Cornucopia?

2011-09-30 12:42

Ett folk, ett Europa, en Rumpa - Europas Förenta Stater

Bonnier/DI med Anneli Östlund har faktiskt ägnat sig åt lite intressant journalistik och tagit upp något som kanske är på väg att hända. Nämligen Europas Förenta Stater, där Ett Europeiskt Folk i Ett Europa skall samlas för att ledas under en icke demokratiskt vald Rumpa som juntaledare.

Subventioner leder till högre priser och större vinster

Jag har tidigare kritiserat det rent socialistiska ROT-avdraget  och även RUT-avdraget. Två fel leder inte till ett rätt. Nu har åtminstone Bonnier/DN uppmärksammat de prishöjningar som ROT-avdraget har medfört.

Statoil och Lundin Petroleum hittar 10 - 21 dagars olja i Nordsjön

Statoil (OSE:STL) och Lundin Petroleum (TSX:LUPE, OMX:LUPE)  har hittat 10 - 21 dagars oljebehov i Nordsjön, 800 - 1800 miljoner fat olja i resurser. Svenska Lundin Petroleum har 10 - 40% ägarandel i fyndigheterna.

OMXS30 fortfarande kvar i trendkanalen

OMXS30 lyckades återigen inte bryta sig ur den nedåtgående trendkanalen under gårdagens handel.

2011-09-29 16:02

Facit till morgonens bubbla

Angående morgonens fråga om vad bubbelcharten visade, så är det väl dags att avslöja svaret?

Skuldsättning på den gamla goda tiden, 2009

Sitter och tummar lite på Fitchs rapport Nordic Sovereign Review från igår som på något mystiskt sätt landade på den plywoodskiva balanserandes några betongklossar som agerar skrivbord åt mig här i jordkällaren. (Den här bloggen drivs av ett förlag som producerar tryckta böcker och omfattas därmed automatiskt av grundlagsskyddat källskydd om nu någon undrar. Det innebär att det i princip är olagligt att ens fråga hur den rapporten kan landat på plywoodskivan.). Man får naturligtvis inte återge något från rapporten då den skyddas av upphovsrätten. Fitch är också snälla och i det finstilta berättar om exakt hur många 1000-tals USD det kostar att prenumerera på dessa rapporter.

"I wanna short that stock"

Fast jag antar att det kliar i fingrarna på många att ta negativa positioner i denna bubbla?Tänkte inte skriva något speciellt om börserna så här på morgonen. Det är blandad utveckling i de asiatiska tidszonerna, den amerikanska S&P 500-terminen pekar för tillfället uppåt från gårdagens stängning i USA, men USA-börserna föll också ordentligt efter stängningen i Europa.

Sammantaget så känns öppningen osäker. Antagligen nedåt nu när vi redan testat kanaltaket i OMXS30 och funnit börsen svag. Nog om det.

Fick ett läsartips om en blankningskanidat som visar upp klassisk bubbelanatomi. Eller huvudskuldra som en del tekniska analytiker kallar sådant.

2011-09-28 15:31

Fitch: Svenska hushållens skuldbubbla bland de högsta i världen

Via en kort blänkare hos TT kan vi läsa att kreditvärderingsinstitutet Fitch varnar för de nordiska ekonomierna, inklusive Sverige.

Gasland på SVT Play

Igår visade tydligen SVT:s dokumentärfilmsplattform Dox filmen Gasland som handlar om hur fossilgasutvinningen av skiffergas (eng shale gas) i USA med hjälp av stora mängder kemikalier och gifter förstör grundvattnet i stora delar av USA.

Konjunkturen klappar ihop - Stefan Fölster: "Många har viljat blunda för verkligheten"

Konjunkturinstitutet kom idag med nya siffror för sin konjunkturbarometer som fortsätter att klappa ihop. Indikatorn ligger nu under 100 vilket betyder att läget är sämre än normalt och trenden är rätt tydlig.

Skjut budbäraren!

Google Translate-link.

Efter att den initiala chocken över Alessio Rastanis brutala uppriktighet på BBC, så satte förstås gammelmedia igång en skjut-budbäraren-kampanj där man på olika sätt försöker smäda Alesio och avfärda honom som person. En grandios ad hominem-attack från media.

Överdriven uppgång i Stockholm

Stockholmsbörsen tjurrusade ca 6% under tisdagen på beskedet att Grekland höjer sin fastighetsskatt.

2011-09-27 19:43

3:s mobiltelefoninät utslaget i hela landet

Hela 3:s mobiltelefoninät slogs idag ut i princip hela landet klockan 13:55, utifrån ett enda strömavbrott på en punkt i Spånga. I media uppmärksammades avbrottet först efter fyra timmar. Klockan 19:47 var nätet fortfarande nere enligt uppgift.

Några namn på Stasi-svenskarna

I en artikel från Newsmill framkommer det iaf några namn på Stasisvenskar som inte får avslöjas utifrån Säpo:s arkiv, men väl står att finna hos de som forskat direkt mot Stasis arkiv i Tyskland.

Skambud

För er som trots fallande priser på bostadsmarknaden inte kan vänta med att köpa en bostad, så kan det vara värt att komma ihåg att det är köparens marknad. Man kan vara tålmodig och man kan lägga skambud. Speciellt gäller detta för lägenheter, som knappast kan ses som unika objekt.

Förändring innebär alltid möjligheter

Jag skriver mycket om de stora förändringar vi just nu upplever eller har framför oss. I sig är inte förändring något nytt, utan ständigt pågående. Och det är ofta först i historieboken som de framstår som dramatiska. IT-kraschen var ett exempel på något som idag låter mer dramatiskt än det var då. Då var det som vanligt. En dag i taget.

Trendkanal nedåt i OMXS30

Volatiliteten på börserna är alltid högre i nedgång än i uppgång. I skrivande stund är det exempelvis sk breda uppgångar i Asien.

2011-09-26 17:45

Antalet sålda bostadsrätter ner 85% i Stockholm

Högst ovetenskapliga Lasse Kongos bostadstracker rapporterar att antalet sålda bostadsrätter i Stockholm föll med 85% förra veckan jämfört med samma vecka förra året.

Pensionsspararnas garanterad uppkastning

Drömmen om den fantastiska pensionen bygger som bekant på den naiva tron om evig tillväxt i en ändlig värld och ständigt stigande börser. Verkligheten är förstås en helt annan och det är när börser och marknader faller som sanningen kommer fram.

Smörbristen upptäcks av Schibsted

Nu har även storstadspressen med Schibsted/SvD i spetsen upptäckt att det råder brist på smör. Samma vecka som "leverantörerna" (=Arla) säger sig ha åtgärdat problemet. Antagligen var det någon murvel som gick bet på nytt smör i någon butik.

Dags för den årliga guldkraschen - sälj råvaror

Som jag skrivit många gånger förr så är det helt normalt att guldet kraschar 10 - 30% ungefär en gång om året. Det är alltid bara en tidsfråga till nästa gång och det var ett tag sedan sist nu.

G20-facit: Börserna faller i Asien

Resultatet av G20-mötet blev tydligen inte mycket annat än att Grekland behöver skärpa till sin ekonomi om de skall få stöd. Några faktiska åtgärdsplaner för att begränsa skadorna för omvärlden av den kommande grekiska statskonkursen (eng default), likt de som kom ut via rykten i helgen, verkar inte ha beslutats om.

2011-09-25 19:06

Är du för eller emot vaccinationsprogram?

På förekommen anledning och angående artiklar om att svenskarna nu är mycket mer skeptiska mot vaccinering sedan svininfluensan och förra veckans panik kring HPV-vaccinationsprogrammets fördröjning så är veckans fråga som följer.

Är du för eller emot vaccinationsprogram?

Det enda vi kan vara säkra på är förändring

Länge har tillväxtrealisterna varit förvisade till provinisialpressen när det gäller att få synas i den allmänna opinionsbildningen, möjligen undantaget Anders Wijkman. Istället har det t ex först en rätt god tillväxtdebatt i provinsialblaskan Stampen/GP. Men nu har även den fina storstadspressen släppt in ytterligare några debattörer bla Ulf Jacobsson från Steg 3 i en artikel om hur vårt penningsystem kräver evigt stigande skuldsättning och ekonomisk tillväxt och att det nu blir problem när den ekonomiska tillväxten når sina gränser.

2011-09-24 19:50

G20: Kontrollerad grekisk statskonkurs i november

Enligt diverse blänkare på nätet så diskuterar nu G20-mötet en kontrollerad grekisk statskonkurs (eng default) i november efter det kommande Paris-mötet.

Fortfarande mellan hopp och förtvivlan

Marknaderna skälvde igår, men börserna höll återigen emot och stängde över de stödnivåer jag redovisade i går morse.

2011-09-23 12:07

Dags för slutspel?

Nyheter, rykten och dementier kring Grekland och den ekonomiska situationen haglar nu in mer frekvent än ösregnen här i Västsverige. Och då filtrerar ändå inte allt ner till svensk media.

Ett litet axplock på hur det ser ut på förstasidorna online idag:

Intressant ren svensk statsobligationsfond i PPM

Jag har tidigare påtalat att man måste vara försiktig när man väljer obligationsfonder när man går ur aktiemarknaden. Detta gäller speciellt i PPM, där det ju inte finns möjligheten att sätta pengarna på konto istället för i fonder.

Den största anledning är förstås att de flesta räntefonder sätter pengar i bankernas bolånepapper eller företagsobligationer och inte alls i något så säkert som svenska staten.

Släpp TV:n och ta hand om problemet istället

I media far grälet kring vaccinationen mot HPV-virus runt som en löpeld, eftersom det landsomfattande vaccinationsprogrammet nu skjuts upp ytterligare kanske ett år med risk att unga tjejer hinner bli smittade före de vaccineras.

Flera börser vid avgörande stöd

Flera börsindex ligger nu vid de stödbottnar där man rekylerat upp flera gånger tidigare. Detta kan innebära att vi har ett åtminstone tillfälligt avgörande framför oss idag fredag.

2011-09-22 18:03

Börsras - terapitråd

Inte helt oväntat så föll alltså världens börser hårt idag. Magkänslan att frekvensen i rykten, nyheter och dementier/motdementier pekade mot oro stämde rätt väl. Får se om vi också får något slutspel snart.

Bokmässan 2011

Klädde ut mig till författare (svart polotröja) och gled runt lite på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, aka "Bokmässan".

En monopolists försvarstal: Ett folk, en mjölk, ett monopol

Vad som ser ut att vara en officiell replik från monopolisten Arla hamnade i ett tidigare inlägg om smörbristen och Arlas vidriga affärsmetoder. Som alltid låter jag officiella svar få lite större exponering genom att återge dem i ett separat inlägg. Varning för partsinlaga:

Hårt nedåt i Asien

Marknaden var minst sagt negativa mot Federal Reserves besked igår.

2011-09-21 20:51

Lets Twist again...

Föga överraskande lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan oförändrad på 0.0 - 0.25%.

Återstod då att se vad man skulle göra ytterligare. Det bidde en tummetott. Ingen QE3 med massivt sedelpressande, man verkar helt enkelt insett att det inte fungerar. Istället blev det den förväntade Operation Twist.

Verkligheten och dikten

Utvecklingen inom försvars- och säkerhetspolitiken i vårt närområde går i ett rasande tempo, vilket var en av anledningarna till att jag ursprungligen publicerade Midvintermörker på eget förlag. Det fanns ett intresserat förlag, man utgivning skulle då ske tidigast 2012 och mycket skulle alltså behövas skrivas om.

Men verkligheten far allt snabbare iväg från dikten ändå.

Ännu en husbyggare på fallrepet

Finndomo AB, svenskt dotterbolag till Nordens största småhustillverkare Finndomo Group, med varumärken som Hjältevad och Modulent hänger liksom Myresjöhus, Smålandsvillan, Götenehus mfl på fallrepet. Bolaget har nu precis undgått konkurs genom en ackordsuppgörelse med fordringsägarna.

Day of the Bernank

Idag klockan 20:30 (Tradingportalen) meddelar den amerikanska centralbanken Federal Reserve och dess ordförande Ben Bernanke sitt räntebeslut. Att räntan kommer ligga kvar på 0.25% och i praktiken noll är en lågoddsare.

2011-09-20 21:47

Anders the Borg

Bloggaren Le Sabre på Aftonxpressen hörsammade min uppmaning och använde sin Photoshop-Fu till att fixa fram en bild på vår älskade och hyllade finansminister Anders the Borg.

Veckochart för guld i SEK per gram

Kanske dags för en uppdatering när det gäller guldprisets utveckling i svenska kronor per gram?

RUT, ROT och KROG från BORG

Återigen demonstrerar självaste Anders Borg att spriten är det viktigaste för svenska folket.

Hemslakt viktigare än hemjäst/hembränt

Det tjatas väldigt mycket om att man skall tillåta gårdsförsäljning av svenskarnas älskade rusdrycker, där lokal produktion av jästa drycker skall kunna få säljas direkt till slutkund. Detta för att på något sätt stödja Sveriges bönder, småskalighet och lokal produktion. Trots allt är tillgång till alkohol helt nödvändigt för svenska folket.

Rykten istället för nyheter

Det kan inte vara enkelt att ha en positiv syn på börsen i dessa dagar. Rent av ha en syn på börsen alls. Alla vettiga människor ligger likvida på bankkontot tills vidare. För nyhetsflödet har slutat vara ett nyhetsflöde. Istället är det ett ryktesflöde. Nu rapporterar Reuters och Bloomberg hela tiden om rykten istället.

Ett axplock från gårdagens ryktesflora, dvs inklusive saker som inte rapporterats officiellt utan "enligt källor".

2011-09-19 16:24

Bröd och skådespel är inte det viktigaste för svensken

Det brukar sägas att vad som behövs för att hålla fårket under kontroll och stoppa en samhällsomstörning är bröd och skådespel. Mat och underhållning. En härligt flottig pizza framför senaste avsnittet av Robinsson eller Idol är allt som behövs.

Men det är inte sant när det gäller Sverige.

För svensken kräver nämligen något annat och Sverige balanserar ständigt på gränsen till uppror på grund av detta.

Nu är Obamarama ute och tramsar igen

Den amerikanska presidenten vill minska USA:s budgetunderskott genom att höja skatten för det minimala antal amerikaner som tjänar över 1 miljon USD om året (6 MSEK). Stackarna. Men det ger förstås inga stora pengar. Stora pengar drar man bara in genom att höja skatten för medelklassen och sådana här förslag blir mycket riktigt bara ett slag i luften.

På 10 år förväntar man sig få in 1 500 miljarder USD den vägen. Problemet är bara att USA visar ett budgetunderskott på ca 1 300 miljarder. Om året.

Slut på rekylen i OMXS30?

Uppgången fortsatte på Stockholmsbörsen och för indexet OMXS30 under fredagen, men mot slutet försvagades index rejält och slutade ned från öppning (rött candelstick) men upp mot torsdagens stängning.

2011-09-18 16:10

När går Grekland i konkurs?

Veckans undersökning får handla om när ni tror att Grekland går i konkurs, dvs strukturerar om sina statsskulder (eng default). Zero Hedge spekulerar i att det skall ske på tisdag, den 20:e september, men det är bara för att "det vore praktiskt".

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten.

Kommentera gärna och motivera ditt svar.

Inget smör på gräddhyllorna

Angående smörbristen som många marknadsliberaler gärna vill förneka trots fotobevis och läsarrapporter, eftersom brist går emot deras ideologis predikningar, så är smöret nu slut på ytterligare gräddhyllor.

2011-09-17 21:14

De fyras gäng?

Claes Arvidsson skriver i en ledare hos Schibsted/SvD att de svenska DDR-arkiven mycket riktigt borde öppnas och namn borde offentliggöras på de agenter och överlöpare som det hela handlar om.

Vad händer när Grekland går i konkurs?

Nej, stater går förstås inte i konkurs. De omstrukturerar statsskulden (eng default), men konkurs sammanfattar det hela bra. Det är ju också så att en suverän stat gör som den vill, då den har våldsmonopol. Fordringsägarna har bara att stå med mössan i hand och tacka och buga och finna sig i det som sägs. Möjligen kan det bli ett problem mellan stater, men just Grekland har också en av Europas starkaste försvarsmakter då NATO-landet Grekland måste kunna försvara sig mot ärkefienden, NATO-landet Turkiet, inklusive skaffa toppmodernt luftvärn så man kan skjuta ner Turkiets kommande FA-35. I sig en delanledning till den grekiska statskulden. Speciellt greker vill ofta framhäva att staten belånat sig för att skydda Europa mot det turkiska hotet.

Men vad händer när (inte om) Grekland går i konkurs? Det är i allra högsta grad aktuellt då fler länder kräver säkerheter för att låna ut pengar till Grekland.

2011-09-16 13:11

Cevian ger upp Swedbank

Så fick vi svaret på frågan om Cevian gått ur Swedbank.

Gå åt som smör i solsken

Angående den allt mer akuta bristen på smör så framkom det en del intressanta saker i kommentarer till gårdagens inlägg.

6000 bankjobb bort - mest i Stockholm

Schibsted/SvD skriver att det jobbslakt på gång i banksektorn. Förväntningarna ligger på 6000 arbetstillfällen som skall bort i de svenska bankerna, mestadels bonusdiare på huvudkontoren i Stockholm.

Intressant läge i OMXS30

Det svenska börsindexet OMXS30 stängde alldeles under motståndet på 925, samtidigt som man bröt över tidigare trendlinje.

2011-09-15 17:15

Nyliberalen: Ingen brist på smör. Realisten: Nej, det är helt slut.

Kan konstatera att det inte är någon brist på smör längre. Istället är det helt slut på smör. Se fotobevis i inlägget.

Göteborg Energi är ute och ljuger om sin fjärrvärme på konferenser

Ecoprofile rapporterar om att Göteborg Energi påstår att deras fjärrvärme till 95% består av förnyelsebar energi.

Verkligheten är att 30% kommer från fossilgas, 28% från fossil spillvärme från raffinaderierna i Göteborg och 27% från sopförbränning av bland annat plast (=petrokemisk produkt från olja och fossilgas).

Vem är löjligast? Försvarsmakten eller Ekot?

Ekot släppte idag en "bomb" (ursäkta ordvitsen här, den är helt avsiktlig) att hemliga svenska anläggningar syns på Google Maps, exemplifierat med den sk Stridsledningscentral Mitt (Berget i Bålsta, fd LFC Puman (källa bergrum.se), i det anglikaniserade NATO-anpassade svenska försvaret omdöpt till Grizzly). Jag skriver här bomb istället för nyhet. Att det är på det här viset är inget nytt.

Swedbanks återköp

Som ni kanske inte missat har Swedbank fått mediakritik för att ha ägnat sig åt återköp av egna aktier de senaste veckorna. Och sedan igår gått ut och sagt att man slutar med återköpen. Naturligtvis inte pga kritiken i media dagarna innan, utan alldeles på eget bevåg. Helt säkert.

Fooled by randomness: Det finns inget samband mellan antal villaavslut och prisökningar

Fick mycket relevant kritik från en läsare angående förra inlägget om sambandet mellan omsättning och prisökningar på villamarknaden. Jag hade fel och lurade mig själv. Naturligtvis skall man köra korrelationen på de procentuella förändringarna istället för på trenden.

2011-09-14 17:56

Korrelationen mellan antal avslut och villapris i Storstockholm

Tillägg: Det här inlägget är felaktigt i metodik och möjligen även i slutsatser. Se senare inlägg.

Bostadspriser i Göteborg: Som Stockholm, men bättre

Bostadspriserna ute i provinsstaden Göteborg utvecklar sig enligt Valueguard-KTH:s index ungefär som för Stockholm.

Bostadspriser i Stockholm: Stabilt

Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade boprisindex för Stockholm visar på en stabil augusti. Inte de stigande medelpriser som bostadsdata.se eller Lasse Kongo rapporterade om under augusti.

Bostadspriser i Malmö: Linjär krasch för lägenheter

Malmö är i särklass den större stad som drabbats hårdast av fallande bostadspriser.

Valueguard-KTH: Oförändrade bostadspriser i augusti

Valueguard släppte för några minuter sedan sin uppdaterade kvalitetsjusterade statistik för bostadspriserna i Sverige.

Mäklarstatistik: Bostadsrätter +6%, villor -1%

Som väntat kom siffrorna från Mäklarstatistik för bostadsrätter in på plus (6%) och villor på minus (1%) för augusti månad

Stödet höll i OMXS30

Återigen höll stödet på 860 i börsindexet OMXS30.

2011-09-13 20:02

Befolkningsutveckling och bostadsrättspriser har inget med varandra att göra

Inför morgondagens statistik kring bostadspriserna kommer det som vanligt tjatas om att det är den enorma inflyttningen och medföljande bostadsbrist i Stockholm som driver upp priserna. Sanningen är helt annorlunda.

Befolkningsutvecklingen och bostadsrättspriserna har inget med varandra att göra.

Försvarsmakten drar igång sin bloggportal

Som tidigare rapporterat skulle Försvarsmakten dra igång en bloggportal, blogg.forsvarsmakten.se.

Ingen anonymitet på Internet

Med anledning att jag stoppade möjligheten till kommentarer till ett inlägg idag, då frågan togs över av samhällets drägg, de som skyller sina egna misslyckanden på utsatta grupper i samhället som är olika dem själva, så vill jag påminna om att ni inte är anonyma på Internet även om ni inte skriver ut någon signatur. Låt oss kalla dessa som jag inte vill ha kommentarer ifrån på bloggen för "drägg".

SEB: Sitt still i aktiebåten "ren lögn", positiva till guld

SEB presenterade idag sin Investment Outlook 3, 2011.

De skriver nu i mycket det jag skrivit när det gäller att investera för peak oil, nämligen att det gäller att vara snabbfotad och byta strategier vid behov. Enligt pressmeddelandet säger Hans Peterson, SEB:s chef för investeringsstrategier följande, min fetstil:

Förväntningar på morgondagens boprisstatistik

I morgon släpper Mäklarstatistik sin data och Valueguard sin kvalitetsjusterade statistik. Det kan vara bra att fundera kring vad speciellt det mer relevanta Valueguard kommer via på.

Börsen - den kinesiske vännen

Stödet på 860 gjorde sig mycket tydligt under gårdagens handel i OMXS30. Inte mindre än fyra gånger vände börsen runt 860 under gårdagen och stödet får väl sägas vara ganska starkt. Betyder inte att det inte kan knäckas framöver, men den som menar att TA är nonsens får gärna förklara hur det är möjligt att få fram att 860 är ett stöd och sedan se kursen vända fyra gånger där?

2011-09-12 13:53

SEB: Sammanbrott i hushållens tro på bostadsmarkanden

SEB:s boprisindikator för augusti som baserar sig på undersökningar av hushållens tro på bostadsprisernas utveckling framöver visar på i princip totalt sammanbrott på prisförväntningarna.

Fossilkulmen i Västnytt

I fordonsprovinsen Västsveriges lokalnyheter Västnytt togs fossilkulmen upp (peak oil, peak gas och peak coal), naturligtvis med fokus på det triviala problemet biltrafiken.

Der Spiegel: Tyska regeringen förbereder sig för grekisk statskonkurs

Via Zero Hedge nås vi av nyheten att den tyska tidningen Der Spiegel skriver att den tyska finansministern förbereder sig för en grekisk statskonkurs, betalningsinställelse (eng bankrupcy, default).

Nordamerika 2040 - en vision

Nedan följer en härligt tekniknaivistiskt positiv och fullt realistisk vision av Nordamerika år 2040.

2011-09-11 17:50

Hur mycket är din bostad belånad jämfört med idag skattat marknadsvärde?

Veckans läsarundersökning får handla om hur mycket du har belånat din bostad utifrån aktuellt marknadsvärde.

Allt på ett kort. Eller på ett flygplan.

Angående den tragiska olyckan där ett helt ryskt ishockeylag i elitklass, inklusive ett svenskt proffs, så har Dagens Industri en liten artikel om att inte lägga alla ägg i samma korg. Statsministern och vice statsministern får inte sitta på samma flygplan, och inte heller kungen och kronprinsessan Victoria.

Men i företagsvärlden är man betydligt mer oförsiktig. Att sätta hela företagsledningen på ett större svenskt börsföretag på samma flygplan verkar inte vara så ovanligt. Samtidigt skall man inte överdriva hur viktiga ledningsgrupper etc är. Det finns alltid personer som kan kliva upp och åtminstone tillfälligt ta över många funktioner. Ledning har alltid medhjälpare som kan fylla ut verksamheten så länge.

Värre är det med personalen på golvet. Speciellt inom bolag med expertkompetens.

Motpartsrisk i derivat

Det är värt att påminna om att i alla syntetiska derivat så finns det en motpartsrisk. Utställaren av derivatet, t ex statligt ägda Royal Bank of Scotland, RBS, kan förstås gå i någon form av konkurs.

Dansa med djävulen

SVT:s Dokument utifrån har visat två dokumentärer om Bosnien-kriget som fortfarande finns tillgängliga via SVT Play, Staden som offrades respektive Arvet från Sarajevo. De är norskproducerade och i förgrunden har man en bosnisk-muslimsk journalist och fd krigsveteran, vilket gör att det hela blir tämligen objektivt. För udden är nämligen riktad mot de i allmänhet som offer utmålade bosnien-muslimerna.

2011-09-10 17:34

Sänkt beskattning för kapitalförsäkringar och investeringssparkonto

Alliansregimen har väldigt svårt att bestämma sig för hur schablonskatten skall tas ut på det nya investeringssparkontot respektive befintliga kapitalförsäkringar.

Dina räntefonder räddas inte av insättningsgarantin

Som bekant omfattar den statliga insättningsgarantin 100 000 euro, knappt 900 000:- SEK. Men det handlar om att ersätta tillgångar till marknadspris. Direktägda tillgångar som aktier och för banken externa fonder utanför en kapitalförsäkring bör också skyddas, medan bankens egna fonder förstås blir en del av ett konkursbo.

Men det finns en fälla här, nämligen svenska räntefonder, både korta sk penningmarknadsfonder och längre obligationsfonder. De allra flesta svenska sådana sitter nämligen fulltankade med svenska bankobligationer, specifikt bostadslånepapper.

Dags för DAX

Nedgångarna igår var återigen spektakulära och volatiliteten på börserna förblir alltjämt hög.

2011-09-09 19:48

Grekiska 1-åringen: 97.96% i ränta. Grekland: Nej, vi går inte i konkurs. (fp): Ja till euron!


Räntan på befintliga grekiska statsobligationer stiger rekordartat samtidigt som Grekland bestämt förnekar alla uppgifter om en omedelbart förestående grekisk betalningsinställelse (eng default).

"Det är inget fel på euron, det är fel på verkligheten"

En gammal klassisk devis som många som gjort lumpen (för er unga där ute så var lumpen när man under en period på allt från 6-18 månader, beroende på tjänst, utbildades och tjänstgjorde som värnpliktig militär förr i tiden) är "om kartan inte stämmer överens med verkligheten, så gäller kartan". En sorts inbyggd vägran att acceptera verkligheten utanför teorin.

Börsen mellan hopp och förtvivlan

Börsen fortsätter att sväva mellan hopp och förtvivlan. Upp som en sol ena dagen, ner som en pannkaka nästa. Och ibland något normalt så ovanligt som oförändrad börs.

Danske Bank: Hästgårdsbubblan fortsätter torka ihop

Danske Bank har släppt sin sitt nya nummer av sitt nyhetsbrev Skog & Ekonomi, där det konstateras att den konjunkturkänsliga skogsnäringen antagligen går mot svagare priser framöver. "Det mesta i skogen faller i höst" brer man ut på framsidan.

Median vs medel: Ett normalt svenskt hushåll har en förmögenhet på 60 000 kronor

En uppgift som är svår att få fram siffror på är hur mycket pengar ett normalt svenskt hushåll har.

Tittar man exempelvis på SCB:s Sparbarometern så inkluderar den värdet på svenskarnas bostadsrätter, men inte villor och jordbruksfastigheter etc. Sparbarometern räknar bara finansiella tillgångar, dit vilket klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar alltså räknas, till skillnad mot realkapital som fastigheter.

2011-09-08 17:32

BWG: Fortsatt fall i försäljningen av Myresjöhus och Smålandsvillan

Jag har tidigare rapporterat om hur beställningarna av nya hus har kollapsat, specifikt för BWG Homes (OSE:BWG) som äger svenska Myresjöhus och Smålandsvillan. Idag släppte man sitt pressmeddelande om hur orderingången var för augusti månad. Bolaget har även en föredömlig websida med all historisk orderingång. Mycket bra information från det bolaget, även om slutsatserna kanske inte är positiva finansiellt.

Snabbenkät: När går Saab Automobile i konkurs?

Saab Automobile lyckades mycket riktigt inte få till ännu en företagsrekonstruktion.

Tillväxtdebatt: Wijkman replikerar Ådahl

Anders Wijkman replikerar hos Bonnier/DN centertankesmedjan Fores Martin Ådahls genmäle och tro på evig tillväxt i en ändlig värld. Alltid roande att se högern ta sig an högern med rallarsvingar så tänder och saliv flyger.

Smörbrist - då sänker Arla ersättningen till bönderna

Som många av oss märkt de senaste veckorna råder det en allt mer skriande brist på främst smör. Alltså smör-smör, inte någon utspädd form som smörgåssmör, utan det hårda smöret man har till matlagning.

Peak water i Saudi-Arabien?

Vatten är kanske den vanligaste molekylen på vår jord, men det mesta är inte drickbart eller finns inte där människor bor. På en del platser är det värre än annars.

Varning för björn!

Ett utmärkande drag på fallande börser är att de lider av betydligt högre volatilitet än stigande börser. Det är helt enkelt mer panik när marknadens aktörer är rädda att förlora pengar och kastas mellan hopp och förtvivlan. Paniken på uppsidan när det är girighet som styr istället för rädsla är inte lika stor.

2011-09-07 20:33

Carstaging

Ibland är bara Internet för bra. Best of Blocket säger jag bara.

Vägen framåt - Islands revolution

"En revolution är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system. Ordet kan även användas i andra sammanhang när en djupgående och omfattande förändring sker, till exempel i teknik eller vetenskap, exempelvis den industriella revolutionen som bäddade för industrialiseringen." - Wikipedia

Det isländska riksvapnet.
Bild från Wikipedia.
Island har gjort det mesta rätt sedan man tog sig i kragen efter finanskrisen. IMF är så nöjda att de tar bort sin piska från landet (Schibsted/E24) , då landet nu kan låna upp pengar på egen hand på de internationella räntemarknaderna.

Man räddade som bekant inte sina banker utan tog smällen direkt. Bankirer och finanshajar står på kö i domstolarna, åtalade för brott och de klarar sig inte heller undan. Valutan flyter som bekant fritt och har fallit kraftigt vilket stimulerat exportmarknaderna och fått ekonomin att börja återhämta sig. Den gamla nyliberala regimen är utbytt mot en vänsterregim, bland annat en vänsterpartist som finansminister, vilket förhoppningsvis blivande partiledare för (v) i Sverige, Jonas Sjöstedt, inte är sen att påpeka.

Korrigering av datum för föredraget i Lund

Det har stått fel datum för mitt föredrag hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund, Resurskriser i en föränderlig värld. Datumet som gäller är den 18:e oktober klockan 19 - 21 och inget annat. Korrigera era kalendrar. Älgjakten är räddad.

Ta för övrigt en titt i mitt kalendarium för övriga engagemang och aktiviteter.

Se även UPF Lunds hemsida där det sägs stå någonstans. Exakt var vet jag inte.

Jag finns förstås tillgänglig för andra aktiviteter. Föreläsningar, paneldebatter, dragplåster eller interna föreläsningar likt jag höll för ett större svenskt företag i Stockholm i maj. Det är bara att kontakta mig så får vi se om det går att komma överens om tid, form och plats.

Analytikerna hade rätt, bloggläsarna fel

Riksbanken lät reporäntan ligga kvar på låga 2.0%.

Alla oroar sig över räntan - SEB: Bostadspriserna kan falla 20%

Aftonbladet viftar med bägge armarna och rubriken Kaoset står för dörren kring morgonens kommande räntebesked från Riksbanken klockan 09:30.

Grafer och inga visor från Swedbank

Ni har kanske inte missat att Institutet för privatekonomi hos Swedbank släppte en rapport om utvecklingen för svenska hushålls ekonomi de senaste 40 åren.

2011-09-06 17:20

Guldplacering dubbelt så bra som börsen

Dags för en lite översiktlig uppdatering över guldprisets utveckling. Guldpriset i SEK per gram är som vanligt ungefärligt i charten, då det bara baserar sig på Riksbankens dagskurs för USDSEK respektive dag.

Snabbenkät: Vad blir Riksbankens räntebeslut?

Idag håller/höll Riksbankens direktion sitt penningpolitiska möte. I morgon klockan 0930 offentliggör man sitt beslut. En nästan samstämmig och överbelånad analytikerkår tror på oförändrad ränta och ignorerar helt och hållet de enda parametrar som Riksbanken har att styra på, nämligen inflationen och inflationsförväntningarna. Samtidigt pratar ett LO utan koppling till verkligheten om kraftiga löneökningar i årets avtalsrörelse.

2+2=3

Det är mycket nu. Det finns så mycket intressant att skriva om, t ex Pär Nuders delägarskap i de svenska fossilgasledningarna eller att Ekonomistyrningsverket kommit med sin gissning om ekonomin att lägga till tidigare gissningar från annat håll. Eller att experter gissar att Riksbanken inte höjer räntan.

Men jag är ju bara en person, så jag får välja vad jag skall skriva om.

Juholt kan tänka sig ny omröstning om euron

Socialistledaren Håkan Juholt (s) säger till Sveriges Radio att han kan tänka sig att köra över svenska folkets nej till euron från 2003 i en ny folkomröstning. Dock tidigast 2018.

Nyckeltalnördens himmelrike

Hoppas ni inte missat min bloggranne Stockmans tips om en suverän sajt med finansiella nyckeltal.

Nu är det på inget sätt dags att handla aktier än. Skall man t ex följa en strategi med att investera
investera efter konjunkturen så kan det även i normalfallet lätt dröja till april - maj innan det blir dags att handla aktier igen, även om en botten kanske infinner sig i säg mars. Notera att dessa månadsangivelser bara var exempel och inte någon gissning/prognos. Tror man att vi nu är i samma situation som på 30-talet så kan det dessutom ta många år innan börsen kan uppfattas som positiv igen.

2011-09-05 16:32

Fortsatt börskrasch - öppen tråd

Antar att en del av er vill prata av sig lite angående dagens börsutveckling, även om många av läsarna förhoppningsvis ligger likvida sedan tidigare.

Georgien slår tillbaka med finsk hjälp

Det här är bara för bra för att ignorera.

Har Cevian gjort exit från Swedbank?

Det har säkert stått i nyheterna någonstans, men eventuellt har Cevian gjort en exit från Swedbank. I februari stod de fortfarande som en av de tio största aktieägarna i Swedbank, men i mars månad var de inte längre kvar.

Den ändliga fossila återvändsgränden fossilgas

I en utmärkt artikel hos Schibsted/SvD så uppmärksammas att Sverige håller på att bygga in sig allt mer i ett utökat fossilgasberoende och dessutom ett ryskt sådant framöver, eftersom den danska fossilgasen passerat nationell kulmen (eng peak gas) och faller kraftigt. Danska Dong är inte dummare än att de ser verkligheten och har därför slutit allt större avtal för att importera rysk fossilgas via Nordstream framöver.

Snabbtitt på OMXS30 och amerikansk statsskuld

Det relativt svaga stödet för OMXS30 på 925 höll under fredagens handel.

2011-09-04 07:46

Man måste tänka på procenten

Utan någon speciell dramatik, som i sammanfattningen av bokidén Bolånetorskarna, så kan det vara intressant att reflektera över några olika belåningsgrader på bostaden. Allt är ju frid och fröjd med belåning när värdet på den belånade och köpta tillgången stiger i pris.

Men vad händer när priserna faller?

2011-09-03 14:54

Handelsbanken om oljepriset och peak oil

Min gode bloggranne Stockman uppmärksammar senaste numret av Handelsbankens tidning för skogägare, Tillväxt, där man bland annat skriver om peak oil. Stockman fokuserar dock på att det finns 38 000 skogsfastigheter i landet där ägarna antagligen går bort inom några år. Alla arvingar kommer inte vara intresserade av att driva vidare fastigheterna, speciellt inte då bröstarvingars arvslotter gör att det blir samägande som oftast blir lösningen om man inte skall lösa ut sina syskon. Och när man är 90 år gammal så är inte barnen direkt unga och fulla av energi att ta över skogsbruket.

13 år av deflation i USA?

Via Zero Hedge kan man ta del av en fantastisk PDF på en skrift hos Federal Reserve 1944, innan andra världskriget var över.
Konjunkturcykler, börs, råvarupriser, inflation och statsskuld för USA 1774-1944 
Det visar sig att den olycksbådande siffran 13 år återkommande tillsammans med ett tydligt mönster. Mönstret är krig med stigande råvarupriser följt av 13 års deflation. Känner någon igen detta? Under kriget mot t-ismen 2001 och framåt har vi fått se oljepriset stiga från ca 20 USD till 148 USD som värst och generella  andra råvarupriser har också stigit kraftigt. Från finanskrisen 2008 upplever man i USA ett allt starkare deflationstryck.

Mexikansk Twitter-journalist arresterad

Jag har några gånger skrivit om Mexiko som ett land i full kollaps, failed state, bland annat genom fallande oljeproduktion, korruption, sammanbrott i infrastrukturen och framför allt det rena inbördeskrig som kriget mot och mellan knarkkartellerna utgör.

2011-09-02 14:15

Beställningsarbete om bostadsbubblan i Sydsvenskan

I Bonnier/SDS/Sydsvenskan finns det en artikel om bostadsprisstatistik för Skåne som Fastighetsbyrån (dvs Swedbanks mäklarbyrå) beställt från Mäklarstatistik.

Man har valt att titta på prisutvecklingen från början av 2006 till dags datum, och kan därmed slå sig för bröstet med hur mycket priserna stigit.

Blir Cevian insolvent?

Christer Gardells Cevian lyckades uppenbarligen överleva finanskrisen 2008. Inget konstigt med det kanske. Investerare låser in sina pengar i minst tre år i fonden och har sedan 3 månaders uppsägningstid om de vill gå ur. Då Cevian-2 väl drogs igång 2006, så fick inga investerare sälja förrän 2009.

Sveriges bästa bloggare slår till igen

Min bloggranne Morgonsur, Sveriges bästa bloggare, har slagit till igen. Läs hans framtidsspaning om rasande korthus istället för att hänga här. Komplett med föreläsningar från Tainter ("Collapse of complex societies") och allt. Obligatorisk läsning.

Bloggrannen Flute kommenterar för övrigt Morgonsurs inlägg.

Pinsam Gardell gråter ut i media

"När börsen rasar gråter Christer Gardell ut i media" - Gammalt börsordspråk

En av Sveriges mest giriga och kortsiktiga spekulanter, Sveriges svar på Gordon Gecko, bolagsplundraren (aka aktieaktivisten) Christer Gardell, som står bakom hedgefonderna under Cevian, gråter pinsamt ut hos Schibsted/SvD. Desperationen lyser igenom då Cevian har förlorat 25% på börsraset, ett börsras som vilken normalbegåvning som helst kunde se lång tid i förväg.

2011-09-01 11:59

Snitta upp sig

Det kan som bekant vara svårt att exakt pricka toppen på pågående upprekyl, precis som det är svårt att pricka toppen när det är dags att sälja postiva positioner. Jag har tidigare skrivit om att en rekyl kan ta upp OMXS30 till intervallet 1000-1050, men det är förstås en väldigt grov höftning.

Till slut medges det i media att aktier inte alls alltid är bästa investeringen

Äntligen!

Som jag skrivit om så många gånger förut, vi upplevde ca 1980 - 2000 en undantagsperiod där man kunde tjäna stora pengar på att köpa och sälja papper, aktier. Justerar man för KPI-inflationen så hör börsens goda reala (inflationsjusterade) utveckling till undantagen.

Succé för Fakturabörsen

Det går bra för min annonsör Fakturabörsen (textlänkannonsör ute till höger). Tjänsten är helt enkelt ett auktionstorg där företag kan lägga ut fakturor de behöver sälja för att få bättre kassaflöde, och fakturan säljs till högstbjudande.

Förra veckan såldes en faktura med sämsta kreditrating till hela 95% av beloppet, vilket får sägas vara exceptionellt. Min egen fundering här är att i och med börsraset så finns det antagligen pengar som letar andra placeringar än börsen. Och att få drygt 5% på kanske en månad kan väl ses som en acceptabel risk i sammanhanget.

Långsiktigt trendbrott i OMXS30

Med gårdagens månadsavslut kan vi nu uppdatera den riktigt långa trenden i månadscharten för OMXS30.