Cornucopia?

2011-02-28 13:26

Den svarta svanen har lyft

Ingen har förstås missat att upproren i arabvärlden nu spridit sig till ännu ett OPEC-land och oljeexportör, nämligen Oman. Bagdad Bob har även fått en brorsa i Tripoli Jim.

Medan Libyens oljeexport handlar om ca 1.5 miljoner fat per dag så ligger Oman på ca 0.7 miljoner fat per dag. Men när Saudi-Arabien påstår sig ha ca 3 miljoner fat i reservkapacitet, så når man alltså 2.2 av dessa 3 om även Oman faller ifrån.

Värt att notera att Oman passerat sitt nationella peak oil, även om nya kraftfulla ansträngningar lyckats häva den fallande produktionen tillfälligt. Men istället ökar konsumtionen som hos de flesta exportländer.

Samtidigt kan vi läsa tvärsäkra uttalanden av de som diktaturkramar Saudi-Arabien, om att landet aldrig kommer drabbas av upproren för folk har så bra i sin ofrihet i landet... Den 11:e mars är det planerat "day of rage" i Saudi-Arabien, om man nu inte stoppar folket, inklusive de 150 akademiker som skrivit på ett upprop om reformer i fängelse och torterar dem lite innan de halshuggs för trolldom eller liknande.

Här har nu världens utrikesministrar ett utmärkt läge att fördöma en diktatur innan den faller, nämligen Saudi-Arabien. Men man är väl medveten om att västvärldens oljebaserade välstånd står och faller med lugn i Saudi-Arabien och i princip alla västländer, inklusive Sverige, säljer vapen till landet för miljardbelopp.

Det är lämpligt att dra sig till minnes vad en svart svan är. Ingen (i princip, alltid kan någon gissa rätt) kunde se den komma i förväg, medan alla menar att den var helt självklar efteråt. Sannolikheten bedöms som extremt låg i förväg, men konsekvenserna är om den svarta svanen inträffar enorma och oöverblickbara förrän långt efteråt.

Det går inte i det här läget säga hur allvarliga (eller positiva, om man ser upproren som en positiv svart svan) konsekvenserna blir pga det vi ser nu, inte ens nu när vi är mitt i händelsernas centrum. Lika lite som någon kunde förstå vad konsekvenserna skulle bli när t ex Chamberlain sade "Peace in our time!". Vi bör nog återkomma om 10 år innan vi alls kan se de fulla konsekvenserna, om ens då.

Nu är det iaf allt närmare att Saudi-Arabiens påstådda reservkapacitet är uppbokad, eller att det bekräftas att den är uppdiktad. Faller nu bara Oman så behövs det bara att ett enda ytterligare halvstort exportland faller ifrån så har vi en fullskalig oljekris. Hamstrat bränsle än, nu medan det fortfarande är vinterblandning som gäller?

Notera också att Saudi-Arabiens reservkapacitet i själva verket kan röra sig om redan uppumpad olja som lagrats i bergrum, och där pumparna kan tömma lagren i en takt motsvarande 3 miljoner fat per dag. Men det går i så fall bara att göra en högst begränsad tid...

Oavsett, den som tror att det inte finns någon risk för att Saudi-Arabien faller riskerar att få fel. Kraften i händelserna är uppenbarligen större än alla har trott än så länge. De 20 000 prinsarna i Saudi-Arabien strör visserligen lite allmosor över det förtryckta folket, men lever själva ett lyxliv i överflöd. Återstår att se om folket nöjer sig med smulor vid kungahusets bord.

Presskonferens Midvintermörker 0900 - 1130

Som utlovat håller jag nu presskonferens här på bloggen, vilket innebär att man kan ställa frågor om boken Midvintermörker i kommentarer till den här tråden. Kommentarsmoderering är påslagen så att jag skall ha tid att svara på frågorna.

Alla, såväl media som övriga intresserade, är välkomna att ställa frågor, men jag svarar inte på några helt anonyma frågor. Skriv därför under med åtminstone Förnamn, Organisation eller Förnamn, Ort om du frågar som privatperson.

Ordinare innehåll på bloggen återkommer när presskonferensen är över, då jag även slår av kommentarsmodereringen igen.

Journalister som är intresserade av att komplettera med intervju över telefon eller Skype under eftermiddagen kan höra av sig via e-post till [email protected]

Silverpriset i SEK per gram vecka 8 februari 2011 - nytt topprekord

Nej, jag kommer inte bara tjata om boken, även om förmiddagen kommer upptas av en sk presskonferens.

Med tanke på läsarnas starka tro på silverprisets utveckling här ute i marginalen kan jag iaf klämma in en uppdatering kring silverpriset i svenska kronor per gram för veckan som gått.

Vi fick se nya rekordpriser även om priset varit mycket volatilt under veckan. Veckoklimatet för silverpriset i svenska kronor slog om till köp på fredagens slutkurser, och därmed bekräftas tidigare köpsignal i dagscharten anser jag.

Även silverpriset i USD per troy ounce steg till nya högstanoteringar sedan 1980-talets början, men har generellt konsoliderat.

Tekniskt ligger förstås priset i köp även här.

Det känns dock väldigt haussigt nu, så vi får se om de tekniska signalerna var något att hänga i granen. Man skall inte glömma att det finns en fundamenta bakom silver som till stor del är beroende av industriell efterfrågan. Om oljepriset och våra övriga kriser sätter stopp för den studsande döda katt som världsekonomin utgör så kan vi vänta oss att industriell efterfrågan faller och med det priset.

Som att svära i kyrkan antar jag?

Midvintermörker för 199:- på Ord & Bok

De stora svenska Internetbokhandlarna verkar lite trögstartade med att uppdatera sina system, trots att Midvintermörker nu funnits hos Bokrondellens databas i över 24 timmar.

Det finns dock lite mindre och hungrigare bokhandlare som uppdaterar omgående.

En sådan för er som inte orkar vänta på att de stora drakarna trycker på knappen för uppdatering av sina databaser, för vilka inte köpwidgeten uppe till höger fungerar eller som inte kan eller vill betala med VISA-kort, så är Ord & Bok lite hungrigare. Där hittar man sedan ett tag Midvintermörker för 199:- kronor, plus 19:- i frakt för totalt 218:-. Den vägen är även Mastercard eller förskottsbetalning möjlig, liksom faktura med faktureringsavgift och kreditupplysning.

Passande nog för min bok så ligger Ord & Bok på Gotland. Och nej, jag har inte fått någon ersättning av den bokhandeln för det här inlägget, men vill förstås göra det så enkelt som möjligt för er att kunna köpa boken.

Vill iaf gratulera Ord & Bok för att leva i 2011, där man inte måste vänta till kontorstid en vardag för att vara uppdaterad.

Tillägg på morgonen: Bokus har nu lyckats få in boken i sina system, men inte bilden på omslaget. Pris 253:-, gratis frakt. Även Bokia har nu boken till salu, men de klarar av att visa omslaget och tar 233:- plus 19:- i frakt, dvs 252:-. Via widgeten här på bloggen kostar boken 189:- + frakt på 48:- för totalt 237:- SEK. Ord & Bok förblir alltså det billigaste alternativet med totalt 218:-. Återstår att se vad AdLibris tänker ta. Antagligen en krona billigare än Bokia.

2011-02-27 17:06

Vilken tillgång kommer vara bästa investeringen de närmaste sex månaderna?

Veckans helt oseriösa undersökning är tänkt att pendla vad ni som läsare tror är den bästa investeringen de närmaste sex månaderna? Och ja, det kanske saknas en del alternativ, men tyvärr går det inte att ändra enkäten när den väl startat.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Motivera gärna med en kommentar varför du tror som du tror.

Pressmeddelande: Midvintermörker - Försvarsmaktens svagheter uppmärksammas i tankeväckande roman

Pressmeddelande Förlag Ängsjödal 2011-02-27
Midvintermörker - Försvarsmaktens svagheter uppmärksammas i tankeväckande roman


Ett svar på frågan om vad som skulle hända om den svenska Försvarsmakten idag skulle ställas inför sin främsta uppgift, nämligen att försvara Sverige mot främmande makt, ges i den nyutkomna romanen och technothrillern Midvintermörker. I högt tempo utspelar sig handlingen till större delen under ett dygn med start annandag jul 2012. Bland de miljöer som skildras i boken hittar man bland annat Gotland, Malmö och Karlsborg och man får följa allt från såväl landets improviserade ledning till militärer, poliser, män och kvinnor som sätter sina liv på spel.

Bakom romanen står Lars Wilderäng, som driver bloggen Cornucopia?, Sveriges antagligen mest besökta blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de mest lästa inom allmän politik med ca 35 000 besök i veckan. Boken som förläggs av Förlag Ängsjödal har tagit 22 månader att skriva, där större delen av tiden har varit research. Några av landets främsta och mest namnkunniga försvarsbloggare har varit till stor hjälp.

”Ett av mina kanske mest uppmärksammade blogginlägg handlade om ett strategiskt överfall på Sverige 2009 och utifrån det bemötande inlägget fick beslutade jag att skriva en ordentligt researchad thriller berättad ur några olika personers synvinklar. Men romanen skiljer sig rejält från förlagan, inklusive handlingen och upplösningen. Ingen verkar idag ställa sig frågan vad som skulle hända om våra ansvarslösa politiker inte får de planerade fem årens förvarning om en omställning av försvarspolitiken och Försvarsmakten. Tänk om de signalerna kom redan 2007 och vi ignorerat dem? Omvärlden har dragit andra slutsatser och rustar upp”, säger Lars Wilderäng.

Under veckan som gått har tio stycken signerade och numrerade exemplar av boken auktionerats ut till intresserade läsare på Tradera med ett mycket gott resultat.

”Det är oerhört glädjande att jag åtnjuter ett sådant förtroende bland mina läsare att de är beredda att betala nästan 1000 kronor för signerade och numrerade exemplar av en bok som ingen utomstående har läst”, fortsätter författaren.

Midvintermörker är en storpocket och finns att beställa via bokhandlare anslutna till Bokrondellen, t ex stora onlinebokhandlare, eller direkt på bloggen cornucopia.cornubot.se.

Måndagen den 28:e februari 0900 – 1130 kommer Lars Wilderäng att hålla en presskonferens på bloggen på cornucopia.cornubot.se och svara på frågor. Författaren kommer också vara tillgänglig för telefonintervjuer eller intervjuer via Skype efter överenskommelse.

Pressbilder på författaren och bokens omslag finns för nedladdning på förlagets hemsida forlag.angsjodal.se.

Midvintermörker
Förlag Ängsjödal
Storpocket 366 sidor, 511 gram
ISBN: 978-91-7437-139-0

För frågor kontakta Lars Wilderäng, 0708-996439 eller [email protected]

2011-02-26 18:34

Signering av Midvintermörker

Här sitter jag och signerar de numrerade exemplaren av Midvintermörker som än så länge ropats in. De lades på lådan under lördagen, och skall om Posten sköter sig nå sina köpare på måndag.

Maplecroft: Sverige under extrem risk för åldringskris

Via Zero Hedge uppmärksammas vi att på att det ekonomiska miraklet och tigerekonomin Sverige (det där är sagt med drypande ironi) har klassats av analyshuset Maplecroft som extremt riskabelt och är det land i världen som är fjärde mest utsatt pga åldringskrisen.

"According to a new ranking of 163 countries, Europe’s big economies, including France, Germany, Italy, Sweden and the United Kingdom, are the most exposed to fiscal risk due to their ageing populations, substantial levels of debt and high public spending on health and pensions.

The Fiscal Risk Index, developed by risk analysis and mapping firm, Maplecroft, identifies countries that will come under increasing economic pressure in future years due to low birth rates, high life expectancy and state commitments to look after ageing populations."


Den svenska statsskulden må vara förhållandevis låg, men de privata skulderna är mycket stora. Dessutom har vi som bekant redan enorma utgifter för den skattefinansierade vården och slutförvaringen (aka "omsorg") av äldre. Tillsammans med den demografiska utvecklingen gör detta alltså att Sverige är det fjärde hårdast exponerade landet mot den här riskfaktorn. Och den åldrande befolkningen är "nästan säker", om nu inte medellivslängden hastigt minskar.

De enda länder som ligger värre till är Italien, Belgien och Frankrike.

Mer hårda ord och inga visor om den svenska tigerekonomin:

"Without significant adjustments, such as raising taxes or reducing spending, countries risk going bankrupt. One such adjustment has already been seen in the UK and Germany where recent government initiatives have increased the state pension age to encourage people to work for longer as a way to alleviate pressure on public finances."

Så väsentligt höjda skatter eller kraftigt reducerade utgifter är vad Sverige behöver för att inte ställa in betalningarna och gå statsbankrutt nu när 40- och snart 50-talisterna skall stoppas in för slutförvaring inom vården och omsorgen de kommande decennierna.

Kort sagt, vi andra får betala, t ex genom antingen kraftigt höjda skatter eller exempelvis kraftiga neddragningar inom t ex skola, då det är vård och omsorg som rejält kommer öka framöver.

Så när höjer vi pensionsåldern i Sverige? Vi kan inte göra så mycket åt vårdbehovet, men vi kan göra det tvingande att jobba till till en början 65-69 års ålder istället för diverse frivilliga pensioner från 55-63 års ålder. Det går ju t ex att höja möjligheten att ta ut sitt privata pensionssparande till först efter 65 års ålder istället för som idag 55.

Vi 70-talister kan ju drömma om att överleva till pensionsåldern som vid det laget antagligen närmar sig 80. När pensionerna infördes sattes åldern till medellivslängden. Den är idag ca 85 år...

2011-02-25 17:50

Unboxing Midvintermörker

Plockade upp tre lådor från Postens Företagscenter idag för att spara en dags leveranstid.

Nedan ser man en av lådorna placerad på vår gamla bagge, som nu vilar sig framför kaminen. Istället för att han sätter på tackor, så kan man sätta sig på honom och värma sig framför husets värmekälla. Om nu någon undrar varför det är lammskinn (eller i det här fallet fårskinn) på alla foton av boken så spelar Gotland en central roll i boken och äkta lammskinn från gutefår blir ju en passande bakgrund. Om inte annat så har vi en del sådana fällar i huset.

Hamstring av bränsle?

Med anledning av pratat om eventuell oljekris så kanske en del funderar på att passa på att hamstra bensin, E85 eller diesel. E85 innehåller som bekant minst 15% bensin, mer så här års, och drabbas alltså också av en eventuell oljekris med stigande priser och bristande tillgång.

Varje neosurvivalist värd namnet har förstås redan ett bränsleförråd hemma, men är fullt medveten om att det är en kostnad, inte en investering. För lagringen kostar mer än vi antagligen får se i prisuppgång, även om Algeriets oljeproduktion faller bort. En jeepdunk på 20 liter kostar t ex 249:- på Jula. 12:45 SEK per liter som skall hamstras. Även om oljepriset stiger tillfälligt till 220 USD så kommer inte priset på bensin att stiga med 12:45 SEK, utan mer landa runt 18:- kronor per liter, ca 5:- upp från idag.

Det finns även billigare plastdunkar, där en 20-liters dunk kostar 129:- eller 6:45 per liter som skall lagras. Duger antagligen gott vid lagring, medan jeepdunkar tål lite mer stryk och kan användas vid t ex skogsarbete med småskaliga maskiner.

De enda som kan lagra billigt är storförbrukare som har en egen cistern, aka farmartank, dvs t ex bönder, bussbolag och entreprenörer. Åtminstone bönderna bör redan ha fyllt på sina dieselcisterner inför vårbruket, men har man inte gjort det så kan det kanske vara läge att bita i det sura äpplet och acceptera dagens prisnivåer. Diselcisterner över 3000 liter är för övrigt tillståndspliktiga, men här finns alltså en liten fördel med att ha gård - man kan lagra stora mängder bränsle utan allt för mycket administration. Mindre cisterner skall dock fortfarande anmälas om jag inte är helt ute och cyklar, åtminstone för cisterner på 1000 liter och uppåt. Kanske kan variera för olika kommuner. Oavsett så faller miljöansvaret på cisternägaren, anmälningsplikt eller ej och även moderna tankar med dubbel tank, där den yttre behållaren kan samla upp allt från ett läckage i den inre, måste besiktigas vart 12:e år, medan sämre tankar kräver tätare besiktning.

En annan faktor att ha i åtanke är att bränsle är färskvara. Diesel är i princip fett, och kan angripas av bakterier vid långtida lagring och även förvandlas till en stor och hård ... fettklump. Både bensin och E85 innehåller som bekant etanol, som drar till sig vatten eller för den delen dunstar. Så man bör rotera sina lager och den som har cistern skall förstås inte ha mer än man gör av med för säsongen. Reservdunkar bör märkas med dess innehåll och datum de fylldes på.

Angående tillstånd så finns det begränsningar för hur mycket man som privatperson utan gård får lagra. I bostaden får man högst ha 10 liter brandfarlig vätska, t ex bensin. I vind- eller källarförråd inget bränsle alls, vilket gör att en lägenhetsinnehavare har högst begränsade möjligheter. Det är dock tillåtet att ha 25 liter brandfarlig vätska på balkongen, men inte inomhus. Totalt 35 liter för lägenhetsinnehavaren.

I separat garagebyggnad får man ha bränslet i själva fordonet plus en reservdunk, i praktiken 20 liter utöver det som finns i bilen. Är garaget sambyggt med fler garage eller ligger i ett flerbostadshus får du inte ha något extra bränsle alls.

Ett enskilt hushåll måste ha kommunalt tillstånd för mer än 100 liter brandfarlig vätska, i praktiken ett förbud, oavsett kombination av separata förråds- och garagebyggnader. Villan med separat förråd/friggebod/uthus kan alltså ha 100 liter vätska där, fem jeppdunkar, så länge det inte är ett garage då det bara är tillåtet med en dunk där.

Så ser det ut. Finns alltså vissa fördelar med att ha ett jordbruk, då tillstånd inte längre behövs förrän vid 3000 liter, iaf om man förvarar bränslet i en erforderlig farmartank.

100 liter kostar ca 2000-3000:- att lagra, medräknat kostnaden för dunkarna. Det krävs alltså inte någon enorm ekonomisk insats för att som privatperson nå sin maximala beredskapsnivå. Det enklaste sättet att ha god beredskap är dock att alltid se till att ha som sämst halv tank i bilen. Här finns också ett kryphål. Den som vill lagra mycket, lagligt, kan köpa gamla skrotfärdiga bilar och ha dessa fulltankade men avregistrerade. Men villatomten blir nog inte så snygg då...

Oavsett så går det inte att räkna hem hamstring ekonomiskt, utan det handlar om man vill betala kostnaden för att reservera lite mindre stress och lite mer bekvämlighet vid en akut bränslekris. Inom OECD har vi 90 dagars beredskapslager, men det hindrar inte att det kan bli bristsituationer lokalt vid en kris. Det finns inte heller något ransoneringssystem på plats i Sverige, utan vid en kris kan vi få se extra skattehöjningar på bränslet och sänkningar av hastighetsgränserna. Eventuellt kan länsstyrelserna helt ta över distributionen av bränsle och med hela handen peka på vilka som skall få, men något formaliserat system för ransonering finns det ingen infrastruktur för.

Det tål också att påminnas om att OECD-ländernas beredskapslager inte kan hantera att Saudi-Arabiens oljeproduktion faller ifrån. Så länge ett bortfall från Libyen bara är kortsiktigt så skall bränslet iaf flöda någorlunda, det samma gäller om även Algeriet faller bort även om vi då får se ännu högre priser. Vårt moderna samhälle hänger på fortsatt diktaturkramande av Saudi-Arabien, en diktatur som vi själva säljer vapen till. En diktatur som kastar all opposition i fängelse med tortyr och summariska rättegångar, och fortfarande avrättar folk för häxkonst eller trolldom när man finner det lämpligt.

Hur man än vrider på det så är inte beredskapslager eller privat hamstring någon lösning, då det som sagt baserar sig på lager och inte flöden. Något som egentligen gäller även själva oljan. Lager förskjuter bara problemen något och lindrar övergången.

Så har du själv något privat beredskapslager, eller kommer bränslet alltid från macken, även vid en kris?

Analytiker: 220 USD för oljan om Algeriet faller

I en artikel hos ryskspråkiga Gazeta.ru uttalar sig en analytiker om den nordafrikanska krisen. Förutsatt att det stämmer att Saudi-Arabien har en reservkapacitet på drygt 3 miljoner fat olja om dagen, så äter krisen i Libyen upp hälften av världens reservkapacitet av olja.

Priset sägs ha stigit på oro att oroligheterna sprider sig till Algeriet. För om Algeriets oljeproduktion faller ifrån så har inte Saudi-Arabien kapacitet nog att ersätta bortfallet. Citat från en Google-översättning av artikeln för er som inte kan ryska:

"Assistant professor of geography of foreign countries MSU Sergei Rogachev sees no serious threat to the world economy due to lower exports of oil from Libya. "The markets panicked due to the fact that the situation could rapidly deteriorate if the unrest spread to Algeria," - he explained. "

Om oroligheterna sprider sig till Algeriet och tar bort landets oljeproduktion så räknar en analytiker med att vi får se 220 USD för oljan. Citat, Google-översättning:

"According to analysts of bank Nomura Michael Lo, if oil exports will limit the neighboring Algeria, the oil can rise in price to $ 220 for a barrel. "

Som vi alla vet så kan inte världen utanför OPEC:s påstådda reservkapacitet öka sin oljeproduktion pga peak oil.

Oljan steg inte så dramatiskt igår, om man ser till slutkurserna. Brent nedan.

För tillfället känns prisuppgången mättat, och spekulanterna känns hysteriskt nervösa och reagerar på minsta lilla rykte. Igår kom t ex ett rykte om att Khadaffi skulle dödats, respektive löst prat om att Saudi-Arabien skulle öppna sina eventuella kranar.

Marknadens nervositet och stora reaktioner på rykten talar för att oljepriset är mättat och att det nu bara är rädsla som driver priset. Rädsla för att förlora eventuell vinster, respektive rädsla för att missa ytterligare uppgångar.

Amerikansk finolja, WTI, nedan.

Samma sak såg vi i guld och silver, dvs från klockan 20:00 igår, svensk tid, så plockades priserna ner kraftigt. Silver nedan.

Gissa när ryktet om Khadaffis död kom?

Kanske har vi pga nervositeten sett toppen och krisen i Libyen är nu färdiginprisad. Vad som nu i så fall kan skicka priserna högre rent akut är om oroligheterna i Algeriet eskalerar eller om Saudi-Arabien inte visar sig ha den där reservkapaciteten i verkligheten.

När rykten kan ta ner marknaden så kraftigt så kan vi den ha toppat. För tillfället. Stratfor menar t ex att utvecklingen i Bahrain är viktigare än Libyen (Zero Hedge).

Så bevakning, bevakning, bevakning. Hur ser läget ut i Algeriet? Hur ser det ut i Bahrain? Libyen kan nu mycket väl vara fullt inprisat och det finns i så fall bara nedsida för oljepriset på utvecklingen där. Däremot kan priset fortsätta stiga på Bahrain, Algeriet och Saudi-Arabien.

Svensk media har iaf börjat uppmärksamma att vi riskerar en akut oljekris. Bloggrannen Musik @ Centrifugen rapporterar om att det nu även börjat bli protester i icke-muslimska Kroatien och Flute rapporterar återigen om Nordkorea. Smittsamt, det där.

2011-02-24 19:00

Lås in barnen nu

Med tanke på gårdagens tragiska utveckling där en av mina läsare och potentiella budgivare rycktes bort från Midvintermörker-auktionen igår pga ett barn som ropade "törstig!" och blev utan bok, så vill jag nu påminna att det är dags att låsa in barnen och stoppa in öronproppar i öronen.

Replik från Gunilla Nyström, SEB

Angående mitt inlägg igår om SEB:s och Gunilla Nyströms uttalande om konsumtion och amorteringar, så fick jag följande replik från henne inom lite mindre än ett dygn. Seriösa repliker från utpekade personer eller aktörer låter jag min vana trogen få ett separat inlägg så de får lite bättre uppmärksamhet.

Ettapan tar sig an framtiden

Hos Schibsted kunde vi för några dagar sedan läsa att Ettapan, 1:a AP-fonden, vill få bredare regler för hur de skall få placera sina pengar.

Man har börjat fundera på peak oil klimatförändringarna och börjar pga det misstro aktiemarknaden. Istället vill man köpa realkapital som skogs- och jordbruksmark. Läs mer själva hos apan.

Följande skrev jag angående att investera för peak oil för några veckor sedan.

"Det enda jag kan se att man långsiktigt kan investera i är i slutändan obelånat realkapital. Men priserna är för höga just nu. På botten av någon av de kommande krascherna kanske det kan vara köpläge för jordbruk, skogsbruk och bostäder (att hyra ut). Grundläggande behov som mat, energi och tak över huvudet kommer inte att försvinna när världsekonomin drar ihop sig i resurskrisernas spår.

Tvärt om kommer detta ta upp allt större andel av människors konsumtion.
[...]
Vi går in i den del av Kondratievcykeln där man tjänar pengar genom att driva företag, inte genom att handla papper och siffror på en skärm. De senaste ca 30 årens spekulationsekonomi blir ett minne blott.
[...]
Tiden när man kunde tjäna pengar på börsen kommer generellt vara förbi framöver. Och med det så kommer också stora delar av såväl vårt som andra länders pensionssystem gå i graven, då dessa i stort bygger på värdepappershandel och ständigt stigande börser."


Tja, vad kan man säga? Undantaget att Ettapan vill börja köpa realkapital per omgående, medan jag menar att priserna är för höga just nu, så verkar Ettapan kopierat mina tankegångar rakt av.

Att de sedan skyller på klimatförändringar istället för peak oil kvittar. Slutsatsen har blivit den samma, eller så vågar man kanske inte prata om peak oil med risk för att inte lyckas sälja in strategiförändringen hos de politiker som måste godkänna den, trots att AP-fonderna annars skall vara utan politiskt inflytande. Och säger man "klimatförändringar" så håller alla politiker direkt med.

Jag vill iaf gratulera 1:a AP-fonden för att de insett att den aktiebaserade spekulationsekonomin blir ett minne blott framöver, och vill rädda åtminstone lite av våra pensionspengar genom att köpa realkapital, realkapital som sedan varje år ger en avkastning baserat på solens flöden istället för på ständig spekulation med nytryckta pengar.

Man kan ju tillägga att om 1:a AP-fonden de närmaste åren pumpar in de beskedliga 20% de hade tänkt sig av sina dryga 200 miljarder så handlar det om drygt 40 miljarder kronor som skall stoppas in i skogs- och gårdsbubblan. En sådan kapitalinjektion kan dämpa prisfallen när bubblan spricker. Eller blåsa upp bubblan ännu mer så den kraschar desto hårdare.

Undrar vad som kommer härnäst? En AP-fond bestämmer sig för att 12% av portföljen skall ligga i fysiskt guld?

TA: Brent-oljan

Den leverantör jag hämtar min terminsdata från, Barchart.com, har tyvärr inget rullande spotpris för Brent-oljan, men väl för WTI. Nu är det dock Brentoljan som berörs starkast av den rådande krisen i Libyen.

Jag skakar fram aprilterminen för Brent nedan. Undantaget en vecka efter nyår så har veckoklimatet varit köp sedan i somras, så det är bara positiv trading som gäller i oljan. Tyvärr levererar Barchart.com enbart closes, så det blir inga candlesticks här. Fet mörkblå linje är stängningarna på Nymex.

Under februari har MACD rört sig horisontellt, vilket inte ger någon bra trading utan omväxlande signaler om köp och sälj/neutral. Med en horisontell MACD skall man undvika affärer. Så det har jag också gjort. Någon riktig köpsignal bekräftades av MACD först i tisdags. Det innebär att man skulle köpa igår, och inte har tjänat många korvören än så länge.

Fundamenta på Libyens kollaps har i så fall varit bättre att köpa på. Hälften av Libyens oljeproduktion är nu nerstängd, läs mer hos Flute.

Nu har även Saudi-Arabien blinkat och höjer lönerna för alla statsanställda (något överdrivet i princip alla som har jobb i Saudi-Arabien) med 15% i ett paket om 36 miljarder USD (Pollyanna-artikel från Business Week, som sväljer påståendena om reservkapacitet med hull och hår och inte yppar en rad kritik mot diktaturen i Saudi-Arabien, en av världens hårdaste. Saudi-Arabien skall nämligen rädda världen.) för att "kompensera för inflationen". Man skriver även av skulder för folk som sitter i fängelse för sina skulder och startar rent av en ny TV-kanal med sport. Bröd och skådespel. Kuwait och Bahrain har tidigare provat att ösa pengar över befolkningen för att hindra uppror. Det fungerade för Kuwait, men inte för Bahrain.

Återstår att se om det fungerar för Saudi-Arabien. För smäller det i Saudi-Arabien så är det exit alla positioner utom ädelmetaller och all in i ädelmetaller och speciellt pappersolja som gäller. Bevaka läget extremt noga.

En liten bubblare är Algeriet, som exporterar mer olja än Libyen.

För övrigt har det börjat bubbla uppror även i Nordkorea. Frågan man då får ställa sig är om upproren även sprider sig till Kina.

Nåja, OMXS30 ligger redan i sälj både i veckoklimatet och i dagscharten, så ni skall redan ha gått ur era svenska aktiepositioner inför den globala krasch som blir resultatet om Saudi-Arabien kollapsar. Men vi är alltså inte där än.

För övrigt har många oljebolag i genomtrygga Kanada gått väldigt bra på sistone.

Uppdaterad TA för silver, lite trading, OMXS30

Upptäckte att jag inte uppdaterat TA för silver i USD på bloggen på ett tag.

Med tjurrusningen i ädelmetallen kanske det kan vara läge för en kort blänkare.

Jag har ovan tagit bort den tidigare köpsignalen som saknade klimatstöd och istället satt ut köp på fredagen när även klimatet slog om. Ifall en klimatvändning kommer kort efter en köpsignal i dagscharten, i det här fallet en dryg vecka, så blir det en köpsignal.

Dessutom kan man notera att vi fick en tre-tick precis i samband med veckoklimatets bekräftelse av tidigare köpsignal utan klimatstöd.

En tre-tick är alltså tre candlesticks mot en stark trend, som följs av att man på en enda candlestick tar återtar kursen i trendens riktning. Detta är i sig en extremt stark signal, men nu slog klimatet om redan på den sista röda dagen i tre-ticken.

Allt det här är förstås backtrading, eftersom jag inte lade ut det här tidigare. Delvis beror det på att jag själv var ur pappersilvret och istället var negativ mot OMXS30 ett tag.

På tal om backtrading så har man ibland tur. Istället för de sedvanliga två dåliga affärer med snabba och små stop-loss förluster, och sedan kanske en god trade med bra vinst, så har jag under januari-februari haft lite mer flyt utan förlustaffärer. Vinst på uppgång i Petrobakken, gick negativ i guld via RBS Minishort F, sedan positiv i silver med RBS Minilong Silver K, sedan negativ i OMXS30 med Minishort OMX S. Nu är jag positiv i RBS Minilong Silver M, men det är som sagt ingen realiserad kursvinst än. Blir den det så är fem tradingvinster på raken personligt rekord. Kanske bäst att lägga av ett tag sedan.

Bör tillägga att OMXS30 är kvar i hårt sälj även om jag tagit vinsten och bytt till papperssilver.

Tagit bort noteringen "prel." från säljsignalen, eftersom det negativa klimatomslaget bekräftades.

Nu sitter det förstås läsare här som aldrig gör förlustaffärer på sin trading. Men sådan är inte jag. Eller så är jag ärlig. Det gäller dock att minimera förlusterna och maximera de vinstaffärerna.

2011-02-23 19:00

En timme kvar på auktionen av Midvintermörker 3/10

I skrivande stund, klockan 19:00 är det nu en timme kvar på auktionen av det signerade och numrerade exemplaret 3/10 av romanen Midvintermörker på Tradera. Auktionen för nummer 4/10 tar slut en timme senare.

Totalt finns nummer 3-10/10 ute för auktion just nu.

Som köpare av en av de 10 st numrerade exemplaren får du boken i din hand före alla andra köpare, och kan dessutom ta lite ära för att ha delfinansierat tryckandet av boken.

För er som inte har anslutit er till min Facebook-sida så finns det sedan ett tag några skärmdumpar från en möjligen kommande e-bokversion av Midvintermörker där, inklusive några av de första meningarna från första kapitlet. eLib har dock inte fått tummen ur när det gäller distributionsavtal än så vi får se hur många veckor en e-boksversion kan dröja.

Gunilla Nyströms konsumtionsbehov under livet

Bonniers rosa ekonomitidning har grävt fram SEB:s Gunilla Nyström som motpol mot Bostadskreditsnämndens varningar om en snart kraschande bostadsbubbla. Hon upprepar det hon sagt förut.

"Jag tycker inte längre att en vanlig bostadsköpare bör ha som ambition att bli skuldfri under den tid som man äger sin villa. Man får ställa konsumtionsbehovet under livet mot amorteringar"

Hon nämner inte vems konsumtionsbehov hon pratar om här. Det är nämligen inte BLT:s (bolånetorskens) konsumtionsbehov. Utan Gunilla Nyströms konsumtionsbehov vi pratar här. Hon och hennes kollegors behov av lönebonus och konsumtion.

För banken är inte din vän. Banken och Gunilla Nyström är dina fiender, rent av värre än några rånare. De har nämligen laglig rätt att råna dig på dina pengar om du bara är BLT nog. Banken är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt på dig.

Genom att Nyström nu vill lura dig att inte amortera för att du kortsiktigt skall luras att konsumera saker du inte behöver för att imponera på folk du inte bryr dig om för pengar du inte egentligen har, så minskar dina amorteringar. Och banken tjänar mer pengar på dig under din livstid. Viktigast av allt för dem är att du inte amorterar.

Du får rent av möjlighet att konsumera mer om du amorterar, medräknat amorteringarna.

Och har du inte råd att amortera i samma takt under hela livet, så har du köpt din bostad för dyrt. Beklagar, men så är det.

Nu ett räkneexempel. Skuld på 2 MSEK, ränta på normala 7%, dvs 4.9% efter 30% i ränteavdrag. 2 MSEK är för övrigt ungefär snittpriset på en villa i Sverige.

2 MSEK tar drygt 33 år att amortera om man amorterar 5000 kronor i månaden.

Utan amortering betalar du på 34 år ca 3 332 000:- SEK i ränta. 65% mer än du är skyldig banken.

Den som amorterar 5000:- i månaden har totalt betalat ca 3 229 000:- till banken efter 34 år. Ungefär. Medräknat amorteringarna. Jag har här bara räknat med en amortering om 60 000:- den sista december varje år, amorterar man kvartalsvis blir det ännu bättre.

Den som amorterar hade alltså under perioden mer pengar över till konsumtion än den som inte amorterade. Redan 18 år efter bostadsköpet, t ex vid 40 års ålder, mitt i skolbarnsförälderåldern, om man köpte sin bostad vid 22 års ålder, så betalar den som amorterat 5000 i månaden mindre till banken än den som struntat i att amortera.

Dessutom sitter den som inte amorterade nu med en skuld på alltjämt 2 000 000:- kronor. Den som amorterade har nu ingen sådan skuld och kan i teorin sälja sin bostad och plocka ut dessa amorterade pengar och konsumera under sin pension. Och det är under pensionen som man kommer behöva pengarna. Inte under arbetslivet, där din lön räcker för dina konsumtionsbehov.

Bolånetorsken förlorar och Gunilla Nyström får högre bonus och kan alltså se till sitt konsumtionsbehov under livet. Ditt behov bryr hon sig inte om. Men hon föreslår nog gärna att du pensionssparar inför pensionen och plockar ut procent i förvaltningsavgifter på de pengarna istället.

Fråga dig själv om du vill skratta hela vägen till banken, eller om du vill att de skall skratta åt dig på banken?

Det spelar i det här fallet heller ingen som helst roll om vi har en bostadsbubbla eller inte. Den som amorterar vinner ändå. Och det är via amorteringar som 30- och 40-talisterna blev rika på sina bostäder, inte genom att betala ränta till banken. Att de hade 85% i ränteavdrag hjälpte också. Det har inte du. Du kommer inte kunna upprepa.

Så vill du bli en vinnare eller vara en BLT? Valet är ditt eget.

E24 - ett offer för den svenska skoljuntan?

Vi vet alla hur det står till med kunskaperna i matematik i Sverige idag, och hur det fortsätter gå nedåt allt sedan Göran Perssons skolreform.

Hos Schibsted/E24 hittar vi den sk ekonomijournalisten Tomas Linnala, som dock är född på 60-talet och borde ha lärt sig matte i den gamla skolan. Men han gick nog allmän matte, vilket alla gör idag.

Han konstaterar att 100 värmeljus ger 10 kWh värme och kostar 25 kronor. Det får han till ett kWh-pris på 62.5 öre, 0.625 kronor. 25/10=0.625 (!!!!)

Jag, som gick särskild matte, men redan på lågstadiet lärde mig att dividera med 10 får 25/10=2.5. 2.5 kronor per kWh värme. Rejält mycket dyrare än direktvärmande el, och ännu dyrare än värme från en eldriven värmepump.

E24 försöker vara lite vassa i språket just nu och tjata om eljuntan, vet inte om de försöker härma den här bloggens skriftspråk. Men för att kunna vara vass måste man åtminstone kunna räkna. Det väcker också en hel del tankar om annat som E24 skriver. Antagligen bäst att kontrollera alla siffror från dem.

Rubriken på Schibsteds artikel är Värmeljus - billigare än elbolagen. Jag föreslår till ett byte. E24 - Dummare än Göran Perssons skola.

Här kan vi också se en förklaring till bostadsbubblan mfl moderna fenomen. Bristen att ens behärska de fyra räknesätten. Tyvärr kommer många inte upptäcka felet och nu springa och köpa värmeljus...

Tillägg: Själv saknar jag kunskaper i svenska språket, och blev halvt refuserad av författaren Tomas Linnalas förlag. Ingen är perfekt. Om jag finansierade redaktörstjänster själv kunde de titta på manuset igen. Mycket tjena idag. Skall man finansiera redaktörstjänster själv kan man lika gärna publicera själv. Tjena. Tror jag stavade allmän matematik rätt den här gången, men orkar ärligt talat inte kontrollera det.

Tillägg 2: Eventuellt är det fysikundervisningen som brister och Linnala har blandat ihop kW och kWh. Det står 10 kWh, men är det 10 kW, fyra timmars brinntid och därmed 40 kWh så har man räknat rätt.

Veckans BLT

BLT. Bacon. Lettuce. Tomato. Mmm.

BLT. Bo. Låne. Torsk. Blä.

När jag inte specifikt matbloggar här på bloggen, så avser BLT bolånetorsken. Det är inte en fisk i havet, utan en tvåbent firre som har hög skuldsättning på en bubbelvärderad bostad på bostadsbubblans topp, och riskerar att torska dit rejält. Jag har sett att en del av läsarna verkar referera till BLT-kollektivet som alla som har bostadslån, men så är det inte. Det finns de som amorterar i en takt på 20-40 år, och oavsett har en procentuellt låg belåning, kanske under 40-60% av bostadens bubbelvärde. De bör löpa lägre risk för att torska och skall antagligen inte benämnas BLT.

I dagarna kunde vi läsa ett reportage som inte blev lika uppmärksammat som Tepenyakihällen (Skall ni läsa något om bostadsbubblan, läs detta. Man är beredd att låna 7-8 MSEK för att få imponera med fin yta på bostaden. Lånta fjädrar. ) (ja, våga vägra stava rätt, min blogg, mina felstavningar), men som också borde bli en klassiker. Rent av en större klassiker. I reportaget hittar vi rent av en ekonomijournalist från DDR, förlåt, SVT, som helt uppslukats av bostadsbubblan och belånar sig för att renovera och köpa dyrare hus. Istället för att som en normal svensson p-surfa, så hemnetsurfar han dagligen, rädd för att missa det perfekta objektet. Denna maniska besatthet känns vi alla igen från t ex IT-bubblans aktiesurf och maniska besatthet och rädsla för att missa den där nyintroduktionen av det senaste IT-bolaget utan verksamhet.

Ett tecken så gott som något. Kan rent av reportaget pricka bostadsbubblans topp nästan exakt, och bli historiskt?

Citat från Bonnier/DN: "I dag är det inte bara förmögna människor som kan göra bostadskarriär. En stor del av befolkningen, oavsett klasstillhörighet, tvekar inte att ta miljonlån och köpa en bostad. Det har blivit ett sätt att visa sin duglighet på."

Att ha en fin bostad är som jag sagt många gånger tidigare bara ett tecken på att man har stora skulder. Inte på att man på något vis är förmögen. Lånta. Fjädrar. Kanske ett utfall av jämställdhetssträvanden i Sverige? Alla skall få ha det lika fint, oavsett om man har pengar eller ej.

Alltså, skärpning nu. Amortera är häftigt. Sätt igång idag, så kan du halvera din skuld innan du dör om du köpt på de här nivåerna.

Bostadskreditnämnden skräder inte på orden och utropar återigen bostadsbubbla och att den är på väg att spricka inom kort. Kommer någon att lyssna? Antagligen inte.

Citat från TT.

"Enligt BKN uppfyller Sverige alla kriterier för en snabb skuldtillväxt. Och det i sin tur är en bidragande faktor för en krasch på bostadsmarknaden. Vi har, även efter det att bolånetaket infördes, en hög belåningsgrad i nyutlåningen, vi har obegränsade ränteavdrag, vi kan välja amorteringsfria lån. De verkliga amorteringstiderna på nya svenska bostadslån är i dag omkring 100 år för villor och närmare 200 år för bostadsrätter."

Ni minns säkert mina spaningar på bostadsbubblans Tjörn eller för den delen hästgårdsbubblan.

Jag tog ju upp någon "hästgård" (väldigt liberalt tolkat) på Orust som exempel, och vi kan väl fortsätta att röra oss norrut.

På nordligaste Orust försöker man sälja in området Orust Marina, några kilometer från centralorten Henån. Här vill man ha 4.9 MSEK för 120 kvadratmeter hus. Visserligen kan man ganska enkelt pendla till Uddevalla, men annars är platsen knappast attraktiv alls.

Jag tycker nästan (nästan!) synd om exploatörerna. Drar mig till minnes kraschen i början av 90-talet. Det var ofta djupt tragiskt. En stor del av den bubblan handlade om små företagare som spekulerade i kommersiella fastigheter. Självmord var inte ovanligt, liksom att en och annan fick vårdas på mentalsjukhus när fallet från den belånade toppen på näringskedjan till konkurs tog för hårt på själen.

Förhoppningsvis är exploatörerna mer försiktiga den här gången, men det kommer även nu finnas belånade företagare som blir sittande på pottkanten när det väl brakar. Men det finns privata fastighetsägare där ute som är extremt belånade även idag. Dyker även priserna på kommersiella objekt i skuldbubblans spår så kan det bli otrevligt.

Annars är det väl mest BLT som råkar illa ut den här gången. Insatserna för privatpersonerna är mångdubbelt så stora, även justerat för reallöner, nettolöner och inflation (KPI) jämfört med 1990.

Fortsätter vi norrut till vackra och tämligen unika Smögen, så hittar vi exploateringen av Smögenmagasinet, som kallas gräddhylla av Stampen. (Med visst vemod noterar jag att gamla Magasinet är rivet och inte längre är det partyställe det var på åtminstone 80-talet. Tyckte iofs att det var ett hak enda gången jag var där ca 1990. Jag var 20, övriga i sällskapet var inte det riktigt än, så jag fick skickas fram för att visa leg först. När jag visade mig vara 20 så kom resten in också.)a

Här får man betala hela 5.9 MSEK för sina 100 kvadratmeter "villa", dvs eget hus i princip utan någon som helst tomt. Alla lägenheter verkar sålda. Pratar man med smögenbor så ser åtminstone det som byggts än så länge ut att vara bland de bättre exploateringarna de senaste åren, vad gäller att smälta in i miljön. Och det är inte enbart rika norrmän som köper. Ett och annat objekt har även köpts av lokalbefolkningen. Kanske lite ledsamt att även lokalbefolkning dras in i att betala de här priserna. Å andra sidan har de kanske inte något val då detta är vad man får betala om man vill bo på orten.

Men även om läget är unikt så kan man fråga sig hur attraktivt det blir när konjunkturen dyker i spåren av bostadskraschen och skuldbubblans punktering. Kanske kan rika norrmän hålla priserna stabila, de dök tydligen inte så värst mycket i kraschen 1990 ute på Smögen, men väl på fastlandet. Men Norges olja och gas räcker inte för evigt, tvärt om...

Iaf, den som vill köra bil ut till gräddhyllan där ute på Kleven har följande väg att köra på.

View Larger Map
Om jag minns rätt så går det inte att mötas.

Samtidigt har området alltid varit industriellt. Ute på Kleven låg arbetsplatserna, medan inne på Smögensidan bodde man. Se t ex en gammal flygbild på Smögenbryggans hemsida. Finns även lite bilder på de hus som brukspatronerna (i brist på bättre ord) byggde mitt emot sina fabriker och magasin, t ex Wallentins. I takt med att fisket dykt så har också omfattningen på företagandet som i mycket varit service till fisket och sjöfarten gått tillbaka, men t ex ligger Syversens Nät fortfarande där ute på Kleven och körvägen dit går rakt förbi gräddhyllan på den smala vägen ovan.

I och med att Magasinet är rivet finns det inte heller några partyställen på Klevensidan, och eventuellt skall det inte heller vara gästbåtplatser på den sidan heller framöver. Så under partyveckorna sommartid kanske de som betalar 5.9 MSEK för sitt 100 m2 stora hus kan få det någorlunda lugnt.

Men prisnivåer på 59 000:- per kvadratmeter har inte ens Aftonbladets chefredaktör som värde på sin bostad i Bromma. Och då har han en tomt, avskiljt läge och slipper se bilen rosta sönder av saltstänket från havet.

Kanske kommer torskfisket tillbaka till Smögen? Fast den här gången är det bolånetorskar som fiskas upp av kronofogden...

Tillägg: I "bostadsbristens" Stockholm står 25 000 lägenheter tomma rapporterar Stockholms Handelskammare. Ännu mer vatten på min lilla kvarn att det inte alls är brist på bostäder.

Oljepriset kommer knäcka världsekonomin. Igen.

Ibland/ofta är det trist att få rätt, men som ingen missat har nu OECD-ländernas energivakthund IEA:s chef gått ut och sagt att om oljepriset fortsätter ligga över 100 USD resten av året så kommer ekonomin knäckas likt 2008. 100 USD. Inte 148 USD, som priset toppade på 2008.

Som bloggrannen Flute påtalar innebär 20 USD på oljepriset 1% av globala BNP. Vid nuvarande priser går alltså 5% av vår globala BNP åt till att köpa olja, oräknat energiskatter i OECD-länderna.

Jag har om och om igen påtalat att oljebristen leder till högre oljepris och att bristen på olja, med symptomet högt oljepris kommer knäcka världsekonomin och kasta oss in i en ny global recession. Tyvärr bekräftar nu IEA detta med sitt uttalande. Det kanske skall ses som ett desperat vädjande om att trolla fram den där oljeproduktionen som Saudi-Arabien återigen påstår sig sitta på. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Normalt sett så är vi tidigt i en konjunkturcykel, men ser redan oljepriser som vi såg i början av toppåret 2008, sent i konjunkturcykeln. Världsekonomin hade börjat sacka sedan 2006 pga de redan då relativt höga bristorsakade oljepriserna, och man kan på goda grunder hävda att dessa bidrog till att spräcka den amerikanska bostadsbubblan när de bilberoende amerikanarna (många städer har inte ens trottoarer) tvingades betala allt mer för sin bensin och inte längre hade råd att bjuda över varandra på bostadsmarknaden. Enkelt förklarat, även om verkligheten är mer komplicerad än så.

Vi låg redan på över 90 USD innan det tog hus i helvete i Nordafrika, och specifikt i exportlandet Libyen. Även om det magiskt skulle lugna ner sig och allt skulle återgå till business-as-usual och europeiskt diktaturkramande, så skulle vi fått se oljepriser över 100 USD under året.

I övrigt hänvisar jag till Flutes utmärkta artiklar om vilka EU-länder som nu blir av med Libyens olja och andra artiklar kring Libyen. Sverige tillhör för övrigt de länder som importerar olja från Libyen.

Värt att notera, vilket jag inte är säker på om Flute tar upp, är att det italienska oljebolag ENI har kramat och stött Khadaffi/Kadaffi/Gaddafi i 40 år. I landet finns även diktaturkramarna Statoil, som kanske inte är helt okända för oss svenskar, samt BP vilket Schibsted uppmärksammar.

Tror ni att eventuella nya makthavare i Libyen kommer se med blida ögon på speciellt ENI som stött diktaturen i alla dessa år?

S&P-500 slår om till neutral

Amerikanska S&P-500 föll hårt igår på oroligheterna i Libyen. Dessutom hade USA måndagens handel att ta igen. Indexet gick över till sälj/neutral, så det är likvid mot USA-börserna som gäller generellt nu.

Däremot pekar S&P 500-terminen svagt uppåt nu på morgonen.

Tittar vi på börserna i Asien nu under morgonen så var det fortsatt ned som gäller, åtminstone för Hang Seng och Nikkei.

Australiens All Ordinaries nedan.

Indexet slog i dagscharten om till hårt sälj, men det saknas ännu veckoklimatstöd så jag sätter inte ut någon signal än.

2011-02-22 17:00

Tre timmar kvar på första Midvintermörker-auktionen

I skrivande stund, klockan 17:00 är det tre timmar kvar på auktionen av det signerade och numrerade exemplaret 1/10 av romanen Midvintermörker på Tradera. Auktionen för nummer 2/10 tar slut en timme senare.

Läsarna bekräftar polisens prestationsförmåga

Bonnier uppmärksammar att polisen trots fler tjänster klarar upp allt färre brott och tar allt längre tid på sig att rycka ut.

Körde själv en helt ovetenskaplig undersökning bland de kära läsarna förra veckan, och resultatet är deprimerande.

Höjd insättningsgaranti dåligt för banksparare

Den statliga insättningsgarantin, dvs det skattebetalarna skall ställa upp med om en bank går i konkurs, var fram till den akuta finanskrisen hösten 2008 på 250 000 kronor. Samma siffra gällde det sk investerarskyddet som hanterar värdepapper.

När finanskrisen blev akut höjde man i panik insättningsgarantin till 500 000 kronor. Trots att finanskrisen påstås vara över (yeah, right), så har man nu i hela EU höjt garantin till 100 000 euro, 881 000 kronor just nu. Investerarskyddet är fortfarande bara 250 000 kronor, vilket visar att man alltså enbart är mån om att skydda bankerna mot en uttagsanstormning (eng bank run).

Detta är dåligt för svenska banksparare på många plan. De som tjänar och gynnas av insättningsgarantin är bankerna, bankernas ägare och bankernas bonusavlönade anställda.

... och nu blir det reklamfilm

Härligt ironisk reklam. Ser ni den genom att klicka på Play-ikonen får jag ersättning.

Svenska staten ligger bakom påhittet.

Libyen och Nordafrika, EU:s Irak?

För att först få ut det: Jag är förbannad. Så, genast bättre.

Med reservation för att det hela är en medial bluff, så finns det faktiskt gränser för även vad diktaturer och diktatorer kan göra mot sitt folk medan världen bara pratar och fördömer. Det finns nu flera rapporter om att Libyens regim beordrat ut både stridsflygplan och krigsfartyg för att bomba protesterande folkmassor. Där har man passerat en gräns för makthunger och önskan att sitta kvar vid makten och gått över på rent folkmord. Stridsvagnar kan användas för att kontrollera och avgränsa folkmassor, de måste inte skjuta för att fungera.

Dessutom sitter det människor i stridsfordon, människor som får närkontakt med folkmassorna och alltså kan beröras mänskligt.

Det sitter även människor i flygplan, attackhelikoptrar och stridsfartyg. Men avståndet gör att det bara blir en skjutbana. Det finns faktiskt lägen där rätt åtgärd är att vägra lyda order. Ursäkten "jag lydde bara order" är inte godtagbar här. Jag misstänker och hoppas att många flygvapenkollegor världen över skäms över Libyens flygvapen idag, men samtidigt är stolta över de två libyiska överstar som vägrade lyda order att attackera folkmassorna och det egna folket och flög sina plan till Malta istället.

Ett lands interna angelägenheter är ett lands interna angelägenheter, men när man går över gränsen till folkmord så upphör de vara interna.

Jag trodde aldrig jag skulle säga något sådant, men det är faktiskt dags för ett militärt ingripande. Och ansvaret ligger på grannarna. Det inkluderar EU, som också är den granne som kommer drabbas värst av sekundära effekter i form av en enorm miljonhövdad flyktingvåg med utsatta båtflyktingar, samt kapad oljeimport.

Till en början bör man göra en begränsad insats med stridsflyg och sopa bort Libyens flygvapen, och eventuellt även Libyens flotta från jordens yta. Det finns dock problem här. Återkommer längre ner kring detta. Men min slutsats är att vad f-n har vi EU:s stridsgrupper och beredskapsförband till, om vi inte skall ingripa mot en granndiktator som väljer att med stridsflyg bomba folkmassor som kräver demokrati? Strunt samma om det inte är i Europa.

Men min stora ilska är över hur EU-länderna fjäskat för Libyen de senaste åren och rent av släppt in landet i diverse finrum. Varför? Svaret är peak oil och oljan. Storbritannien släppte en av Lockerbiemännen i utbyte mot att BP fick börja leta efter olja i Libyen. Frankrike har sålt på Libyen sina Rafale-stridsflygplan, då landet är i desperat behov av att modernisera sin krigsmakt tekniskt, och de exploderande oljepriserna från 2005 och framåt har gett landet de pengar som behövs för att köpa in moderna vapen. Och med de stigande oljepriserna har EU-länderna, inklusive Sverige, börjat samarbeta allt mer med den islamosocialistiska extremdiktatorn Khadaffi.

Så skäms, EU. FN bör också skämmas för att Libyen är inröstat i diverse utskott för de mänskliga rättigheterna.

Libyen inväntar leverans av 14 st franska Dassault Rafale, och även ryska långdistansjaktplan som Sukhoi Su-35 och Sukhoi Su-30. Man sägs även ha beställt det ryska moderna (moderniserade) långdistans- och strategiska luftvärnssystemet S-300PMU. Eventuellt finns de redan på plats, men om det även finns utbildad och övad personal är en annan sak. S-200 har man iaf sedan tidigare. De moderna stridsflygplanen skall iaf inte ha levererats än.

Så länge består Libyens flygvapen och luftvärn av system från 1950- och 60-talet. Modernt stridsflyg och luftvärn skulle sopa mattan med dessa plan. Men folksamlingar har förstås ingen chans i världen.

Vad ett land som Libyen skall ha Su-35 och Su-30 till låter jag vara osagt. Man har även lufttankningsflygplan i sitt flygvapen. Enda syftet borde väl vara att kunna flyga upp till Europa. Eller Israel för den delen. Med modernt strategiskt luftvärn skulle man också kunna hålla borta en inkräktare, långt från landets gränser.

Men där är man inte än, även om S-200 har en räckvidd på 300 km och alltså kan slå mot flygplan halvvägs till Kreta eller Malta.

Notera halvvägs till Kreta eller Malta. Här ligger EU:s problem att ingripa. EU förfogar över ett enda hangarfartyg via franska Charles de Gaulle, nu när Storbritannien lagt sitt hangarfartyg i malpåse. Avståndet till Libyen är åtminstone 700 km till Kreta och 800 km till Malta. Det är inga avstånd som det är enkelt att verka på om man vill ta ner Libyens folkmördande flygvapen, inklusive det 40-tal attackhelikoptrar Mi-24 Hind som har satts in mot befolkningen. Speciellt blir avståndet ett problem om man skall gå in i bränslekrävande luftstrid. Det skulle i så fall eventuellt krävas lufttankning både på vägen dit och vägen hem igen, vilket ställer stora krav på samordning och logistik inom ett militärt EU-samarbete. Man måste också ha möjlighet att fiska upp eventuella nedskjutna flygförare, vilket antagligen ställer krav på att ha fartygsbaserade räddningshelikoptrar i närområdet. Att flytta 800km med räddningshelikopter är nog inte aktuellt...

EU är inte USA, som hade kunnat hantera det här, och dessutom har hangarfartyg att tillgå, även om den hangarfartyggrupp man just nu har i Medelhavet är fullt upptagen med bevakning av de iranska krigsfartygen som passerar genom Suezkanalen just nu.

Jag hävdar att det är moraliskt rätt att ingripa och åtminstone plocka bort Libyens flygvapen. Annars kan lika gärna EU:s militära beredskap upphöra per omgående.

Den centrala frågan är nämligen om inte EU kommer tvingas att gripa in av nöd senare istället. 10% av oljeimporten från Libyen, 1.5 miljoner fat olja per dag, plus en hel del gas. Faller även Algeriet bort så försvinner en export till EU på ytterligare 1.8 miljoner fat och vi närmar oss ett importbortfall på upp mot 25% för unionen.

Speciellt när det gäller Libyen saknas också helt strukturer som kan ta över ledningen av landet, och likt Irak kan man kastas in i sekteriskt våld och inbördeskrig. Ett inbördeskrig som kommer förvägra EU den där oljan tills vidare. Skall en ny demokratisk struktur kunna införas kan det behövas fredsskapande styrkor på plats. Likt Irak kommer ett demokratibygge dessutom ta många år.

Det finns här en risk att vi kommer dras in förr eller senare. Antagligen är det bättre att ta tjuren i hornen och sätta ner foten direkt.

Libyen måste också exportera sin olja för att få pengar till 91% av det spannmålsbehov man importerar, annars kan vi nog prata svältkatastrof ovanpå folkmord, flyktingströmmar, utebliven olja och inbördeskrig.

Nordafrika och speciellt Libyen (och möjligen oljeexportören Algeriet) kan komma att utvecklas till EU:s Irak om EU griper in. Men vad har EU för val? Vi sitter hopplöst fast i olje- och gasberoendet och Italien och andra medelhavsländer kommer drunkna av flyktingvågen. Och hur skall världssamfundet kunna skeppa in humanitärt bistånd till en svältkatastrof om man inte också säkrar åtminstone inskeppningspunkterna militärt?

Bättre att ingripa förr än senare. Erfarenheten av inbördeskrigen i ex-Jugoslavien visar dock att det antagligen blir senare när vi pratar EU. Likheterna kan komma att vara väldigt stora med ett land som splittras i olika etniska eller i fallet Libyen stambaserade delar.

Det går förstås att argumentera att vi inte skall lägga oss i, afrikaner, islam bla bla bla. Men att ingripa är det mänskligt riktiga att göra. Sedan kan man vara omänsklig och skita i att Libyens regim bombar sitt eget folk. Men det kommer bli ett himla gnäll vid bensinpumparna i sommar och de kommande åren...

Ber om ursäkt för krigshetsandet och alla de som riskerar sina liv, inklusive Nordic Battlegroup, NBG 2011, som har beredskap just nu. NBG 2011 har 2200 man, varav 1600 svenskar. Men nu är det i första hand flygvapen och flotta som behövs för att få ner Libyens flygvapen och bort deras flotta som enligt rapporter beskjuter civilbefolkningen längs kusten.

Men om inte mot Khadaffi, vad skall EUs insatsstyrkor då användas till? Men man får väl förmoda att Frankrike vägrar eftersom det är sittande regim de sålt 14 Rafale till, och 14 exporterade stridsflygplan är mer värda än bombade folkmassor. För övrigt kanske Ryssland blockerar eventuella åtgärder i FN:s säkerhetsråd. Även för dem står många miljarder i vapenexport på spel.

Vill påminna om att käre Dubya, George W Bush inledde sin regim med att minska USA:s engagemang i världen och sluta sig inåt. 9/11 ändrade förstås detta och gav hökarna i regimen en möjlighet att bryta denna isolationspolitik (obs, ingen konspiration, men man smider när järnet är varmt). Detta ledde tids nog till Irakkriget och ockupationen. Av detta kan man lära sig mycket, inte bara att EU inte skall ingripa. Man kan kanske göra det på ett bättre sätt istället? Hur lämnar jag öppet.

Moraliskt är det iaf rätt att ingripa. Men det vore att erkänna att de senaste årens Khadaffi-kramande pga oljan var moraliskt fel. Enklare då att inte göra något.

En annan reflektion är att vi i Libyen kan se hur det kommer se ut den dagen Saudi-Arabien rasar samman. Där finns inte heller några strukturer som kan ta över kungahusets styre, utan man kommer falla samman i klaner och stammar. Samtidigt är officerskåren i armén och definitivt flygvapnet bestående av kungahusets 20 000+ prinsar. För att bli stridsflygare i Saudi-Arabien skall man vara prins. Så där kommer definitivt själva försvarsmakten att stå på regimens sida, om de nu inte förr eller senare ger sig på varandra i kampen om vem som skall få störst del av kakan.

Och diktaturen i Saudi-Arabien är minst lika hård som i Libyen.

Och lika kramad av västvärlden.

De exporterar ju olja...

Börskrasch frågas, kom?

Börskrasch är ett hårt ord, men handlar egentligen bara om att börsen eller börserna skall ner säg >10% på en relativt kort period, eller för den delen en lite längre period.

Vad som spökar här är nu förstås Libyen, som jag skall behandla separat i ett senare inlägg. Jag tar marknadspåverkan i det här inlägget då nästa inlägg blir ... långt. Så länge accepterar vi att det som sker är dåligt, och att det får direkt och akut påverkan på marknaderna via skenande oljepris och oro. Speciella kandidater är t ex den italienska oljejätten ENI, eller för den delen svenska skogsbolag och sågverk, som bloggrannen Stockman nämner.

Men framför allt är det oljan och risken att ca 10% av EU:s oljeimport hastigt försvinner. Som lök på laxen passerar idag iranska krigsfartyg genom Suezkanalen för att provocera Israel.

De amerikanska marknaderna var stängda igår, men ingen missade att såväl silver som guld tjurrusade igår.

Vill vi titta på börserna så kan man konstatera att det är nedåt som gäller i Asien idag. Som vanligt exemplifierar jag med Australiens index All Ordinaries nedan. En bra indikation på hur det kan se ut i Europa under dagen.

Ner 1%, men det är den största nedgången på en enskild dag sedan november down under. Detta stämmer också bra med att den amerikanska S&P 500-terminen pekar på en nedgång på 1.2%. Även Nikkei och Hang Seng föll för övrigt.

De kontinentalt europeiska börserna föll igår. Frankrike och CAC-40 nedan.

Ner ungefär 1.5%.

Sverige låg redan i sälj med både signal och negativt veckoklimat, så den som följer detta ligger redan rätt.

Situationen eskalerar nu i Libyen och det finns nog inget som talar för att det lugnar ner sig under dagen. Dessutom finns det allvarliga spridningseffekter, och då talar jag inte om grannländerna Tunisien och Egypten som redan störtat sina regimer.

Samtidigt ser vi än så länge relativt måttliga börsnedgångar, men eftersom jag är som jag är så ställer jag mig frågan om det är början på en börskrasch? Antagligen har jag fel, det är bara en fråga. Men jag älskar ju att ropa vargen kommer.

Kom också ihåg att oljebolagen inte kommer följa med oljepriset upp, utan börserna ned. Vill man spekulera mot snabbt rusande olja så är det oljederivat som gäller, inte oljebolag. Speciellt inte ENI, som dök 5.12% igår. Antagligen är pappersguld och papperssilver alternativ till stigande olja. Situationen påminner också om tumregeln att den som vill investera långsiktigt i oljebolag skall göra det i främst Nordsjön och Kanada...

Mer om situationen i nästa inlägg.

2011-02-21 13:30

Det första OPEC-landet faller

Priset på Nordsjöoljans referensolja, den sk Brent-oljan, fortsätter att rusa och noteras i skrivande stund i över 104 USD.

Det är kanske inte så underligt. En av de större exportörerna till Europa, nämligen OPEC-landet Libyen håller på att kastas in i vad som kan bli ett regelrätt inbördeskrig. Allas vår Carl Bildt (m) varnar för en total kollaps.

2009 exporterade Libyen ca 1 525 000 fat olja per dag, eller ca 3.4% av all exportolja som säljs på världsmarknaden.

Då vi redan lider av att vara på platåfasen för peak oil och inte längre globalt kan öka oljeproduktionen eller har någon väsentlig reservkapacitet att tillgå, så slår bara tanken på att 3.4% av oljeexportmarknaden kan riskera försvinna kort- eller långsiktigt direkt mot oljepriset. Oljeexportmarknaden peakade dessutom globalt redan 2005 och har fallit sedan dess pga ökad konsumtion inom exportländerna. Libyens inhemska konsumtion är dock förhållandevis låg, och det var först 2009 som landets oljeexport började falla, eventuellt pga politiska beslut att dra ner oljeproduktionen pga låga världsmarknadspriser.

Det finns väl i princip fyra mer eller mindre sannolika utfall av oroligheterna i Libyen. Den första och kanske minst sannolika är att regimen återigen tar makten och kväser upproren och protesterna. Den andra är att landet kastas in i ett inbördeskrig på obestämd framtid. Den tredje är att landet förvandlas till någon form av fundamentalistisk religös regim, medan endast det fjärde alternativet är det som alla i väst hopas på, dvs att landet blir en fredlig demokrati som förtjänar sin plats som en av 48 invalda länder i United Nations Human Rights Council, UNHRC. Tyvärr är det antagligen den näst minst sannolika utvecklingen.

Konsekvenser för oss i Europa blir förstås förutom båtflyktingar och andra flyktingströmmar att vi får betala lite mer för vårt bränsle, dels direkt vid pumpen och dels via höjda räntor på våra bostadslån för att stoppa importerade prisökningar, aka "inflation".

Stratfor har för en gångs skull inte så mycket mer att tillfoga än vad som redan skrivs i svenska media, så jag skall inte citera dem.

Faller iaf Libyens oljeproduktion bort från världsmarknaden så motsvarar det 5x Sveriges konsumtion, som alltså får tas bort någonstans. Antagligen i några fattiga länder, där man inte har råd att betala rådande priser. Vi själva kan för några kronor mer i månaden fortsätta som om inget hade hänt.

Nu skrev jag alla i väst ovan. Det är en sanning med modifikation. Schibsted släpper i en debattartikel fram gamla förvirrade svenska revolutionära kommunister som fortfarande drömmer om en väpnad revolution i Sverige och Europa. Specifikt skådespelaren Sven Wollter, som försörjts en stor del av sitt liv på hårt arbetande företagares, tjänstemän och arbetares skattepengar via bl a SVT och olika skattefinansierade scener.

Drar mig till minnes 1990-talet då det skedde ett tragiskt mord i Kungälv, specifikt Kode, med rasistiska förtecken. Det blev en manifestation "mot våldet" där just Sven Wollter var en av talarna och tog kraftfullt avstånd mot det "politiska våldet". En studiekamrat vid universitetet, en Kungälvsbo som mycket väl visste om Wollters riktiga politiska åsikter konfronterade honom efter talet. "Här står du och tar avstånd från politiskt våld, men är framträdande medlem i ett våldsamt revolutionärt kommunistiskt parti?" Svaret från Sven Wollter var blixtsnabbt. "Väpnad klasskamp är ALLTID motiverat."

Bara så ni vet. Det finns fortfarande i Sverige, i verkligheten, idag, människor som vill se en väpnad kommunistisk revolution. Får Wollter som han vill är jag och andra kapitalister de första som åker upp mot väggen när revolutionen kommer. Kul typ.

Men visst finns det risk att våldet sprider sig till Europa. Men det blir knappast en kommunistisk revolution i så fall.

Tillägg: Enligt Reuters evakuerar nu oljebolagen sin personal från Libyen. Åtminstone ett oljebolag skruvar ner sin produktion med 100 000 fat olja per dag, medan det är oklart hur det ser ut för övriga. Framför allt verkar utbyggnad och oljeprospektering, där andel utländsk personal är större än inom produktion, stängas ner.

Tillväxtdebatt

Tillväxtdebatten, dvs frågan om evig tillväxt är möjlig i en ändlig värld, börjar få lite fart. Om inte annat så har bloggrannarna Flute, Makrofjanten och Ylven tre inlägg i frågan, där Makrofjanten visst menar att det är möjligt.

Vad som dragit igång den välbehövliga debatten är Tim Jacksons besök till Sverige och t ex Sverker Lenas recension av hans bok Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle och de repliker som kommit i media från politiskt låsta ideologer utan förståelse för exponentialfunktionen (aka "ränta på ränta") och råvarors och jordens ändlighet.

Skall man sammanfatta det hela så är inte evig tillväxt möjlig i en ändlig värld. Markareal, råvaror och andra naturgivna begränsningar sätter gränser. Det finns en minsta mängd energi som går åt för att få upp 1 kg metall eller mineral ur vår bergrund. Effektiviseringar är bara möjliga till en gräns, och inom energiutvinning sätter energikostnaden en gräns.

Däremot har Makrofjanten en poäng i att vi kan höja vår produktivitet, dvs mängden arbete vi kan utföra per energienhet eller tidsenhet. Men det finns även där gränser. Problemet är att naivisterna tror att det går att höja produktiviteten i oändlighet. Det gör det förstås inte. Skall utelämna några löjliga räkneexempel här, men med evig tillväxt i produktiviteten kommer om något tusental år en enda person utföra lika mycket arbete som de ca 4 500 000 personer som idag är sysselsatta i landet, inklusive byta sängkläder åt alla vårdbehövande personer i Sverige dagligen samt träffa 10 000-tals patienter dagligen. Bara för att ta evig produktivitetsökning inom vården.

Metaller kan återvinnas, även om vi inte når ens 50% återvinning så finns det möjligheter här. Det som är mest akut är tillgången på energi. För övrigt kräver även återvinning energi. När vi i vanligt tal pratar om energi avses exergi, energi tillgänglig för att utföra ett arbete (t ex koka upp vatten, hissa upp en bil till Eifelltornets topp etc). Jag nämner här exergi, eftersom besserwissrar annars säger att energi kan aldrig försvinna, bara omvandlas och att vi har oändligt med energi från solen. Det stämmer, men frågan är hur mycket av den här energin vi kan använda som exergi.

Med peak oil, peak coal och peak gas framför oss riskerar 85-90% av mänsklighetens idag tillgängliga exergi minska de kommande åren och decennierna, varje år. Realistiska prognoser kring utförsbacken efter peak oil talar om 3-12% minskning av den globala oljeproduktionen per år när väl utförsbacken börjar.

För att då fortsätta ha äkta ekonomisk tillväxt (inte fejkade siffror som för USA) måste alltså produktiviteten via effektiviseringar och teknologisk och vetenskaplig utveckling varje år vara större än det som minskande oljeproduktion tar bort från ekonomin.

Säg att vi efter 2020 när vi både har passerat peak coal och peak gas har 3% minskande exergitillgång för mänskligheten, varje år. Då måste vi för att inte få recession öka produktiviteten med 3% varje år.

Med år 2020 som utgångspunkt och 72-regeln som utgångspunkt måste alltså varje person på jorden år 2044 i princip utföra dubbelt så mycket arbete som år 2020. Träffa och behandla dubbelt så många patienter. Till år 2068 skall kirurgen operera 4x så många patienter och en enda skollärare skall ha 4x så många elever som år 2020. En lågstadieklass bör alltså vara ca 120 barn på en lärare år 2068...

Och trots detta bara visa i princip upp 0% tillväxt när tillgången till exergi minskar.

Minskar tillgänglig energi istället med hela 12% om året måste vi dubbla vår produktivitet var sjätte år. Lycka till med det.

I teorin kanske det är möjligt, men i princip alla produktivitetsökningar, t ex inom jordbruket eller skogsbruket beror på att vi öser in mer och mer energi (exergi) i just detta, än så länge via fossila bränslen. När vi passerat peak everything blir inte detta längre möjligt.

Kanske kan vi på något sätt lyckas öka produktiviteten utan att öka energikonsumtionen. Då är det upp till naivisterna att visa hur detta skall gå till.

Skall försöka börja genom att skriva dubbelt så många blogginlägg på samma tid, skriva en bok på halva tiden samtidigt som jag dubblar vedproduktionen... Hur jag skall kunna dubbla köttproduktionen på samma areal övergår dock mitt förstånd. Iofs pratar vi produktivitet här, så det räcker att jag halverar min arbetsinsats, inte ökar mängden ved eller kött. Samtidigt skall detta ske med minskat användande av exergi. Förslag mottages tacksamt.

Signerade och unikt numrerade ex av romanen Midvintermörker auktioneras ut

Jag auktionerar nu ut 10 st unikt numrerade exemplar av min roman Midvintermörker hos Tradera. Utropspris är 189:- SEK, med en fraktkostnad på 45:- inom Sverige.

Den som ropar in en bok på auktionen kommer få den i sin hand före alla andra som vill köpa boken och kan alltså bli den förste att läsa, med några dagars marginal. Dessutom får man som sagt ett unik signerat exemplar. Det kommer inte finnas några andra numrerade signerade exemplar av boken.

Under Förlag Ängsjödals auktioner på Tradera hittar man en lista över samtliga unikt numrerade och signerade böcker ute för auktion hos Tradera. I skrivande stund fyra stycken, men det tillkommer två exemplar per dag för totalt fem dagar och tio chanser att ropa in boken.

Mest aktuell är förstås exemplaret numrerat 1/10, där auktionen tar slut i morgon tisdag klockan 20:00. För exemplar 2/10 tar aktionen slut en timme senare.

Leverans blir antagligen i början av nästa vecka förutsatt att man per omgående betalar vid vinnande auktion.

Dessa tio numrerade och signerade exemplar är enda sättet att förhandsboka en bok för att få leverans före andra.

2011-02-20 19:19

Film från protester i Marocco

Min egen lilla bloggosfärs specielle utsände korrenspondent för att täcka in protesterna arabvärlden över, Torpanisse från bloggrannen Nisse i Torpet är på plats i Marocco bidrager med en filmsnutt. Det rapporteras inte direkt i svenska media om att det förekommer några protester i landet.

Vilka av BIGPISFUKJUS-länderna kommer omstrukturera sina statsskulder de närmaste åren?

Frågan vi alla (nåja) ställer oss är vilka av BIGPISFUKJUS-länderna som kommer gå i konkurs, eller som det heter när det gäller nationer, omstrukturera statsskulden?

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten så ditt svar är helt anonymt för mig.

Omslag till boken Midvintermörker


Så här ser alltså omslaget till min alldeles snart kommande bok Midvintermörker ut (se här eller här).

Omslaget har skapats av en av mina läsare, illustratören och den grafiska formgivaren Attila Toth, som man hittar på tecknare.se, baserat på en idé från min sida. En idé som Attila visualiserat fantastiskt väl med den begränsade budget jag har att arbeta med här.

Attila Toth driver även en liberal och läsvärd blogg på attila.tecknare.se som jag tycker ni skall läsa. Exempelvis inlägget om våra nya ständer, politiker (=adel), tyckare (=präster), företagare (=borgare), arbetare och bidragstagare.

Boken Midvintermörker förläggs av mitt förlag, Förlag Ängsjödal, och är med 366 sidor en ganska tung storpocket på 511 gram, vilket kanske är lite olyckligt portomässigt.

Jag har även satt upp en Facebook-sida som man kan välja like för om man vill bevaka utvecklingen via Facebook eller visa sin uppskattning. Där hittar ni också bild(er) på mig och under dagen även foton på en fysisk verklig Midvintermörker i tryckt exemplar. Om ni som har Facebook ansluter er till sidan så missar ni inte en del godbitar som kommer framöver.

Kan ju även påminna om att jag även finns på Twitter där det ibland står saker som inte finns på bloggen.

2011-02-19 17:34

Guldpriset i SEK per gram vecka 7 januari 2011 - fortsatt uppåt

Guldpriset i svenska kronor per gram fortsatte att återhämta sig under veckan, men inte i närheten av vad silvret gjorde. Det är fortfarande en bit kvar till tidigare prisrekord för guldet, medan silvret redan har återhämtat sig efter rekylen i priset.

Silverpriset i SEK per gram vecka 7 februari 2011 - på rekornivåer

Silverpriset nådde i fredags den tidigare toppen i kronor per gram från den sista december 2010. Då vände priset på 6:74 SEK per gram, medan vi i fredags fick se 6:70 SEK per gram med en intradagtopp på 6:76. Detta är ett nytt rekord för de senaste decennierna enligt mitt sätt att räkna. Till skillnad mot vid årsskiftet så uppmärksammar rent av Bonnier det hela på sin stora dagstidnings förstasida. Känns därmed lite haussigt.

2011-02-18 11:50

Det svenska stamnätet är förberett för solstorm

I samband med mitt tidigare inlägg om solens ökande aktivitet tog jag kontakt med några berörda myndigheter för att reda ut hur den svenska beredskapen ser ut. Det har inte blivit något inlägg om detta, men med ökad aktivitet i dagarna kanske det kan vara lite aktuellt.

Berörd infrastruktur är främst el- och telenäten. Som jag uppfattat det kan speciellt långa elledningar ta upp elektromagnetismen från solstormen och därmed få strömmar som kan slå ut kritiska delar av infrastrukturen via överbelastning.

När det gäller telenätet så är idag det mesta av stamnäten fiberkablar, som alltså inte tar upp elektromagnetism. Däremot kan trådlös teknik som våra mobiltelefoner och basstationer vara väldigt känsliga. Men när det gäller det fasta telenätet så har vi främst koppar mellan telestationen och din telefon, och det är inte säkert att de ledningarna är tillräckligt långa för att kunna ta upp tillräckligt med energi för att orsaka skada. Jag har inte undersökt den frågan, utan det lämnas som en övning till läsaren.

Däremot kontaktade jag Elsäkerhetsverket. Från en Henrik Olsson på myndigheten fick jag följande lite mer generella svar:

"När det gäller solstormar finns en stor medvetenhet om detta. Det är en fråga du bör
ställa till Svenska Kraftnät som har de ledningar som främst kan drabbas av verkningar
från solstormar. Solens aktivitet övervakas kontinuerligt för att få förvarning om
något är på gång. Anläggningar kan skyddas med olika typer av transientskydd, lämplig
konstruktion av krafttransformatorer eller genom att helt enkelt koppla bort delar
av nät när de riskerar att utsättas för störningen."


Skall man gå på detta svaret så är det det svenska stamelnätet som är känsligt för solstormar. Jag kan ha missuppfattat, men lokala eller regionala elnät kanske alltså inte är tillräckligt omfattande för att ta upp tillräckligt med energi.

Så vad säger Svenska Kraftnät? Stefan Arnborg på Svenska Kraftnät, min fetstil:

"Svenska Kraftnät har studerat detta fenomen i åtminstone 15 års tid. Det finns tekniska skillnader i uppbyggnaden av olika länders elsystem som gör att brittiska och amerikanska slutsatser inte direkt kan appliceras på svenska förhållanden. Det svenska stamnätet är så pass gammalt att det har upplevt många cykler av solfläcksaktivitet. Vid det här laget har SvK riklig erfarenhet av hur det svenska elsystemet påverkas av solens aktivitet. Någon elförbrukare har inte påverkats av störningar i stamnätet orsakat av solens aktivitet. Störningen i Malmö som omnämns på Elsäkerhetsverkets hemsida var ett lokalt problem i dåvarande Sydkrafts elnät, åtgärdat på cirka en timme."

Vidare, min fetstil.

"För att Sverige skall påverkas måste många faktorer samverka t.ex. om Sverige har natt eller dag (huruvida vi är vända mot solen eller ej), fältets polaritet, tid på året om det är norrskensperiod eller inte. Det finns ingen rak koppling som säger att fler solfläckar innebär fler problem i elsystemet.
I det svenska stamnätet finns unika oriktade jordfelsskydd som skyddar systemet mot likströmmar och därmed skyddar elsystemet mot skador. I det svenska systemet finns också seriekondensatorstationer som innebär att likströmmar ej kan cirkulera där dessa stationer finns. [...] Vi i Sverige har alltså unika tekniska lösningar som möjliggör att vi kommer att klara oss bättre än omvärlden."


Den som önskar kan också läsa ett tekniskt dokument om skydden. Jag är ingen elingenjör så jag kan inte avgöra om detta är tillräckligt.

Svaret från Svenska Kraftnät kan iaf sammanfattas med att Sverige skall klara sig bättre än omvärlden. Om detta är korrekt eller om strutsen stoppat ner huvudet i sanden låter jag vara osagt. Historiska erfarenheter av mildare solstormar säger inte allt om hur vi klarar en superstorm.

Stämmer beskedet så finns det iaf en del av svensk infrastruktur som vi inte skall klaga över, nämligen stamnätet. Exemplet med Sydkraft (idag E.On) i Malmö visar dock att det kan finnas lokala nät som är känsliga och de tjogvis med lokalnätägare vi har i Sverige har jag inte bemödat mig att fråga, då förutsättningarna antagligen skiljer sig lokalt även inom en viss nätägares nät.

Den som är osäker kopplar ur känslig utrustning från el- och telenätet när stormen når jorden, samt slår av huvudströmbrytaren. Den som är riktigt rädd stoppar in all elektronik i någon jordad Faraday-bur.

Tillägg: Nu har även Schibsted intervjuat Stefan Arnborg. Publicerat 18:48. Sorry, jag var först. Schibsted var dock inne och läste på bloggen innan de själva sedermera intervjuade och publicerade.

Det bjuder jag på.