Cornucopia?

2011-10-31 15:05

Pippi Långstrump-ekonomin

Almega släppte idag sina BNP-gissningar 2011 - 2013 med en rubrik om att Sverige inte längre är en Pippi Långstrump-ekonomi.

Svenska skattebetalare har redan fått betala för bankernas kommande kris

TT/Schibsted/SvD meddelar att Riksrevisionen upptäckt att svenska skattebetalare redan fått betala för den räddningsfond som den svenska staten inrättat inför den kommande svenska bankkraschen.

Annars var det tänkt att finansieringen skulle begränsas till bankkunderna, dvs att bankerna själva skulle betala. Vilket i verkligheten innebär att de tar ut det hela via höjda räntor och avgifter på deras kunder.

Byggfirma fakturerade för arbete de inte utförde

En del saker är inte nyheter. I princip alla privatpersoner som anlitat byggfirmor för större eller mindre arbeten har varit med om att dessa fakturerar för tid de inte utfört något arbete på, sk saltade fakturor.

Jag har inte haft några problem med vare sig rörmokare, elektriker, plåtslagare eller målare, utan det är snickare som varit kreativa i sin fakturering och t ex fakturerat för tid de varit hos en annan kund för garantiåtgärd.

Den övergivna svenska järnvägen

Vi står inför några decennier av massiva omställningar av samhällets energiförbrukning och struktur i spåren av peak oil, peak gas och peak coal. En av de främsta möjligheterna att kunna hantera nödvändiga långväga transporter framöver är järnvägarna, det energieffektivaste sättet vi har att lösa transportfrågan, speciellt som dessa redan idag drivs med el. Men framför våra ögon faller infrastrukturen sönder och politikerna gör bara några symboliska små slag i luften.

2011-10-30 16:55

Vilken finans- och ekonomimedia är sämst?

Tänkte upprepa en gammal undersökning jag körde för tre år sedan, hösten 2008, fast tvärt om.

Vilken mainstream finans- och ekonomimedia är sämst? 

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter så det är helt OK att rösta på konkurrenten.

Den havererande svenska infrastrukturen

Det drar ihop sig till vinter och med det kommer den svenska infrastrukturern återigen sättas på prov.

2011-10-29 08:25

Rossis E-cat och de tre villfarelserna

Igår testades Rossis E-cat i 1 MW-version av en "konsult" från "en hemlig amerikansk kund" utan allmän insyn. I en kommentar igår förutspådde jag att testet skulle få godkänt av "kunden". Därmed kan allt fortsätta som planerat, dvs Rossi (eller kunden) kan börja ta in pengar från andra hugande spekulanter utan att behöva börja leverera något.

2011-10-28 13:52

Konjunkturbarometern fortsätter falla

Konjunkturinstitutets barometerindikator för den svenska konjunkturen fortsätter falla, nu ner till 94.3 och med en nedrevidering för förra månaden till 96.6 istället för 96.9.

Inte slut på EU-forin än, men det kommer

Börserna i Asien är generellt upp även om relativt vägledande Australien med indexet All Ordinaries haltar runt nollan.

2011-10-27 13:30

Annie gets her gun: Ger 100 MSEK av skattepengar till Facebook

Nya näringsministern Annie Lööf slår till för första gången.

Ingen räntesänkning från Riksbanken

Riksbanken sänkte inte sin reporänta, utan låter den ligga kvar på 2%.

Greklandskrisen löst för stunden - Bolånetorskar betalar 900 miljarder till Grekland

Ovanstående rubrik var lite överdriven. Det är inte BLT-kollektivet som skall efterskänka 900 miljarder i skulder till den grekiska regimens vällust. Det är alla Europas bankkunder enligt nattens uppgörelse som marknadsförs som oväntad. Men vi visste att man skulle krysta fram något för att lugna marknaderna, oavsett om det var meningsfullt eller ej.

Lite topplistenoteringar för Midvintermörker

Innan jag tar mig an något seriöst inlägg om nattens alla uttalanden från Euro-trojkan, så är det dags för lite krystade topplisteplaceringar av Midvintermörker.

2011-10-26 13:12

Köp Midvintermörker som E-bok

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Många av er har sett fram emot detta.

BKN om bostadsbubblan - svenska hushåll mer illa ute än i USA

Den statliga myndigheten Bostadskreditnämnden (BKN) har släppt en ny rapport som handlar om kortsiktiga svenska hushåll befinner sig i riskzonen (PDF) när bostadsmarknaden kraschar.

S&P-500 ner kraftigt, Asien håller emot

De nordamerikanska börserna föll hårt under gårdagen på usel amerikansk konsumentstatistik.

2011-10-25 14:38

Verkliga källan till #petzallgates lösenord

På den för tillfället under behandling satta riksdagsledamoten William Petzälls (sd) Twitterkonto @williampetzall har det lagts ut MD5-hashkoder till lösenord för ett antal journalister. Detta under förespegling att (sd) skulle ha haft tillgång till dessa.

Som de enkla lösenorden visar så har ju inte svenska journalistkåren speciellt hög kunskap inom datasäkerhet (eller?, se nedan), så man har inte grävt något djupare i detta.

An open letter to Chancellor Merkel from a Greek

Original source in greek at www.capital.gr.

Nu 2008 års priser på nyproduktion i Stockholm!

Senaste mäklarknepet är enligt min störste och vanligaste läsare A. Nonym att man nu erbjuder 2008 års priser på nyproducerade lägenheter i Stockholm. Åtminstone Filip och Fredrik och Viktor på Fastighetsbyrån tillsammans med PEAB.

OMXS30 - den stora bilden

Börserna i de asiatiska tidszonerna är varierade och den amerikanska S&P 500-terminen pekar nedåt jämfört med stängning. Det talar för en osäker börsöppning i Europa och Stockholm, en Stockholmsbörs som förstås kan drivas vidare uppåt av exempelvis en positiv rapport från Swedbank.

Istället tar vi ett kliv tillbaka och tittar lite på veckocharten för OMXS30 och den stora bilden.

2011-10-24 15:58

Wikileaks: Förlorade 450 MSEK pga bankblockaden

Så mycket för ideologi.

Inför alkolås på riksdagsledamöternas datorer!

Hade det inte varit för de fullständigt vansinniga tankar folkpartiet lägger fram hade man nästan kunnat beundra dem för deras envishet att Sveriges skattebetalare skall vara solidariska och betala BIGPIS-ländernas skulder.

Midvintermörker nu i butik

Min technothriller Midvintermörker finns nu i butik.

Vems ärenden går makthavarna i frågan om bostadsbubblan?

Aftonbladet av alla tidningar har granskat sittande regims personliga tillgångar (inklusive TV-konfrontation med Anders Borg).

Kraftigt upp i Asien

Skådespelet från de europeiska ledarna i fick marknaderna i Asien att ta ett glädjeskutt.
Australiens All Ordinaries-index

I Hong-Kong stiger Hang Seng index över 4% under morgonen. Nikkei är upp drygt 1.5% och i för Europa ledande Australien steg All Ordinaries över 2%.

Därmed har marknaderna sagt sitt och diskussionen om vad EU-ledarna gör för ljud ifrån sig bör alltså för tillfället vara över. Är marknaden väl positiv så struntar man i det mesta.

Det kommer också ett mycket stort antal kvartalsrapporter från Stockholmsbörsernas aktiebolag den här veckan. De kommer ge en intressant fingervisning om konjunkturläget, men är grundsentimentet positivt på börsen så kommer nyheter tolkas positivt av marknaden. 

Vi får se om upprekylen tar ny fart och tar oss upp mot intervallet 1025 - 1050 så vi får ut glädjen och tjurfällan ur systemet en gång för alla.

Tack för kaffet! Libyen: "alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga"

Så var det klart. Khadaffi är dödad av en lynchmobb och NATO med allierade som Sverige tackar för sig och skall avsluta sitt flygunderstöd och även ta hem sina "rådgivare" (personer med belysarutrustning och radio för attackflyget) på marken.

Tackar för kaffet gör även det Benghazi-baserade övergångsrådets ledare Mustafa Abdel Jalil som nu öppet kan lägga korten på bordet: "Vi som är en muslimsk nation måste ta sharialagarna som källa till en grundlag – alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga." (Stampen/GP/TT-AFP-Reuters, Bonnier/DN/TT-AFP-Reuters)

2011-10-23 17:36

Vem är din favoritkomiker i såpan Skuldkrisen? (omstart)

Veckans fråga får bli vem du tycker är roligast av de olika skådespelarna i såpan Skuldkrisen. Ja, man kunde haft med fler, men jag valde ut några favoriter i denna ensembleserie. Tyvärr kan jag inte lägga till fler alternativ allt efter att ni nominerar dem. Jag kan riktigt se hur man lite uppsluppet kring middagarna under toppmötena drar sina egna versioner av The Aristocrats, som många andra komiker gör.

Så vad händer i veckan som kommer?

Det börjar dra ihop sig. Igen. Nu påstår sig politikerna bestämt sig för att "lösa skuldkrisen", vilket förstås är fullkomligt nonsens. Skuldkrisen tar åratal att lösa, kanske så mycket som 10 - 20 år. Snarare handlar det om att komma överens om ytterligare uttalanden om "kraftfulla åtgärder" och annat man sagt tidigare.

2011-10-22 16:04

... och vem betalar bankernas nedskrivningar?

Tidigare var beskedet som bekant att den grekiska statskonkursen bara skulle innebära 21% nedskrivning av skulder till privata aktörer. Nu diskuteras det en nedskrivning50 - 60% i helgen när marknaderna är stängda och inte kan påverka politikerna.

2011-10-21 21:55

"Nej, det finns ingen bostadsbubbla" (uppdaterad)

Kanske dags för en liten repetition kring bostadsbubblans existens.

Så löser man skuldkriserna

Från Facebook, författare okänd.

Oljan - Brent, WTI och Libyen

Med anledning av Libyens fd diktator Khadaffis död kan det vara aktuellt att ta upp en punkt jag berörde på tisdagens föreläsning hos Utrikespolitiska föreningen i Lund, nämligen att det var Libyens export av 1.5 miljoner fat olja om dagen till Europa som drev på att man faktiskt blev moraliskt indignerade nog att lägga sig i landets interna angelägenheter. I kontrast så har man inte gjort något åt Syrien eller Bahrain.

Älvsbyhus varslar över 15% av de anställda

Älvsbyhus har framhållits av de överdrivna optimisterna som en bastion ibland de annars havererande svenska villaleverantörerna.

Mäklardöden är här

Den prognosticerade Mäklardöden är här. Någorlunda. Än så länge kanske den bör kallas Lilla Mäklardöden hösten 2001 och inte Stora Mäklardöden. Den är ännu bara barnet.

2011-10-20 12:43

Flykt av medelklass och kapital från Ryssland

The Economist hade i början av september en intressant artikel om läget i Ryssland, som jag indirekt refererade till på min föreläsning i tisdags där jag nämnde att liberal medelklass överger Ryssland idag.

Midvintermörker går nu att köpa hos Adlibris och Bokus

Massolits nya utgåva av Midvintermörker; hårdrygg med skyddsomslag och ca 420 sidor med stor och för oss gamlingar mer lättläst text; finns nu att köpa hos både Adlibris och Bokus. Vikten sägs vara 720 gram, så det blir lite att hålla i.

Priset är fraktfritt hos Adlibris 178:- SEK med 2 - 5 dagars leveranstid.

Hos Bokus är priset fraktfritt 159:- SEK med 2 - 5 dagars leveranstid.

Hos gotländska Ord & Bok kostar boken 157:- SEK plus frakt på 19:-  med 1 - 4 dagars leveranstid.

Riskaptiten viker i Asien

Föga överraskande, med tanke på gårdagens utveckling i USA, så faller börserna i de asiatiska tidszonerna.

2011-10-19 19:47

Hel bostadsrättsförening till salu i Helsingborg

Som bekant har bostadspriserna i Öresundsregionen drabbats hårdast av storstadsregionerna, när danskarna slutade bege sig över sundet efter billigare bostäder. Priserna kraschade ju i Danmark.

Filmdags: Realism vs positivism

En del av oss ser verkligheten som den är (någorlunda) och är inte indoktrinerade i positivt tänkande.

Fick tips från en läsare om nedanstående video om farorna med den grundlösa positivism som genomsyrar och infiltrerat västvärlden. 10 minuter. Filmen heter Smile or die!

Om man inte kan erkänna existensen av problem kan man inte heller lösa dem. 

Som egen så slipper jag att skickas på kickoffer eller väckelsemöten om att man kan förändra världen om man bara tänker positivt. Alla har inte den fördelen, utan indoktrineringen att man hellre skall vara positiv än realist fortsätter.

Fool of randomness

Hedgefondförvaltaren John Paulson geniförklarades efter finanskrisen eftersom hans hedgefonder prickade rätt och satsade stort i placeringar som gynnades av en havererad amerikansk bostadsbubbla.

Vad var det jag sade om BitCoin nu igen?

Vad var det jag sade om BitCoin, kryptovalutan som haussades av diverse IT-nördar som inte förstår någonting om ekonomi, bubblor och pyramidspel? Till skillnad mot IT-nördar som har förståelse för ekonomi, bubblor och pyramidspel.

Midvintermörker som E-bok på måndag

Kan nu meddela något som kommer glädja många av bloggens läsare.

2011-10-18 23:07

Föreläsningen hos Utrikespolitiska föreningen i Lund

Det verkar som att min föreläsning Resurskriser i en föränderlig värld hos UPF Lund blev lyckad. Å andra sidan har de som är negativa en tendens att inte berätta detta. Fanns både de som hade svårt att hålla ögonen öppna och de som skakade mycket på huvudet.

Förändring, motståndskraft och ... Mad Max?

"Krigskonsten lär oss att inte lita på sannolikheten att fienden inte kommer, utan på vår egen beredskap att möta honom; inte på chansen att han inte anfaller, utan istället på det faktum att vi gjort vår position ointaglig." - Sun Tzu, Krigskonsten, ca 600 f Kr, egen översättning

resili|ence elasticitet, spänst[ighet]; återhämtning[sförmåga] -ent elastisk, spänstig; som snabbt återhämtar sig, motståndskraftig

robust robust; kraftig, stadig, stark; kraftfull

"Change!" - Barack Obama

Det finns en konstant här i världen och det är förändring. 1900-talet har liksom 1800-talet, 1700-talet osv inneburit enorma förändringar. Imperier har uppstått (Sovjetunionen) och fallit (Storbritannien, Tsarryssland, Sovjetunionen mfl). Krig har kommit och gått. Efterkrigstiden kanske har inneburit de största förändringarna i mänsklighetens historia någonsin.

Börsen öppnar nedåt

Efter gårdagens börsfall så fortsätter förstås nedgången i de asiatiska tidszonerna när de asiatiska börserna skall komma ikapp gårdagens utveckling i Europa och USA.

I sig betyder det inte att nedgången fortsätter även i Europa, även om det antagligen är vad som kommer att ske.

2011-10-17 16:26

Nicole Foss om förberedelser för peak oil och ekonomiskt sammanbrott

Nedan är en intressant dragning där Nicole Foss (Stoneleigh på The Automatic Earth) om hur hon och hennes familj förberedde sig för peak oil och ekonomiskt sammanbrott (=deflation enligt hennes teorier).

Guldfortsätter linjärt uppåt

Guldpriset ligger kvar i sin linjära uppgång, där rekordpriserna i augusti - september bara tog priset upp till ett möjligt kanaltak, åtminstone i svenska kronor per gram.

Föreläsning hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund på tisdag

Som en del av er inte missat så håller jag en föreläsning hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund i morgon tisdag klockan 1900 i AF-borgen, Café Athena.

Intervju med Sveriges bästa ekonomijournalist

Göran Pettersson (m) och hans bloggradio Den politiska talradion (som även intervjuat mig) har gjort en intervju med Sveriges bästa ekonomijournalist, SvD:s Carolina Neurath. Nej, förlåt, Andreas Cervenka skall det naturligtvis vara.

2011-10-16 17:20

Hur tror du börsen kommer utvecklas framöver?

Det verkar råda en viss diskussion mellan läsare om börsen skall gå upp eller ner och diskussionen är bitvis hårdare än vanligt. Tyder på viss osäkerhet.

ZH: Fransk repatriering av tillgångar bakom börsuppgången

Alltid suveräna Zero Hedge har en artikel som förklarar den rådande tjurfällan - uppgången på börserna och stärkningen av euron trots att interbankmarknaderna håller på att klappa ihop.

2011-10-15 17:44

Den underbara västerländska hösten?

De nordafrikanska och arabiska upproren mot de gamla regimerna kallades av många naiva på vänsterkanten för "den underbara arabiska våren", även om den kanske i verkligheten inte var så underbar. Diktaturerna i MENA-länderna har ofta, absurt nog, varit en garant för minoriteters ställning och mot religös fundamentalism och extremism. al-Qaidas mål är exempelvis att störta den saudiska regimen och Khadaffiregimen var också en av deras hatobjekt. Man hittade krigare som stred mot USA med allierade i Afghanistan i Libyen, nu med NATO-flyg som understöd och med utbildning från sk rådgivare på marken.

Min primära strategi för börsen

Dags att upprepa vad jag kör för strategisk grund för investeringar i aktier, dvs MA50/MA200-dödskors. Dyker MA50 ner genom MA200 går man likvid mot konto och håvar in bankräntan istället för aktierisken.

2011-10-14 22:09

Det kom ingen servicetekniker från Telia

12-24 Mbit ADSL. Telia.

Stora skillnader i prisfall över riket

Nedan följer en sammanställning av villaprisförändringarna per län, baserat på Mäklarstatistiks siffror från i onsdags.

Valueguards bostadsprisindex för hela Sverige

Mäklarstatistik släppte igår sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.

En röd fredag?

Börserna i Asien faller trots att USA-börserna återhämtade sig mot stängningen igår.

2011-10-13 19:51

Valueguards bostadsprisindex för Malmö: Lägsta villapriserna sedan oktober 2009

Mäklarstatistik släppte idag sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.

Valuguards bostadsprisindex för Göteborg - nya årslägsta

Mäklarstatistik släppte idag sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.

Stockholms bostadsmarknad enligt Valueguard: Lägenheter -1.4%, villor +0.38%

Mäklarstatistik släppte idag sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.

25% kontantinsatskrav från Handelsbanken

Via bloggrannen Bobubbla nås vi av nyheten att Handelsbanken nu kräver 25% kontantinsats för att man skall få låna pengar till en bostad hos dem.

Dags för vändning nu?

Det är lite väl haussigt på en del håll, samtidigt som börserna nu är överköpta efter att i princip stigit från bottennivåer med en spik. Det är lätt för mindre erfarna att dras med i hysterin och gå in positivt på den här punkten, men kom ihåg att detta är en tjurfälla.

2011-10-12 17:45

Greklands skulder till privata aktörer skall skrivas ner med 30 - 50% (default)

Som ni minns beslutades det i somras att Grekland skulle skjuta upp betalningen på delar av statskulden med 30 år och att privata innehavare av grekiska statsobligationer  (=banker) skulle få ta en nedskrivning på ca 21% av tillgångarna. Det var alltså rent formellt en betalningsinställelse, en omstrukturering av statsskulden, en default. Fast man medger förstås inte det.

Kund vs bank

Vem älskar egentligen sin bank?

Svaga börser i Asien

Under morgonen visar de asiatiska tidszonernas börser  på en svag utveckling.

2011-10-11 14:59

Källa: "Det är mycket, mycket värre än vi kan berätta offentligt"

Pratade med en mycket trovärdig uppgiftslämnare med hög integritet och som jag litar helt och fullt på. Uppgiftslämnaren hade själv personligen träffat och pratat med en person som sitter i en av de högsta kretsarna av politiskt-ekonomiska makthavare i Sverige. Låt oss kalla denna person för "källan".

Beskedet angående de internationella skuldkriserna och den gryende finanskrisen var från källan mycket bistert.

OMXS30 bryter ur trendkanalen - dags för den riktiga tjurfällan?

Gårdagens börs gav oss ett avgörande utbrott för OMXS30, då man gick ur trendkanalen.

Föreläsning med Nicole Foss i Uppsala i kväll

Nicole Foss håller en föreläsning hos CEMUS, Centre for Environmental and Development Studies, vid Uppsala universitet ikväll klockan 19:30, med mingelstart 18:30. Föreläsningssal X (!!) på Biskopsgatan 3 är det tydligen som gäller.

Titeln på föreläsningen är "The Triple crisis, the Future of the Eurozone, Globalization, Fukushima and Beyond", så jag antar att hon även kommer in en del på kärnkraftens kris och inte bara skuldkrisen, deflation och peak oil.

Antagligen väl värt tiden. Öppen föreläsning och därmed gratis.

Kommentarsproblem med Internet Explorer

En del av mina läsare som fortfarande kör Internet Explorer har upptäckt att det kan vara svårt att lyckas posta kommentarer på bloggen.

Detta är en känd ny bugg hos Blogger, Googles bloggplattform, som jag kör.

Blogger arbetar på att fixa problemet, som främst verkar beröra nyare versioner av IE. Själv kan jag alltså inte göra något åt problemet eftersom jag förlitar mig på andra för tekniken på bloggen.

Lösningen som läsare är så länge att välja en bättre webläsare, t ex Firefox, Chrome, Safari eller Opera.

2011-10-10 16:16

SEB:s boprisindikator följer också börsen

Dagens Industris överskuldsatta bolånetorskar till journalister försöker framhäva att hushållen nu tror på stigande bostadspriser genom sin rubriksättning kring SEB:s boprisindikator (se SEB). Verkligheten är förstås en helt annan.

Sista skörden och vinterväderprognos

Börjar bli lite kallt om nätterna. Var rent av den första nattfrosten i lördags.

Svenskens vattenförbrukning - experiment

Det sägs generellt från de kommunala VA-bolagen att svenskens vattenförbrukning är 180 liter per dag.

Jag chansar och vågar hävda att det är struntprat. B.S.

Nya försök att bryta kanaltaket?

Under fredagen misslyckades OMXS30 återigen att etablera sig över taket i den kanal aktien handlats i sedan börskraschen i augusti. Återstår nu att se om man lyckas med det idag.

2011-10-09 17:41

Skall du jaga älg?

För många i södra Sverige är det älgjakt nästa vecka. Norröver har det på sina håll redan varit älgjakt, även om jakten kanske fortsätter beroende på engagemang och licensuppfyllnad.

Bostadsbubbleanekdot från Gräddhyllan - dags att sänka priset

Fick följande från en läsare boendes på en av Sveriges storstäders gräddhyllor, i full fart med att försöka få sålt sin bostadsrättslägenhet, med tillåtelse att återge en anekdot för församlingen. Jag kan gå i god för att läsaren är autentisk och faktiskt försöker få sålt sin lägenhet på orten jag nedan redigerat till Gräddhyllan.

Bostadspriserna har följt börsens rörelser 2005 - 2011

Bostadsbubblans priser har följt börsens utveckling mycket väl sedan 2005 fram till och med idag.

Drar det ihop sig för bostadsbubblan?

Frågan är om det börjar dra ihop sig för bostadsbubblan på allvar?

2011-10-08 19:05

Inskjutning på pumpa

Utlovade i måndags ett inlägg om att använda kasserade sorkskadade pumpor för inskjutning av älgstudsare. Eftersom det är lördag så är det i mitt tycke tillåtet att vara våldsamt off-topic. Dessutom är det älgjakt i södra Sverige nästa vecka, så det är även lite aktuellt för jaktintresserade.

Särbo, kulbo och nu retroaktiv sambo - avgå Juholt!

Hur än (s)ocialdemokraterna Store Ledare vänder på sig visar det sig att han har ändan bak.

2011-10-07 14:50

Riktig arbetslöshet (U-6) i USA steg från 16.2% till 16.5%

USA:s arbetslöshetsstatistik släpptes nyss och pekade på +103 000 fler i arbete. Men det är förstås ett statistiskt trolleritrick.

*lutpriser på bostadsrätter nu sökbara

Det finns nu en tjänst på Internet som heter *lutpris.se, där man kan hitta *lutpriser för bostadsrättslägenheter i hela nästan hela landet. Censurerar s:et där så jag inte blir av med min Google-reklam. Alltid roande för engelskspråkiga att besöka Sverige, t ex när man har stora avstavade skyltar i affärer där det står *lut rea. Gärna underklädesaffärer.

Tobleronehyra

Så har ännu ett socialdemokratiskt högdjur blivit ertappad med att ta det på kortet och låta någon annan betala.

e-Cat testet: Öppen tråd

Idag skall illusionisten Rossi demonstrera sin nya e-Cat inför en större publikt i en långtidsillusion.

Dags för test av kanaltaket i OMXS30

Börserna tjurrusar återigen i Asien och USA-börserna stängde betydligt högre än när Europa stängde.

2011-10-06 13:45

Insatsorganisation 2014 - endast 45 stridsvagnar

Det har saknats bra översikter över vårt nya försvar, det sk Insatsorganisation 2014, och vad det egentligen är uppbyggt av. Ett visst antal bataljoner hit och dit kanske låter bra, men man måste också titta på innehållet i dessa.

Sagt och gjort. Jag MÖP:ade ur lite och gick till botten med det hela. Håll till godo med nedanstående översikt.

Försvarsmakten, var god dröj!

Nej, jag avser inte med rubriken att Insatsorganisation 2014 inte kommer vara på plats förrän 2019 och även till dess vara beroende av de sista stackars kullarna krigsplacerade värnpliktiga.

Nej, jag avser inte heller hur många dagar, månader eller år det tar innan svenskt försvar kan vara insatsberett, även under IO2014.

Tjurrusning i Asien

Börserna i Asien stiger kraftigt under morgonen.

2011-10-05 14:52

Grekland passar på att rusta upp innan konkursen

Tillägg: Uppgifterna om inköpen av stridsvagnar är inte bekräftade. Däremot är köpen av flygplan och fartyg från Frankrike bekräftade. Bonnier/DN hänger dock på.

Snart konkursfärdiga Grekland passar på att rusta upp innan betalningsinställelsen (eng default). Schibsted/SvD uppmärksammar att landet vill köpa in 400 st amerikanska M1A1 Abrams-stridsvagnar.

Alliansregimen vill krossa den svenska app-branschen

EU:s momsdirektiv innebär i princip att moms inte behöver behandlas över nationsgränserna vid handel mellan företag. Man bokför dock momsen, men den skall inte betalas in till säljarens lands skattemyndighet, då säljaren faktiskt inte får några momspengar att skicka vidare. Det är ett enkelt och relativt smidigt system för export av varor och tjänster. Det samma gäller förstås även vid försäljning ut ur EU, dvs att ingen moms skall betalas.

Var hamnar pengarna när du köper en bok?

Det kanske kan vara av intresse att vet var pengarna hamnar när man köper en bok och hur mycket eller lite författaren normalt får av det hela.

Nu lägger sig EU i det svenska skogsbruket

Som bekant är alla naturtillgångar inom EU att se som gemensamma. De får inte ransoneras eller begränsas nationellt, utan skall via fria marknader delas solidariskt över hela unionen. Dit räknas också den svenska skogen.

Initial uppgång att vänta på börsen

Föga överraskande blev det panik på börsen under gårdagen.

2011-10-04 21:55

När smäller det?

Mycket nu.

Stor fårgård med egen direktförsäljning av kött lägger ner pga varg

Dags att göra majoriteten av mina läsare förbannade igen och skriva lite sanning om det politiska införandet av varg till Sverige efter 150 års frånvaro. Lite sanning från verkligheten. Sådant som inte tas upp i storstadspressen, eftersom storstadsborna tycker vargar är söta och gärna vill kunna känna att de springer land och rike runt medan man dricker sin latte i Staden.

Ökande fall i orderingången för Myresjöhus och Smålandsvillan

Det norska börsnoterade Block Watne Group (OSE:BWG) har som jag tidigare rapporterat om föredömlig rapportering av sin orderingång. Dit räknas alltså de svenska småhustillverkarna Myresjöhus och Smålandsvillan, som ingår i koncernen.

Fallande råvarupriser - Foss vs Martenson

Jag har tidigare skrivit att råvarupriserna kommer falla med konjunkturen och marknaderna, oavsett att det råder brist på många råvaror, speciellt olja i spåren av peak oil. Det betyder dock inte att råvarorna kommer falla mer än exempelvis börserna och inte heller att de aldrig vänder upp igen.

Börsen: Dags för panik

Det är dags för panik för er som fortfarande ligger kvar på börsen, eller ännu värre, blivit inlurade i någon av de små bulltraps med falska vändningar uppåt vi haft de senaste veckorna. I går kväll fick vi ett avgörande brott nedåt i S&P-500.
Intradagchart för OMXS30
och S&P-500. Röd pil markerar
var Europa-börserna stängde.

1125-nivån i S&P-500 knäcktes under gårdagen och indexet stängde rent av under 1100, på 1099.2. Terminen pekar på fortsatt nedgång, 1085, i skrivande stund. Allt detta trots att börserna och Europa tolkade marginell amerikansk statistik som positiv och nästan var uppe på positivt territorium under gårdagen.

Men så stängde Europa och USA fick köra sitt egna race.

Börserna i Europa, inklusive Stockholmsbörsen med indexet OMXS30 stängde när dagshögsta 17:30. Då låg S&P-500 på drygt 1130, över stödet på 1125. Därefter förr det amerikanska indexet med ca 2.75%. Dessutom stängde man på dagslägsta och årslägsta.
Dagschart OMXS30.

I som här inträden, låten hoppet fara.

Det är nedåt som gäller nu. Detta bekräftas med än så länge breda fall i de asiatiska tidszonerna. Nikkei nära årslägsta, Hang-Seng på nytt årslägsta. Enda positiva är att Australiens All Ordinaries bara är ner marginellt.

Detta innebär att Sverige skall försöka komma ikapp USA under dagen. Det talar för åtminstone 2% ner på börsen idag. Ännu en omgång med förhoppningar hos de som inte kan se läget grusas. Stoppar glädjeköparna från igår ut sig i en snabb long squeeze så kan vi mycket väl få se mer än 2% nedgång.
Dagschart OMXS30.

Även om vi besöker botten i trendkanalen i OMXS30 igen relativt snabbt så skall börsen minst ner till 840 den här vändan innan det är dags att lura in tjurarna i ännu en bulltrap igen.

Man bör också fråga sig om utbrottet nedåt i S&P-500 är början på en ny börskrasch likt den vi fick i början av augusti?

Annat vi kan förvänta oss är att dollarn stärks vid börsfall, när pengar flyr till amerikanska statsobligationer, oavsett om det är vettigt eller ej. Det betyder också att guldpriset återhämtar sig för oss svenskar.

Sanningens minut närmar sig också för Grekland med stormsteg. Skall EMU/ECB/IMF-trojkan hålla det de sagt och inte betala ut några pengar till Grekland som inte uppfyllt sina åtaganden, eller skall de säga "det är OK att fortsätta föra en alldeles för svag finanspolitik, ni får era pengar vad ni än tar er för"

Det är inte det att man ställde speciellt höga krav på Grekland, som fick visa ett budgetunderskott på 8% av BNP och ändå få en klapp på axeln. Så varför inte tillåta högre underskott än så när man ändå är igång? Alternativet var ju aldrig finanser i balans. Tillägg: Beskedet är nu att Grekland kan få spara in de utgifterna 2012 eller 2013 istället, och får sina pengar ändå även om de får vänta någon vecka extra som straff. Kort sagt, Grekland kan helt strunta i att föra någon ansvarsfull ekonomisk politik, pengarna kommer oavsett.

Tillägg: Bloggens läsare ligger ju redan i någon kombination av likvida och/eller negativa positioner och har förstås ingen anledning till panik.

2011-10-03 13:31

Cervenka goes wild!

Vet inte om det beror på att det varit helg och ordinarie chefsredaktör varit bortrest, eller om det beror på att Schbisted efter beskedet om att man skall rensa ut bland Aftonbladets anställda härnäst sätter siktet på SvD och E24, men alltid utmärkta Andreas Cervenka hos Schibsted/SvD/E24 har blivit helt vild.

Nu skriver han nästan som en bloggare.

Gårdsrapport

En del av bloggens nyare läsare kanske har missat att jag alltså bor på en liten gård, ett torp, en backstuga, en jordkällare om man så vill, där jag bedriver en del verksamhet, främst produktion och försäljning av ved. Jag har tyvärr inte haft tid att skriva så mycket om årstidens gilla gång under augusti - september, då det hänt för mycket i ekonomin och med marknaderna för att lägga tid på det.

Tänkte därför försöka mig på ett litet introduktionsinlägg och uppsamling kring vad som skett augusti - september nu när hösten drar igång på allvar och man packat ihop det sista av sommarens frukter.

Röd måndag

Vi skall räkna med fortsatta börsfall idag. Det blir en röd måndag.

2011-10-02 19:31

Hur får du din försörjning?

I brist på fantasi så här på söndagkvällen så får veckans undersökning ställa den fråga som många svenskar identifierar sig med, nämligen hur de får sin försörjning, dvs vad de har för jobb. Eller inte har.

Specar inte bransch här utan mer typ av inkomst, dvs lönearbetar du eller lever du på soc eller mamma och/eller pappa?

Svara iaf här ute till höger och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Köp- och hyrfilm nu på iTunes i Sverige

Vet inte om jag helt missat nyheten om detta, men Apple erbjuder nu oss svenskar köp- och hyrfilm via iTunes Store. En snabb googling visar dock att det inte ser ut som svensk media har upptäckt att Apple nu erbjuder film även i Sverige.

2011-10-01 17:11

SvD upptäcker hur pengar skapas

Ibland blir man positivt överraskad. Schibsted/SvD har lagt ut ett bildspel om hur pengar skapas ur tomma intet.

Vecka 39 kom och gick och fortfarande inget smör

Det var tidigare sagt att problemen med smörbrist skulle vara över vecka 39, men det rapporteras fortfarande om smörbrist på många håll.

Centralism och överstatlighet ett hot mot utveckling

Det var några år sedan jag läste Jared Diamonds Pulitzerprisvinnande Vete, vapen och virus (eng Guns, Germs and Steel: The Fate of Human Socities). Närmare bestämt 2005. Så man glömmer lätt bort en del detaljer.