Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-01-09 10:39

Försvarsmakten: Nej, Persbrandt har inte tränat med SSG/SOG

På fredag har en Disneyfilmen (=distributör) I nationens intresse, som delar titel med en Hamiltonbok av Jan Guillou, premiär. Inför detta börjar förstås PR-maskineriet köra igång så smått, exempelvis med en artikel hos Bonnier/Expressen om den hyllade skådisen Mikael Persbrandt som skall gestalta Jan Guillous hjälte.


Inför filmen har man av någon anledning satt Persbrandt i träning, mest av PR- och marknadsföringsskäl. En skådis behöver egentligen inte vara speciellt vältränad för en sådan här roll. Springa lite, hoppa lite, se lite cool ut. Men eftersom man tänker ta av honom T-shirten så vill man att det skall se fint ut också. Som ett led i marknadsföringen påstår man att han tränat med de svenska hemliga specialförbanden, numera SOG, Särskilda operationsgruppen, tidigare SSG, Särskilda skyddsgruppen, och SIG, Särskilda inhämtningsgruppen. Något som fått åtminstone mig att lyfta på ögonbrynen. Vi pratar om Sveriges absolut hemligaste förband, ett förband som vad jag vet inte en enda journalist någonsin släppts in till, vilket exempelvis skett med den militära underrättelsetjänsten, KSI, Kontoret för särskild inhämnting (Bonnier/DN). SOG/SSG/SIG är alltså hemligare än så.

Lagersten dementerar på Twitter
Fast enligt försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten på Twitter är det fel att Persbrandt skulle ha tränat med SOG/SSG. Man har bara lämnat stöd via K 3 och Amf 1, vars utrustning och personal skymtar förbi i filmen för att det skall se lite häftigt ut, typ meningslösa transporter i stridsbåt 90 så Persbrandt/Hamilton kan gå upp på en kaj ur en häftig båt.

Att en dramatenskådis med enligt mediauppgifter problem med näsan, och som många kulturpersonligheter med möjliga kopplingar till vänsterelement (kultur i Sverige = vänster) skulle släppas i närheten av SOG känns mindre sannolikt. Den spioneridömde säkerhetsrisken maoisten och mångmiljonären Jan Guillou, tillika erkänd fd KGB-agent, lär iaf inte ha släppts i närheten av några specialförband när han skrev Hamiltonserien. Så finns det också en lång rad fel om SSG även i Guillous nyare Hamiltonböcker, vilket bloggrannen och författarkollegan Kaj Karlsson påpekar i ett blogginlägg igår.

Istället har Persbrandts marknadsträning skett i annan regi. Han kan däremot ha tränat i enlighet med SOG:s träningsscheman som finns för alla att ladda ner på Försvarsmaktens hemsida. (Är det för övrigt meningen att författarens namn, iaf initialer, skall finnas i de PDF:er som beskriver träningsschemat? Verkar lite slarvigt.)

Baserat på vad som gått att få fram om SSG/SOG så börjar en vanlig arbetsdag 9 - 5 när man inte är på uppdrag med att man springer en liten bit, typ en mil. Sedan kör man ett pass styrke- och rörlighetsträning i enlighet med de rullande scheman som nämndes tidigare. Därefter spenderar man resten av dagen med rutinträning av arbetsmoment, exempelvis inbrytning i byggnad, desarmering av IED:er, karttjänst, analysarbete, omvärldsbevakning eller utbildning i teori eller ny utrustning. Alla operatörer är dock inte heltidsanställda, det förekommer också reservofficerare som rimligtvis sitter i hög beredskap och snabbt kan kallas in till SOG vid behov, t ex skarpt läge.

I allmänhet är bara de större internationellt ledda uppdragen där SSG varit det enda Sverige bidragit med som är kända. Det första sådana som också offentliggjorde SSG:s existens (Jan Guillou hade t ex ingen aning om att SSG existerade innan dess, baserat på tidigare Hamiltonböcker, vilket bekräftar att Guillou inte har haft någon insiderinformation annat än hat mot den delmängd av Rikspolisstyrelsen som skall flytta till Ingentingskogen (SIC), SÄPO) var Sveriges första engagemang i Afghanistan. Därefter har vi Tchad och Kongo. 

Men det är inte allt SSG eller SIG ägnat sig åt. Förbanden har i olika omfattning varit närvarande på i princip vartenda annat svenskt internationellt åtagande, t ex i Bosnien, Kosovo eller just nu i Afghanistan. Vad man sysslar med är förstås hemligt. En del läcker dock ut via personer som tjänstgjort i ordinarie förband på plats. T ex en incident i Kosovo där den svenska campen blev beskjuten av prickskyttar i samband med demonstrationer. Operatörer under ledning av en operatör med officiellt namn Conny (SOG/SSG:s operatörer heter utåt sådant - något som också förekommer i Midvintermörker, där man t ex stiftar bekantskap med Bob, Mike, Jim, James, Diesel, Bill och Jugger - i Kaj Karlssons Operation Nordvind hittar man t ex namn som Ballbreaker) lär ha konstaterat att så här kan vi inte ha det, och försvunnit iväg från campen för att en stund senare återkomma överlastade med beslagtagna skjutvapen. Källan till Kosovoincidenten går väl att diskutera, då den stavas Flashback, men är oavsett bara toppen på isberget.

Andra uppdrag kan handla om att agera livvakt åt svenska myndighetspersoner eller politiker i situationer utomlands som ligger utom SÄPO:s kompetens, exempelvis vid politikerbesök i Afghanistan. En lätt gissning är att utrikesminister Carl Bildt (m) av och till har SOG-eskort vid besök i vissa länder.

Det finns även viskningar och rykten om skarpa operationer, Hamilton-stil, i svenskt närområde, men några detaljer lär man aldrig få höra talas om. Det kan även röra sig om SSG:s föregångare, Befälsgruppen. Själva SSG grundades ur Befälsgruppen först 1994. SIG har för övrigt sitt ursprung ifrån FJS insatskompani, men är nu ihopslaget med SSG och har bildat SOG, något som tydligen inte var helt smärtfritt då det rörde sig om skilda förbandskulturer.

Den nya Hamiltonfilmen verkar som sagt inte ha mer gemensamt med Guillous bokförlaga än titeln och huvudpersonen. Så kom boken också ut 1988 under kalla krigets slut och var den första boken där Guillou fått ur sig majoriteten av sin SÄPO-ångest och började ägna sig åt riktiga militära operationer. Om boken från Wikipedia:
"En högt uppsatt officer i Sovjetflottan bryter sig in på den svenska ambassaden i Kairo där han meddelar sin avsikt att desertera. Den svenska underrättelsetjänsten inser snabbt värdet i den information mannen erbjuder som betalning mot ett nytt liv i väst. Det svåra uppdraget att föra honom levande till Sverige finns bara en man som kan genomföra, Carl Hamilton. Efter en spektakulär transport till säkerheten avslöjar mannen att Sovjetunionen bedriver en storskalig militär undervattensaktivitet på Svenskt territorium, något som i praktiken försätter Sverige i krig. För Carl Hamilton innebär detta att han måste sätta sin egen framtid på spel, då ingenting är viktigare än detta, det som är i nationens intresse."
Från Moviezine om Disney-filmen:
"Carl Hamilton (Mikael Persbrandt) lyckas infiltrera en internationell liga som stulit avancerade svenska GPS-styrda raketvapen. Men ligan utsätts för en plötslig dödlig attack av en väldrillad grupp legosoldater med okänd uppdragsgivare. Hamilton kommer undan massakern, men raketerna är spårlöst försvunna. De kommer inom kort till användning vid ett attentat där en somalisk fredspolitiker dödas av terrorister.

Samtidigt kidnappas en svensk vapentekniker, som hamnar i somaliskt fängelse. Sveriges statsminister engagerar sig i fallet och går med på att anlita ett privat säkerhetsbolag för en fritagning - under förutsättning att en svensk observatör följer med, nämligen Carl Hamilton.

Hamilton plågas av insikten om att åren som hemlig agent förvandlat honom till en mordmaskin, och vill lämna detta bakom sig. Han har träffat en ny kvinna och hoppas på en vändpunkt i livet, men inser snart att det inte är en möjlig utväg i ett läge där världsfreden hotas av korrumperade politiker och krigsprofitörer. Ett spektakulärt attentat planeras i Stockholm och Hamilton är den ende som kan stoppa det.

Ett livsfarligt uppdrag som tar Hamilton från Somalias karga ödemark till Beiruts gator och Stockholms skärgård. Han måste göra det som krävs - i nationens intresse."
Låter som Guillou har haft ett finger med där: "ett läge där världsfreden hotas av korrumperade politiker och krigsprofitörer" låter ju väldigt Guillou. Kan man bara få med lite SÄPO-inkompetens så är det hela komplett.

Men roligast är ändå marknadsföringsmaterialet. Jag nämnde författaren Kaj Karlsson ovan. Till skillnad mot Persbrandt och till skillnad mot vapenvägraren Guillou, så är Kaj faktiskt reservofficer och utbildad av SSG och har rätten att bära SSG:s utbildningsmärke för slutförd utbildning.

Något han gör på marknadsföringsmaterialet till sin bok, en bok som vad jag vet han försökt pitcha som filmunderlag till samma produktionsbolag som nu gjorde nya Hamiltonfilmen.

Imitation är den högsta formen av komplimang och produktionsbolaget har uppenbarligen en känsla för när något är bra utformat och har tagit till sig detta för affischen till filmen. Vad sägs om följande bild.
En av dessa män är en 49-årig Dramatenskådis som tvingats träna bort en del av underhudsfettet av marknadsföringsskäl. Den andra är en 36-årig författare och reservofficer utbildad av SSG och en himla trevlig person som skrivit Operation Nordvind. Och vars bild är ungefär ett år gammal och som produktionsbolaget sett. Notera för övrigt att Persbrand/Hamilton bär samma utbildningsmärke, men dock saknar den treudd som han borde ha eftersom Hamilton enligt Guillou skall ha varit attackdykare från början.

Kul är det iaf att det blir en Hamiltonfilm igen. Den kan rent av bli spännande eftersom det tydligen inte hjälper att ha läst boken. Även bihandlingarna verkar rejält omgjorda och jag får baserat på synopsis ovan mer en känsla av delar från Fiendens fiende.

Vilket för oss tillbaka till Peter Habers fantastiska Hamiltontolkning i TV4:s TV-serie Fiendens fiende. Gjord på gammalt hederlig proggsätt, med en Hamilton med gubbfläsk både på armar och buk (även om det är autentiskt i den täckmantel som "på dekis" som Hamilton tar på sig under en period i boken/TV-serien). Fiendens fiende på TV4 lyckades till och med ha lösskjutningsanordningar på AK5:orna i slutstriden. Härligt och visar att det inte behövs budget för att ordna äkta svensk underhållning.

Idag skall allt vara så professionellt och amerikaniserat när Sveriges samlade kår av filmmakare med Michael Bay-avund går till jobbet. Synd. Fiendens fiende kändes iaf genuint svenskt.

När Midvintermörker blir TV-serie (här gäller det att vara optimistisk!) så passar inte Persbrandt in i någon framträdande huvudroll i detta ensembledrama. Han är för gammal. Däremot kan han fungera som konteramiral Jörgensson, chef för SOG i boken, alternativt en smått kulmagad kontorist från KSI som går under namnet "Kalle". Men korta inhopp i biroller är nog inte Persbrandts grej, men som Kalle så slipper han iaf att träna.

Kalle har för övrigt lite specialutrustning i form av en ryggsäck. Kanske känns lite James Bond över det hela, men ryggsäcken finns i verkligheten och är designad och tillverkad av svenska Snigel Design. Från Midvintermörker av Lars Wilderäng (=jag), kapitel 6 Sten, sax, påse:
Kalle var en medelålders, tunnhårig man med lätt skäggstubb och rejäl ölmage. Kanske 45 år. Han var nästan 190 centimeter lång och klädd i mörkblå anorak. Kring halsen hade han en svartvit palestinasjal och över axeln hängde en systemkamera med ett rejält teleobjektiv. På ryggen bar han en svart ryggsäck. Den var inte speciellt stor men såg ut att vara ganska tung. Det skulle bli trångt i baksätet.
[...]
”Vanlig missuppfattning att vi inte får verka inom landet. Vi ska samla information om och mot utländska objekt och personer, och sådana kan finnas inom landet. Jim, har du informerat om hemligstämpel och tystnadsplikt?”
”Jodå, Charles. Kvalhemligt.”
”Kalle. Charles hette jag på SSG-tiden.”
Han verkade vilja ursäkta sig.
”Smågrabbarna Jim och James är gamla kolleger. Fast SSG och SIG är ju numera hopslagna till SOG, men det gjordes efter min tid. Numera jobbar jag på Kontoret och slipper ligga och gosa uppe i bergen i Afghanistan.”
Från förarplatsen skrattade James till.
”Vart ska vi?”
”Rosengård. Kontoret har hyrt en lägenhet där, men min partner Johan svarar inte på anrop. Behöver kolla upp det omgående. De senaste fyra veckorna har vi haft en möjlig operatör under bevakning. Jag var ute för att fylla på förråden.”
James startade bilen.
”Kalle. Charles. Du heter Carl, antar jag. Vad heter du i efternamn?” undrade Mia.
Jim började gapskratta från framsätet.
”Ingen operatör säger sitt efternamn om det inte är ett väldigt speciellt fall. Vi får lära känna varandra lite intimare först, Mia”, sa han.
”Om vi har rätt information på Kontoret, lär det inte hända. Jim och James har nog blivit lite för intima ute på uppdrag i Affe. Vad som helst kan hända när två grabbar ligger på ett berg och myser. Tänk Brokeback Mountain, Mia”, replikerade Kalle.
[...]
Kalle lyfte upp sin ryggsäck.
”Dags att klä på sig.”
Han drog upp dragkedjan på ryggsäcken, vände snabbt ut och in på den och drog loss lite kardborrband som suttit på insidan. På några sekunder förvandlades ryggsäcken till vad som såg ut att vara en stridsväst, och han trädde den över huvudet. Mia kunde se att det fanns skottsäkra keramikplattor i västen och att den var täckt av fickor ur vilka det stack upp åtminstone fyra stycken magasin och sprinten till en handgranat. På det som tidigare varit insidan av ryggsäcken men nu var bröstet på stridsvästen hängde en hopfälld G36C.
Kalle knäppte loss automatkarbinen, stoppade i ett magasin och gjorde mantelrörelse. Han snyggade till palestinasjalen, svepte den runt huvudet och knöt ihop. Bara ögonen syntes och det gick nu inte att avgöra hans nationalitet.
”Då kör vi.”
Nåja, Midvintermörker är antagligen för politiskt inkorrekt för att någonsin hamna framför en kamera. Mod utmärker inte direkt den svenska branschen för rörlig bild. Om inte annat så måste man ju anpassa budskap till möjligheten att få skattepengar i produktionsbidrag.
Fysiska krav för SOG

För övrigt så rekryterar SOG även kvinnor. För ordinarie tjänst är det precis samma antagningskrav som för män.

Nu har man även en separat tjänst, underrättelseoperatör, för enbart kvinnor. Man har i Afghanistan upptäckt att det är bra att kunna kommunicera med lokala kvinnor, vilket i många länder är svårtgenomförbart för manliga operatörer.

Kraven för att bli underrättelseoperatör är något lägre, 10 km terrängbana på 47 minuter istället för 45, snabbmarsch 20 km med 20kg utrustning på hela 160 minuter istället för 140 minuter och det räcker att klara 60% av sin egen vikt i bänkpress.

De sänkta kraven är väl tänkta att möjliggöra utökad rekrytering av kvinnor för de uppgifter som alltså bara kvinnor kan utföra. Samtidigt är Afghanistaninsatsen under avveckling...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Nja, romanfiguren Hamilton var en av flottans adykare, inte KJ-adykare. Därför korrekt att han inte har treudd. Å andra sidan, som Kaj redan påpekat, är SSG-utbtecknet lite tveksamt. Sedan, rent superformellt, är det väl inte OK med så många utbtecken samtidigt på uniformen, även om man har förtjänat dem enl konstens alla regler.

  Nu var jag uber-MÖP-ig, dags att virka lite rosa gosedjur istället...

  SvaraRadera
 2. Lars Gyllenhaal är författare till boken Specialförband i Norden, och vet vad han talar om. Den som är intresserad av ämnet har förstås redan läst boken.

  SvaraRadera
 3. Har du någon virkbeskrivning förresten?

  SvaraRadera
 4. Har för mig att "Fiendens Fiende" gick på TV ungefär samtidigt som "Sunes Jul", där Peter Haber spelade Sunes pappa. Detta förstörde Fiendens Fiende för mig i alla fall.

  Tycker den bästa filmen är den första, "Coq Rouge", med Stellan Skarsgård.

  SvaraRadera
 5. Det vore intressant att se statistik på ex-operatörernas kontakter med psykiatrin och kriminalvården efter avslutad tjänst.

  SvaraRadera
 6. Typiskt att dom ska ha med en "somalisk fredspolitiker" i filmen.

  Stinker tillrättalagd pk lång väg.

  SvaraRadera
 7. En liten rättelse:

  "...vilket exempelvis skett med den militära underrättelsetjänsten, KSI, Kontoret för särskild inhämnting (Bonnier/DN). SOG/SSG/SIG är alltså hemligare än så."

  Artikeln du länkar till handlar om ett besök på MUST, inte KSI i sig.
  "Öppenheten når givetvis heller aldrig Kontoret för särskild inhämtning (KSI). Skulle det till äventyrs finnas en verklig Carl Hamilton så finns han där. Namnet på KSI-chefen och liksom på alla anställda är väl förborgade. Mustchefen upprepar entonigt att KSI sysslar med särskild inhämtning, "Thats it!", oavsett vad jag frågar om KSI."

  Jag vill påstå att KSI och dess verksamhet är mycket mer hemlig än SOG.

  SvaraRadera
 8. http://www.expressen.se/noje/1.2674507/sa-ska-persbrandt-tjana-pengar-pa-sin-kropp

  Till sin hjälp har han bland annat haft överste Hans Alm, tidigare chef för det hemliga specialförbandet SSG, Särskilda Skyddsgruppen. I början av förra året gav Hans Alm och fyra tidigare elitofficerare privat och exklusiv träning till Persbrandt i Karlsborg.

  Försvarsmakten och produktionsbolaget har in i det längsta försökt hemlighålla Alms del i produktionen, men nu bekräftar försvaret hans inbladning.
  - Utbildningen genomfördes i Karlsborg fredag till söndag vecka fyra förra året. Ingen annan person än Persbrandt fick utbildning, skriver presstalesmannen Philip Simon i ett mejl.
  Hans Alm var under många år den drivande kraften bakom SSG. Alm kommer ursprungligen från Amf1, kustjägarna, och är känd för att ibland ha haft en hård ledarstil. Han har under en period varit instruktör på fallskärmsjägarskolan i Karlsborg.
  Alm blev känd för allmänheten bland annat efter att han lett en grupp från SSG och fallskärmsjägarnas insatskompani i Kongo 2003. Svenskarna ingick i Operation Artemis under ledning av franska specialförband. I efterhand framkom att en ung kongoles utsatts för tortyr av fransmännen och att Alm inte rapporterat till Sverige om händelsen.

  SvaraRadera
 9. Kortsagt: fd SSG, inte av SSG/SOG.

  SvaraRadera
 10. Jag har hört historien om SSG i Kosovo från en svensk officerare som var på plats den dagen. För vad det nu kan tänkas vara värt.

  SvaraRadera
 11. Tack för omnämnandet, Lars. De fyskrav som FM lägger ut på webbsidan inför uttagningarna är en lägsta nivå för godkänt. Man vill visa var gränsen går för att få folk att förbereda sig i tillräcklig omfattning. Det sker inte alltid. Men om man avser genomföra uttagningarna med godkänt resultat får man allt sikta högre, framför allt inför fälttesterna som döljer sig bakom "marsch med ryggsäck".

  För karaktären Hamilton inspirerades Guillou såvitt jag vet av den verklige förlagan och valde därför naturligt flottans a-dyk. Men frågan är när den fiktive gjorde sin värnplikt. Där verkar det inte finnas några säkra källor (jag räknar inte Wikipedia dit).

  När vi för första gången möter Hamilton i Coq Rouge finns det referenser till "åtta år tidigare" och "ett par år efter Vietnams seger ... 1975". Alltså skulle han ha kunnat slinka igenom flottans utbildning innan den försvann, förutsatt att den då fortfarande genomfördes som vanligt. Men jag tror mer på teorin i stycket innan.

  Kul att vi lägger tid och kraft på att diskutera en fiktiv karaktär...

  SvaraRadera
 12. 15:37, problemet är att då var Persbrandts Hamilton 20 år 1975. För 37 år sedan, eftersom han skall komma från a-dyk, avsaknaden av treudden. Persbrandts Hamilton skall vara en gubbe på 57 år. Känns inte helt realistiskt om man alltså skall MÖP:a ur. Om SSG nu uppstod 1994, så skall han klarat av utbildningen 39 år gammal.

  En annan förklaring kan förstås vara att Persbrandts Hamilton inte är Guillous bok-Hamilton utan en yngre man som inte var någon form av attackdykare, utan har sin bakgrund från fältjägare eller något annat liknande.

  SvaraRadera
 13. Jag har läst Midvintermörker. Skrämmande och trovärdig handling men boken är ingen underhållning. Det är verkligen skandal att så mycket av vårt försvar har monterats ned.

  SvaraRadera
 14. Tack för ett riktigt roligt inlägg. Jag skrattade gott. För egen del så kommer jag dock avstå från att se Dramatenskådisen på vita duken. Jag har svårt för svenska filmer i denna kategori.

  SvaraRadera
 15. Ja, varken specialförbandens närvaro eller uppgifter i internationella insatser är ju så särskilt förtvivlat hemliga. De flesta som gjort ett par missioner har nog då och då träffat på dessa kanske förvånansvärt vanliga killar. Det är bara det att folk blir så upp i varv när det gäller sf. Det finns flera mycket "tråkigare" förband som sysslar med precis lika känslig verksamhet, kanske ännu mer så både hemma och utomlands, men flyger ledigt under möp-radarn. Vilket naturligtvis är bra.

  Jag skulle för övrigt inte vilja påstå att "prickskyttejakten" under kravallerna läckt ut. Den har beskrivits i betydligt mer öppna och pålitliga källor än Flashback. Det är lite som historien med viggenpiloten som skakade av sig en ryss så bra att ryssen hamnade i Östersjön: någon tror att de hört något hemligt som ingen annan vet och saker tar snurr och bara måste ju vara en skröna. Även när det visade sig att tidningarna skrev om det när det begav sig.

  Folk gillar helt enkelt saker som verkar lite hemliga och speciella, även när den lite gråare verkligheten finns mitt framför ögonen.

  SvaraRadera
 16. Om vi skall fortsätta diskutera fiktiva figurer så är det väl förresten inte alls konstigt med en Hamilton som gått igenom SSG-utbildningen vid 39-års ålder. Det är ingen ålder i dessa sammanhang. Särskilt inte som just denne fiktiva person inte direkt klampade in direkt från gatan.

  Förresten. "SOG:s träningsscheman" är till för att förbereda kroppen inför uttagningsproven och inget annat. De är förmodligen utformade av en idrottsofficer, så var inte orolig för att någon hemlighet spillts den vägen...

  Och om vi nu verkligen skall möpa loss, Lars, så gör man mantelrörelse på en pistol, inte på en automatkarbin.

  SvaraRadera
 17. Båtflykting2012-01-09 20:09

  Sista intagning till flottan var oktober 1978. Var själv intagen i juli Samma år.

  SvaraRadera
 18. Alltså som yngst född 1962 om man var "kanin".

  SvaraRadera
 19. Verklighetens Hamilton, Gunnar Ekberg, var inte attackdykare, han gjorde GU som röj/farbdykare i KA - vilket väl kallas amfdykare numera.

  SvaraRadera
 20. Varför så bitter?

  SvaraRadera
 21. Cornucopia: Guillou var inte vapenvägrare, se tex:

  http://newsmill.se/artikel/2009/11/11/jan-guillou-och-varnplikten

  samt

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1760083/las-chatten-med-jan-guillou

  Han tar även upp saken i boken "Ordets makt och vanmakt" om jag minns rätt.

  Orsakerna till hans avbrytande av värnplikten verkar det finnas flera uppfattningar om. Jag tror Guillou hävdar att det berodde på hans franska medborgarskap, men enligt artikeln ovan straffade han ut sig alternativt slutade frivilligt. Vi lär väl aldrig få veta vilket.

  SvaraRadera
 22. Gillar inte pulverpojken (eller kanske heter pulvergubbe i detta fallet) och det lilla jag sett av trailern bådar knappast gott. Filmen kommer väl dock knappast sänka hans "träffprocent" när han sin vana trogen går på stureplan och frågar alla kvinnor som kommer i hans väg om han kan få fresta med lite coitus. Nä, hoppar nog den filmen.
  http://jonas-ad.blogspot.com/2012/01/persbrandts-nya-nya-superkropp.html

  I övrigt tror jag säkert kvinnliga underättelseoperatörer kan vara riktigt bra i exempelvis Afrika. Afghanistan, nja kanske inte riktigt. Första försöket (innan specifika tjänsten skapades)dvs MOT Juliet var ju ett misslyckande på så många sätt. Mig veterligen är det fortfarande lika svårt för kvinnor som män att få kontakt med afghanska kvinnor...
  Blir ju förövrigt jättespännande med en hel del tjänster när Afghanistan tar slut, FM får nog se till att ordna ett nytt missionsområde. Kan bli lite knas med bl a rekryteringen annars kanske.

  Förövrigt är Fiendens Fiende den klart bästa filmatiseringen. Lönnfet Haber passar klockrent.

  /Tillsats

  SvaraRadera
 23. Angående referenserna till Hamilton på 70-talet så tror jag att man kör en liknande approach som James Bond; dvs. en ny historia varje gång, möjligen en lös koppling till filmen/boken innan.

  Jag har inget emot att Hamilton blir en svensk James Bond, även om det såklart svider att kommunisten Guilliou ligger bakom och inte en alfahane som Ian Fleming.
  Men man tager vad man haver.

  SvaraRadera
 24. Chris, ja vi som har läst vår Fleming kan ju konstatera att många av filmerna med samma titlar som hans böcker avviker rätt rejält från de litterära förlagorna. Dr No och From Russia with Love var väl någorlunda i linje med böckerna (även om ryska SMERSH byttes ut mot privata SPECTRE i From Russia... av någon antagligen politisk anledning).

  Men jmf Moonraker med boken. Inte mycket mer gemensamt än titeln där. Tidiga Connery-filmerna var väl någorlunda i linje med böckerna, men sedan spårade det ur allt mer tills böckerna var slut och det fick bli bara varumärke.

  SvaraRadera
 25. Persbrandt är ett skämt som gestalt för en specialoperatör. Men han är ju bara en stackars skådis som gör vad han tror är rätt.
  Kaj K är också ett skämt. Ett allmänt skämt -i alla fall i korridorerna på Fästningens nordligaste del. Att ha genomfört en värnplikt och lyckats genomföra grundkursen vid SSG ger ingen större operationell erfarenhet eller legitimitet i jakten på några slantar. Ett kort militärt CV, några mytbilder med kärv uppsyn och lite god fantasi är allt som behövs för att få MÖParna att strömma till. Dags att syna given?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vill jag antagligen inte veta vad de säger om Midvintermörker på Fästningens nordligaste del.

   Radera
 26. Angående SOG:s livaktsuppdrag i Afghanistan och på andra platser så är uppdragen ett problem för SOG. Operatörerna är måna om att deras identiteter hålls hemliga eftersom de ibland utför spaningsuppdrag. Därför används äldre operatörer som snart ska sluta operativ tjänst för livvaktsuppdragen.

  Operatörerna väcker ofta uppmärksamhet och nyfikenhet på bland vanliga soldater på utlandsmissioner. Det uppskattas inte när soldaterna försöker ta bilder av operatörerna. De vill ju vara hemliga och enligt min källa inom SOG-staben är de överkänsliga på den här punkten.

  SvaraRadera
 27. Angående Fiendens Fiende:

  Visst var den bra och undehållande men..... Misstagen i den var så stora (betydligt större än lösskottsanordningen på AK4).

  1. I första avsnittet råkade Hamilton ut för allt möjligt. fick medalj, blev anklagad för spioneri, träffade en tjej, åt middag med denna osv. allt detta skedde under i vart fall flera dagar. samtidigt: Stig Sandström är på en 24 timmars permisson och rymmer först på slutet av avsnittet!!!!

  2. Vad i alla dagar gjorde Hamilton i Moskva????? Större delen av tiden söp han och letade efter Stig Sandström. Ända ledtråden var ett foto med en byggnad som han inte visste var den låg...... men... det visste han ju. Bilden hade lämnats in av en svensk turist i Moskva. Hans guide berättade ju att de var i Ramenki!!!. varför frågade inte OP5 turisten var bilden var tatt???

  SvaraRadera
 28. Lite länge sedan det här inlägget men är inte det mest anmärkningsvärda med bilden på Persbrandt kavajen? Knapparna och deras placering är ju helt annorlunda än på den andra bilden. Det ser mer ut som en amerikansk än en svensk sjöofficersuniform, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, bra iaktaget.

   Persbrandt-uniformen är väl dessutom svart istället för mörkblå?

   Radera
 29. Sjukt oklart hur jag hamnade på det här inlägget, framförallt då jag inledde med att titta på youtube-klipp! Jag kan bara inte motstå att necroposta så här på kvällskvisten för den delen. Detta är väl säkert känt för dig vid det här laget (sisådär 4 år senare) men det du nämner om med SSG som klipper några skarpskyttar hände ju under kravallerna på KS09 och har definitivt inträffat. Annan källa än flashback att hänvisa till är ju till exempel försvarsmaktens egen erfarenhetsrapport, komplett med intervjuer med chef på plats (som då själv pratar om händelsen)

  SvaraRadera