Cornucopia?

2011-08-31 15:17

Ekonomisk tillväxt i Kanada Q2 2011: -0.4%

Texten till detta inlägg gick förlorad pga skit bakom tangentbordet. Blogger har bytt till ett nytt bättre gränssnitt, men det betyder inte att jag har bytt till en ny, bättre hjärna. Men kommentarerna finns kvar, så jag publicerar denna förklaring istället.

Borås, Borås!

Borås kommun har tagit fram en film som skall profilera kommunen. Enligt säkra källor har filmen tagit tre år att producera, då man ville att alla utomhusscener skulle visa solsken istället för regn. Filmen följer nedan.

Sammanställning BNP-gissningar

Idag anslöt sig Konjunkturinstitutet och Nordea till alla de som gissar om den ekonomiska utvecklingen framöver.

Gissningarna för i år sträcker sig från 4.1% ökning av BNP till 4.4% och för 2011 från 0.8% till 2.2%. Jag har sammanställt gissningarna från staten i kronologisk ordning Riksbanken, Regeringen och Konjunkturinstitutet, respektive från bankerna i kronologisk ordning Swedbank, SEB och Nordea nedan.

Grönast i regeringen: (kd) inte (c)

Centerpartiet ligger i de senaste opinionsundersökningarna liksom (kd) nedanför 4%-spärren, trots att partiet försöker omforma sig genom att välja ny partiledare, kanske Stureplanscenterns Annie Lööf Johansson. Men de Fair Trade-drickande ekologiska tygblöjmorsorna röstar likväl inte på (c). De röstar på (mp). Att försöka profilera sig som de borgerligas gröna alternativ lockar helt enkelt inte till sig väljare.

Kommer ni ihåg guldet?

I skrivande stund kostar guldet ca 375:- SEK per gram. Diverse förståsigpåare, som Nouriel Roubini skrattade länge och gott åt guldets enorma ras för några dagar sedan, och var väldigt snabba med att påtala att guldbubblan nu skulle spricka etc. Tänker inte citera något av Roubinis 100+ twittrar om det kraschande guldpriset. Det räcker med en graf, så Roubini-kraschen blir tydlig.

2011-08-30 16:55

Jag inför omedelbart stopp för anonyma kommentarer och kommentarscensur

Nej, jag bara skojade.

Förlåt.

Det går alldeles utmärkt att fortsätta skriva anonyma kommentarer och jag kommer bara som förut radera olagligheter, dvs hets mot folkgrupp, hot, personuppgifter etc, samt reklam, pr0n-länkar etc.

Tillägg: Jag använde fula ord i det här inlägget. Det innebär att Google-reklamen försvann och med det bloggens intäkter och med det min lust att skriva. Därför måste man klicka på läs mer nedan för att läsa resten, så inte förstasidans reklam försvinner, utan bara inläggets reklam. Japp, jag lever på det här. Get over it.

Tillägg 2: Aftonbladet.se:s tekniska implementering av kommentarsbegränsningen är genialisk i sin enkelhet. Man har helt enkelt stängt ner hela sajten. Inga artiklar - inga anonyma kommentarer. Samtidigt har världen blivit en bättre plats, vilket alltså visar att det finns positiva sidor med hårdare kommentarsregler. Enligt en källa så misstog Aftonbladets hatfilter allt redaktionellt material på Aftonbladet för hets och hat och stängde ner hela sajten.

Valutasystemet ur humanekologiskt perspektiv

2005 skrev Nils Fagerberg en sk C-uppsats vid Ekonomihögskolan i Västerås, med inriktning mot ekologisk ekonomi.

Den handlar om ett kärt ämne för många av bloggens läsare, nämligen hur pengar skapas och vad för problem detta medför. Återger slutsatserna nedan. Misstänker att de kommer göra både en och annan läsare väldigt lycklig. Och resten upprörda.

Nyktert från SEB

SEB släppte sin nya Nordic Outlook idag. Det är ett mycket nyktert utlåtande.

Börsnoterade Götenehus varslar var åttonde

Småhusbyggaren Götenehus (First North:GHUS B) varslar alltså 30 personer enligt ett pressmeddelande nu på morgonen. Det rör sig om drygt var åttonde i koncernen (227 personer andra kvartalet), vilket också stämmer rätt bra med den minskade omsättningen under andra kvartalet. Man har väl hoppats att marknaden skulle återhämta sig över sommaren, men nu när semestrarna är slut så återstår bara att börja varsla.

Mäklare tackar nej till giriga säljare

Vi kan ju börja med att Bonnier/Dagens Industri är långsamma. De skrev om det objekt på Falsterbonäset i Vellinge kommun som kronofogden misslyckades att auktionera ut förra veckan. Några timmar efter mig (jag skrev 07:41, de skrev 16:43), men Bonnier/Dagens Industri heter ju inte Bonnier/Dagens Nyheter, så det är förlåtet. Det kan ju inte röra sig om att de snor artikeluppslag från en blogg, ett artikeluppslag jag själv för övrigt fick från en läsare.

OMXS30 på neutral

Trots gårdagens rusning på Stockholmsbörsen så kallar jag detta att sega sig uppåt. Sätter man uppgången i lite större perspektiv så blir det inte så upphetsande.

2011-08-29 13:03

Nordea skickar ut sina svarta helikoptrar

Dagens Schibsted-rubrik, från SvD:

1998 - 2011: Tretton år med peak oil

1998, för tretton år sådan blev jag insatt i peak oil-problemet efter att ha klicka på en länk hos IT-nördsajten Slashdot och över till Jay Hansons Dieoff.org, en av pionjärsajterna på Internet kring peak oil. Visserligen hade jag hört talas om prolemet på en SO-lektion i åttonde klass 1984, där min SO-lärare påtalade att oljan är fossil och ändlig och att den efter år 2000 kommer nå sin produktionstopp och därefter för alltid falla. Och "om kineser eller indier kommer börja vilja köra bil som oss i I-länderna så kommer vi få problem och priset kommer stiga kraftigt". Men då var jag bara 14 år gammal och lät saken bero.

Har du förhävt din konsumtion, dvs tagit lån på bostaden för att använda till konsumtion?

Bland svaren på fredagens inlägg om vad man kallar rika utan smak, så kom ett bra ord på att konsumera på kredit. Att häva sig. Eller att förhäva sig. Som i hävstång, engelska leverage.

Själva frågeställningen i inlägget har ju redan ett relevant ord, brackigt där man är en bracka när man uppför sig brackigt. Så det behöver vi ingen omröstning om, även om fulrik förstås är ett bra ord. Skall skriva lite mer om det där, finns en del vettigt att säga, men inte just nu.

Veckans undersökning skall istället handla om huruvida du som läsare har förhävt din konsumtion, dvs tagit lån på bostaden som inte gått till köpet av bostaden eller underhåller, reparationer eller renoveringar av sagda bostad. Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

På OMXS30-fronten inget nytt

En kort titt på börsläget kan vara på sin plats. Det ser ut att peka uppåt i Asien och amerikanska S&P-500 stängde på högre nivåer i fredags kväll än när Stockholmsbörsen stängde i fredags. S&P 500-terminen pekar också på uppgång i skrivande stund. Det mesta talar alltså för att börsen öppnar uppåt. Sedan får vi se var det slutar.

2011-08-28 15:27

Peak oil: 60% mindre biltrafik till år 2030 vare sig vi vill eller inte

En debattartikel hos Schibsted/SvD har fått en samlad kår av svenskar och svenska bloggare att gå i taket av upprördhet över att någon alls kan föreslå att bilen är en lyxvara vi kan vara utan och att bilismen bör minskas framöver.

25 år sedan senaste orkanen i New England

Tillägg: Irene är bara en sk kategori 1-orkan på den 5-gradiga skalan. Kan bli mycket väsen för ingenting.

2011-08-27 18:21

75% av amerikanska ungdomar uppnår inte amerikanska försvarets krav

Tre av fyra amerikanska ungdomar i åldern 17 - 24 år uppnår inte mönstringskraven för det amerikanska försvaret framkommer i en rapport sponsrad av ett 50-tal amerikanska generaler och amiraler.

Det amerikanska försvarets krav för att kunna ta värvning är att man skall gått ur det amerikanska gymnasiet (eng high school), vara ostraffad och klara de fysiska kraven. Men detta uppnår alltså bara en av fyra amerikanska ungdomar i målgruppsåldern. Nästa fråga är hur många av dessa 25% som är intresserade av att ta värvning.

Vad skall man kalla rika utan smak?

White trash, WT, har blivit en allt mer etablerad term i Sverige. Begreppet finns rent av beskrivet på svenska Wikipedia. Ett citat kan vara på sin plats:

2011-08-26 15:24

Statistik - prognosmissar och nedrevideringar

USA:s BNP-siffror kom in sämre än väntat. Ekonomin befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur (<2% i BNP-ökning), med 1.0% i tillväxt från tidigare siffra på 1.3%. BNP-deflatorn, som reducerar tillväxten med prisökningar, var dock 3.2%. Stagflation, anyone? (BNP-deflatorn är redan medräknat i siffran 1.0%, nominellt steg ekonomin alltså i princip 4.2%, men av det var 3.2 procentenheter prisökningar och inte ökad aktivitet i ekonomin.)

Obligatoriskt inför eftermiddagen på börsen

Inför eftermiddagens amerikanska BNP-siffror (klockan 14:30) och Ben Bernankes ordvrängeri (klockan 16:00) så är nedanstående inslag från bloggrannen Winning Trading obligatoriskt.

Avbelåning

För att problem orsakade av alldeles för låga räntor och medföljande överskuldsättning skall kunna lösas måste skulderna minskas. Vi måste få till en avbelåning (eng deleveraging).

Osäker börs

Börsåterhämtningen är minst sagt diskutabel. Trots allt prat från experter om att konjunkturen inte alls viker, att företagen tjänar bra med pengar och inte är högt värderade, så ser OMXS30 ut som nedan.

Buy now or be priced out forever!

"Buy now or be priced out forever!" Köp nu eller bli bortprisad för alltid.

Detta var ett vanligt säljsnack från säljande mäklare i USA:s bostadsbubbla, och blev ett idiomatiskt uttryck bland amerikaner när de hetsade varandra att köpa bostad under den amerikanska bostadsbubblans uppumpning. Och inte sällan även efter priserna började falla 2006.

2011-08-25 10:47

Konjunkturbarometern augusti: 100.2

Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer har uppdaterats för augusti månad och ligger nu på 100.2, där värden under 100 är att betrakta som lågkonjunktur eller "stämningsläget är svagare än normalt". Data hittar ni t ex hos Ekonomifakta.

Ni kommer kanske ihåg att man kan använda konjunkturbarometern som teknisk indikator för fundamental långsiktig investering mot börsen. Inget har förstås ändrats sedan förra månaden, sälj gäller fortfarande. Återger dock uppdaterad chart enligt nedan, konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött.

Steve Jobs Stanfordtal från 2005

Bloggrannen Vidsynt plockade fram Steve Jobs Stanfordtal från 2005, ur vilken jag citerade en bit om döden i förra inlägget.

Steve Jobs avgår som VD för Apple

VD:n, grundaren och räddaren av det som idag har blivit det aktiebolag som har störst börsvärde i världen, den visionäre och kreative Steve Jobs, avgick igår kväll amerikansk tid som VD för Apple (NASDAQ:AAPL).

2011-08-24 13:40

Helt rätt av Wijkman om energikrisen

Äntligen!

Bonnier/Dagens Nyheter tillåter någon att på bästa debattplats säga som det är och peka på energins betydelse för vår ekonomi och som orsak till havererande ekonomisk tillväxt, nämligen fd EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd). Debattartikeln heter Energin nyckeln för att lösa krisen och behandlar även peak oil även om begreppet nämns som "produktionen planar ut".

Försvarsmakten börjar blogga!

Det har som bekant startats några officiella svenska försvarsbloggar, specifikt Flygvapenbloggen och Armébloggen som körs via externa tjänster. Detta är väl att se som ett led i att åtminstone delvis svara upp mot Öppenhet i värdegrunden ÖRA och kanske försöka ta tillbaka initativet från uppenbarligen försvarsanställda försvarsbloggare som Wiseman, Observationsplatsen, Skipper mfl och fd försvarsanställda som Chefsingenjören.

Man kan gissa att försöken med Armébloggen och Flygvapenbloggen slagit så väl ut att Försvarsmakten nu vill ta nästa steg. För nu lanseras blogg.forsvarsmakten.se läser vi hos bloggrannen Chefsingenjören. Skärmdump från resultatet av terminalprogrammet dig nedan visar på blogg.forsvarsmakten.se:s existens.

Vettig kollektivtrafik ur peak oil-perspektiv på förslag i Stockholm

Det föreligger förslag om att byta ut (eller komplettera?) Stockholms busstrafik med ett fullskaligt utbyggt spårvagnsnät i en artikel hos Bonnier/DN. En förutsättning är att spårvägstrafiken skall få prioritet över alla annan trafik, precis som i Göteborg. Utrymme för bilar och cyklar, liksom parkeringar, kommer även att minskas.

Spaning: Har vi slut på miljonärer i Sverige?

Kronofogdemyndigheten misslyckades i dagarna med en exekutiv auktion på ett verkligt premium-objekt på en av Sveriges finaste addresser. Det rörde sig om en villa på nästan 500 kvadratmeter ute på Falsterbonäset i Vellinge kommun söder om Malmö (hört talas om orter som Skanör eller Ljunghusen?). Villan har legat ute till salu via premium-mäklare som Skeppsholmen/Sothebys för 20 MSEK i ungefär ett år, men sänktes i april till knappt 18 MSEK.

Det var också värderingen på knappt 18 MSEK, utförd av värderingsman (=mäklare får man förmoda), som låg till grund för Kronofogdens exekutiva auktion. Så sent som i juni registrerades lagfart bara något hus bort för 10 MSEK på ett hus en tredjedel så stort, ett köp som skede tidigare under våren.

Borde ha varit en smal sak att få sålt ett sådant premiumobjekt. Men inte. Budgivningen började på 3 MSEK och slutade till slut på 10.4 MSEK. Kronofogden accepterade inte så låga bud och det blev ingen affär. Det fanns för övrigt bara tre budgivare på de nivåerna.

Så ser ett stöd ut - 1125 på S&P-500

En del tycker teknisk analys är nonsens. De förnekar därmed även existensen av sk stöd och motstånd på börsen, nivåer där många finner börsen övervärderad eller undervärderad och där de tidigare köpt eller sålt och alltså ser möjligheter att upprepa vad de anser är en bra affär.

Titta på nedanstående chart och förneka existensen av stöd på börsen. I det här fallet amerikanska S&P-500.

2011-08-23 15:08

Hur högt kan guldbubblan gå?

Som vi alla känner till har varje bubbla tre faser, där den tredje fasen är den som är kortast i tid och även står för de största uppgångarna nominellt såväl som procentuellt. Det kan utifrån det vara interssant att ställa sig frågan hur högt guldpriset kan gå i fas tre av bubblan.

Konjunkturen: Försäljningen av persondatorer ner 29%

IDG rapporterar att försäljningen av persondatorer föll med 28.6% i Sverige under andra kvartalet jämfört med andra kvartalet 2010. För Västeuropa som helhet var siffran ett ras på 18%. Sämst i Sverige gick det för Acer som tappade över 50% av sin försäljning medan Apple var en vinnare med en ökning på drygt 12%.

Börsen - 1938 eller 1998?

I helgen tittade min bloggrannen Life of a Stockman förbi och vi pratade förstås en del, inklusive om börsläget. Stockman har skrivit en bra artikel om 30-talets börs, där man fick en dubbeldipp 1938. En idé som bollades upp i helgen var att det vi ser på börsen just nu kanske mer påminner om 1998 än om dubbeldippen 1938 efter kraschen 1929.

2011-08-22 16:33

Glest på visningarna i Stockholm

Dagens Industri har ägnat sig åt lite riktig journalistik i fält och sprungit på visningar i helgen om man skall tro en artikel med rubriken Sval start på bostadshösten. Naturligtvis bara i Sveriges navel, Stockholm, vilket alltså inte säger något om övriga 90% av landet.

Men bilden som DI målar upp stämmer med mina slutsatser ifrån statistiken förra veckan - de stora dyra lägenheterna saknar nu köpare.

Gästinlägg: Skulder och tillväxt i några OECD-länder

Nedanstående inlägg är ett gästinlägg skrivet av Dr Mikael Malmaeus, för några av er känd för att ha skrivit rapporten Ekonomi utan tillväxt - ett svenskt perspektiv som jag nämnt i minst ett tidigare blogginlägg om den omöjliga eviga tillväxten och peak oil. Dr Malmaeus är teknologie doktor i miljöanalys och jobbar som forskare och konsult på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Jag tror att många av er kommer uppskatta nedanstående inlägg i debatten även om Malmaeus utelämnar företags och finansiella företags skuldsättning, vilket bara skulle göra bilden ännu sämre. Speciellt för svensk del.

Wikileaks bankläckor raderade

Via en läsare fick jag tipset om en artikel hos australiska The Age om Wikileaks-kriget mellan Julian Assange och avhopparen Daniel Domscheit-Berg (DDB). Där får vi slutligen förklaringen till varför det aldrig blev någon läcka av de påstådda uppgifterna om en amerikansk storbanks ruffel och båg, specifik Bank of America.

Guld, råvara eller valuta?

Börserna ser ut att fortsätta nedåt i Asien nu på morgonen. Om det i sig innebär att vi kommer få se fortsatta fall i Europa låter jag vara osagt, det kan hända att Asien bara tar igen nedgångarna från i fredags. Samtidigt vill jag varna för Avanzas index-sida, där det just nu står -2.55% för Nikkei och -3.08% för Hang Seng, med uppdatering 06:30. De siffrorna hittar jag ingen annanstans och avspeglar alltså inte läget nu på morgonen, utan läget i fredags. Grovt felaktigt och skandalöst missvisande för Avanzas del. Och det är alltid så vad jag vet. Använd. Inte. Som. Beslutsunderlag. På. Morgonen.

Nedgångarna i de asiatiska tidszonerna ser istället ut att vara måttliga enligt andra källor, t ex respektive börsindex eller börs egen hemsida. Hang Seng -0.93%, Nikkei -0.64%. Rätt stor skillnad mot Avanza.

Över till något annat. Många läsare är likvida och har klarat sig rätt bra från börsnedgången. Det väcker en fråga om var man skall ha pengarna istället. Råvaror kommer dyka med konjunkturen och börsen ner, även om det ofta sker med viss eftersläpning. Frågan man skall ställa sig är om guld är en råvara eller en valuta?

Man kan fundera lite kring nedanstående grafer.

2011-08-21 17:12

Får vi deflation eller inflation?

Så hur ser vägen framåt ut? Får vi hyperdeflation, deflation, guldlocksekonomi, inflation eller hyperinflation? Vad tror du som läsare? Är du deflationist eller inflationist?

Guldlocksekonomi (eng Goldilocks economy) innebär alltså att allt är perfekt avvägt, varken för varm eller för kallt, varken för hårt eller för mjukt, utan bara precis alldeles underbart perfekt lagom business as usual.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten så ditt svar är helt anonymt för mig.

Den svenska interbankräntan - STIBOR 3 mån

Det har talats lite om att interbankmarknaden håller på att frysa ihop igen likt 2008.

Mycket möjligt att det gäller BIGPISFUKUS-länderna, men nedan kan vi se den svenska interbankräntan, 3-månaders STIBOR. Den har visserligen stigit från de artificiellt låga nivåerna som Riksbanken såg till att pressa fram under den akutare delen av finanskrisen 2008-2009, men det känns inte som den har nått krisnivåer för de svenska bankerna. Än. Tvärt om följer den väl Riksbankens ränta, reporäntan, rätt väl.

2011-08-20 17:28

Lantbruk: Fallande omsättning och stagnerande priser

Statistiken för prisutvecklingen på lantbruk, jordbruksfastigheter, är betydligt sämre genomlyst än inom bostadsrätter och villor. Det är en liten marknad, med kanske några hundra avslutade affärer i månaden. Jag har tidigare skrivit om smågårds- och hästgårdsbubblan, där priserna stigit mer än för villor, men den relevanta statistiken uppdateras bara en gång om året hos SCB. Annars måste man komma åt Lantmäteriets databas över kommersiella fastigheter, och den finns inte att uppbåda på Internet. De "gårdar" som finns som avslutade affärer hos Booli är villafastigheter som marknadsförts som gårdar för att man kunnat tjudra en häst där.

Men lite information finns kvartalsvis. Snittpris för lantbruk och antal affärer är intressant att titta på. Än så länge har SCB bara data för första kvartalet, så innan det kommer en uppdatering för andra kvartalet så kan vi lika gärna ta en snabb titt.

Antalet affärer per kvartal var det lägsta sedan innan 1999 första kvartalet i år enligt SCB. Längre bak än så går inte deras siffror.

What do we say to the god of death?

Lördag eftermiddag. Dags för lite finkultur på bloggen. Pga många Youtube-klipp lägger jag en läs mer-länk här när artikeln visas på bloggens förstasida.

Experterna kapitulerar

Nu kliver expert efter expert fram och kapitulerar. De erkänner sig besegrade och att tidigare rena trams om någon form av evig högkonjunktur var just bara trams och grov förnekelse av verkligheten. Namn som för Bonnier/DN nu bekänner att vi har att se fram emot allt från 5 till 10 år av dåliga tider framför oss är t ex pristagaren av Riksbankens pris för ekonomisk villfarelse till Alfreds Nobels fasa, Paul Krugman, SEB:s chefsekonom Robert Berqvist och Nordeas chefsekonom Annika Bonus Winsth.

Det är bra att de erkänner och slutar att förneka verkligheten. Vad som är tragiskt är att de gjort det så sent. Svenska privatpersoner har redan tappat några hundra miljarder (gissningsvis 200-250 miljarder) på börsfallet sedan tidigt i våras, när experterna fortfarande pratade om evig högkonjunktur och att man skall sitta still i börsbåten. Först nu när börsen fallit 25% går de ut och säger som det är. Antagligen för att institutionerna nu redan sålt sina egna innehav i egen bok till småspararna som som vanligt blir sittande med Svarte Petter-kortet. Eller för att de ägnar sig åt groupthink på kontoren och faktiskt inte sett verkligheten.

Nu säger man sådana saker som vi andra sagt sedan länge, att alla stimulansvapnen redan är avfyrade utan verkan, och att det nu bara är hårt arbete och seriös avbelåning (eng deleveraging) under kanske något decennium som krävs för att få någon form av sunt ekonmiskt läge igen i västvärlden. En västvärld som bokstavligen levt på lånad tid via lånade pengar de senaste decennierna. Speciellt de senaste 10 åren.

Fundera på vad 5-10 år av dåliga tider kommer göra med överbelånade svenska privatpersoner i den svenska privata skuldbubblan och bostadsbubblans priser?

Men det slutar inte där. För det finns en verklighet till som experterna och makten ignorerat lika mycket som att hela återhämtningen bara var ett spel för galleriet. Nämligen den kommande energikrisen i spåren av peak oil, som vi redan upplever nu. Om 10 år ligger vi även nära peak gas och peak coal, och ekonomin kommer ha mycket svårt att återhämta sig mer än för stunden när energibristen sätter stopp för den ekonomiska tillväxten igen och igen.

Så med små avbrott är det inte 5-10 år av dåliga tider som väntar. Det är resten av våra liv det handlar om. Men allt är relativt, vi kommer inte frysa eller svälta ihjäl här i Sverige, vi kommer ha mat för dagen, tak över huvudet och kläder på kroppen. Men vi får nöja oss med sämre materiell standard framöver. Och första decenniet på 2000-talet kommer med en tår i ögat kommas ihåg som La Belle Epoque. Fast på kinesiska.

Stora visningshelgen - säljsignaler i de lokala villapriserna

Idag är det Stora Visningshelgen hos allt mer desperata mäklare, så vad passar väl bättre än lite sanningar om villaprisernas utveckling?

Efter att i veckan levererat teknisk analys av Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade villaprisindex för hela Sverige så utlovade jag även motsvarande för de lokala marknaderna. Värt att notera är att eftersom man i indexet justerar objekten för kvalitet så motsvarar varje affär i princip att man säljer samma villa om och om igen, vilket alltså är en alldeles utmärkt grund för teknisk analys.

Dessutom rör sig bostadsmarknaderna långsamt och det förekommer ingen störande trading, så trender är enkla att analysera. Slagigheten och osäkerheten är dock större i villapriserna än för bostadrätter, varför jag avstår från att analysera med Parabolic SAR, utan håller mig enbart till MACD. I övrigt ter sig att följa SEB:s Boprisindikator, likt för inlägget om hela Sveriges villamarknad, som det bästa alternativet. Och då är det sälj som gäller med start i juli på samtliga marknader. Se det inlägget för närmare detaljer.

Störst går först, vi börjar med Stockholm.

Sedan mitten 2010 har det kommit falska säljsignaler i MACD som omedelbart bytts ut mot köpsignaler. Detta är att vänta då MACD 2010 till våren 2011 gick horisontellt, vilket säger alla att man skall stå utanför marknaden. I sommar har dock MACD vänt ner hårt och den sista säljsignalen består alltså. Sist det skedde var december 2007.

Köpsignalerna är sämre än säljsignalerna och kommer sent, medan säljsignalen 2007 alltså fångat marknaden i god tid vilket även säljsignalen i juni ser ut att ha gjort.

Över till hålan Göteborg.

Inte alls samma osäkerhet i MACD här som i Stockholm. Säljsignal redan i oktober 2010, även om priserna stärkts något under våren. Nu ligger dock de kvalitetsjusterade priserna lägre än säljsignalen iom augustisiffrorna (som avspeglar juli). Uppgången 2009-2011 har även fungerat väl Parabolic SAR, svarta prickar, som i så fall med start juli 2011 nyss gett säljsignal. PSAR fungerade även fram till toppen 2007, så långa jämna rörelser fungerar de signalerna för, men osäkerheten 2007-2009 blir slagig.

Ner till Malmö med helt klart den svagaste prisutvecklingen i landet.

De kvalitetsjusterade villapriserna är nu lägre än 2007, även om det är betydligt sämre för lägenheter som ligger rejält under toppen från 2007. Säljsignal för villor var i november.

Slutligen mellanstora svenska städer.

Riktigt svag utveckling över huvud taget. Säljsignal redan i september 2010, och kvalitetsjusterade priser är tillbaka på nivåer vi såg innan den akuta finanskrisen 2008.

Överlag visar alltså villamarknaderna svaghet, där Stockholm är starkast men efter ett år av osäkerhet nu ser ut att börja nedresan.

Återigen när man jämför Mäklarstatistik och kvalitetsjusterade Valueguard, så kan man dra slutsatsen att oattraktiva villor har blivit svårare att sälja, medan premiumobjekten fortfarande är attraktiva, men med fallande priser. Därmed pekar Mäklarstatistik på stillastående eller stigande medelpriser, men Valueguard-KTH:s index pekar korrekt på fallande priser.

Riktigt stora nedgångar ser vi först när volymen på de oattraktiva objekten också tar fart. För lägenheter har vi konstaterat att det är tvärt om som gäller. Lägenheter har blivit för dyra, så de som absolut skall köpa köper de mindre lägenheterna som kostar mindre, vilket driver upp priserna på dessa något, medan stora eller dyra premiumobjekt blir allt svårare att sälja utan prisdumpning. En etta för 2 MSEK i halvcentrala Stockholm kan fortfarande hitta köpare, men en 4:a i bästa läget för 10 MSEK saknar nu köpare, något förenklat. Finns alltid anekdotiska motexempel dock.

Att oattraktiva villor blivit svårsålda har jag redan noterat, främst villor på landet eller i förorter. Gräddhyllorna sänker visserligen sina priser, men blir åtminstone sålda. Och som vanligt för alla som börjar yra om bostadsbrist - priserna har procentuellt stigit mer på avfolkningsorter än i Stockholm med kranskommuner, vilket bevisar att det är rent trams att det är brist som driver upp priserna. Det är låga räntor, slapp utlåning från banker, brist på amorteringskrav och noll koll på ekonomisk risk hos låntagarna som drivit upp priserna.

Tillägg: Vill påminna och uppmärksamma läsarna att Göran Pettersons (m) webradiointervju med mig om bostadsbubblan igår nu finns utan brus, tack vare en hjälpsam lyssnare. Så orkade ni inte lyssna på den pga bruset kan det vara värt ett nytt försök. Eller om man vill spara .mp3-filen som bevismaterial för framtida bruk.

2011-08-19 15:55

Stadskampen: Vilken stad är Sveriges värsta håla?

Efter att jag i sedvanlig stil lade ut ett helt osakligt och irrelevant sidospår om skithålan Eskilstuna i ett inlägg tidigare i veckan, så känner jag att det finns ett uppdämt behov hos en del läsare att lätta på trycket. T ex fick Örebro många negativa tillmälen, och ser alltså därmed ut att leda stadskampen om värsta håla i Sverige.

Antagligen slutar det inte där.

Webradiointervju med mig hos Göran Pettersson (m) och Den politiska talradion

Genomförde som sagt en webradiointervju hos Göran Petterssons (m) Den politiska talradion i morse. Fokus ligger på bostadsbubblan, men vi inleder med en del kring börsläget.

Midvintermörker slutsåld - signeringar på bokmässan 23 - 25 september

Ord & Bok har nu sålt slut lagret av min techno-thriller Midvintermörker. Förlag Ängsjödal, dvs jag, har dock kvar en bunt med böcker som kommer att säljas via signering i Ord & Boks monter C04:50 på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg enligt följande tider:

Lite funderingar under spektakulär börskrasch

Efter gårdagens krasch på Stockholmsbörsen, som slutade nära dagslägsta med -6.73% på en enda dag samtidigt som man även knäckte bägge stöden på 925 och 900, samt en rejäl nedgång i USA, så faller förstås de asiatiska börserna under morgonen. Man har ju lite indextapp att ta igen. Samtidigt är inte fallen där lika brutala som i Norden, utan mer i linje med kontinentala Europa eller USA.

Australiens All Ordinaries-index nedan, i skrivande stund, ej slutkurser.

2011-08-18 16:51

Sitt still i båten!

"Det började som en skakning på nedre däck..."

Öppen diskussiontråd för de som vill citera Peter Malmqvist eller någon som rekommenderar passagerarna sitta still ombord på en sjunkande Titanic, t ex Aktiespararnas senaste tidning.

Eller bara den som vill säga "gôtt att vara likvid eller i negativa positioner". Eller "vad var det jag sade".

Förändringar av traditionellt jordbruk i vargens spår

Med anledning av det politiskt beslutade återinförandet av varg i Sverige, efter att i det gamla bondesamhället lyckats utrota vargen genom statlig försorg på 1800-talet, så kommer vi behöva förändra hur man traditionellt bedrivit ett hållbart jordbruk i Sverige. Det som förr bara kallades jordbruk, men som idag skulle kallas för ett ekologiskt kretsloppsbruk.

Om vi förutsätter att det i spåren av peak oil innebär att vi behöver ta steg tillbaka till det gamla sättet att strukturera våra jordbruk för att bevara kretslopp och näringsämnen, så kan det vara bra att först titta på hur ett traditionellt svenskt småbruk kunde vara strukturerat. Strukturen var kanske inte byggd på vetenskaplig grund, utan snarare en evolution av över 1500 år av jordbruk i Skandinavien, där man helt enkelt upptäckt vad som fungerar bäst och vad som var rationellt.

Flash: Börsen vid stödet på 925

Gårdagens blodfattiga börs skar sig rejält idag på nedgraderingar av världsekonomin, som enligt Morgan Stanley balanserar på gränsen till recession och annat negativt makro. Nu blöder det istället rätt ymnigt. En snabb titt på OMXS30 nedan, klockan 11:04.

Läsarmail: Utbildning och staden eller hus på landet?

Jag får hundratals läsarmail varje vecka, innehållandes allt mellan himmel och jord. Frågor, nyhets- eller ämnestips, hyllningar, sågningar, kommentarer etc.

Tyvärr har jag inte tid eller möjlighet att besvara dem alla eller ägna dem den uppmärksamhet de förtjänar.

En del frågeställningar är dock intressanta för en bredare publik. T ex nedanstående fråga om staden eller landet, en typ av livsvalsfråga som är omöjlig för mig att besvara. I grunden måste man göra det man själv tror på, och inte lyssna på andra.

Blodfattig börsåterhämtning

Gårdagens börsutveckling i Sverige och USA låg på i stort sett oförändrade kurser.

S&P-500 nedan.

2011-08-17 16:38

Svensk industri redo att snabbt sparka folk

I Ny Teknik läser vi om hur svensk industri nu står redo att snabbt hantera en nedgång i ekonomin.

Både Volvo-koncernen (inte personbilar) och textilföretaget Ludvig Svensson tas upp som exempel. Specifikt så har man sett till att inte ha fast anställda. Volvo har 20% av personalen på visstidskontrakt eller via bemanningsföretag. För Ludvig Svensson är motsvarande siffra 15%. Underförstått är det dessa personalnedskärningar man tar först i den första vändan när konjunkturen klappar ihop på allvar. Scania finns också med som exempel med 20% anställda eller inhyrd personal.

Vargfakta

Apropå dagens "nyhet" att tjuvjakt på oönskade vargar har hållit nere vargstammen i Sverige, exempelvis norr om Dalälven där det inte finns en enda varg trots stora mängder bytesdjur och relativt glest på mänsklig närvaro, så kan jag rekommendera sajten Vargfakta. Det är en oberoende sajt som tittar på siffror och fakta kring vargen, till skillnad mot de informationssajter som får statlig finansiering och är ren osaklig propaganda.

Istället finansieras sajten av frivilliga bidrag från privatpersoner och är alltså oberoende.

Engelska sjukan och tillväxtpolemik i Eskilstuna

Den socialdemokratiska tidningen Folket, som ges ut i Kents hemstad, skithålan Eskilstuna (alltså lyssna bara på Jocke Bergs texter, ångest för livet... Samt att jag har erfarenhet av att försöka hitta en uttagsautomat i den staden, så jag anser att tillordet är befogat här. Ja, baserat på en erfarenhet kan jag såga en hel stad, den friheten tar jag mig.) har publicerat en mycket intressant och relevant ledare angående situationen i England och Storbritannien, med titeln Engelska sjukan.

Vinklingen här är inte att skylla på de sedvanliga syndabockarna, utan analysen bygger snarare på att vi ser effekterna av att Storbritannien har gått från oljeexportör av billig olja till importör av dyr olja, vilket om inte annat på marginalen hänger som en våt filt över den brittiska ekonomin. Både högern och vänstern i England får sig en känga, min fetstil:

En iskall på Riksbanken

Riksbankens ordförande Stefan Ingves satte alla hysteriska överbelånade journalister och tyckare på plats så det står härliga till i ett uttalande igår.

"Det har inte skett något dramatiskt under sommaren, som ingen kände till. Det är välkänt sen länge att det funnits bekymmer i USA och att ett antal länder i Europa har stora bekymmer med statsfinanserna. "

Ja, så är det. Inget har egentligen hänt annat än att högbelånade journalister och skribenter upptäckt att skuldkriserna är på riktigt, samt att ekonomin viker. Detta är alltså inget nytt för Riksbanken, och vi kan antagligen förvänta oss fortsatta räntehöjningar ett tag till. Riksbanken skall styra på KPI-inflationen och förväntningarna på denna. Inte på domedagsrubriker i tidningarna eller börskrascher.

Swedbank: Nu kan du få betala för din personliga säljare

Det är inget nytt, men Swedbank erbjuder kunder att betala för en personlig säljare. Nyckelkund kallas sådant och kostar från 39:- till 165:- per månad. Man får visserligen lite annat på köpet, men i grunden så skall man då få en "personlig rådgivare".

Vi vet sedan tidigare att bankernas rådgivare i själva verket bara är säljare av bankens egna produkter och ständigt tittar på hur banken skall kunna maximera sin profit på respektive kund. Den rådgivande delen handlar om att ha känselspröten ute så att inte kunden upptäcker att h*n är blåst.

Man kan inte annat än att beundra bankerna för att alltså även kunna ta betalt för att få prata med en säljare. Storartad affärsutveckling.

Rogoff om den stora kontraktionen

Som läsare påtalat skrev professor Kenneth Rogoff en gästledare i DN igår, samtidigt som Anders Borg refererade till hans bok This Time is Different (eller den svenska översättningen Annorlunda nu - åtta sekel av finansiell dårskap).

Rogoff påtalar mycket riktigt att det vi sett de senaste åren inte rör sig om en tillfällig och normal konjunktursvacka, utan om att hela det framför allt västerländska samhället är kraftigt överbelånat. Enda vägen ur detta är att minska belåningen, vilket tar tid och är plågsamt och hur man än gör kommer resultera i både vinnare och förlorare.

2011-08-16 17:32

Gästinlägg: Teknisk analys av bostadsmarknaden

Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Carl Fredrik Olsson. Analysen och funderingarna berör Valueguard-KTH:s totala boprisindex HOXSWE (som jag själv inte gjort analys på än), dvs både villor och lägenheter, samt SCB:s villaprisindex från 1986 och framåt och fångar därmed in kraschen i början av 90-talet.

TA: Villapriser i hela Sverige

Via Valueguard (Datasheet längst ner till höger på den här länken.) fick jag tillgång till indexhistorik tillbaka till 2005 även för villor. Levererar därmed nedan en snabb teknisk analys av det kvalitetsjusterade villaprisindexet Valueguard-KTH Houses Sweden, HOXSWEHOUSE.

Olja för två veckor hittade i Norge

Med rubriken "Jättestor ny norsk oljefyndighet" slår Schibsted (och Bonnier) på stora trumman över eventuellt 1 200 miljoner fat oljeekvivalenter som hittats i Nordsjön. Det räcker för världens behov i fjorton dagar.

Däremot är det ett jättestort fynd för oljebolaget Lundin Petroleum (OMX:LUPE).

Men för Norges del påverkar det inte den kollapsande oljeproduktionen speciellt mycket.

Kvalitetsjusterade lägenhetspriser upp, villapriser ner

Ett kort snabbt inlägg om bostadsprisernas utveckling. Det tar en stund att gå igenom hela uppdateringen av Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade index, som alltså tar hänsyn till vad för slags bostäder det är som sålts och var de ligger, och inte bara är ett medelvärde.

Tvärt emot Mäklarstatistiks siffror om ett fall i priset för bostadsrätter i hela landet om -4% så stiger priserna när man justerar för vad som såldes.

Borg läser Reinhart/Rogoff

Uppenbarligen har Anders Borg (eller någon på hans departement) läst Reinharts och Rogoffs This Time is Different (eller den svenska översättningen Annorlunda nu - åtta sekel av finansiell dårskap).

Bra så. Anders Borg skriver följande i DN:

Börsindex i USA och Kanada

En snabb titt visar på svagt positiva börser i Asien och att amerikanska S&P-500 slutade betydligt högre än vid den europeiska stängningen. Även om terminen pekar svagt ner för S&P-500, så bör det innebära fortsatt upprekyl i Europa och på Stockholmsbörsen.

Nog om det. Tänkte titta på S&P-500 i USA och S&P TSX Composite på Torontobörsen i Kanada. Jag har inte gjort någon teknisk analys för Torontobörsen på länge. Liksom många andra börser har den varit i neutral följt av sälj i veckocharten sedan tidigt i våras, och inte varit så mycket att hetsa upp sig över. Däremot finns det många fina högutdelande bolag i Toronto som kan vara aktuella att bottenfiska tids nog.

Vi börjar med S&P-500.

2011-08-15 15:20

Den praktiska alternativrörelsen

En viktig del i den andra gröna vågen är de gräsrotsrörelser som växer upp för att bevara, vidareutveckla eller återupptäcka gamla kunskaper som annars allt mer försvinner i det allt mer stressade moderna samhällets ständiga jakt på effektivitet och produktivitet. Fenomenet kanske inte är så stort, liksom antalet andra gröna vågare inte heller är speciellt många.

Livet går vidare

Som jag brukar säga, livet går vidare. Trots ekonomiska kriser och annat.

För er som behöver lite uppmuntran rekommenderas nedanstående video.

Såg den via Paul Kedorsky på Infectious Greed.

Undvik obligationsfonder

Det kanske är dags att damma av några gamla inlägg. Eller åtminstone upprepa dem. Nu när allt fler har valt att gå ur börsen så måste förstås pengarna placeras någon annanstans. Obligationsfonder blir då ofta ett naturligtval. I en del fall, som i PPM är det också det enda valet.

Men det finns flera fällor här. Dels måste man skilja på korta sk penningmarknadsfonder, vars utveckling mer liknar en bankbok med någorlunda garanterad avkastning i förhållande till aktuella räntor. Och dels måste man förstå att om räntan stiger så faller övriga obligationsfonder.

Just detta senare är initialt kontraintuitivt. Högre räntor borde ju innebära att obligationer är en bättre investering, men obligationsfonder avkastar inte räntan. Deras utveckling beror främst på hur dagspriset på obligationer utvecklas. En obligation med 3% i ränta faller i pris om räntan stiger till 4%, så att om obligationen säljs idag blir räntan på den 4%. Därmed krävs en sänkning av obligationens värde för att höja avkastningen. Och ju längre löptid desto större blir den sänkningen.

Så köp av långa obligationsfonder skall man bara göra om man tror på fallande räntor. I spåren av en ekonomisk kris sänks antagligen räntorna, men det gäller främst för styrräntorna. Marknadsräntorna kan mycket väl stiga, speciellt för företagsobligationer i krisande företag eller statspapper hos krisande stater.

Det andra problemet är att obligationsfonderna nästan uteslutande köper företagsobligationer, specifikt bostadsbubblans bostadsobligationer. Endast ett fåtal bland såväl obligationsfonder som penningmarknadsfonder köper bara statspapper. Resten är i allra högsta grad osäkra. Det såg vi under den akuta finanskrisen 2008, då SEB:s likviditetsfond hade köpt korta räntepapper från Lehman och gjorde en förlust på 0.8% av fondens värde. Inga stora förluster, men för en penningmarknadsfond som i princip skall vara lika stabil som bankkontot var det extremt.

I PPM, där man ju inte kan flytta pengarna till bankkonto, har jag bara hittat en penningmarknadsfond som enbart har svenska statspapper. Det är Öhmans Penningmarknadsfond (PPM-nr 294918). Det är där man skall ha pengarna nu när börserna kommer fortsätta nedåt efter eventuell rekyl. Tryggare än så blir det inte hos PPM.

För vad kommer hända med svenska bostadsobligationer när den svenska bostadsmarknaden imploderar? Jo, de som lånar ut pengar till vår bostadsbubbla kommer kräva högre räntor i en fallande bostadsmarknad. Och då faller alla befintliga bostadsobligationer i pris och med det fonderna.

Att sedan bankerna använder fonderna för att sälja sina egna bostadslån till sina kunder är ett kapitel för sig. Helst övertalar man kunden att först låna pengar av banken till bostaden, och sedan stå för risken genom att även fondspara i obligationsfonder istället för att amortera. Win-win-win för banken och lose-lose-lose för bolånetorsken.

Lehmansmällen för SEB:s Likviditetsfond är bara en försmak av hur det kommer se ut för svenska räntefonder om en svensk bank kollapsar. Så undvik räntefonder om du inte är tvungen i t ex PPM. Undantaget en ekonomisk buffert på bankkonto så bör du istället amortera för dina pengar. Det ger bättre avkastning än att låna ut dem till bankernas finansiering av bostadsbubblan.

Den som gått likvid, likt en majoritet av svarande bloggläsare enligt ovan, med avsikt att köpa aktier igen vid senare tillfälle skall förstås inte amortera utan sprida ut pengarna över flera bankkonton. Även om insättningsgarantin antagligen kommer gälla även när lite större banker än HQ, Kaupthing eller Carnegie kraschar, så kan det ta månader att få ut sina pengar. Om en sådan fördröjning sammanfaller med den tidpunkt man vill kliva in på börsen igen kan det bli lite olyckligt.

När det gäller bankkonton så har vi redan tittat på vilka högriskarna är. SBAB är värst. Helsvenska banker riktade mot privatpersoner, och som lånar ut till bostäder i egen regi, t ex Länsförsäkringar Bank eller rent av Landshypotek kommer sedan. Bland de svenska storbankerna är Swedbank och Handelsbanken de sämsta alternativen att stoppa pengar på bankkonto hos, då de har störst exponering mot den svenska privata skuldbubblan, medan Nordea och SEB har mer verksamhet utomlands och inte samma procentuella exponering mot den svenska skuld- och bostadsbubblan.

Det enda som defintionsmässigt inte kan gå i konkurs är Riksgäldskontoret. De hanterar rent av insättningsgarantin. Ställer Riksgälden in sina betalningar så beror det på att svenska staten gjort det, och då gäller inte någon insättningsgaranti någonstans ändå. Riksgälden erbjuder dock undermåliga räntor.

Tillägg: Det räcker inte att titta på de ofta presenterade fem största innehaven i räntefonderna. Man måste titta på samtliga innehav. Många fonder har några statspapper, och om de positionerna är störst är de de som syns på sådana listor. Men det är i princip alltid missvisande. Om det även är en medveten metod att dölja att man i själva verket sitter med bolånepapper låter jag vara osagt.

Tillägg 2: Realräntefonder har generellt bara svenska statspapper eller åtminstone en majoritet svenska statspapper, då det inte finns emittenter av realränteobligationer annat än svenska staten. Konstruktionen realränteobligationer har dock inte testats i praktiken under hyperinflation och blir en direkt förlust vid deflationstider. Men kreditrisken bör åtminstone vara låg även där, fast risken är högre än för t ex Öhman Likviditetsfond.

Guldförbud på gång?

Jag skulle egentligen rapporterat om guldprisutvecklingen för den gångna veckan, men Barchart.com som jag hämtar kursdata från verkar ha problem med kursdata för tillfället. Och man kan inte förvänta sig att det löser sig mitt i natten i USA.

Istället är det intressant att likt bloggrannen Musik @ Centrifugen uppmärksamma en antagligen köpt artikel hos Schibsted/SvD där det skall varnas för guld eftersom guldet har stigit i pris. Det enda som får stiga i pris utan att man varnar nämligen börsen, som aldrig kan befinna sig i en bubbla.

Nytt besöksrekord vecka 32

Ja, det blir kanske lite tjatigt med alla uppdateringar kring besöksrekord på bloggen. Men det är en del av marknadsföringen av bloggen, rutinerade läsare skummar bara vidare. Besökssiffrorna för vecka 32 steg med ca 20% mot tidigare rekordvecka, vecka 31.

Hur är Valueguard-KTH:s bostadsindex konstruerat?

I morgon publicerar Mäklarstatistik sin data över bostadsprisutvecklingen i Sverige, och med det uppdateras de statistiska bostadsindex som jag har gjort teknisk analys på, NASDAQ OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX), t ex HOXFLATSWE. Det är relevant att förstå hur dessa index är uppbyggda och vad det är för skillnad på data från Mäklarstatistik och ett statistiskt index.

I dagligt tal i Sverige blandar man oftast ihop statistik och data. Det som i själva verket bara är data kallas oftast för statistik. Mäklarstatistik kallar sig rent av för just Mäklarstatistik, trots att de bara levererar data. Data, dvs obehandlad information. Mäklarstatistiks siffror kommer automatiskt från anslutna mäklarfirmors IT-system, och är i sig någorlunda rättvisande. Men det är bara data. Antal affärer, pris för varje affär etc och presenteras som ett snittpris för villor eller snittpris för bostadsrätter eller kvadratmeterpris.

2011-08-14 19:19

Är du Bull eller Bear mot börsen?

Så veckans fråga får helt enkelt härma Handelsbanken med "Är du Bull eller Bear" (men med tillägget mot börsen). Man kan ju annars exempelvis vara en samhällsfarlig huligan som är bull guld, men jag ville ställa frågan relativt börsen, inte relativt Claes Hembergs hatobjekt.

Svara här ute till höger, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Börskrasch ökar ekonomisajternas trafik

Telia låter meddela att besökssiffrorna för ekonomisajter första veckan av augusti ökade med 47% när börsen kraschade första veckan av augusti. Själv slog jag ju besöksrekord vecka 31, rejält. Men den här veckan ser än så länge ut att toppa det rekordet även om trafiken avtagit fredag till söndag. Börsen slutade ju positivt och då började trafiken gå tillbaka till mer normala nivåer.

Claes Hemberg: Guldinvesterare är intoleranta huliganer

När Avanzas mediaplåster Claes Hemberg ständiga råd om att sitta still i båten och att aktier alltid stiger etc inte längre fungerar blir han sur. Riktigt sur. Och steg två efter förnekelsefasen är att hamna i liska. Att bli arg. Att leta ut någon syndabock att prata skit om.

Claes Hemberg väljer att ta ut sin ilska på de som investerar i guld.

Guldinvesterare, eller "guldsparare" som Hemberg kallar dem, måste stoppas. "Innan de förstör sitt eget och andras sparande."

Börsrekyl kan ta OMXS30 till 1050

Med fredagens handel blev det ett omslag i Parabolic SAR, PSAR, som därmed utlöste en stop-loss för negativa positioner mot börsen. Det syns som den lilla svarta pricken i charten nedan.

Ytterligare bevis att Rossis e-Cat bara kokar med 600-700 W

Någon som iaf tjänar pengar på Rossis påstådda kall fusion är vattenkokartillverkarna. På filmen nedan har någon köpt in tre vattenkokare för att visa hur mycket och snabb ånga det blir från 4.4 kW, respektive 900 W. Det blir rätt tydligt att Rossis e-Cat i Krivits film bara kokar med den effekt som kommer från vägguttaget, nämligen ca 600 - 700 W och inte med de ca 5 kW som Rossi påstår.

2011-08-13 19:23

Överdriven glädje

Med de senaste dagarnas återhämtning på världens börser så är många väldigt snabba med att ropa faran över och få för sig att vi alltså är på väg mot någon superkonjunktur, där högkonjunkturen återhämtar sig och allt fortsätter uppåt.

Det kommer naturligtvis inte att ske. Inget har ändrat sig bara för att börsen rekylerar upp lite grann.

Bondens Dag på Brantås/Åkraberg mellan Kungsbacka och Varberg

Idag mellan 10 och 14 står jag och säljer zucchini, gurka, solrosor och resterande lammskinn på Bondens Dag arrangerad av Brantås Gård. Platsen är Åkrabergs Trädgård, 17 km norr om Varberg om någon vill titta förbi för att tjata eller flanera. Tänk Väröbacka, dvs Ringhals. Kan vara intressant för läsare i Kungsbacka- eller Varbergstrakten.

2011-08-12 10:41

SEB:s boprisindikator som prognosverktyg för bostadsmarknaden

Tidigare i veckan konstaterade vi att Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer var ett utmärkt prognosverktyg för börsutvecklingen. Den barometern baserar sig på enkätundersökningar. En annan sådan enkätundersökning finns för bostadsmarknaden, nämligen SEB:s boprisindikator som för första gången sedan 2009 visade sig vara negativ tidigare i veckan. Även den visar sig vara ett utmärkt prognosverktyg för framtida prisutveckling på bostadsmarknaden.

Resultatet av blankningsförbudet

Så hur öppnade börserna i Belgien, Frankrike, Italien och Spanien efter blankningsförbudet som inleddes idag.

Inte riktigt rekyl, eller?

De amerikanska börserna och t ex indexet S&P-500 steg kraftigt under gårdagen. Men frågan är om det egentligen ens rör sig om en rekyl, eller om det bara är volatilitet och panikartat beteende fortfarande. Titta på charten nedan.

2011-08-11 14:42

Egypten, förlåt, Storbritannien överväger att blockera sociala nätverk

Jag har avsiktligt inte kommenterat upploppen i Storbritannien än. Det kommer jag att göra framöver, men här är en sak som var för intressant att inte föra vidare.

Humortidningen Aktiespararen juli/augusti 2011

Lobbyorganisationen Aktiespararnas tidning Aktiespararen har tydligen landat i brevlådan hos en och annan läsare, som delat med sig av innehållet för vilket jag är tacksam. Aktiespararna är en organisation som helt religöst alltid, i alla lägen och under alla omständigheter rekommenderar köp av aktier. Och gärna ser fler medlemmar som betalar medlemsavgiften tills de blir ruinerade på aktiemarknaden.

Det nya numret innehåller förstås artiklar skrivna före de senaste två veckorna, vilket ger upphov till mycket stor humor. Det här är roligt, väldigt roligt. Men samtidigt tragiskt, väldigt tragiskt.

Investera med konjunkturen

De flesta av oss känner förhoppningsvis till konjunkturcykeln (eng business cycle) och de vändningar i ekonomin som leder till överhettning, följt av konjunkturnedgång, återhämtning när kostnaderna blir lägre och uppgång, överhettning osv.

En bra mätare på konjunkturcykeln är den konjunkturbarometer som Konjunkturinstiutet tar fram via månatliga enkäter och som jag nämnde igår. Jag nämnde också att den antagligen är tradingbar, att det går att agera på börsen utifrån dess utveckling. Och det gör det.

Eller åtminstone långsiktigt investera med konjunkturbarometern.

Det finns en tydlig korrelation mellan börsen och de förväntningar på den ekonomiska utvecklingen som konjunkturbarometern indikerar. Det är i princip samma förväntningar som sedan marknaden har på börsbolagens framtida utveckling, den framtida utveckling som skall ligga till grund för rådande värderingar av bolagen. Det kanske inte ens kan kallas teknisk analys, då konjunkturbarometern är ekonomiska fundamenta.

Värden över 100 innebär en positiv syn på ekonomin, värden under 100 en negativ. En läsare föreslog att man går ur börsmarknaden när barometerindikatorn legat över 110 i tre månader. I praktiken innebär det att man säljer fyra månader efter indikatorn passerar 110. Sedan köper man in sig på börsen igen när barometerindikatorn legat under 90 i tre månader, alltså efter fyra månader. Fyra månader pga eftersläpningen i statistiken.

Detta fungerar mycket bra. Speciellt på säljsidan. Det fungerar så bra att man rent av kan ta negativa positioner mot börsen på säljsidan. Alla politikers och utopikers dröm är drömmen om superkonjunkturen, konjunkturen som aldrig dör ut. Men verkligheten är aldrig sådan. Åtminstone inte längre.

För att titta på hur det sett ut sedan 1997 klickar man lämpligen på charten nedan. Konjunkturbarometer i grönt, OMXS30 i rött.

Den enda för tidiga signalen är köpsignalen i september 2001. I övrigt är alla signaler korrekta och fångar börsens toppar och bottnar ganska väl. Den som kört 1:1 mot börsen både i negativa som positiva positioner har sedan april 2001 fått en avkastning på otäcka 6.66x, 566%. Samtidigt har börsindex OMXS30 fallit 34%, ej räknat utdelningar. 100 000 kronor i september 2001 har blivit 666 000 kronor enligt denna investeringsmetod, ej räknat utdelningar. Den som haft sina 100 000 kronor och suttit still i båten har istället bara 66 000:- kronor kvar. Det är en skillnad på 10x.

Men väntar man sig en långdragen lågkonjunktur, rent av depression, så är det kanske lite tidigt att gå in redan tre månader (fyra i praktiken) efter att barometern dyker ner genom 90. 2008 fick vi en mycket snabb vändning pga statlig intervention världen över, men de flesta av de stimulansvapnen är nu förbrukade. Sannolikt får vi ett antal år med dåliga tider den här vändan.

Tror man att nedgången i barometern går lika fort nu som 2008 och vänder upp lika fort igen, så är det ändå tio månader till det blir en köpsignal enligt denna investeringsmetodik. Tidigast i maj 2012 blir det dags att ta positiva positioner på börsen igen. Och börsen följer konjunkturbarometern mycket väl. Frågan blir hur lågt börsen står i maj 2011 vid en så pass snabb nedgång? OMXS30 på 700 är inte orimligt. Nedgången kan dock bli långsammare och mer utdragen, men detta var ifall 2008 - 2009 upprepas igen.

Lade även in en sluttande trendlinje sedan börstoppen år 2000. Man ser hur börsens återhämtningar blivit allt mer blodfattiga och man aldrig nått tidigare höjder igen. Jag upprepar återigen att parantesen 1980-2000 är över. Det är inte längre självklart att börsen är en bra investering, även om banknissar och andra som tjänar pengar på din aktiehandel fortfarande repeterar att börsen alltid stiger, sitt still i båten. Rent av så illa att det i Aktuellt skall ha sagts att det är en naturlag att börsen alltid stiger. Vän av ordning påtalar att det finns utdelningar på börsen också. Visst finns det det. Men det finns även ränta på bankboken eller på statsobligationer. Speciellt de senare har klått börsen sedan år 2000. Fast bäst har guld gått av de tre tillgångarna aktier, räntebärande och guld.

Men en sak är säker. Högkonjunkturer kommer och högkonjunkturer går. Och just nu håller den på att ta på sig skorna och överrocken och skall tacka för festen. Det händer i princip aldrig att den går med på ytterligare en efterfest.

Den som inte följer med högkonjunkturen ut genom dörren får stanna kvar och städa upp.

Tillägg: Läsaren tipsade om sajten Tradingeconomics, som har en hoper med intressanta indikatorer för 194 länder. Även utan att köpa den mycket dyra betaltjänsten så finns det mycket data att titta på och visualisera även utan att registrera sig.

Tillägg 2: Inflationstakten för KPI var 3.3% i juli, mot 3.1% för juni enligt SCB:s pressmeddelande. Det gör det mindre sannolikt att Riksbanken sänker sin tänkta räntebana, då de i princip enbart skall styra på KPI och KPI-förväntningarna. Nu sänks prognoserna för svensk ekonomi av bland annat Svenskt Näringsliv. Även Konjunkturinstitutet talar om nedrevideringar av utsikterna. Anders Borg pratar nu om "påtagliga nedrevideringar" under regeringens sommarfika. Enligt Direkt sade han "Det är tydligt att vi får göra påtaglig nedrevideing av tillväxtprognosen 2012, det är mer osäkert för 2013. Det är också uppenbart att det finns nedåtrisker även efter den nedrevideringen." Vill någon fortsätta tjata om hur stora vinster börsföretagen gjorde i våras kan de förstås göra det, men man investerar inte på hur det såg ut, utan på hur det kommer se ut.

Prova ett nummer av Effekt - gratis!

Följande inlägg kanske kan ses som reklam av en del läsare, men ingen form av ersättning har utgått till vare sig mig eller till någon till mig närstående för att publicera nedanstående. Däremot är Effekt ett bra magasin som berör många av de frågor jag skriver om här på bloggen när det inte är hård bevakning av börsen som det blivit på sistone av ren nödvändighet.

Läs för övrigt David Jonstads och Effekts intervju med Nicole Foss. Den intervjun bör intressera i princip samtliga läsare av bloggen. Obligatorisk läsning.

Jag ser ingen nedsida i att beställa ett gratisexemplar av Effekt enligt nedan.

Prova ett nummer av Effekt – gratis!
Under två framgångsrika år har Effekt skrivit om klimat, hållbarhet,
ekonomi och energi. Och vi fortsätter skriva – om dagsaktuella frågor
som kastar sina skuggor långt in i framtiden. Men framför av allt
skriver vi om vad människor gör för att möta dessa utmaningar.

I nästa nummer synar Effekt teknikens roll för att hantera klimat- och
energikris. Inte minst granskar vi övertron på tekniska lösningar och
ställer frågan: Hur neutral är tekniken? Förutom det åker vi på en
tågburen bröllopsresa från Göteborg till Asien. Och går i en matbutik
med två journalister som granskat matindustrin. Samt förklarar vad
finanskrisen i grunden handlar om.

Allt du behöver göra för att få läsa detta är att gå in på denna sida
och fylla i formuläret
. Erbjudandet är helt kostnadsfritt och du
binder inte upp dig att fortsätta prenumerera.

Väl mött!

/Effektredaktionen

*Sista beställningsdag är den 31 augusti. Erbjudandet gäller endast
personer som inte tidigare har prenumererat på Effekt.

OMXS30 - Vid stöd på 900, motstånd på 925?

När ett stöd faller förvandlas det generellt till ett motstånd, dvs blir tufft att bräcka på uppsidan. Just detta ser vi nu i 925-nivån för OMXS30. Vi har inte fått någon betydande stängning ovanför det tidigare stödet på ca 925, även om kursen intradag har varit uppe över 925 och testat gummibandet innan det smäller tillbaka. På tisdagen stängde vi visserligen på 930, men det var uppenbarligen inte tillräckligt.

2011-08-10 17:04

Konjunkturindikatorer och redan börsrekyl?

Det blev inte mycket till upprekyl. Den varade knappt en dag, sedan fortsätter det återigen i huvudriktningen med konjunkturen nedåt. Nu kan man visserligen skylla på diverse nyheter om man vill. Eller så läser man konjunkturindikatorer.

En trevlig sådan finns hos Ekonomifakta och visar svenska Konjunkturinstitutets barometer. Den är fortfarande över 100, men det är riktningen som är intressant. Den bör även Peter Malmqvist kunna se, även om det inte är säkert.

Värdering vs värde

Det är inte bara på bostadsmarknaden som man blandar ihop en tillgångs värdering och dess underliggande värde.

Det var bättre förr. Åtminstone 2008

Återigen tar Cervenka bladet från munnen och säger som det är hos Schibsted. Nämligen att det var bättre förr. Exempelvis den akuta finanskrisen 2008.

Inget fabrik för E-Cat i Grekland

Jag är förstås inte ett dugg överraskad, men Rossi, mannen bakom det hypade påstådda genombrottet inom kall fusion (eller något) har brutit med det grekiska företaget Defkalion som inom kort sades dra igång en fabrik för att tillverka manickerna. Därmed skjuts lanseringen av tekniken förstås framåt, och skall nu ske från USA.

Goda råd är dyra

... men att läsa den här bloggen är gratis. Alltså innehåller den inte goda råd. Den innehåller information och synvinklar som kan vara en del av ditt beslutsunderlag i frågorna som behandlas. Men det jag skriver skall aldrig vara ditt totala beslutsunderlag, även om jag lyckats ha rätt om nedgången på börsen.

Federal Reserve bekräftar recession, börsen upp

Med gårdagens besked om att USA skall köra med i praktiken nollränta till åtminstone 2013 så har den amerikanska centralbanken Federal Reserve bekräftat att USA och världen befinner sig i eller är på väg tillbaka mot recession. Man tror dock att samma medicin man försökt sig på tidigare, dvs nollränta, skall lösa några problem. Men åtminstone så kör man inte igång QE3 än, tryckande av pengar för köp av amerikanska statens statspapper, även om det var uppe för diskussion. Men QE2 fungerade inte det heller.

S&P-500 steg naturligtvis, men som jag ser det är det bara den väntade rekylen. Det är nedåt som gäller på sikt, inget annat. Dagschart nedan.

2011-08-09 18:30

New World Order

New World Order, NWO, avslöjade sig ute på den skånska myllan (nej, chauffören i bilen tog inte fotot under denna inom lagens gränser biljakt). Svarta helikoptrar är så 2009. Take a Seat istället.

Spread mellan köp och sälj av 100g guld

Med ett guldpris på ca 370:- SEK per gram och mild panik så finns det kanske en del som vill köpa respektive sälja guld idag.

Det som traditionellt varit det vanligaste sättet att handla fysiskt guld i Sverige har varit 100-grams tackor. Priset vi ser idag kanske innebär att det blir vanligare med guldmynt på ett troy ounce (31.1g), men cirkulerade 100g-tackor är ett bra referensobjekt för priserna.

Nedanstående är priser hos Norsk Svensk Guld, Guldcentralen, Liberty Silver och Tavex.

Dystopiska finansbloggar

"För inte alltför länge sedan var det ett otänkbart scenario som bäst platsat i undergångsfilmer eller på dystopiska finansbloggar. Nu är det verklighet." - Andreas Cervenka, Schibsted/SvD

Platina vs guld 2008-2011

Platina är till skillnad mot guld konjunkturberoende, då användningen uteslutande är industriell. Ungefär det samma gäller för silver.

Det innebär att platina faller i pris om konjunkturen dyker. Vi så ett spektakulärt prisfall i platina under 2008, ner till samma prisnivå som guld. Nu är platina tillbaka nere på guldets nivå. Eller snarare har platina gått sidledes sedan 2010, medan guldet stigit i pris pga den finansiella och ekonomiska oron i världen. Se nedan.

Mäklardöden nu på Hemnet?

En av mäklarfranchiset ERA:s franchisetagare ser ut att ha lagt ut sitt eget kontor på Hemnet. Som uthyrningsobjekt på Lindövägen 68 i Norrköping. 9500:- SEK i månaden i hyra för 130 kvadratmeter inklusive två parkeringsplatser och gratis el. Det handlar alltså om en Norrköpings-franchise som ser ut att ha tio mäklare och en hund anställda.

Börsen efter börskraschen

Jag fortsätter att kalla en ros för en ros, Obama för Bagdad Bob och en börskrasch för en börskrasch. Tänker inte kommentera den aktuella utvecklingen under morgonen i Asien annat än att det ser fortsatt mörkt ut för de europeiska börserna och att S&P 500-terminen pekar på fortsatt stor nedgång i USA. (Tillägg: S&P 500-terminen pekar inte längre på stor nedgång, utan på beskedlig nedgång.)

This is Sparta!

Efter Barack Obamas Leonidas/Gerard Butler-tal "We've always been and always will be a AAA country" så kom jag på den perfekta kombinationen av videos att visa. Tyvärr verkar den första av dem inte finnas för inbäddning på bloggen, vilket är naturligt.

2011-08-08 14:12

Guldpriset i SEK per gram vecka 31 augusti 2011 - Nytt ATH

Förra veckan fick vi se nya rekordpriser för guld i svenska kronor per gram. Även om det inte avspeglas i charten nedan, då den inte spårar priset i SEK per gram minut för minut, så var guldet uppe över 350:- SEK per gram.

Värdet av att gå i land istället för att sitta still i båten

Nedanstående graf över depåutvecklingen hos Avanza visar fint skillnaden mellan att lyda råden att sitta still i båten och att aktiemarknaden alltid stiger på sikt, respektive att ta på sig regnkläder och flytväst och sedan hoppa ur båten för att gå iland när väderprognosen säger att det är kulingvarning och på väg att blåsa upp till först storm, och sedan orkan.

SEB:s boprisindikator negativ - sämsta sedan 2009

SEB/Demoskop släppte idag sin senaste boprisindikator (pressmeddelande) som sonderar hur svenskarna uppfattar utsikterna på bostadsmarknaden. Indikatorn är nu negativ för första gången sedan 2009, vilket alltså innebär att svenska folket tror på fallande bostadspriser i större utsträckning än stigande.

Graf från SEB/Demoskop nedan. Svart linje är själva indikatorn.

Marknadsreaktioner

Nu har vi klart och tydligt facit på huruvida marknaden reagerar på S&P:s första nedgradering av USA:s kreditbetyg. Man har också bekräftat att det kan komma ytterligare nedgraderingar om inte USA får sin budget i balans, dvs slutar öka statsskulden.

Trafikrekord vecka 31

Det blev ett nytt trafikrekord här på bloggen vecka 31.

2011-08-07 19:36

När gick du helt eller delvis likvid eller negativ mot börsen i dina aktie- och aktiefonddepåer?

Veckans undersökning är för alla backtraders där ute, som nu får chansen att genom att fylla i undersökningen här ute till höger kan svara på hur bra de timade sin exit eller sina negativa poster mot börsen. Enligt viskningar från flera olika källor och håll så har många inte oväsentliga aktörer gjort detta tidigare under våren.

Men hur ser det ut hos läsarna på bloggen?

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen så ditt svar är helt anonymt för mig.

Lasse Kongo vs Bostadsdata.se

Lite nya grafer från auktionsföljande Lasse Kongos Bostadstracker för juli månad respektive bostadsdata.se nedan.

Vad blir konsekvenserna av USAA+?

Det kryllar av roliga AA-skämt där ute. USA:s, eller USAAA:s statsskuld och underskott har blivit lite större de senaste åren och är nu USAA+ istället.

2011-08-06 10:54

Uppsnappat på semestern

Under semestern (ja, jag har haft semester trots 1-5 blogginlägg om dagen under juli månad), så hör man ibland en del roligheter. Kanske saker som passar bättre på tjuvlyssnat.se, men det är ju ändå lördag så man kan ju lätta upp saker lite och gå radikalt off-topic.

Ett steg i rätt riktning

Amerikanska ratinginstitutet Standard & Poor sänker USA:s kreditvärdighet från högsta nivån AAA till AA+. Det är ett steg i rätt riktning och mycket starkt av S&P att våga ta det här steget. Precis som alla andra länder som fått sin rating sänkt så protesterar förstås politiker eller finansdepartement. Men även AA+ är för högt för ett USA med över 100% av BNP i statsskuld och en fortsatt skuldökningstakt om året på 9-10% av BNP även framledes. Veckans tidigare uppgörelse mellan demokrater och republikaner visade på oförmågan att faktiskt strama åt, då det bara handlade om att inte öka utgifterna ännu mer än idag.

2011-08-05 18:06

Omslag för nya utgåvan av Midvintermörker

Nedan finner vi omslaget till den kommande utgåvan av min techno-thriller Midvintermörker, utgiven av Massolit Förlag.

Amerikansk jobbstatistik: 200 000 gav upp att söka jobb, arbetslösheten föll därmed

Nu kommer säkert börserna världen över stanna på plus ändå, men den amerikanska sysselsättningen för juni månad kom in bättre än väntat. I landet USA med över 300 miljoner invånare ökade antalet sysselsatta med 32 000 personer fler än väntat.

Bostadsrättsprojekt blir hyresrätter

Har fått in lite tips om en ny möjlig trend inom bostadsbubblan och nyproducerade lägenheter. Nämligen att lägenheter som var tänkta att säljas som bostadsrätter inte fick några köpare att tala om och istället blir hyresrätter.

Börsfunderingar - 925 i OMXS30?

Dags för ett sammanfattande inlägg om det panikartade börsläget. Panik hos de som inte sålt under våren, utan lyssnat på alla råd om att konjunkturen är stark, ingen fara med skuldkriser, aktier stiger alltid etc, medan "smart money" har sålt. I sakens natur är att det Svarte Petter-spel som kallas börsen förutsätter att det finns någon stackare som köper så att andra kan sälja i tid. Svarte Petter är ofta privatpersoner, då de är lättast att lura i att sitta kvar i sina positioner eller att allt är så bra, så bra.

Notera att det har funnits stora mängder med fundamentala indikatorer hela våren, t ex massiva insiderförsäljningar i New York - i princip rör det sig om 100-faldigt eller 1000-faldigt större volymer insiders som sålt jämfört med insiders som köpt. Och tekniskt har börsen varit blodfattig en stor del av våren, och som bäst legat i sälj/neutral. När man har så blodfattig börsutveckling på en börstopp är det ett ganska bra beslutsstöd.

Det kommer naturligtvis rekyler, men det är inte tillfällen att köpa. Det är tillfällen att sälja och ta förnyade negativa positioner. Den mest positiva positionen som är aktuell just nu är att vara likvid. STFB gäller, inte BTFD. Sell the friggin' bounce.

Men. Bara för att jag mfl visat sig ha rätt betyder det inte att vi kommer ha det framöver. Använd din egen hjärna. Lita aldrig blint på någon annan. Är du oförmögen att lyckas på börsen så rekommenderar jag starkt bankboken som ett fullgott och billigare alternativ.

Australien
Australiens All Ordinaries nu på morgonen, skrivande stund, inte slutkurser. Har en del att ta igen från gårdagen, så det är nedåt som gäller i Australien.

Börsen i råvarutunga och ganska ekonomiskt välmående Australien är nu tillbaka till nivåer från juli 2009. Veckochart nedan.

Mike Shedlock har en sammanställning över index i Asien nu på morgonen.

Råvaror för oss över till följande.

Oljan
Oljepriset faller. Det kommer fortsätta falla trots peak oil. Men den här gången kanske det inte faller till ca 30 USD, eller vad det var som gällde i början 2009. Den gången höll fallet på i ca ett halvår. Tillgången på olja har sedan dess blivit sämre, och raset bör inte gå lika långt. Kom ihåg denna utmärkta kurva från hjältarna i Knivsta. Rött är oljepriset, grönt är konjunkturen.

Säg att oljepriset faller till 50 USD den här gången. Konsekvensen av det blir ändå tydlig. Sälj oljebolagen om du inte redan gjort det. Köp tillbaka billigare framöver. Mycket billigare. Speciellt gäller det oljebolag med dyr utvinning av icke-konventionell olja, som snabbt går mot olönsamhet om oljepriset dyker.

Det finns inga bra branscher vid massiva börsnedgångar, alla aktier dras med ner. Det ger dock köplägen.

Stockholmsbörsen
Det går att inbilla sig att nästa stöd på Stockholmsbörsen ligger på 925. Se veckochart nedan.

Jag trodde å andra sidan med samma analysmetod att ca 975 skulle vara ett stöd, men det blev bara en intradagvändning på ca 975 och sedan var det stödet borta.

925 kan dock vara en nivå för oss med negativa positioner att ta vinsten. 925 kan vara en plats för en rekyl upp, och på den rekylen är det STFB som gäller. Är man dock lite långsiktig så upphör knappast börsnedgången på 925, den bara lugnar ner sig tillfälligt.

925 är dock inte en position att köpa in sig på börsen. Återigen är likvid den mest positiva positionen man skall ha nu.

Ärligt talat så har tecknen under våren varit så tydliga att om man inte sett dem utan legat kvar så skall man allvarligt fundera på om man alls har på börsen att göra. Dock är det så att för att smarta(re) pengar skall hinna sälja så måste det finnas Svarte Petter. Om folk lär sig att det inte finns snabba och enkla pengar på börsen så finns det ju ingen för övriga att sälja till.

Så varför har folk hängt kvar på en anemisk börs nära toppnivåer? Svaret är enkelt: Girighet. Man ville tjäna någon gnutta procent till, trots att nedsidan var betydligt större och sannolikare. Psykologisk förnekelse eller förhandling kan vara väldigt dyr.

Bryter börsen ner med kraft genom 925 så har vi 860, 800, 700, 650 och 600 som andra möjliga stöd. Utzoomad veckochart för OMXS30 nedan.

Än så länge är nuvarande vecka 31 år 2011 den sämsta börsveckan i Stockholm sedan mitt i den akuta finanskrisen oktober 2008. Vad vi lär oss av det är att börskraschen inte kommer fortsätta i samma takt, och att börsen relativt snart efter en så kraftig sättning bottnade, om än på något lägre nivåer. Å andra sidan kan börsnedgångar också börja med en kraftig krasch likt den här veckan och sedan fortsätta i maklig takt nedåt. Eller krasch? "Oro på marknaderna", "kräftgång" mm används i media för att beskriva det hela. En krasch är en krasch är en krasch.

Är man nu inte girig i sina negativa positioner så kan som sagt 925 vara en intressant nivå att försöka ta vinsten på. Är det däremot inledningen på Det Stora Deflationsscenariot och The Big Depression of the 2010:s (Nicole Foss) så är det en annan sak...

USA och S&P-500
Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på fortsatt svag nedgång.

Inget dödskors i USA. Än. Den konspiratoriskt lagde menar att börserna sänks för att kunna motivera ett QE3-paket, även om det inte är någon lösning vilket vi ser nu. Men utmärkande för idioter är att de försöker upprepa samma sak igen och igen, förväntandes andra resultat.

Idag kommer USA:s arbetslöshetsstatistik klockan 14:30. Det kan vara en siffra som kan rädda eller stjälpa börsen. Frågan är om man hinner omformulera den till något positivt? Spindoktorerna arbetar antagligen övertid med att sälja in siffran som positiv, vad den än blir. Annat lite mindre intressant tidigare under dagen är BNP för Italien och Finland, och PPI för Storbritannien. Samt tysk industriproduktion.

Experter
Vad gäller finansbranschens och medias egna experter, t ex Peter Malmqvist som sågas friskt av bloggrannen MFC, om ni inte lärt er än, lyssna inte på dem. De har i princip alltid agendor ifrån olika uppdragsgivare och arbetar i en miljö där de skadas av det groupthink som omger dem. Bonnier/DI:S Malmqvist får även nu uppmärksamhet i Bonnier/DN.

Jag kallar mig inte expert, men här ute i min jordkällare i skogen är det enda bruset vinden i lövträden så jag påverkas inte av groupthink på kontoret.

Kom också ihåg att tyckare inom centralbanker etc naivt tror att de kan snacka upp konjunkturen etc. Alla talar i egen eller uppdragsgivarens sak. Tillägg: Och vad lobbyorganisationer som Aktiespararnas VD tycker kan vi ju gissa. Lätt. "Mårder tycker att sparare som äger en bred Sverigefond gott och väl kan behålla den" enligt Bonnier/DN.

Guld och silver
Guldpriset har i skrivande stund fallit tillbaka något från noteringarna över 350:- SEK per gram under gårdagen till 348:- SEK. Starka krafter agerar för att pressa ner priset på ädelmetallerna, vilket vi speciellt såg på en brutal nedtagning av silverpriset under gårdagen.

Kom ihåg att guld och silver skall användas som hedge (enligt mig). Inte som något man kastar sig in i panikartat. Lugn och fin alltså, och ädelmetaller skall vara del av en portföljs riskhantering. De skall inte vara din portfölj.

Likvider är det som gäller, även om jag har små negativa positioner mot OMXS30, Nikkei, S&P-500, Swedbank, SEB och Nordea.

Ta det lugnt nu. Förhoppningsvis har ni agerat i tid och sover liksom undertecknad gott om natten. Chanser att sälja och möjlighet att ta till er information har ni iaf haft. Finns antagligen fler floskler än ovanstående man kan häva ur sig, men något annat än att "tigerekonomin Sverige" är nästan lika klassiskt som att "Internet är en fluga".

Tillägg: Så var det med det stödet på 925. OMXS30 öppnar kring 906. Men stöd skall tillfälligt brytas innan gummibandet drar upp igen. Men sker nu inte det idag, be afraid, be very afraid.

Tillägg 2: Stödet uppför sig nu som tänkt, börsen har studsat upp över 925 igen. 927 nu. Än så länge fungerar alltså stödet.

2011-08-04 19:03

Börskraschen: Öppen tråd

Med börsen ner ca 20% från toppen i våras och ner 13-14% på några dagar så är det i mitt tycke att ta ordet börskrasch i sin mun. Börsen stängde dessutom idag på dagslägsta med ett ras på 4.27%. Småbolag som Swedbank föll 7.63%.

Nordea skinnar pensionär

Fick följande kommentar från en läsare, som är så pass intressant diskussionsunderlag att jag återger den i ett blogginlägg:

"Tar mig friheten att berätta följande; En man på 81år ber mig titta på lite papper han frågar om fonder han har osv. Till min förvåning ser jag att han har 2.3milj i fonder samt 1.5milj i lån på lägenhet??Hur i all världen kan man rekomendera en 81årig man att ha fonder på 2.3miljoner och ändå ha lån på 1.5?? Snuskigt beteende av Nordea!"

Miljödebattör: När oljan sinar dör folk som flugor

Hos Schibsted/SvD skriver idag miljödebattören Bo Persson att biodrivmedel gör att en miljard människor svälter då priserna på den exempelvis eftertraktade rapsoljan därmed blir för dyr för hjälporganisationerna. Nu överdriver jag lite vad Bo Persson skriver, men vad han i praktiken säger är att om tillgången på fossila bränslen minskar och ersätts av biodrivmedel så kommer en miljard människor svälta ihjäl.

Vinterfoder

Det är inte bara i grönsaksträdgården som det skördas för fullt just nu. Det är även hög tid att ha lagt upp ett årsbehov av vinterfoder för betesdjuren, dvs sk grovfoder som hö eller ensilage. Staplade in ett årsbehov av höbalar, ca 200 st, igår. Känner mig lite stel så här dagen efter, även om jag för en gångs skull kom ihåg att stretcha. 200 höbalar är dock ingenting. Grannen som pressade dem stuvade in 3000 höbalar tillsammans med sin hjälpreda igår. På en dag. Det väcker frågan om det finns någon som tar in hö som inte är vältränad? Har det ökade bruket av ensilagebalar, som till 100% hanteras maskinellt, lett till att bönder får problem med kroppsvolymen?

Massolit ger ut Midvintermörker

Den uppmärksamme (eller den som följer min offentliga Facebooksida) hittar nu min technothriller Midvintermörker med nytt ISBN hos Bokus nu. Läser man noggrant så heter förlaget Massolit. Utgivningsdatum för boken är den 24:e oktober.

Lite teknisk analys

Intressant börs igår. Nedgången fortsatte utan tecken på rekyl. OMXS30 ligger nu nära förmodat stödområde kring 975. Fortsätter vi nedåt kan vi mycket väl få se index gå ner genom 975, för att sedan studsa upp igen.

2011-08-03 13:14

CDS:er för Sverige upp 141% sedan maj, 49% på tre dagar

Kostnaden för att försäkra sig mot svensk statsbankrutt via sk credit default swaps (CDS) har stigit med 141% sedan botten i maj, då kostnaden var ca 21 040 USD för att försäkra 10 000 000 USD. Enligt Bloomberg har priset nu stigit till 50 620 USD.

Peak oil och sammanbrott i SR P1

Som många av er inte missat så har Sveriges Radios program Godmorgon, Världen! haft ett inslag om peak oil där t ex humanekologen Alf Hornborg liksom Daniel Berg från ASPO Sverige är med. Skogsträdgården på Holma skymtar också förbi.

Stödområde i S&P-500?

Stockholmsbörsen har som bekant rasat igenom stödet på 1050 och är nu tillbaka på nivåer från augusti 2010. Det är rent av så att börsen stod högre den 2:e augusti förra året än vad den stängde den igår. Ett helt års börsuppgång är utraderad och har förvandlats till nedgång.

Gotland, Karlskrona och F 17 Kallinge får permanent modernt luftvärnsskydd

En stor svaghet hos svenska försvaret är luftvärnet. Men nu kommer det finnas permanent stationerat och bemannat toppmodernt luftvärn som skyddar hela Gotland, örlogsbasen i Karlskrona och flygbasen F 17 Kallinge utanför Ronneby rapporterar bloggaren Observationsplatsen. Även kärnkraftverket i Oskarshamn kommer hamna under luftvärnsskyddet.

2011-08-02 18:48

ZeroHedge är beläget i Sverige

Ni kanske redan kände till det, men allas vår favoritblogg för att följa finanskrisens och skuldkrisernas fortsatta utveckling, ZeroHedge, ser ut att köra sin server i Sverige. Jag upptäckte detta genom tjänsteleverantören Portlanes logotyp längs ner på ZH:s webplats.

Negativa positioner i svenska storbanker - säljsignaler i Nordea och SEB

Om vi antar att det är korrekt att vi har en bostadsbubbla som nu håller på att brisera och om några år leder till en akut svensk bankkris, så finns det några sätt att över börserna få ut någon vinst av hela katastrofen. Bortsett från alla privatpersoner som kommer drabbas så är det mäklare, byggbolag och banker som åker dit, antagligen ungefär i den ordningen, samt börsen som helhet. Mäklarfirmorna hittar vi inte på börsen. Bland börsens byggbolag ter sig JM (OMX:JM) och Peab (OMX:PEAB B) som de mest exponerade mot en svensk bostadsbubbla, men även kringbolag som kökstillverkaren Nobia (OMX:NOBI) borde vara ett möjligt villebråd så här på rak arm. Det finns dock inga negativa derivat mot dessa tre aktier, så där återstår bara blankning i den mån det är möjligt.

Kvar är då de svenska bankerna.

Orderingången ner 50% för Myresjöhus och Smålandsvillan

Förnekare av den svenska bostadsbubblan brukar ofta hänvisa till bostadsbrist. Om så vore fallet borde det ju byggas nya hus som aldrig förr, men det gäller tydligen inte för villor. Åtminstone inte för den svenska tillverkaren Myresjöhus och deras lågprismärke Smålandsvillan. Orderingången har nu rasat ner till nivåer som är sämre än krisåret 2009 och raset påbörjades i våras. Trots skyhöga priser på befintliga hus så rasar alltså intresset för att bygga nytt.

Myresjöhus och Smålandsvillan ägs numera av norska börsnoterade BWG Homes (OSE:BWG), som även har de norska hustillverkarna Block Watne och Heltand Hus i sin portfölj. BWG är förträffligt duktiga på att varje månad redovisa orderingången via pressmeddelanden, och på senare tid har det inte varit någon munter läsning.

Kanske kan man hävda att BWG:s produkter inte är vad som lockar nybyggare idag, då man hellre vill köpa hus i dagens trånga nybyggda radhusområden där identiska containers maximerar antalet bostäder per kvadratmeter tomtmark. Men sådana containerområden har byggts i många år, och nedgången, rent av kraschen i orderingången för BWG, speciellt svenska Myresjöhus och Smålandsvillan, har kommit först i vår.

Historik sedan 2009, uppdelat på Sverige och Norge. Som man ser är nedgången större i Sverige än i Norge, men även om orderingången även faller i vårt härliga broderland.

Relevant är dock att titta på det hela säsongsmässigt, då man tydligt ser dippar i orderingången i just juli månad.

Nedan följer orderingången i Sverige 2009-2011 fördelat per månad.

Här kan vi se att raset i juli är på nästan 50% mot föregående år. 2009 var också svagt, men orderingången i NOK är trots inflation lägre nu än krisåret 2009, när den akuta finanskrisen tillfälligt chockade den svenska bostadsmarknaden. Vi kan titta på enbart juli tillbaka till 2007 så blir det tydligt att 2009 var ett krisår, och 2011 är ett ännu värre krisår. Bara pga inflation och de påstådda kostnadsökningarna inom byggbranschen borde orderingången stiga, men det gör den alltså inte.

Det nuvarande raset i orderingången ser ut att ha börjat i maj 2011.

Jag tror att detta är symptomatiskt med en kommande allmän nedgång i bostadspriserna, även om villapriserna än så länge ser ut att ligga ganska stabilt i statistiken. Trots påstådd bostadsbrist så är iaf inte folk intresserade av att ens bygga hus via relativt billiga Smålandsvillan.

Här uppenbarar sig iaf ett investeringscase för spekulanten. Nämligen att om möjligt blanka BWG. Orderingången är nu sämre än 2009, men aktiekursern är fortfarande på högre nivåer. Veckochart enligt nedan.

Trenden är starkt ner, och marknaden gillade minst sagt inte gårdagens pressmeddelande. Dagschart nedan.

Notera att antalet aktier ökade 2009, så tidigare höjder från 2007-2008 är mindre relevanta. Men det är rimligt att aktien skall ner till nivåer från 2009 igen. 10:- NOK ser ut att kunna vara ett tekniskt stödområde, vilket ger en nedsida på 37.5%. Alternativt är 12:50 NOK ett första stödområde.

Citat från gårdagens pressmeddelande, min fetstil.

"BWG Homes ASA hadde en samlet netto ordreinngang i juli på NOK 83,7 millioner mot NOK 113,6 millioner i juli 2010, en reduksjon på 26,4 prosent. Netto ordreinngang i juli for segment Norge var NOK 57,3 millioner (NOK 61,1 millioner), ned 6,2 prosent. Netto ordreinngang i juli for segment Sverige var NOK 26,4 millioner (NOK 52,5 millioner), ned 49,7 prosent."

Det är värt att notera att nedgången alltså är i princip dubbelt så stor i Sverige som i Norge, vilket talar för att problemet med bostadsbubblan är större och akutare i vårt land än i grannlandet.

Varslen duggar tätt i branschen. I juni varslade koncernen 50 personer och kollegor som Trivselhus eller Hjältevadshus har också varslat personal.

Indikationen är ganska tydlig. Folk är inte intresserade av att bygga nya hus, iaf inte till de här huspriserna och de här tomtpriserna. Inte ens Smålandsvillans lite billigare hus, som dock också dragits upp i pris av billiga krediter och brist på amorteringskrav. Då lär de knappast heller vara intresserade av att köpa minst lika dyra befintliga (slitna) hus heller.

Det finns antagligen en väg framåt här. Hustillverkarna har höjt standarden på nybyggena i takt med att priserna på befintliga hus stigit. Stryker man t ex helkaklade badrum, infällda spotlights, fönsterbänkar av granit, äkta parkett eller andra äkta trägolv, solida träkök etc så kan man pressa priserna och kanske ta marknadsandelar från konkurrenterna. Men det återstår att se om någon hustillverkare tar det steget. Det blir iaf ett nödvändigt steg för att följa med prisutvecklingen på befintliga hus ned.

Tillägg: Bloggrannen Bobubbla rapporterar om att åtminstone en expert menar att bostadspriserna skall fortsätta upp i Norge. Det rimmar dock illa med fallet i orderingången för BWG även i Norge.

Tillägg 2: En del av er kanske blir deprimerade av att läsa negativa nyheter. Rekommenderar Avigsidan och Damn You, Autocorrect (den senare ofta rätt låg humor, kom ihåg att iPhonens rättstavning successivt inkluderar och prioriterar ord som skribenten ofta själv använder, så det säger en del om vad de som stavar fel ofta skriver om...) för den som behöver uppmuntras tillfälligt.