Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2012-01-21 15:17

Asymmetrisk boprisinformation

Billy Degerfeldt har nu under E24:s dödsvaka skrivit en artikel om assymetrisk information när det gäller bostadspriserna.

Problemet är att så fort det skall rapporteras något i media om bostadspriserna så vänder sig media till de "experter" som finns, och dessa är i princip bara mäklarföreträdare eller banktalesmän. Aktörer som tjänar på stigande bostadspriser. Som sådana upprepar man ständigt samma mantran, "inget ras", "stabil utveckling", "nu vänder det", "ingen bubbla" etc.


På andra sidan finns i princip bara Bengt Hansson vid Statens Bostadskreditnämnd som oberoende aktör man kan balansera ut haussarnas kommentarer med. Och möjligen undertecknad, som ibland blir tillfrågad. Så även den här gången, annars står Bengt Hansson för majoriteten av artikelns intervjuer.

Tidigare har ju KTH-professor Hans Lind bränt bort sig genom att ständigt haft fel timing så till den grad att han gav upp att ge prognoser. Grundproblemet är ju att bubblor är irrationella och går alltid att pumpa upp lite mer. Lind hade alltså rätt i sak, men fel i timing.

Men vid varje månatlig boprisrapport som Mäklarstatistik släpper så är det bara profit- och bonusdiarnas kommentarer man får höra. Inte ens från Finansinspektionen kan man få något att balansera ut med eftersom en av Sveriges envetnaste förnekare av bostadbubblan, Lars Frisell, huserar på myndigheten.

En annan försvårande faktor är ju att väldigt många journalister och myndighetspersoner förstås äger en bostad och det blir därmed en större tröskel att se saker som de är istället för att se saker som man vill se dem. Det är svårt att snacka ner sin egen massivt belånade position. Vilket får bolånetorskarna att anklaga de som ser negativt på bostadsmarknaden för att vara "hyresmuppar"

Öht är det ju intressant att marknaden faktiskt vek från våren 2011 trots allt massivt förnekande från "experterna". I princip har ju alla argument för de evigt stigande bostadspriserna fallit under året. Påståenden om bostadsbrist som drivande priserna måste ju ha varit fel eftersom priserna föll, samtidigt som byggandet på inget sätt ökade. Men så vet vi också att det var överskottet på billiga krediter som var den drivande orsaken till stigande priser, inte bristen på bostäder. Väldigt få svenskar är hemlösa och vi flyttar både hemifrån först i EU och bor på bland de största ytorna per capita, speciellt i högre åldrar. Någon bostadsbrist existerar inte. Däremot har vi ett överskott av människor som vill ha allt direkt och saknar tålamod.

Jag har åtminstone fått kommentera marknaden i E24 (x2), Rapport och Gotlands Tidningar vid det här laget. Alltid något.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Lb hus stora besvär
  Se Kritianstadsbladet!
  Eller har du kommenterat det redan!

  Isola Regina

  SvaraRadera
  Svar
  1. "
   – Det är bolånetaket, men också testen av kunderna från bankens sida. Officiellt är bolånetaket 85 procent, men de flesta bankerna använder 75 procent och sedan gör de en räntetest på de 25 procenten på 8, 9 procent. Det klarar inte folk, säger Anders Althin, styrelseordförande i LB-hus AB och vd för Esalp Invest AB som äger LB-hus.
   "

   http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/article1600290/LB-hus-kan-inte-betala-sina-skulder.html

   Radera
  2. No shit Sherlock! Välkommen till verkligenheten!

   Radera
 2. Hur stor andel av befolkningen måste vara hemlös enligt din definition av bostadsbrist?

  SvaraRadera
 3. 202 anställda var ganska mycket. Trodde inte LB-hus var så stora. Dock säger inte deras eventuella konkurs mig någonting; jag menar, har vi tre liknande bolag i Sverige eller har vi 3000?

  SvaraRadera
 4. SVD lyfter fram Stockholms byggplaner fram till 2030.
  Bengt Hansson uttalar sig: Det byggs för lite och för dyrt.
  http://www.svd.se/naringsliv/det-byggs-for-lite-och-for-dyrt_6785683.svd

  Vore kul att se den kalkyl som uppvisar lagom pris på bygget!
  Räcker 40 000 Kr per kvm när allt är färdigt? Nån som sett någon villa för under 4 Miljoner i storStockholmsområdet?
  I så fall ligger den inom en timme från centrala Stockholm?/Oppti

  SvaraRadera
 5. Kanske inte helt relaterat, men kolla in följande lya på hemnet
  http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-arsta-stockholms-kommun-slatbaksvagen-6-3297415

  Om man tittar på bilderna från mäklaren så kan man på två bilder tydligt se Midvintermörkers omslag. Det är ju helt fantastiskt med ironi från säljaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort. Detta är stort.

   Eller så är det för det snygga omslaget skull.

   Radera
  2. Plus gratis reklam på blogg, twitter och FB.

   Radera
  3. Läst boken. MÖP hette det så? Spännande med en massa parallellslalom och mycket militärt snack. Lättläst! Inspiration från alla dessa dödande spel som unga håller på med ,WOW eller vad de heter, misstänks.
   Har du sålt den till nån spelutvecklare?

   Radera
  4. Nej, inte sålt än... Kul att du gillade den iaf.

   Radera
 6. Brist pa experter är en sak, men ekonomimedia borde ju i alla fall försöka göra nagot som liknar journalistik. Jag vet inte om det är sant att de flesta ekonomiskribenter är idioter, men man kan ju lätt fa för sig det. När de intervjuar helt uppenbara intressegrupper i DI exv, kallas de inte ens mäklare eller bankradgivare längre, vilket ju redan är missvisande; istället kallas de "ränteproffs" eller nagon annan titel med suffixet proffs. Det är ju helt sjukt! Jag har sällan sett en hälsotidskrift fraga en glassförsäljare vad man ska äta när det är varmt, men i ekonomidelen kan man fraga en banksäljare om det inte är en bra idé att köpa fonder nu när det är skakigt.
  Egentligen är det nog mest forskare som är relevanta att fraga om man vill ha relevanta synpunkter som är objektiva, men forskare har en tendens att svara pa sätt som är knepigt att fa till rubriken med. Därför gar man till mäklaren istället, och accepterr att man far ett idiottips.

  SvaraRadera
 7. Ett viktigt tema.

  Satt och kollade in denna tråd på flashback om "varför man ska bo i BR".

  Skrämmande. Den gängse uppfattningen är i princip att OM man bor i HR istället för BR så är man dum i huvudet eller fattiglapp eftersom "på sikt går priset upp"(evigt stigande pris!) och man "betalar till sig själv"(trots att ingen amorterar).

  Inga argument öht.
  För Svenne så är de evigt stigande priserna en självklarhet.
  Om the american dream är mannen som bygger en förmögenhet med sina bara händer, så är "the swedish dream" drömmen om huspriset som skjuter mot höjden år efter år.

  /Realisten

  SvaraRadera
 8. di.se pumpar väl ut katastrofrubriker om bostadsmarknaden på löpande band?

  Ja, dessa hjärnspöken.

  Bubbelteoretikerna röker bäst på till The Amorphous Androgynous och deras A Monstrous Psychedelic Bubble Exploding in Your Mind Vol 1.

  Kan särskilt rekommendera The Lovers.

  FYI: The Amorphous Androgynous är Garry Cobain and Brian Dougans från duon The Future Sound of London

  SvaraRadera
 9. Hyresmupp är väl inte mer nedlåtande än bolånetorsk? Fjortisvokabulär vilket som.

  SvaraRadera
 10. De som tjänar mest på stigande bostadspriser är staten. Fy fasen va flis de drar in på stämpelskatt vid fastighetsköp och nya pantbrev

  SvaraRadera
 11. "Problemet är att så fort det skall rapporteras något i media om bostadspriserna så vänder sig media till de "experter" som finns, och dessa är i princip bara mäklarföreträdare eller banktalesmän. "

  Ett minst lika stort problem är alla dessa ekonomer knutna till en bank som alltid och i alla frågor gällande makro och mikro får uttala sig med rollen som opartiska i alla tidningar samt radio och TV, INGEN verkar ifrågasätta riktigheten att ha chefsekonomer från Swedbank och SEB som "opartiska" bollplank och förståsigpåare så fort det för pöbeln skall förklaras något om ekonomi.

  Är verkligen världen så komplex att ingen fattar nått ? :-)

  SvaraRadera
 12. Ursäkta min petighet, men det heter asymmetrisk.

  Motsatsen till symmetrisk -> a-symmetrisk.

  SvaraRadera
 13. Tim Harford om bostadspriser: http://timharford.com/2012/01/why-have-house-prices-stayed-so-high/

  SvaraRadera
 14. Känns ändå som om priserna utanför städerna är mer uppblåsta. Utan att veta säkert, men Sverige känns lite unikt där skillnaden att bo i centrum i en av våra 3 största städer, jämfört med att bo 1 timme utanför är förbluffande liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tyder på att folk betalar "vad de har råd med i månaden" när de köper eftersom de betalar nästan lika mycket för en villa 1,5 mil utanför en större stad som för en liknande villa 2 kilometer från centrum.

   Folk har alltså haft 0-koll och enbart handlat efter vad de tyckt sig haft råd med i månaden.

   Radera
  2. Jo, lättillgänglig konsumentkredit är en av USAs största uppfinningar, introducerades framgångsrikt på 20-talet och framåt. Och många i penningbranschen kopierade konceptet över hela världen.
   Så här är vi idag...

   Radera
  3. Du menar att kostnaden för att bo i en villa i Danderyd, Sollentuna och Täby är uppblåst eftersom en BR i city är värd flera miljoner?

   Gör om, gör rätt!

   Radera
  4. Jag menar i övriga världen känns det som skillnaden är betydligt större, i Sverige verkar det vara någon slags självklarhet att alla ska har råd att bo centralt. Jag menar dock inte att priserna i centrum är för låga, utan att priserna utanför städerna är än mer uppblåsta.

   Folk som bor utanför Sthlm, Göteborg, Malmö jobbar ju trots allt inne i stan och har ett helt annat beroende till kommunikation, bensinpriser, utbud etc. Om vi nu har ett peak-oil/deflation-scenario så borde rimligtvis en bostadskrasch slå hårdast på kranskommunerna.

   /2012 01:10

   Radera
 15. Och "experterna" knyter näven i fickan när det går att hitta saklig och relevant information på nätet :-)

  Det som förvånar mig är hur naiva folk är när de tror att en banktjänsteman talar i annat än egenintresse. Är det speciellt för just banktjänstemän eller gäller det alla andra brancher också?

  Nåväl, om ett par år finns det nog inte så många mäklare eller banktjänstemän kvar i Sverige, så problemet försvinner av sig själv.

  Helt OT. Vad sägs om att skriva något om kopplingen mellan skatteintäkter och bostadsmarknaden? Om nu omsättningen på bomarknaden har minskat med 25% så borde det börja kännas i moder Sveas plånbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik sundby2012-01-23 00:03

   trafikskolornas riksförbund, när dom får uttala sig om nyttan av ökade körkortklasser, eller det helsjuka i att det ska ta 7-8 år för sverige att införa EU regler om att du ska få köra en fordonskombination på 4.3 ton med vanligt B körkort i stället för som nu 3.5.

   Gissa vilka det är som bromsat detta förslag med allt i sin kraft, och passar på att ta betalt för en jävla massa onödiga E-körkort fram till år 2013?
   Eu förslaget klubbades för övrigt igenom redan 2006

   Radera
 16. di.se verkar nu ha tagit bort möjligheten att kommentera. (I a.fall för vissa artiklar..)
  http://di.se/Artiklar/2012/1/20/256573/Forsiktig-optimism-efter-forsta-visningshelgerna/?sr=23&tr=298809&rlt=0
  Skulle väl behöva lite mothugg men det är som sagt f.n. inte möjligt. /V.V.

  SvaraRadera
 17. Det är skriande brist på personal i malmfälten.
  Ni som har el/mek/svetskompetens. Kolla med arbetsförmedlaren. Välbetalda tjänster kommer hela tiden. 5000 personer ska anställas de närmaste 5 åren. Planera för er framtid, den finns i Norrbotten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kostar ett hus i Pajala?
   Gammalt-790 000 SEK (Bovision) 6 Mil till Pajala
   Nybyggt-Ej under 2 miljoner?

   Hur ser prisutvecklingen ut i en sån tillväxtregion tror ni?

   Radera
 18. På tal om hus, några som verkar ha fastnat i lånefällan på familjeliv:

  http://www.familjeliv.se/Forum-19-421/m63137429.html

  SvaraRadera
 19. Vad sägs om tjänsten "bostadskarriär" som mäklaren Husman Hagberg Kungsholmen erbjuder. Stor humor! Fast skrattet fastnar i halsen när man inser vidden av pyramidspelet med mantrat om ständig värdeökning, vilket detta bara är ett exempel på.

  "Dags att köpa din första bostad?

  Vi ordnar så att du blir köpklar genom att ge dig råd om skräddarsydda finansiella lösningar. Finns möjligheten kan även dina föräldrar stå med på lånet. Om värdet sedan stiger blir det hela en bra affär också, ni bestämmer själva för vem.

  Är du student och vill slippa att bo i andra hand och köa? Vi hjälper dig att skaffa ett tryggt eget boende, det gynnar studierna. Då betalar du både hyra till dig själv och kan tjäna på en eventuell värdestegring.

  Låt oss hjälpa dig att planera din bostadskarriär på bästa sätt.

  Fyll i kontaktformuläret här så kontaktar en av våra kunniga mäklare dig.

  Välkommen att bli nöjd du också!"

  SvaraRadera
 20. Tack för att du påtalar detta. En av de grejerna jag stör mig mest på. Framförallt di.se

  SvaraRadera
 21. Kommentar angående kvadratmeterpriset som ganska snabbt stigit från ca 17k till 18k enligt http://www.booli.se/? Samtidigt som annonstiden minskat och antal annonser stigit.

  SvaraRadera
 22. Till och med fiiiiiiina Lidingö börjar känna av sjunkande bopriser, trots ett förhållandevis litet utbud och väldigt höga priser och gräddhyllestatus.

  http://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-furutorp-elfvik-lidingo-kommun-furutorpsvagen-11-2985138

  http://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-hersby-lidingo-kommun-tulevagen-5-2984715

  SvaraRadera
 23. Gillar din sida, men kan bara konstatera att frågan om bopriser helt har havererat under senare år. Jag jobbar som mäklare sen 15 år och i perioder så går det fort att sälja hus och de går för mer än vad vi har värderat dem till och i perioder går det sämre och man får justera ner säljpriserna. Men helt ärligt, det är inget brusten bubbla om priserna går ner 10 procent och det är ingen boprisfest om de ökar med 3 % som media vill få det till. Nu är det kanske naturligt att jag inte kan gå på fest utan att tillfrågas om bopriser, men man hör det överallt.

  Hur däremot någon rationell människa vågar teckna ett bundet lån med dess inlåsningseffekter är för mig en gåta. Köp ett hus för 3,5 miljoner, bind lånet på 10 år, börja tjafsa över teppanyakihällen, skilj dig från frun och sälj för 3,5 miljoner och ta förlusten på mäklararvodet (1-5 %) och 750.000 till banken i ränteskillnadsersättning. Pang! Obegripligt.

  SvaraRadera
 24. Jacob - Sverige är en anomali när det gäller rörliga lån och det gör hela landets ekonomi mer utsatt för svängningar i ränteläget eftersom majoriteten av bolånetagarna tenderar att konsumera upp det överskott som uppstår i perioder av lågränta.

  En av de mer bespottade egenskaperna hos sub-primelånen var just ARM (adjustable rate mortages) - alltså rörlig ränta som efter en initial period med bunden rate höjdes.

  Du har en poäng (på inidvidnivå) men systemrisken för Sverige och svenska banker (med kortsiktig upplåning) är betydande.

  Ränteswappar FTW?

  /A.

  SvaraRadera