Cornucopia?

2011-12-31 16:11

Autentisk skrivmusikmix för Midvintermörker

Det finns åtminstone för mig många inspirationskällor när man skriver en bok som Midvintermörker. Andra böcker, filmer, TV-serier, verkliga händelser, historiska händelser och ... musik. Läsare har identifierat en del inspirationskällor korrekt, t ex Bob/Mike respektive Clancys Clarke/Chavez. Andra är mer svåridentifierade som t ex delar av epilogen Epitafium där t ex en inspiration är den brittiska TV-filmen Tumbledown. Och låtarna Forgotten Sons ("you're just another coffin and it's way down the Emerald Isle [...] on the news a nation mourns you, unknown soldier count the cost, for a second you'll be famous but labeled posthumous") av Marillion eller Brothers in Arms av Dire Straits ("these mist colored mountains are home now for me, but my home was in the lowlands and always will be") som får tona ut epilogens sista delkapitel.

Det är ändå nyårsafton och dessutom lördag, så ett mindre seriöst och mer personligt inlägg kan jag kosta på mig.

2011-12-30 12:02

Börsårets sista handelsdag: Öppen tråd

I dag är det som bekant kalenderårets sista handelsdag på världens börser.

Språkrådet: Börsrobot, robothandel, MÖP och foliehatt nya (?) ord

Språkrådet har kommit med sin lista över 2011 års nya ord (Bonnier/DN), som kanske inte skall tas speciellt seriöst.

2011-12-29 11:11

Det är inte bankernas fel att de är banker

Det är inte bankernas fel att de är banker. Banker är vinstdrivande företag som gör allt de kan för att maximera vinst åt sina aktieägare och bonus åt sina anställda. Ger man dem lillfingret tar de hela handen. Det ligger i bankens natur.

Svårt det där med bubblor

Marknadsbubblor är svårt för de mest högavlönade av partsinläggare.

2011-12-28 17:15

Hur mycket förstår Cornucopia?

Nu skall vi se. Låt mig slänga ut mig ett påstående:

1+1=2

Så.

Alla älskar gratisarbete och brända broar!

Efter att återpubliceringen av bloggen via E24 rann ut i sanden i och med förre VD:ns avgång och sajtens nedläggning så fick jag ett erbjudande från en annan sajt som gärna ville återpublicera den här bloggen. Gratis, trots att man själva är en kommersiell sajt finansierad av "big money". Andra bloggare har dock nappat på det.

Dagens sportcitat

Hos Bonnier/DN/TT begåvas vi med följande fantastiska citat om 2010: "Den spirande återhämtningen efter den förra finanskrisen såg så lovande ut förra året."

Seriöst alltså.

ECB trycker pengar och börserna faller svagt

ECB fortsätter att trycka ut enorma summor pengar via lån till de europeiska bankerna.

2011-12-27 17:20

Framstegsmyten och undergångsmyten

Sitter här med ett förhands/recensionsexemplar av bloggrannen (Effektbloggen) David Jonstads bok Kollaps - Livet vid civilsationens slut (Bokus 181:-, släpps i början av januari) och baserat på det jag läst än så länge så bör det vara obligatorisk läsning för alla bloggens läsare.

Inledningsvis tar Jonstad upp framstegsmyten och undergångsmyten, det senare det där tjafset om jordens undergång, apokalypsen. 

Det amerikanska fossilgasundret?

Schibsted/SvD hade idag en extremt tramsig artikel om den amerikanska miljövidriga skiffergasen och den renässans den inneburit för delar av USA:s energisektor. Bland tramset så avfärdas t ex peak oil, trots att USA:s oljeproduktion i princip fallit varje år sedan deras nationella peak oil 1971.

Är det post-industriella samhället antidemokratiskt?

En förutsättning för demokrati har varit att alla samhällsgrupper har deltagit i samhällsbygget under den industriella erans fossildrivna samhälle. Oavsett begåvningsnivå har det fram till brytpunkten runt 1980 varit möjligt för samtliga att vara delaktiga i samhällsbygget.

Guldet vs OMXS30 inför årsskiftet

Lite tidigt kanske, då året inte är över än, men dags för en titt på hur guldet gått i jämförelse med Stockholmsbörsen, som exemplifierat av börsindexet OMXS30.

2011-12-26 11:36

Hur har dina portföljer utvecklats under 2011?

Dags att summera året som håller på att avslutas. 

Veckans undersökning blir hur dina portföljer, alla kategorier av tillgångar (aktier, fonder, råvaror och obligationer), har utvecklats under året? Undersökningen löper till den 1:a januari så ni kan ändra era svar under veckan beroende på utvecklingen, men svara gärna redan nu.

OMXS30 har fallit 15% sedan årsskiftet så allt som är bättre än -15% har iaf klått börsindex.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är anonymt för mig.

Anonymous förnekar angreppet på Stratfor

Hackerkollektivet Anonymous förnekar att de skulle ha angripit Stratfor i julhelgen (pressrelease hos Pastebin).

Visdom från verkligheten

Det finns tonvis med litteratur om hur du skall starta eller driva ett företag. Men de är sällan speciellt roande utan ofta rätt tung och träig litteratur. Här är Tore Friskopps bok Sagor från verkligheten (199:- i begränsad utgåva från författarens hemsida) en frisk fläkt i all sin enkelhet.

2011-12-25 16:05

Ombildning till hyresrätt

Blev uppmärksammad på ett ovanligt specialfall ifrån Malmö, där en bostadsrättsförening ombildas till hyresrätt. Inte pga föreningens ekonomi, som visserligen periodvis varit så dålig att fjärrvärmen stängts av, utan för att man har för få medlemmar (Sydsvenskan)

Stratfor hackat

Via bl a Zero Hedge (och kundmail till oss olika former av prenumeranter) nåddes vi under natten av nyheten att den privata underrättelseanalystjänsten Stratfor blivit hackat av kollektivet Anonymous.

2011-12-24 10:15

God Jul!

Det är INTE en iPhone-bild! Det syns på kvaliteten.
God Jul på er allihop!

För att ha lite interaktivitet så kan ni ute till höger svara på om ni öppnar julklappar före eller efter Kalle Anka.

Och vad blev årets bästa och sämsta julkapp?

2011-12-23 16:38

Deutsche Bank: Den grå tidsåldern har börjat

I september släppte Deutsche Bank en rapport med titeln A Roadmap for the Grey Age författad av Jim Reid och Nick Burns. Den som behärskar sin Google-Fu kan antagligen hitta hela rapporten läsbar på nätet.

Rapporten säger i stort sett samma sak som jag upprepade gånger skrivit om på bloggen, nämligen att perioden 1982 - 2007 var ett undantag vad gällde real avkastning på aktier och att det nu är tillbaka till normalläge som gäller. Det räcker förstås med att titta på börsindex för att konstatera detta, men i rapporten framkommer det också att konjunkturcyklerna (eng business cycle) har varit ovanligt långa under perioden, vilket har gett stora reala uppgångar i aktier. Men sedan konjunkturen toppade 2007 har man istället återgått till korta konjunkturcykler.

Winter wonderland

Så här i de gamla svensk-danska gränsbygderna i Västsverige ändrar sig klimatzonerna på korta avstånd, både med avståndet från kusten eller större sjöar, såväl som med den snabbt stigande höjden över havet. På några kilometer kan höjdskillnaden handla om 100 - 150 meter, från bara 5-20 m över havet till 100 - 170m över havet.

Smörbrist igen

Så var det dags igen. Smörbrist även i Sverige. Höstens tidigare problem har egentligen inte försvunnit, utan det har under hösten istället varit brist på smör i både Finland och speciellt i vårt sovjetiska grannland Norge. Den norska bristen har fått viss uppmärksamhet pga de svarta marknader och den smuggelimport som uppstått, men om finsk smörbrist har det inte rapporterats så mycket.

2011-12-22 11:16

Tjuvkika på Avanzas nya sajt

Avanza har just smyglanserat sin nya sajt.

Glädjen över i Australien?

Börserna i de asiatiska tidszonerna faller nu på morgonen.

2011-12-21 15:39

"Vi skall inte jaga en hel ungdomsgeneration"

"Vi skall inte jaga en hel ungdomsgeneration" - Fredrik Reinfeldt (m) 2006

Konjunkturbarometern ner till 92.8

Som jag skrev igår låg förväntningarna på konjunkturbarometer på 93.2 baserat på expertisens gissningar.

Svensken några dagar från svält

Livsmedelsverket har på uppdrag av Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI släppt en föredömlig rapport vid namn Livsmedelsförsörjning i ett krisperspektiv (PDF). Den visar på hur försörjningsläget när det gäller mat i Sverige.

Kraftigt upp på börserna världen över

Tack vare statistikglädje tjurrusade världens börser under gårdagen. Uppgången fortsatte förstås i Asien.

2011-12-20 11:42

Räntesänkningen - Alla talar om bolånen, ingen om ekonomin

Den svenska konjunkturen fortsätter att försvagas (se tidigare inlägg), vilket fått Riksbanken att sänka sin styrränta, reporäntan (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP), för att enligt de ekonomiska hypoteserna stimulera ekonomin.

Så synliga är dina synder

På Internet kan alla höra dig skrika. Eller ingen. Men det är åtminstone väldigt enkelt att fastställa från vilken IP-address det skett fildelning.

Konjunkturgissningar över tiden

Som ett tydligt exempel på att man skall ta alla BNP-gissningar med en rejäl portion skepticism så kan man titta på hur dessa högkvalificerade prognoser, utförda av högavlönade och högutbildade prognosmakare förändras över tiden.

2011-12-19 16:39

Arbetslösheten i Västra Götaland och Trestadsområdet

Västra Götaland har lägre arbetslöshet än snittet i riket, men det så kallade Trestadsområdet med de tre tätt packade fd industritunga städerna Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla ligger klart över snittet vad gäller arbetslöshet i Sverige.

Industrisamhällets död - vad har lagts ner på din ort?

Sverige fortsätter med Saabs nedläggning vandringen mot det post-industriella samhället där okvalificerad arbetskraft är överflödig och kräver statlig subvention för att någon skall ha lust att köpa dem, t ex RUT, ROT eller KROG.

Tids nog kommer även tjänstearbetena att försvinna under rådande utveckling. Trots allt spottar Kina och Indien ur sig fler högkvalificerade civilingenjörer om året än vad vi kanske har i Sverige totalt. Det enda vi har är ren rörelsemängd, momentum, som gör att samhället inte retarderar helt och direkt. Jämför med Storbritannien som fortfarande 66 år efter imperiets fall i och med 2:a världskrigets slut fortfarande är ett kulturellt och finansiellt centrum. Även om total skuldsättning för Storbritannien nu är uppe i 950% av BNP (ZeroHedge).

Oroligt i Kazakhstan

Den forna sovjetrepubliken Kazakhstan är en av världens största oljexportörer med en oljexport på drygt 1.5 miljoner fat olja per dag för 2010. Det är något större export än exempelvis Libyen. Landet har en väldigt låg inhemsk oljekonsumtion, trots att det vidsträckta landet har 16 miljoner invånare.

Dödskampen inte över än för Trollhättan

Trots att Saab Automobile till slut begärts i konkurs så är inte dödskampen över än. Vi är många som från början påtalat ohållbarheten i Saab Automobile både på kort- och lång sikt och menat att det hade varit bättre att låta bolaget gå i konkurs snabbt istället för att hålla folks naiva förhoppningar i liv i flera år.

Nedåt i Asien

Julafton inträffar visserligen på en lördag i år, vilket minimerar antalet lediga dagar för lönearbetare den här julen. Även nyårshelgen inträffar ju på en lördag-söndag.

2011-12-18 17:07

Veckans frågor!

Tänkte som veckans fråga undra vem ni tyckte var bäst respektive sämst av skribenterna i Länsförsäkringars antologi Vägen ur krisen? Dock förväntar jag mig inte att speciellt många orkar läsa igenom alla 172 sidorna, eller ens några av essäerna.

Så förutom att fråga om det så ställer jag en mer populistisk fråga, nämligen om ni handlar julklappar på någon form av kredit?

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningarna.

Vägen ur krisen???

Länsförsäkringar  har släppt en antologi med den tveksamma titeln Vägen ur krisen (PressmeddelandePDF 172 sidor 1.8 Mb). I den skriver ett dussintal kända profiler från finans, bankväsendet och media om den nuvarande ekonomiska skuld- och finanskrisen.

Läsvärt, även om man knappast kan hålla med om allt som skrivs. Bra soffläsning för er som vill ha lugnt julmys nu på söndagen. Glögg, pepparkakor, överdosering på socker och Vägen ur krisen. Fast jag tycker inte den ger svaret på vägen ur krisen. Möjligen vägen till krisen.

2011-12-17 18:21

ZH: Federal Reserve räddade en bank i tisdags

I tysthet skall Federal Reserve räddat en större amerikansk eller europeisk bank från att gå omkull i tisdags.

När passerar bensinpriset 20:- per liter?

Bransch- och lobbyorganisationen, det kända peak oil-förnekar Svenska Petroleum Institutet (SPI) har bytt namn till Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Uppdateringar i kalendariet - föreläsning i Linköping

Har två preliminära bokningar i kalendariet som kan vara av intresse för en del av bloggens läsare.

2011-12-16 14:55

Massiv Hemnet-reset hos Skånegårdar

Som bekant har Hemnet gått ut och sagt att de skulle stoppa otyget att mäklare tog bort och lade till gårdar igen, så att det skulle se ut som att det inte rörde sig om svårsålda objekt, utan nya objekt. Det var förstås bara tomma ord från Hemnet. Ibland blir det fortfarande pinsamt uppenbart när det sker Hemnet-resets.

Svenska hushålls skuldkostnadsindex

Förnekare av bostadsbubblans existens använder som bekant alla möjliga argument för att stödja sin uppfattning, t ex höjd disponibel inkomst, bostadsbrist, inflation, höjda löner eller att låga räntor är här för att stanna.

Swedbanks bolåneräntor

Håller på med ett annat blogginlägg, men som en del av det har jag plockat fram Swedbanks historiska bolåneräntor (källa: Swedbank).

Högre räntor och villaägargnäll

Bloggrannen Musik @ Centrifugen rapporterar att åtta av världens största banker fick sänkt kreditbetyg som julklapp från Fitch. I sig inget överraskande och i sig något som kommer höja marknadsräntorna för dessa banker.

2011-12-15 16:46

Kreditbaserade pengar som slaveri

Hos mediakooperativet Fria Tidningen finns en intressant om än väldigt teoretisk intervju med författaren och docenten (=akademisk titel som en doktor får efter att ha publicerat tillräckligt många artiklar i vetenskapliga tidsskrifter som förstanamn, samt undervisat en viss mängd, om nu någon undrade) i antropologi David Graeber.

Sveriges bästa MSM-ekonomisajt, E24, läggs ner

Dagens Media rapporterar att Schibsteds E24 läggs ner (E+T/Dagens Media, Schibsted/SvD, Bonnier/Resumé och Bonnier/Resumé). Synd.

Avgiftsfria bostadsrätter - svensk subprime

There aint no such thing as a free lunch - TANSTAAFL - Det finns inga gratisluncher

I sina allt mer desperata försök att dumpa ut beståndet av nybyggda eller pågående bostadsrättsprojekt i storstäderna har som bekant byggbolagen infört lockbeten som avgiftsfritt eller att byggbolagen skall stå för speciella förmånliga topplån så att man kan runda bolånetaket. 

Dagens post

Post är generellt rätt tröttsamt. Alla dessa som vill mig något utan att jag frågat efter det. Vill de inte ha betalt så vill de att jag skall bli kund i någon form eller så vill de informera om något jag inte bryr mig om, alternativt redovisa något på papper som jag själv kan se på datorskärmen.

BNP-gissningar: Medelgissning för 2012 är 1.21%

SBAB har nu kommit in med en gissning om svensk BNP för i år och kommande år.

Ras i guldpriserna

Det finns fortfarande de som tror på hyperinflation och att centralbankerna via sina digitala sedelpressar skall rädda marknadernas nominella priser, frälsa de överbelånade och rädda (?) ekonomin. Problemet är att för att sedelpressarna skall "fungera" och ordna hög inflation så måste pengarna cirkulera i ekonomin och räntorna förbli låga.

2011-12-14 18:43

Bostadspriserna i Göteborg svajar

Mäklarstatistik släppte sin nya data för priserna på bostäder i Sverige idag (Bonnier/DN/TTSchibsted/SvD/TTStampen/GP/TTBonnier/Sydsvenskan/TT). Mäklarstatistik rapporterar om nedgångar över hela landet, förstås undantaget centrala Stockholm. Men det tar inte hänsyn till vad som sålts.

Det innebär också att Valueguards kvalitetsjusterade statistik är uppdaterad, som alltså tar hänsyn till vad som såldes och inte bara medelpriset per kvadratmeter.

Tillgångar varierar, skulder består

SEB släppte idag sin sparbarometer för de svenska hushållen, där det påtalas i media att tillgångarna föll 5%, mestadels pga börsraset. Samtidigt ökade förstås skulderna, med 5.5%, förmodligen i årstakt. Se SEB:s egna pressmeddelande (inklusive snygga grafer i ett bifogat dokument) för mer information.

Bopriskraschen fortsätter i Malmö

Mäklarstatistik släppte sin nya data för priserna på bostäder i Sverige idag (Bonnier/DN/TTSchibsted/SvD/TTStampen/GP/TT, Bonnier/Sydsvenskan/TT). Mäklarstatistik rapporterar om nedgångar över hela landet, förstås undantaget centrala Stockholm. Men det tar inte hänsyn till vad som sålts.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Stockholm

Mäklarstatistik släppte sin nya data för priserna på bostäder i Sverige idag (Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT, Stampen/GP/TT). Mäklarstatistik rapporterar om nedgångar över hela landet, förstås undantaget centrala Stockholm. Men det tar inte hänsyn till vad som sålts.

Losskoppling för OMXS30?

Utvecklingen på de europeiska börserna var under gårdagen inte alls så stark som för Stockholmsbörsen, som dock föll tillbaka mot stängningen efter att ha legat en bra bit över +2% under dagen. Exempelvis föll både tyska DAX och franska CAC-40.

2011-12-13 19:51

Bitcoins uppgång och fall hos Wired

Wired har en utmärkt och lång artikel om "valutan" Bitcoins uppgång och fall, The Rise and Fall of Bitcoin (läsartips, tack).

Commerzbank och motpartsrisken

Tysklands näst största bank, Commerzbank, har stora problem och kan behöva räddas av tyska staten (Schibsted/E24). Tyska staten är redan delägare av banken som behöver kapitaltillskott för att inte få för lågt eget kapital. Man fick pengar så sent som i somras men behöver alltså pengar igen.

Klass 3-varning Ätran

Ibland regnar det inte, utan det öser ner.

Det svenska luftvärnet idag och i framtiden

Semper metam contingiumus

För några veckor sedan var jag på inbjudan på besök hos Luftvärnsregementet runt Galgberget i Halmstad. Bland annat fick jag en dragning om Halmstad Garnison från ställföreträdande regementschef och en presentation av luftvärnet idag och i framtiden av chefen för MLSS (Mark-luftstridsskolan) som ansvarar för utbildning och utveckling inom luftvärnet. Besöket sammanföll med Försvarsmaktens generaldirektörs besök, vilket innebär att jag också fick förevisat mig de vapensystem som luftvärnet förfogar över i skarp drift, inklusive stridsledningscentralen GBADOC, UndE23, EldE97 och EldE70.

Trenden intakt nedåt i OMXS30

Börserna fortsätter ner i de asiatiska tidszonerna. I sig betyder det inget annat än att man följer efter fallen i USA och Europa igår. Stockholmsbörsen kan mycket väl öppna uppåt eftersom de amerikanska börserna steg något efter europeisk stängning.

2011-12-12 10:17

SEB: Allt fler tror återigen på fallande bostadspriser

SEB släppte nyss sin boprisindikator (pressmeddelande, Schibsted/SvD/TT, Bonnier/DN/TT), som baserar sig på en enkätundersökning som Demoskop utför en gång i månaden åt banken. Indikatorn är noll om lika många tror på stigande bostadspriser som på fallande bostadspriser och alltså negativ när en majoritet tror på fallande priser.

Rätt i sida, fel i längd!

En del av er tror kanske att  jag ser mina tvärsäkra uttalanden, prognoser, profetior eller scenarion som någon sanning. Det gör jag naturligtvis inte. Problemet med att ständigt ha självinsikt är att jag förutsätter att alla andra också har denna insikt.

UBS: Att gå ur euron kostar 10 000 euro per person

I september släppte UBS en Global Economic Perpectives (googla UBS Global Economic Perspectives 2011) där man bland annat listade kostnaden för att behålla respektive gå ur eurosystemet. Till en början konstaterade man att euron i dess nuvarande form är en helt ohållbar konstruktion - antingen måste man ändra strukturen eller så måste medlemmar lämna.

Too big to save?

I Lettland (Schibsted/SvD/TT) har man fått för sig att Swedbank skall gå i konkurs och har påbörjat en uttagsanstormning (eng bank run). Antagligen förelåg ingen akut situation ens i Swedbanks lokala bank, men frågan blir förstås hur länge denna anstormning kommer pågå och hur länge moderbolaget i Sverige har lust att fylla på med pengar för att klara kapitaltäckningskraven.

2011-12-11 11:33

Bostadsbubblan avsevärt värre än runt 1990 - även logaritmiskt

I grunden finns det inget fel med att bostadspriser stiger, även om skattesystemet gör att staten får anspråk på ett antal procent av din bostad vid nominella prisuppgångar i form av latent reavinstsskatt, även om det är precis samma bostad som tidigare.

Inte intressant att bo klokt?

Tillägg: Bobubbla har nu en läsarbild som konstaterar att inte ett enda spadtag är taget på platsen ifråga. Blir nog pengarna tillbaka för de som "köpt".

Bloggrannen Bobubbla sätter fingret på ett av Skanska och IKEA:s BoKlok-projekt i Göteborg, dvs relativt billiga nyproducerade bostadsrätter.

Det rör sig om ett radhusprojekt i Biskopsgården på Hisingen. Sedan i maj har man lyckats sälja sex lägenheter och har reservationer på två stycken. Av femtio. Bostadsrättsföreningen som snart har inflyttning har alltså bara sålt 16% av radhusen.

2011-12-10 20:31

Gräddhyllan Onsala hotad av 150kg mina

Det är inte bara i Tyskland man hittar gamla tunga bomber från Andra världskriget. I eftermiddag drev en 150kg tung mina iland söder om Hanhals Holme i Kungsbackafjorden (MSB Krisinformation, Polisen Halland, provinsialblaskan Stampen/GP).

Säkerhetszonen är 900m och pga vädret kan inte experterna från Ammunitionsröj hos Luftvärnsregementet i Halmstad desarmera monstret, utan det får ligga i väntan på bättre väderlek. Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utgått med sirener och allt.

MSB: Krig, blockad, varaktig resursbrist eller ekonomisk kris existerar inte

Dags för ett positivt inlägg igen!

Snömos från SMHI

I torsdags varnade som bekant SMHI för snöoväder. Undantaget Gävleborg, Västernorrland och Kattegatt (högt vattenstånd) så handlade det om en varning klass 1, den lägsta varningen på SMHI:s tregradiga skala.

2011-12-09 14:50

Bevis på valfusket i Ryssland

Via Kalle Kniiviläs blogg kan vi läsa om statistiska bevis för valfusket i söndagens ryska val.

Svante1 has left the building!

Vi har alla lärt oss att känna och älska läsaren med signaturen Svante1. Vad annat kan man göra med någon som ståndaktigt orkar säga emot alla de permabjörnar som dominerar bland bloggens läsare?

2011-12-08 14:15

Björnen slog till

I ett tidigare blogginlägg varnade jag för sk Bear-derivat och att långsiktiga köpare av dessa över tiden kan få se korrekt marknadsanalys resultera i uteblivna vinster. Fallande börser är nämligen volatila och volatiliteten äter upp vinsterna i Bear-konstruktionen.

Handelsbanken och Svenskt Näringsliv positiva till svensk ekonomi

Det gnälls (dvs klagas) över att den här bloggen är negativ. En del tror rent av att jag är en negativ person, men de har som sagt bara läst en blogg.

Så dags för lite goda nyheter via Schibsted/SvD/TT.

Kommuners spekulation i "obligationer"

Håkan Juholts hemkommun, en kommun han varit med och byggt upp socialdemokraturen i, har som goda sossar använt skattebetalarnas pengar till spekulation. Det handlar om 170 MSEK, drygt 6000:- per invånare, bebis såväl som pensionär, i kommunen, som under (s)+(v)-dominerad fullmäktige satsades på obligationer.

Dags för peak oil att äntra mediascenen på allvar?

Frågan om peak oil (oljetoppen, oljekulmen eller kanske oljekrönet på svenska) har de senaste 10 åren funnits i bakgrunden inom ekonomi och nyhetsrapportering. Själv har jag deltagit i debatten och utvecklingen sedan 1998, men frågan har aldrig riktigt kommit fram speciellt väl i media, undantaget en och annan artikel på dagspressens kultursidor, där toleransen för frågor som bryter mot invanda vanföreställningar lättare kan tillåtas.

2011-12-07 20:31

Det skall vara gott att vara 1%

Nu avbryter vi ordinarie sändningar för ett reklaminslag.

Populisten Reinfeldt: EU-krisen handlar om våra huslån och vår konsumtion

"Det kommer få stort genomslag i hela Europa, vad vi får betala i huslån, på vår konsumtion" - Fredrik Reinfeldt till DI.se
Populisten Fredrik Reinfeldt (m) vet hur man skall få svenska folket med på noterna om att utan parlamentariskt inflytande (=Riksdagen) ändra EU-fördraget i riktning mot en finanspolitisk union. Han hotar med att skuldkrisen kommer drabba bolånetorskarnas bostadslån och svenskarnas älskade konsumtion.

Karl Sigfrid (m): Inget mandat för fördragsändring gavs

Karl Sigfrid (m), suppleant i EU-nämnden kommenterade just i tidigare inlägg som uppmanade att säga nej till en fördragsändring av EU-fördraget i blindo. Han skrev följande:

Den underbara ryska vintern?

"Med det dramatiska valresultaten både i valet till det ryska parlamentet och i presidentvalet [...] hade rysk utrikespolitik förändrats radikalt. Så här i efterhand hade alla bedömare förstås sagt att valresultatet och de stora förändringar det innebar hade varit förväntade. Alla tecken hade funnits där." - "Kapitel 1 - Jakt på svenskhare", Midvintermörker,  Lars Wilderäng

I Aktuellt igår ägnades tydligen nio minuter åt Etiopien, medan valet i Moskva fick 1 minut. Att Putinregimen skickat in militär (inrikestrupperna, stående styrkor som är till för att kväsa befolkningen i denna "demokrati") till Moskva, gripit ledande företrädare för oppositionen etc nämndes inte alls i svensk TV.

Detta kan sättas i tvär kontrast mot den euroforiska rapporteringen om "den underbara arabiska våren" och hur de nordafrikanska regimerna satte in polis mot sin befolkning i exempelvis Egypten eller Tunisien. 

Schibsted/SvD nämner peak oil exports

I en artikel om den krisande tankrederinäringen nämner Schibsted i förbifarten, antagligen omedvetet, fenomenet peak oil exports, vilket inträffade 2005.

Vilka sektorer har gått bäst på börsen?

Via bloggrannen Tobbe Rosén på Winning Trading fick jag lite olika charts för hur huvudsektorerna på Stockholmsbörsen utvecklat sig relaterat till indexet OMXS30. Fick även en chart från norska Infront. Källor till charts i inlägget är Winning Trading om inget annat anges.

Mindre än 10% av svenskarna vill införa euron

Stödet för att införa euron som valuta i Sverige har enligt en opinionsundersökning från SKOP i princip utraderats. Vi pratar om så kompakta opinionssiffror att media i princip inte har skrivit ett ord om resultatet (OK, Nyhetsbyrån Direkt nämnde det, men inga rubriker hos vår eurovänliga storstadspress, även P1 Morgon, men SR skrev inget om det på nätet)

2011-12-06 18:21

Protestera mot förändringen av EU-fördraget hos EU-nämndens ledamöter

I morgon kommer Riksdagens EU-nämnd besluta hur de skall ställa sig till Merkozys förslag om ett ändrat EU-fördrag, utan att få läsa vad förslaget innebär annat än via media (Bonnier/DI, som för övrigt just råkat skriva om att insättningsgarantin upphör att gälla om euro kraschar eller försvinner, fyra dagar efter jag på läsarförslag skrev om det. Jag är dock inte bitter, utan lämnar till skillnad mot Bonnier/DI referenser och länkar när jag snor något).

Schibsted/SvD rippar WSJ men glömmer pinsamt nog Sverige

Wall Street Journal hade igår en artikel (länk till WSJ) om att det euroland som har högst privat skuldsättning i förhållande till hushållens disponibla inkomst är Nederländerna och inte något BIGPIS FUK-land.

Efter varje fest måste man städa. Även bostadsfesten.

Swedbanks mäklarbyrå Fastighetsbyrån har upptäckt att det finns de som tjänat pengar (åtminstone på pappret) på bostadsbubblan. Och då menar jag inte Fastighetsbyråns mäklare, utan en och annan bostadsköpare.

Duh! (kort för "är du/ni korkad(e) som inte fattat det förrän nu")

Rysk tankesmedja: Valresultatet gör att Putin letar yttre fiender

I dagens Göteborgs-Posten (döda-träd-versionen, hittar inte artikeln på nätet), säger den ryska tankesmedjan Mercator att man tror att Putinregimen efter gårdagens misslyckade val kommer leta externa fiender och börja föra en betydligt aggressivare utrikespolitik. Att muta till sig röster och väljarstöd har inte fungerat - trots att man höjt statliga och militära löner mm så svek väljarna Putins parti Förenade Ryssland.

Ingen återhämtning förrän efter 2020?

Jag försöker i möjligaste mån inte bara upprepa vad som skrivs på ZeroHedge, även om det är en av många källor för artikeluppslag jag använder. Trots allt kan ni själva läsa ZeroHedge och behöver knappast upprepningar på den här bloggen.

Ett meningslöst gytter

Min tanke för morgonens blogginlägg var att göra en ordentlig sammanställande chart över alla sektorindex på Stockholmsbörsen. Det gick inte, iaf inte på den tid jag har till förfogande på morgonen.

2011-12-05 17:18

Merkozy skriver om EU-fördraget

Merkozy har på egen hand kommit överens om att skriva om hela EU-fördraget, så att länder med mer än 3% av BNP i budgetunderskott automatiskt skall straffas. Alla 17 Euroländerna skall automatiskt omfattas av det omskrivna fördraget och länder som inte har euron, likt Sverige ansluter sig förstås frivilligt.

Byggsektorn viker på börsen

Nu kunde man förstås varit lat och bara jämfört relevant index mot OMXS30, men jag är inte lat. Istället kommer jag nu titta på en del aktier från byggsektorn och hur de presterar mot börsindexet OMXS30.

Tesen är att byggsektorns aktier går sämre än börsen, och den ser ut att stämma. Anledningen är den havererande bostadsbubblan i Sverige.

PEAB har outhyrda lägenheter trots bostadskö

Bland de som förnekar bostadsbubblan får man ju ständigt höra felaktiga argument om att det existerar en bostadsbrist, och alltså ingen bostadsbubbla. Ett argument som förs fram är de långa kommunala bostadsköerna och alla de 100 000-tals som står i kö efter en hyresrätt.

Men som jag påtalat om och om igen så har de flesta som står i bostadskön redan en bostad på orten. Kön visar ingenting om bostadsbrist. Det handlar inte om 100 000-tals utomsocknes och hemlösa som står i bostadsköerna.

Omfattande valfusk i Putinland

Enligt det officiella valresultatet backade Vladimir Putins parti Förenade Ryssland till 50.1% av rösterna i Duman, trots ett mycket omfattande valfusk.

Köpsignaler?

Jag har de sedan i sommarens MA50/MA200 dödskors inte redovisat någon utförlig teknisk analys för börsindex.

2011-12-04 18:08

Hur länge finns euron kvar?

Veckans undersökning blir helt enkelt hur länge du tror att euron finns kvar?

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är anonymt för mig.

Missa inte att läsa Schibsted/SvD:s artikel om hur stabilitetspakten skrotades av Tyskland och Frankrike, och med det gav alla euroländer frikort att missköta sin ekonomi.

Iran bluffar om oljan

I Mellanöstern använder sig regimerna hela tiden av sk posturing, eller stora ord som det kanske kan kallas på svenska. Alla krigens moder etc. Ofta stora fula ord.

Lite listplaceringar för Midvintermörker

Tänkte besvära läsekretsen med lite sammanfattande placeringar vad gäller försäljningen av Midvintermörker.

2011-12-03 10:42

Ännu en småhusbyggare i konkurs

Den renodlade ekohusbyggaren Karlson Hus (hemsida, utan information om konkursen) har gått i konkurs (Smålandsposten). Företaget i sig hade bara kontorsverksamhet sedan 2007, men ägde ett 30-tal fastigheter, inklusive hela exploateringsfastigheter som ännu ej var uppstyckade. Via underleverantörer levererade man enbart lågenergihus, vilket borde legat helt rätt i tiden.

2011-12-02 14:35

Gästinlägg: Hur kvinnor (i alla fall vissa) handlar med aktier

Fick följande gästblogginlägg från en kvinnlig läsare som respons på gårdagens efterlysning.

Svart svan: Insättningsgarantin gäller inte vid eurokollaps

Som ni alla vet så är den statliga insättningsgarantin sedan årsskiftet lagstiftad till 100 000 euro. Säg ungefär 900 000 SEK.

Steve Keen

Blev återigen lite sent för andra gången den här veckan. Författarens hårda liv. I tisdags blev det onsdag 01:30 innan jag var hemma och i sängs efter aktivitet i Göteborg. Och igår torsdag blev det först fredag klockan 04:34 som jag var hemma efter aktivitet i Stockholm. Sängen om några minuter.

Därav kommer det inget blogginlägg med någon form av analys eller innehåll nu på morgonen. Kanske någon gång efter 13:00?

Så länge rekommenderar många läsare BBC:s intervju med Steve Keen enligt nedan.

2011-12-01 15:29

Börsångest? Öppen tråd!

Nu öppnar de amerikanska börserna om en minut.

Kanske dags för en börsångesttråd igen för er som är inne i marknaden och inte i lugn och ro sitter med pop-corn vid sidan om och beskådar farsen. Vilket iofs är rekommendationen, dvs pop-corninvesting. Volatiliteten de senaste veckorna visar hur dramatiska fallande börser kan vara och man kastas ständigt mellan hopp och förtvivlan på ett sätt som inte sker i en stabil och stigande börs.

Börsen bottnar aldrig med en spik.

Ordet är fritt. Ämnet är börsen. 

Ja, det var mycket, mycket värre än vad som medgavs offentligt

Kommer ni ihåg inlägget om hur en kvalificerad källa bland de politiskt-ekonomiska makthavarna i Sverige erkände att det ekonomiska och finansiella läget var mycket, mycket värre än vad man kunde medge offentligt.

Med gårdagens massiva centralbanksintervention så fick vi facit. Ja, det var mycket, mycket värre än vad som medgavs offentligt. Mycket. Värre.

Kvinnliga gästbloggare sökes!

Med anledning av den klena andelen kvinnor i bloggens läsekrets så tänkte jag göra en efterlysning.

Börserna: USA +2.5%, Sverige +7%

Gårdagens panikintervention ledde till en del intressanta reaktioner på börsen