Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-01-23 11:50

BITRE-117c: Rysk oljeexport upphör redan 2023 (uppdaterad)

Den indragna australiska myndighetsrapporten om peak oil, BITRE-117c (c för censurerad), innehåller en hel del intressant data. Exempelvis oljeproduktion för olika länder och regioner tillbaka till 1915, mätt i miljarder fat per år, Gb.

Euroasisk oljeproduktion
från BITRE-117c

Rapportens slutsats är att med start 2017 börjar oljeproduktionen falla på allvar i världen. Tittar man på anledningar till detta så kan man direkt isolera en kraschande rysk oljeproduktion. Se chart ute till höger.

Detta är smått uppseendeväckande, då Ryssland idag är världens största oljeproducent även om oljereserverna bara är en bråkdel av t ex Saudi-Arabiens. Rysslands redovisade reserver har i ungefär ett decennium legat fixerat på 60 miljarder fat olja, oavsett hur mycket olja man pumpar upp, men verkligheten är den att man har problem med att göra nya väsentliga fynd av olja i landet. Därav kommer oljeproduktionen dyka framöver i takt med att befintliga fält sinar.

Nu (icke-)publicerades BITRE-117c 2009 och arbetades alltså fram åren innan. Viktigt är därför att notera att rapporten än så länge haft fel om rysk oljeproduktion som stigit mer än rapporten förutspådde.

Därav kan man avfärda allt pga felaktigt utfall, felaktig metodik etc etc. Men det är rimligt att tro att det ligger något i att rysk oljeproduktion i närtid kommer börja falla tvärt. Enligt BITRE-117c inträffar det år 2016, men det kanske blir några år hit eller dit, det får framtiden utvisa.
Rysk historisk och prognosticerad
oljeproduktion, -konsumtion och -export

Samtidigt ökar rysk inhemsk oljekonsumtion med ca 3% om året, något som även skett rakt genom finanskrisen 2008 - 2009. Ryssland är också en bananrepublik där ca 85% av exporten kommer från råvaror, varav 75% från energi, främst i form av just olja eller fossilgas. Övrig export är till mycket stor del vapensystem och krigsmateriel.

Utgår man från fortsatt 3% ökning i den inhemska konsumtionen och att BITRE-117c har rätt så upphör rysk oljexport redan 2023

Detta är väsentligt tidigare än de 2030 som jag tidigare pratat om. Med en dansk oljeexport som upphör runt 2015 så kvarstår alltså bara Norge redan från 2023. Sverige importerar som bekant nästan all sin olja idag från Norge, Danmark och Ryssland, där Ryssland står för ca 50%. Även norsk oljeproduktion är redan i fritt fall.

Men mer akut är att ryska staten kommer få allvarliga ekonomiska problem redan innan 2023. Det sägs att landets statliga ekonomi förutsätter oljepris på över 85 USD idag och om exporten börjar falla på allvar från 2016 kommer landet snabbt få ekonomiska problem. Några större satsningar på alternativa bränslen för att ge befolkningen annat än fossila drivmedel i det enorma och vidsträckta Ryssland finns inte heller, speciellt inget som är på plats redan 2016. Så nog kommer man tvingas prioritera inhemsk konsumtion framför export. Vi pratar inte om ett direkt demokratiskt stabilt land här utan dessutom ett land som aggressivt rustar upp en krigsmakt med offensiva system.

Det gör också att betydelsen av den ryska fossilgasexporten kommer bli allt viktigare för Ryssland, liksom sökandet efter och exploateringen av fossila resurser i ett omtvistat Arktis. Detta får direkt säkerhetspolitiska konsekvenser och vi pratar inte om ett avlägset 2030 längre. Ryskt ökat fokus för militarisering, förband och förmågor riktade mot Arktis blir ur det perspektivet helt logiska.

Nu har alltså inte BITRE-117c haft rätt de senaste åren. Men det är möjligt att den puckel som man förväntade sig i produktionen framåt 2016 har tagits ut i förväg, eller att man bara ligger några år fel. Oavsett är det en intressant tanke att rysk oljeexport riskerar att upphöra helt redan 2023. Och innan dess kommer den snabbt bli väsentligt lägre.

Naturligtvis kommer man exportera olja även när  det inhemska behovet gör att man egentligen måste avstå, men det skulle i så fall handla om rejält mycket högre priser, priser på nivåer som kan ge samma reala intäkt som idag. Dessutom skulle den exporten sannolikt vara starkt politisk, där priset inte bara kan mätas i pengar.

Så vad tror ni? Hur sannolik är slutsatsen att Ryssland om lite drygt 10 år inte längre exporterar några större mängder olja?

Uppdatering: Kanada sparkar ut fyra ryska diplomater efter att en kanadensisk militär ertappats som spion. Naturligtvis handlar det om Arktis. Både Ryssland och Kanada förnekar förstås att de utsparkade diplomaterna har med spionaffären att göra. Även om diplomaterna så sent som nu i januari 2012 stod på listan över erkända diplomater så menar både Ryssland och Kanada helt samstämmigt att utvisningen omflyttningen bara handlar om normal rotation. Men väldigt plötslig sådan.


Den som inte tror att Rysslands styre prioriterar den egna befolkninge bör notera att man precis förbjöd prishöjningar på el och olja fram till presidentvalet i vår. Trots stigande oljepris.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Ligger alla läsare fortfarande i likvida medel? Är alla fortfarande positionerade för en värld i katastrof? Någon i negativa positioner? Några som bundit räntan lite väl länge?

  Att ha en mörk syn på framtiden är enkel och gör dig fattig. Att ha en ljus framtidstro är desto mer krävande men i det långa loppet mer givande.

  Lycka till alla negativa muppar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns gott om negativister på denna blogg, katastrofen är nära....
   Rädda blyga pojkar får aldrig kyssa vackra flickor / Sigge

   Radera
  2. Skitsnack!
   JAG har fått kyssa två!
   Dessvärre resulterade detta i förlängningen i tre kids...

   jungman Jansson

   Radera
  3. Svenska skolan... Det blir inga barn av att kyssa vackra flickor, jungman Jansson. Har man helt lagt ner sexualundervisningen eller vad är felet?

   Radera
  4. Anonym 02:58: Den mentaliteten fungerade inte speciellt bra på Påskön...

   Radera
  5. Jag skrev: i förlängningen
   Det var dubbeltydigt...
   Nej, jag mäter ej dylik
   Det var vad den komplexfyllde Strindberg stundtals syslade med.

   Isola Regina
   Ja, det var jag

   Radera
 2. Det är väl som så att det kan vara svårt att exportera något man inte har, men lyckligtvis så har ryssarna en kompis i vår regering. Och då Sverige är ordförande för arktiska rådet (eller vad det nu heter) så ska vi nog se att vår regering kommer att göra allt dom kan för att hålla sig vän med den ryska regeringen och därigenom tillåta dom att borra sönder Arktis. Det gäller ju att inte svika sina kompisar i öst för dom måste ju få valuta för alla sina miljoner dom har gett teflonadelsmannen.

  SvaraRadera
 3. Rysk oljeteknologi är hopplöst eftersatt...varken du eller rapporten har tagit hänsyn till de effekter medlemskapet i WTO nu medför...

  SvaraRadera
 4. Vi i Sverige är ju på väg att göra oss olje-oberoende enl vissa politiska falanger - så detta skall väl inte vara ett bekymmer för detta land :)
  Och skulle vi ändå behöva några fat kan vi bara köpa någon annanstans enl Ulf Svahn :)

  SvaraRadera
 5. Rysk energi behövs för att stabilisera landet. Gas kan ersätta bortfallen oljeexport. Gazprom har greppat Europa med flera fasta ledningar.
  Ett hot finns i den skiffergasutvinning som nu ger USA (sjukt) billig gas.
  Därför talar tom Ryska medier om att denna typ av gasutvinning är miljövidrig.
  Men avtagande oljeutvinning bör ge tilltagande oljepriser och skattelättnader i Ryssland: AOIL, Petrogrand och Gazprom ligger i portföljen!/Oppti

  SvaraRadera
 6. Det är väl bäst att de expanderar det ryska imperiet isåfall.

  SvaraRadera
 7. Frågan är om det bara är så att de inte drivit prospekteringsarbetet särskilt aktivt i Ryssland, och att det är därför de inte funnit så mycket nytt där jämfört med i tex Norge (om det nu är så).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norges oljeproduktion är i fullkomligt fritt fall, så om prospekteringsarbetet i Norge hjälpt speciellt kan man diskutera. Mildrat fallet möjligen.

   Radera
 8. Självklart är det inte så enkelt som att extrapolera nuvarande trend och säga "exporten upphör år x" . När oljan stiger i pris relativt annat så kommer ju de som idag exporterar i framtiden omvärdera sin egen oljeanvändnig. Men trenden indikerar helt klart en tight marknad och en väldigt annorlunda framtid.

  SvaraRadera
 9. Självklart är det inte så enkelt som att extrapolera nuvarande trend och säga "exporten upphör år x" . När oljan stiger i pris relativt annat så kommer ju de som idag exporterar i framtiden omvärdera sin egen oljeanvändnig. Men trenden indikerar helt klart en tight marknad och en väldigt annorlunda framtid.

  SvaraRadera
 10. Lägg in en fallande inhemsk oljekonsumtion så upphör fortfarande exporten innan 2030.

  SvaraRadera
 11. Jag funderade på varför EU härom dagen sade sig skola sluta köpa olja av Iran. Kan det vara så att inför anfallet på Libyen, där Kina var starkt representerat, delades oljereserverna upp ungefär som i mellanöstern efter första världskriget?

  Europa fick, enligt funderingen, Nordafrikas olja och Kina Irans. Jag tycker annars det var lite märkligt att Kina lät Europa, eller vilken paraplyorganisation det nu var, hålla på i Libyen? (Var där inte några hundra tusen kineser i Libyen innan anfallet?)

  /Foliehatten

  SvaraRadera
 12. Det är samma datum som Crash Watcher kommer fram till kan det vara därifrån dom har fått analysen eller är det en egen analys som dom gjort.

  http://crash-watcher.blogspot.com/2010/12/trends-in-russian-petroleum-production.html

  SvaraRadera
 13. Min gissning är att Ryssland stoppar oljeexporten på liknande sätt spannmålsexporten stoppades häromåret för att isolera den egna befolkningen från världsmarknadspriset. Resultatet i Sverige blir på liknande sätt som i Egypten. Men med mer fallhöjd. Vid denna tidpunkt har nog pengarna tappat sitt värde och pensionsfondernas obligationer blivit värdelösa. Det finns ett nytt slimmat socialbidrag från vaggan till graven och det har införts trots fackliga protester. Världshandeln har minskat och exportindustrin har dålig snurr på hjulen. Nya pengar i form av rättviseriksdaler har införts men problemet är att de inte räcker till löner och än mindre till skatter. Det gäller bara att klara sig. Makthavarna har inte fattat något av detta, trots att det inte är många år bort. Allt satsas på ett kort med bland annat koldioxidbekämpning, inrikes kulturell mångfald och global rättvisa. När det börjar gå utför så går det snabbt. Alla yngre bör inordna sitt liv efter detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, samtidigt som det inte är så enkelt som att extrapolera från tidigare data så kan man inte heller anta att allt blir bättre. Den geopolitiska faktorn är det många som missar. Vilka länder kommer att upphöra med exporter i förtid när de inser oljans riktiga värde?

   Radera
  2. Fysiska tillgångar kan inte trollas fram med en knapptryckning på fram vid ett tangentbord som digitala pengar kan. Därför stiger de fysiska tillgångarna i pris vid brist, oljan 5 x på 10 år...

   Radera
 14. Likaväl som det kan innebära att Ryssland bli mer militärt aggressivt kan det innebära att dom blir militärt svagare. Ett Ryssland utan olja kanske inte är en lika formidabel fiende som det ter sig idag för vissa här på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärnvapnen har de kvar så länge de har raketbränsle tankat i robotarna. Och man vill inte vara en svag granne till ett sönderfallande imperium.

   Sverige blir utan olja före Ryssland...

   Radera
 15. Det är inte export-stopp-året som är det intressanta utan när exportnedgången börjar ta fart. Det är då svårigheterna börjar.

  Den dan Ryssland exporterar sitt sista fat olja har vi för länge sen fått ett annat slags samhälle och troligen är det inte många som den dan som bryr sig om Rysslands olja längre.

  Den globala oljeexporten toppade år 2005 och har sen dess endast fallit svagt. Men den har MINSKAT trots att globala oljeproduktionen STIGIT under samma tid. Med TA-ögonen påsatta kallar jag detta en allvarlig negativ divergens.

  Den som vill grotta ner sig i Rysslands framtida oljeproduktion/export kan läsa ett gediget examensarbete som innehåller mer än bara Rysslands oljesituation:

  http://www.tsl.uu.se/uhdsg/Publications/Aram_Thesis.pdf

  Man anger Rysslands exportstoppår till mellan 2021 och 2065 beroende på antaganden om oljereserver, produktion och inhemsk konsumtion.

  SvaraRadera
 16. Nu när EU:s bojkott av Irans olja snart träder i kraft så köper Indien istället upp Irans Olja. Och de betalar i guld!

  I alla fall om man ska tro på Israeliska Debka.
  http://www.debka.com/article/21673/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant!

   /07:21 AM

   Radera
 17. Är olja också just-in-time precis som mat eller finns det jättelika tankar här i Sverige? Det borde vara relativt billigt att lagra olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges oljelager har lagts ner. Det fanns väldiga bergrum för detta. En bild där de åker båt i oljan som jag såg när jag var mindre kan nog hittas på internet.

   Radera
 18. Tack för en strålande blogg, tycker dock att din ryssfobi är tröttsam. Även de värsta skräckscenarion du målar upp om ett vilt härjande Ryssland bleknar i jämförelse med USA och NATO som ragglar runt och förgör stat efter stat i sin jakt på kontroll över det svarta guldet.

  SvaraRadera
 19. Måste vara trevligt att bo i ett land som har ett styre som prioriterar den egna befolkningen. Synd att man inte kan säga det om Sverige.

  SvaraRadera
 20. Hmmm...en "hemlig" rapport om Rysslands oljetillgångar som "råkat" läcka ut i media. Dessutom från en myndighet som sällan har haft rätt tidigare. Vad är nyhetsvärdet av detta...nära noll eller?

  /erik

  SvaraRadera