Cornucopia?

2011-03-31 09:01

Sammandrag från försvarsseminariet: Militär närvaro på Gotland nödvändig

Under gårdagen bevistade jag det av (kd) arrangerade försvarsseminariet på inbjudan av huvudarrangören Mikael Oscarsson (kd), riksdagsledamot och medlem i försvarsutskottet. Skall försöka sammanfatta mina intryck från seminariet utan allt för vilda utsvävningar i oväsentligheter. Jag var väl den enda försvarsrelaterde bloggaren som var närvarande, Oscarsson nämnde att han även bjudit Chefsingenjören och en till som kanske vill förbli anonym, men att dessa inte kunde komma.

Blev lite sent igår

Jag har ju tidigare ställt mig frågan om vår havererande svenska infrastruktur beror på sabotage, maskirovka, besparingar eller rent slump, även om vissa fall bevisligen måste vara sabotage som vinterns telekommunikationsavbrott från Luleå och norrut.

2011-03-30 19:33

SJ gotz da Internetz

Blev som sagt personligen inbjuden till (kd):s försvarsseminarium i Riksdagen idag, och tänkte lägga ut mitt sedvanliga urspårade trams i detta inlägget, så blir nästa inlägg seriöst istället.

Var inbjuden till Riksdagen idag

Idag har jag varit på (kd):s försvarseminarium, Försvaret, Ryssland och Gotland efter en personlig inbjudan från arrangerande Mikael Oscarsson (kd) med anledning av min bok Midvintermörker och det jag skrivit om försvaret på bloggen.

Peak oil går fortare utför än uppför

De flesta av oss känner förstås till begreppet EROEI, energy returned on energy invested, och att detta är fallande för de flesta energiformer. Gamla klassiska oljefält som East Texas hade EROEI på över 1:100, medan man globalt idag när nere på 1:15-20 eller rent av lägre. Det går alltså åt allt mer energi för att få upp den där oljan, vilket förstås är logiskt. På 1800-talet kunde man med häst- eller ångmaskinkraft borra hål i marken och få oljegeysrar som sprutade tiotals meter upp i luften.

Idag behöver man söka sig tiotals mil ut från kusten och borra sig ner 1000-tals meter genom havsbotten på tusentals meter djupt vatten.

Svenska BIGPIS-kommuner

Svenska statens ekonomi och skuldsättning kanske är hyfsad, på bekostnad av att den privata sfären istället belånat sig upp över öronen.

Men detta inkluderar inte ofinansierade åtaganden. Detta gäller speciellt kommuner och landsting, där många (väldigt många) kommuner inte avsatt de pensionspengar som de är ålagda att göra som arbetsgivare. Framöver kommer en och annan pensionerad kommunalarbetare undra vad som hände med deras tjänstepension, milt sagt.

2011-03-29 21:05

Ännu fler recensioner av Midvintermörker

Numera bloggrannen Begreppsbloggen har skrivit en recension av Midvintermörker som väl får sägas vara genomgående positiv.

"En ambitiös och medryckande bok [...] en lyckad helhet, där språk, struktur, personskildringar och handling är väl anpassade till varandra."

Begreppsbloggen säger sig handla om begreppen som formar vår framtid, och verkar välskriven och läsvärd. Bevakning har inletts och bloggen har lagts till min blogglista nederst på sidan.

Boksamlaren och av och till recensent hos DAST, tidskrift för underhållningslitteratur, Nisse Scherman har också skrivit en recension av boken på sin blog.

"Action från första sidan till sista."

Han ger den en tvåa på förmodlingen en femgradig skala och menar att boken skall ses som ett politiskt debattinlägg och främst tilltalar den som delar åsikterna eller ett militärt intresse, men är imponerad av den mängd research som ligger bakom boken. Jag kan inte säga emot att den är ett politiskt debattinlägg i förhoppningsvis underhållande förpackning och kanske inte tilltalar alla.

Militärt intresse gäller åtminstone en kadett på officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg, som skickade följande i ett mail till mig.

"Jag vill framföra mitt tack för att du skrivit din bok! Den har gett mig stor läsglädje, och har precis beskrivit hur jag själv föreställt mig hur ett svenskt krig skulle kunna gå till. Din bok kändes väldigt levande, korrekt och det var ett bra tryck och tempo i den. Slutet var mycket stämningsfullt. Tack så mycket, jag hoppas få läsa fler böcker av dig i framtiden."

Midvintermörker finns iaf att köpa hos Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt. Studenter kan med fördel köpa boken hos Lycknis bokshop för 185:- kronor.

Nicole Foss/Stoneleigh: Finanskrisen en mild västanfläkt mot den storm som kommer

Tänkte redogöra lite kort för de stora dragen i Nicole Foss/Stoneleighs dragning igår i Göteborg och vid snacket efteråt på vägen till restaurangen Krakow och vid bordet där. Så en del jag skriver här kanske inte framkom direkt på föreläsningen.

I mycket så ligger det helt i linje med vad jag skriver på bloggen, även om en del nya detaljer tillfördes. Som sammanfattning var det suveränt, även om man skall tolka mycket i generella ordalag. Exakt utfall och timing kommer variera med olika regioners och länders förutsättningar anser jag, men det kanske bara är förträngning.

Kan börja med att Foss säger samma sak som jag - förändring. Hon pratar om anpassningsbarhet, adaptability, och det är samma sak som jag nämnt många gånger. Ett steg mot anpassningsbarhet är skuldfrihet, för den som är i skuld är inte fri, och jag har också skrivit att om man vill investera utifrån peak oil och våra övriga problem framöver så måste man vara flexibel och byta positioner. Och som jag sagt många gånger förr är allt vi kan vara säkra på är förändring. Business as usual (BAU) kommer inte gälla framöver, och det är mycket tufft för många att acceptera det.

Huvudbudskapet är att vi innan peak oil drabbar oss på allvar med snabbt fallande oljeproduktion så kommer vi få uppleva en världsomfattande bank- och finanskris som får 2008 - 2009 att se ut som en mild västanfläkt. Som vi vet är inte problemen botade, utan man har bara hällt mer bensin på brasan via ytterligare lån.

Med start om 2 - 5 år, dvs 2013 - 2016 kommer vi under en kortare period av 2 - 3 år drabbas av en extrem deflation och nollställning av det ekonomiska systemet. Och kom ihåg att din egen köpkraft kommer falla snabbare än priserna, speciellt snabbare än priserna på nödvändigheter som mat och energi. Kort sagt kommer allt större del av dina utgifter tas upp av nödvändigheter.

Pga problemen i råvarusektorn kommer det vara råvaror som bottnar först, dvs börjar vända upp igen, men även guld och olja kommer alltså falla i pris under deflationen. Guld eftersom innehavare av guld kommer tvingas dumpa ut sitt guld för att få pengar, men på en fråga sade Foss att guld säkert är jättebra om man kan sitta på det utan att behöva sälja under deflationsfasen. Kort sagt, köp inte guld eller silver för pengar du kommer behöva.

Istället förordrar Foss att man i princip säljer allt, inklusive sin bostad, om det är vad som behövs för att bli skuldfri. Det kan rent av vara bäst att även sälja sin skuldfria bostad. Sedan skall man sitta likvid. Likvid på kontanter i madrassen. Hon tror att deflationsbranden kommer vara så omfattande att inte ens bankgarantierna kommer upprätthållas av staterna.

Sedan bör man förstås vara åtminstone delvis självförsörjande på nödvändigheter som energi och mat, men framför allt så måste man som gräsrot bygga sociala nätverk och engagera sig i sitt samhälle. Sociala nätverk kommer vara mycket värt, och småskalighet på gräsrotsnivå är vad som kommer krävas, för vi kan inte vänta oss några korrekta åtgärder från makthavare. Omställning Sverige (Transition-rörelsen utomlands) är en organisation om medarrangör till hennes föreläsningar som tar tag i just dessa frågorna relaterat till bl a peak oil, men all form av lokalt socialt deltagande är viktigt om det så är i det vanliga lokala föreningslivet. Våra grannar kommer bli viktigare framöver.

En annan konsekvens av deflationskraschen kommer vara att det inte kommer finnas kapital för utbyggnad av vare sig fossil energi eller förnyelsebar energi när deflationen ebbar ut.

Det är en mycket mörk ekonomisk bild som Stoneleigh målar upp, men hon gör det med entusiasm, genuint engagemang och ett leende. En mycket sympatisk dam, som själv lever som hon lär. Liten gård som undertecknad, ved, grönsaksodling, lite får för husbehov, något som även andra närvarande verkade följa (för övrigt trevligt att skaka tass med en del läsare jag bytt mail med). Skillnaden är kanske att Stoneleigh själv har en mycket imponerande anläggning för elproduktion med olika separata kretsar i huset för nödvändigheter (som vattenpump och kyl/frys) och icke nödvändigheter, en anläggning av en typ som antagligen väldigt få svenskar har eller har råd med. Hon flyttade för övrigt själv från England till Kanadas obygder för att kunna får råd med en skuldfri liten homestead.

Hon belyser också att folks reaktioner och rädsla kan bli ett större problem än själva deflationen. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte svepas med. Även om hon var en stark anhängare av ett multikulturellt samhälle så såg hon att problemen kommer göra att folk sluter sig samman i grupper och att multikultur i det läget kan leda till otrevlig och extrem polarisering på ett sätt vi inte ser idag. En liten jämförelse mellan populisten Palin och Teapartyrörelsen i USA kontra Tyskland på 30-talet. Sätt en liten svart mustach på Palin så förstår ni vad hon menar. Grupper behöver inte ha med ras eller kultur att göra, men med ett Sverige där nattväktarstatens grundläggande funktion polismakten redan går på knäna så kan vi nog räkna med oroligheter.

USA kommer vara bland de sista länderna som kraschar då landets valuta och statsobligationer till en början, likt under den milda (!) finanskrisen 2008 - 2009, kommer bli en tillflykt för kapital inledningsvis, men USA kommer även de drabbas av deflationskraschen. En annan jämförelse var att 30-talets kris var starten på det amerikanska århundrandet, medan hon tror att den kommande kraschen blir starten på det kinesiska århundrandet, även om Kina alltså kommer krascha och är en av de största bubblorna idag. Men Kina, i framtida form, kan vara ett splittrat land, kommer resa sig ur askan och dominera världen på allvar framöver. Men branden startar antagligen i Europa. Inte ens Tyskland är säkert, eftersom de är de som lånat ut alla dessa pengar.

En annan sak om bubblor. När de kraschar, och likt mig ser hon hela de senaste 30 årens finansmarknad som en enorm bubbla, så kraschar de ner till nivåer som är lägre än när bubblan började pumpas upp. Bostadspriser kan kastas tillbaka till nivåer vi såg på 80-talet. Börsindex tillbaka till 70-talet. Och så vidare. Fundamenta har inte med saken att göra, utan det är en deflationseffekt när hela ekonomin nästan helt kommer avbelånas (eng deleveraging) under 2-3 extrema år.

Den som vill bevara tillgångar måste i det läget alltså ta ut pengarna från banken och sitta på kontanter. Bankfack duger inte. Hon såg en vision om hur en person från Skatteverket (motsv) måste närvara vid öppning av ditt bankfack. Hur man skall göra istället kunde hon inte svara på, eller ville inte svara på. Var kreativ var allt hon ville släppa från sig.

Det är meningslöst att försöka träffa toppen, utan det är lika bra att börja sälja allt redan nu, med hopp om att kunna köpa tillbaka eller investera i den nya världen som framträder framåt 2015 - 2020. Själv följer hon börsen, men bara som ledande indikator. En viss trygghet kan man alltså ha i att så länge börsen stiger så har det ännu inte vänt. När börserna väl vänder ner på allvar är det hög tid att dumpa alla tillgångar, om det inte redan är väl sent då, inför den kommande totala kraschen.

Man behöver inte hålla med om allt Foss säger, utom att det blir förändring. Men stämmer det hon tror så kommer dubbeldippen i ekonomin bli historisk, långt värre än vad jag själv har trott. Skall erkänna att jag hamnar lite i förnekelse/förhandling här och försöker bortförklara att det inte kan bli så illa att inte ens centralbankernas sedelpressande kan "rädda" situationen.

BAU kommer iaf inte råda. Är du beredd? Och när vi reser oss ur den förmodade deflationens- och depressionens askor så kommer peak oil klubba oss i huvudet och kasta oss in i en deflaterande ekonomi med skenande råvarupriser...

Eller så händer något annat. Det enda vi kan vara säkra på är förändring.

Gå nu på hennes föreläsning i Stockholm respektive Uppsala i morgon. Man måste inte hålla med om allt, men olika perspektiv skadar aldrig.

Tillägg: Se även bloggrannen Osunts omdöme om föreläsningen i Malmö.

Kompletterad svensk skuldbubbla (korrekt)

I tidigare graf över den svenska skuldbubblan var vare sig landsting eller kommuner med, och den finansiella sektorns skulder var också utelämnade.

08:or, glöm inte Nicole Foss i morgon

Det blev lite sent igår, då jag bevistade Nicole Foss (Stoneleigh på Automatic Earth) föreläsning i Göteborg om peak oil, finanskrisen 2.0 och deflation. Därefter drog Stoneleigh, Ilargi, arrangörer och några av oss åhörare till restaurangen Krakow för vidare diskussioner, fram till 12-snåret.

2011-03-28 13:33

Peak oil: Staden eller landet?

En fråga som man återkommer till igen och igen när det gäller hur man bäst anpassar sig till peak oil är den eviga frågeställningen staden eller landet?

Kalendarium: Arena Göteborg Frukostintervju 28:e april

Dags att gå ut med ett bokat framträdande till, förutom tidigare utannonserade föreläsning hos Utrikespolitiska Föreningen i Lund.

SHB: Arton kronor litern år 2013

Hos Schibsted/SvD/E24 vågar man nu säga lite sanningar som en del BPT (bensinpristorskar) inte vill höra, nämligen att vi mycket väl kan få se 18:- per liter bensin. En siffra som jag själv har nämnt ett antal gånger. För den gissningen står denna gången Handelsbanken, som pratar om år 2013.

Överbetalda prognosmissar

När di kloke sätter sig i sina rum och tänker och räknar väldigt länge kommer det likt vid val av ny påve antingen ut vit rök eller svart rök. Men hur di än gör, hur höga löner di än har och hur di än räknar och oavsett hur mycket uppmärksamhet deras prognoser får i media så får de aldrig rätt.

Guldpriset i SEK per gram vecka 12 mars 2011 - inga prisrekord

Under veckan som gick fick vi se nya prisrekord i guld mätt i amerikanska dollar per troy ounce, på över 1445 USD.

Men för guldet i svenska kronor per gram är det långt kvar till tidigare rekord på ca 325:- SEK per gram.

2011-03-27 17:16

Vad är bäst för barn i åldern 1 - 5 år?

Eftersom det blev en sådan debatt kring morgonens inlägg om barn och dagis, så låter jag veckans undersökning handla om just detta.

Vad anser du är bäst för barn i åldern 1 - 5 år? Flera val är möjliga, och naturligtvis är barn och föräldrar individer, men här är det en brutal fråga om vad du själv tycker, generellt eller specifikt för dina barn.

Svara här ute till höger, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är anonymt för mig.

Barnen först

Professorn, läkaren och neurobiologen (dvs hjärnforskare) Annica Dahlström är medförfattare till en läsvärd utskällning av dagens föräldrar och familjepolitik. Barn mår generellt bäst med sina föräldrar upp till en avsevärd ålder, 4-5 år. Och det är skillnad på hjärnorna hos kvinnor och män, generellt. Detta är vetenskapliga fakta.

Några citat, läs och njut, först om vad som hänt de som uppfostrats i barnfabrikerna sedan ett års ålder:

2011-03-26 08:52

Mer om den svenska skuldbubblan

Fick några grafer från en läsare.

Den första visar hur det svenska folkets skulder stiger både snabbare än såväl BNP och huspriserna. Husköparna blir alltså mer och mer skuldsatta, både i förhållande till ekonomisk tillväxt och i förhållande till priserna på husen. Skuldbubblan stiger alltså snabbare än bostadsbubblan, vilket talar ännu mer för att bostadsbubblan är ohållbar.

2011-03-25 19:41

Polyamorös nakenchock

Nu blir det barnförbjudet. Alldeles naket. Och trots att det är polyamoröst, så rör det sig inte om vare sig Sveriges Radio P3 eller piratpartiets förre partiledare.

Tillägg: Detta inlägg gav träffar i Ecpats sökningar på nätet:

Hej till publiken!

Ett säkert vårtecken

I förmiddags uppmärksammades jag på ett av de säkraste vårtecknen vi har.

Våra tranor (Grus grus), som varje år häckar vid vår sjö ca 100m från gårdscentrum, var tillbaka och berättade detta högt och tydligt för världen. Tänk tutan på en bil. De kommer väl nu påminna oss om att solen har gått upp större delen av sommaren.

Nu utryms hela Varberg, Onsala och Kungsbacka

Av okänd anledning har nu strålningsnivåerna runt Fukushima-reaktorerna blivit så höga att det är mycket troligt att det rör sig om en läcka. Myndigheterna i Japan uppmanar nu alla inom en radie av tre mil från kraftverket att evakuera och överge sina hem.

Midvintermörker: Rangvalds, delta understruket

 Betongbyggnaden låg diskret inne bland träden. Det var en anspråkslös byggnad helt utan fönster. Förbipasserande lade oftast inte märke till den, även om vem som helst kunde se att det var ett militärt objekt. Två par kraftiga grönmålade portar i stål utgjorde en stor del av långsidan mot den grusade planen framför huset. Två mindre grönmålade ståldörrar fanns på ena kortsidan. Taket pryddes av en kraftig meterhög militärgrön antenn, lik ett paraply utan duk. På framsidan skrek en liten gul skylt om militärt skyddsobjekt och fotografering förbjuden.
 Kapten Segerfäldt tittade tyst på major Beijer samtidigt som kompanichefen strök sin högerhand mot den iskalla betongen på kasunen.
 “Vad säger du, Erik?” frågade han.
- Midvintermörker, inledning kapitel 3, "Gryning över Sverige"


Vad som finns vid Rangvalds, delta understruket, vet jag inte då jag inte varit där. Men det är i min bok Midvintermörker en ammunitionskasun på Tofta Skjutfält på Gotland.

Det finns en förlaga i mitt närområde, som sedan ungefär två år tillbaka inte längre prydd med de där gula skyltarna om fotografering förbjuden. Förlagan skiljer sig lite i dimensionering mot det litterära objektet, fler stora portar, färre små dörrar. För att understryka det militära i boken är de litterära dörrarna militärgröna, medan förlagans dörrar är svarta.

Vi kan börja med att etablera att skyltarna om fotoförbud och skyddsobjekt är borttagna.


På platserna ovan satt det tidigare skyddsobjektsskyltar. Idag gör det det inte längre.

Kasunen är belägen några mil utanför Göteborg, och är av en storlek som jag misstänker är avsedd för en bataljon, sammansättning okänd. Kan vara fd hemvärnet, numer nationella skyddsstyrkorna. Kan varit för ett fältförband, luftvärn, fördelningsartilleri (lite litet för det kanske) eller liknande. Det rör sig i sig inte om ett mobiliseringsförråd, de brukar vara röda plåtbyggnader, betydligt större, med mindre kasuner för kompaniändamål dolda i sitt innanmäte, utan den här kasunen handlar om påfyllnad vid skarpt läge

Det är också på bataljonsnivå som tankning och laddning hanteras, vilket gör storleken på kasunen rätt vettig.

Betongbyggnaden är belägen på Kronans mark i vårt älgskötselområde. Domänverket även kallat i dagligt tal. Idag heter det Svea Skog. Kasunen ligger längs en skogsväg som bara lokalbefolkningen använder för att gena mellan två byar när väglaget så tillåter, och omges av monokulturell plantageskog av gran eller tall. Mer om skog och väg i ett annat inlägg.

Nära kasunen finns även en pistolskyttebana, som frekventeras av polisen, vilket gör att vi av och till faktiskt får se en polisbil här ute på landet. Därmed kan man fundera på om inte objektet också uppnådde en förhöjd skyddsnivå, då polisen därmed ofta körde förbi till vardags.

Det slumpade sig så att i samband med att jag började skriva på boken Midvintermörker så fick jag personligen uppleva avmilitariseringen och tömningen av denna kasun. Jag kom körandes på genvägen en vårdag och kom runt kröken och fick tvärnita. På vägen stod en lastbil och två bilar från ett civilt vaktbolag. Det kryllade av civila väktare, som helt plötsligt såg extremt stressade ut, obeväpnade som de som civilister var. En väktare började prata högt i sin radio. En liten gaffeltruck höll på att lasta lastbilen full med gröna lådor av trä och metall, vilka jag kunde identifiera innnehållet i vissa, vilket vi inte behöver skriva ut här. Skarp ammunition och vapensystem rörde det sig om iaf.

Jag vinkade glatt till väktarna och trängde mig förbi på den smala skogsvägen.

Tjugo minuter senare mötte jag en vit Toyota Landcruiser med den svarta texten VAKT målad på sidorna, med två beväpnade M90-uniformsklädda militärer på väg mot kasunen. Man övervägde kanske att ha beväpnat skydd av avvecklingen av denna rest av det svenska försvarets uthållighet efter att ha upptäckt att det faktiskt kunde komma bilar och bli varse om att kasunen höll på att tömmas utan beväpnat skydd.

En gång i tiden fanns det åtminstone hundratals, kanske tusentals sådana här kasuner i Sverige. De allra flesta gapar idag tomma och saknar nu de där ilskna skyltarna om fotografering förbjuden.

Det har tillsatts en ny litteraturutredning som skall bränna några miljoner kronor av våra skattepengar för att utreda hur unga män skall fås att läsa böcker. Man vill att det skall vara kvalitetslitteratur, och även se till att det endast är litteratur av traditionella förlag pga de kvalitetshöjande egenskaper som förlagsarbetet innebär. En moteraktion mot möjligheten till självpublicering och nya medier. Kort sagt så vill man att staten och eliten även fortsättningsvis skall få bestämma vad som skall publiceras och tror på något vis att det skall få unga män att läsa böcker om en makedonsk bonde och hans get eller ett episkt familjedrama om två homosexuella systrars uppväxt och liv under 1900-talets Europa som speglat i kommunismens och solidaritetens utbredning genom samhällslagren.

Kanske är det just det som är problemet? Mer av samma löser inte problemet, lika lite som mer lån och konsumtion löser några finans- eller skuldkriser orsakade av för stora lån och konsumtion. Kanske är istället framtiden att vem som helst faktiskt kan skriva och publicera utan förlagens krav på makedonska bönder och deras getter? Nåja, det ingår iaf en professor i klinisk neurofysiologi som en av tre personer som skall utreda saken...

Jag tror att unga män skulle vilja läsa min bok. Men jag tänker inte ens försöka söka de 70 000:- kronor man kan få i stöd av Kulturrådet om man gett ut en bok. Det finns ju vare sig några homosexuella systrar eller makedonska bönder i Midvintermörker. Men några kanske mindre konventionella kvinnliga huvudpersoner, men antagligen inte nog för att berättiga till 70 000:- i stöd av skattepengar.

Nåja, lite mer goda omdömen från läsare av boken.

Signaturen Jan-Olov skrev igår i en bloggkommentar: "Sträckläste din bok Midvintermörker. En fantastiskt bok faktiskt."

En längre kommentar kommer från Per K Eleman (Perkele-man), min fetstil.

" Tack för en hisnande och tankeväckande läsupplevelse. De timmar av dyrbar fritid som undertecknad spenderat tillsammans med din roman har med god marginal betalat sig.
 Midvintermörker är inte bara ett lysande exempel på högklassig underhållning, den utgör dessutom ett synnerligen relevant och aktuellt inlägg i den allt mer angelägna försvars- och säkerhetspolitiska debatten.
 Den borde rent av vara obligatorisk läsning för försvarsutskottets ledamöter – ajjamen!
 Till de läsare som eventuellt uppfattar boken vara behäftad dystopiska och/eller defaitistiska drag kan jag med emfas understryka det författaren framhåller i efterorden: ”…framför allt har jag infört en del faktorer i handlingen för att Sverige ska ha en chans…” Så är det onekligen. Även i detta avseende överträffar verkligheten dikten. Efter den så kallade strategiska pausen, införandet av långtbortistandoktrinen, 15 års systematisk avrustning och pågående reformation av försvaret är dessvärre konungarikets samlade försvarsförmåga - i icke ringa omfattning - sämre än vad som skildras i berättelsen.
Att som debutant på bara 22 månader – helt i avsaknad av förlagsstöd – åstadkomma en av de i mitt tycke bättre böckerna som skrivits i denna genre, är inget mindre än en enastående prestation.
 Att sedan kommendörkapten Anton Sjöwall temporärt befinns vara kommendör vid ”det oförklarliga besöket inne i Slites hamn” är i det perspektivet av underordnad betydelse. ;-)
 Även GWP, Mankell och Guillou företer ofta, undantagslöst i det senare fallet, en eller annan groda i sina respektive alster.
 Självfallet ser jag, och med stor sannolikhet många fler med mig, icke utan spänd förväntan fram emot såväl uppföljaren som filmen.
 Utan er västgötar vore Sverige ändå ganska platt…"


Galna västgötar vill jag i så fall korrigera med. Kan ju tillägga att felen i GWP, Mankell och Guillous alster även har slunkit igenom åtminstone fyra vändor av professionella lektörer och redaktörers arbete, det där kvalitetshöjande förlagsarbetet. En bok förlagd av traditionella förlag är inte författarens ord, utan det är författarens ord, tvättade om och om igen av proffs.

För er som uppskattar Midvintermörker, kommentera gärna här på bloggen, men här predikar man för kören. Jag får gärna hjälp att sprida information om boken i andra forum, t ex Flashbacks militära boktipstråd. Kan ju inte riktigt själv tipsa om det i olika forum, blir ju otillåten reklam. Så gillade du boken, berätta det för världen om du vill att fler skall läsa den.

Missa för övrigt inte att Bonnier/Expressen skrivit lite om fd SSG och SIG, vilket även kommenteras och förtydligas av Lars Gyllenhaal. SSG och SIG kallades förut för Specialförbanden, inte Specialförbandet som Expressen skriver, och har oavsett nu officiellt bytt namn till, likt i Midvintermörker, SOG, Särskilda Operationsgruppen. En annan slags elit än kultureliten.

Bland uppgifter som Expressen radar upp att SSG/SIG/SOG skulle kunna ha i Libyen missar man det självklara, nämligen att från marken styra in precisionsvapen mot markmål. Vad som sällan sägs om precisionsvapen är att de ofta styrs just från marken, och sker bombningarna innanför fiendens linjer så är det operatörer, spörschaller, från specialförband som står för detta dolda för fienden.

Midvintermörker finns iaf att köpa hos Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt. Studenter kan med fördel köpa boken hos Lycknis bokshop för 185:- kronor.

Frankrike vågar kritisera/hota Saudi-Arabien

Säga vad man vill om fransmännen och Frankrike, men i det landet mesar man inte runt i onödan. Inte bara var man först med (folkrättsligt diskutabla) vapeninsatser mot Libyen. Nu har man modet att gå ut och kritisera Saudi-Arabien (Stampen/GP).

2011-03-24 17:22

Nytt ATH för guld i USD

Guldpriset slog all time high i amerikanska dollar för en stund sedan, med kurser över 1445 USD per troy ounce.

Stråldoser illustrerade av XKCD


Via XKCD, klicka på bilden för detaljer. "Fukushima-50" arbetar i en miljö där de får 100-200 mSv, vilket vi alltså hittar i det röda området. Bilden är public domain och får spridas fritt utan tillstånd om någon undrade.

PIG-debatt

Nej, inte för eller emot det vidriga RUT-avdraget, en riktad subvention som varje liberal borde vomera över. Utan det handlar om BIGPIS-länderna, där nu P(ortugal) är på väg att ansluta till I(rland) och G(rekland) för att få EU:s nödstöd. Ovanpå allt annat sade det portugisiska parlamentet tydligen nej till det sparförslag som behövdes för att få stöd.

Olyckligt vikande stöd för kärnkraft

Eftersom många av mina läsare känner till peak oil och den globala energikris vi är på väg mot, och även den medföljande ekonomiska kris det innebär när bristen på energi (exergi) gör att den ekonomiska tillväxten upphör, så finns ett massivt stöd för kärnkraft bland mina läsare. Kärnkraft är en nödvändig del i att minska skadeverkningarna av peak oil, peak gas och peak coal framöver. Men det finns ingen silverkula, ingen enskild energiutvinning som kan lösa alla problem, utan vi behöver allt vi kan ordna fram; biobränslen, vindkraft, vattenkraft, vågkraft, kärnkraft, solkraft etc, medan att bygga ut de ändliga fossila bränslena bara målar in oss i ett ännu värre hörn.

2011-03-23 20:06

Kalendarium: Utrikespolitiska Föreningen i Lund 2011-10-12 19:00

Det börjar komma in lite intresseförfrågningar om föreläsningar och andra aktiviteter. Jag har varit inbjuden till paneldebatter förut, men det har tidigare runnit ut i sanden pga ändrade planer hos arrangören, inställda arrangemang etc.

Vuxenlego. På riktigt.

I dag damp som vardande jord- och skogsbrukare Jordbruksaktuellt och Skogsaktuellt ner i brevlådan.

I Skogsaktuellt kunde man läsa om vuxenlegot Isotimber. Tyvärr finns inte artikeln på nätet, iaf inte än. Det rör sig iaf om en byggkomponent som enklast kan beskrivas som ett murblock av trä, med utfrästa luftspalter som gör att blocket både fungerar som stomme och som isolering.

Bara att sätta igång och med detta äkta vuxenlego börja att bygga. När stommen av klossar är på plats fixerar man med plywood-skivor på bägge sidor om den "mur" man ny byggt, med lämpliga öppningar för dörrar och fönster. Därefter yttre- och inre ytskikt som vanligt.

Enda tricket är ju, som vanligt, i princip att ha en helt platt och horisontell grund. Har man väl det är resten bara lego... Konstruktionen blir inte bara isolerad utan också värmetrög, eftersom den är relativt tung, vilket innebär att det inte blir så snabba temperaturväxlingar som i ett traditionellt isolerat hus. Svalt på sommaren och varmt på vintern. I o m att man bygger stommen och isolerar i samma moment så sparar man rimligtivs en hel del tid.

Nu saknar jag bara dimensioner på legobitarna och prisuppgifter för hönshusbygget. Fast jag misstänker att man bara vill jobba mot husfabrikanter, men drömma går ju. Hela Isotimber ägs av den svenske uppfinnaren Mikael Östling och finansiären Lasse Bäckvall.

Återstår att se hur byggbranschen skall ordna ihop så att det nu blir ännu dyrare att bygga hus med denna byggsten och metod. För maken till ineffektiv bransch finns inte, oavsett vad för tekniska landsvinningar och effektiviseringar som sker så blir det ständigt dyrare att bygga hus, betydligt snabbare än KPI-ökningarna, och med ständigt ökande problem och byggfusk.

Kommer ni förresten ihåg tramset om bostadsbrist i Sverige? Det visar sig att svenskarna är de som är yngst i EU när de flyttar hemifrån, vilket är ytterligare en spik i kistan om fantasierna om bostadsbrist. Snittsvensken flyttar hemifrån runt 21 års ålder, att jämföra med i 30-årsåldern i Slovakien. I en fjärdedel av EU-länderna flyttar männen hemifrån först runt 30 års ålder, medan kvinnorna är något yngre.

Inte bara toppar vi med största bostadsytan per person, utan vi flyttar alltså hemifrån tidigare än i övriga EU-länder. Och man kan inte flytta hemifrån om det råder brist på bostäder...

Vårkänslor

Det verkar finnas lite hopp om att det blir vår. Även i år. Någon läsare efterlyste vad jag sysslar med på gården så här års, och det kan väl mest sammanfattas med tre ord. Ved, ved och ved.

Det är fortfarande för blött i våra marker för att göra något annat, och tjälen sitter kvar en bit ner. Det blir även av och till frost nattetid. När jag väl har en tiodygnsprognos utan en enda minusgrad och tjälen har släppt ordentligt i mina stora drivbänkar så kan man så ruccola, rädisor mm i dem och kanske ha skörd så tidigt som i maj. Men än så länge är det för kallt och trots att temperaturen i drivbänkarna överstiger 20 grader när solen står på så finns det fortfarande tjäle kvar i dem som gör att de inte går att gräva om riktigt än.

Guld plus OMXS30: Bättre resultat med omviktning

Som vi preliminärt såg igår gav en daglig omviktning av en hedgad portfölj med 50% guld och 50% OMXS30 ett avsevärt bättre resultat än att sitta still i den så kända båten. Omviktning innebär att man säljer av det som gått upp och köper det som gått ner. BTFD!

Nedan följer utvecklingen med omviktning dagligen, en gång i veckan (var femte handelsdag), en gång i månaden (var 21:e handelsdag) och en gång i kvartalet (var 63:e handelsdag). Ju tätare omviktning, desto bättre resultat, men det medräknar inte courtage.

Guld plus OMXS30: Utökat exempel

Som alla känner till är det viktigare att få en jämn positiv avkastning över tiden, än att följa med rusningar uppåt liksom nedåt. Tappar man 50% i värde måste det till en uppgång på 100% för att ta igen vinsten. Exempelvis föll det svenska börsindexet OMXS30 med 38.8% under den akuta finanskrisen 2008. Det betyder att man behöver en uppgång på 63.8% för att ta tillbaka förlusten.

2011-03-22 13:39

Guld plus OMXS30

Om vi istället för att ständigt gnabbas om vad som är bäst, börsen eller guldet, istället låtsas att vi är en enkel hedgefond som satsar 50% i guld och 50% i OMXS30 så finns det några olika strategier här. En är att bara köpa 50% i varje tillgång och sedan sitta stilla i den så kända båten. Som privatperson kan man enkelt göra detta med 100 000 kronor, säg 50 000 kronor i OMXS30 och 50 000 kronor i NYSE:GLD. Eller för den delen fysiskt guld.

Guld vs OMXS30

Som vanligt dyker det upp läsare som gnäller över att guldet går dåligt och börsen går bara upp. Upp! UPP!

Beror förstås på hur man ser på saken.

IT-lunchen i Göteborg

Göteborgs elegantaste nätverk, eller iaf med de elegantaste lokalerna på Avenyn 1, affärsklubben Arena Göteborg, drar nu igång något som kan intressera en del av mina läsare. Nämligen IT-lunchen.

Börserna uppåt

De amerikanska börserna steg förstås igår. Indexet S&P-500 nedan.

2011-03-21 12:15

Tsunamin väller vidare över just-in-timesamhället

Konsekvenserna av att stora delar av världens elektronikkomponenttillverkning ligger nere i Japan sköljer likt tsunamin vidare över världen.

Energieffektivitet i småskalig transport av ved

Jag bistod i dagarna en familjemedlem med att ta ner två svåra björkar på en villatomt i ett villaområde. Den ena fällningen var väl ganska rutinmässig, även om det kunde blivit illa om björken gått fel. Den andra var nog överkurs. Ståendes tätt intill både friggebod och grannens garage, med diverse staket och prydnadsbuskar som gjorde att trädet bara kunde fällas i exakt en riktning. Och det var inte riktningen som trädet lutade mot heller, dvs grannens garage.

Tokmoderaten recenserar Midvintermörker: 5, stort A, MVG

Bloggaren Tokmoderaten har recenserat min bok Midvintermörker.

"När det gäller Lars Wilderängs bok så är det med ett tacksamt engagemang jag skriver och rekommenderar boken Midvintermörker - en mörk berättelse om en mörk tid för det svenska försvarets tillvaro efter åratal av mörker...
[...]
Jag skall inte avslöja mycket om boken annat än att historien med rätta är mörk. Det är ett mörker, ett midvintermörker där Sverige utsätts för aggressioner från arvfienden i öster på ett snabbt och skoningslöst sätt några dagar kring julen 2012. Historien kan tyckas långsökt, men med min fantasi hade jag inga problem att se händelseförloppet som totalt [verkligt]. Det enda som kändes overkligt var väl att kvinnan som man med ännu lite mindre fantasi kunde få till Maud Olofsson fick spela en roll som liknade en hjältes...

Betyget kan bara bli en femma, eftersom jag är uppväxt med det betygssystemet. För er andra så betyder det ett stort A eller ett rejält MVG. Wilderäng har skapat en bok som trots att vissa personer i boken känns som riktiga sterotyper ändå känns levande i all sin vidrighet. Boken är ett måste för den som har det minsta intresse av att förstå och tycka till om hur vi i Sverige återigen kan få landets ledning att ta Rikets försvar på allvar igen. För en stridssnopp som undertecknad en gång var ett definitivt måste, för den försvarsintresserade borde viljan att ha och läsa vara stark. Läs!"


Tokmoderaten tror alltså att vice statsminister Gerd Olsson i boken är Maud Olofsson men ger ändå boken en femma. Det måste väl ses som ytterligare ett plus i kanten?

Finns vissa spoilers i recensionen om ni nu inte läst boken än, bland annat nämns en del platser ur handlingen, bland annat platser på Gotland där Tokmoderaten som fd yrkesofficer känner igen sig. Men i stort avslöjas inte mer än så. Antagligen ser Tokmoderaten ironin i att ett antal platser på Gotland, platser där försvaret förr hade stark närvaro men idag helt övergivit, passerar förbi som fond för delar av handlingen.

Tidigare recensioner hittar man från Världen Idag och från Chefsingenjören, bloggaren och omslagskreatören Atilla Toth, piratbloggaren Johan Elisson och en serie omdömen samt en recension av Magnus Redin.

Obligatorisk köpinformation: Midvintermörker finns att köpa via Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt.

När tsunamin kommer, sitt still i båten

Återigen upprepar fondexperterna sitt eviga mantra. "Sitt still i båten", och menar att småspararna med Japanfonder inte skall bry sig om att stora delar av Japans industri står stilla. 72% av tillverkningen för kiselplattor, som är nödvändiga för att tillverka i princip all form av mikroelektronik idag är utslagen vilket ger stora konsekvenser för allt från tillverkare av kylskåp till mobiltelefoner när just-in-timesamhället krackelerar. Toyotas bilproduktion har stoppat och verkar inte komma igång som planerat igen. Andra siffror talar om att Japan står för 90% av produktionen av kretsar och halvledare vilket stoppar upp alla annan produktion av saker med elektronik i. Självaste iPad 2 blir försenad. Det ni.

2011-03-20 17:52

Vad tycker du om flygförbudszonen och medföljande anfall mot Libyen?

Veckans undersökning blir vad du tycker om flygförbudszonen över Libyen och de anfall mot Khadaffis styrkor som är konsekvensen av denna flygförbudszon.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan precis som vanligt inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen så ditt svar är helt anonymt för mig.

Nytt oljeläckage i Mexikanska Gulfen?

Det har börjat rinna in tidiga rapporter om ett nytt enorm oljespill i Mexikanska Gulfen, ursprung okänd. Oljefläcken är nu 160 x 20 km stor och har dykt upp lite drygt tre mil från BP:s havererade Deepwater Horizon.

I somras pratades det om att oljan från haveriet kunde leta sig upp någon annanstans, även om man lyckades stoppa läckaget vid själva brunnen. Återstår att se om det nu är vad som skett. På platsen för oljefläcken finns fältet Matterhorn som verkar ägas och drivas av W&T Offshore (NYSE:WTI).

Detta är alltså väldigt preliminärt och inte officiellt bekräftat. Ursprunget är okänt. Men har ni vinster i BP-aktien så kan ni nog fundera på att ta hem dem och byta till en annan oljeaktie, från något bolag ej verksamt i Mexikanska Gulfen, i väntan på att läckan spåras.

Slumpens skördar

Slumpen och diverse sammanträffanden har just nu lett till följande angående det militära ingripandet mot Libyen:

Saudi-Arabien och Bahrain skjuter ner upprorsmän och demonstranter, men exporterar fortfarande sin olja som vanligt: Ingen åtgärd.

Libyen skjuter ner upprorsmän och demonstranter och oljeexporten har i stort sett upphört: Flygförbudszon och bombningar som åtgärd


Intressant slump hur det kan bli.

Länder med god ekonomi som Tyskland, Kina, Ryssland och Sverige lägger ner sina röster i säkerhetsrådet och/eller deltar inte i militära insatser mot Libyen. (Fetstil tillagd för de som tror att jag påstår att Sverige är med i säkerhetsrådet.)

Hårt skuldsatta länder inom skuldkrisens BIGPIS-FUK-JUS som Frankrike, Storbritannien, Italien eller USA röstar för ingripande mot Libyen och/eller deltar i militära insatser mot landet.


Återigen en intressant slump.

Hade man varit konspiratoriskt lagd så kunde man trott att länderna med sargad ekonomi just nu har panik över det höga oljepriset och i sin (missriktade) desperation angriper man Libyen i ett hopp om att snabbare få igång oljeexporten igen, och med det få ner oljepriset. Fast att Italien och Frankrike deltar, italienarna än så länge via baser och radar- och stridsledningsflyg, kanske mest beror på geografisk närhet och rädslan för flyktingvågor. Risken för flyktingvågor från Bahrain är ju rimligtvis betydligt lägre för just medelhavsländerna. Att man låter bli Saudi-Arabien och Bahrain har förstås med Saudi-Arabiens oljevapen att göra. Plus att eftersom Saudi-Arabien är allierad med USA så har de oavsett frikort att göra vad de vill, då det annars blir veto i säkerhetsrådet med motivering till interna angelägenheter etc. Gamla folkrätten, inte nya.

Vi vet sedan tidigare att ju större oljeberoende desto sämre ligger länder till i skuldkrisen. Vi vet också att världsekonomin inte klarar de här nivåerna på oljepriset någon längre tid, även om priset bara är ett symptom på brist och det är själva bristen som är problemet.

Det här väcker också en del funderingar kring hur det kommer se ut när peak oil slår allt hårdare mot oljeproduktion och världsekonomi de kommande åren? Vem skall man anfalla då om ovanstående beteende nu inte är en slump?

En annan teori om Libyen är att det handlar om Frankrikes Ära och Heder.

Tillägg: Jan Björklund (fp) tycker nu att det är pinsamt att Sverige sålt vapen till Bahrain och Saudi-Arabien. Även om det inte förändrar något om vi inte säljer vapen eftersom andra gör det, så är det åtminstone ett tecken på viss begränsad mental friskhet i regeringen. Men det är som bekant ovanligt.

Ett kungarike för en häst!

Ni kommer förstås ihåg inlägget om smågårds- och hästgårdsbubblan och om hur man skuldsätter sig för att köpa häst.

Att varenda lilla gård Sverige runt de senaste 5-6 åren marknadsförts som hästgård och att hundratals gårdar har styckats av för att säljas i två delar - dels produktiv mark och dels en liten ynklig sk hästgård börjar nu ge effekt. På utbudet av hästar.

Ett sätt att alls försöka få någon ekonomi i de sanslöst överprissatta hästgårdarna och att få tillbaka några kronor till räntorna på hästköpen är att börja avla nya hästar.

Det rapporteras nu om en så hög överetablering inom hästavel och en så mättad marknad att stuterier helt enkelt kastar in sadelfilten. Finns inga köpare av hästarna längre. Alla föder upp själva, och förmodligen börjar de höjda räntorna kännas för skrået hästgårdsägare som generellt har noll koll på ekonomi.

De kraschande priserna på unghästar visar antagligen på att man helt enkelt inte har råd att köpa otränade hästar nu när räntorna stiger. Skall man absolut köpa något så skall hästen redan vara inkörd eller inriden. I takt med högre räntor kanske priset på unghästar går mot noll kronor? Synd att det inte finns prisdata att tillgå så att man kan köra en ordentlig teknisk analys...

Eller så är hela artikeluppslaget bara en mediaanka. Men för de av läsarna som vill köpa en smågård och är trött på att ständigt bli överbjudna av fartblint hästfolk utan koll på ekonomi så kan man kanske börja skönja en strimma av ljus i slutet av ridhuset.

Skall vi vänta oss billigare prickigkorv och salami framöver? Priset på hästkött sätter iaf någon form av botten på priset på unghästar. Gäller bara att sälja dem till italienare...

2011-03-19 19:28

Folkrättsbrott av Frankrike i Libyen?

Under lördagen öppnade en fransk Rafale, en exportkonkurrent till svenska JAS 39, eld mot libyska militärfordon utanför Benghazi sedan dessa beskjutit det franska flygplanet med ospecificerade vapen. Eventuellt innebär det att Frankrike gjort sig skyldig till folkrättsbrott.

En alternativ syn på hela situationen är nämligen att FN inte har någon som helst rätt att besluta om militära åtgärder pga ett lands interna stridigheter. Nu har det förstås skett förut, t ex mot ex-Jugoslavien/Serbien i fråga om Kosova/Kosovo. Men enligt traditionell folkrätt får trejde part inte angripa ett land pga inbördeskrig.

Sverige saknar krisledning inom landet

Förutom att vi lagt ner försvaret allt annat än på pappret och att vi via ansvarsprincipen inte kan räkna med något stöd i kris vi inte får till vardags, så saknar Sverige även civil krisledning vid händelser inom landet, vilket jag nämnt i förbifarten tidigare. Som bekant har vi inte ministerstyre i Sverige, så regeringen kan inte sitta och bestämma i enskilda frågor. Istället faller ledningsfunktionen på varje enskild myndighet och företag som har hand om något normalt.

Bloggaren, författaren och den fd SSG-operatören Kaj Karlsson har tidigare skrivit ett antal artiklar om detta på sin blogg (se 1, 2 och 3) och har nu även fått en debattartikel publicerad i Expressen.

2011-03-18 16:20

JIT-samhället klarar en vecka

Japan är ett av världens mest utvecklade länder, och ett av länderna med högst levnadsstandard i världen. De är också fullt medvetna om att de lever i jordbävningsområden. Men precis som vi i västvärlden så lever de i ett samhälle utan redundans, där allt levereras just-in-time.

Oljevapnet och gasvapnet

Det egyptiska och syriska överraskningsanfallet mot Israel och av israelerna ockuperad mark i t ex Sinai den 6:e oktober 1973 innebar att världen fick se det modernaste av massförstörelsevapen introduceras. Ett vapen av massiv ekonomisk förstörelse, det sk oljevapnet.

Fler recensioner av Midvintermörker

En liten snabb blänkare så här på morgonkvisten. Bloggrannen Chefsingenjören har skrivit en omfattande recension av min technothriller Midvintermörker.

2011-03-17 18:44

Kim-Jong Juholt

Humor är som bäst när den är oavsiktlig. Ännu bättre är det när den studsar tillbaka på humoristen (något jag ofta får äta upp).

Men ibland blir det bara för bra. Hade tänkt att ignorera det där partiet och istället ägna mig åt att angripa sittande regim, vilket är mer relevant än ett parti på dekis. Men nu kan jag inte motstå.

En tvättäkta (s)ombie (till skillnad mot en zo(m)bie) har på SVT Debatt skrivit en text med rubriken, håll i er nu, sätt er ner, krama en anhörig: Juholt så kompetent att han inte behöver akademisk examen

Japp, inget skämt. Detta är dödligt (s)ombieallvar.

Live kursdata nu hos Tradingportalen

För alla er som saknar en heltäckande svenskanpassad realtidstjänst (nåja) för teknisk analys och kursdata utan att behöva betala skjortan, så har glädjande nog min partner Tradingportalen fixat en sådan tjänst. Enda nedsidan är att den kör Microsoft Silverlight, men det innebär iaf på min Mac att datorn inte surrar nedtyngd av Java eller Flash.

Kartstöd till Midvintermörker

En del av läsarna av min technothriller Midvintermörker är kanske intresserad av kartstöd till ordergivning och annan kommunikation som förekommer i delar av boken. Dessa baserar sig på Lantmäteriets terrängkarta 1:50 000. Egentligen spelar inte skalan någon roll, men det är avgörande för var namn är utskrivna på kartan, och det är dessa namn som används som utgångspunkt i kommunikationen.

Ringhals är felplacerat

Med anledning av de japanska kärnkraftshaverierna så kan man titta lite på vilka som skulle drabbas av evakuering vid ett svenskt allvarligt haveri.

Marknaderna i Asien och Japan

Som påpekas via både ZeroHedge och bloggrannen Flute så kraschade Japans valuta i natt mot dollarn. Uppåt. Dollarn rasade alltså flera procent mot japanska yen. En extremt stor rekordartad rörelse för att vara mellan två världsvalutor under bara några minuter.

2011-03-16 19:32

Kraschvarning: VIX över 30

I USA dyker börsen vidare. För första gången sedan i somras är nu kraschvarningsindikatorn VIX i skrivande stund uppe över 30.

Därför tackar jag nej till SVT Debatt

Med anledning av kärnkraftshaveriet i Japan så blev jag uppringd av en journalist från SVT Debatt i Göteborg, då jag är en av få personer inom den svenska neosurvivalismrörelsen som är publik. Det finns ett begrepp som heter opsec, operational security, vilket innebär att det kan vara olämpligt att flagga för hela världen att man är neosurvivalist. Vad finns det att vinna med det? Lycka till med att få fram neosurvivalister som vill ställa upp publikt.

Enda andra personen jag känner till som är publik är min bloggranne Ylven. Men likt alla personer jag känner till inom den svenska survivaliströrelsen är hon antagligen också en fritt tänkande människa som tillhör den övre halvan av Sveriges normalbegåvade kollektiv. Och som sådan gissar jag att hon är ointresserad av att sitta med i publiken i SVT Debatt för att agera kuf/spöke/konstig person/någon att driva med.

Jag tackar iaf nej till att delta i SVT Debatt då jag uppfattade journalistens frågor som liggandes på kvällstidningsnivå, och mitt deltagande skulle just handla om att ha något att driva med.

Innan jag reder ut varför så är jag trots omdömen om SVT Debatt jag fått från läsare sedan jag nämnde inbjudan på Twitter (t ex "bara en massa gaphalsar och en usel moderator") gärna villig att ställa upp som debattör, inte publikoffer, i en seriös debatt om t ex svensk krishantering, riskhantering, svensk försvarspolitik, energi och olja eller andra ämnen jag berör här på bloggen. Jag vet att jag kan ta en debatt och kan sköta mig framför kameran, vilket t ex finska Yle:s journalist som var här förra veckan för att spela in en dokumentär verkade hålla med om. Men det var för en seriös dokumentär.

Medverkande debattörer i programmet skulle vara ett antal tredje klassens politiker ingen hört talas om, samt en person från SMHI och en person från Svensk Energi. Politikerna skulle sitta och käbbla låsta i sina ideologiska och partiberoende positioner. Svensk Energi skulle förneka att någon svart svan kan inträffa i Sverige och personen från SMHI kan jag bara gissa funktionen på.

Knappast en intressant debatt. Då jag inte vare sig är anställd av någon arbetsgivare, utan min egen, och inte heller medlem i något politiskt parti hade jag kunnat göra "bra TV" som debattör. Tyvärr oavlönat, medan anställda oftast kan få sätta upp TV-framträdanden som arbetstid och riksdagspolitkerna får lön för sina förordnanden att göra just sådant här. Det samma gäller akademiker, då universitet och högskolor har tre uppdrag - utbildning, forskning och samverkan med samhället.

Men SVT Debatt var helt enkelt inte seriösa. Journalisten hade t ex ingen aning om den svenska ansvarsprincipen, dvs att alla som normalt har ansvar för något, t ex du själv för din egen mat, värme och husrum, även har ansvar i kris, och att det inte finns någon som helst samordnande eller ledande funktion vid en kris i Sverige.

Istället skulle det vara 400+ myndigheter, inklusive kommuner, som skulle försöka samordna med 399 andra myndigheter utan någon som har ansvar och tar övergripande beslut. Svenska Strålskyddsinstitutet skulle antagligen utlysa evakueringszoner, men ansvaret för t ex oss bönders tamdjur skulle fortfarande ligga på djurhållarna. En evakuering skulle kräva att vi avlivar alla våra djur, eftersom djurskyddslagarna kräver att dessa får tillsyn minst en gång per dygn, även sommartid. Ansvar för det tar alltså inte SSI, utan här skulle Länsstyrelsens Djurskyddsinspektörer skicka polisen på varenda djurhållare som överger sina djur vid en evakuering. Kommuner har inget ansvar för att folk har någonstans att bo, speciellt inte folk från andra kommuner, så om man måste evakuera får man ordna bostad själv. Och så håller det på.

Försvarsmakten har sin egna samordnande ledande funktion, för tillfället kallat INS, insatsstaben, tidigare OPIL, operativa insatsledningen, förlagd till ett oskyddat kontor ovan mark på hemlig plats. Men den sköter bara myndigheten Försvarsmaktens brydierier. Ironiskt nog är det faktiskt bara utomlands som man som svensk kan få samordnat och ledande stöd vid kris, nämligen från UD som har fullt ansvar för svenskar utomlands sedan vissa förbättringar skett sedan Tsunamikatastrofen 2004. Men man får betala själv i efterhand. I Sverige finns ingen ledande eller samordnande funktion. Lite lustigt.

Journalisten försökte få mig att säga något lustigt om att jag hade en betongbunker dit jag skulle fly om det kom radioaktivitet, i ett försök att måla den svenska neosurvivalismrörelsen som någon form av amerikansk survivalism från 70-talet med bunker, högvis med vapen, ammunition och konservburkar. Tjena.

På frågan om jag själv har lager av mat kunde jag endast ge svaret att jag bor på en gård, och producerar en del rotfrukter, grönsaker, frukt, bär och kött. Och det sker en gång per år, så naturligtvis blir det lager av t ex potatis och kött. Potatis växer nämligen inte på ICA, utan skördas en gång per år.

Nu är det inte lätt att vara insatt i allting, men vill man bjuda in någon får man åtminstone försöka låtsas vara påläst och seriös. När jag tackade nej nyss fnös han och tyckte att survivalister är larvigt hemliga. Inte riktigt bra formulerat för att övertyga tänkande varelser, nej.

Jag är inte ett dugg hemlig, men jag klarar mig utan larviga journalister.

Svensk neosurvivalism handlar som jag uppfattar det om frihet, och är en frihetsrörelse. Att de samhällsstörningar vi garanterat kommer uppleva även fortsättningsvis inte skall inkräkta på vår frihet mer än nödvändigt. Vi skall inte tvingas söka upp någon kommunal värmestuga eller tvingas stå med mössan i hand inför myndigheter. Jag kan fortsätta blogga i flera dagar även om strömmen har gått (lokalt, kan inte svara för vad som händer någon annanstans vid längre strömavbrott) så inte ens min yttrandefrihet blir begränsad av den typen av samhällstörningar.

Och frihet är kanske inte att sitta som åtlöjesobjekt i SVT Debatt. Tror inte ens jag hade sålt några exemplar av min bok på det viset.

Men återkom gärna med seriösa förfrågningar om ni är intresserade av att ha mig som paneldebattör, föreläsare, intervjuoffer eller liknande. Men var då som sagt seriös och inte på kvällstidningsnivå.

Jag har just nu tre förfrågningar om framträdande, och har redan varit intervjuad av YLE. En aktivitet kanske blir av i Göteborg, och en kanske i Lund. Den tredje rör inte föreläsning eller liknande utan är en mediaförfrågan. Både Göteborg och Lund tar jag som mycket seriösa och till sådant ställer jag gärna upp även om jag måste göra det på egen tid och inte som politiker med skattebetalarnas pengar i ryggen. Återkommer med plats, tid, datum och arrangör när saker är spikade.

Carl Bildt om Bahrain: Därmed ökar instabiliteten i hela området

Vår utrikesminister Carl Bildt (m) vågar nu nämna den saudiska interventionen i Bahrain. Det gick tydligen inte att tiga längre. Jag skriver saudisk intervention - Saudi-Arabien skickade in 1000 soldater med pansarfordon i landet, och Förenade Arabemiraten bistår med 500 poliser i bepansrade bilar.

Bildt oroar sig dock inte i sig över att man skjuter ihjäl demonstranter, understödda av helikoptrar och jagar folk i bostadsområden eller blockerar sjukhusen så sårade inte kan få vård.

Nej, han oroar sig över stabiliteten i området. Gärna helikoptrar, pansarfordon och skottlossning mot demonstranter. Bara inte stabiliteten rubbas.

Så mycket för demokratiska ideal.

Saudi-Arabien är en av Sveriges största exportmarknader för vapen, och landet är också helt avgörande för oljeproduktionen i världen och med det vår ekonomi och vårt välstånd. Vore intressant att veta om svenska vapen just nu används av den totalitära saudiska diktaturen mot demonstranter i Bahrain.

Tag lite ansvar och avgå, Carl Bildt. Om inte annat i protest mot att alla är så flata, inklusive du själv.

Citat från Bonnier/DN/TT/AFP som vågar skriva om det hela nu:

"– Det här är ett utrotningskrig. Det här händer inte ens i krig och är inte acceptabelt, rasade Abdel Jalil Khalil på telefon till Reuters.
Farid Ramadan, författare i Bahrain, säger att läget i Manama är mycket allvarligt:
– Jag kan bara säga det på ett sätt: Regimen kommer att döda alla. Alla människor som är i Pärlrondellen dödas och de river ned hela området.
Ramadan, som själv är sunnimuslim jämför med den bosniska Srebrenicamassakern. Han säger sig tro att ett folkmord mot shiamuslimer snart kan vara en realitet.
– De kommer att utrota shiamuslimerna i landet.
Ramadan säger att landet bara har ett sjukhus öppet för allmänheten — och att det nu är omringat av militären, något han säger är helt ofattbart."


Till en början kräver jag omedelbart stopp för all svensk vapenexport till Saudi-Arabien, en regim som just nu dödar demonstranter. Saudierna skjuter inte för att skapa demokrati, utan för att försvara en broderdiktatur. Men först skall vi entydigt fördöma agerandet, inklusive att man förvägrar sårade sjukvård.

Fårket fortsätter förstås tanka sina bilar, nöjda och lyckliga. Även om vi i Sverige inte generellt köper olja från Saudi-Arabien (men ibland från Libyen) så är det blod vi häller i våra tankar. Bra att komma ihåg det när barnen skjutsas till dagis, så man åtminstone mår lite dåligt över det hela.

Välstånd

Ibland kan det vara skönt att koppla ifrån och ladda batterierna lite grann. Exempelvis åka på något så absurt som sk spa, där en bunt med vuxenzombies går runt i tofflor eller träskor och vita morgonrockar och är allmänt avslappnade. Smått fascinerande kultur och fenomen i sig.

Nu har jag eller någon till mig närstående inte fått någon som helst ersättning för det här inlägget, så det kan vi släppa nu.

Ett spa skall i mitt tycke vara en anläggning exklusivt inriktad på just detta, inte en liten del av ett hotell med 100-tals konferensgäster, nattklubbar etc. Ett spa skall också ligga avskilt från Stadens Distraktioner och förstås också naturskönt och tyst. En personlig preferens som skogsmulle är att få se horisonten. Eller berg. Det senare är svårt att uppnå i Sverige, men horisonten kan man få se vid havet.

Enter Torekov. Och Torekov Hotell & Spa, beläget i utkanten av zo(m)bie-BOL:en (BOL = survivalistterm för Bug-Out-Location, här använt som semestertillflykt, inte flykt undan (s)ombiehorderna. Eller jo. Snacka om den vite mannens flykt, även om det finns fackligt ägda stugor borta i stugområdena vid hotellet.) Torekov, längst ut på Bjärehalvön. Nytt, snyggt, stilrent, modernt och avskilt med utmärkta promenadstråk eller naturskön löpning om man vill motionera mellan zombievarven i spaanläggningen. Kanske inte världens mest omfattande anläggning, varm pool, kall pool, ångbastu, torrbastu, relaxrum med utsikt till horisonten, simpool utomhus under sommarhalvåret (isbad så här års), tillsammans med två uppvärmda relaxpooler ute och förstås diverse behandlingar för ömmande muskler. Lite speciellt blir det också att man måste hasa sig fram utomhus med sina träskor och vita morgonrock då spa- och restaurangdelen är skild ifrån hotellbyggnaden eller de separata hus man kan ha rum i. Frisk luft får man alltså per automatik.

Enda jag egentligen har att hacka ner på är maten, specifik middagarna. Luncherna är alltid klockrena, med en perfekt soppa, perfekt huvudrätt och ett lagom avskalat fantasifullt buffébord. Inget att anmärka på det Afternoon Tea som ingår på helger heller. Men middagarna lyckas man inte spika helt. Maten är lite för experimentell, så det är alltid någon rätt som havererar. Att man byggde om restaurangen i höstas är ett plus, men middagarna är fortfarande lite för kreativa för en bondläpp som mig.

Kommer fortsätta återvända till platsen med hopp om att man någon gång spikar även middagarna. Övervägde att dumpa ett ex av min bok i deras två gästbibliotek, men en technothriller passade nog inte riktigt in ibland New Age- och healinglitteraturen.

Som alltid har jag på mig mina peak oil-glasögon. Kan Torekov och Torkekov Hotell & Spa klara av peak oil längst där ute på Bjärehalvön? Antagligen. Gräddan lär ha pengar nog länge än, och om inte annat kan man ordna någon eldriven minibuss som kan shuttla kunder från järnvägsstationen i lite ruffigare, men fortfarande zo(m)bie, Båstad. Om man nu inte lägger ner järnvägsstationen när tunneln genom Hallandsåsen är färdig. Mat till restaurangen går rimligtvis att hitta lokalt. Återstår energifrågan vad gäller uppvärmning.

Samtidigt kommer energipriserna framöver göra det mer och mer attraktivt med semester inom landet, även om det sker med bil. Så högre oljepris kan bli en boom för inhemsk turism. Även under 70-talets oljekriser åkte man till fjällen här i Sverige, bara som exempel, även om man på den tiden kanske bara flög 1/20 så ofta privat som man gör idag. Och det är långväga flygresor som kommer bli ovanliga framöver. En bilsemester drar betydligt mindre fossila bränslen än en flygresa till Thailand.

Istället är nog största hotet välståndsfrågan. Kommer peak oil slå undan kundkretsen av välmående över- och medelklass? Madde (prinsessan alltså) har säkert råd att åka till sin BOL nära spat, men majorititen av gästerna ser ut att vara nyrik medelklass. Och även en och annan gammalrik medelklass baserat på vad man kan höra pratas om i restaurangen.

För att åka och slappa bort en helg är välstånd. Vi få se hur det blir med den saken framöver.

Men riktigt välstånd hittar man inte på Spat. Riktigt välstånd hittar man i bostadsbubblans Torekov. Kanske är mycket som vanligt lånta fjädrar, men en och annan person lär ha köpt sin mångmiljonvärderade sommar-BOL kontant. Så här års gapar Torekov tomt. Lyckades se en enda person ute i solskenet, och en enda bil parkerad på de trånga gatorna.

I övrigt står hus med minimala tomter, värderade för allt mellan sex miljoner och 20 miljoner kronor eller högre, tomma så här års. Enorma summor pengar för något man använder enstaka dagar eller veckor varje år. Det är lite för långt till Stora Staden för att pendla. På Bjärehalvön lyser även hästgårdarna i stort sett med sin frånvaro. Man ligger utanför Malmös hästgårdsbälte och skall man ha hästgård här måste man alltså antagligen även jobba här.

Tänkte låta lite bilder från ett övergivet Torekov tala sitt eget språk. Mestadels. Öde. Finns eventuellt någon restaurang, förutom hotellet. I övrigt låter jag det vara osagt om det öht existerar någon service på orten eller om det är bil till Båstad som gäller för allting. Fast har man råd med hus här så har man väl även tjänstefolk?

Ber om ursäkt för suddiga iPhone-bilder tagna i rörelse och även motljus nedan.

Inte för att det syns på bilden, men nedan kan man se nybyggnationer och tomter under bebyggnad. På jordbruksmark förstås.


Nedan ser vi Torkekovs Människa. Stort M. Antagligen två människor, då det finns en barncykelvagn inblandad.Nedan ser vi Torekovs Bil. Med stort B. Underligt nog inte en beemer. Nej, det finns inte plats att parkera på tomterna.

Så var det slut med den verklighetsflykten för idag. Tillbaka till eländet.

Saudi-Arabien = Utländska trupper

Det här börjar likna en parodi.

TT/Bonnier uppmärksammar den fortsatta militära interventionen av "utländska trupper" i Baharain. Men nu skriver man inte längre ut att det är den totalitära diktaturen Saudi-Arabien som invaderat Bahrain och skjuter ner demonstranterna i landet. Igår skickades åtminstone 350 personer till sjukhus och två demonstranter dödades.

Japan-in-time

Via katastrofen i Japan och de medföljande multipla kärnkraftshaverierna påminns vi återigen om att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. För kärnkraften så är det uppenbarligen strömförsörjningen av kylsystemen. Samma haveririsk gäller tydligen även i Sverige enligt en artikel hos Schibsted/SvD, iaf om kärnkraftverken drabbas av längre strömavbrott. Som bekant fungerade inte hälften av dieselaggregaten i Forsmark vid incidenten i den anläggningen, och oavsett så måste det finnas den där sinande oljan för att kunna köra reservkraften tills vidare.

2011-03-15 18:42

Saudierna dödar två och skickar 200 demonstranter till sjukhus - väst tiger

Den saudiska militären som igår invaderade, förlåt, "hjälper regimen" i Bahrain har under dagen skickat åtminstone 200 350 demokratiseringsaktivister till sjukhus och dödat minst två i sina tydligen lyckade försök att krossa upproret i Bahrain.

Klimatförändringar, peak oil och samfälligheternas tragedi

Stampens provinisialblaska GP fortsätter leda hållbarhetsdebatten i Sverige, medan Schibsteds och Bonniers storstadspress i görligaste mån undviker att ta i frågorna bortanför kultursidorna. Professor Christian Azar replikerar på den tidigare debattartikeln om att fokusera på det mer akuta peak oil istället för klimatförändringar, vilket i sin tur slutreplikeras av Ulf Jacobsson och Anders Wijkman.

Börskrasch i Japan

Skrev förra veckan att vi riskerade en black monday. Det blev det inte. Det blev en black tuesday. Än så länge. Nikkei nedan.

Saudi-Arabien har invaderat Bahrain och krossar demokratirörelsen

Den totalitära och av väst kramade diktaturen Saudi-Arabien har tröttnat på demokratirörelsen i Bahrain, och invaderade igår landet. Någon demokratisering av Persiska Viken vill man inte se, utan istället rullar man in med stridsvagnar och stridsfordon för att krossa protesterna mot regimen i Bahrain.

Välkommen till er verklighet, Försvarsmakten

Försvarsmakten har nu lanserat en ny rekryteringskampanj, utan tidigare sydafrikanska skådespelare. Istället inriktar man sig på lite förmögnare ungdomar i ett försök att uppenbarligen inte hamna i att enbart rekrytera från samhällets botten. Kravet för att tillgodogöra sig kampanjen fullt ut är nämligen att man har en sk smartphone, antingen en iPhone eller en Android-baserad telefon, i vilken man skall utföra en serie uppgifter.

Prislappen stiger på datalagringsdirektivet

För några dagar sedan sade Sveriges polisminister Beatrice Ask att EU kommer (=garanterat, inga "kan" här inte) bötfälla Sverige med 100 miljoner kronor om vi inte lagrar trafiktdata om oskyldiga medborgares kommunikation med t ex BRIS, RFSL, kvinnojourer tidningars tipstelefoner mm.

Nu säger hon att det kommer kosta 150 MSEK i böter. Kan vi gissa att bötessiffran i Asks värld närmar sig en halv miljard ju närmare beslut vi kommer? Samtidigt vill regeringen Fredrik "Vi förhandlar inte med (sd)" Reinfeldt nu fjäska till sig stöd från just (sd), som är emot lagförslaget för att det inte är hårt nog. (sd) vill lagra privatpersoners samtalsuppgifter till Anonyma Alkoholister och andra stödgrupper för människor i kris ännu längre än det lagda förslaget.

Det kallas i skräckrubriker "höga böter" med 150 MSEK. Men en tillämpning av direktivet kan kosta upp mot en miljard kronor, så det är billigare att stå upp för de mänskliga rättigheterna och inte införa direktivet.

Det brukar pratas om att Sverige skall vara ett demokratiskt föregångsland och att vi t ex inte kan göra si och så för då kan vi inte kritisera andra som gör så och si. Ett införande av massiv lagring av personers kommunikation, gör ju att vi inte kan kritisera diktaturer som gör det samma. Å andra sidan så har vi ju inte kritiserat Saudi-Arabien när de sköt mot demonstranter förra veckan. Sverige har alltid kramat diktaturer. Fram till för några veckor sedan kramade vi Libyen och (s) har haft ett ingående samarbete med både Mubarak i Egypten och Ali i Tunisien via socialistinternationalen.

Lustigt nog är det bara kommunisterna i (v) och miljösocialisterna i (mp) som är emot datalagringsdirektivet i riksdagen. Att kommunisterna är emot detta, efter att ha kramat DDR och Stasi något enormt måste enbart bero på att det hela inte är deras idé och att inte endast kommunister får tillgång till datat. Surt sa räven.

Men är inte hela direktivet en storm i ett vattenglas? Det kommer införas, för sedan Lissabonavtalet ratificerades av landsförrädaren Reinfeldt, så har vi faktiskt inget att säga till om här. Sveriges regim är bara en marionettregim under Bryssel. Lustigt att (sd) säger sig vara mot EU men omfamnar EU-juntans direktiv, fast hårdare... (sd) ser väl att man tids nog vill ha listor på alla som kontaktat moskéer, invandrarpositiva organisationer och tids nog även partiets politiska motståndare. Därav kravet på längre lagringstider från deras håll.

Den andra anledningen till att detta är en storm i ett vattenglas är att allt trafikdata redan lagras av teleoperatörerna. Av drifts- och säkerhetsskäl så finns det loggfiler över allting, och dessa loggfiler över din e-postkommunikation sparas inte ett visst antal månader. Antagligen finns de sparade sedan man började med e-post.

Enda skillnaden är att myndigheterna behöver ta kontakt med respektive teleoperatör för att få ut datat och behöver hänvisa till någon anledning till detta. Framöver behövs inte det, utan "brottsbekämpande myndigheter" (vilket jag förmodar är polisen, tullen, Skatteverket, kronofogden, Ekobrottsmyndigheten mfl) kan enkelt kolla upp vilka som ringt eller mailat RFSL:s stödlinje utan att det behöver förekomma något brott. Eller för den delen alla som ringt till (sd)...

Om vi alla istället använder någon e-postoperatör utanför EU, t ex Hotmail eller GMail, och alltså bara mailar internt inom de systemen, så slipper vi utelämnas till våra myndigheter, utan blir förmodligen bara avlyssnade av USA/NSA. Men de bryr sig faktiskt inte om din privata kommunikation och råkar inte heller vara din granne som via jobbet på Skatteverket ser att du mailat RFSL:s stödlinje. Bra att ha i åtanke att när din deklaration blir granskad så kanske man kontrollerar vilka du har haft mailkontakt med. Har du fått mail från Blocket eller Tradera har du antagligen sålt saker på Blocket eller Tradera, pengar som förstås skall tas upp som inkomster i din deklaration, så det är förstås naturligt för Skatteverket att kolla upp sådant. Även att du skickat mail till eller tagit emot mail från utländska banker kommer framgå.

Friheten från svensk insyn gäller även om man har lagt ut sin e-post på egen domän hos Google Apps. Det må se ut som en .se-domän, men finns bara i Sverige till namnet och kommer inte vara tillgängligt för svenska myndigheter, så länge du inte mailar till någon som faktiskt har sin server i Sverige. Om du vill kommunicera privat utan myndigheters inlyssning så bör du flytta den delen av kommunikationen utomlands. Det gäller även alla stödjande organisationer, BRIS, RFSL, AA mfl, samt tidningar och media. Flytta era e-postservrar utanför EU, tack.

Så ju fler som lägger ut sin e-post på Google Apps, desto mindre får den svenska regimen veta om oss.

En nackdel här är förstås att serverdriftjobb blir förlorade i Sverige.

Så ni som vill tipsa tidningar etc gör det via papperspost framöver. Den får myndigheterna fortfarande inte vare sig öppna eller logga.

Så hur illa kommer direktivet användas? I Polen har man hämtat ut privat information ca 1 000 000 gånger om året, i Frankrike ca 500 000 gånger om året enligt Piratpartiets partiledare.

Fler andra länder har valt att inte införa direktivet. Det kränker nämligen de mänskliga rättigheterna. Anna Troberg (pp):

"Flera europeiska länder har ännu inte infört datalagringsdirektivet på grund av de integritetskränkningar det innebär. I flera andra länder, bland annat i Tyskland, har författningsdomstolar underkänt lagar som stiftats i enlighet med direktivet. Trots detta väljer den svenska regeringen att låtsas som om det regnar och försöker tvinga igenom direktivet bara några dagar innan EU-kommissionen väntas presentera en kritisk utvärdering av direktivet."

Sverige måste förstås vara bäst i klassen och införa direktivet trots att andra mer sunda regimer tvekar.

I morgon onsdag tar riksdagen beslut. Got Google Apps?

Tillägg: Eftersom det här även sägs vara en finansblogg så finns det insideraspekter på det här. Personer på myndigheter med åtkomst till kommunikationsregistren kan övervaka börsbolags e-postkommunikation och se om det börjar mailas mellan t ex två konkurrenter. Kanske ett bud på gång, eller diskussion om en fusion? Eller är det en kund? Finns mycket att hämta där för den som vill få tillgång till insiderviskningar. Plotta histogram över mängden kommunikation via e-post och telefon mellan olika börsbolag så kan man säkert få fram en del spännande saker innan informationen blir publik. Ökande aktivitet bör innebära att något är på gång.

2011-03-14 21:10

Tandläkaren och onödiga bidrag

Hade det tveksamma nöjet att besöka tandläkaren för första gången på några år, då tandstenen tagit över så till den grad att jag började oroa mig över skörbjugg. Nåväl, inga hål, men mycket blod blev det. En fördel med glasögon är att man slipper att det skvätter i ögonen, fast annars kan man förstås blunda istället för att stirra skräckslagen upp i taket.

Stirra skräckslagen upp i taket på onödig ekonomisk tillväxt.

Toth om Midvintermörker och svensk försvarspolitik

Min liberale bloggranne, tillika kreatören av min bok Midvintermörkers omslag, Attila Toth från tecknare.se har nu sträckläst själva boken. Han bör ha fått boken i fredags eftermiddag och har nu lagt ut ett omdöme på sin blogg, så det lutar åt sträckläsning.

Omdömet om själva boken ifrån det läsvärda blogginlägget som har titeln Östersjön - fredens hav återger jag nedan.

Peak oil vs klimatförändringar

Fortfarande envisas politiker, media och företag med att tjata om klimatförändringar och att vi måste reducera våra CO2-utsläpp för klimatets skull. Men det finns ett antal problem med att faktiskt få folk att reducera sina CO2-utsläpp. För skall något hända så är det på gräsrotsnivå det skall ske. Köpenhamnsmötet COP-15 visade med all tydlighet att alla nationer driver sina egna agendor och att bland annat U-länderna ser hela cirkusen som en enorm möjlighet att få pengar från den rika västvärlden.

Men det finns väldigt små incitament att som privatperson spara på CO2, annat än av någon form av moraliska eller etiska ställningstaganden.

Säljsignal i vete

En av mina läsare uppmärksammade att h*n tagit negativa positioner i vete, något som också stöds av Handelsbankens råvarubrev i går söndag.

2011-03-13 18:38

Nicole Foss om kärnkraftshaveriet

Nicole Foss/Stoneleigh på bloggen The Automatic Earth råkar av en händelse vara utbildad expert på kärnkraftssäkerhet och har även forskat i ämnet.

Från The Automatic Earth:

Har det japanska kärnkraftshaveriet ändrat din åsikt för eller emot kärnkraft?

Med tanke på förra veckans vältajmade fråga om läsarnas åsikter om kärnkraft så ställer jag istället frågan om det japanska kärnkraftshaveriet (-haverierna?) fått dig att ändra åsikt i frågan om kärnkraften?

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen.

Silverpriset i SEK per gram vecka 10 februari 2011 - rekord och konsolidering

Silverpriset i svenska kronor per gram slog nya rekord i veckan som gick och var tillfälligt uppe och nosade på hela 7:50 kronor per gram.

2011-03-12 13:14

Reala konsekvenser av det japanska reaktorhaveriet

Oavsett vad den verkliga omfattningen av kärnkraftshaveriet i Japan är så kommer det få reala konsekvenser för mänskligheten och även för delmängden av mänskligheten som kallas svenskar. Oavsett om dessa konsekvenser är motiverade eller ej.

Råvarueffekter pga jordbävningen och lite kärnkraft (uppdaterad: Härdsmälta)

Via Zero Hedge tipsas vi om en analys från Goldman Sachs om konsekvenser på råvarukomplexet pga de japanska skadorna efter jordbävningen och tsunamin.

2011-03-11 15:32

Anyone for sjötomt?

Människan har sedan urminnes tider en fascination vid vatten. Vatten har alltid inneburit liv och kommunikation med omvärlden och likt alla andra djur så har vi sökt oss till vatten. Det finns rent av en hypotes, den sk strandvaskarteorin, om att människans ursprung och utgrening från t ex chimpanserna beror på att vi en gång var en liten chimpansflock som slog sig ner vid vatten och började livnära sig på det som fanns att finna vaskandes längs stranden. Många mänskliga egenskaper som dykreflexen hos bebisar, vår delfinliknande luftstrupe och näsa och avsaknaden av kroppsbehåring och fördelningen av vårt underhudsfett kan förklaras med den hypotesen.

Hur det än faller sig så dras vi djupt instinktivt till vatten. Sjötomt är status, och ljudet av rinnande vatten, kluckande vågor eller ljuset från solen som leker i vågornas krusningar är allt något som skänker vår själ ro.

Så till den grad att även när vi idag även har snabba landbaserade kommunikationer så bosätter vi oss helst vid vatten. Även i jordbävningsområden med tsunamirisker.

Uppdatering kall fusion

Jag säger på inget sätt att det inte rör sig om en bluff, men det påstådda italienska genombrottet inom praktisk kall fusion (i brist på uppgifter om vad som egentligen pågår) är fortfarande värt att bevaka.

Ny Teknik har satsat en hel del prestige på att bevaka utvecklingen, inklusive att de översätter sina artiklar till engelska.

SADR: När inträffar fredagsbönen? (Uppdaterad)

Enligt uppgift så är den planerade Vredens Dag i Saudi-Arabien (SADR) tänkt att dra igång efter fredagsbönen.

Men när inträffar fredagsbönen och vilken bön är det som avses? Jag är ingen kännare av detaljer i Islam, men nedanstående tider gäller för olika böner, lokal tid i Riyadh.

SADR: Börserna ner

Jag kommer antagligen tjata rätt mycket som Vredens Dag i Saudi-Arabien idag (SADR - Saudi Arabia Day of Rage, uttalas "sadder"). För vår egen skull får vi väl hoppas att det slutar med ett stort antiklimax både idag och veckorna som kommer. Några avståndstaganden från gårdagens skottlossning mot demonstranterna har vi iaf inte sett. Ingen västerländsk regering kommer våga kritisera Saudi-Arabien pga dess stora oljeexport.

Mer Juholt

Gårdagens citat om inga motioner från Juholt var tydligen rejält överdrivet. Mer korrekt kanske är att inga motioner han lagt har lett till några lagar.