Cornucopia?

2011-05-31 13:24

Recession och ökande skuldsättningstakt i Danmark

Enligt Bloomberg (tipstack till bloggrannen MFC:s Twitter-feed) är nu Danmark officiellt i recession. Det innebär att BNP faller för andra kvartalet i rad, -0.5% mot väntade +0.5%. Ett kvartal får BNP falla utan att det kallas recession. Men inte två.

Bitcoin - fiatpengar och pyramidspel för nördar och ljusskygga

På senaste tid har det blivit viss uppmärksamhet och hype kring den elektroniska bankfria kryptovalutan Bitcoin (Wikipedia en, Wikipedia se, hemsida).

Ny vår för aktier inom förnyelsebar energi?

På beskedet om att Tyskland lägger ner sin kärnkraft rusade aktier inom förnyelsebar energi under gårdagen, trots en svag börs.

Några exempel som handlas på de nordiska börserna.

2011-05-30 17:41

S&P instämmer - svenska hushålls skulder ett hot

Ratinginstitutet Standard & Poor instämmer i min varning att de svenska hushållens skuldbubbla (inlägg från 4:e januari) är ett potentiellt hot mot ekonomi och banksystemen i en rapport de släppte idag. Passande nog skriver de också likt jag gjorde förra veckan att Nordea och SEB är de banker som har minst exponering mot problemet.

Dubblade elpriser efter tyska beslutet?

En svensk professor tror nu på dubblade elpriser i hela Europa pga det tyska beslutet att skrota sin kärnkraft.

Inte omöjligt som sagt. Och med svensk exportkapacitet så får vi som bekant europeiska elpriser även fast vi sitter på svensk vattenkraft och avskriven kärnkraft.

Finsk moralpanik?

I Finland införs nu bruna idhandlingar för utländska medborgare. Förväntar mig någon form av moralpanik över detta. T ex kommer en svensk eller norrman boende i Finland alltså få en brun identitetshandling.

Tyskland lägger ner kärnkraften

Vattenfalls fullständigt idiotiska utlandssatsning är nu på väg att totalhaverera. Men så går det när staten skall leka företag. Statligt ägande av svensk infrastruktur kan vara motiverbart, men att ge sig ut med statens (=våra) pengar och leka företag utomlands finns ingen anledning till.

Blandat i Asien

Under morgonen var det blandat utveckling på de asiatiska börserna.

2011-05-29 17:12

Har du köpt eller sålt en bostad de senaste åren?

Lägger ut en enorm flervalsundersökning ute till höger där ni kan ange om ni köpt eller sålt en bostad olika från år 2000 och framåt, samt om försäljningen skett med vinst eller förlust. Det senare medräknat kostnader för pantbrev, mäklararvoden, renoveringar och stämpelskatt.

Svara som vanligt ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Kommentera gärna med förtydliganden.

Småbankerna - de riktiga banktorskarna

I tidigare inlägg tittade jag bara på de stora svenska börsnoterade bankerna och deras exponering mot svenska privatpersoner inför den kommande bank- och finanskrisen som utlöses av en punkterad svensk skuldbubbla när fastighetsbubblan spricker.

Men de fyra svenska storbankerna är ingalunda värst ute. Som vi kunde konstatera har de en stor del av sin riskexponering utanför svenska privatpersoner och bostadslån, speciellt banker som SEB och Nordea som har stor närvaro utomlands och alltså drabbas relativt mindre av en havererad svensk bostadsmarknad.

Evig tillväxt är inte möjlig i en ändlig värld, Bonnier

Tillväxtdyrkarna hos Bonnier/DN har nu slagit bakut över att den eviga tillväxthypotesen börjar ifrågasättas allt mer, vilket t ex framgick i SVT:s Vetenskapens Värld eller på bloggar som den här. Eller mediajättens egna kultursidor för den delen.

2011-05-28 20:38

Antal annonser på Blocket: Bilar, båtar och hästar

En kort notis som jag skriver ner här och nu för framtida dokumentation.

Greater fools i skogen

Jag har många gånger påtalat att det inte går att motivera dagens priser på skog företagsekonomiskt. Istället bygger en skogsinvestering i södra halvan av Sverige idag på att det skall finnas någon greater fool (sv. Svarte Petter) som är beredd att betala ännu högre överpriser för skogen.

Tragisk hästgårdskrasch

Brukar inte vilja skriva om enskilda exempel, men eftersom jag tidigare skrivit om hästgårdsbubblan och att marknaden för hästgårdar helt dött så vill jag exemplifiera med ett tips som kom från en läsare.

2011-05-27 09:30

Stockholmsvisit och cliffhangers

Var i Stockholm under onsdag - torsdag och höll min föreläsning "Svarta svanar och strategiska kriser" för ett större svenskt företag. En lyckad tillställning kändes det som, med nöjda åhörare verkade det som. Får se om jag kan släppa fler detaljer eller ett omdöme framöver. En liten cliffhanger kanske?

Riskomedvetna panfobiska svenskar?

En anonym läsare kallade oss svenskar för ett panfobiskt folk, vilket är väldigt träffande. Panfobi är helt enkelt en sjuklig rädsla för allt.

2011-05-26 16:18

Blogger/Blogspotstrul

Jag har lite problem med Googles blogplattform Blogger/Blogspot just nu. Sedan den 24:e maj har en del användare problem att logga in, men jag har nu lyckats komma in med min icke-ordinarie webläsare, men bara om jag inte har förkryssat "fortsätt vara inloggad"-rutan.

Blogger skriver om problemet på sin blogg.

Att jag inte drabbats förrän nu beror på att jag inte startade om min dator förrän i förmiddags. Driver du en Blogger-blogg så bör du se till att inte logga ur eller starta om din dator för tillfället, då det kan innebära att du inte kan logga in igen.

Svenska storbankers exponering mot den privata skuldbubblan

Om vi utgår från mitt grundscenario, dvs att den svenska privata skuldbubblan spricker tillsammans med bostadsbubblan, så drabbas förstås de svenska bankerna av såväl kundförluster som med att underliggande säkerheter för lån tappar i värde. Det senare i sig kommer driva upp marknadsräntor och med det även räntan på bostadslån såväl som andra lån till privatpersoner. Bra för den som vill spara med insättningsgaranti på bankkonto, dåligt för den som har skulder.

Låt oss helt ignorera att även hela skuldbubblan hos svenska företag eller mellan bankerna själva kan implodera.

Så vilken av de svenska storbankerna ligger sämst till? Vem har störst exponering mot svenska privatpersoners skulder? Det gäller inte bara bostadslånen; blancolån och konsumentkrediter kommer också hamna i kläm när överbelånade svenskar får problem med sina bostadslån.

2011-05-25 18:51

Greklands EU-kommissionär: Acceptera hårda åtstramningar eller avskaffa euron

Sakta men säkert tillvänjer EU-nomenklaturan populasen vid att Grekland kommer att gå ur EU-samarbetet och ställa in betalningarna på sin statsskuld. Marknaden har redan förstått det hela, vilket vi ser på räntorna, men man kan ändå inte säga som det är rakt av.

Ingen ubåt

Det var ingen ubåt slår Försvarsmaktens utredning fast. "Vi har gått till botten med det här", meddelar presschefen.

Obligatoriskt om tillväxt hos SVT

Många läsare har tipsat om programmet via mail eller i kommentarer, men nu gör även jag det.

Titta på SVT:s Vetenskapens Världs inslag om den omöjliga fortsatta ekonomiska tillväxten. Inslaget finns på SVT Play och är obligatoriskt och väldigt, väldigt bra.

BLiTtrare bobubbledebatt

Antar att flera av er märkt av att BLT-kollektivet blivit allt mer griniga (läs kommentarer här eller här som exempel), ilska, bittra och sura i debatten kring bostadsbubblans utveckling?

Asien sätter riktningen fortsatt nedåt

Börserna i Asien fortsatte under natten nedåt.

Nikkei tappade gårdagens uppgång, men ligger fortfarande i stödområdet.

2011-05-24 14:15

BLT-app till din iPhone

En läsare tipsade om en ny enkel sk gratisapp till iPhone, Bofynd, där man snabbt och enkelt kan visualisera bostäder till salu via din iPhone. Via GPS:en rent av i området där du just befinner dig. Appen är utvecklad av det Helsingborgsbaserade småföretaget ST47, som även verkar utveckla kundspecifika appar.

Swedbank - Epic Fail

Det här möter användare som försöker logga in på Swebanks Internettjänst. Iaf jag.

Torgny Persson - Inflation är stöld

Torgny Persson, VD på Liberty Silver, har gjort en omfattande artikel och presentation om inflation och vårt penningsystem, med inriktning på svenska förhållanden. Titeln är Inflation är stöld - både förr och nu och finns att läsa hos Ludvig von Mises-institutet i Sverige eller hos Liberty Silver.

Dystert på börserna, dystrast i Stockholm

Ingen missade förstås gårdagens ganska omfattande börsnedgång i Stockholm tillsammans med omvärldens börser. Berättelserna för att förklara det hela är många och kan t ex läsas hos Schibsted,Bonnier eller E+T Förlag.

2011-05-23 15:24

Bostadsbubblan 1991/2011: War Stories?

Som Nassim Nicholas Taleb påtalar i sin bok The Black Swan så finns det en survivor bias (överlevartyngd) när det gäller investeringar eller annat. Den majoritet som misslyckas kapitalt förpassas till de tysta vittnenas kyrkogård.

Med få undantag träder man inte fram i media och berättar "jag förlorade allt jag hade på börsen" (undantag finns, t ex Fredrik Virtanens bok Kraschad: så förlorade jag en miljon på börsen). Vad vi ser i media är framför allt de som lyckats och tjänat mycket pengar. De som aldrig lyckades lyfta eller förlorade allt är i regel tysta med sina misslyckanden.

Det samma gäller den sk bostadskarriären.

Om den omöjliga tillväxten och peak oil

Provinsialblaskan GP fortsätter att vara kanske Sveriges främsta publika forum för en tillväxtkritisk debatt. Nu har man publicerat en debattartikel av Per Gahrton och Mikael Malmaeus om att hållbar ekonomi är möjlig utan tillväxt. Malmaeus har också skrivit rapporten Ekonomi utan tillväxt - ett svenskt perspektiv.

Duon tar också upp peak oil och sambandet mellan energi och ekonomisk tillväxt, även om man kallar det hela för P4-inspirerade oljetoppen.

Nytt trafikrekord på bloggen vecka 20 2011

Förra veckan ledde till ett nytt trafikrekord på bloggen.

Nikkei fortsätter nedåt

Efter dödskors följt av kortsiktig säljsignal enligt tradingmodellen så fortsätter det japanska börsindexet Nikkei-225 nedåt.

Frihet och demokrati för vem i MENA-länderna?

"Liberté, égalité, fraternité" (Frihet, jämlikhet, broderskap)

När vi tänker på grundtankarna med vår västerländska demokrati som sammanfattar ännu ett av slagorden från den franska revolutionen 1789 det hela bäst. Frihet. Jämlikhet. Broderskap.

2011-05-22 17:06

Vad tycker du om valet av nya språkrör i (mp)?

Veckans oinspirerade undersökning är vad du tycker om valet av nya språkrör i (mp)?

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen så ditt svar är anonymt för mig.

Den svenska oljeimporten

Svensk oljeimport sker främst från tre länder: Ryssland, Norge och Danmark. Både Norge och Danmark har passerat nationell peak oil och har fallande export. Danmark förväntas sluta exportera olja i princip helt inom fem år och både Norge och Rysslands oljeexport kommer upphöra runt år 2030, samtidigt som den globala exportmarknaden för olja helt upphör att existera.

Därefter får Sverige klara sig på egna bränslen eller de allmosor som fd exportländer kan tänka sig att sälja av humanitära skäl eller i utbyte mot politiskt stöd eller andra tjänster som inte kan värderas i pengar.

Nedanstående graf är från Svenska Petroleuminstitutets hemsida och statistik kring import och export. Värt att notera är att Sverige exporterar en hel del raffinerade oljeprodukter, så all importerad olja är egentligen inte till oss, utan leder till exportinkomster via förädling.

Ogräs och täckodling

Det finns två saker jag är extra svag på när det gäller grönsaksodling. Det ena är ogräsrensning, det andra förodling.

Så mina metoder för odling har blivit inriktade på att slippa både ogräsrensning och förodling.

2011-05-21 17:48

Vårskörd

Dags för lite bilder från odlingarna och vad vi än så länge har att äta av.

SHB om råvarorna

Nu på morgonen kom Handelsbankens veckoliga råvarubrev, där det främsta beskedet verkar vara att det är generellt ner eller svag utveckling som gäller nu, både för aktier såväl som råvaror.

"Ekonomisk makrodata fortsätter att komma ut sämre än förväntat. Det betyder att priser på tillgångar, däribland råvaror inte får stöd av bättre konjunkturdata."

Guldpriset i SEK per gram vecka 20 maj 2011

Guldpriset har som bekant varit riktigt händelselöst i svenska kronor under en stor del av 2011, därav mitt tappade intresse för att redovisa priset regelbundet. Kanske dags för en liten uppdatering då priset åtminstone etablerat sig över 300:- svenska kronor per gram igen.

2011-05-20 15:29

Nu dör hästgårdsbubblan

Danske Bank har kommit med sitt nyhetsbrev Skog & Ekonomi som handlar om skogs- och lantbruk.

Beskedet är nu att hästgårdsmarknaden har stendött. Bubblan verkar alltså spricka. Ingen vill längre köpa hästgård. Det finns alltså även en gräns för hur skuldsatta hästfolket kan tänka sig bli.

Till bröders hjälp - den svenska solidaritetsdokrinen uppmärksammas. I Finland.

Via bloggaren Lars Gyllenhaals nyhetbevakning uppmärksammas att Kungliga Krigsvetenskapsakademien gett ut en bok om den svenska solidaritetsdoktrinen. Boken kallas Till bröders hjälp. Redaktör för boken som presenterar olika konfliktscenarier kring Östersjön är Bo Hugemark, för en del känd som en av författarna bakom inte helt okända boktrilogin Operation Garbo.

40% av villaägarna runt Stockholm i risk vid bostadskrasch

Med gårdagens sammanställning av aktuella bolånekrav hos Schibsted/SvD, vilket även uppmärksammas av Bonnier/DN så får vi lite intressanta siffror om vad som kan vänta de bolånetorskar som sitter med för stora lån när priserna rasar framöver.

2011-05-19 13:36

VVS

Vad var det vi sade?

Nyfeodalismen

Peter Kadhammar skriver en kort och läsvärd kolumn i Aftonbladet om bostadsbubblan och att hundratusentals Stockholmare frivilligt klivit in i ett modernt feodalsamhälle, där de är livegna ränteslavar åt bankerna, bankernas ägare och bankernas bonusavlönade personal.

Citat:

Crowdfunding av förnyelsebar energi

Som bekant har det sedan finanskrisen blivit svårt för företag att låna pengar till investeringar, speciellt till bra ränta. Detta är förstås ett gissel för investeringar i förnyelsebar energi, flöden som är relativt enkla att förutse och dessutom bygger en hållbarare framtid och förbättrar våra utsikter inför de omställningar som kommer de närmaste åren och decennierna.

Det dyker därför upp allt fler exempel på alternativa sätt att finansiera sådana här verksamheter i det lilla eller stora, exempel på crowdfunding. Två diametralt skilda sätt både i finansieringsmetod, teknik och skala kan vi hitta hos lilla solkraftsbolaget ETC Sol och hos ett av Sveriges största jordbruk, Wapnö Gårds biogassatsning.

2011-05-18 10:37

IMF våldtar länder

Internationella Valutafonden är en internationell organisation där bland annat Sverige är med. Syftet med organisationen är att främja internationell handel, nyliberalism, stödja evig tillväxt i en ändlig värld och säkerställa finansiell stabilitet så att inte banker och andra makthavare drabbas av dåliga investeringar i ansvarslösa länders statsskulder.

Ledare för organisationen fram till åtminstone nyligen har varit den franske socialisten Dominik Strauss-Khan (DSK).

(sd): Ett svagt mobbningsoffer

Härom dagen konstaterade någon att jag kastar skit på samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Är jag då sverigedemokrat? Nej, min anledning till att inte skriva speciellt mycket negativt om partiet har med att jag generellt försöker undvika groupthink och helst avstår från att sparka på ett svagt mobbningsoffer som redan ligger.

För det är vad (sd) är.

(sd) är ett svagt parti.

Snart oljeimporterande Danmark går upp mot Ryssland om Nordpolen

Danmark hävdar nu att de har rätt till Nordpolen baserat på kontinentalsocklar och att Grönland är danskt. Det är ett ganska modigt påstående då bland annat Ryssland via u-båt har skall ha satt ut en rysk flagga på själva Nordpolen. I takt med klimatförändringarna så ökar Arktis betydelse och det är handelsvägar och speciellt råvarorna som hägrar.

2011-05-17 19:58

Vi avbryter för ännu en obegriplig film betalad av våra EU-pengar

Ja, vad kan man säga. Ännu en obegriplig film från EU, denna gång verkar det vara EU-parlamentet som har fått för mycket pengar från bland annat den svenska statskassan och därmed de svenska skattebetalarna.

Så hur tjänar man pengar på bostadskraschen?

Det har framförts den relevanta frågeställningen att "ja, bostadspriskraschen kommer, men hur tjänar man pengar på detta"?

Tyvärr finns det få sätt att hedga sig mot kraschen för att på så sätt dämpa effekterna på den personliga ekonomin, och ännu färre sätt att rent av profitera på den kommande kraschen. I brist på att inget certifikat eller ETF etableras som följer NASDAQ OMX månatligt uppdaterade Valueguard-bostadsindex så får man istället ta till omvägar.

Nordbor tror på ödet som metod att bli rik

Nordbor inklusive svenskar tror på ödet som den enklaste metoden att bli rik på enligt en undersökning som Nordnet betalat Novus för. Åtminstone om man summerar arv, spel och rent ut sagt ödet. Dessa tre tur-faktorer som alltså inte är påverkbara av individen toppar alternativen om man undantar svaret vet inte.

Engångseffekter i bostadsbubblan

Det finns en lång rad med engångseffekter som bidragit till att pumpa upp bostadsbubblan. Dessa effekter får vi inte en gång till och kan alltså inte driva upp bubblan ytterligare, även om den främsta anledningen förstås är slapp kreditgivning och låga räntor.

Korrekt användning av skattesänkningar och andra engångseffekter är att spara och investera dessa för en bättre personlig framtid. Men svensken är ungefär lika mogna som en 5-åring som släpps loss i en godisbutik, utan lånar och konsumerar istället upp pengarna.

2011-05-16 20:38

TA: Säljsignal i Nikkei

Under morgonens handel i Nikkei utlöstes en teknisk säljsignal enligt den kortsiktigare tradingmodelle som bloggrannen Winning Trading står bakom, dvs All in - any out, tillämpad på dagscharten.

Är det dags att lämna börserna?

Jag funderar på om det inte är hög tid att fundamentalt gå helt likvid mot börsen, oavsett sektor.

Vad faller hårdast? Villor eller bostadsrätter?

En läsare ställde en relevant fråga till förra inlägget som kräver ett välformulerat svar. Vad faller hårdast (och först)? Villapriserna eller bostadsrättspriserna?

Ett kort svar är bostadsrätterna.

Det förtjänar dock en längre förklaring, vilken förhoppningsvis följer nedan.

Bostadsbubblan: Ny säljsignal i Malmö

Förra veckan kom NASDAQ OMX Valueguards bostadsindex in med nya siffror för lägenhetsprisindex över landet. Det blev inte riktigt så avgörande som jag trodde, då vi endast fick en förnyad säljsignal i Malmö. I tidigare inlägg har jag kommit fram till att Parabolic SAR och MACD fungerar som separata säljsignaler, med PSAR något bättre än MACD.

Många idiotförklarar förstås mig för att försöka köra TA på lägenheter, men kom ihåg vad teknisk analys gör - fångar upp trender. Och trender inom bostäder är lugna och långsamma. Får vi en trendvändning så är det sannolikt att den varar en tid, och samtidigt sitter vi nu med en lång rad fundamenta kring briserande bostadsbubbla. Det är nu bara en fråga om att hitta tidpunkten när trenden vänder ner på allvar.

2011-05-15 20:00

Vilket parti röstade du på i omvalet för västra götalandsregionen?

Det har idag varit omval till landstingen i Västra Götalandsregionen och även till Örebro kommun.

Veckans undersökning får bli hur du röstade i valet till Västra Götalandsregionen, även om det kanske inte är helt relevant för alla läsare. Man kan misstänka att det åtminstone bland läsare till bloggen blir ett lite udda utslag, speciellt när en del tror att det påverkar valutgången att få alla sina kompisar att hoppa in här och kryssa för favoritpartiet.

Samtidigt tror jag att resultatet kommer bli väldigt ... ovanligt pga lågt valdeltagande.

Vilket är det bästa kapitlet i Midvintermörker?

Förra veckans bokundersökning gav för mig delvis överraskande resultat på frågan om favorithuvudperson. Blev lite överraskad av att fler inte valde Gerd, men hon kanske är allas andraplats. Nåja, resultat enligt nedan.

Dödskors på japanska börsen fredagen den 13:e

Med handeln under fredagen den 13:e fullbordades ett dödskors på det japanska indexet Nikkei-225. Glidande medelvärde MA50 bröt ner genom MA200. Dessutom är MA200 i sig (mycket svagt) fallande, vilket enligt puristerna innebär att det här var ett "riktigt" dödskors.

Rapport filmade rånet mot Guld Invest. Eller iaf polisen.


SVT Rapport råkade befinna sig i närheten när vad jag aktietorgsnoterade Guld Invest (GULD) blev rånade tidigare i veckan. För den som vill se hur det ser ut när riktig polis rycker fram med dragna vapen så finns inslaget från SVT Rapport ovan. Till skillnad mot Hollywood så är det pipor riktade rakt nedåt mot marken som gäller av säkerhetsskäl.

2011-05-14 08:29

Räntan, KPI och NAIRU


Med anledning av att Riksbankens inflationsmätare enligt ovan slagit om till rött så kan det vara intressant att titta på vad det kan få för konsekvenser för räntan, som svenska folket inte tror alls skall höjas i samma takt som Riksbankens sk räntebana.

Blogger/Blogspot/Google-strul

Som ni märkt så fungerade inte saker som de skulle igår. För första gången på snart tre år så postade jag inget blogginlägg på en hel dag, mot normala 3-5 inlägg.

Problemet var den uppgradering som Blogger/Blogspot/Google, vars lösning kör den här bloggen, genomförde i onsdags. Den visade sig vara ... problematisk och under fredagen rullade man tillbaka hela systemet och tog även bort de senaste dagarnas inlägg. Inläggen är tillbaka, även om etiketterna är sönder. Kommentarer kommer tillbaka under helgen sägs det.

2011-05-12 19:01

KPI stiger med 3.3% - hur blir det med räntan?

SCB rapporterar idag att svenskt konsumentprisindex, aka "inflation", steg med 3.3% i april från 2.9% för mars.

Brand på Ringhals kärnkraftverk

En mindre brand har utbrutit i reaktor 2 på Ringhals kärnkraftverk söder om Göteborg.

VIKTIGT: Blogger visar ditt namn i kommentarer

Med Blogger/Blogspot/Googles uppgradering av sina system så har din signatur på blogginlägg eller i bloggkommentarer ändrats. Eventuellt även retroaktivt.

Lite struligt just nu

Smått hektiskt just nu. När saker skall gå åt skogen så skall allt ske samtidigt.

Kaos är kanske en liten överdrift, då det bara handlar om I-landsproblem.

Strömförsörjning vid elavbrott

På förekommen anledning tänkte jag skriva ett inlägg om strömförsörjning vid elavbrott, som också kan intressera den som bor i lägenhet. För tillfället är har vi ett planerat strömavbrott pga ledningsarbete, men det hindrar förstås inte mig från att blogga off-line. Bärbar dator har förstås i sig batteridrift, men det gäller ju inte för övrigt utrustning som behövs för Internetåtkomst, t ex ADSL-modem, brandvägg mm.

Så nu kör jag på min IPS (interruptible power supply, i motsats till UPS). Fortum kan inte stoppa den här bloggen, även om de kan hindra mig från att stå vid vedprocessorn. Som hemarbetande framför datorn måste jag förstås ha nödströmslösningar vid strömavbrott.

Sannfinländaren Timo Soini om skuldkrisen

Antar att många av er redan läst sannfinländarnas partiledare Timo Soinis debattinlägg i Wall Street Journal om varför partiet inte stöder fortsatta räddningspaket och fortsatt konstgjord andning till Grekland, Irland och Portugal.

Som bekant så är inte lösningen på problem orsakade av stora skulder att man tar ännu större lån. Den som hamnat i SMS-låneträsket gynnas inte av att ta fler SMS-lån för att betala de gamla. De som gynnas är SMS-låneföretagen och personen hamnar i livslång ekonomisk kris och förr eller senare kanske skuldsanering när skulderna växt sig ännu större.

Det samma gäller Grekland. Det är inte grekerna som gynnas av krispaketen, utan de som lånat ut pengar till Grekland.

Citat från en klarsynt och påläst Timo Soini som inte backar för att säga som det är:

2011-05-11 14:16

Varför får inte sjukvård vara privat och lönsam?

Socialisterna på vänsterkanten kämpar som bekant hårt mot privatisering och vinsteri vården, men i själva verket så vet de inte vad de talar om. Större delen av vården är redan privatiserad och vinstdrivande, men det låtsas de inte om eftersom de tror att deras väljare är lika normalbegåvade som de själva. Låt mig lista exempel:

Småskalig produktionslina för ved

Så var kanske säsongens sista leverans av ved avklarad. Det brukar iofs komma in någon eftersläntare, men annars är det slut för tillfället med att passa tider. Vedhantering är förstås fortfarande kvar för ved som skall upp på nya torkar och sälja som torr ved till hösten och vintern.

Ironiskt nog var min sista leverans till nybyggda hus i ett medelklassghetto jag nämnt här på bloggen. Även jag profiterar alltså på bostadsbubblan i form av att nybyggda hus med kamin behöver ved, och i takt med exploateringen så flyttar de nya bostadsområdena närmare och närmare, och med det fler kunder.

Slänger in en suddig iPhone-bild på min småskaliga produktionslina för ved.

På bolånetorskfiske runt Stockholms ström

Nedan tittar jag idag på förhållandet mellan pantbrevens storlek och begärt pris på villor på gräddigare hyllor i Stockholm, som en indikator på hur stora lån man har i förhållande till bostadens värde. Likt besöket på Göteborg gräddhyllor igår, så hämtar jag alla uppgifter från Swedbanks mäklare Fastighetsbyrån, som konsekvent skriver ut pantbrevens storlek för villor.

Efter förslag från läsaren Nomiz så har jag valt ut vilka gräddhyllor som skall tittas på.

Till en början tar vi de riktiga gräddhyllorna Lidingö, Bromma och Danderyd. Tyvärr har inte Fastighetsbyrån lyckats så bra med införsäljningen till kunder i områdena. I Lidingö fanns inte ett enda objekt, men det fanns fyra objekt i Danderyds kommun och sex objekt i Bromma.

Tror det räcker för att se en tydlig trend, helt ovetenskapligt.

I Bromma och Danderyd verkar det bara finnas två sorters villaägare som vill sälja sin bostad.

De som dominerar har inte några pantbrev att tala om, och därmed antagligen inga skulder att bry sig om heller. Vad sägs t ex om en villa ute till salu för över 10 MSEK, men med endast ca 350 000:- i pantbrev? Antagligen är detta äldre personer i området som bott där sedan priserna var på de nivåerna, dvs kanske 50 - 60-talet, eller deras arvingar.

Men även här hittar vi ca 1/3 bolånetorskar som ligger på över 70% i pantbrev och om det motsvarar belåningen skulle ta sig vatten över huvudet när bostadsbubblan spricker och priserna faller kanske 30%. Till skillnad från Göteborgs gräddhyllor så är det rent av så att samtliga dessa tre objekt ligger över eller nästan exakt på 90% i pantbrev.

Antingen är man rik, arvinge till tidigare boende i området, eller så är man hårt skuldsatt nyinflyttad i Bromma och Danderyd. Iaf enligt det här ovetenskapliga urvalet. OK, det finns ett objekt som ligger i mittenintervallet 30-70% i pantbrev.

Men även i Bromma och Danderyd kommer alltså blodet flyta vid en krasch.

Härnäst tittar vi på hur det kan se ut för villor de lite mindre flådiga men ändå intressanta Täby, Sollentuna, Spånga, Huddinge, och Värmdö. Jag fokuserar på objekt för över 3 MSEK då jag är ute efter summor som är svåra att amortera ner vid en prisnedgång och myten att om man har en dyr villa så är man rik. I Solna hade Fastighetsbyrån inga villor till salu, om ni undrar varför kommunen inte är med på listan. Fritidshus och radhus har jag också hoppat över, oavsett pris.

Baserat på priserna i områdena är det väl tveksamt om de här alls skall kallas gräddhyllor, då premiumobjekt saknas. Klustringen av priserna är rätt tydliga i dessa områden. Men det avspeglar i så fall mer hur situationen ser ut för vanliga bolånetorskar. Kommer på mig själv med "men det här var ju inte så dyrt" efter att ha blivit avtrubbad med Danderyd, Bromma och Göteborgs gräddhyllor.

På Värmdö fanns det nybyggda objekt som var till salu för ca 5 MSEK. Samtliga med 3.278 MSEK i pantbrev, vilket alltså är vad exploatören tagit i lån på husen vid deras uppförande. Det säger något om lönsamheten i att bygga nya hus och fiska bolånetorsk med. Husen är med i grafen nedan, då exploatörer också kan riskera att landa under vattnet om priserna faller och de inte får sålt sina objekt.

I dessa mindre gräddhylliga områden är belåningen lite sundare. Av ett stickprov på 28 st villor tangerar endast ett objekt 90% i pantbrev. Endast tre stycken, dvs drygt 10% ligger med en teoretisk belåningsgrad på över 70%. Men det finns inte heller några objekt med mindre än 10% i pantbrev, så här har man antingen inte bott länge eller så är det väldigt ovanligt med kontantköpare. Detta i kontrast till Bromma och Danderyd ovan.

Nu finns det förstås ett mörkertal här, då det i princip inte fanns några nybyggda villor till salu i listan, utan det kan vara en generationsfråga. I nybyggda områden har inte köparna hunnit börja sälja än. 60-talister som köpte på 90-talet behövde bara låna runt miljonen, liksom de som köpte under sent 80-tal.

En annan möjlig förklaring är att folk gjort en sk bostadskarriär och först haft bostadsrätter, från vilken de plockat med sig en vinst när de köpt villan.

Men vi får acceptera siffrorna som de ser ut.

I dessa mer normala bostadsområden är andelen potentiella bolånetorskar betydligt färre än på gräddhyllorna, där man både i Göteborg och Stockholm ligger med fler villaägare i riskområdena 70% eller mer i pantbrev och med det potentiell skuldsättning.

Härnäst skall jag ta en titt på Malmös gräddhyllor. Antagligen bör jag även återvända till Göteborgsområdet och titta på mer ordinära områden motsvarande den andra grafen ovan.

I övrigt har Johan Ingerö upptäckt den vite mannens flykt, ett fenomen jag skrivit om tidigare.

2011-05-10 11:19

Ett meddelande från EUSSR till Finland

Som vi minns så betalar EU 28 miljoner euro, mer än 250 MSEK, för en propagandakampanj med avsikt att lura islänningarna att vilja gå med i EU. Men det är inte det enda nordiska landet som EU:s propagandamiljoner satsas på i spåren av skuldkrisen.

Som bekant så har Finland nu vissa möjligheter att stoppa vidare stöd till bl a Portugal, i spåren av de sannfinländska framgångarna i det nationella valet i den fd Östra Landsdelen av Sverige. Och det måste stoppas har EU bestämt.

Via bloggrannenVidsynt tipsasas vi om följande film från EUSSR:s propagandaministerium.

Filmen avslutar med att påminna om att Portugal samlade ihop tonvis med mat och kläder för att stödja ett tydligen fattigt och svältande Finland 1940. Tydligen är Portugal fattigt och svältande idag efter först massiv överhettning av ekonomin via riktade EU-stöd under 15 år och sedan hundratals miljarder i nödlån och vill nu ha tillbaka mat och second-handkläder från Finland.

Problemet är bara att finländarna har lite sk sisu. De frågar sig nu varför de kämpat mot Sovjetunionen, USSR, bara för att bli ockuperade av EUSSR. Så ovanstående propagandakampanj har tydligen fått motsatt effekt tipsar en läsare om.

Som ett land som nettobetalar i topp per capita till EU:s kassa, så har just du, svenske läsare, bidraget till finansieringen av ovanstående film. Så se till att se på den, det är ändå dina skattepengar i arbete.

Pantbrevens storlek på gräddhyllorna

Helt ovetenskapligt gick jag igenom pantbrevens storlek på gräddhyllor i och kring Göteborg, baserat på det Fastighetsbyrån hade att erbjuda. Främst tittade jag på objekt dyrare än 3 MSEK.

Pantbrev och bolånetorskar

Det finns många av mina läsare som menar att det är få personer som överbelånat sig eller höjt sin belåning på bostaden i takt med prisökningarna, och därmed inte kommer råka fruktansvärt illa ut när bostadsbubblan spricker och kraschar framöver. Visst är det antagligen så, men bolånetorskar existerar.

Uppdatering silver

Dags för en liten uppdatering när det gäller silverpriset.

Först silver i USD per troy ounce.

2011-05-09 20:14

De oredigerade u-båtsfotona

Via bloggrannen Wiseman tipsas vi att på författaren Anders Jallais blogg finns nu två av de oredigerade digitalfotona av den förmodade ubåten i Stockholms skärgård, samt ett panoramamontage som visar hur objektet rör sig och skattar dess längd och hastighet (3 knop). Iaf en möjlighet för alla att titta efter själva. Och ni som bor vid havet och har en digital systemkamera, se nu till att skaffa teleobjektiv till nästa gång, snälla. Fotona är tagna med en 55mm lins. Skaffa 300mm till nästa gång så slipper det bli någon diskussion om vad det är för något. Och fyra foton på 15 minuter, skärpning nu. Det kostar inget att ta digitala bilder. Fyll minnet, ta ur det, ladda över på datorn, töm minnet, upprepa.

Vaken.se grundare smutskastad av SVT:s Agenda

I en replik hos Second Opinon kan vi läsa om hur Mikael Cromsjö, som driver konspirationssajten vaken.se blivit smutskastad av ingen mindre än SVT:s Agenda. Cromsjö utmålades som hetsande mot judar, troendes på UFO:n mm.

Ni vet vad jag tycker om konspirationsteorier, dvs att de används av osäkra människor för att bortförklara att deras världsbild rubbats. Samtidigt är det deras demokratiska rätt att ägna sig åt detta, och det kan faktiskt vara riktigt underhållande att följa.

Roar mig själv (halvt på skämt) med att lägga fram en del konspirationsteorier själv, t ex den om att främmande makt medvetet testar och kartlägger svensk infrastrukturs sårbarhet och ligger bakom strömavbrott, teleavbrott och kör runt med en specialutrustad lastbil och river ner järnvägarnas luftledningar. Fast verkligheten är förstås att vi är under anfall av nyliberalismen, men det är mer roande att ägna sig åt konspirationsteorier.

Nyliberalismen är inte en konspirationsteori, det är en agenda.

Men att den sk "sanningsrörelsen" är helt ute och cyklar gör inte att man i Sveriges Television behöver framställa enskilda individer som något annat än vad de egentligen är. Cromsjö driver en sajt, vaken.se och tjänar förhoppningsvis bra med pengar på konspirationsteoretikerna. Konspirationsteorier är en lukrativ nöjesindustri som omsätter antagligen miljardbelopp, även om det antagligen bara rör sig om tusenlappar för den svenska marknaden.

Det betyder inte att Cromsjö delar samtliga åsikter med alla kommentatorer, lika lite som att jag delar åsikter med alla er som kommenterar här. Men jag låter er kommentera, oavsett hur fel ni är ute, så länge ni håller er inom lagens gränser för vad som är tillåtet att skriva.

Och Cromsjö skall alltså inte ha skit för att han låter andra yttra sig, utan han skall ha en eloge.

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet innebär också rätten att säga felaktigheter och ha åsikter som är fel. Och rätten att ändra åsikt. Och framför allt rätten att inte säga sin åsikt utan hålla tyst.

För er truthers som läser på bloggen och nu vill säga att jag har fel som avfärdar konspirationsteorier kring 9/11 och generellt, så hittar ni alla relevanta repliker om 9/11-tjafset på Debunking 9/11 Conspiracy Theories. Onödigt att jag repeterar det som står där, om ni undrar varför jag inte svarar, gå in och läs svaren där.

Förnekelse, någon?

Svenska bostadsägare och bostadsspekulanter tror starkt på stigande bostadspriser kan vi läsa hos Bonnier/DI och SEB:s boprisindikator. De tror alltså att de inte kommer förlora pengar på sina riskfyllda investeringar i sin bostad. Riskfylld, därför att det i de allra flesta fall sker med sk hävstång, dvs belåning.

Hela 55% tror på stigande priser och endast 19% på fallande priser.

Hushållen tror nämligen inte att reporäntan skall höjas så mycket som Riksbanken säger.

Grädden surnar på Göteborg gräddhyllor

Mäklarkåren och/eller säljarna av objekt på Göteborgs gräddhyllor verkar har varit lite överambitiösa när det gäller begärt pris.

2011-05-08 17:15

Vilka partiledare i alliansregimen tycker du skall bytas ut?

Angående förra inlägget om alliansens självgoda partiledare, så ställer veckans undersökning frågan vilka partiledare i alliansregimen du tycker skall bytas ut.

Svara här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökninge, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Det räcker nu Fredrik, Maud, Göran och Jan

Nu har jag tröttnat på alliansregimen. Eller snarare deras partiledare. Speciellt Fredrik Reinfeldt.

Det är dags att släppa snuttefilten och gå vidare för alliansens partiledare. Ni får skattefinansierad statsrådspension som tack för kaffet, plus att ni kan fortsätta slösa bort skattepengar som generaldirektörer på något verk, utredare eller kanske som anställd av någon PR-byrå. Det gäller att sluta på topp innan ni blir tjatiga.

IEA om biobränslen

Bonnier/DN uppmärksammar en rapport från IEA om att det (enligt Bonnier) är möjligt med en fjärdedel biobränslen till transportbehovet år 2050 om man investerar 16 000 miljarder USD.

Istället för att ödsla tid med att läsa Bonniers artikel kan man läsa IEA:s själva rapport istället, Biofuels Roadmap 2011. Om inte annat för att upptäcka vad Bonnier skriver fel. IEA skriver t ex 27%, vilket alltså inte är en fjärdedel.

2011-05-07 16:48

Putin bitchslappar Reinfeldt


Den Store Ledaren Fredrik Reinfeldt har tillsammans med sin presschef sett till så att vem som helst inte får ställa frågor på presskonferenser, utan endast i förväg godkända journalister. Försöker någon annan ställa en fråga bryter presschefen (Roberta Ahlenius förmodar jag) in och säger nej.

Mer lögner om Grekland från eurogruppens Juncker

Som vi minns har eurogruppens ordförande Juncker erkänt att han ljuger och ljugit för media och marknaden angående den europeiska skuldkrisen. Detta för att lugna marknaden.

Lammsläpp?


Kosläpp har blivit en populär tilldragelse där begeistrade (första gången jag skriver det ordet på bloggen tror jag) stadsbor får se överlyckliga kor och slår kullerbyttor när de släpps på det i Sverige lagstadgade betet (till skillnad mot t ex Danmark).

Men vad sägs om ett lammsläpp, där får som inte likt undertecknads djur är utegångsdjur året runt blir släppta på grönbete? Gården Gångemad i Fotskäl (Göteborg 57 km, Varberg 47 km, Borås 48 km, Kungsbacka 31 km, tufft här i gamla gränsbygder) ordnar på söndag just ekologiska lamm- och fårsläpp under trevliga former med sin vårpicknick klockan 14 - 17. Djuren släpps fria runt 16-tiden, och i övrigt erbjuds häst och vagn, marknad med lokal mat och hantverk, konsthantverksutställning, prova på att karda och spinna ull, hönsbingo (helfestligt, höns plockar nummer i bingot genom att gå runt), förevisning av bin, servering med korv och våfflor, titta på kaniner och kycklingar mm.

Antagligen bara relevant för de som bor i eller runt ovan nämnda orter eller i Skene/Kinna, men jag nämner det ändå. Vi köper in det ekologiska okrossade havre som vi använder som kraftfoder till våra utegångsdjur ifrån Gångemad. Japp, vi fuskar och använder lite kraftfoder till våra utegångsdjur vintertid. Har man inte vallhund är det bra att lära fåren vad hink betyder. Det kan få vilken förrymd tacka med lamm som helst att komma hem igen, bara man viftar med en hink(tm).

Kan också klassa de två syskonparen som äger gården Gångemad (där för den delen till hösten köpa morgondagens förevisade lamms eget lammkött, korrekt slaktat på Österö fårfarms slakteri) som tillhörande den andra gröna vågen, likt undertecknad eller bloggaren bakom matbloggen Lammunge. Paren som samköpt och samäger Gångemad driver dock ett litet större småskaligt jordbruk, då de samtidigt med sina högutbildade tjänstemannajobb alltså kan fördela gårdens sysslor på fyra vuxna, vilket också innebär att det alltid finns någon vuxen hemma när barnen kommer hem från skolan. Liksom de flesta nya gröna vågare så hänger förstås Gångemadsägarna på alternativ.nu, se även deras beskrivning av dem själva och gården.

En lustig notis om Sveriges litenenhet. På helt annan ort visade det sig att jag gick i samma gymnasieklass i två år på 80-talet som en av Gångemadsägarna, och handledde chalmerister i datorintroduktion (tips till studerande - kan ni få handledningstjänst under studierna så förvandlas studietiden till manna från himlen. Tänk er kanske 2000 - 3000 i extra inkomst per månad. Fick dessutom även sitta högskoleprovsvakt, plus lärde Väg- och Vattenstudenter att programmera som övningsledare i en annan kurs osv osv) tillsammans med en annan av de fyra ägarna på 90-talet. Lammunges bloggare är dessutom kusin med en fd kollega och svåger till en känd examinator på en annan universitetskurs. För att toppa det har jag även träffat sonen till säljaren av Gångemad över en räkmacka på Heaven 23 på Gothia Towers och snackat oljeaktier sommaren 2005 tror jag. Allt utan att före jag flyttade hit någonsin haft någon koppling till området. Världen (iaf Sverige) är liten, och alla dras tydligen till samma ände av landet utan kopplingar till varandra. Iaf om man har gott minne kring personer.

Så bor man i Bermudatriangeln Göteborg-Varberg-Borås kan man antagligen hitta sämre söndagsförströelser än att gå på en liten gårdsmarknad och titta på söta lamm.

Som moderna högutbildade grönavågare har förstås Gångemad även en Facebook-sida.

Vill man ha annat att besöka när man ändå är i regionen kan man åka till en av Sveriges största skoaffärer för märkesskor, Visko som har öppet även på söndagar. Bör kunna locka åtminstone ena vuxna halvan i en familj. I övrigt är nog alla de fabriksoutlets för tyger som finns i området stängda på söndagar, inklusive enorma Skroten, liksom alla mäns drömbutik Skene Järn.

Sedan är förstås vägen halva målet om man skall ut och köra på landsbygden. Bor man Göteborg-Kungsbacka så kör man därför E6 söderut och svänger av vid Fjärås, dvs samma avfart som till Tjolöholms Slott, men kör sedan inåt landet i riktning Tostared-Fotskäl. Tostaredsvägen söder om sjön Lygnern är en av Sveriges vackraste småvägar. I Fjärås kan man för övrigt hoppa in hos Bräutigams fabriksförsäljning (öppet alla dagar 11-18) av bl a marsipan, choklad, praliner och så här års gissningsvis även den egna glassen.

Varken jag eller någon till mig närstående har fått någon form av ersättning för att skriva detta inlägg. Gjorde det ändå.

2011-05-06 17:24

Torskfiske och torsknät

Nu skall vi diskutera fiske. Torskfiske. Bolånetorskfiske.

Enligt uppgift från flera läsare har en större mäklarbyrå ägnat sig åt torskfiske i T-Centralen i Stockholm under veckan och försökt få bolånetorskstimmet att torska dit på fritidshus så här när det börjar bli lite vår och det gör ont när knoppar brister. Såg tydligen humoristiskt ut enligt minst en läsare.

Så fick vi huvudet spolat i toaletten igen

I princip dagligen testas Sveriges incidentberedskap i luften genom att främmande makt, en stor Östersjögranne testar våra gränser i luften. Ofta går det till som så att man i hög fart flyger rakt mot svensk territorium för att skrämma upp den svenska incidentberedskapen, och sedan viker undan precis vid territorialgränsen, eventuellt eskorterad av den enda rote (=2 plan) som Sverige har i incidentberedskap till vardags. Om det inte är semester förstås.

Svensk förmåga att i luften åtminstone hålla koll på vad som sker och i begränsad omfattning kunna säga ifrån är via flygvapnet åtminstone existerande. Till sjöss står det lite annorlunda till. Vi har fortfarande en viss kapacitet att avvisa kränkningar över ytan, om det inte är semester. Men under havsytan är kapaciteten i princip noll och intet.

Vem är din favorithuvudperson i Midvintermörker?

Jag har lagt ut en undersökning ute till höger, där ni kan ange vem som är er favorithuvudperson i ensemblen av huvudpersoner i min bok Midvintermörker. Det är en avvägningsfråga vem som kan utgöra en huvudperson, då t ex Bob inte förekommer annat än sedd från andras perspektiv.

Gäsp, trodde gammelmedia skulle skriva om nyheter

Nu vaknade tydligen Schibsted/SvD efter några dagar och skriver om den kraschade hemliga stealthversion av UH-60 BlackHawk som resten av världen känt till ett tag nu. Själv skrev jag om den redan för några dagar sedan.

För en liten titt på hur mycket medias högavlönade sk murvlar sitter och surfar på nätet, specifikt på den här sajten i sin jakt efter något att skriva om så hänvisar jag till MediaCreeper.

Tillägg: Skärmdump från MediaCreeper. SvD verkar vara intresserade av bloggen idag.

Tackar för trafiken iaf.

2006 eller 2008?

Vet inte hur många av er som var investerade i råvarusektorn våren 2006, men med de senaste dagarnas kraftiga nedgångar i råvarupriserna och gårdagens tokras i oljepriset så får jag väldiga våren 2006-känslor. Fast i år är det förstås maj.

2011-05-05 09:21

Analys av lägenhetsprisindex för storstäderna

I tidigare inlägg om NASDAQ OMX Valueguard-lägenhetsprisindex kunde vi konstatera att de indikatorer som verkade fungera hyfsat på det mest likvida indexet, dvs hela Sveriges lägenhetsbestånd, var Parabolic SAR följt av MACD.

Jag kommer nedan titta på de enskilda storstadsindexen, dvs för Göteborg, Stockholm och Malmö. Då dessa index baserar sig på lägre volymer än index för hela Sverige blir också osäkerheten i en teknisk analys större och resultaten mindre tillförlitliga.

Vårdfloskler i Västra Götaland

Inför det farsartade omvalet till landstingen i Västra Götalandsregionen så har partierna nu börjat skräpa ner byn med floskler om vården. För att förtydliga så bort jag på ett starkt borgerligt fäste där (m) har fler röster än (s) och senaste riksdagsvalet gav drygt 57% till den borgerliga alliansregimen och endast drygt 35% till den rödgröna axelmakten.

COMEX fortsätter ta ner silverpriset

2011-05-04 15:09

Det var nog Usama bin Laden ändå

Tror att vi nu kan kasta bort de flesta konspirationsteorier kring Usama bin Ladins (UbL) frånfälle.

Vad som talar för att det var bin Ladin är

Analysmodell för svenskt lägenhetsindex (uppdaterad)

Nu ser jag fram emot att bli idiotförklarad. Men det har jag blivit förr, så inget nytt under solen.

Teknisk analys handlar om att försöka köra fort in i framtiden genom att titta i backspegeln, dvs genom att titta på historiska trender gissa vilt om framtiden. Med bostadsindex tillgängligt månadsvis hos Stockholmsbörsen, NASDAQ OMX, så kan man titta lite på teknisk analys för just bostadspriserna.

Som jag skrev i förra inlägget så är det bara för lägenheter som det än så länge finns meningsfulla datamängder tillbaka till 2005. Index sätts en gång i månaden och avspeglar rimligtivis föregående månads utveckling. För februari 2005 var index 100.

USA råkade avslöja hemlig stealthhelikopter

Svarta mystiska helikoptrar är ett minne blott. Silver är det nya svart.

Någon kanske har funderat på varför det amerikanska SEAL-teamet så grundligt förstörde sin skadade helikopter vid räden mot Usama bin Ladins förmodade residens? Normalt borde man nöja sig med att förstöra all elektronik, då den fysiska uppenbarelsen inte direkt är hemlig. Anledningen till haveriet verkar vara att stjärtrotorn slagit i muren, vilket gör helikoptern oflygbar.

Svaret står att finna i den del som man råkade missa att förstöra, nämligen just stjärtrotorpartiet. Den hamnade utanför muren kring det hus där Usama bin Ladin sägs ha gömt sig och missades i demoleringsivern. Navy SEALs gjorde alltså bort sig.

Guld vs lägenheter 2008-2011

Som bekant finns det hos Stockholmsbörsen, NASDAQ OMX, index över de svenska bostadspriserna. Tyvärr är det bara för bostadsrätter som det finns någon historik, medan KTH:s husindex precis börjat spåras.

Återkommer med ett inlägg från den bästa av världar, nämligen bostadsbubblan möter teknisk analys, men så länge kan vi titta på guldprisets utveckling i förhållande till lägenhetspriserna. Det finns index för mellanstora svenska städer, Sverige som helhet och Stockholm, Göteborg och Malmö. Kurssättning sätts en gång i månaden sedan februari 2005 och sträcker sig än så länge fram till april i år. Förmodligen släpar indexen efter en månad, dvs aprilindex avspeglar lägenhetspriserna i mars.

För att inte tråka ut församlingen så nöjer vi oss med lägenhetspriserna i Sverige som helhet och i Stockholm i synnerhet i jämförelse med guldpriset i svenska kronor per gram.

2011-05-03 13:22

Simsalabinladin

Så var då Usama/Osama bin Ladin officiellt borta ur ekvationen.

Till en början vill jag understryka att jag under inga omständigheter hade några som helst förkunskaper eller insyn i vad som skulle ske när jag dagen innan händelsen diskuterade den fiktiva sk Ryan-doktrinen. Inga som helst förkunskaper. Det är enbart en av livets alla små slumper. Inget annat.

COMEX blinkar om silver

"The other guy blinked" var titeln på en bok skriven av Pepsichefen och refererade till hur Coca-Cola började göra om sina recept för att kontra konkurrensen från Pepsi. Begreppet i sig är en referens till västerns så beryktade pistoldueller, där det värsta misstaget man kunde göra var att just blinka. En uppmärksam motståndare drog i samma ögonblick som du slog ner blicken och så var det dödgrävaren nästa.

The Great Firewall of the EU

Likt Kina tidigare har gjort via den sk The Great Firewall of China, så överväger nu EU att införa ett centralt Internetcensurfilter.

Uppdatering MOD:s Medborgarpanel

MOD vid Göteborgs Universitet har nu fixat buggen som gjorde att det inte gick att registrera sig om man ville ange kommun, så det går nu att anmäla sig till Medborgarpanelen igen via den här länken.

I övrigt se gårdagens inlägg.

Carin Jämtin (s): Sverige måste integreras i islam

(S)ocialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har återigen otur när hon tänker. Sist hon tänkte så var det på en snygg, stilig butler i Stockholms tunnelbana. Den här gången tänkte hon omsätta (s) integrationspolitik i praktiken och föreslår att alla svenskar skall integreras i islam genom att muslismka högtiden Eid skall bli en helgdag och någon befintlig helgdag skall tas bort. Dock inte 1:a maj får man förmoda.

2011-05-02 20:46

Gå med i Medborgarpanelen

Jag kan tillsammans med Göteborgs Universitets tvärvetenskapliga Multidisciplinär forskning om Opinion och Demokrati, MOD, erbjuda er läsare att ansluta er till den sk Medborgarpanelen. Därmed kommer ni att ingå i den panel ur vilken man vid relevanta tillfällen tar stickprov och ber er att svara på anonymiserade undersökningar om just opinion och demokrati, ämnen som jag vet många av mina läsare har starka åsikter om.

Silverslakt

"Tror dock att det inte är osannolikt att vi kan få se lite fortsatt ångest över ett silverpris runt 50 USD per troy ounce, och att det därför kan vara en del konsolidering ett tag nu. Kanske som i januari eller en lite mindre rörelse som i mars? Den som överlever får se." - 2011-04-25 Cornucopia

Skrev förstås en del annat, som att trenden är fortsatt stark för silvret, men konsolideringen fortsätter med tokslakt i silvret under morgonens timmar, vilket bloggrannen Musik @ Centrifugen uppmärksammade.

Lite uppsamling kring bostadsbubblan

Ni som följt bloggen ett tag kommer kanske ihåg tidigare inlägg Tjörn. Nu finns det lite ytterligare detaljer som bara skriker bostadsbubbla.

Vad sägs om det nya området Rönnängs Brygga? Tre rum och kök om totalt 73 kvadratmeter kostar där ute långt bort från allting för 3 850 000:-, eller otroliga 52 739:- SEK per kvadratmeter. Men det finns objekt i området som kostar upp till 10 MSEK. Allt för ett exklusivt havsboende, vilket periodvis kommer vara bokstavligt, med havet inne i vardagsrummet vid nästa översvämning. För att inte tala om det vardagliga slitaget från vinden och saltstänket, fiskhanteringsfabrik som granne och utsikt över såväl vindkraftverk som industriområden.

Nej, det här är alltså inte Stockholms innerstad utan det är alltså servicefria Rönnäng på Tjörn. Dessutom gör bostadsområdet att rönnängsbornas sista möjlighet att lasta båtar med tillgång till lastbil försvinner, vilket snabbt och enkelt punkterar möjligheter för kustnära näringsverksamhet i området. Återstår att se om Astrid Lindgren-syndromet slår till och alla industrier i Rönnäng får stänga ner till följd av bostadsområdet. Om nu någon vill betala över 50 000:- per kvadratmeter för ett boende där. Och hur var det nu med tillgången på vatten i kranarna på ett överexploaterat Tjörn?

Återstår att se vem som torskar dit? Exploatören, köparna, kommunen eller exploatörens finansiär? Eller samtliga fyra?

Samtidigt kan vi i norska DN läsa om hur norrmän upptäckt att det är billigt att köpa en bostad i hålan Trollhättan och ha som "hytte", dvs sommarstuga. Eller billigt och billigt, billigare än Norge tydligen. Vem vill liksom inte äga ett sunkigt radhus från 60-talet i Trollhättan som semesterbostad?

En av mina läsare har för övrigt startat en Göteborgsfokuserad blogg med titeln Bobubla där h*n bland annat drar fram en del anekdotiska exempel på mäklarnas smygsänkningar av objekt genom en kombination av Google-Fu och Hemnetonani (sorry, men kunde inte hålla mig från den termen, iaf att scrolla upp-ner-upp-ner på Hemnets websajt). Exempel på objekt är en sänkning från 9.3 MSEK till 6.9 MSEK för ett objekt i gräddhyllan Kungsbacka eller en riktig gräddhylla på 327 kvadratmeter i havsnära Lerkil i samma kommun från 7.2 MSEK till 4.995 MSEK.

Men jämfört med avsides Rönnäng så framstår 5 MSEK för 327 kvadratmeter i Göteborgsnärmare Lerkil som ett fynd.

Bloggen Bobubbla tillagd på bevakningslistan nederst på sidan.

I övrigt rekommenderas den här härliga filmen med SBAB:s struts Pousette.

Citat: "Öhhh". Ett tips till Pousette. När man försöker använda hjärnan är det bättre att stänga av munnen och vara tyst under tiden istället för att säga "Öhhh". Det är irriterande nog med snurrande färgskivor (Mac OSX) eller timglas (Windows?), det behövs inga "processing-ikoner" hos föreläsare. Det blir direkt plågsamt (och inte lite humoristiskt) med flera "öhhh" per mening. Får se om ni kan hålla er för skratt.

Bostadsbubblan måste förnekas av Pousette. Humor är som bäst när den är oavsiktlig. Det är helt normalt att betala 53 000:- per kvadratmeter för översvämningspotential i Rönnäng samtidigt som det faktiskt är möjligt att bygga hus för under 1 MSEK eller <10 000:- per kvadratmeter, inklusive bottenplatta (retorisk poäng här, jag känner inte till något om leverantören). Fast då har man inte lagt så mycket pengar på en snygg hemsida.

Bloggrannen Bobubbla ovan påtalar att hustillverkarna Smålandsvillan och LB Hus varslar. Beställningarna på nybyggen faller nu i spåren av bolånetaket. Priserna har helt enkelt blivit för höga. Kanske är det dags för även de stora hustillverkarna att börja stryka de helkaklade badrummen, spotlightsen i taket och fönsterbrädorna i granit och istället erbjuda något som barnfamiljer har råd med?

Bloggrannen Osunt föreslår att ROT-avdragen enbart skall användas till något vettigt, förslagsvis energieffektiviseringar. Det kanske känns ståndsmässigt att helkakla badrummet, men det ger faktiskt inte samhället något annat än sämre hygien och ökat antal sjuka eller allergiker, då plastmatta är lättare att hålla rent i ett våtutrymme.

Trots att vi i Sverige har negativ realränta, dvs högre inflation än räntan, så skriver idag en mycket förvirrad docent i ekonomiska teorier att Sveriges Riksbank borde föra en lågräntepolitik och att hög inflation är bra inflation. Lägre räntor ger "bättre utveckling med lägre ränta, högre inflation och bättre realekonomi".

Börjar må hända docenten svettas över sina bostadslån tro?

Vi har idag en KPI-ökning, aka "inflation", på 2.9%. En högre inflation än så kallar denna docent alltså för "bättre utveckling". Hur realekonomin (justerat för inflationen) kan bli bättre av ännu högre inflation låter jag vara osagt. Varför inte 100% inflation i så fall, då blir det ju rimligtvis ännu bättre?

Nej, en uthållig och sund ekonomi byggs på sparande och investeringar, inte på lån och konsumtion. Där blev det underkänt, men förstås publicerat hos Bonnier/DN ändå. Om inte docenten själv svettas så gör nog många journalister det...

Stå på er Riksbanken och Ingves, fortsätt höj räntan. Än är den sista bolånetorsken tyvärr inte född men ju förr vi får stopp på vansinnet desto färre riskerar att bli bolånetorskar.

Referat och omdöme från Arena Göteborg-frukosten

Bloggen Kjell Brells World har ett litet referat från min Arena Göteborg-frukost i förra veckan. Några citat:

Recension av Operation Nordvind


Den svenska technothrillergenren ser ut att börja få lite liv igen. Det senaste året har vi sett både en nykomling som Jallai ge ut en bok och den genremästaren Robert Karjel kom med sitt mästerverk De redan döda.

Nu har glädjande nog bloggrannen Kaj Karlsson på eget förlag släppt sin thriller Operation Nordvind, som på ytan handlar om ett omfattande terrorattentat mot Sverige. Men egentligen handlar boken om något helt annat, nämligen Sveriges förhållande till Ryssland och att religös fundamentalistisk terrorism kan vara en täckmantel för att föra en annan sorts krig.

2011-05-01 17:29

När deklarerade du i år?

Veckans undersökning ställer frågan när du deklarerade i år.

Svara som vanligt här ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

The Ryan Doctrine

I sin bok Executive Orders (Presidentens order på svenska) inför Tom Clancy något han kallar för The Ryan Doctrine, nämligen att slå personligen mot den högst ansvariga för ett angrepp. Tanken är väl att om ledaren för ett angrepp mot t ex USA ovillkorligen dödas om och om igen så kommer inte någon annan vilja ta över ledarmanteln.

Verkligheten är förstås lite annorlunda, då det sällan är en enda person som allting står och faller med. Däremot står och faller antagligen Khadaffi-regimen just med Khadaffi, som nu påstås överlevt ännu ett angrepp mot honom personligen. Som många av oss minns skedde ett sådant (påstått) angrepp redan 1986, då en adoptivdotter till honom sägs ha dödats i anfallet. Och Den Store Ledaren undkom förstås.

NATO påstår sig angripit en ledningscentral vilket ledde till att en av de söner som skadades 1986 men överlevde dödades tillsammans med några barnbarn till Khadaffi. Khadaffi själv med fru påstås kommit undan oskadade.

Min första reaktion är att Khadaffis oskadade undanflykt bara är en del av regimens propagandamytbildning kring Den Osårbare Store Ledaren. Möjligt att det var så redan 1986, dvs att han inte var i närheten att dödas. Vi pratar här om en mkt brutal diktator och det är inte ens omöjligt att han är beredd att göra lite damoffer i sin familj för att få sympatier, och t ex stationerar ut familjen vid måltavlor. Det är förstås väldigt konspiratoriskt, och behöver inte alls vara så. Har man ingen respekt för sin egen befolknings liv så behöver man inte heller ha någon respekt för sin egen familjs liv.

Men det finns ingen anledning att inte Den Osårbare Store Ledaren kommer påstås klara sig oskadd fler gånger framöver.

Oavsett så är inte Ryandoktrinen fiktiv, utan försökte tillämpas i Afghanistan mot Usama bin Ladin och till viss del i Irak. Men på bägge de platserna var Den Store Ledaren alldeles för skicklig i att hålla sitt natthärberge hemligt. Det finns ingen anledning att tro att Khadaffi skulle vara sämre på det, och därför tror jag att det är orealistiskt att Khadaffi ens var i närheten av att skadas i NATO:s flyganfall.

Occams rakblad. Om det är omöjligt att tänka sig att någon överlevde, så är den enklaste förklaringen att Khadaffi helt enkelt inte var där.

Jag tillämpar Ryandoktrinen i min bok Midvintermörker, även om det där är Sverige som är mål för doktrinen och inte tillämpare. Har också precis läst färdigt bloggrannen och SSG-utbildade reservofficeren Kaj Karlssons roman Operation Nordvind, där Ryan-doktrinen också tillämpas fast i svensk black ops-regi som respons på ett terrorangrepp. Återkommer med recension av boken i morgon, men den är mkt läsvärd och finns att köpa hos Ord & Bok för 137:-, Adlibris för 149:- eller Bokus för 140:- även om det för tillfället blivit någon bugg om tillfälligt slut, vilket ter sig osannolikt då boken släpptes i fredags. Tillägg: Tydligen har distributören för tillfället problem med sitt IT-system, men Operation Nordvind är alltså inte slutsåld. Än.

Bränsle till försvar och blåljusmyndigheter

Bloggrannen och Sveriges ledande försvarsbloggare Wiseman skriver idag en artikel som diskuterar den framtida bränslefrågan för försvaret och även att framtidens energipolitik påverkar vårt säkerhetspolitiska läge. Det nämns bland annat hur USA genom att installera större solcellsanläggningar på åtminstone en försöksbas i Afghanistan minskade förbrukningen av fossila bränslen på basen med 90%. Detta då man annars kör generatorer på just fossila bränslen. Och att få tusentals liter bränsle till Afghanistans oländiga bergstrakter är inte det lättaste.

Priset på bränslen kommer förstås stiga generellt och med det försvaret och blåljusmyndigheternas (FBLM) kostnader för detta. Kostnaden är dock ett mindre problem i sig, utan problemet är tillgången. Vi vill inte i framtiden sitta i en situation där FBLM via marknadsmekanismen blir utprisade och polisen inte får köpt bränsle på den krympande marknad som peak oil kommer innebära. Polisen kanske kan ta cykel om man bara distribuerar ut små polisstationer överallt igen, men det är svårare att köra folk i ambulans med cykel...

Det väsentliga blir då hur FBLM kan säkra tillgången till sitt dagliga bränslebehov även efter effekterna av peak oil börjar bli allvarliga, antagligen efter 2020. Och till 2030 har antagligen exportmarknaden helt upphört. För de som inte tror att de fd exportländerna kommer prioritera sin egen befolkning så kan vi se på vad som skett i veckan - Ryssland stoppar exporten av bensin då det blivit brist i det egna landet. Nu är det olja vi importerar från Ryssland, inte bensin, men den dagen det blir brist på olja hos vår östra granne, så kan vi vara säkra på att man stoppar oljeexporten också.

Det finns faktiskt enkla lösningar för att se till att FBLM får tillgång till inhemskt bränsle.

Statens egen mark, t ex Sveaskog, eventuellt räcker det med Fortifikationsverkets egna 380 000 hektar mark, varav 100 000 ren skog, kan producera tillräckligt med biomassa per år för att förse våra blåljusmyndigheter och försvaret med sitt dagliga bränsle.

100 000 hektar skog producerar minst 500 000 kubikmeter biomassa om året. Det motsvarar 1 miljard kWh, eller samma energiinnehåll som i ungefär 100 miljoner liter bensin, diesel eller fotogen. (Ja, vid konvertering från biomassa till syntetiska flytande bränslen går en del biomassa förlorad, men mycket av förlusterna går att använda som spillvärme tillbaka till processen eller fjärrvärme/elproduktion.)

Staten kan via eget riskkapital finansiera ett inhemskt bolag som tar fram ett bioraffinaderi som via enkla processer som Fischer-Troph kan ta fram syntetiska biobränslen som syntetisk bensin, syntetisk diesel eller syntetisk flygfotogen ur denna skogsbiomassa. Teknik som både Sydafrika och Hitlertyskland klarade av. En sådan investering kostar några miljarder, och ger oss egen produktion av bränsle till FBLM:s dagliga drift. Även efter peak oil kommer polis, brandkår, ambulanser och försvaret att fortsätta fungera.

På köpet får vi etablerade anläggningar och ett företag som kan sälja motsvarande anläggningar till utlandet. Förutom att denna satsning naturligtvis betalar sig genom att FBLM köper allt bränsle på långsiktigt kontrakt med bioraffinaderiet och FortV och Sveaskog får viss garanterad försäljning av skogens avkastning oavsett den ekonomiska utvecklingen generellt, så kommer det kunna ge exportintäkter i form av att sälja bioraffinaderier utomlands.

Så det är bara att få tummen ur. FBLM kan gå samman och lägga fram detta som ett förslag till regeringen. Allt som krävs är beslut så har vi om några år minst en anläggning på plats.

I händelse av ofred behöver vi fortfarande ett strategiskt lager av fossila bränslen, som har bättre lagringshållbarhet, speciellt råolja, än vad syntetiska biobränslen har. Men det är minst lika viktigt att säkra att FBLM har bränsle till daglig verksamhet även i framtiden.

Så varför gör vi inte något sådant här? Feghet, okunskap och tron att "marknaden löser allt". Plus att EU antagligen sätter käppar i hjulet då något sådant här måste upphandlas inom hela EU och inte får vara en inhemsk svensk affär där vi säkrar upp både biomassan, bioraffinaderiet och konsumtionen. Istället måste FBLM tvingas upphandla sitt bränslebehov på marknaden, även om bioraffinaderiet och biomasseproducenterna naturligtvis skulle fått betalt marknadsmässiga priser för sin produktion.

Möjligheten finns iaf. Att möjligheter går förlorade finns också. För när bränslekrisen väl är här för FBLM så är det för sent att agera. Det tar ett antal år att få något sådant här på plats, kanske 5-10 år.