Cornucopia?

2011-06-30 17:24

Fläskberget EU kräver mer pengar av Sverige

Föga överraskande så vill politrukerna och EU-frälset i EU öka sin makt och budget och kräver nu högre betalningar från Sverige i rådande förhandlingar. Bonnier/DI går till och med så långt att det kan bli en 30%-ig höjning för Sveriges del till hela 40 miljarder i avgift till EU-byråkratin.

Roligast är dock ett citat från kanslirådet Anders Bäckstrand. Vi kommer rösta ja till slutbudet, vad det än blir. Sverige kan ju som bekant inte säga nej till EU, vi måste ju vara bäst i klassen. Citat:

SBAB: Fortsatt fallande bostadspriser under Q3

Bostadsbubbleuppumpande SBAB har gjort en ny mäklarundersökning som pekar på fortsatt fallande priser under det kommande kvartalet.

Buy the greek rumour, sell the greek news?

Inför och efter beskedet om att det grekiska parlamentet klubbade åtstramningspaket och utförsäljningsprogram om otroliga 28 + 50 miljarder euro, eller ca 7 800 euro per grek, så har börserna stigit kraftigt. Frågan är nu om det bara är ett tillfälligt lättnadsrally, vilket jag tror? För fundamenta ligger kvar med en konjunktur som saktar in, svaga och vikande amerikansk statistik osv osv. Sell the f-ing bounce, STFB?

OMXS30 nedan, inklusive öppningen idag.

New Energy Times om Rossis e-Cat

Tänkte avrunda den röda tråden om Rossis elektriska vattenvärmare e-Cat med att hänvisa till någon vetenskapjournalist som vet vad han pratar om, använder vetenskapliga metoder och inte bara för vidare uttalanden som Rossi eller Levi gjort utan att ha något att backa upp sina påståenden med. Alltså inte Ny Tekniks Mats Lewan. Man skall komma ihåg att svensk journalistik i mycket bygger på att skriva om andras pressmeddelanden utan kritisk granskning, en tradition som Mats Lewan bygger vidare på när han för vidare vilda uttalanden om 80 W osv.

Istället pratar jag om Steven B. Krivit på New Energy Times, en nyhetssajt som helt dedikerar sig till att undersöka teknik kring low energy nuclear reactions, LENR, och nästa generations kärnenergi. Med vetenskaplig metodik och ett kritiskt sinnelag.

2011-06-29 21:38

71 minuter Debtocracy

Nedan följer den grekiskproducerade filmen Debtocracy. Engelsk text. Inleder med våra fina högsta EU-frälse hållandes i en kniv. Efter reklamfilmen.

Gästinlägg: En sång för vår elit

Fick följande från en läsare, som jag återger i sin helhet nedan.

Nu har jag tröttnat på Jordbruksverket och EU-stöden

Nu har jag slutligen tröttnat på Jordbruksverket och EU:s jordbruksstöd. Något slut på vansinnet får det bli, och när mitt rådande miljöåtagande är över nästa år kommer jag inte skicka in något förnyat åtagande (bryter jag åtagandet i förtid får jag betala tillbaka fyra års stöd, vilket jag inte har lust med). De små pengarna är inte värt det psykologiska lidande stöden innebär. Psykologiskt lidande då man får hantera en extremt inkompetent, korkad och slösande byråkrati och dess högst normalbegåvade tjänstemän.

BTJ recenserar Midvintermörker

Svensk Bibliotekstjänst, BTJ, har recenserat Midvintermörker i sitt häfte.

Citat från häftet, position 11115435, recensent Mats Rosén.

"Lars Wilderängs roman är ett inlägg i den svenska försvarsdebatten som fungerar utmärkt som thriller. Trots överlastning av militära termer och stridsförlopp samt mindre trovärdiga inslag i intrigen är boken tempofylld, medryckande och håller spänningen uppe fram till slutet."

Ett gott omdöme verkar det som. I övrigt sammanfattas handlingen rätt bra i recensionen som inte får citeras i sin helhet, då häftet är en betaltjänst och annars även förstås omfattas av upphovsrätt vilket BTJ gärna påpekar.

Midvintermörker finns för omedelbar leverans via Ord & Bok, medan man får vänta 5 - 9 arbetsdagar hos övriga onlinebokhandlare för er som saknar semesterlektyr.

Rossis e-Cat debunked

Till och med jag blev lurad av att titta på spader ess i Rossis illusionstrick kring e-Cat/Hyperion. En läsare påtalade dock det självklara. Nämligen att man skall räkna på det. Inte titta på allt handviftande, alla sladdar, mätinstrument etc. Utan bara lyssna på de uppgifter Rossi nämner och visar och räkna på det.

2011-06-28 14:25

Ibland är det faktiskt unikt

Ibland blir det bara för intressant och unikt på bostadsmarknaden. Då vi bodde "i området" när huset byggdes på 90-talet så har jag ständigt undrat över vad det är för anläggning. Min magkänsla har sagt mig att det skulle vara någon form av kultistgömställe, någon form av regligös sekt. Och magkänslan var någorlunda nära verkligheten. Återkommer till det senare.

Nu hotar grekiska regimen med stridsvagnar mot folket

Militärkuppen, eller iaf den militära interventionen rycker närmare i Grekland.

Vice premierminister hotar nu med att sätta in stridsvagnar mot folket om inte besparingspaketet går igenom i parlamentet. Om inte annat skall stridsvagnarna försvara makten, dvs bankerna. Citat från Athens News:

Squash

Dags för lite odlingsbilder igen. Kan alla andra skryta så måste jag väl toppa med något. Färskpotatis, lök, persilja, kryddor, ruccola, rädisor och sådant tjafs är så maj 2011 nu, liksom. Vi är redan inne på andra sådden av ruccola och rädisor, och lär hinna med en tredje och antagligen även fjärde innan solen sviker.

... men först en rejäl buffert

Det är sorgligt att se hur dålig ekonomin är hos vanliga svenskar, aktualiserat med Saab-historien. Man har inte ens en buffert för att kunna hantera någon enstaka utebliven eller försenad lön. Det gäller förstås inte alla, men många verkar alltså leva ur hand i mun.

Trolleritrick och illusioner

Trollkonstnärer är fascinerande. Trots att vi alla vet att det vi ser är en bluff så är det ett fantastiskt skådespel. Speciellt om man själv är närvarande som publik och inte kan skylla allt på vinklar och klipp i TV:n. Har man någon gång sett Joe Labero trolla bort sig själv från en bur hängande i en kedja i taket eller hur han sugs rakt genom ett snurrande propeller så krävs det rejält med tankeverksamhet för att räkna ut hur det hela går till.

Men bara för att det ser ut att vara på riktigt och bara för att man som åskådare inte kan räkna ut hur det går till så är det fortfarande bara ett trolleritrick, en illusion.

2011-06-27 10:25

Replik från Avanza om återbetalning i kapitalförsäkring

Avanza kommenterade följande till gårdagens blogginlägg:

Frågetecknen kring e-Cat/Hyperion

Ny Teknik har rapporterat från presskonferensen som Defkalion Energy höll förra veckan där de presenterade sin marknadsplan för den sk energikatalysatorn e-Cat, nu kallad Hyperion som produkt.

Nedåt i Asien

Kort om börserna i Asien. Det var nedåt som gällde för de index i den asiatiska tidszonen som jag följer.

Australiens All Ordinaries föll.

2011-06-26 21:03

Har du fått utländska utdelningar i en kapitalförsäkring de senaste åren?

Veckans undersökning blir apropå förra inlägget om du har fått utländska utdelningar i en kapitalförsäkring samt en separat undersökning om du fått tillbaka utländsk källskatt på detta.

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Var är mina pengar, Avanza?

Från Avanzas Facebooksida, min fetstil:

GVZ - CBOE Gold Volatility Index

Vi har alla hört talas om VIX, volatilitetsindexet för de amerikanska börserna, som sägs förutsäga börskrascher. Allt fler menar dock att i takt med att VIX blivit allmänt använt så tar det förstås ut sig själv och är inte intressant som index och mätare på någonting alls längre.

Intressant nog finns det ett motsvarande index för pappersguldet på råvarubörsen Chicago Board of Exchange, CBOE, kallat GVZ. Ett VIX för guld. Se chart nedan. Blå fet linje är guldpriset i amerikanska dollar.

2011-06-25 12:42

Lite bostadsbubbelanekdoter

Dags för lite anekdotisk bevisföring igen för alla er som vägrar acceptera riktningen på bostadspriserna framöver.

Om Sverige hade tvingats göra som Grekland...

Den svenska ekonomiska krisen i början av 90-talet löstes genom att Sverige släppte sin valutapeg mot ecun och lät valutan flyta fritt. I praktiken var det en devalvering, men överlämnad till marknadskrafterna. Därmed fick svensk exportindustri en nödvändig stimulans, och tillsammans med ett hårt åtstramningsarbete under resten av 90-talet fick vi svensk ekonomi i balans.

Några svenska tillgångar behövde i princip inte säljas för att betala räntorna på accelererande skulder.

Om nu Sverige istället tvingats göra som Grekland, dvs sitta fast i en för landet felaktigt värderad valuta, euron (ecu-pegen för svensk del), och istället tvingats sälja tillgångar för att betala räntorna samtidigt som vi även fått genomföra ännu hårdare åtstramningar, allt i IMF:s regi. Hur kunde Sverige sett ut då?

- Vattenfall hade sålts ut och privatiserats på 90-talet långt innan 00-talets skyhöga elpriser och värderingar
- Telia hade sålts ut och privatiserats innan IT-bubblans värdering och som nätägare tagit ut enorma fasta priser på varenda koppartråd, betydligt högre än Telia gör idag
- Assi Domän (idag Sveaskog) hade sålts ut (börsnoterades dock i verkligheten under en period på 90-talet) och svenska skogar hade hamnat i utländska bankers ägo med medföljande ännu värre rovdrift än vad Sveaskog har för sig
- Svenska motorvägar hade privatiserats och sålts ut med betalstationer tvärs över hela landet
- Svenska järnvägsnätet hade sålts ut
- Systembolaget hade sålts ut, inklusive fortsatta monopolrättighter (vi var inte med i EU vid tillfället)
- Någon eller några av de svenska nationalparkerna hade sålts ut och tagits bort från allemansrätt och avgiftsbelagts för inträde

osv osv

Allt hade skett till underpris genom IMF:s tvång, där skambudgivare hade fått tillgången.

Och dessa pengar hade gått till att betala räntorna. Vi hade fortfarande haft kvar vår höga statsskuld, den hade vi fått kämpa med ännu hårdare nedskärningar än under 90-talet, samtidigt som arbetslösheten stuckit iväg betydligt högre än den gjorde. Allt pga en felaktigt värderad valuta.

Det är ju då lite motbjudande att höra hur den svenska regeringen menar att Grekland inte får överge euron, när det var i princip det Sverige gjorde när vi själva övergav ecu-pegen 1992.

2011-06-24 17:04

Gästinlägg: Plan- eller marknadsekonomi?

Signatur Sumatra skrev följande (lätt redigerade text) hos bloggrannen Chefsingenjören, som jag här med godkännande återger som ett kort gästinlägg på midsommarafton.

Hos bloggaren med det fantasifulla namnet "Sten Tolgfors, Försvarsminister", har en av landets skarpaste hjärnor upptäckt att folk lever sämre i Nordkorea än i Sydkorea.

"Jag skall återkomma om säkerhetsläget och situationen vid den demilitariserade zonen, men ingenstans på jorden framstår konsekvenserna av skilda politiska ideologier så tydliga som där. Titta åt söder – och se ett välmående land med välmående människor. Blicka åt norr – och finn ett folk i förtryck och fattigdom" spekulerar bloggaren Sten Tolgfors.

Tittar man ytterligare lite mot sydväst, så ser man ett land med samma ideologi som Nordkorea, men där ekonomin blomstrar så till den milda grad att man förmår att hålla världens enda supermakt under armarna ekonomiskt. Själv inte lika skarp i tanke, ord och gärning som bloggaren Sten Tolgfors, så tänker jag att det kanske inte är så ideologistyrt med den ekonomiska utvecklingen. Kanske är det skillnaden mellan marknadsekonomi och planekonomi som skapat skillnaden mellan de båda koreanska staterna. Kanske är det också det planekonomiska tänkandet som genomsyrar EU som gör att stora delar av Europa synes gå på r-v-n.

- Sumatra

2011-06-23 10:31

Vi fick iaf en dubbelspårig pendeljärnväg!

Det var en gång ett Litet Svenskt Bilföretag (LSB) som i princip aldrig hade visat en krona i vinst på egen hand. Vinsten låg möjligen en gång i tiden i kunskaps- och tekniköverföring inom den lastbils- och försvarskoncern som biltillverkaren tillhörde och delade namn med.

En dag kom ett Stort Amerikanskt Bilföretag (SAB) och ville köpa LSB. Det fick de. LSB (ej att blanda ihop med SLB - svensk låglandsboskap) mjölkades på teknik och pengar genom att inte producera några nya bilmodeller, iaf inte i den takt som konkurrenterna gjorde, och kunde rent av under något enstaka år som del av SAB visa vinst på ren tur. Men annars var det förluster.

SAB började kräva mutor av svenska staten för att fortsätta driva LSB inom Sverige, och inte flytta varumärkets produktion utomlands. Den svenska regimen stod med mössan i hand och sade tack, tack, tack snälla för att ni vill driva kvar LSB i Sverige. Vill ni ha en motorväg mellan Sveriges svar på Detroit och Göteborg, samt dubbelspårig järnväg? Ja, tack sade SAB. När väl den dubbelspåriga järnvägen och motorvägen var upphandlad av Vägverket och Banverket (numera Trafikverket) och staten inte längre kunde backa så kom beskedet från SAB att LSB skulle läggas ner eller säljas.

Först ville en bilverkstad/korvkiosk i Ängelholm, specialiserad på plastic padding-lappning av sportbilar, köpa LSB, men istället blev det en belgisk plastic-paddingfirma som fick äran att köpa LSB. Fast eftersom LSB aldrig kan gå med vinst utifrån planerade produktionsvolymer så tog från statens utlånade pengar snart slut och den belgiska plastic-paddingfirman fick ta in kineser för finansiering (??). Kineser har som bekant ingen som helst koll på det där med pengar, så de kunde ställa upp på en dålig investering enligt den kända kinesiska devisen too big to fail. Som bekant är det alla kinesiska företags mål att vara ett av de tre största i sin sektor i Kina, så de när kraschen kommer skall få statlig hjälp och därmed bli av med alla konkurrenter. Eftersom det bara finns tre biltillverkare i Sverige, Volvo, LSB och korvkiosken i Ängelholm, så trodde kineserna att enligt too big to fail-tesen så kommer LSB för alltid räddas av svenska staten.

Men nu har LSB kommit till vägs ände.

LSB är förstås SAAB, och SAB är GM. Övriga aktörer i sagan ovan lämnas till läsarnas fantasi.

Saab kan inte längre betala ut några löner eller sina underleverantörers fakturor. Men konkurs, nej, det kan det inte bli. Inte alls. Varför begär ingen underleverantör bolaget i konkurs kan man fråga? Saab har hamnat i en sorts limbo.

Sverige fick iaf lite infrastruktur så att alla arbetslösa i Trollhättan lite enklare kan ta tåget till Göteborg för anställningsintervjuer. Men bäst är att kända platser som Ale, Surte, Nödinge mfl kommer få riktigt fina standardiserade pendeltågsstationer och därmed kunna pendla bra till Göteborg. Se bilder.Motorvägen ger jag inte mycket för, då den kommer gapa allt tommare ju längre efter peak oil vi kommer. Men vi fick iaf en dubbelspårig pendeljärnväg för statens pengar avsedda att behålla GM i Sverige!

Som gammal trollhättebo så kan jag förstås hysa viss sympati med de tidigare grannarna. Viss. Sympati. Efter att ha gjort en fältstudie på McDonalds i Trollhättan så är jag dock tveksam över vilken nivå man bör ha på sympatierna. Som ett tecken på arbetslösheten på orten hade antagligen McDonaldspersonalen den högsta snittålder jag någonsin sett hos franchisekedjan, tänk ålder 30+ hos den LAS-trygga personalen.

Hade jag varit i närheten så hade jag dokumenterat hur lång kön till Systembolaget är i Trollhättan idag. Det är ändå midsommarafton i morgon, men några tusen personer på orten fick ingen lön. Frågan är om ens spriten kan dämpa den ångesten?

Men man kan ju alltid köpa en nyproducerad 4-rumslägenhet byggd av Peab på ett gammalt industriområde i Trollhättan. Priset är endast ... vänta ... nu kommer det ... är ni beredda ... 4 286 000:- SEK. Japp. Fyra miljoner tvåhundraåttiotusen kronor. I Trollhättan. Till det får man också en månadsavgift på 6 190:-. Och de säger att det inte existerar en bostadsbubbla och att det inte finns någon risk att bostadsrättsföreningar går i konkurs den här gången. Jorå.

Mäklaren (med bild och allt) som har i uppdrag att sälja sagda lägenhet(er) kan inte annat än beundras. Snacka om att slita i uppförsbacke, motvind, hagel, åska och drivis. "Hagel, åska och drivis" är för övrigt ett Magnus & Brasse-citat från tidigt 80-tal, eventuellt samma skiva som Kupletten svångremmen, nedan tolkad av Robert Gustavsson i modern tid, låtande skrämmande lik Magnus Härenstam (blunda och visualisera Härenstam så inser ni Roberts storhet). En för tillfället högaktuell text.

Texten innehåller även handfasta och konkreta förslag till trollhätteborna hur de skall lösa frågan med spriten när Saab inte kan betala ut lön. Utrota en maskros med vatten och jäst.

Peab-aktien har fallit ca 25% de senaste månaderna. Det krävs dock en noggrannare analys av bolaget för att kunna dra någon slutsats. Finns det blodvittring i vattnet eller lyckas bolaget dumpa över alla byggprojekt på snart konkursade bostadsrättsföreningar? Ett uppslag för noggrannare analys.

En skål för Trollhättan iaf. En rätt vacker stad med en helt unik miljö längs vattenkraftverken och de gamla och nya slussarna, väl värt ett besök som turist. Men det får bli en skål med vatten i glasen. För något annat vore osolidariskt mot de Saab-"anställda" som inte fick någon lön idag. Dessutom är det fortfarande förmiddag och torsdag.

I Kina är Sim City på riktigt, men utan sims

Ett läsartips påminde mig om att Business Insider gått igenom Google Maps och andra satellittjänster och tittat på de nybyggda (nåja, en del är 10+ år gamla) spökstäderna. Missa inte den magnifika genomgången av dumpar med 29 st bilder.

Brittiska Daily Mail uppmärksammar också Business Insiders genomgång från förra veckan.

Smolk i börsbägaren

Min ursprungliga magkänsla (magkänsle = intuition, sammanförandet av all input man medvetet och undermedvetet får till sig kring något) var att ekonomin är på väg att vända och dubbeldippa. Börserna föll mycket riktigt, och sedan tog Greklandsfrossan vid. På beskedet att den grekiska regeringen tillfälligt sitter kvar så steg förstås börserna, men igår blev vi så påminda om att Grekland bara är en liten krusning på vattenytan, t ex USA:s havererande ekonomi.

Alla andra problem finns kvar, och det är vad som drar ner börserna.

Stockholmsbörsens OMXS30 nedan visar på ett högst tillfälligt glädjeskutt över Grekland.

2011-06-22 21:10

Ryssland ökar marininfanteriet med 60% i Östersjön

Via den eminente Rysslandsbevakande försvarsbloggaren Observationsplatsen nås vi nu av nyheten att Ryssland kraftigt ökar sitt marininfanteri i Östersjöflottan. För er som inte känner igen begreppet så motsvarar marininfanteriet ungefär amerikanska marinkåren. Det är iaf dessa trupper som i första vågen skall landsättas i ett anfall över Östersjön, via de fyra Ropucha-klassens skepp, de två enorma och snabba Zubr-svävare man har i Östersjön och via den till 2012 färdiga Ivan Gren som förväntas baseras i Östersjön.

Midvintermörker i midsommarljusets semester (och en liten tävling)

Det drar ihop sig till midsommar och med det börjar semestern för allt fler av er.

En del av er har läst min bok Midvintermörker, och kanske har semester- eller midsommarvägarna förbi Karlsborg, Malmö, Kungsbacka eller rent av Gotland. Tydligen är det numer populärt att bokturista, att besöka platser från böcker, och har ni läst Midvintermörker och i sommarvärmens trygga ljus vill besöka en del av platserna från boken så har jag satt ihop en karta hos Google Maps som kan vara till hjälp.

Jag har främst markerat platser som förekommer direkt i handlingen och inte sekundära platser som bara omnämns, t ex Hagshult. Platserna finns inte omnämnda utifrån kapitel eller sidor i boken för att inte avslöja något om handlingen.

Crowdfunding av kultur växande i Sverige?

Som varande bloggare med viss status så överöses min mailbox dagligen med pressmeddelanden och mail ifrån PR-byråer som vill att jag gratis skall uppmärksamma något. Generellt gör jag det inte, även om jag ibland är nyttig idiot och går dem till mötes och skriver något. Speciellt om jag kan vrida till det hela negativt. Men all reklam är ju bra reklam sägs det. Försöker specifikt undvika att publicera något som PR-byråer skickar till mig. Varför skall jag göra PR-byråns jobb gratis, medan byrån sitter och tuggar in 1000:- i timmen för att spamma bloggar?

Fast ibland så faller jag alltså till föga. Det hjälper om det rör sig om småföretag som vill ha ut något, även om jag ett tag rent av fick mail från frisörsalonger i Stockholm, vilket dock kändes lite, lite off-topic.

Failed State Index 2011

Foreign Policy och The Fund for Peace släppte i dagarna sin Failed States Index 2011. Som vanligt intressant läsning.

Livet på landet: Åskskydd

Med luftledningar fortfarande existerande ute på landet, speciellt i Telias/Skanovas regi, så kan åska fortfarande vara ett rejält problem om man bor på landet. Bitvis har elbolagen grävt ner kablar sedan stormen Gudrun, men det rör sig i princip uteslutande om sträckor där man tidigare haft oisolerad blanktråd.

Sitter man med isolerade ledningar kan man oftast bara drömma om att de skall grävas ner. Och grävs elkablarna ner i sambyggda installationer (=stolpar med både el och tele), så vägrar Skanova betala hand småpeng för att vara med med sin kabel. Så telekablarna hänger kvar i stolparna och agerar åskmagneter.

Oftast är det teleutrustningen som dör. Speciellt modem och trådlösa telefoner. Fram till för några år sedan kunde man köpa till en billig konsumentförsäkring när man köpte en trådlös telefon, men de senaste vändorna erbjuder man inte detta längre. Blev helt enkelt för dyrt med alla åskskador.

Dagens Industri skärper sig och börjar referera bloggar

Av en ren slump efter mitt raljerande över att Bonnier/Dagens Industri är inne och lånar artikeluppslag från diverse bloggar, inklusive undertecknad, utan att lämna några referenser eller länkar, så har nu tidningen skärpt sig.

Viktor Munkhammar på Bonnier/DI skrev en liten artikel om när Grekland efterskänkte Tysklands utlandsskuld, och kostar på sig en referens. Citat:

"Ekonomibloggen Cornucopia påpekar att rollerna en gång var de omvända."

2011-06-21 13:13

Hur mycket kommer bostadspriserna att rasa?

Jag har med ökande frekvens skrivit om att vi har en bostadsbubbla och att den kommer att spricka. Frekvensen i skrivandet om detta har höjts i takt med fler och fler indikatorer, indicier och bevis på bubblans existens blivit tydliga. Samtidigt är det så att det är i princip omöjligt att förutspå när en bubbla spricker i förhand. Man kan naturligtvis chansa och gissa, men har man rätt beror det bara på tur.

Orimliga bubblor kan nämligen alltid blåsas upp lite till.

Däremot går det att konstatera när en bubbla har spruckit, vilket jag stack ut halsen och gjorde förra veckan. Detta gällde specifikt lägenheter, men det är rimligt att det samma även gäller villor och smågårds- och hästgårdsbubblan.

Så vi har konstaterat bubblans existens och sedan att den spruckit. Nästa steg är då att lämna en prognos för hur mycket bostadspriserna kommer falla.

Så jobbar journalisterna på Dagens Industri

Klockan 06:29 igår morse publicerar jag en artikel om hacket av Bitcoinsajten mtgox efter flera läsartips. Klockan 13:48 igår går Dagens Industri in och läser specifikt min artikel, skärmdump från MediaCreeper.

När resurser sinar - en humanistisk brandfackla


Många av mina regelbundna läsare känner säkert igen namnet Magnus Redin, som är en återkommande signatur i kommentarsfältet. Likt undertecknad började Magnus med Internet tidigt på 90-talet, men har hållit sig kvar vid den Internetkultur som gällde då, dvs att man alltid framträder med sitt riktiga namn. Vi som följer peak oil på sajter som t ex The Oil Drum, har sedan många år tillbaka även noterat att hans pålästa kommentarer med Sverige-fokus även där.

Förra året sammanfattade Magnus sina funderingar kring peak oil, resursbrist och vår framtid i en fantastisk skrift som heter När resurser sinar (Ord & Bok 96:-, AdLibris 107:-, Bokus 117:-). Jag skriver skrift här, istället för bok, då den likt en skrift har häftad rygg trots sina 138 sidor, något mindre än Stellan Tengroths Tillväxt till döds (men längre än Peter Wolfhagens Sanningen, bara sanningen och inget annat än sanningen).

Dödskors i Australiens All Ordinaries

Med morgonens handel så har det utlösts ett MA50/MA200-dödskors i det australiska börsindexet All Ordinaries.

Det är ett dödskors av den svagare skolan, ett sk falskt dödskors, då MA200 fortfarande är stigande och MA100 ligger över MA200.

MA100 kommer dock gå igenom MA200 inom någon dag, och MA200 kan mycket väl toppa inom kort. Enligt strategin att gå likvid på dödskors så är det helt likvid mot australiska papper som gäller nu. I den mån det är en felaktig signal så är eventuell miss av upprekylen bara att se som en försäkringskostnad.

Se tidigare inlägg om MA50/MA200-dödskors för detaljer.

Sedan tidigare ligger brasiliens Bovespa under ett dödskors och är trots sin BRIC-ekonomi ett stadigt fallande börsindex.

Även japanska Nikkei-225 ligger under dödskorset, och där har jag rent av negativa positioner mot börsen. Hong-Kongs index Hang Seng kommer utlösa ett dödskors inom några dagar. Man kan fundera på varför samtliga tre index jag följer i de asiatiska tidszonerna kommer ha dödskors snart. Vad vet deras marknader som inte de europeiska vet? Än.

Den som är motvalls kan se det hela som att nedgången är över och att jag är en kontraindikator, men det är alltså inte min strategi. En strategi där man går likvid på dödskorsen har sammantaget varit avsevärt mycket mer lönsam än att ligga still på börsen de senaste decennierna. Nu är det väl få läsare som investerar i Australien, men Hong-Kongs index finns det iaf möjligheter att ha positioner mot.

Cornucopia? - Nu bland de 50 största proffsbloggarna

Aftonbladets Bloggportalen täcker med sin statistik in de flesta bloggar i Sverige. Jag har valt att klassificera min blogg som proffsblogg, eftersom jag trots allt lever deltid på bloggandet. Det betyder dock att man konkurrerar i topplistorna med anställda och avlönade proffsbloggare, även om gränsen mellan proffs och privat blogg verkar väldigt flytande hos Bloggportalen.

Nu är jag slutligen på top 50-listan över de största proffsbloggarna i Sverige. Se nedan, plats ... 48.

Som man ser så är det någon enstaka humorblogg, sportblogg, matblogg och prylblogg som har fler besökare. I övrigt är det bara mode- och kändisbloggar som har fler läsare. Det går inte riktigt att konkurrera med ytliga bloggar, och det är inte heller avsikten. Jag är dock nöjd med att ha tagit mig in på top-50 i sammanhanget.

Det relevanta är istället att jag har fler läsare än samtliga svenska tidningars ledarbloggar (iaf de som låter sina siffror synas på Bloggportalen) t ex Sveriges största nyhetssajt Aftonbladets ledarblogg som har 15% av mitt antal besökare. Gissningsvis är inte ledarbloggläsandet mycket större hos många andra tidningar heller. För att inte tala om att ha fler läsare än Morgonpasset.

2011-06-20 19:03

Höök om den sinande norska och danska oljan

Mikael Höök vid Uppsala Universitets forskargrupp Globala Energisystem har fått en debattartikel om den sinande danska och norska oljan publicerad hos SVT. Samma ämne som jag skrivit om av och till de senaste veckorna (Danmark, Norge)

Lite synd att han inte kunde haft med några pedagogiska grafer.

Repriserar därför mina egna nedan.

Grekland efterskänkte Västtysklands statsskuld

Året var 1953. Den tyska ekonomin var i gungning efter andra världskriget, och trots Marshallhjälpen så exploderade Västtysklands statsskuld till ohållbara nivåer.

I vad som kom att kallas "The London Debt Agreement" (Wikipedia) beslutade 22 länder att tillåta att Västtyskland gick i statskonkurs och fick skriva ner ungefär hälften av sin utlandsskuld om vid tillfället 29 miljarder D-mark. Skuldavskrivningarna och betalningsinställelserna för Västtyskland höll på fram till 1958.

Ett av de länder som efterskänkte Tyskland statsskulden var ett Medelhavsland som heter Grekland.

Ännu ett nytt besöksrekord och ordningen återställd

Förra veckan visade på nytt besöksrekord.

Börsen: Fortsatt nedåt på uppskjutet Greklandsbesked

EU:s finansministrar kunde inte enas om fortsatta utbetalningar via nödlån till Grekland i helgen, eller snarare så skjuter man upp beslutet till pengarna faktiskt skulle betalas ut, dvs i juli. EU spelar lite svårflörtad. Din mun säger nej, men dina ögon säger ja. Uppskjutandet kan ses som ett blidkande av hemmaopinionen, men i slutändan kommer pengarna betalas ut ändå om inte Grekland på egen hand omstrukturerar skulderna först.

Marknaderna reagerar förstås på detta.

S&P 500-terminen pekar rejält ner (ok, ok, den pekar på en nedgång på 1%) och i Asien var det nedåt som gällde. Australiens index All Ordinaries nedan.

Bitcoin såldes för 0.01 USD i hackerattack

Jag skrev följande om Bitcoins den 9:e juni, fetstil från idag.

"Finns några andra sätt att blåsa de som gått in. Bitcoins är i princip ospårbara och handeln är helt oreglerad. Det finns ingen insättningsgaranti, inga tillsynsmyndigheter och då bitcoins bara är lite krypterade ettor och nollor så är det ens tveksamt om de tillsätts något juridiskt värde om de blir stulna.

Och stulna kan de alltså bli.

2011-06-19 20:26

Hur mycket grönsaker, kryddor och rotfrukter odlar du för eget bruk?

Nu när färskpotatisen börjar plockas upp, förra årets lök har bytts ut mot färsk lök, andra vändan rädisor och ruccola är sådda och den första squashen börjat mogna så är veckans undersökning därefter.

Hur mycket odlar du för eget bruk? Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig. Som om egen odling vore något att skämmas över...

IPCC och media är fortfarande ute och cyklar

Det är alltid svårt att hitta några oberoende experter för att författa rapporter, och när det gäller IPCC:s klimatpanel och deras rapporter är det ännu svårare. Klimatindustrins alla forskare är beroende av att det hela upprätthålls och får sin inkomst genom forskningsanslag kring frågan.

I ett aktuellt uppmärksammat fall så handlar det om en dels överskattad rapport om möjligheten till förnyelsebar energi till år 2050. En överdriven slutsats var att det gick att bygga ut förnyelsebar energi för att täcka 80% av mänsklighetens behov till år 2050, men detta var extremfallet. Den genomsnittliga prognosen för möjlig utbyggnad var 27% men i optimisternas värld så var det förstås inte vad som citerades runt i media.

Kontroversen i sammanhanget är att det var en expert från Greenpeace som gjorde rapporten. Men försök hitta någon oberoende expert som skall göra en sådan rapport.

Men poängen här är att både Greenpeace, kritikerna, media och IPCC är helt ute och cyklar.

Guldpriset i SEK per gram vecka 24 juni 2011 - All time high

Med den senaste veckans utveckling i guld uppnådde vi ett avslut på all time high för guldpriset i svenska kronor per gram. Åtminstone enligt mitt sätt att räkna, dvs spotpriset på guld i USD multiplicerat med Riksbankens officiella växelkurs för USDSEK och dividerat med 31.1 för att konvertera från troy ounce till gram. Allt sett till stängningskurs, intradag var priset högre.

Nytt ATH är 321:359 SEK per gram. Detta sett till dagsstängningskurs, intradag var guldet uppe på 324:701 SEK per gram den 8:e juni förra året.

Dagschart enligt nedan.

2011-06-18 21:29

Vad vet NASA som vi inte vet?

USA:s rymdorganisation NASA har tagit fram material för att få sina anställda att sätta upp survivalistplaner, "emergency plans", komplett med det som i survivalistkretsar kallas för BOB:s (bug-out-bags) fast NASA-termen är emergency supply kit, flykt och evakueringsplaner etc.

Vad tycker grekerna själva?

Nu kan förstås ingen enskild person sägas representera hela landet, men här har ni ett intressant blogginlägg om Grekland, skrivet av en grek på välskriven engelska.

Grekerna protesterar inte för att de vill ha räddningspaketen men inte nedskärningarna. De vill helt enkelt inte ha fler räddningspaket alls. De vill blir av med makthavarna och vara fria.

Locket på om nytt amerikanskt kärnkraftshaveri

I media börjar det tystna om Fukushimhaveriet, som nu klassificeras som den värsta industriella katastrofen någonsin (Al Jazeera). Sporadiskt utspridda områden upp till 70km från reaktorerna har visat kvadratkilometerstora områden med lika hög eller högre radioaktivitet än permanent avspärrade zoner runt Tjernobyl.

Greklandsfokus och Sverige är bäst!

På söndag beslutar IMF/EU/ECB att oavsett vad Grekland gör eller inte gör ge dem ytterligare nödlån. På tisdag skall parlamentet genomföra en misstroendeomröstning mot sittande regering och med det acceptera eller inte acceptera de åtstramningar som krävs för nödlånen som beslutats om i förväg.

Intressanta tider, helt enkelt. Men utgången är tämligen given. EU/ECB har inget annat val än att ge nödlån till Grekland, och så blir det. De akutaste problemen skjuts upp över sommaren. Även om den grekiska regeringen faller så kommer antagligen nödlånen beviljas.

2011-06-17 15:44

Schibsted förvandlar isländska icke-råd till råd

Som bekant så räddade inte Island sina banker utan lät dem gå i konkurs, och har klarat sig efter omständigheterna utmärkt.

Man är dock ödmjuka och säger att man inte vill ge råd till andra, speciellt när det gäller banker och räddningen av dessa.

Bra så.

Grekland ställer in betalningarna med tyskt och franskt godkännande!

Snabb flash via nyhetsbyråerna.

Militärkupp på gång i Grekland?

Tydligen innebär ombildningen av den grekiska regimens regering att försvarsministern blir finansminister och finansministern blir miljöminister. Man förstår förstås att om man har kompetens som försvarsminister så är man en utmärkt finansminister. Eller?

Nu har jag dålig koll på grekisk inrikespolitik, den nya finansministern har varit en alternativ kandidat till partiledarposten och kan ses som ett sätt att samla det styrande partiet internt. Men samtidigt är försvarskopplingen intressant. Försvarsministern tar ansvar för åtstramningarna...

Avgörande helg för Grekland och börsen?

I helgen skall trojkan IMF/EU/ECB fatta beslut om att skjuta till ytterligare nödlån till Grekland, oavsett om den grekiska regeringen och det grekiska parlamentet kan klubba igenom de åtstramningar som krävs för stödet.

Frågan blir då om man idag fredag skall avsluta negativa börspositioner tillfälligt, eller sitta kvar över helgen. Sedan min magkänsla den 16:e maj har det ju inte enbart varit Grekland som sänkt börserna. Och den grekiska skuldkrisen är inte på något sätt över bara för att IMF/EU/ECB räddar tyska och franska oförsiktiga banker i ytterligare någon månad.

2011-06-16 18:14

Ungdomarna är framtiden

Det är något av en floskel att säga att barnen och ungdomarna är vår framtid, men det är ändå de som ärver världen vi lämnar efter oss på gott och ont. Ibland kan man misströsta över dagens ungdom. Och ibland kan man bara bli väldigt glad.

Klarspråk från (v) och Jonas Sjöstedt

Jag är som bekant politiskt obunden, men generellt kommunisthatare. Men när (v)änsterpartiet kommer med korrekta uttalanden i linje med min egen åsikt så förtjänar de positiv uppmärksamhet för detta. I det här fallet handlar det om den kanske minst normalbegåvade av partiets framträdande politiker, Jonas Sjöstedt, som står bakom ett pressmeddelande från partiet, flankerad av Ulla Andersson.

Marknadsbubblans anatomi

En uppgång i en marknad (eng bullmarket) har tre välkända faser, där den sista fasen utgör en marknadsbubbla och även är den fas där den absolut största uppgången upplevs. Detta trots att alla fundamentala värderingar är lämnade därhän.

Norska DN uppmärksammar den kraschande norska oljeproduktionen

I en artikel i norska näringslivstidningen DN uppmärksammas den kraschande norska oljeproduktionen, som ligger i världsklass enligt BP:s statistik. 9.4% rasade norsk oljeproduktion 2010 om man skall tro BP.

Jag förlitar mig dock på EIA:s gratissiffror, och då ser det ut som följer med "bara" 9.2% i fall för 2010.

Rena rama grekiskan

Marknadsräntan på de 2- och 3-åriga grekiska statsobligationerna fortsätter sin resa mot 30% och ligger nu på över 28%.

Mycket BLT hos SvD?

En kort inflikning av min bevakning av min mediabevakning. Sitter det många journalister med för stora lån hos SvD, eller vadan detta osedvanligt stora intresse för gårdagens artikel där jag lade halsen på stupstocken och utropade att toppen i bostadspriserna (iaf lägenhetspriserna) är passerad?

Från MediaCreeper:

2011-06-15 11:59

Nu kraschar lägenhetspriserna: Tekniska säljsignaler på alla marknader

Till skillnad mot mäklare, banker, makteliten och överbelånade journalister har jag ingen anledning att tassa som katten runt het gröt. Istället säger jag som det är enligt min bild av omvärlden. Jag har sedan bloggen startade skrivit om bostadsbubblan och sedan i höstas har jag rejält ökat omfattningen och höjt till en betydligt mer aggressiv och provocerande nivå. För alla tidigare inlägg om bostadsbubblan, se följande länk.

Idag utlyser jag på dagens uppdateringar av NASDAQ OMX Valueguards-lägenhetsindex att bostadsbubblan har toppat inom åtminstone lägenheter och det är nu nedåt som gäller. NASDAQ OMX KTH-index för villor har bara funnits i några månader och går alltså inte att analysera.

Vad är en statskonkurs, default?

När EU, ECB och IMF försöker via nyspråk omdefiniera vad som är en statskonkurs, en omstrukturering av en suverän stats skulder (eng default), så är det viktigt att titta på vad som är en default på riktigt.

Jag lutar mig här mot Carmen & Rogoffs bok This Time is Different, som handlar just om detta.

Skuldkrisen som välfärdsamhällets bödel

Fick ett tips om en läsvärd artikel med titeln Rolling Back the Progressive Era. Man kan inte hålla med allt, t ex spelar artikeln helt bort sig vad gäller Hayek och påstår att det som sker nu skulle vara i enlighet med den österrikiska ekonomiska skolan och Hayeks teorier.

Det är det förstås inte. Skulle man följa Hayek skulle inga banker räddas, utan dessa skulle få gå under om de lånar ut pengar till folk och stater som inte kan betala för sig. Dessutom skulle man inte ha någon centralt satt styrränta som leder till de obalanser vi sett för t ex Grekland och Irland.

Men det är inte poängen med artikeln.

2011-06-14 17:50

Inspelad framtid för kvanttrading?

Som tydligen någorlunda uppmärksammad bloggare får jag ständigt inbjudningar till diverse events, seminarium, intervjumöjligheter eller annat från organisationer som vill ha min uppmärksamhet. I princip alltid rör det sig om saker i Stockholm, som jag alltså oftast får stå över. Kanske en fördel med att sitta i en jordkällare ute i skogen, jag blir mindre influerad av alla PR-byråer som ständigt spammar min mailbox med inbjudningar.

Avbryter för repriserat sponsorsmeddelande

Detta är återigen ett sponsrat meddelande från EU-parlamentets web-TV, som de väldigt gärna vill att ni ser på.

Igen.

Se det som lite återföring av Sveriges nettobetalning till EU när ni tittar på detta, ironiskt nog i form av sponsring av denna bloggen så att jag finner det motiverbart att fortsätta skriva och inte söka ett löneslavjobb.

Återkommer inom kort med ett riktigt inlägg om ett kort studiebesök hos Recorded Futures Göteborgskontor och VD:n Christopher Ahlberg.

Avbelåning i sikte

Trots påstådd ekonomisk återhämtning och högkonjunktur så försvagas nu svenskarnas ekonomi och skuldökningstakten är på väg mot negativ, dvs avbelåning. Vi är inte riktigt där än, men nästan. Skulderna ökade "bara" med 1.1% under första kvartalet rapporterar SEB i sin upprepning av SCB:s statistik från i maj.

Data från SCB:s (inte SEB:s) Sparbarometer för första kvartalet nedan.

2011-06-13 13:24

Kling, Klang och statistiken

Som ni kanske inte missat så har nu Sveriges Radio uppmärksammat det vi alla sedan tidigare vet - polisen skiter i att utreda brott som skattebetalarna som betalar deras löner utsätts för. T ex bostadsinbrott, vilket undantaget våldsbrott kanske är det mest kränkande man som privatperson kan bli utsatt för.

Det prioriteras att få statistiken att se bra ut genom att ta sig an mindre komplicerade brott.

Exekutiva auktioner inklusive bostadsrätter

En uppmärksam läsare påtalade att det via skillnaden i SCB:s statistik och Kronofogdens statistik från myndighetens årsrapporter går att få fram antalet bostadsrätter som genomgått exekutiv auktion. SCB rapporterar bara fastigheter, medan fogden rapporterar fastigheter + bostadsrätter. Tyvärr har fogden bara data tillbaka till 2005.

Google +1


Google har infört en ny funktion som de kallar för +1, och den ser ni som ni kanske märkte uppe till höger på bloggen, se skärmdump ovan.

+1 motsvarar ungefär Facebooks Like-knapp, men gäller för alla som har en Google-profil som de är inloggade på, t ex för att läsa GMail, eller för den delen blogga eller kommentera på Blogger-bloggar som den här.

Exekutiva auktioner på väg upp

Antalet genomförda försäljningar via exekutiva auktioner av fastigheter är i en tydligt ökande trend sedan botten 2008.

2011-06-12 18:30

Ligger du med orealiserade vinster eller förluster i bostadsmarknaden?

Veckans fråga är lite mer omfattande formulerad som medräknat renoveringar och andra kostnader och med en realistisk bedömning av dagens marknadsvärde, ligger du med orealiserade vinster eller förluster i bostadsmarknaden?

Bolånetorskbeståndet är utfiskat

En läsare påpekade att antalet lagfarter på villor i Helsingborgs kommun har kollapsat. Att just uppmärksamma Helsingborg beror på att lokaltidningen HD har en sökbar databas över alla lagfarter sedan 2003, fördelat per månad, så man kan få fram månadsstatistik.

Jämför vi maj månad för varje år så ser det ut enligt nedan.

2011-06-11 17:00

Upp som en sol, ner som ett BitCoin


Graf ovan från mtgox som visar hur BitCoin-bubblan kraschat, åtminstone för stunden. Beskärningen är mtgox standardinställning, och inget jag har valt.

Snokande bilar

Av och till kör det bilar fel upp på vår återvändsväg. Vet inte riktigt varför. Speciellt när det är en blå Mercedes med tonade rutor enligt regnr skriven på en 25-åring hemmahörande i Uddevalla och alltså 10-talet mil fel. Visade åtminstone respekt genom att köra extremt långsamt.

Sex veckor ner med S&P-500

Börsveckan slutade nedåt, och i amerikanska S&P-500 slog veckoklimatet om till sälj.

2011-06-10 18:37

Frankrike: Svenska JAS-incidentberedskapen skuggade rysk Mainstay

Via den utmärkta Rysslandsbevakande bloggen Observationsplatsen får vi reda på inte bara de senaste flygturerna med kryssningsrobotbestyckade strategiska bombplan av typ Tu-95 Bear nere vid Nederländerna i Nordsjön, utan även att ett ryskt radar- och flygstridsledningsplan, Beriev A-50 NATO-kodnamn Mainstay blivit eskorterat av den vid tillfället franska baltiska incidentberedskapen. Som bekant saknar NATO-länderna i Baltikum eget flygvapen och deras incidentberedskap sköts på rullande schema av övriga NATO-länder. T ex har Tjeckien flygit incidentberedskap mot ryssen med sina leasade JAS 39.

Lite odlingsbilder

Inför helgen tänkte jag lägga upp några bilder från delar av de egna odlingarna. Den vy vi ser från köksfönstret eller arbetsplatserna i biblioteket är ungefär som nedan.

Förslag: Avskaffa solcellsstödet

Nu sätter ni kanske i halsen, speciellt som jag skrivit många positiva inlägg om solceller och solenergi.

Vi har i Sverige sedan några år i alliansregimens regi möjligheten för privatpersoner att få 60% av kostnaden för en solcellsinstallation i bidrag, med en total summa för riket på 50 MSEK om året. Bidragen är i princip slut första veckan i januari när de första ansökningarna är behandlade, så efterfrågan finns det även om lönsamheten än så länge är diskutabel, trots skatteåterbäringen/bidraget.

Jag föreslår att liksom ROT-avdrag och RUT-avdrag så avskaffar man solcellsbidraget.

Köpguide småskalig vindkraft

Ecoprofile har gjort en svensk marknadsöversikt över småskalig vindkraft (själva tabellen), vindkraftverk på under 10 kW.

2011-06-09 16:54

När upphör Danmarks oljeexport?

Som bekant så är Danmark det land som vi importerar tredje mest olja från till Sverige och grannens oljeexport kommer upphöra inom några år. Det råder lite delade meningar om när.

SSU vill ta alla barn från föräldrarna vid 3 års ålder och placera på anstalt

En ordförandekandidat för SSU vill att polisen skall komma och ta barnen från sina föräldrar vid 3 års ålder och sätta dem heltid på en socialistiskt godkänd uppfostringsanstalt, aka "förskola". Kort sagt så vill denna normalbegåvade (s)ombie införa skolplikt från 3 års ålder.

Centraliseringen och storskaligheten fortsätter i mat-Sverige

Nu fortsätter centraliseringen och storskaligheten i matlandet Sverige med att jätten-glufs-glufs, dvs Arla, skall assimilera Milko-koncernen in i sitt multinationella skal. Därmed blir det ännu osäkrare om ens mjölken är svensk och lokala eller regionala transporter förvandlas till nationella.

Zero Hedge small print

Underbara Zero Hedge har riktigt trevliga disclaimers och användarvillkor. Ni vet sådana där allmäna avböner om ansvarsfrihet etc som ingen läser.

Bitcoinpyramidspelet - jag gav bort mina 2.29

Jag ägnade mig åt en maskirovka under gårdagen när jag bjöd ut mina 2.29 bitcoins. Jag ville se om det kunde komma in några seriösa bud, men min avsikt var aldrig att sälja mynten. Jag anser nämligen att de är värdelösa och utgör ett pyramidspel. Som sådant är det väl rent av olagligt att lura på någon av mina stackars läsare dem. Om inte annat är det oetiskt och moraliskt förkastligt. Bitcoinsen var införskaffade för research och inte avsedda för att ge vinst.

Så jag gav nu bort dem till den signatur Daniel som gav högsta budet på begärda 400:-. Daniel kan bekräfta, förneka eller inte kommentera alls om detta.

Lite börsfunderingar

Bloggrannen Winning Trading presenterar en långsiktig och mycket enkelt TA-modell i ett blogginlägg med film och allt.

2011-06-08 20:17

Bitcoinbubblan: 2.29 bitcoins säljes svenskt, Rick Falkvinge

Inför mitt första inlägg om Bitcoin-pyramidspelet och bubblan så gjorde jag förstås research och provade att köpa bitcoins för att se hur det hela fungerade. Plus att jag fick 0.02 bitcoins gratis via någons sajt.

Dags att sluta informera och börja lösa problemen

Som bekant är en av de kärnämnen jag driver och informerar om här på bloggen kanske vår tids största problem, peak oil. Det är lätt att det blir lite gnälligt, speciellt i kommentarerna, när allt fler människor verkar hamna i den icke produktiva depressionsfasen och tror på eller förespråkar samhällets undergång i spåren av peak oil.

Vart tog teknikoptimisterna vägen?

Teknikoptimisterna har dominerat inom tredje statsmakten och hos politiker vad gäller energiförsörjningen. Det här har även spillt över på vanligt folk, där beskedet är att "fantastisk teknisk utveckling löser alla problem". Fast den enda tekniska utveckling man kunde tänka sig var tydligen kärnkraft.

För nu skrivs det på ledarplats både hos provinsialblaskan Stampen/GP såväl som Huvfudstadsbladet Schibsted/SvD att den enda lösningen på energiproblemen som existerar är kärnkraft.

Fortum betalar nu för din småskaliga elproduktion

Fortum har nu blivit det första av de tre stora elbolagen som betalar sina nätkunder för egenproducerad förnyelsebar energi från småskalig vind- eller solkraft. Övriga nätbolag som redan gjorde detta är enligt ETC Egen El nätbolagen Utsikt, Elinorr, Din El, Bixia och Öresundskraft.

2011-06-07 20:34

Operation Virvelstorm: Finlands sak är svår!

Den finska försvarsmakten genomför just nu en storövning innefattande 11 000 man ur armén, marinen och flygvapnet. Övningen heter Pyörremyrsky, Virvelstorm. Mer detaljer hittar man på övningens omfattande hemsida (på svenska), inklusive större truppförflyttningar och alla förband som är inblandade.

Stora lokala och regionala skillnader i bostadsbubblans prisutveckling

Via en läsare fick vi tipset till en rapport med fina grafer över prisutvecklingen på småhus som Lantmäteriet/Metria släppt för bostadspriser från år 2000 fram till och med år 2010. Man har kvartalsvis grupperat ihop likartade kommuner, t ex Stockholm-Göteborg-Malmö, eller de centralaste Stockholmskommunerna, likartade kranskommuner samt även en del regionala kommunkluster.

Nu uppmärksammar även Bonnier mäklarbluffarna

Som skrivits om sedan länge här på bloggen, och för speciellt Göteborgsområdet uppmärksammas hos bloggrannen Bobubbla, så mörkar mäklare i allt större utsträckning osäljbara objekt genom att ta bort dessa och lägga ut dem igen. Via Booli alternativt Googles cache kan dock den normalbegåvade dock hitta tidigare priser eller hur länge objektet egentligen varit ute.

Fossilkloster

Även om klimatförändringar är ett relevant problem, så är som bekant peak oil, peak gas och peak coal mer akut, och kommer slå stenhårt mot vårt samhälles ekonomi när vi globalt tvingas dra ner på konsumtionen av fossila bränslen när bristen på dessa inte längre gör det valfritt.

Under våren har det som bekant körts ett experiment kallat One Tonne Life, där en familj skulle försöka göra av med mindre än 1 ton koldioxid per person och år, bland annat via senaste tekniken inom bostäder och via elbil laddad med egna solceller etc.

Börsläget

En snabb uppdatering av börsläget kan vara på sin plats, speciellt som Stockholmsbörsen hade stängt igår och alltså har en dags utveckling att ta igen.

2011-06-06 07:58

Vinster och förluster på bostadsmarknaden

Förra veckans läsarundersökning om vinster eller förluster på bostadsmarknaden sedan år 2000 är nu klar, och presenteras i en serie grafer nedan. Naturligtvis är det en helt ovetenskaplig läsarundersökning och den säger bara något om gruppen som läser den här bloggen och dessutom svarar på enkäter, vilket är ca 10% av läsarna.

2011-06-05 21:11

Hur mycket är du frivilligt och valfritt beredd att betala per år för att slippa reklam på bloggen?

Med anledning av gnäll över att det förekommer reklam på bloggen, så är veckans fråga hur mycket du helt frivilligt är beredd att betala för att slippa reklam på den här bloggen? Alltså pengar du är beredd att betala personligen in på ett konto, utan annan motprestation än att man slipper reklam?

Vinnande aktieplaceringar - Från undervärderad till högpresterande

Tobbe Rosén och Vinnarbyrån som driver min bloggranne Winning Trading släpper i dagarna en ny bok, som den här gången handlar om långsiktiga aktieinvesteringar i aktier via fundamental analys, men med timing utifrån enkel teknisk analys. Fundamental analys för vad du skall köpa och enkel teknisk analys för när man skall gå ur sin investering för att inte följa med börsklimatet ner igen.

2011-06-04 21:15

Sverige har 2.55 års oljereserver i reserv enligt SGU

I Sverige finns det stora reserver av oljeskiffer, framför allt i form av sk alunskiffer, t ex i de västgötska platåbergen (Halle- och Hunneberg, Billingen, Kinnekulle mfl). Under andra världskriget fram till 1960-talet så utvann vi rent av olja ur alunskiffer här i Sverige.

Viftar den grekiska svansen på EMU-hunden?

Nu skall tydligen Grekland få ännu ett räddningspaket. Fast nja, man är överens om att börja förhandla om ett räddningspaket, förhandlingar vars resultat sedan skall godkännas av EU:s finansministrar. Men i ett försök att lugna marknaden presenteras det förstås som att Grekland räddas. Vi är inte riktigt där än...

2011-06-03 12:51

Möjlig säljsignal på gång i S&P-500?

Det amerikanska breda börsindexet S&P-500 har varit i sälj/neutral sedan i februari. Först berodde sälj/neutral på att dagscharten låg i sälj men veckocharten i köp. Men från mitten av mars slog istället veckochartens klimat om till sälj/neutral och så har det nu varit i i ungefär två och en halv månad.

Hypotes: EHEC i tyskt kött?

De tyska myndigheterna har fortfarande inte lyckats isolera smittkällan för det ovanliga E. coli O104:H4-utbrottet, aka en ovanligt allvarlig muterad och tidigare endast en gång (Hong-Kong 2005) hittad EHEC-variant.

Det går att göra en hypoteser utifrån det faktum att man inte isolerat smittkällan. Vi känner till att det är hos idisslare som bakterien överlever, dvs alla former av EHEC har sitt ursprung hos kor, får, getter eller hjortdjur. Inte i gurkor. Vi vet också att bakterien inte lever i den rena muskelvävnad på djur, utan i tarmsystemet, men alltså kan hamna på ytan av kött vid stressad eller slarvig slakt, eller vid dålig hygien. Se tidigare inlägg.

2011-06-02 16:32

Bitcoinbubblan fortsätter pumpas upp

Härom dagen skrev jag om Bitcoin-hypen. Då låg kursen BTCUSD på 8:50. Nu ligger den på 10:90. Upp 28% sedan i måndags. Naturligtvis minimala volymer i handel, men de som köper är antagligen mestadels lätta offer i form av tekniknördar.

Thomas H. Ptacek skriver i sitt Twitterflöde följande träffande ord: "Bitcoin is a virus that gradually turns nerd message boards into Yahoo! Finance message boards."

Dubbeldipp och börs-TA

Som bekant hade Stockholmsbörsen bara halvdag igår, och stängde därmed innan gårdagens amerikanska statistik presenterades (Zero Hedge om konsumentförtroendet som är rekordlågt). Svenska börsen slutade därmed på lite plus, men ute i verkligheten såg det annorlunda ut.

2011-06-01 11:05

Media blåser upp IMFs tro på svenskt bostadsprisfall

Det är alltid intressant med utländska rapporter och åsikter om svensk ekonomi och svenska förhållanden, då utlänningar inte är färgade av att ha "skin in the game" eller det svenska politiska spelet.

I det här fallet är det IMF som uttalar sig om svensk ekonomi via Riksbanken, där man kan läsa hela uttalandet.

Missade chanser är inte förluster

"Jag ville inte stå utanför bostadsmarknaden och förlora pengar på uppgången."

En vanlig invändning mot att stå vid sidan om en till synes uppgående marknad, oavsett om det är aktier eller lite vanligare och mer aktuellt bostadsbubblan, är att "om jag inte deltar förlorar jag pengar".

Detta är förstås fel på så många plan.

EHEC-matchen Tyskland - Spanien 1-1

Med anledning av det första tragiska och antagligen plågsamma dödsfallet i Sverige kanske vi skall titta lite vidare på vad EHEC egentligen är, var det förekommer och hur det kan spridas.