räntesänkningar. Marknaden kommer inte "återvända till normalt" så länge dessa förändringar ligger kvar.

Att jag nu har med objekt som även lagts in igen efter mer än 23 dagar beror på att det lurar köparna precis lika mycket. Antalet dagar är bara relevant för att visa att Hemnets godtyckliga 23 dagar (=tre veckor plus en helg) inte hanteras korrekt av Hemnets system. 

Mäklarbluffen är annars precis lika stor oavsett antalet dagar man tagit bort objekt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. @Cornu - Fantastiskt att du följer detta och sammanställer!
  Noterar att det i listan inte finns nåt Stockholm? Tillfällighet eller finns nån anledning?

  /Mats

  SvaraRadera
 2. Det finns inget i Stockholm bland de översta 20 objekten, nej. Ladda ner PDF:en så får du se på Stockholm...

  SvaraRadera
 3. ..DOH, Stocholm fanns ju i PDF'en. Jag kollade bara topp-20 insåg jag, sorry.
  Tack hur som helst.

  /Mats

  SvaraRadera
 4. Men varje objekt är med dubbelt? hur kommer det sig? listan sträcker sig till 412/2 = 206 omstarter eller har du skrivit ytterligare 206 st med osynlig skrift?

  MVH Mäklargåsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, skrev fel, glömde dela med två.

   Radera
  2. Dubbelfel. Det är 412 och inget annat.

   Radera
 5. Är det inte vecka 2 2012?

  SvaraRadera
 6. I ditt nya system för kommentarer finns det nog en inställning för tidszon. Titta på den, då kommer tiderna att stämma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Nej. Tack för att du tror att jag är underbegåvad. Alla normalbegåvade kollar naturligtvis direkt upp tidszonsinställningarna, och de har varit korrekta hela tiden. Google/Blogger buggar. Punkt.

   Radera
  2. Oj, öm tå. Var mer tänkt som hjälp. Även normalbegåvade kan missa saker. Som årtal tex.

   Radera
  3. Men snälla rara Tobias, du vet väl att Cornucopia aldrig missar något, och alltid har rätt. Och även om han skulle ha fel, så har han egentligen rätt. Det är verkligheten som har fel.

   Radera
  4. BLT-lus! Spring tillbaka och göm dig i din överbelånade villa! Cornu har haft rätt fler gånger än Tomas Pousette har haft fel (och det är ingen dålig prestation)

   Radera
  5. Jo, faktiskt. Alldeles ovanför erkänner han t ex att han skrev ut fel antal "omstarter" (nu ändrat)...

   Radera
  6. Det här var ett märkligt svar av dig Cornu. Lite ödmjukhet skadar inte.

   Radera
  7. 01:34: Jasså? Jag tycker det ser ut som attt det som var "fel" nu är rätt jag ;)

   Radera
  8. Fel som fel. Nu är det rätt. Det var rätt från början. Sedan gjorde jag fel.

   Fredrik, jaså.

   Radera
 7. Off topic:
  Kolla in denna graf över europeiska industriproduktionen, dax för ett rejält fall under 2012?
  http://earlywarn.blogspot.com/2012/01/european-industrial-production.html

  SvaraRadera
 8. "Eller så är det helt enkelt så att det är annat än bostadsbrist som drivit den kreditbaserade amorteringsfria bostadsbubblan".
  Och ovanstående är förstås den intuitivt troligaste förklaringen. Däremot har jag en teori om att bostadsbristen kan dämpa prisfallet, med stöd av mycket grova uppfattningar om andra länder där vi sett bostadsbubblor som spruckit.
  England (stor bostadsbrist och liten andel nybyggande, mer så än Sverige) har sett 20% prisfall sen toppen 2007 medan fallet för Irland och Spanien har varit betydligt större, och den enda skillnaden jag kan se är att de två senare även har haft ett stort byggande av bostäder. Danmark vet jag ej om de haft nyproduktion eller inte, men där är väl prisfallet mildare än Irland och Spanien i alla fall. I Tyskland är det många som hyr sitt hus, och där anses marknaden rent av vara undervärderad, medan Frankrike troligen är i en bubbla som inte riktigt har börjat pysa ännu.

  SvaraRadera
 9. Statestiken rullar in fint i år.

  I 2012 års första statistiksammanställning blev genomsnittspriset 60 600 kr / kvm. I detta underlag ingår den beryktade 15-kvadratslägenheten, som såldes för 100 000 kr / kvm i början av året.

  Källa:
  http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/

  SvaraRadera
 10. Otroligt mycket folk på visningarna på fina villor centralt i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DÅ får vi passa på att gratulera de nya låntagarna samt mäklarna och bankerna som gör stora vinster. Vartefter månaderna går brukar dock de flesta känna att det inte är så roligt att betala på ett lån på en villa som vart 1 miljon dyrare än beräknat, vart å vart föresten.... än så länge är det ju frivilligt att skuldsätta sig för livet.

   Radera
 11. Min fråga och hemnets svar:

  Varför tillåter ni fortfarande omstarter av annonser i stor utsträckning? Det sänker ert anseende till bottennivåer. Eller vågar/kan ni inte agera eftersom det är era ägare som fuskar mest?

  Mvh Tobias

  Tack för Dittt mail.
  Det är inte tillåtet att omstarta objekt på Hemnet för att få bort antal dagar. Vill man förändra antalet dagar måste man ta ned objektet och låta det vila i 23 dagar och sedan lägga upp det igen. Alternativt om kunden byter mäklare, då räknas dagarna om från noll. Förnyelse är heller inte på tapeten om man förändrar priset, även om man kan tycka att det är en så pass väsentlig ändring så det ska förändra liggtiden.
  VI har tagit upp hela liggtidsfrågan i en mäklarreferensgrupp och kommer utifrån dom diskussionerna att lansera ett nytt regelverk för mäklarannonsering i mars. Referensgruppen var inbördes inte överens om frågan kring liggtider. Det är nu upp till oss att ta hänsyn till de olika förslag som kom fram plus att också ta med besökarperspektivet i frågan. Våra besökare tycker om liggtiderna och när de förändras får vi in mycket frågor och irration. Så det är mycket viktigt att vi inte glömmer bort kunderna i den här diskussionen. Men som sagt, vi ser fram emot att lägga fram ett nytt regelverk i mars som både referensgruppen och våra ägare står bakom.

  SvaraRadera
 12. Och hur tror ni det här kommer att gå? :)

  http://magnussons.capitex.se/ObjBesk.aspx?guid=3KC2I337E3RV72T6&typ=CMVilla

  Kan för övrigt rapportera från Uppsala, där vi är i färd med att sälja. Grannen sålde precis, till och med innan visning, och för sitt acceptpris. Tydligen hade dom haft den ute tidigare utan att ha fått den såld, och nu fått ett bud på acceptpriset vilket dom valde att ta. Tydligen rädda för att bara få skambud vid en öppen process...

  Har även en polare (med sjuk världsbild) som blev rejält missnöjd tidigare i höstas efter att "bara" ha tjänat en halv mille på 3 år. Grannen fick ju 10% mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som en finlandsfärja som gått på grund. Stör mig också på den där skitnödiga statyn vid poolen.

   Radera
 13. Mikael Jordnära2012-01-16 12:10

  Jag kontaktade Booli.se idag och har bett dem införa en funktionalitet som skulle göra det möjligt att se exakt vilka objekt som lagts ut mer än en gång, och likväl vilka datum det gäller. De var mycket positiva till förslaget och kommer att ta upp det på nästa utvecklingsmöte.

  Hemnet.se är snart passé!

  SvaraRadera
 14. Här har vi en tomt som har legat ute i 1025 dagar. Kanske dags att sänka priset... ?
  Mäklarhumor !

  http://www.hemnet.se/bostad/tomt-hogstorp-hollstorp-vaxjo-kommun-gulsparvsvagen-3-389659

  SvaraRadera
 15. är väl inget konstigt med detta? var ligger själva "bluffen" ? ofta ser man ju t.ex att korten är tagna på sommaren, är väl inget konstigt att man lägger ut den igen istället för att låta den ligga kvar, så har det väl alltid varit på hemnet tidigare? om jag skulle försöka sälja nått på blocket med inte får det sålt och det efter ett par veckor ligger så långt ner att ingen längre hör av sig bluffar och fuskar jag då om jag tar bort den och lägger ut den igen???

  SvaraRadera
 16. När jag flyttade till Stockholm 2000 så trodde jag också att bostadsmarknaden var en bubbla som snart skulle spricka. Därför väntade jag fem år med köp. Mitt livs största misstag.

  /Bolånetorsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men tänk de som går in nu och priserna halveras eller mer som i början av 90 talet. Och banken kräver in mellanskillnaden x-miljoner annars personlig konkurs. Det är värre än utebliven vinst.

   Radera
  2. Precis så resonerade jag då.

   /Bolånetorsk

   Radera
  3. Och hur resonerar du nu?

   Radera
  4. Numera har jag förstått att det inte är genom att slava på kontoret som man berikar sig idag. Skuldsätter man sig inte så får man inget heller, det är - tyvärr - så det fungerar för oss som inte är födda med guldsked i arslet. Visst, det är en risk att skuldsätta sig, men om risken delas av 95% av världens befolkning så känns det ändå värt det på nåt sätt.

   Men det är klart, jobbar ni andra riktigt hårt i 30 år så kanske ni kommer få det gott sista fem åren av ert liv, skuldfria och allt. Om nu pengarna är värda nåt då förstås.

   Radera
  5. Du tror alltså att skillnaden mellan bostadspriser och löner kommer fortsätta öka exponentiellt?
   /Erik

   Radera
  6. Naturligtvis inte. Jag tror inte på något som växer exponentiellt. Hela det skuldbaserade genomsjuka "systemet" kommer förstås att kollapsa förr eller senare. Men då det händer spelar det nog inte så stor roll hur många siffror man har i sitt banksaldo, och om det står plus eller minus framför dem.

   Har du förresten tänkt på att de siffror du har i ditt banksaldo bara finns där för att någon tidigare skuldsatt sig?

   Radera
  7. Det du säger är i viss mån sant - många har blivit rika på värdeökningen på sina bostäder snarare än förvärvsinkomster. Det betyder 1) att det kommer fortsätta vara på det viset - troligen inte 2) att det är rätt läge att låna nu - även de senaste decenierna har det funnits bra lägen (sent 90-tal) och dåliga (tidigt 90-tal). De som blev av med huset under 90-talet skulle nog inte hålla med om att det var värt risken eftersom det var fler i samma båt.

   Mao, även om låna är vägen till en förmögenhet så betyder det inte att låna i alla lägen är en vinnande strategi.

   Radera
  8. Nej, men vad är alternativen då, tycker du? Om man vill att ungarna ska få växa upp i ett ok hus i ett ok område? Ska jag jobba och gneta ihop till 2 miljoner (nu räknar jag norrlandspriser)? Även om vi lever på svältkost i tio år och stoppar undan varenda spänn så kommer jag inte upp i de summorna. När jag äntligen kan köpa min kåk är ungarna inte längre intresserade.

   Enligt mitt sätt att se det är tyvärr de största förlorarna de som inte vågar ta lån för att skaffa reella värden som verkligen betyder nåt. Som min gamla morbror som gnetade i hela sitt liv och levde som en kyrkråtta. Han dog stenrik vid 91 års ålder.

   Radera
  9. Tacka vet jag folk som jobbar hårt och gör rätt för sig. Snällt av dom att låna ut till andra. Dom har ingen skyldighet att göra det till idioter som lever över sina tillgångar.

   Radera
 17. Nocab

  Att objektet inte blivit sålt till ett visst pris under en viss tid är viktig information. En fungerande marknadsekonomi bygger på transparens och fritt tillgång till information, varför det är en form av marknadsmanipulering att ange ett objekt som 3 dagar gammalt om det faktiskt legal ute 103 dagar. Bluffen ligger i att man döljer hur impopulärt objektet är.

  /XLIII

  SvaraRadera
 18. 05:46

  Du kan trösta dig med att det är bra mycket värre för de som gjort misstaget att köpa i fel läge än de som gjort misstaget att inte köpa i rätt läge. Du hade kunnat tjäna pengar, det är surt, men det är surare att hamna flera huntratusen i skuld eller kanske till och med bli av med bostaden... vilket säkerligen kommer drabba en del framöver...

  SvaraRadera
 19. Tycker detta är fenomenalt - skulle det vara möjligt att göra en Excelversion där man kan sortera efter ort man vill följa?

  SvaraRadera
 20. Cornucopia

  När kommer nästa TA på bostäder, det var ett tag sen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste vänta tills nuvarande köpsignal övergår till sälj alternativt justera parametrarna så de att visar korrekta signaler.

   Radera
  2. Fattar inte vad du menar, varför måste vi vänta?

   Radera
 21. Utlandssvensk2012-01-16 16:11

  Delvis OT:

  Någon här som har bra koll på prisutvecklingen för åker- och skogsmark?

  Det har varit en del artiklar om att grisnäringen i Sverige är under hård press pga. dumpat griskött från Tyskland. Även mjölkgårdar verkar vara under press pga. dansk mjölk.

  Ser man konkurser i dessa brancher? Kan man skambjuda?

  SvaraRadera
 22. Du som gillar att gräva, kan du inte typ använda denna eller ngt http://www.tillvaxtanalys.se/sv/statistik/konkurser/ och sen göra en chart där du har mäklar konkurser och sådant som grafer tillsammans med bostadspriserna.

  SvaraRadera
 23. Erik Holmberg2012-01-16 16:31

  Måste bara skriva lite om den sista stycket i din bloggpost. Om reglerna är så att mäklaren får lägga ut objektet igen efter 23 dagar så är det så reglerna är. Köparna vet det och mäklarna vet det vilket gör att jag har mycket svårt att se att någon skulle bli lurad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande en informationsfördel för säljaren. Att dölja att ett objekt är impopulärt är bluff. Att köparna känner till att bluff tillåts gör det inte till mindre bluff.

   Radera
  2. Mikael Jordnära2012-01-16 20:57

   Som sagt, detta problem kommer med stor sannolikhet att vara ett minne blott under detta år. Det finns ingen anledning att inte samla in denna data och presentera den.

   Radera
 24. Det är väl bara bra att priserna sänks, då blir det ju billigare att köpa. Jag ser gärna prissänkningar om 30% över hela brädet. Jag tycker inte att mäklarna borde vinna något på att försöka dölja prissänkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Som det påpekas om och om igen "i Sverige köper man för att bo". Då är det ju inget problem om priserna faller t ex 90%, man köpte ju för att bo...

   Radera
  2. Men det är helgalet att köpa bostäder för lånade pengar. Förbjud bolån så blir priserna vettiga. Antagligen ökar byggandet också.

   Radera
  3. "Antagligen ökar byggandet också"

   Ja, säkert. Om inte annat kan vi ju nyttja det nya regelverket kring arbetskraftsinvandring för att importera fattiga indier med spetskompetens i slum-skjuls-konstruktion.

   Radera
  4. Anonym 8.28
   Nåja, börja med att förbjuda blancolån och medlemslån så att folk förstår att man skall spara ihop till semestern, cykeln, mc, bilen och sånt som gör att skulden finns utan säkerhet efter köpet. Att låna till en fastighet tycker jag är ok, men vitsen är ju att lån skall betalas tillbaka. Det verkar hela samhället glömt bort. Om man börjar förbjuda dessa lån och sedan kräver amortering på bostadslån så skulle hela vår ekonomiska situation i samhället vara bättre redan om några år.. Tror jag..

   Radera
  5. På tal om hemnet. Deras nya statistik för 2012 verkar precis ha kommit in. Rätt så markant skillnad i antal BR ute till försäljning i januari vid en jämförelse med december föregående år. 2012 sticker minst sagt ut från mängden trots att december 2011 inte skiljer så mycket från tidigare år.

   http://www.hemnet.se/tjanster/statistik

   Radera
  6. "I like big bucks and I cannot lie
   You mortgage brothers can't deny
   That when the dough roles in like you're printin' your own cash
   And you gotta make a splash
   You just spends
   Like it never ends
   Cuz you gotta have that big new Benz…"

   - Washing Mutual lender

   Radera
 25. kan dessa vara saker att fundera på och detektiva kring:

  - jag har hört att antalet försäljningar under 90-tals krisen, när det var som värst gick ner med ca 30% på riks. var det alltså inte värre än så? om det var så är det väl osannolikt att antalet överlåtelser på riksbasis och per år skulle gå ner med 80% som i helsingborgsfallet ni tagit upp. eller?
  - någon annan här har tangerat det men: om säljaren byter mäklare så nollställs räknaren, känns detta ok eller är det också bluff anser man?
  -

  SvaraRadera
 26. Det är väl inget som säger att det är varje köpares rättighet att veta hur länge en lägenhet/hus varit ute till försäljning. Det är ju ingen som vet hur länge en säljare har försökt sälja sin bil.

  SvaraRadera
 27. Kan man inte sälja får man hyra ut :

  Bo i villa utan kontant insatts!

  http://www.blocket.se/dalarna/Bo_i_villa_utan_kontant_insatts_37724857.htm?ca=7&w=3 , vadå slipp kontantinsatsen!? Det är ju svinbra med kontantinsats för då får man direkt ett kvitto på om boendet man tänker välja är för dyrt eller om man kommer att ha råd med ett långsiktigt boende med tanke på räntor och alla underhållskostnader som alltid finns på hus.

  SvaraRadera
 28. Väldigt bra analys cornu. Härligt att du engagerar dig och rotar fram data som visar en annan syn än vad mäklarna säger. Bra jobbat!
  //Jonas

  SvaraRadera