Cornucopia?

2011-11-30 14:15

Inflation eller deflation

Idag har de monetära inflationisterna haft en field day.

Lögn, förbannad lögn och stresstester

Riksbanken har som bekant ertappats med att ha ljugit om situationen i Swedbank under den akuta fasen av finanskrisen 2008 - 2009. (Schibsted/SvD)

Det är väldigt viktigt att komma ihåg detta, dvs att myndigheter och makthavare bevisligen ljuger för att ge en positivare bild av läget än i verkligheten. Även eurogruppens ordförande Juncker har som ni minns erkänt att han ljugit för att måla en rosigare verklighetsbild.

2011-11-29 12:57

Brasiliens icke-existerande oljeexport

Från peak oil-förnekare brukar succén Brasilien lyftas fram för att förneka peak oils existens.

Skatteverket vänder om APP-lagen

Pressmeddelande från Skatteverket.

California dreaming!

Dags för ett "säkert" investeringstips. Och det är att blanka Kaliforniens obligationer, oavsett om det är delstatens obligationer eller sk munies, kommunobligationer (eng municipality = kommun). Nu är det antagligen extremt svårt att göra just detta som svensk privatperson så vi kan väl släppa de tankarna där. Om det nu inte finns någon fond eller ETF som gör just detta åt dig. The California Bankrupcy Exchange Traded Fund?

För en gångs skull råkade jag ha förmånen att på ett hotellrum få mina händer på en kopia av amerikanska Fåfängans Marknad (=en stad på gränsen till helvetet), Vanity Fair, den här gången inte online utan gjord på glassigt överdragna döda träd. I den hittade man Michael Lewis senaste reportage i sin globetrottande resa som skuldkristurist. 

Stapplande börser i Asien

Gårdagens raketuppgång (eller kna***rrally som sådant också kan kallas) fortsätter förstås i de asiatiska tidszonerna, som efter sina egna måttliga uppgångar i går morse har lite att ta igen.

2011-11-28 15:29

USDSEK och OMXS30

Fick några frågor om den svenska kronan från läsare.

Ger du vecko- eller månadspeng till dina barn?

Schibsted/E24 tar upp något jag belyst några gånger förut, nämligen att barn behöver lära sig hantera pengar och spara redan i tidig ålder.

Läsaren: Högutbildad och högavlönad storstadstjänsteman 26 - 46 år gammal

Dags för en liten sammanfattning av förra veckans demografiundersökning bland bloggens läsare.

E.On/E.Off - Berit är inte Gudrun

"[...] Gudrun, en sur, ***** ****** ******* som på vintern blåser från väst till öst och fäller allt i sin väg." - anonym officer i Midvintermörker föreslår namnet Operation Gudrun. Citatet är censurerat pga eventuella känsliga läsare.

Stormen Gudrun var en katastrof på många sätt.

En av dessa katastrofer var SMHI, som hade gett stormen en varning av typ klass 1, åtminstone för fastlandet. Därmed var det inte någon extremt höjd beredskap inför stormen från exempelvis E.On (dåvarande Sydkraft - man bytte namn därefter för att sudda bort det förstörda varumärket). Sedan dess har SMHI överdrivit de flesta av sina varningar och varnat för varenda hårda bris.

Positiv start på veckan

Börsveckan kommer inleda positivt.

2011-11-27 11:43

Årets (bra) julklapp

För att uppmuntra till den sedvanliga överkonsumtionen i juletid brukar lobbyorganisationen Handelns Utredningsintstitut, HUI, utse årets julklapp. I år var det dock en överraskande miljöpositiv och antikonsumistisk julklapp, även om det säkert var oavsiktligt.

2011-11-26 11:22

Peak oil exports fortfarande 2005

Dags för en liten uppdatering kring den fallande globala nettooljeexporten.

2011-11-25 15:25

Börsångestdiskussion

Fredagsmys var det, ja.

Nej, förresten. Börserna i USA öppnar strax efter att ha haft stängt igår torsdag pga Thanksgiving. Därför stänger också börserna i USA klockan 19:00 svensk tid idag.

Blogginlägg #4000

Detta är blogginlägg nr 4000. Sedan september 2008 har jag alltså skrivit 4000 inlägg på bloggen.

Bostadsbubblan: Kvalitetsjusterade priser för Göteborg

Mäklarstatistik (Bonnier/DN/TTSchibsted/SvD/TTStampen/GP/TTHD/TT) kom ut med sina data för oktober förra veckan och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex.

2011-11-24 13:04

Snittlön på Carnegie: 1.5 MSEK om året

Banken Carnegie fortsätter säga upp folk i Stockholm. Den här gången handlar det om ytterligare 100 personer som får gå, vilket skall spara banken 250 MSEK. Ett Carnegie som för övrigt tagit över kraschade HQ Banks personal.

Carl B Hamilton (fp): Sveriges ekonomi är på väg åt helvete

Det börjar bli lite tjatigt nu, Calle. Politikens svar på till Lisebergsattraktionen Dump-the-Ump. Hur mycket man än dunkar till den så ploppar den upp ur något annat mörkt hål.

Kollaps - livet vid civilisationens slut

David Jonstad från tidningen Effekt kommer efter nyår ut med sin nya bok Kollaps - livet efter civilisationens slut, en enligt honom själv positiv bok om de förändringar vi kommer uppleva när vårt moderna samhälle genomgår en systemkollaps i enlighet med Tainter, sannolikt pga den kommande energikrisen orsakad av peak oil, peak gas och peak coal.

Ryskt vapenskrammel och Syrien

Ryssland skramlar nu med (kärn)vapnen och har satt Kaliningrads strategiska luftvärn (som även når Gotland och vår ena flygbas F 17 Kallinge utanför Ronneby) i stridsberedskap enligt ett tal från president Medvedev (ZeroHedge). Detta som respons på USA/NATO:s uppbyggnad av ett strategiskt robotförsvar i Europa.

Beskedet är också att man kommer förstärka de strategiska (=kärnvapen) styrkorna och eventuellt riva upp SALT-avtalen om kärnvapennedrustning, samt sätta ut Iskanderrobotar i Kaliningrad för att snabbt kunna slå mot NATO:s robotförsvar.

Stabila nedgångar

Som ingen missat fortsatte det stabila fallet på världens börser under gårdagen.

2011-11-23 12:37

Bostadsbubblan och några rader från mig i Fokus

Veckomagasinet Fokus fortsätter göra sitt bästa med att skriva den typen av journalistik som jag innerligt saknar i Sverige, långa djuplodande reportage.

Högre oljepris slår mot internationell handel och svensk export

Krav på minskade svavelutsläpp hos sjöfarten kommer börja gälla från år 2015 och Stena gråter ut i media över detta. Sjöfartens sk bunkerolja kommer därmed bli kanske 40 - 60% dyrare eftersom raffinaderierna idag kunnat dumpa olja av dålig kvalitet till sjöfarten. Sjöfartsverket bedömer att kostnaden för sjöfarten ökar med mellan 12 och 28 miljarder SEK.

Stabilt nedåt i Asien, Europa öppnar ner

Börsfallen fortsätter i de asiatiska tidszonerna.

2011-11-22 14:14

SEB halverar svensk BNP-tillväxt. Recession i eurozonen 2012

SEB gick idag ut med en uppdatering av sin Nordic Outlook (pressmeddelande, Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT).

Nu bekräftar Cevian och Gardell att man gått ur Swedbank

I september lade jag fram tesen att "Crybaby" Gardells hedgefond Cevian gått ur Swedbank.

Bankfacksskyddet fortsätter urholkas

Enligt läsartips är det senaste beskedet i frågan om bankfack inte bara att man inte längre får ha kontanter i bankfacken, utan nu också att man inte får ha för värdefulla saker i sina fack.

Fortsatt nedgång i Asien - initial rekyl väntas i Europa

I de asiatiska tidszonerna fortsätter börserna att falla i varierande omfattning även om nedgångarna är ganska beskedliga.

2011-11-21 18:35

Chattar om bolån och bostadsbubblan hos SVT ikväll 21:30

Jag har som ni vet spenderat dagen hos Luftvärnsregementet i Halmstad efter inbjudan till dem pga min technothriller Midvintermörker, vilket gett värdefull research till pågående skrivarbete. Mer om det besöket blir det senare i veckan. Lägger antagligen ut en del foton (på sådant jag fick tillstånd att fotografera, fick även titta på en saker med fotoförbud) på min offentliga Facebooksida innan dess.

Bostadsbubblan: Bostadspriser för hela Sverige

Mäklarstatistik (Bonnier/DN/TTSchibsted/SvD/TTStampen/GP/TTHD/TT) kom ut med sina data för oktober förra veckan och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex.
Nominella småhuspriser och KPI-inflation
Källa: Flute tankar

SCB kom också med sin uppdaterade småhusprisstatistik, baserad på lagfarter och med det helt utan mäklargodtycke. Mer om den statistiken kan man läsa om hos bloggrannen Flute. Priserna är tydligt och snabbt fallande. Lånar en av Flutes grafer ute till höger, men det finns fler grafer i hans blogginlägg.

Dags att titta på bostadsprisindex för hela Sverige.

Trenden är tydligt och linjärt nedåt för både villor och bostadsrätter med tydliga säljsignaler i både MACD och PSAR.

Både villapriserna och lägenhetspriserna rör sig i hela Sverige nedåt i en tydlig och linjär trendkanal.
Valueguard-KTH villaprisindex
för hela Sverige.

Pristoppen nåddes i februari för lägenheter och i april för villor. Reala tillgångar som villor höll alltså initialt ut längre än klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningarna. Lägenheter har sedan toppen kvalitetsjusterat fallit 4.32% medan villor fallit hela 5.79%.

Än så länge tvärt emot min egen prognos, där bostadsrätter skall falla mer än villorna. En möjlig förklaring kan vara att bostadsrätter utanför storstadsområdena faktiskt inte kostar speciellt mycket. Relativt iaf.

Den senaste månaden är prisfallet lägre för villor med 1.02% ner medan lägenheterna fallit 1.91% i hela landet.
Valueguard-KTH lägenhetsbristindex
för hela Sverige.

De som ligger fel i bostadsmarknaden, dvs med för höga lån (över 70% i belåning för villor och över 50% för lägenheter), sätter förstås sitt hopp till att räntorna kommer sänkas. Som jag skrivit i många inlägg så finns det snarare ett antal faktorer som talar för att marknadsräntorna kommer höjas, oavsett om Riksbanken sänker sin reporänta. Istället talar Riksbanken nu öppet om hårdare kapitalkrav för bankerna, hårdare än vad t o m Basel-III kommer kräva, eftersom de svenska bankerna är så stora i förhållande till svensk ekonomi. Och när väl det blir uppenbart även internationellt att den svenska bostadsbubblan håller på att krascha kommer svenska banker få ännu dyrare upplåning.

Men även sänkta räntor hjälper föga när bankerna drar åt kreditkranen, kräver kontantinsats och amorteringar. Engångseffekterna i bostadspriserna är redan tagna och kan inte dra upp priserna över forna höjder igen. Ovanpå det fortsätter svenska folkets totala skuldsättning att öka till allt mer ohållbara nivåer. Det handlar inte om svenskar har råd med räntorna, utan om de har lust att betala allt mer av sin inkomst till räntor istället för till att leva?

Mäklarbyrån Erik Olssons allt desperatare knep (tipstack till läsare) har nu sjunkit till att kalla prisnedgången för "orosrabatt" och medger att bostadspriserna fallit 10% i Stockholm, men anser att det är ett utmärkt läge att byta upp sig. Man menar förstås att nedgången bara är tillfällig och famlar efter halmstrån som att SEB:s boprisindikator stärktes och att nu "endast" 47% tror på fallande bostadspriser medan de som tror på stigande bostadspriser nu är hela 28% mot 26% månaden innan. Det tolkar man som en vändning och att det nu är upp, upp! UPP! som gäller.
Från Erik Olssons reklam

Tjena. Men Erik Olsson har fel. Antalet som tror på stigande bostadspriser föll från 28% till 26% enligt SEB:s boprisindikator. Mäklarbyrån Erik Olsson ljuger alltså i sin reklam. Det är bara att ta bilagan som fanns i åtminstone SvD och gå direkt till Reklamombudsmannen, utan att passera gå.

Denna direkta lögn kan man verifiera i SEB:s pressmeddelande och dess bilaga. Vad säger Gunilla Nyström på SEB om att Erik Olsson vänder på bankens statistik och bedrägligt använder den till att ljuga i sin reklam? Vill någon i media uppmärksamma lögnen så bjuder jag på det, men då kanske inte Erik Olsson har lust att betala för en annonsbilaga i Storstadstidningen längre?

Nedgången har bara börjat och är inte ännu i närheten av de rörelser man såg 2008 - 2009 som den partsinlagan från Erik Olsson menar att vi ser nu. Och som sagt, antalet som är positiva till bostadsmarknaden föll till skillnad från vad de säger i sin annonsering.

Miljontals dollar borta i pappersguld

Efter EmmEff Globals krasch sade CME att man skulle upprätthålla de terminspositioner som EmmEff Globals kunder hade.

Dyster börsmåndag väntas

Börserna i Asien faller nu på morgonen.

2011-11-20 16:46

Vem är du?

Antalet bloggläsare har som vanligt ökat kraftigt och ungefär fördubblats det senaste halvåret. Därmed är det dags för en ny demografiundersökning om vilka ni är, kära läsare. Har t ex antalet kvinnor ökat, eller är det bara andelen kvinnor som tycker att jag är en mansgris som ökat?

Den svenska skuldbubblan i Rapport

Rapport (Staten/SVT, Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT) visade igår ett inslag där man slutligen uppmärksammade den svenska skuldbubblan (blogginlägg 2011-01-03) och de enorma skulderna som svenska folket byggt på sig, främst via bostadsbubblan. Det är bra att det nu uppmärksammas så brett som i Rapport, men det är alldeles för sent.

2011-11-19 15:01

Sågning av JM hos E24

E24:s Billy Degerfeldt sågar byggbolaget JM (OMX:JM) som investering i en artikel igår.

Skaffa fler barn!

Om och om igen dyker ett av mänsklighetens stora problem, överbefolkningen, upp i kommentarer på bloggen.

Jag har inte tagit upp ämnet tidigare, eftersom det är ett problem som är omöjligt att lösa på ett etiskt, moraliskt, demokratiskt och humant sätt. Tvärt om anser jag att man som intelligent, kunnig och upplyst skall skaffa fler barn! Åtminstone sina 2.1 barn per kvinna.

2011-11-18 12:31

Ledord för framtiden?

Life, liberty and the pursuit of happiness - 1776
Liberté, égalité, fraternité - 1791
Human dignity, freedom, democracy, equality, the rule of law and respect for human rights 
Människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rätts­staten och respekt för de mänskliga rättigheterna - EU-fördraget 2010.

EU nu helt öppet med sitt demokratiförakt

Inget överraskande men EU-juntan är nu helt öppen med sitt totala förakt för demokrati. Nedan en film med den omdemokratiskt tillsatte Herman van Rumpoy när han håller tal för studenter på ett universitet i Italien. Det går kanske inte riktigt som han tänkt sig, men ett citat är "[Italy] needs reforms, not elections".  van Rumpy förkastar här öppet demokrati.

Anders the Borg vs Tommy Wai the Lich

Nu har jag den senaste tiden varit allt mer kritisk mot alliansregimen och rent av utmanat den ideologiska nyliberala kärnan av läsarna. Om inte annat så är det alltid bra att vända på steken och även angripa en regim som idag saknar opposition.

Faller korthuset nu?

Som bekant föll börserna igår och den amerikanska börsen gick återigen ner rejält efter den europeiska stängningen.

2011-11-17 15:33

Swedbank kastar in handduken

Nu kastar även Swedbank in handduken och slutar att ta emot nya kunder i sk traditionellt pensionssparande, dvs pensionsförsäkring med en "garanterad" avkastning. Tidigare har t ex Länsförsäkringar gjort det samma, liksom SEB Trygg Liv "Gamla". SEB var dock för något år sedan, medan Länsförsäkringar gjorde det tidigare i höst. Och Swedbank försöker prisa bort befintliga kunder genom en dubbling av den årliga avgiften.

EU vill förbjuda småföretag

Korrigering: Tydligen gäller bara nedanstående publika aktiebolag, men det hänger förstås på hur hårt svensk tillämpning skall tillämpas. Vi måste ju som bekant vara bäst i klassen. 

Nordea: Svensk BNP -2% till -5% under 2012

Aj.

PG Gyllenhammar kritiserar nykapitalismen/nyliberalismen

Någon så tung person som PG Gyllenhammar kritiserar idag det han kallar nykapitalismen, men som också de facto är vad resultatet av nyliberalismen är och blir, inte några rosiga ideologiska visioner,  i dagens Dagens Industri.

Börserna drar ihop sig?

Det bred amerikanska börsindexet S&P-500 föll rätt hårt tillsammans med de amerikanska börserna igår.

Nyliberalism är en ideologi, inte en sanning

Noterar att mina självbenämnda nyliberala läsare tog illa vid sig av gårdagens inlägg. Så blir det när man trampar på blinda ideologer.

Det är nog bäst att påminna alla dessa ideologiskt förblindade individer att nyliberalismen är en ideologi, inte en sanning. Många av er tror att nyliberalism är en naturlag som är den enda rätta vägen till välstånd och lycka, antagligen därför att det ideologisk/religösa Riksbankens pris i ekonomisk religion till Alfred Nobels minne har getts till en bunt nyliberala "forskare". 

2011-11-16 14:16

Brukarkooperativ eller blind nyliberalism?

Jag är liberal.

För mig innebär liberalism individens frihet; frihet från myndighetsförtryck, frihet från statligt förtryck, frihet från religöst förtryck, frihet från privat förtryck, frihet från kommersiellt förtryck, frihet från privata monopols förtryck; frihet i rörelse, tanke, handling och ord.

Samtidigt måste alla samhällen ha någon form av gemensam grund att stå på, om det så är den utopiska anarkistiska nattväktarstaten. Anarki är en form av ultraliberalism och betyder inte utan ordning, utan utan styre. Utan överhet. Frihet. Dock har termen anarkism kapats av diverse vänsterelement.

Civilisationens kris

Utbildningsradions UR Play har en utmärkt TV-dokumentär som heter Civilisationens kris, med den brittiske säkerhetsforskaren Nafeez Mosaddeq Ahmed från Institute for Policy Research and Development.

Buy and hold your nose?

De amerikanska börserna steg efter europeisk stängning igår på den otroliga nyheten att Monti Python skulle träffa den italienska presidenten för att bilda regering. Det innebar alltså att marknaden i USA inte förväntade sig att det inte skulle bli någon ny tillfällig italiensk regering.

2011-11-15 16:21

Vart tog pengarna vägen?

Eurozonen håller nu på att kollapsa på allvar. Obligationerna faller i pris, dvs räntorna stiger. Samtidigt faller även börserna.

Så vart tar pengarna vägen?

Försvarsmakten bygger soldatbostäder

I juni förra året skrev jag ett blogginlägg angående försvarets dåvarande rekryteringskampanjer till soldat-, sjöman och gruppbefälsyrket, sk GSS, att rekryteringskampanjerna borde handla om vilka morötter man kan erbjuda. Ett av de förslagen jag lade fram var dedikerat, riktigt, boende för soldater under och efter sin tjänstgöring. Försvarets olika myndigheter förfogar trots allt över en hel del mark som man kunde utnyttja för i bostadsbubblans Sverige bygga billiga självfinansierande hyresbostäder åt anställda och fd anställda.

Bostadsbubblan: Lägsta priserna i Malmö sedan sommaren 2009

Mäklarstatistik (Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT, Stampen/GP/TT, HD/TT) kom ut med sina data för oktober idag och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex, vilka jag kommer redovisa i det sedvanliga antalet blogginlägg under dagen.

Bostadsbubblan: Kvalitetsjusterade priser i Stockholm på nytt årslägsta

Mäklarstatistik kom ut med sina data för oktober idag och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex, vilka jag kommer redovisa i det sedvanliga antalet blogginlägg under dagen.

"Säkra aktietips" hos Avanza

Avanza har köpt reklam hos Google på åtminstone sökordet "aktie".

2011-11-14 20:20

Seabased anställer upp till 500 i Lysekil

Mitt onoterade portföljbolag kommer initialt nu att anställa mellan 20 och 30 personer i Lysekil efter att etableringsstödet från EU blivit godkänt. I en artikel hos Bonnier/GT nämns dock att om alla internationella förfrågningar om vågkraftparker leder till påskrivna affärer så behöver man anställa upp till 500 personer de närmaste 2-3 åren.

Borgs moralpanik kommer slå ut vindkraften, svenska företag och arbeten

Vår store finansminister Anders Borg har i ett utfall av moralpanik gjort uttalanden om att "aggressiva ränteavdrag" skall stoppas i hela näringslivet.

Kopparstölder kostar 100 MSEK om året enligt Trafikverket

Längs den nybyggda dubbelspåriga järnvägssträckan Göteborg - Trollhättan, som tillsammans med en motorvägsutbyggnad av E45 (fd Rv 45) klubbades under hot från General Motors om att annars sluta tillverka bilar i Trollhättan, så sker det konstant kopparstölder av bland annat signalkabel. (Stampen/TT-ELA, Ny Teknik)

Under den intensiva byggperioden i somras skedde det trots konstant väktarövervakning stölder varje natt och det har fortsatt sedan dess. I direkt materialkostnad rör det sig om ca 7 MSEK, till det kommer arbete som ständigt måste göras om och samhällets kostnader för förseningar och utebliven person- och godstrafik.

Den diskreta mäklardöden

Mäklardöden ter sig inte lika dramatisk den här hösten som den var 2008 - 2009.

Inte imponerande från Italien

Goldman Sachs rådgivare och fd EU-kommissionären Mario Monti skall tillfälligt ta över som premiärminister i Italien. Det förändrar förstås ingenting. Tillfälligt skriver jag baserat på hur länge en teknokratregering ("expertregering") normalt sitt i Italien.

2011-11-13 18:17

Går Stockholmsbörsen upp vecka 46?

Veckans undersökning får bli den eviga frågan om börsen skall upp eller ner denna veckan.

Vad tror du om Stockholmsbörsen (OMXS30) nästa vecka, vecka 46. Upp eller ner?

Svara som vanligt här ute till höger och ditt svar förblir anonymt osv osv.

Kärnvapenhotet mot Iran

Som det pratats om de senaste veckorna har hetsen mot Iran tagit ny fart inför och efter IAEA:s rapport kring Irans kärnkraftsprogram. Det heter förstås (igen) att Iran tänker skaffa kärnvapen och skramlas därmed med vapen.

Även på fritidshusmarknaden faller omsättningen

Även marknaden för fritidshus visar upp en likartad fallande omsättning som marknaden för villor.

Sista sovjetstaten

Schibsted/SvD har en utmärkt artikel om de två norrmännen som blev åtalade för att ha utnyttjat undermåligt programmerade börsrobotar till att daytrada fram aktievinster.

2011-11-12 11:01

Skambud på bästa plats

Att pendeln har svängt på bostadsmarknaden visste vi förstås redan, t ex baserat på SEB:s boprisindikator, och med det är det köparens marknad.

2011-11-11 15:49

Årets Fars dagspresent

Skamlös egenreklam för er som ännu inte köpt något till Fars dag. Finns att köpa omgående i butik hos åtminstone Bokia eller Akademibokhandeln och hos välsorterade mindre bokhandlare, så ni hinner få den innan Fars dag på söndag.

Havererad omsättning på villamarknaden

Som bekant har bostadsmarknaden havererat i omsättning. Än så länge kanske inte så allvarligt i pris även om inofficiella uppgifter om upp till 15-20% i pristapp existerar från mäklarhåll, samtidigt som kanske inte alla dåliga försäljningar av speciellt bostadsrätter rapporteras in.

Men någon som rapporteras in är lagfarter för villor (aka "permanenta småhus").

Ingves: En svensk finanskris kan kosta 2000 miljarder SEK

Från riksbankschefen Stefan Ingves presentation igår, min fetstil:

Riksbanken bekräftar hårdare kapitalkrav för banker

Igår bekräftade Riksbanken och ordförande Stefan Ingves att bankerna kommer få rejält hårdare kapitalkrav när Sverige inför Basel-III (länk till Riksbanken).

2011-11-10 19:53

Juholt: 140 000 i månadslön + hyra till särbon och han arbetsvägrar

Håkan Juholt satsar på ett sk hat-trick. Fast i självmål.

Arbetslöshet och KPI-inflation i EU-länderna

Dags att titta på verkligheten kring sambandet mellan arbetslöshet och KPI-inflation.

Gästinlägg: Arbetslös? Din uppgift är att må dåligt

Dags för ett gästinlägg angående gårdagens inlägg om jämviktsarbetslöshet som förklaring av alla konstigheter som våra politiker tar sig till, från jakten på småföretagare, arbetskraftsinvandring, nedlagd värnplikt och höjd pensionsålder trots befintlig arbetslöshet.

Den belgiska lösningen för Grekland?

Italiens premiärminister Berlusconi sägs ha avgått. Därmed blir det en återgång till normalläge för Italien.

2011-11-09 17:56

Novemberrevolutionen

2004 sände SVT:s Dokument Inifrån en dokumentär kallad Novemberrevolutionen, som bland annat handlar om just det jag skrev i ett inlägg tidigare idag angående det stora svaret på allt. Nämligen att vi inte längre har som mål att ha låg arbetslöshet och på så sätt kan slippa hög inflation.

Jag är i radion nu.

Radio UPF 99.6 i Lund.

Newsflash: Seabaseds och Fortums vågkraftpark i Bohuslän godkänd av EU-kommissionen

Via ett tips från en läsare fick jag just besked om att Seabased AB:s och Fortums vågkraftpark slutligen efter lång, lång tid fått ett godkännande av EU-kommissionen.

Det stora svaret på allt

Har du någonsin undrat hur det kommer sig att vi trots exploderande penningmängd och rekordlåga räntor inte drabbas av KPI-inflation? Varför arbetslösheten inte går ner trots år av goda tider utan tvärt om över tiden blir allt högre och högre? Varför politiker fortsätter att tjata om att vi behöver (arbetskrafts)invandring trots att det finns 341 000 officiellt arbetslösa i Sverige? Och hur det kommer sig att vi fått en bostadsbubbla trots en cementerad hög arbetslöshet? Kanske rent av varför vi avskaffade allmän värnplikt? Eller varför staten säger sig vara för företagsamhet men samtidigt gör sitt bästa för att förhindra företag att lyckas? Och varför skall staten utbilda folk till arbetslöshet via högre utbildning? Varför höja pensionsåldern när det finns hög ungdomsarbetslöshet?

Nu skall jag ge svaret på dessa frågor och många till, men frågan är var man skall börja?

Medias och myndigheters (och delvis bankers) surfvanor

Dags för en liten uppdatering kring medias och myndigheters surfvanor. Använder ordet surfande här då de sajter som nyttjar Mediacreeper och Creeper förstås är mer för förströelse och inte arbete.

Yahoo gör om Finance

Yahoo har arbetat om sin Finance-sajt, finance.yahoo.com. Kanske helt irrelevant för de flesta, men jag laddar automatiskt ner kursdata till mitt TA-verktyg, holländska ProTA, från Yahoo via det svenska programmet StockXLoader alternativt svenska sqDownloader.

Konsekvensen har blivit att med visst godtycke har kursdata slutat att laddas ner automatiskt sedan förra veckan, och vill jag t ex ha in OMXS30 via StockXLoader måste jag göra en massa manuellt arbete, däremot fungerar historiska data med sqDownloader.  

2011-11-08 18:42

Fulspel från mäklare

Ett läsartips från läsaren "Erik" i förra bostadsbubbleinlägget var riktigt intressant och hittas på Facebook. Kan sammanfatta det som sägs för er som inte vill röra Effbe.

Storbritanniens olje- och gasproduktion

Som bekant är både olje- och gasproduktionen för den forna Nordsjöjätten Storbritannien i fritt fall.

Nytt luftvärn på gång för Sverige, svenskt den här gången?

Bäst att vara tydlig. Den här gången handlar det inte om att F 17 Kallinge utanför Ronneby och hela Gotland täcks in av ryskt luftvärn av typen S-400/SA-21 ifrån Kaliningrad, utan om att det ser ut som att det är på gång med nytt luftvärn i Insatsorganisation 2014, IO14.

Snacka går ju

Börsen i USA gladdes igår åt uttalanden från ECB om att skuldkrisen skulle vara under kontroll på 2 år. (Bloomberg)

Vi har hört det förut.

2011-11-07 10:39

SEB: Allt färre tror på stigande bostadspriser

Ja, ni läste rätt. Det går alltid att vinkla statistik som man har lust med. Och eftersom ni vet att jag är negativ till utsikterna för bostadsmarknaden så vinklar jag SEB:s senaste boprisindikator därefter (Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Att SEB och med det även överbelånade Stockholmsjournalister inom media sätter rubriker annorlunda tål ju att funderas över. (Pressmeddelande från SEB)

Regimen trefaldigar avgifterna för ovanliga köksfröer

Alliansregimen slår nu till ännu en gång i sina försök att slå ut alla andra köksväxtfröer än det fåtal som det agroindustriella komplexet erbjuder, sk ovanliga köksväxter.

Den här gången trefaldigar man avgifterna för fröpackarna i Sverige, i ännu ett försök att slå ut näringen. 

Kalendarium: Radio UPF i Lund 9 november 17:00 - 18:00

Kort notis. Jag kommer göra bort mig live hos Radio UPF i Lund (frekvens okänd, får återkomma där) på onsdag någon gång mellan klockan 17:00 och 18:00. Är antagligen med ca 10 minuter, i övrigt blir ämnet den europeiska skuldkrisen men även EU och Europas beroende av omvärlden idag och i framtiden, med fokus på energifrågan.

I övrigt så hittar man mina uppdykningar utanför bloggen i mitt kalendarium, som i övrigt är tomt. Jag har även fått en inbjudan till Utrikespolitiska föreningen i Linköping, men det blir någon gång till våren om det blir av.

Återkommer om en stund med ett mastodontinlägg.

2011-11-06 17:36

Vilken finans- eller ekonomimedia är bäst?

Nu skall jag vara positiv. Veckans fråga blir tvärt emot förra veckans som "vanns" av Dagens Industri vilken svensk finans- eller ekonomimedia som är bäst. A-Ekonomi (vad vet jag, har ju ingen TV) existerar tydligen inte längre, så jag stoppade in Placera.nu istället, vilket bubblade upp i kommentarer till förra veckans undersökning

Internet och källkritik

Våra skattepengar har återigen satts i arbete tillsammans med lite stöd från EU, dvs tillbaka på vår rätt omfattande EU-avgift per capita som vi betalar i Sverige och bland annat finansierar EU-frälset.

Den här gången är resultatet ett mediekunnighetspaket för svenska barn, som heter Nosa på nätet. Bland annat finns det en sagobok, Superundersökarna (PDF, 730kb) som föräldrar med barn i lågstadieåldern (iaf ålder 5 - 8 år) med fördel kan ladda ner, skriva ut och paketera om och presentera för sina barn på lämpligt sätt.

Guldpriset i SEK per gram vecka 44 - uppåt

Guldpriset i svenska kronor per gram har vänt upp igen, även om veckotrenden fortfarande är negativ.
Veckochart för guldpriset i SEK
per gram. Börsindex OMXS30 i lila.

Veckan avslutades runt 371:- SEK per gram efter att ha varit upp och nosat vid 375:- SEK. Det är fullt rimligt att det är dags för en ny uppgång för guldet efter några veckors konsolidering.

Värt att notera är att Schibsted/E24 grävt fram någon expert som säger att guldpriset skall upp. Det är dock viktigt att inte bry sig om alla dessa expertartiklar. För det finns alltid någon expert man kan gräva fram som säger antingen bu eller bä. Man måste som alltid bilda sig en egen uppfattning, annars kan man kasta pil och välja någon expert och hålla tummarna.

För övrigt var det fel att säkerhetskraven har höjts för terminshandeln hos bl a CME. Det var i själva verket tvärt om. CME och ICE har i själva verket sänkt kraven på säkerhet för nya terminspositioner (ZeroHedge). Tanken är att underlätta för de pungslagna kunderna till ** Global att flytta sina terminspositioner, men de sänkta kraven gäller förstås alla.

Så i själva verket introducerar man ökad hävstång och ökad risk till marknaden. Det bör snarare ge ett positivt bidrag till marknaderna, inklusive pappersråvarorna, på måndag, speciellt som sentimentet generellt är positivt just nu (även om det är irrationellt positivt - marknaden handlar dock inte om rationalitet, utan om att springa fort åt samma håll som alla andra).

2011-11-05 14:07

"Bristande verklighetsuppfattning"

Fd riksbankschefen (1979-82) och EU-frälset (2004-09) Lars Wohlin (kd) säger som det är i en debattartikel hos Schibsted/SvD.

My Big Fat Greek Vote of Confidence

Det politiska geniet G-Pap lyckades vinna nattens förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet. Med tanke på hur mycket jag normalt hackar på politiker så får man ju medge att det är imponerande av parlamentet att arbeta fram till klockan 2400 en fredagkväll. Det hade man aldrig fått se i Sverige, där samtliga ledamöter i så fall hade kvittat ut sig långt i förväg. För att inte tala om EU-parlamentets frälse som inte ens jobbar dagtid.

Stilpoäng till Grekland där.

2011-11-04 12:01

Lite obligatorisk läsning och tittande

Läsekretsen på bloggen ökar ständigt, så det kan tyvärr vara på sin plats att upprepa gamla rekommendationer kring obligatorisk läsning eller tittande. Tydligen är det någon form av halvdag för många idag också pga Alla Helgonahelgen, vilket jag som egenföretagare förstås inte hade en aning om. Men det ger en del av er mer tid för förkovring den här helgen.

Tidplanen för toriumprototypreaktor i Indien

Dagens Industri läste The Guardian i veckan och skrev en lite artikel baserat på The Guardians artikel om Indiens satsning på att bygga en prototyp av en kärnkraftsreaktor driven av torium istället för uran. Det är nästan så att man kunde tro att di.se likt en blogg bara skriver om andras artiklar.

Men fokuserar man på uppgifterna hos The Guardian så kan man fiska fram en del av intresse, t ex det där med tidplaner. Till skillnad mot di.se så är min ambition alltid (även om jag ofta misslyckas) att tillföra något annat än en omskrivning av någon annans artikel. Så jag provar med en nedstolpad tidplan  samt en diskussion om vår svenska kärnkraft.

Inte har man tråkigt, nej

Hej vad det går.

Ena dagen skall man låta folket säga sitt i Grekland, två dagar senare var alla tankar på direktdemokrati som bortblåsta när oppositionen helt plötsligt bestämde sig för att stödja den högst temporära lösningen från förra veckan. Börserna får förstås glädjefnatt av den grekiska farsen. Farser skall vara underhållande. G-Pap är antingen galen eller ett politiskt geni. Å andra sidan så gränsar genialitet alltid till galenskap, ungefär som klockan 24:00 är väldigt nära klockan 00:00, rent av samma. Fast senaste beskedet är att oppositionen nu kräver G-Paps avgång.

2011-11-03 18:43

MÖP-trailer

Dags att MÖP:a ur lite grann så här på kvällskvisten.

Optimisttips: 228% garanterad årlig vinst

Jag tänkte tipsa alla optimister bland mina läsare om en investeringsmöjlighet som ger garanterad vinst på 228% i årstakt.

Se korrupt EU-frälse fly från kameran

Som bekant tjänar EU-frälset, EU-parlamentets ledamöter, 14 727 € i månaden på sitt "engagemang", varav en ansenlig del är skattefri. En del av ersättningen baserar sig på närvaro, dvs att de faktiskt måste jobba i snitt 12 dagar i månaden. Stackarna.

Europoker

Pokerspelet kring euron och skuldkrisen fortsätter.

2011-11-02 15:57

BNP-gissningar och avtalsrörelsen

Skeptiska läsare som inte vill se några problem påtalar att arbetsgivarorganisationer som Svensk näringsliv och Almega förstås ständigt överdriver sina BNP-gissningar åt det negativa hållet för att använda i årets avtalsrörelse.

Men det samma kan sägas om facket. Fast åt andra hållet.

Ni har åtminstone billig sprit!

Inför den svenska folkomröstningen om EU-medlemskap lades det bland annat fram tunga argument som "billig och fri införsel av sprit", vilket naturligtvis gjorde valresultatet till en lågoddsare i speciellt södra Sverige. Trots allt är spriten det viktigaste för svenska folket.

Dansk syntetisk bensin från vindkraft

Forskare och ett företag i Danmark har tagit fram fungerande bränsleceller som när man kör dem baklänges gör syntetisk bensin av el + vatten + koldioxid rapporterar Sveriges Radios program Klotet. I sig tämligen genialiskt och en fantastiskt bra teknik för framtiden.

När Ryssland stängde norska Trollfältet

Gas- och oljeplattformen Troll-A på det norska Trollfältet är en av världens största byggnadskonstruktioner och den största mänskliga konstruktion som någons flyttats med sina 472 meter i höjd. Plattformen har för övrigt just byggts ut för att hantera de nyinstallerade kompressorer som behövs för att kompensera för det fallande trycket i de sinande gasbrunnarna.

Realpolitikern Giorgos Papandreou

Jag måste medge att min åsikt om den grekiska statsministerna Giorgos Papandreou, G-Pap, är en extremt slipad realpolitiker som vet exakt vad han gör.

Antagligen har han haft tanken om en folkomröstning i bakfickan hela tiden men spelat med de panikslagna ledarna från övriga euroländer tills vidare.

Survivalister hos Kanal 5

Igår sände Kanal 5 ett avsnitt av sin TV-serie Outsiders som handlade om survivalister (Kanal 5 Play), svenska sådana, även om även britten Royston från Survival Instinct UK fanns med som riktig storsatsare.

2011-11-01 14:23

Nedgångsstatistik

Roade mig med att titta på om dagens börskrasch är att anse som märkvärdig historiskt sett. Plats för relativt värdelöst vetande följer:

OSINT när den är som bäst

Open source intelligence, OSINT, är kanske det mest betydelsefulla underrättelsemedlet för nationers underrättelsetjänster när det gäller att kartlägga främmande makts förmågor. Omvärldsbevakning via öppna källor.

Nyregistrerade personbilar som konjunkturmätare

SCB och branschlobbyorganisationen med det underliga svensk-angliska namnet Bil Sweden släppte idag nybilsregistreringssiffror för oktober 2011. Nybilsregisteringarna föll mot samma månad ett år tidigare.

Nu börjar akt tre i den grekiska farsen

Kinas PMI, inköpschefsindex, föll oväntat hårt i oktober. Index kom in precis över negativt på 50.4 (under 50 är negativt), ner från 51.2 medan analytikerna hade väntat sig att index stigit till 51.8. Kina bromsar in rejält. PMI är på lägsta nivån sedan 2009. OECD varnade igår för att BNP kan falla upp till 5% för olika länder i Eurozonen. Den amerikanska banken M F Global ansökte om konkursskydd (=rekonstruktion) igår trots att risken för detta förnekats eller avfärdats om och om igen i media. Det handlar om skulder på 40 miljarder USD och förluster på nästan 200 miljarder USD.