Cornucopia?

2011-04-30 15:49

Att diskutera peak oil i vardagssituationer

Jag har sedan länge gett upp att diskutera peak oil generellt i vardagliga samtal med personer man träffar till vardags. Tror sist jag gjorde det var någon gång 2002-2003. Men när komplexa samband snabbt motsägs av någon enkel floskelkommentar och man i övrigt blir klassad som ... udda, alternativt att folk säger "jag vill inte höra på det här" och går sin väg, så inser man omöjligheten i ämnet. Är det för känsligt och folk innerst inne inser att våra moderna liv bygger på en omöjlig och ändlig förutsättning, så är det enklaste sättet att förneka att helt enkelt vägra lyssna på det.

Mer om SOS Alarm

I brist på annat denna vackra vårdag så föreslår jag att ni läser bloggrannen Morgonsurs inlägg om SOS Alarm. Bloggaren Tokmoderaten som jobbat ett antal år som operatör hos just SOS Alarm har också fyra inlägg (del 1, del 2, del 3 och del 4), som man bör läsa.

2011-04-29 16:45

Lite bilder

Jag får ibland frågor över hur jag kan hantera att vara vad en del läsare uppfattar som negativ. Nu tycker jag förstås inte att jag är speciellt negativ, men kanske finns det miljöpåverkande omvärldsfaktorer som gör att jag är vid gott mod trots det jag skriver.

När jag sätter mig på min arbetsplats i biblioteket på morgonen och blickar ut genom fönstret är detta vad jag ser.

Inlägg i tillväxtdebatten i GP

I dag har provinsialblaskan Göteborgs-Posten/Stampen på sin webplats publicerat en debattartikel författade av Ulf Jakobsson från Innoveco, David Jonstad från Effekt, Tomas Walch och Jackie Bergman från Bergman Ledning och Utveckling. Och undertecknad. Samtliga är vi anslutna till det tillväxtkritiska nätverket Steg 3.

Ulf har stått för det mesta av arbetet skall jag rakt av medge. Själv är jag som bekant fullt upptagen med att skriva blogginlägg i mängder.

Tyvärr publiceras inte artikeln i pappersversionen av tidningen, även om det finns ett intro där som kanske lockar någon att titta in på hemsidan där den iaf finns att läsa med rubriken Därför fungerar inte den eviga tillväxten.

Uppdaterade bostadspriser och fortsatta smygsänkningar

Jag har uppdaterat min graf över bostadsprisernas utveckling i riket som helhet enligt nedan.

TA: OMXS30

OMXS30 har ligger kvar i sälj/neutral.

I dagscharten ligger både MA5/MA14 och MACD i köp, men veckoklimatet håller tillbaka en köpsignal enligt tradingmodellen. Det var även veckoklimatet som avslutade säljsignalen med att bryta upp till nuvarande sälj/neutral förra veckan.

Vad som också är intressant är att MA50 nu försiktigt vänt upp en liten bit över MA200. Därmed ser vi ut att undvika ett dödskors den här gången. Jag är dock fortsatt skeptisk till börsen både tekniskt och fundamentalt.

2011-04-28 18:21

Fight of the Century!

Det har äntligen kommit en uppföljare från Econostories på den tidigare klassikern Fear the Boom & Bust där Hayek battlar med Keynes. Den nya videon heter Fight of the Century.

Återigen handlar det om den eviga konflikten mellan Keynes och Hayeks teorier.

Håll till godo:

Se även tidigare liveföreställning.

Budgeten har defintivt höjts den här gången, inklusive Ben Bernanke-lookalike och allt.

För er som har svårt att hänga med i texten finns den i skrift hos Econstories.

Lögner och sanningar

Eurogruppens ordförande erkänner att han medvetet ljugit och vill ha stängda möten så insynen i eurogruppens beslutsfattande och samtal mörkas.

Det är ett bra erkännande, som får honom att stiga lite i min aktning. Det betyder att de normalbegåvade politikerna inte nödvändigtvis är så korkade som de framstår. Lite exempel på (förenklade uttalanden) vi sett det senaste året, som nu kan förklaras med att det var medvetna lögner, inte ett utfall av strutsimitation.

Kalendariumuppdateringar: Almedalsveckan och Stockholm

Medan jag ändå var inne på föreläsningar etc med morgonens frukostintervju hos Arena Göteborg, så har jag lagt ut några uppdateringar i mitt kalendarium.

Rapport från Arena Göteborg

Morgonens frukostintervju i regi av Arena Göteborg får väl sägas gått bra. Ett citat från Arena Göteborgs beskrivning "den kanske hittills intressantaste huvudpersonen på Arena Göteborg [...] Ämnena växlade från storpolitik till svenska bostadslån. [...] Allt framfört på ett charmfullt och härligt sätt."

Läs mer hos Arena Göteborg, där det också finns ett foto på mig och alltid professionelle Leif "Loket" Olsson.

Finns även en bild som bloggaren och den rationelle egoisten/objektivisten (se Vem är John Galt?-inlägget) Martin Lindeskog, flera bloggar, se hans Bloggerprofil, tagit från sitt frukostbord.

Nåväl, hittils mest intressanta huvudpersonen hos Arena Göteborg får jag väl ta som ett mkt gott omdöme. Då klår jag tydligen Bert "Skara-Bert" Karlsson, journalisten och författaren Britt-Marie Mattson, fastighetskungen Hans Wallenstam, galenskaparen Claes Ericsson, författaren Viveca Lärn och tragiskt aktuelle Patrick Sjöberg mfl personer som tidigare varit huvudpersoner hos Arena Göteborg.

Vi får väl försöka upprepa detta på något sätt om något annat forum är intresserade.

Fick också sålt nio böcker, vilket innebär att var femte närvarande köpte en bok. Detta var min första direktsignering. Tacksamt att så många hade jämna pengar.

Åhörarna hos Arena Göteborg var en brokig skara. På specialplatserna avsatta för bloggens läsare så hittade man bland annat bloggrannen Begreppsbloggen. I övrigt många intressanta kontakter, inklusive en bankdirektör hos Nordea Göteborg som hade lite funderingar kring bostadsbubblan.

Återkommer med ett riktigt blogginlägg lite senare. Behöver bokföra dagskassan först.

Kan passa på att påminna om utlottningen av två böcker. Det är nu ca 1/50 att vinna en bok via Facebook och 1/9 via Twitter. 2 timmar och 15 minuter kvar innan jag stänger lottningen.

2011-04-27 22:04

Regleringar och certifieringar tröskel för ungdomar och nyföretagande

I vandringen mot allt mindre avkastning på investerat kapital och successivt kollaps för samhället så har arbetsmarknadens olika parter (företag, fack, branschorganisationer, staten mfl) infört allt fler regleringar och certifieringskrav för att få utföra banala sysslor.

Det hela har bitvis i sin iver om säkerhet och annat gjort så att banala arbetssysslor som t ex ta bort färg med en värmepistol kräver ett certifikat för Heta Arbeten, och en brandvakt som också har ett certifikat för Heta Arbeten. Naturligtvis är det viktigt att det inte uppstår bränder, men brandvakt är t ex ett utmärkt ungdomsjobb. Vatten, brandfilt, brandsläckare, larmanordning och uppmärksamhet. Men för att få titta om det börjar brinna vid svetsarbete så måste man alltså ha en certifiering och gått en utbildning anordnad av tredje part.

Det där är bara ett exempel, förstås motiverat av brandsäkerhet, men så fortsätter det i allt fler branscher och yrken. Notera att det alltid finns motiveringar till certifieringskraven som man i moralpanik inte kan säga nej till. Frågan är dock om moralpaniken inte (som vanligt) gör mer skada än nytta?

Sådant här blockerar arbetsmarknaden för ungdomar, både sommarjobb såväl som första riktiga arbete. Som arbetsgivare anställer man naturligtvis hellre någon som redan har certifieringen istället för att lägga pengar på en anställd som kanske inte stannar, och de enda som får jobb är de som alltså redan har certifiering och jobb någon annanstans. Speciellt för sommarjobb blir det direkt olönsamt att bränna pengar på certifieringar.

Det blir även en tröskel för den ungdom som vill starta eget. Det räcker inte att köpa en billig lätt lastbil på Blocket och börja köra med den eller en svets för några tusenlappar och sätta igång. Nej, det behövs förstås diverse utbildningar och certifieringar för att få köra sagda lastbil i yrkesmässig trafik eller för att få svetsa. Skall man köra som yrke så räcker det nämligen inte att veta att rött ljus betyder stopp och att (50) betyder max 50 km/h. Naturligtvis kan man motivera en sådan certifiering med säkerhetsaspekter, men är det farligare att köra en bil bara för att man gör det som yrke?

Staten gör ju sitt bästa, t ex skall lärare nu bli certifierade och det räcker alltså inte längre med en lärarutbildning, speciellt inte om man gjort något annat i något år.

Skall inte tråka ut församlingen med någon lång lista. Andra exempel är att om du skall transportera ett tamdjur längre än 65km måste du gå en utbildning för 15 000:-, och det gäller även den som skickar iväg eller tar emot djuret, så du kan t ex inte köpa en bagge för 1500:- från 66km bort utan att först gå en utbildning (arrangerad av transportfacket) för 15 000:- även om du själv bara skall ta emot djuret.

De enda som tjänar på alla certifieringar, förutom kurshållarna, är de befintliga aktörerna i yrket, dvs fackens medlemmar och befintliga företagare som gör det svårare för speciellt ungdomar att slå sig in och eventuellt pris in sig konkurrenskraftigt innan de själva dragit på sig kostnader via Villa, Volvo och Vovve.

Nu inväntar vi bara att bloggare måste vara certifierade så 99% av alla ofinansierade bloggar får stängas ner då en utbildning och certifiering i bloggeri lämpligen går på 100 000:- när man i regi av Journalistförbundet får lära sig om yttrandefrihet, tryckfrihetsförordningen, upphovsrätt och annat man måste kunna för att inte blogga fel.

Eder än så länge ocertifierade bloggare.

Stora BIGPIS FUKGS-grafen

Det har av och till efterfrågats historisk utveckling över statsskulden som andel av BNP för diverse EU-länder. Det blir lite plottrligt, men nedan finns iaf BIGPIS-länderna, dvs Belgien, Italien, Grekland, Portugal, Irland och Spanien samt FUK, dvs Frankrike och Storbritannien. Slängde även med GS, dvs Tyskland och Sverige också.

På Y-axeln hittar man den årliga förändringen av statsskulden som procentenheter av BNP, och på X-axeln statsskulden som procent av BNP. Årtalen är 1998 - 2010. Klicka på bilden för detaljer.

Vad vi ser är att BIG, Belgien-Italien-Grekland, aldrig varit i närheten av att klara EMU-zonens konvergenskrav även om Belgien kämpade på riktigt bra fram till och med 2007. Delvis arbetade även Italien ner sin skuld någorlunda konsekvent ett tag. Grekland har det hela tiden varit sådär med. Framför allt så har Greklands ekonomi varierat rejält år från år, och det osagt om siffrorna är direkta lögner eller reviderade nu i efterhand.

Måste ändå säga att jag är imponerad av att Belgien tagit sig i kragen så väl som de gjort under 2010, trots avsaknad av regering. Men det är klart, utan regering så kan man inte heller ta några korkade beslut...

Tyskland och Frankrike har kämpat på med att försöka hålla sig ganska exakt runt konvergenskraven, eller snarare en bit utanför dem, men inte mer än att de skall komma undan med det. Med start 2008 och finanskrisen så spårade man förstås ur på allvar.

Storbritannien låg till skillnad mot Tyskland och Frankrike inom konvergenskraven under en lång period men med finanskrisen 2008 så omintetgjordes det snabbt.

Portugal låg inom konvergenskraven och fick även mycket av våra svenska skattepengar, och skattepengar från andra nettobetalare till EU östa över sig, men har i stort sett varit i en negativ trend åtminstone sedan millenieskiftet.

Spanien kämpade på riktigt bra fram till finanskrisen som snabbt återställde 10 års skuldreducering. Sedelärande för svensk del när vi framöver drabbas av en sprucken privat svensk skuldbubbla och medföljande inhemsk finanskris.

Irland minskade sin statsskuld kraftigt under den keltiska tigerekonomins år, men med finanskrisen så gick man snabbt upp till en dubbel så stor statsskuld som man startade med i grafen år 1998. Också sedelärande för svensk del.

Skall man sammanfatta BIGPIS-länderna så har alltså BIG hela tiden haft stora skulder, medan PIS snabbt har halkat nedför som resultat av finanskrisen.

Sverige har generellt jobbat på bra, men så blev det inte heller så mycket finanskris för svensk del efter att vi förhindrat baltstaterna att gå omkull.

Poängen generellt är att det tar många år att arbeta ner en skuld, men det går snabbt att bygga upp den igen. Just därför är det viktigt att vi ständigt jobbar på att minska statsskulden, för när det väl skiter sig så skiter det sig väldigt snabbt. Och även länder som haft en mycket bra utveckling, som Portugal och Irland kan snabbt drabbas av försämringar.

Vi får se hur många år det dröjer till Sverige hamnar uppe i den rödaktiga zonen. Allt som krävs är väl ett regimskifte eller en ny finanskris. Sedan skall bankerna räddas, IMF kommer in och tvingar på oss nedskärningar i välfärdssystemen för att betala bankdirektörernas räddade bonusar osv.

EU:s och BIGPIS-ländernas skulder och underskott

Under gårdagen släppte EUSSR:s byrå för statistisk manipulation, Eurostat, siffror över statsskulder och underskott. Bloggrannen Flute passade på att ta fram en bunt grafer. Själv har jag nu uppdaterat min tidigare graf, och det ser inte riktigt lika illa ut för alla EU-länder längre.

FI: Människor skall inte vara anonyma när de köper varor eller tjänster

Som ni inte missat så förbjuder Finansinspektionen att man skall kunna köpa kollektivtrafikbiljetter med oregistrerade anonyma kontantkort. Det är ett stort problem att [t-ordet] finansierar sin verksamhet genom att åka kollektivt fram och tillbaka, och det är ju välkänt med alla som står på Plattan och langar kontantkort för att tvätta pengar.

"Asså, skall du ha ett riktigt hett Tele-2? Inte? Jag kan fixa dig en Telia, billigt mannen, bara femti spänn!"

2011-04-26 16:20

Guld för 300kkr stulet ur bankfack - polisen avskrev omedelbart ärendet

Via bloggaren Viktualiebrodern blir vi uppmärksammade på en artikel hos Stampen/VLT om en stöld av 1.5 kg 18-karats guld ur ett bankfack.

Banken ifråga är Swedbank i Bäckby/Västerås.

Vinn nya upplagan av Midvintermörker via Facebook eller Twitter #Midvintermörker

Finanskrisen 2015 enligt Oliver Wyman


Managementkonsultbolaget Oliver Wyman har kommit med en liten rapport och scenario om den kommande finanskrisen år 2015. Rapporten heter "The Financial Crisis of 2015: An Avoidable History" och finns att läsa som PDF.

Vad skiljer Syrien och Libyen?

I Syrien slaktar regimen sin protesterande civilbefolkning rätt fritt just nu. Möjligen att man undviker att likt Libyen sätta in flyg och helikoptrar, men annars finns det ingen återhållsamhet alls. Stridsvagnar mot civila, hundratals döda etc.

Nu tog det visserligen upp till en månad innan FN:s säkerhetsråd fick nog i fallet Libyen och godkände ett ingripande, rätt eller fel.

Så varför får Syrien hållas? Svaret stavas förstås olja.

2011-04-25 19:21

Framtiden 2012-2020 enligt Google-Fu

Den överlägsna seriestrippen XKCD har tagit reda på framtiden via Google-Fu. Detta är förstås rysligt intressant att göra även för Sverige. Pga tidsbrist så nöjer jag mig med åren 2012-2020 för tillfället, medan XKCD förstås körde fram till år 2101. Lugn och fin nu. Slänger med år 2050 som teaser.

Så vad säger Google om vår framtid?

Happy trading i silver

Bloggrannen Musik @ Centrifugen påtalar om att priset på papperssilver slaktades idag, men enligt sann BTFD så har redan ungefär halva raset återhämtat sig.

Utbildningsbubblan

Mediokra Bonnier/DI har skrivit ett litet referat av en referatartikel hos The Economist, som bland annat handlar om att PayPal-grundaren Peter Thiel anser att amerikansk högre utbildning är en bubbla. Förslagsvis läser man artikeln hos The Economist istället för att uppmuntra Bonnier att inte lägga ner DI.

2011-04-24 17:45

Fracking hell

Fossilgaslobbyn, ledd av Sydkraft E.On, som vill göra Sverige beroende av i förlängningen rysk fossilgas har nu vunnit en stor seger när det svenska fossilgasnätet skall byggas ut.

Ett sätt att utvinna fossilgas på, som går starkt framåt i takt med att konventionell gas sinar, är från sk skiffergas (eng shale gas), något som t ex får tunneln genom Hallandsåsen att framstå som ett miljöprojekt vad gäller skador på grundvatten och miljö.

Vad har du för bostad?

Veckans undersökning ställer helt enkelt frågan vad du har för bostad. Jag har säkert missat något alternativ, men svara som vanligt här ute till höger.

Jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Irrationell mångfald eller rationell enfald?

Nu skall vi prata mångkultur.

Nej, inte invandring. Utan biologisk mångfald i jordbruket. Så sorry, alla haverister som tror att frånvaron av att diskutera något är en åsikt.

Tänkte illustrera det hela med två enkla foton. Den ena från en betesäng i vårt ena utskifte, den andra 10m längre bort hos grannens betesäng. Fram till 1937 var det rent av samma fastighet och den ena ängsmarken är bara en förlängning av den andra.

Saudi-Arabien kan inte öka produktionen

Via The Oil Drum får vi bekräftat att Saudi-Arabien vara snackade när de sa att de hade reservkapacitet att ersätta den oljeproduktion som föll bort pga inbördeskriget i Libyen. Saudi-Arabien ökade sin produktion något innan inbördeskriget bröt ut, men ingenting i reaktion på själva konflikten. Se nedanstående graf från TOD:

Värt att notera är att Saudi-Arabien inte ens klara av att öka sin produktion tillbaka till tidigare värden från så sent som 2008. Ovanpå det så har landets inhemska konsumtion ökat än mer, så tittar man på den relevanta oljeexporten så är den nu ännu lägre. Libyens oljeexport föll med ca 1 000 000 fat olja per dag. Saudi-Arabien ökade samtidigt med ca 100 000 fat olja. Så var det med den saken.

Bluffen är nu synad. Det finns ingen reservkapacitet, utan det är bara trams från Saudi-Arabiens sida. Som jag konstaterat tidigare måste de säga att de har reservkapacitet för att täcka upp all världens möjliga problem för att inte USA:s skyddande hand i bl a FN:s säkerhetsråd skall tas bort från den stenhårda totalitära diktaturen i Saudi-Arabien.

Den globala oljeexporten peakade redan 2005, sedan dess måste världens importländer slåss om allt mindre tillgänglig exportolja.

Vi ser även facit i oljepriset och priset för dieseln och bensinen vid pumpen.

Kjell Aleklett har benådats att få skriva en debattartikel om peak oil hos Schibsted/SvD och konstaterar att politikerna har varit helt ointresserade av frågan och att han själv (och vi andra) har haft helt rätt i prognoser kring peak oil.

Aleklett påpekar att trots att politiker påstår att Sverige minskat sitt oljeboerende så har vi ökat oljeberoende transporter med 83% och han glömmer att påtala att vi idag även importerar stora mängder varor som förbrukat olja utomlands. Sverige är om man räknar in importen av färdigföräldade varor mer oljeberoende än någonsin och bara en normalbegåvning tittar enbart på importen av oförädlad råolja och slår sig för bröstet över minskat oljeberoende.

Nu kommer antagligen Alekletts artikel falla för döva öron hos makthavare. Det är upp till individerna att göra nödvändiga anpassningar och förberedelser inför det som komma skall. Vissa saker saknar politiker mod och kompetens för att ta tag i.

För det finns inte ens någon reservkapacitet för att hantera så lite oljeproduktionsbortfall som från Libyen. Bluffen är synad, korten är på bordet. Peak oil är här och problemen har inte ens börjat på allvar än.

2011-04-23 21:43

SOS Alarm-moralpaniken - glöm inte skogen för alla träden

Det är förstås djupt tragiskt med fallet Emil som dog pga en enskild SOS-operatörs (in)kompetens eller dagsform. Ansvar skall naturligtvis utkrävas, och personen har tydligen fått sparken. Polisanmälan är gjord etc.

Det finns inga vinnare i en sådan här situation. Det är bara tragiskt på alla plan.

En del försöker plocka politiska poänger på en ung mans död.

DN har en lista med fall som upplever att de inte fått rätt behandling av SOS Alarm eller ambulanspersonal.

Men glöm nu inte skogen för alla träden. Det går alltid, oavsett vilken regim som sitter i makten i regeringen eller i berörda landsting, att hitta någon som blivit felaktigt bemött. Men existensen av dessa felaktigheter innebär inte att incidenterna är i majoritet. Kanske blir en majoritet av nödlidande felaktigt bemötta, vad vet jag? När man är i en kritisk och utsatt situation så är det nog svårt att få 100% perfekt service, det ligger i akutsjukvårdens själva själ. Akut.

Glöm inte att det finns 10 000-tals personer som fått ett korrekt bemötande genom hela kedjan.

De senaste åren har jag (Västra Götalandsregionen) två gånger tillkallat ambulans. I det ena fallet var det ett samtal till sjukvårdsupplysningen, där sjukvårdsupplysningen själva eskalerade samtalet till att det behövdes ambulans, fort. I det andra fallet var det ett samtal till 112 där det var min bedömning att det behövdes ambulans omgående och att situationen inte gick att hantera på annat sätt. Operatören på SOS Alarm 112 drog samma slutsats, men samtalet kopplades till en andra operatör som efter tio sekunder bekräftade beslutet efter upprepad beskrivning och skickade ambulans. Det fanns vad jag vet inte heller något att anmärka på ambulanspersonalens agerande eller kompetens.

Kanske är mina goda erfarenheter av SOS Alarm 112 och ambulanspersonal ett undantag. Jag vet inte. Men jag drar öronen åt mig när moralpaniken får folk att sluta sina led och aggressivt vända sig mot en grupp människor som antagligen generellt gör sitt bästa för att hjälpa nödlidande under hela sin arbetstid. Men alla i kedjan är människor, och har bra och dåliga dagar med varierande arbetsprestationer.

Naturligtvis får inte en dålig dag leda till oskyldiga personers lidande eller i fallet Emil rent av deras död, då har det gått för långt och det bör hanteras juridiskt, men även anställda inom ambulans och SOS Alarm 112 är människor. Precis som du och jag. Alltså tyvärr med fel och brister. Glöm aldrig det. Tyvärr är det först när man är nödlidande som man upptäcker att även inom larm- och räddningstjänst så är det människor som jobbar, inte Stålmannen.

Den som är utan skuld kastar första stenen.

Morgonpasset i P3: Beavis & Butthead does public service

Kvaliteten på språket i P3 har som bekant ökat kraftig sedan Hanna "jävlar" Fahl slutade på P3 för att istället lära redaktionen på DN att svära. Numer går det att lyssna på P3 Populär även med barn närvarande.

Men kampen går vidare. Det finns fortfarande bastioner av kanske inte svordomar så åtminstone könsord i mängder kvar hos P3.

2011-04-22 16:48

Hur var det nu med den vite mannens flykt?

Ni kommer förstås ihåg begreppet den vite mannens flykt (eng white flight), som ursäkt för att köpa hopplöst övervärderade bostäder i bostadsbubblan och sträva efter en bolånetorsksituation man aldrig kan ta sig ur. Allt för att slippa familjerna Kretin och Pletin som bor i Förorten.

Finns rent av en uppsjö av den här bloggens läsare som erkänner att de skiter i om de blir sittande med mångmiljonlån, bara de slipper Kretin och Pletin.

Svenska krigsflygbaser

I det gamla Bas 90-systemet hade Sverige dussintalet med krigsflygbaser, alla med minst en huvudbana och flera kortbanor i reserv på olika vägar i närområdet. En basbataljon skulle stå för allt på marken, och om jag minns rätt hade vi 19st basbataljoner i systemet som bäst, vilket talar för 19 st krigsflygbaser.

Principen var utspridning, där både flygplan och banor spreds ut över ett större område som skydd mot fientlig attack. Med dagens publika satellitteknik så kan man dock förmoda att varenda klargöringsficka redan fanns inprickad på kartor hos den lede fi, även om man förstås inte kan veta om det står något flygplan där. Det finns en talande karta från Sovjetunionen på Aeroseum i Säves avhemligade berghangarer, där en skånsk krigsflygbas som inte finns på svenska kartor är inritad, inklusive alla byggnader och klargöringsfickor (ibland kallade framom och bakom, för jakt- respektive attackflyg, där fram respektive bak antyder avståndet till själv startbanan. Jaktflyg behövde kunna starta snabbare.).

Vi har i Sverige i princip bara kvar två krigsflygplatser enligt Bas 90-systemet. Hagshult i Småland och Vidsel vid Arvidsjaur. F 21 i Luleå och F 17 i Kallinge är väl inte primärt tänkta att fungera som krigsflygbaser. Nu när försvaret åtminstone skall behålla Ärna-fältet, med sina berghangarer utanför Uppsala, får man väl hoppas att den också skulle agera krigsflygbas även om det saknas någon basbataljon för ändamålet.

2011-04-21 21:03

Makrofjanten bekräftar dödskors som strategi

Bloggrannen Makrofjanten har för att roa sig på skärtorsdagen lämpligen utvärderat MA50/MA200-dödskors som långsiktig tradingstrategi.

Själv har jag tidigare gjort utvärderingar för S&P-500 tillbaka till år 2000 och OMXS30 tillbaka till år 2006.

Makrofjanten vill inte vara sämre.

Han har utvärderat strategin tillbaka till 1989 för amerikanska S&P-500, tyska DAX och franska CAC-40 och instämmer i min slutsats: Agera på dödskors.

Nu skiljer sig makrofjantens strategi något mot min all in, all out och han går bara likvid till 50%. Men det är läsvärt ändå.

Naturligtvis säger inte historien något om framtiden, och om alla tror på dödskors blir de en självuppfyllande profetia. Men vad gör man inte för att få objektiva bedömningsgrunder för när man skall fly börsen?

Jordinflation

OK, OK, prisökningar är inte inflation, men de senaste två åren har priserna på de där 50-literssäckarna jord och gödsel man kan köpa här och var stigit rejält i pris. (Inflation är ökningen av volymen och omsättningstakten på pengar och krediter, som tar sig uttryck i en ökning av en kombination av priset på varor, tjänster och tillgångar som t ex bostäder, aktier eller råvaror.)

Nej, vi köper inte gödsel utan använder eget stallgödsel, som i odlingsbänkarna blandas med förra årets jord, eller myllas ner i frilandsodlingarna. Men jag lyxar till det lite med ett tunt lager av sk planteringsjord överst i odlingsbänkar och drivbänkar för att undvika direkt kontakt med fårstallgödslet, och till sådant blir det 50-literssäckar.

Så länge jag kan minnas har man kunnat köpa fyra säckar jord/gödsel/barkmull/täckbark för 100:- SEK (25:- styck), medan de normalt kostade kanske 29:- styck. 2009 föll rent av priserna och jag minns att jag lastade släpkärran full efter en vedleverans när Särö Garden Center (lite krystat namn, då den snarare ligger i Vallda än Särö, men gräddhyllenamnet låter ju fint) sålde fem säckar för 100:-.

Men 2010 så var det slut med det där. Nu blev det fyra säckar för 120:- (30:- styck), rent av 49:- per säck i enstaka exemplar. Och i år verkar priserna vara tre säckar för hundra, dvs 33:- styck.

Prisutvecklingen i "bulkpris" på 50-liters säckar jord.

2008: 25:-
2009: 20:- (prisdeflation på 20%)
2010: 30:- (prisinflation på 50%)
2011: 33:- (prisinflation på 10%)


Låter det vara osagt vad det här beror på, men dyrare har det iaf blivit. Rejält. Kanske är det bara i Göteborgsområdet, men jag tvivlar.

Enda stället med gamla goda priser jag hittat råkar vara för mig närliggande bygg- och järnhandeln Sätila Bygg, som fortfarande säljer fyra säckar för 100:-, utom av specialsort som kostar typ 45:- styck. Dessutom rationellt och enkelt att lasta direkt in i bilen eller upp på släpkärran. Möjligt att rationell hantering där pallarna med jord lastas av direkt från lastbilen till där de skall stå kan hålla viss prispress, men det är knappast någon annan än lokalbefolkningen som har glädje av det. Få som råkar ha vägarna förbi.

JAK som alternativ till nuvarande banksystem

Den medlemsdrivna alternativa banken JAK erbjuder sk räntefria lån, vilket uppmärksammas av Schibsted/Aftonbladet (en referens till inspirationen för artikeln, vilket vi bloggare brukar kosta på oss).

Pensionssparande: Amortera eller spara?

Den eviga frågan om pensionsparande är alltid intressant. Kärnfrågan här är om man skall amortera eller om man skall pensionsspara. Banken säger förstås att man skall pensionsspara, eftersom säljaren på banken vill dra in dubbelt med pengar. Först ränta på det amorteringsfria eller lågamorterade lånet, och sedan förvaltningsavgift på pensionssparandet.

Men frågan är vad som är bäst. Svaret beror på hur mycket man vill spara, vad man inbillar sig få för avkastning och vilken tidshorisont som gäller.

Marknadskommentar - börs, dollar och guld

Utan att titta på vad talking heads hittar på för berättelser om varför börserna steg mycket bra under gårdagen, så kan man konstatera att amerikanska börsindex bara stiger för att dollarn faller. S&P-500 nedan tillsammans med dollarindex i blå staplar.

Börsindex steg med 1.35% och dollarindex föll med 0.88% under gårdagen och fortsätter för övrigt att falla nu på morgonen. Räknar man även in morgonens fall i dollarindex så är nedgången i dollarn 1.2% vilket nästan helt tar ut gårdagens börsuppgång.

Senfärdigt om bankfack av Bonnier/DI

Bonniers sk ekonomiblaska DI skriver idag online om förbudet mot kontanter i bankfack. Idag är det den 21:e april.

Jag skrev om det den 5:e april, på ett läsartips. Skillnaden mot Dagens Industri är att jag skrivit spaltmeter om det utan att behöva ha en ekonomijournalistlön på 30 000+ kronor i månaden. Och jag skrev först.

Övriga inlägg i frågan är t ex fotobeviset när folk inte trodde att detta var sant eller SEB:s replik i frågan där för övrigt presstalesmannen säger exakt samma sak som till DI.

Sedan har vi utredningen om alternativen och vad som omfattas av hemförsäkringen, både när det gäller investeringsädelmetaller och kontanter (Trygg-Hansa och If).

Innan "proffsen" på Dagens Industri ens vaknat nog för att kopiera och skriva sin artikel hann vi även köra en enkät här på bloggen om vad läsarna har i sina bankfack. Inte är det kontanter som dominerar.

14% av de läsare som försökt öppna bankfack har någon gång blivit nekade detta framgår också.

Så varför läser någon egentligen Dagens Industri? Det enda som framkommer är att övriga storbanker, förutom SEB, vacklar lite och inte är säkra på om de nu skall införa de regler de kommit överens om för befintliga kunder.

Dagens Industri (såväl som Bonnier själva) läser förstås den här bloggen, se ovan för tidpunkten för de första artiklarna om SEB:s kontantförbud i bankfack. Det finns en överenskommelse inom den inavlade gammelmediasfären, där journalisterna hoppar mellan tidningarna och att vara presstalesmän eller författare eller förläggare, att aldrig referera till oberoende media som bloggar när gammelmedia snor uppslag. Nu kommer "nyheten" om kontantförbudet kanske landa på TT eller i andra tidningar och då kommer det refereras till "Dagens Industri skriver".

Men gammel kan aldrig erkänna att bloggar och andra snabbare kanaler springer cirklar runt dem och refererar därför aldrig dit. Det vore nämligen att medge att de själva är irrelevanta.

Journalist i det här fallet är Karin Grundberg. Får se hur många artiklar hon lyckas prestera med sin heltidslön på en dag. Japp, gammelmedia är en löjlig term. Men med nyheter som är flera veckor gamla så är tilltalet korrekt. Vill läsare kommentera på DI att "det där var ju inget nytt, bloggen Cornucopia? skrev om det för mer än två veckor sedan, vill inte betala för gamla nyheter, tack", så får ni gärna göra det.

Jag tycker att seriösa bloggare borde sluta sig samman i någon form och kräva att bli refererade till när gammelmedia snor nyheter. För övrigt så handlar det alltså om ett läsartips. Även om jag skrev om det först, så var det någon annan som hittade det.

2011-04-20 19:16

Midvintermörker för 159:- hos Ord & Bok

Gotländska onlinebokhandeln Ord & Bok har nu prissänkt första upplagan av Midvintermörker till endast 159:- och har omgående leverans av de kvarvarande exemplaren.

Ett utmärkt tillfälle att få tag på boken till ett mkt bra pris och utan väntetid. Och dessutom stödja en småföretagare istället för någon av de stora jättarna.

Jag själv eller någon närstående till mig har inte fått någon som helst ersättning för att skriva detta inlägg.

Göra rätt men torska dit?

Ni kommer kanske ihåg att pseudokändisen Alex Schulman efter att ha blivit kallad "Generation Lost" på en herrmiddag fick insikt om bostadsbubblan och sålde sin lägenhet. Antagligen med väldigt god timing med tanke på att det var i höstas.

Det är få förunnat att göra rätt med rätt timing. Det är ännu färre som sedan inte ångrar sig och torskar dit.

För nu verkar det som Alex skall köpa hus.

Problemet är inte att göra rätt. Problemet är att sedan ha uthållighet och psyke nog att hålla ut efter sin övertygelse utan påtryckningar utifrån.

Jag kan dra upp mitt kära exempel på att jag själv kom till insikt om IT-bubblan och sålde alla aktier och aktierfonder, alla, den 3:e mars år 2000. Prickade tydligen ganska exakt toppen på börsen. Ren tur förstås. Problemet var bara att jag var lite yngre och lite grönare på den tiden, så framåt april köpte jag tillbaka mig in på börsen och följde med resan ner ändå. Så insikten den 3:e mars gav mig bara en fet reavinstskatt som sedan skulle betalas med kraftigt slaktade tillgångar år 2001. Som tur var hade jag åtminstone diversifierat ut mig lite till t ex guld och Riddarhyttan, så helt utblottad blev jag inte även om det handlade om kanske en slakt på 75% efter skatten var betald. Det är häftigt att betala skatt!

Så att få insikt är relativt enkelt. Det svåra är bara att inte börja tvivla på sig själv och sitt beslutsunderlag, ändra sig och torska dit ändå.

Lite lär man sig på sina misstag. Under 2006 sålde jag av det mesta och realiserade vinsten på riktigt, dvs plockade bort pengarna från marknaden och gjorde något realt med dem. Förvandlade siffror på en skärm till riktig egendom. Det gav förstås en saftig skatteinbetalning det med.

Idag höjde Riksbanken som väntat sin reporänta. Samtidigt finns det allt fler tecken på att bostadsmarknaden toppat, vilket bloggrannen Flute skriver om. Bolånetak, bolånetorsk och höjda räntor gör sitt. Nu hjälper inte längre några tidigare stimulansåtgärder som slopad fastighetsskatt.

Återstår bara att se när alla svenskar likt irländarna skall hosta upp pengar och försämrad välfärd för att rädda bankernas lönsamhet och bonusar i spåren av en kraschad bostadsmarknad. Skall vi tro på Carmen/Rogoff så dröjer det kanske två år.

Flute frågar sig vilka 2600 personer i Stockholmsområdet det är som ökat sin belåning på bostaden med 3 MSEK eller mer utan att bytt bostad de senaste åren. Iofs bara en bråkdel av de 12% som ökat sina bostadslån för att konsumera sig lyckliga, men kom igen nu va! Tre miljoner? Om ni så lyxrenoverar med bladguld på alla ytor kan man inte komma upp i de summorna.

Ledtråd: Din bostad är inte en konsumtionsautomat, även om du tycker att lånta fjädrar är fina. BLT. Bolånetorsk.

Undantagslagar på gång i Sverige?

Den svenska krishanteringen lämnar som bekant en del att önska. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap är återigen kritisk mot svenska kommuner och länsstyrelsers krishanteringsförmåga i en ny rapport vid namn Uppföljning av samhällets krisberedskapsförmåga 2010.

Rapporten fokuserar för övrigt på tre scenarion; pandemi, angrepp mot transporter av farligt gods och isstorm. Det har skett en viss förbättring sedan senaste uppföljningen, men alla tidigare problem kvarstår. Dit räknas brist på uthållighet i ledningsfunktioner, sårbarhet inom dricksvatten- och elförsörjning mm.

Bloggrannen och författaren Kaj Karlsson, som i dagarna kommer ut med sin roman Operation Nordvind, har tidigare skrivit om ett behov av förändrad krisledningsförmåga i Sverige då det saknas samordnad krisledning inom landet. Istället skall hundratals myndigheter samordna med hundratals myndigheter.

I en blänkare i sitt Twitterflöde skrev Kaj Karlsson igår följande:

"Finns indikationer att regeringskansliet arb. med frågor kring undantagslag och grundlagsändringar vad gäller krisberedskap och -hantering."

Det låter alltså som regeringen har insett problemet och svarar med att fundera på den mest extrema åtgärden. Nämligen att förändra grundlagen så att vi tillåter undantagstillstånd i Sverige. Kort sagt att vid vad som beslutande organ anser vara en kris så åsidosätter man normal lagstiftning och någon tillåts ta över och peka med hela handen.

Från Wikipedia om undantagstillstånd:

"Undantagstillstånd är ett rättsligt tillstånd där vissa normala lagar och rättigheter sätts ur spel och vissa myndigheter får utökade befogenheter. Undantagstillstånd kan antingen ske inom ramen för ett statsskick och dess konstitution, eller i samband med att just statsskicket upphävs (statsvälvning, revolution, etc.). Ett undantagstillstånd förklaras av regeringen och oftast till följd av naturkatastrofer, civila oroligheter, krig eller liknande omständigheter som hotar samhällets struktur eller existens. En vanlig åtgärd vid undantagstillstånd är införande av utegångsförbud. Det är vanligtvis olagligt att ändra undantagslagarna eller konstitutionen så länge undantagstillstånd råder, vid inomkonstitutionella undantagstillstånd. I Sverige finns inte möjligheten att förklara undantagstillstånd generellt, då man ändå kan ändra på lagar och regler som myndighet utan att bli straffad. Däremot kan särskilda förfaranden för lagstiftningsåtgärder användas vid krig eller krigsfara."

Frågan är om vi vill se att våra högst normalbegåvade politiker skall ges möjligheten att i framtid vid godtycklig bedömning utlysa undantagstillstånd i Sverige, vilket t ex kan göra att vi kan få direkt ministerstyre, godtycklig expropriering av privat egendom, indragna fri- och rättigheter etc. Fetstilen ovan är dock intressant, dvs att myndigheter redan idag kan ändra på lagar och regler utan att bli straffade. Ansvar (=straff) är ju okänt i Sverige när det gäller myndigheter. Men vid undantagstillstånd så är det dessutom officiellt sanktionerat och makthavare kan köra över myndighetsgränser.

Nu finns det ingen annan information än Kaj Karlssons blänkare ovan, så exakt utformning och omfattning av svenska undantagslagar återstår att se. Skall man dock ha någon samordnad krisledning så är det antagligen nödvändigt, då det annars inte är möjligt att tvinga myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner att samarbeta och samordna med varandra.

Existensen av grundlagsskyddade undantagslagar betyder förstås inte att man kommer tillämpa dem. Och de kan förhoppningsvis vara begränsade i omfattning. Väsentligt är att det finns någon form av balansering som åtminstone retroaktivt gör att man kan utkräva ansvar av beslutsfattare för övertramp.

Men vad är en kris? Kommer den permanenta energikrisen vi kommer uppleva när konsekvenserna av peak oil blir kännbara räknas som en kris, och skulle Sverige i så fall sättas i permanent undantagstillstånd där normala lagar och regler inte gäller, utan bara centralmaktens knutna näve godtyckligt bestämmer tills vidare?

Låter som en tanke. Men knappast en önskvärd sådan.

Med tanke på alla de skärpta integritets- och frihetsbegränsande lagar som införts de senaste åren genom att skylla på [t-ordet], penningtvätt eller EU, så är undantagslagar bara en logisk fortsättning på rådande utveckling.

I slutändan är det en demokratifråga. Grundlagsändringar kräver förstås att det av folkfårket valda politikerfårket nickar med partipiskorna och godkänner en grundlagsändring. Naturligtvis förutsätter man att undantagslagar kommer styras av en till folket välvillig statsmakt. Men vad händer om t ex populisthögern (sd) eller populistvänstern (v) har avsevärt större inflytande i en framtid där undantagstillstånd införs på förekommen krisanledning?

Man kan tänka sig att ett undantagstillstånd för att undvika förvirring och ryktesspridning begränsar yttrandefriheten, där endast myndighet eller av myndighet godkänd media får sprida information om pågående kris. Samtidigt kan svenska undantagslagar införas med tydliga avgränsningar, t ex att andra grundlagsskyddade rättigheter som yttrandefrihet inte får begränsas ens vid undantagstillstånd, så jag målar fan på väggen ovan.

Men än så länge finns det bara en blänkare på en Twitterrad. Ovanstående är bara undertecknad som sticker iväg i tangentens riktning. Återstår att se om det blir något konkret och hur den grundlagsändringen skall smygas igenom utan mediauppmärksamhet. Grundlagsförändringar brukar smygas igenom utan offentlig debatt.

Ordet är någorlunda fritt nedan. Vi har ju inte ännu ett undantagstillstånd där myndigheterna kanske begränsar fritt informationsflöde.

Den oljeberoende kärnkraften

All energiutvinning idag är i någon form beroende av vår ändliga fossila olja, om inte annat vid konstruktion av kraftverk eller transport av komponenter och reservdelar. Det gäller rent av hela infrastrukturen där drift och underhåll av elnätet förutsätter tillgång till fossila bränslen till de få reparatörernas bilar.

2011-04-19 19:50

Midvintermörker på bibliotek

Biblioteket i Hultsfred har recenserat min bok Midvintermörker på sin blogg. De hade väl inte direkt något negativt att säga annat än att en del stridsscener var för detaljerade. Citat:

"Boken är en spänningsroman i högt tempo där en stor del av behållningen ligger i den ständigt närvarande samhällskritik som är en del av ramverket. Det svenska samhällets resiliens har kraftigt beskurits på senare år, med nedskärningar i försvar, samhällsberedskap och infrastruktur; detta tar författaren fasta på och reflekterar över vilka konsekvenserna av ett militärt anfall på Sverige i dagens läge skulle kunna få. Detaljrikedomen är stor vilket inte endast är av godo; emellanåt placeras huvudpersonerna i baksätet till förmån för detaljerade stridsskildringar, vilket inte alltid leder handlingen framåt.

Midvintermörker borde vara intressant för läsare med ett intresse för samhällsstrukturer, politik, militärt intresserade, eller helt enkelt för läsare med en fäbless för spänningslitteratur."

Det finns vare sig hållbar tillväxt eller hållbar nolltillväxt

Som vanligt dyker det upp argument om att ekonomisk tillväxt är nödvändig för en positiv utveckling och standardhöjning hos världens fattiga, senast nu i Sydsvenskan.

Det är helt korrekt. Skall levnadsstandard och välstånd öka krävs det i praktiken ekonomisk tillväxt, dvs ökat resursutnyttjande i en ändlig värld.

Problemet är att även om man ideologiskt vill se hela världen höja sin levnadsstandard via ekonomisk tillväxt så är det helt enkelt inte möjligt. Det finns nämligen ingen hållbar tillväxt, det finns ingen evig tillväxt i den petriskål som är vårt jordklot. Så oavsett om vi vill att alla skall få det lika bra som oss så går det inte.

Nya TV-format

Nu har vi ju som sagt ingen TV i vanlig bemärkelse, dvs ingen möjlighet att titta på kringkastade program, även om det går att köra SVT Play via Plex på den Mac Mini som används för att spela DVD-skivor eller hyra film online med. Men ibland så kommer man på lite nya TV-serier, sk "format", som man kan sälja på TV-bolagen.

Här följer senaste axplocket av nya format jag har spånat fram. Intresserade produktionsbolag kan höra av sig så kan vi diskutera priset.

Nya prisrekord i silver samt lite tjat

Silverpriset fortsätter att obönhörligen gå vidare mot nya höjder för varje dag som går. Visserligen har man inte nått tidigare ATH i amerikanska dollar från bröderna Hunts dagar runt 1980. Priset i USD per troy ounce nedan faller tillbaka något nu på morgonen.

2011-04-18 20:32

Grekland ställer in betalningarna. Eller omstrukturerar statsskulden som det heter på finspråk.

Inte oväntat, men Grekland går nu med start i juni i konkurs. Fast det heter inte konkurs när det är en stat som går ställer in betalningarna på sina skulder. Det heter omstrukturering av skulderna. Läs gärna mer hos Reuters eller för den delen Schibsted/E24. Det är alltså IMF som säger att Grekland måste omstrukturera sina skulder, då de är ohållbara. Vilket alla som kan räkna redan förstått.

Bojkott av Acer

Många känner kanske till den svenske uppfinnaren Håkan Lans långa turer i diverse domstolar i försök att få ut pengar för sina eventuella patent på bl a färggrafik för datorer. Eftersom han gjorde misstaget att som svensk försöka stämma ett amerikanskt bolag, Gateway, i USA, så avfärdades hela stämningen och Lans blev istället dömd att betala Gateways kostnader.

Patent gäller som bekant bara om det är stora företag som innehar patenten.

Störst skulder amorterar minst

Via TT kan vi läsa en artikel om en undersökning från SEB/Demoskop där det visar sig att ju större skulder desto mindre benägna är man att amortera på sina bostadslån. I landet som helhet amorterar 69% av villaägarna och 57% av bostadsrättsinnehavare på sina skulder för ett snitt på 67%, hur nu det går ihop.

Andra upplaga av Midvintermörker

Skall väl släppa en pressrelease om det här tids nog, men jag får smyga ut det på bloggen så länge.

Har just publicerat en andra upplaga av min bok Midvintermörker. En del tryckfel i förra versionen skall vara korrigerade, och typsnittet är bytt till mer lättläst och mindre, vilket krymper boken till 316 sidor och tar ner vikten under kritiska 500g. Detta sparar en del porto och sänker förhoppningsvis totalpriset för kunden tillsammans med en prissänkning på själva boken.

Den första utgåvan har nu sålt i nästan 800 exemplar.

Guldpriset i SEK per gram vecka 15 april 2011 - inget nytt i vårsolen

I amerikanska dollar ser vi återigen nytt ATH för guldet nu under morgonen på 1488:53 USD per troy ounce.

Inget nytt där alltså.

Stark svensk krona fortsätter att göra att guldet har svårt att ta sig över 300:- SEK per gram.

Orsaken är förstås fortsatt stark krona, och det känns inte sannolikt att kronan plötsligt kommer drabbas av en försvagning just precis nu. Från Riksbankens hemsida:

Svensk KPI, aka "inflationen", fortsätter att dra iväg och därmed är det mycket osannolikt att man slutar höja räntan. Fortsatta räntehöjningar stärker förstås den svenska kronan, även om bankräntorna nu är i princip realt negativa. Eller OK, Swedbank erbjuder 2.94% i ränta när KPI ökar med 2.9% om man låser in pengarna hos banken i ett år. Efter skatt får du 2.058% i ränta att alltså jämföra med de 2.9% som KPI ökar med. Negativ real nettoränta alltså.

Under tiden står alltså guldet stilla. Vi har den fantastiska svenska sitsen att vi har KPI som drar iväg, men inget sätt att skydda sig mot det då guldet står och stampar. Hur är det då med realräntorna? Fem års låst realränta hos Riksgälden är 0.37%, dvs 3.27%. Efter 30% i skatt blir nettoräntan 2.289%, dvs också negativ real nettoränta.

På onsdag skall det komma ett nytt räntebesked från Riksbanken. En höjning på 0.5% är rimlig med tanke på att KPI har stuckit iväg, men det blir väl bara 0.25%. Sedan finns en självförstärkande funktion med räntan och KPI, där boendedelen av KPI stiger med räntan. Men inte fullt ut. Alla svenska förutsätts nämligen både äga en bostad och hyra en annan, iaf KPI-Svensson.

Ser man till proffsens gissningar så ligger de på 2.25% till 2.75% i reporänta till årsskiftet, mot nuvarande 1.5%.

Apropå räntan och med det bostadsbubblan så vill jag tipsa om följande fantastiska objekt på ofri grund till ett kvadratmeterpris på >58 000:- SEK. I Laholm. Ni vet, kommunen söder om Halmstad.

Årsarrende är iofs bara 1200:-. Så mycket för de som påstår att det faktiskt kostar så här mycket att bygga nytt och att det inte alls är någon bubbla i huspriser. Det här var alltså inte Stockholm, men det är iofs sjönära läge.

2011-04-17 20:17

Varför går det inte att föra seriös vargdebatt på Internet?

Av någon eller för den delen en handfull anledningar går det inte att föra någon form av seriös vargdebatt på Internet, eller ens via tidningarnas debattsidor. Underligt nog är vargfrågan extremt infekterad. Skulle våga påstå att det är lättare att föra en debatt om invandringen än om vargen. (Detta angående den aktuella och bekräftade vargattacken mot en barnfamilj.)

Vissa debatter kanske helt enkelt inte fungerar om man inte sitter öga mot öga med varandra och ser varandra som människor?

Hur länge har du läst bloggen Cornucopia?

Veckans undersökning handlar om hur länge du har läst den här bloggen.

Svara som vanligt här ute till höger. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen så ditt svar är helt anonymt för mig.

Ofarlig varg angrep kvinna med barnvagn

Dags att skriva om den fullständigt ofarliga vargen igen tror jag.

Antalet rovdjur är stigande, och med det även antalet bytesdjur fallande. Då diversifierar förstås vargen in mot tätbebyggt område.

2011-04-16 14:59

Den bekanta backspegeln

Det är lite lustigt att se hur en del angriper teknisk analys eller för den delen trading öht som nonsens och inte lönsamt osv, speciellt mer argumentet "bara för att det fungerat historiskt, så behöver det inte fungera framöver". Istället föreslår de att man "alltid skall köpa aktier", "köp på dipparna", "sitt still i båten är alltid lönsamt", "köp H&M och lägg i byrålådan" mfl underliga strategier.

Men de där strategierna baserar sig precis lika mycket på att titta i backspegeln som teknisk analys. Att köpa H&M har varit lönsamt historiskt, men det finns inget som säger att H&M:s framgångssaga kommer fortsätta.

Statligt ingripande leder bara fel

Det är bara att konstatera att det vi sagt hela tiden fortfarande gäller. Statliga ingripanden i enskilda företag eller branscher ger bara olönsamma och dödsdömda verksamheter konstgjord andning. Det gällde den svenska varvsindustrin. Och det gäller Saab.

2011-04-15 14:33

Preliminär säljsignal i OMXS30

Dagen är inte slut än, men preliminärt blev det nu en hård säljsignal i OMXS30.

Livet går vidare

Livet går vidare ute i vårsolen och en ny livscykel tar sin början.

Avanza utvecklas

Sveriges kanske snålaste bank (i positiv bemärkelse), Avanza, byter VD då Niklas Storåkers slutar. Bland kriterierna hos en ny VD så ingår tack och lov kostnadskontroll, så än så länge behöver vi som är Avanzakunder inte börja svettas riktigt än. Med sin mycket blygsamma och försiktiga utlåning så kommer åtminstone Avanza inte vara den första banken som går i konkurs eller måste räddas av staten 2-3 år efter bostadsbubblan spruckit. Speciellt inte som Avanza inte sysslar med bostadslån.

Mäklarvarning

När en marknad har toppat brukar bedragarna avslöjas. Med finanskrisen åkte t ex Madoff dit, även om de stora fula fiskarna i finansbranschen inte bara går fria utan även får statligt finansierade bonusar.

Nu börjar det iaf krypa fram vilken yrkesheder det finns i fastighetsmäklarkåren, vilket man kan läsa om hos Realtid.se. Frågan är om sådant här nu kommer fram därför att marknaden håller på att toppa? Inom den svenska konsthandeln har det iaf blivit tvärstopp, så en bubbla har gått in i väggen.

2011-04-14 15:51

If: Investeringsguldtackor täcks av hemförsäkringen, men inte Krugerrand

En dag efter Trygg-Hansa fick jag idag ett svar från If huruvida investeringsguld och -silver täcks av hemförsäkringen om det förvaras i hemmet.

Avbryter för ett sponsorsmeddelande och chans att vinna en laptop och en resa till London

Vi avbryter ordinarie sändningar för ett meddelande från en sponsor. Se på filmen nedan och få reda på hur man kan få en chans att vinna en laptop (värde ca 8000:-). Varje dag fram till den 5:e juni. Under hela perioden kan även en person vinna en resa till London för två (värde ca 50 000:-).

Och så får jag några ören om ni tittar på filmen nedan för mer information, vilket tar 15 sekunder av er tid.

Vattenkraften ger bara 34% installerad effekt

Från vindkraftsmotståndarna så gnälls det något enorm över att ett vindkraftverk i snitt bara ger mellan 20 och 30% av installerad nominell effekt. Detta tas som ett argument för att vindkraft är förkastligt.

Men det är inte ett relevant argument. Det samma gäller nämligen i princip all energiutvinning.

De små stegens tyranni

I en läsvärd krönika i Affärsvärlden skriver Niklas Ekdal att det sker en ständig anpassning som gör att värstascenarion aldrig inträffar och prognosmakare alltså ständigt har fel. Visst är det (ofta) så, men även Ekdal ägnar sig åt prognosmakande och säger att det t ex inte kommer bli någon brist på olja pga peak oil.

Alla som lägger prognoser vet att de inte kommer bli rätt, eller borde veta detta. Och som jag om och om igen påpekar så kommer utvecklingen främst verka dramatisk när man läser en historiebok om 50 år, medan livet går vidare precis som vanligt för oss som lever mitt i det. En dag i taget.

Men värt att notera är att de negativa prognoserna måste göras för att det alls skall ske någon anpassning. Om man skönmålar allting så kommer inget hända.

Visionsfri Reinfeldtregim

Femte och sjätte jobbskatteavdraget. Sjunde? Åttonde?

2011-04-13 15:35

Trygg-Hansa: Investeringsguld skyddas av hemförsäkringen

Efter påpekande från en läsare som säger sig vara i försäkringsbranschen så kollade jag upp med de stora försäkringsbolagen kring hur det egentligen är med investeringsguld- och investeringssilver som förvaras i hemmet och hemförsäkringens skydd av detta.

Frågan ställdes till Trygg-Hansa, If, Länsförsäkringar och Skandia, men inte Folksam/Rörelsen. Jag vill ställa mina frågor skriftlig och få skriftliga svar, men Folksam/Rörelsen behagar inte ha någon digital kontaktinformation för press och media. Se själva. Skandia påpekade att de sålt sin sakförsäkringsdel till If, men då hade redan Trygg-Hansa varit blixtsnabba på att svara. Något svar från If eller Länsförsäkringar har jag inte fått än.

Är deflationen redan här? Fast mätt i guld?

Många är nu mer eller mindre oroade eller bekymrade över ett deflationsscenario istället för det förväntade hyperinflationsscenariot som utväg ur en ohållbar tillväxt- och finansparadigm. Speciellt efter Nicole Foss seminarievända i Sverige.

Fossilgasbolaget Göteborg Energi fällt av Reklamombudsmannen

Kommer ni ihåg att fossilgasbolaget Göteborg Energi blev anmäld för lögnaktig reklam om miljövänlig fjärrvärme och fälld för detta av Konsumentverket?

Nu har även Reklamombudsmannen fällt Göteborg Energi för påståendena att deras fjärrvärme skulle vara miljövänlig.

Börsmorgon/Japan: Vadå kärnkraftshaveri?

Under gårdagen föll de västerländska börserna, enligt många talking heads pga att kärnkraftshaveriet i Japan hade uppgraderats till Tjernobyl-nivå.

Amerikanska S&P-500 föll trots centralbanken Federal Reserves inpumpande av nytryckta pengar på obligationsmarknaden, som bland annat sker för den sk "wealth effect". Detta skall göra att folk känner sig rika och konsumerar som om det inte finns någon morgondag.

2011-04-12 14:46

Replik från Carl B Hamilton (fp)

Följande kommentar till tidigare inlägg angående folkomröstningen på Island kom från Carl B Hamilton, eller iaf någon med hans registrerade Blogger-profil. Kommentaren skrevs också från Riksdagens Internetanslutning, så man får förmoda att det inte ens är privat då det nyttjat statlig infrastruktur. Skärmdump från Creeper.

Fortsatta sabotage mot infrastrukturen

Regeringen har föreslagit 800 MSEK ytterligare till järnvägarna, som om det skulle göra någon skillnad. Förra veckans stora avbrott berodde på att "han med sabotagebilen" hade kört ner kontaktledningar, liksom han gjorde på två platser när jag åkte hem från Stockholm och försvarsseminariet om Gotland i Riksdagen härom veckan.

Få fast sabotören istället, så sparar ni 800 MSEK.

Istället för bankfack

SEB är inte ensamma om att nu till en början förbjuda kontanter i bankfack. Det är i själva verket så att det är ett gemensamt beslut hos bankkartellen Bankföreningen. SEB var bara först med att anklaga sina bankfackskunder för terrorism. Bla Swedbank har enligt en läsare utlovat att göra det samma inom kort och övriga banker i kartellen kommer följa efter.

Skall man tro på status på läsarenkäten så är det dock ädelmetaller som är vanligast i bankfack. Så för att det inte skall vara jobbigt för försäkringsbolagen, som SEB uttryckte det, så kommer man härnäst rimligtvis även förbjuda lagring av all form av värdeföremål i bankkartellens bankfack.

Nu skall vi först göra klart några saker.

Fortsatt demokratiförakt från EU och folkpartiet

Via läsaren med signatur Professor Pelotard blev jag uppmärksammad på att EU tänker visa ytterligare förakt för Island och demokrati. EU tänker pumpa in den för Island enorma summan 28 miljoner euro för att övertyga islänningarna att de skall gå med EU.

Från Daily Mail:

Hjältarna i Knivsta kämpar vidare

Kommer ni ihåg hjältarna i Knivsta, Fredrik Sjöberg (m) och Boo Östberg (c)?

OMXS30 kvar i neutral - dödskorset kryper närmare

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ligger kvar i teknisk sälj/neutral, då veckoklimatet fortsätter ligga i sälj, men dagsklimatet i köp.

2011-04-11 21:04

Stående ovationer för Vattenfall!

Detta inlägg saknar helt ironi, utan är helt allvarligt.

Mäklarna smygsänker bostadspriser på stagnerad marknad

I nätupplagan av Bonniers sk ekonomitidning DI uttalar sig fyra experter tämligen tvärsäkert om att bostadspriserna nu skall stå stilla och att det därmed inte är någon bostadsbubbla. Kom ihåg att samma typ av experter tidigare sagt att priserna skall fortsätta uppåt och att det inte existerar några problem med bostadsbubblan. Nu skall inte priserna stiga längre (jo, 0-5%), men det existerar fortfarande inga problem.

Köp och sälj fakturor via Fakturabörsen

Ett sätt att öka det egna företaget likviditet kan vara att överlämna sina fakturor till ett sk factoring-bolag, som mot en rätt ansenlig procentsats av fakturabeloppet betalar ditt företag pengar omgående och sedan både tar hand om administrationen och hela risken att kunden inte betalar.

För småföretagare kan det vara extra relevant när det gäller fakturor till stora börsföretag eller stora verkstadsjättar, som mer än gärna använder sina underleverantörer som likviditetsförstärkare. Kort sagt inte betalar förrän efter första påminnelsen, alternativt på sista dagen efter att ha krävt minst 30 dagars betalningstid. Som småföretagare har man inte så mycket att sätta emot.

Med de nya skärpta kapitalteckningskraven för banker inom Basel-avtalen så kommer utlåningen och kreditgivningen till företag bli ännu hårdare framöver, vilket kan sätta en del småföretag på i en problem med likviditet.

Möjlighet att gå på Arena Göteborgs frukost med Cornucopia?

Tillsammans med Arena Göteborg har jag nu ordnat så att ett begränsat antal platser på frukostintervjun med mig den 28:e april kan fyllas av bloggens ordinarie läsare, utan att behöva vara medlem i Arena Göteborg. Intervjuare blir Leif "Loket" Olsson.

Frukosten kostar fortfarande 100:- och som amerikanskt inspirerad organisation så utgår också 150:- SEK i no show-avgift om man anmäler sig men inte kommer och därmed blockerade en plats för någon annan.

Man bokar online och anger medlemsnr 333 för en av de begränsade platserna.

Kvällens arrangemang med Bert "Skara-Bert" Karlsson hos Arena Göteborg är förstås fullbokat. Kan väl påminna om att man arrangerar IT-lunchen för IT-branschfolk nu på onsdag, dit man inte behöver vara medlem i Arena Göteborg för att anmäla sig.

2011-04-10 17:18

Har du blivit nekad att öppna bankfack och vad har du i bankfacket?

Med anledning av SEB:s höga misstanke att alla kunder som har bankfack i själva verket finansierar [t-ordet], så är veckans fråga om du blivit nekad att öppna bankfack? Många läsare säger sig ha blivit nekade bankfack.

Jag lägger ut två undersökningar, den andra handlar om vad du har bankfacket till. Naturligtvis har ni full rätt att vägra svara på detta, även om jag inte kan se vem du är eller var du sitter när du svarar. Välj i så fall bloggarjävel-alternativet. Annars kan man svara via någon anonymiseringstjänst. Flera läsare kör normalt en enkel anonymiseringstjänst som man kommer åt direkt via webläsaren, men mitt minne sviker mig just nu om vad den heter.

Det skall ju nu vara förbjudet att använda bankfack till kontanter. Antagligen blir det förbjudet med andra värdeföremål framöver, det blir ju jobbigt för försäkringsbolagen om man har något som är värt pengar i bankfacket om man skall tro SEB.

Storbritannien och Nederländerna: "Demokrati är en besvikelse"

Insättningsgarantier är av ondo, vilket jag skrivit om många gånger. De är subventioner till bankernas vinster, och gör att fårket accepterar att låna ut pengar till banker till i princip nollränta, vilket i sin tur uppmuntrar en lång rad felaktigheter i finanssystemen och leder till obalanser.

Lite vårbilder

Eftersom det är söndag och fantastiskt vårväder med åtta plusgrader redan vid 8-tiden på morgonen så får det bli lite bilder nu på morgonkvisten.

Vi börjar med vad vinden tyvärr skördade i höstas.

2011-04-09 18:00

Smärtsamt att minska USA:s underskott med 0.2% av BNP

Frågan är om USA är en fars, en parodi eller bara en cirkus.

Bråket om USA:s statsbudget, som officiellt förväntas gå back 1 600 miljarder USD under 2011 handlade om 35-40 miljarder USD i nedskärningar. De slutade på 38.5 miljarder i nedskärningar. Från ca 10.2% av BNP i underskott så går man till 10% av BNP i underskott.

President Obama kallar detta för "smärtsamma nedskärningar". Undrar vad 1 600 miljarder USD i nedskärningar skulle kallas? Att bara ha ett officiellt förväntat underskott på 10% av BNP istället för 10.2% kallar Obama för "att börja leva inom våra tillgångar". Lustigt nog finns det antagligen de som tror på Obamarama när han säger så.

Är det någon som tror att USA någonsin kan få sin budget i balans när man inte ens kan komma överens om underskott motsvarande 0.2% av BNP? Hur skall man kunna skära ner resterande 10%? Dessutom är det inte osannolikt att det verkliga underskottet landar på 2 000 miljarder USD och inte 1 600 miljarder.

TT/Reuters/AFP säljer detta som "budgetkrisen över för USA". Tjena.

Krisen har bara börjat.

Ljuset i slutet av tunneln?

De senaste årens massiva kritik mot det svenska försvarets oförmåga börjar ge lite effekt. Att det finns politiker i försvarsutskottet som vill se förändringar var tydligt redan innan (kd):s försvarseminarium, som jag var inbjuden till.

Bland de punkter som försvaret fått kraftig och berättigad kritik är nedläggningen av de skyddade flygstridsledningscentralerna Grizzly i Bålsta och Cobra i Hästveda, där tidigare åtminstone Hästveda skulle läggas ner. Ett tag skulle även Bålstaberget läggas ner och saneras och hela flygstridsledningen skulle flytta till en oskyddad lada i Enköping.

2011-04-08 14:50

SEB:s replik: Vi tror att alla våra kunder är kriminella eller terrorister

Så kom till slut SEB:s replik om förbudet mot kontanter i bankfack som en kommentar till fotobevisinlägget. Jag citerar:

Älgflugornas herre i midvintermörkret

Jaktbloggaren Älgflugornas herre har läst min bok Midvintermörker och skrivit en recension.

Jag bör här tillägga att Älgflugornas herre är en personlig god vän till mig och fick boken i födelsedagspresent. Så här skriver han om det.

Fotobevis om SEB:s kontantförbud i bankfack

En del läsare vägrar tro på att SEB:s besked att de förbjuder kontantförvaring i bankfack är på riktigt, utan att det rör sig om ett aprilskämt. Speciellt när uppgiften om detta även kommit vidare ut i den friheteliga piratpartisfären med referenser till den här bloggen.

Men nej, det är inte ett aprilskämt. Det är på riktigt.

Här är ett fotobevis på pappersutskicket från SEB:

Fokus på USA

Idag kommer sannolikt amerikanska staten att lägga ner sin verksamhet, undantaget inom t ex försvarsmakten, då republikaner och demokrater i det amerikanska parlamentet inte kan komma överens om en budget. I sig är detta mindre dramatiskt än det låter, då det har hänt många gånger förr. Det finns någon lag som säger att utan en spikad budget, ingen statlig verksamhet.

2011-04-07 17:14

Framtiden är så ljus att man måste ha spegelglasögon

Som 70-talist var jag i åldern där man/jag började läsa litteratur direkt på ursprungsspråket engelska i mitten av 80-talet. Uteslutande sf förstås. En litterär strömning som dök upp på 80-talet var den sk cyberpunk, som utspelade sig i en oftast ospecificerad nära framtid där rådande trender skruvats till sin extrem. Oftast med ett fokus på globala datanätverk, trots att Internet på 80-talet var okänt för de flesta och begränsat till bland annat idag allt mer bortglömda protokoll och system som FTP (med Archie som sökmotor), Gopher, IRC, Usenet mm.

Göteborg brinner

Med gårdagens inlägg om att lägga upp de livsmedelsreserver för det egna hushållet som svenska myndigheter påtalar är ens eget ansvar att hålla så kom det en massa underliga kommentarer om plundring, upplopp och samhällskollaps. Men det är inte vad det handlar om. Det handlar om enkla förråd för att hantera de normala eller mer onormala samhällsstörningar som faktiskt inträffar av och till, t ex strömavbrott, stormar, snöoväder mm. Och att det är ditt eget ansvar att ordna detta, vilket myndigheterna också påtalar.

Recensionsexemplar

Nej, jag pratar nu inte om recensionsexemplar av min egen bok Midvintermörker, utan om den växande högen av dåligt samvete recensionexemplar jag har att själv recensera, antingen på begäran eller på spontant önskemål från förlag eller författare.

Tidsuppskattning för utbyggnad av kall fusion

Ny Teknik är fortfarande inte övertygad om att den italienska energikatalysatorn ("kall fusion" kallar vi det i brist på annat) är en bluff, och med tidningens senaste artikel i ämnet så redovisas nu hur två svenska forskare menar att det måste vara någon form av kärnreaktion efter att ha fått se ytterligare test på egen hand.

En lång rad läsare har frågat mig om detta, så det får väl bli ett inlägg.

2011-04-06 16:35

Framtiden är här!

Vi kommer ju alla ihåg den glättiga reklamen för pensionssparande och den underbara framtid du skulle få som pensionär.

Bankerna kräver legitimation utan lagstöd vid insättning

Som vi alla känner till så säger lagen om penningtvätt att banken måste fastställa kundkännedom om kunden skall hantera större mängder kontanter. I praktiken har bankerna satt det kravet till 10 000:- SEK för legitimering vid insättning av kontanter och många banker tillåter inte uttag på över 15 000:- utan att man anmäler detta minst en dag i förväg. Vid lite större insättningar så kräver banken också att du skall kunna visa varifrån pengarna kommer, medan de vid 10 000:- frågar och antecknar svaret.

Men detta är inte enligt lagen om penningtvätt SFS 2009:62!

Nya sedlar = Riksbanken strukturerar om skulderna = partiell konkurs

Angående morgonens inlägg att Riksbanken räknar med att finansiera utgivningen av nya sedlar genom att alla befintliga inte kommer in i systemet igen.

En del kanske inte hänger med här. En förklaring.

Riksbanken kan vägra lösa in sedlar vid sedelbytet

Passande nog skall nu Riksbanken ge ut nya sedlar, trots att det inte finns några praktiska skäl för detta.

Bloggaren Viktualiebrodern har gått igenom det hela och konstaterar att SEB:s förbud mot kontanter i bankfack inte beror på något EU-direktiv utan på att bankföreningen tagit detta beslut. Samma förändring kommer antagligen även gälla övriga banker framöver.

2011-04-05 19:20

Beredskapslagring av livsmedel

Som bekant existerar det inte några beredskapslager av livsmedel i Sverige, utan det är som ansvarig för ditt eget hushåll upp till dig själv att se till att ha nödvändig beredskap i händelse av störningar av livsmedelsleveranser. Detta i linje med ansvarsprincipen, dvs att den som har ansvar för något till vardags även har ansvar för det vid kris. Det betyder också att kommuner och deras underentreprenörer är ansvariga att ha livsmedelsberedskap för åldringsslutförvaren, hemtjänsten och för skolor och förskolor. Hur många kommuner tror ni har en sådan beredskap? (När jag tänker på det börjar jag skratta så att det kommer tårar, men det är av sorg - finns knappast en enda kommun som lagt pengar på att ha roterande livsmedelsförråd för de kommunala ansvarsområdena, utan de förväntar väl sig kunna köpa "på marknaden" vid behov. Det samma gäller nog tyvärr även våra landsting och sjukhus.)

Riksbanken: Bubbla är ett fult ord

Den här gången är det annorlunda. Vi lever i en ny ekonomi. Hus- och bostadspriser kan bara gå uppåt. Några bubblor existerar inte. Riksbanken har nämligen definierat om vad som är en bostadsbubbla, och trots att huspriserna är högre än de någonsin varit hur man än mäter i förhållande till KPI, disponibel inkomst, produktionskostnad etc så pekar allt på att vi inte är i en bubbla. Enligt Riksbanken.

Men Riksbanken tror (i kyrkan) inte på en bubbla. Istället menar man att bostadspriserna minsann kan krascha, men någon bubbla, nej, det är det inte. Citat:

”Att det finns naturliga förklaringar till de höga svenska bostadspriserna innebär alltså inte nödvändigtvis att de kommer att utvecklas lugnt framöver. En slutsats av detta är att begreppet ”bubbla” är mångtydigt och att man kanske ska vara försiktig med att överhuvudtaget använda det.”

Bubbla är ett fult ord. Så säg inte det fula B-ordet. Vi kan väl kalla det för rosor istället? Bostadsrosor? När bostadspriserna kraschar så var det inte en bubbla som sprack, för någon bostadsbubbla existerar alltså inte. Bara en extrem övervärdering av svenska bostäder, bland de största i hela världen.

Ett anekdotiskt exempel är som vanligt på sin plats. Kolonilottområdet Vallda Park väster om gräddhyllan Kungsbacka. Där finns det fritidshus på 25 kvadratmeter. Där bor folk, det ges ett exempel på en av många barnfamiljer som bor på dessa 25 kvadratmeter. För sex år sedan kostade en sådan stuga, med ett sovrum, storstuga, badrum/tvättstuga 650 000:- kronor. Produktionskostnaden för ett sådant hus ligger i intervallet 400 - 500 000 kronor, resten är tomtpriset. Idag finns det stugor till salu för ca 1 150 000 - 1 200 000 SEK som lockpris och faktiska slutpriser från i höstas på 1.5 MSEK, eller 61 000 kronor per kvadratmeter.

Priset har ingenting med produktionskostnaden att göra, om nu någon försöker köra det argumentet. Det visar också att det är kört med att försöka bygga billiga bostäder som skulle kunna fungera som t ex ungdomsbostäder. Skuldbubblans bolånetorskar bjuder automatiskt upp priserna till orimliga nivåer med sina lånade pengar. Annars hade ett hus på 25 kvadratmeter varit en rimlig förstabostad för många ungdomar idag.

Prisnivåerna visar också att det här är enda alternativet för de som inte har tillräckligt höga inkomster att belåna sig upp över öronen, alternativt vill leva lite enklare för att få mer tid till barnen (jag anser alltså att det är positivt att bo på 25 kvm med små barn, om det innebär mer tid med sina föräldrar och gott om vistelse utomhus). Bostadsbubblans priser tränger helt enkelt bort de som vill leva på lägre inkomster eller utan orimlig skuldsättning.

Nej, Riksbanken har fel. De kan beställa hur många rapporter de vill och omdefiniera vad en bubbla är. Det ändrar inte fakta. Hur man än gör har man ändan bak. Riksbaken?

Beställningsverkets syfte: "Utredningens syfte var att belysa relationen mellan bostadsmarknaden och Riks- bankens uppgifter och mål." Hur kan man alltså motivera en nästan nollräntepolitik och trolla bort de risker denna medför?

"Under lång tid har olika internationella bedömare oroat sig för utvecklingen på bostadsmarknaden eftersom priserna på bostäder och hushållens skuldsättning i många länder har stigit i snabb takt. Risken är att sådana prisökningar blir överdrivna. i spåren av den senaste finanskrisen har också bostadspriserna fallit i många länder. Även i sverige har bostadspriserna stigit kraftigt under flera år. I sverige har dock inte den finansiella krisen lett till några större prisfall på bostäder. Banker och andra långivare har gjort mycket små kreditförluster på bostadslånen till hushållen kännetecknande för den svenska bolånemarknaden under senare tid har varit att belåningsgraden – det vill säga lånets storlek jämfört med bostadens värde – är relativt hög för nya låntagare, att lånens räntebindning är kort och att amortering- arna är små."

Kort sagt: Eftersom priserna inte kraschat (än) har vi ingen bubbla om man skall tro beställningsutredningen. Bubblor utlyses alltså först i efterhand när priserna redan kraschat. Att belåningsgraden är extremt hög, med korta (lägre) räntor och obefintliga amorteringar är inga problem alls. Nejdå.

Eftersom bubblan inte spruckit än så har naturligtvis inte bankerna gjort några större förluster än så länge. Jag tar mig för pannan. Kreditförlusterna kommer tillsammans med kraschen, inte före kraschen. Snälla någon.

Så här enkelt är det: Om det inte finns någon risk för en bostadsbubbla så kan väl Riksbanken med fördel dubbla sina styrräntor! Det finns ju ingen bubbla!

Nåja, storartad underhållning från Riksbaken. Något får man för skattepengarna iaf. Och alla BLT som lever mitt i bubblans förenekelse får vatten på sin kvarn. Riksbaken har ju trots allt nu förnekat existensen av en bubbla. Det går alltid att bortförklara hur bubblan uppstår, inklusive IT-bubblan. Men det är fortfarande en bubbla, inte rosor.

Och kom ihåg att det framför allt är unga (barnfamiljer) som sitter och är högbelånade bolånetorskar med en dyster framtid framför sig.

Tillägg: En läsare tipsade om följande intervjuer med USA:s centralbankschef Ben Bernanke. Den inledande är från 2005, ett år innan den amerikanska bostadsbubblan (som var mindre belånad och hade stigit mindre än den svenska gjort till dags datum).

Bernanke säger där att priserna visserligen har stigit rejält, men fundamenta är starka, tillväxt, jobb, inkomster, låga räntor, demografiska faktorer, begränsat utbud i vissa områden etc. Exakt samma sak som Riksbaken säger just nu alltså. Och fortfarande fem år efter toppen 2006 så faller de amerikanska bostadspriserna, trots demografiska faktorer, trots begränsat utbud i vissa områden etc. Och Bernanke behåller jobbet.

SEB förbjuder kontantförvaring i bankfack

SEB har ändrat sina villkor för sina bankfack. Man får inte längre förvara kontanter i sitt bankfack.

"Du som har värdefack eller servicefack
Vi har uppdaterat våra villkor för värdefack och servicefack. Den viktigaste förändringen är att du inte längre får förvara kontanter i facken. Om du behöver hjälp att hitta en annan lösning hjälper vi naturligtvis till. Besök då något av våra bankkontor eller ring Telefonbanken."


Hur nu banken skall upptäcka att du har kontanter i bankfacket. Möjligen att de inte omfattas av bankfackets försäkring. Eller är det vad de gör på banken efter klockan 15? Går igenom kundernas bankfack.

Det vore intressant att veta om detta är SEB:s eget initiativ, eller ett led mot penningtvätt och svarta pengar eller ett sätt att begränsa kontanthanteringen i samhället. Frågan är om det finns något överstatligt EU/USA-direktiv eller för den delen ett nationellt svenskt direktiv som styr detta.

Och följdfrågan blir om och när guld och silver skall räknas som kontanter eller uttryckligen förbjudas att förvaras i bankfack? De är ju likt kontanter ett lika stort hot mot det finansiella systemet, rent av större.

Så var skall den som vill följa Nicole Foss råd att sitta på kontanter göra av dessa? Brandsäkert värdeskåp fastbultat i källargolvet hemmavid? Värdeskåpsförsäkringar omfattar bara 10 000:- SEK i kontanter, så något försäkringsskydd blir det ändå inte. Då är det bättre att ha kontanterna oförsäkrade i bankfack än oförsäkrade hemma.

Foss sade faktiskt att utvecklingen går just mot detta, förbud mot att ha kontanter i bankfack och på sikt att man endast kan få öppna sitt bankfack med en representant från myndigheterna (IRS/Skatteverket/Ekobrottsmyndigheten etc) närvarande.

Det är extremt olämpligt att ha några större kontanta belopp i hemmet. Liksom guld och silver skall de förvaras i bankfack, utom kontanter nog för att t ex klara en helg eller liknande tidsförlopp, dvs till banken öppnar. Problemet blir ju när inte banken öppnar alls igen, men det hanteras lämpligen via att man är kund i flera banker. Alla går inte i konkurs samtidigt.

Så länge vi har nollräntesamhället (räntan på ditt lönekonto alltså) finns det egentligen ingen anledning till att inte ta ut månadslönen kontant rätt omgående, när räkningarna är betalda.

Vad påföljden blir för den som har kontanter i sitt SEB-fack blir låter jag vara osagt. Någon annan bank som infört samma förändring på sistone?

Annan lösning? Skall SEB börja sälja säkerhetsskåp för hembruk? Eller skall de erbjuda ett bankkonto med nollränta som alternativ? Frågan är hur många miljoner man hoppas få in i systemet genom det här eller vad tanken är?

Tillägg: Swedbank stänger ner bankfacksmöjligheterna i t ex Nykvarn och Järna. Endast sk nyckelkunder får öppna nya bankfack, fast inne i Södertälje.

Oljebrist

Tydligen är det nytt prisrekord för bensinen. Igen. 14:38 per liter. Därmed är vi rysligt nära min gissning om att vi får se ett bensinpris närmare 15:- per liter än 14:- per liter, dvs över 14:50 SEK per liter, till sommaren. 12 öre kvar.

Anledningen är inte giriga oljebolag, även om dessa som sig bör ser till att ta igen en del på tidigare usla marginaler. Anledningen stavas istället oljebrist. Brist frågar sig då Svensson? Det är ju ingen brist, det finns ju massvis med bensin på alla mackar?

2011-04-04 14:47

Peak oil och föreningslivet

Av och till berör jag vad peak oil kan ställa till med för såväl privatpersoner som företag, men det finns en stor del av det svenska samhället som kommer beröras och som åtminstone i vissa nischer kan vara betydligt känsligare än både företag och privatpersoner.

Nämligen det hobbybaserade föreningslivet, inklusive sportföreningar.

Hedge: OMXS30 + guld och likvid vid MA50/MA200-dödskors

Kort inlägg om metoden att ha en hedgeportfölj med 50% mot OMXS30 och 50% mot guldpriset i svenska kronor, som jag redovisat tidigare. Den här gången lägger vi även in dimensionen MA50/MA200 dödskors, dvs att man går likvid i respektive tillgång om MA50 faller ner genom MA200. Resultatet blir som följer, ljusblått är perioder då man är likvid, mestadels mot börsen.

Konspirationsteori om Inside Job och Zero Hedge

Det kan vara roande att fundera på lite konspirationsteorier kring det tydligen inte godkända släppandet av filmen Inside job på Internet. Filmen är ju tämligen självklar för de flesta som är kritiska till finanssystemet, bankernas makt mm lär ju trots en del brister i filmen hoppa på tåget och uppmärksamma det hela.

Oscarsvinnande dokumentärfilmen Inside job

Via bloggrannen Musik @ Centrifugen kan vi läsa att den Oscarsvinnande dokumentärfilmen Inside Job (officiell site) finns tillgänglig online i sin helhet som nedladdningsbar fil.

Trailer nedan.

Guldpriset i SEK per gram vecka 14 mars 2011 - helt plant

Guldpriset i svenska kronor per gram var extremt stabilt under veckan som gick. Slutkurs enligt mitt sätt att räkna låg tisdag - fredag på 290 kronor plus/minus 37 öre.

2011-04-03 17:00

Vilka ämnen är det som får dig att läsa bloggen Cornucopia?

Som ni märkt har jag varit lite ofokuserad den här veckan. Två IRL-engagemang, först Nicole Foss föreläsning med efterföljande nattsuddning på Krakow fram till 24-snåret, och sedan försvarsseminariet i Riksdagen i onsdags med medföljande anfall från nyliberalismen och hemkost framåt 0400 på natten tog ut sin rätt och produktiviteten på bloggen har blivit lite lidande de senaste dagarna. Två sena nätter på en vecka blir tydligen för mycket för mig.

Men i morgon är det måndag, upprullade ärmar och intressanta ämnen ni inte får någon annanstans. Nästan.

Men med anledning av helgens stiltje så slog det mig att skall man väl producera något så kanske det hade varit bra att veta vad ni som läsare uppskattar mest?

Så veckans undersökning här ute till höger handlar om vilka av huvudämnena på bloggen som är det som gör att just du läser den här bloggen? Ja, det går att svara med flera, eller rent av alla alternativ. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, utan ditt svar är helt anonymt för mig.

Har säkert glömt något väsentligt alternativ här ute, och en del ämnen har genom åren kommit och gått. När man sagt det mesta i ämnet som finns att säga kan man visserligen bli tjatig och upprepa sig, men det gör varken mig eller er speciellt glada.

Kommentera gärna, om inte annat vad du vill se mer eller mindre av. Eller kanske relevanta och intressanta ämnen jag helt missat och där saker kan sägas som inte sägs annars?

2011-04-02 15:50

Lång musik

Dags för lite trams. Det är ändå lördag.

Alternativ banal TA-modell och OMXS30

Har inte skrivit så mycket om börsen under veckan som gått. Att fara runt på en massa seminarium tär på krafterna, men speciellt beror det på att Stockholmsbörsen även fortsättningsvis ligger kvar i sälj/neutral. Detta trots uppgångarna från Fukushimadippen.

2011-04-01 14:49

Vårtecken: Vitlök

Väntans tider. Den första lammningen har inte startat än, men kollegors tackor har börjat så det blir väl "när som helst" nu.

Mer rurbansering - storskalig odling på butikstak

Angående rurbanisering, så blev jag påmind av en läsare om möjligheten att storskaligt odla grönsaker på taken till t ex våra stora mataffärer, något som börjat förekomma åtminstone i USA.

Reburbia eller rurbania?

Bloggläsaren och bloggaren Trädgården Jorden uppmärksammar den urbana Gröna Vågen-trenden rurbanismen, eller som Bonnier/Veckans Affärer vill kalla det "bo i stan men leva som en bonnläpp". Bara bonnläppar syr tydligen sina egna kläder enligt Bonnier.