Cornucopia?

2011-01-31 12:46

Samma fel i KPI i Sverige som i Argentina

I en artikel i SvD tas de skenande prisökningarna i landet upp, samtidigt som de officiella prisökningarna enligt KPI "bara" ligger på 10%. Detta beror på de mätmetoder man numer använder sig världen över för att beräkna KPI, vilket jag nämnt många gånger tidigare.

Livet på landet: Samfälligheter

Det finns en generell och oinsatt tro att de enda som kan bygga ut och hantera infrastruktur i Sverige är staten eller jättelika företag med partiella monopol, t ex inom telekommunikationer. Men det är förstås fel. Det finns nämligen en lång och småskalig tradition av lokal privat samfälld infrastruktur i Sverige, sk samfälligheter. Dessa samfälligheter både styrs och sköts lokalt, och kan ha gjort detta i hundratals år. Brukar i fastighetsbeskrivningar kallas för GA, gemensamhetsanläggning. Kopplingen är till en fastighet, och kan inte överlåtas eller säljas annat än tillsammans med hela fastigheten eller avstyckningar.

Historiskt har man haft samfällda grustäkter, sandtäkter, torvtäkter, vägar, vattentäkter, kvarnar, bryggor, hamnar, brunnar, avlopp, betesmark, handelsplatser etc. I det jaktlag jag jagar med finns t ex en gammal samfälld (och numera övergiven) kvarn där lokala bönder malde sin säd förr i tiden. Samfälligheten kvarstår och ett stort antal fastigheter har fortfarande andel i den lilla biten mark med resterna av en kvarngrund runt en bäck.

Nicole Foss och Automatic Earth

En av de bästa amerikanska bloggarna är förstås The Automatic Earth, som bland annat drivs av Nicole Foss under signaturen Stoneleigh. Hon är tyvärr allt mer upptagen med att resa runt och föreläsa, så mycket av det redaktionella innehållet hanteras av hennes medskribenter.

Foss har iaf tidigare drivit The Oil Drum: Canada, och The Automatic Earth täcker in ungefär samma saker som min egen blogg. Dvs finanskrisen, skuldkrisen, peak oil och humanekologi och hur allt detta hänger ihop och hur våra framtidsbilder kan se ut.

Guldet testar motståndet på 1345

Skulle nu på morgonen egentligen lagt ut charts över guld- och silverpriset i svenska kronor per gram, men min kursdata leverantör Barchart.com har tekniska problem just nu. Verkar inte heller som de har något driftstöd aktivt på vad som fortfarande är söndag-måndag natt i USA.

Så i brist på annat kan man ta sig en titt på hur guldet uppfört sig på morgonen, speciellt med tanke på oron i Egypten.

2011-01-30 17:14

Hur stora fasta månadskostnader har du i snitt per månad?

Som naturlig följd på den förra undersökningen om hur stora marginaler du har i din ekonomi, så är det ju intressant att se hur stora fasta månadskostnader läsarna har i snitt. Det finns förstås de som inte har en aning om siffran utan har en väldigt stokastisk inställning till sin ekonomi, och blir lika förvånade varje gång en räkning dimper ner i brevlådan. Vissa månader tar pengarna slut direkt pga räkningarna, andra månader lever de i sus och dus.

Stora marginaler hos läsarna

Samtidigt som det talas om att svenska hushåll inte sparar pengar och inte heller har råd med mer än några tusenlappar i permanenta kostnadsökningar, vilket t ex syns via vinterns höga elpris, så har de 1 005 bloggläsare som svarat på veckans enkät förvånansvärt stora marginaler. Se nedan.

Sabotage mot telekommunikationerna i Norrbottens län

Via Norrbottens-Kuriren kan vi läsa att i princip hela nordligaste Sverige har drabbats av ett teleavbrott. All mobiltelefonitrafik inom Tele 2:s och Telias mobilnät skall gått ner, och Comhems kunder har blivit av med all kommunikation, både Internet, TV och telefoni. Även tusentals fasta abbonenter har drabbats.

Det finns en fin bild på hur det kan se ut hos Tele-2 överst på en av artiklarna hos Kuriren.

Det gick inte heller att ringa från södra Sverige till Luleå, vilket t ex kan inkludera åtkomsten till halva Sveriges flygförsvar på F 21 i Luleå. Förhoppningsvis fungerar åtminstone försvarets eget telenät, FTN, men det vet vi förstås ingenting om.

Oron sprider sig till Saudi-Arabien

“The United States of America stands with the people of Saudi-Arabia, and supports the democratic aspirations of all people. [...] My main hope right now is, is that violence is not the answer in solving these problems in Saudi-Arabia, so the government has to be careful about not resorting to violence, and the people on the streets have to be careful about not resorting to violence.” - President Notobama.

Ovanstående är inte ett citat från President Obama. Faktum är att han inte ens stöder demokratisering i Egypten utan bara pratar om att det behövs reformer i landet, kanske väl medveten om att en riktig revolution i tredje världen sällan leder till fred, frihet eller demokrati, se bland annat bloggrannen Chefsingenjören. Inte osannolikt så slutar det hela med en ny militärjunta, alternativt en islamistisk stat.

2011-01-29 19:21

Flash: Egyptens gräns mot Gaza öppnad och beväpnade Hamas-anhängare går in i Egypten

Enligt en Red Alert från Stratfor så är nu Egyptens blockad mot Gaza hävd, då den egyptiska polisen inte längre patrullerar av gränsen. Beväpnade anhängare till Hamas har gått över gränsen och stöder nu det Muslimska Brödraskapet i Egypten. Allt detta enligt en källa till Stratfor i Hamas.

Fortsatt osäker börs

Börsen gick ner igen och är återigen negativ sedan årsskiftet. Dagens berättelse säger att det beror på lagom bra BNP-siffror i USA, oro i Egypten etc. Annars kan man berätta att marknaden vet att den amerikanska och europeiska återhämtningen bara är hitte-på-återhämtning och att det är svårt att motivera dagens aktiekurser så här tidigt i en eventuell konjunkturcykel.

OMXS30 fortsätter ligga kvar i sälj/neutral, med både MA5/MA14 och MACD negativa, men med fortsatt positivt veckoklimat.

Dramatisk dag för guldet (uppdaterad)

Vi fick se en dramatisk vändning i guldpriset under gårdagen, något som talar för att många stängde sina negativa positioner, en sk short squeeze. Aktuella berättelser är att det skall vara oro över Egypten och fortsatt spridning av de arabiska upproren, som med Egypten och Suezkanalen kan få kortsiktiga konsekvenser för västvärlden. Detta kombinerat med ett relativt hårt fall på de amerikanska börserna som enligt berättelserna därmed gjorde guld intressant.

Samtidigt har guldet varit nere och vänt på en sättning på drygt 9%, dvs helt i linje med de rekyler vi sett sedan finanskrisen 2008. Tror man att historien upprepar sig så behöver alltså inte rekylen vara större än 9%, även om jag generellt talar om 10-30% för guldrekyler. Allt är ju med ett stort "ungefär" i sådana här sammanhang.

Som ni känner till förvandlas stöd till motstånd när de bryts ner.

2011-01-28 21:09

Helglyssning P3 Dokumentär om 90-talskrisen

Via läsaren Tannhäuser fick jag tipset att P3 Dokumentärs dokumentär 90-talskrisen finns på nätet, förstås.

För er som vill lyssna av hela dokumentären som .mp3 så är det förstås också möjligt.

När ni lyssnar kommer ni slås av likheterna till idag, men kom ihåg att bubblan är mycket större idag. Och Sverige är om möjligt ännu mer självgoda över den strålande ekonomin idag än då. Enda skillnaden är att vi idag har en flytande valuta.

Intressant är t ex Bo Lundgrens medgivande att man visst visste att man stod inför enorma problem, men att det inte fanns någon anledning att erkänna detta i media. Hade han gjort det skulle det förstås orsakat panik. Viktigt att ha i åtanke när politiker och makthavare pratar runt rådande bostadsbubbla. De kan mycket väl veta om problemens omfattning, men måste tona ner dem för att inte skapa panik.

DN säger sanningar om bostadsbubblan

DN tar bladet från munnen och säger sanningar om bostadsbubblan och hur 40-talisterna blev rika på sina bostäder. Och att detta inte kommer upprepas för de som köper belånad bostad till dagens priser. Saker som vi på bloggar som den här eller för den delen bloggrannen Flute har skrivit i flera år nu.

När Kina leder utvecklingen

Vi känner alla till vilken fantastisk ekonomisk utveckling som pågår i Kina, både på gott och på ont.

Det finns dock en tendens av gammal hederlig europeisk rasism som då och då seglar upp, där vi ser oss själva som överlägsna här i Europa, och att vi pga att vi är intelligentare, har bättre utbildning, äldre högskolor och universitet, kapital och tonvis med erfarenhet kan konkurrera med kvalitet istället för pris.

Men det här är en missuppfattning. Naturligtvis finns det en hel del "plastskit från Kina". Någonstans måste skiten tillverkas. Men det är bara ena sidan av myntet. För på många håll leder i själva verket Kina teknikutvecklingen och teknikutbyggnaden. Ett exempel är utbyggnaden av alternativ energi. Även om Kina är hopplöst kolberoende, så bygger man åtminstone ut t ex vindkraften i ett tempo som skulle få Maria Wetterstrand att rodna.

Inom fler och fler teknikområden har även kinesiska företag sett till att krava sig en ledande nisch. Min tro är att vi bara har sett början på detta.

Varning för 14:30 idag

Idag klockan 14:30 släpper man de manipulerade BNP-siffrorna för USA sista kvartalet 2010. Detta kommer vara en livsfarlig tidpunkt att ligga i marknaden.

Tillfälligt köpstopp

Jag har haft någon form av tillfälligt köpstopp den senaste månaden. I princip inte köpt någonting annat än mat och betalat de sedvanliga räkningarna.

Tredje gången gillt för guldstödet

I går gjorde markanden ett tredje försök att bryta ner genom det stöd på 1325 USD per troy ounce, som fanns i guldpriset. Och den här gången lyckades det i princip helt utan dramatik. Jag satt och följde charten precis när det hände, och priset gick blixtsnabbt ner till 1322 och när väl stödet var brutet gick det snabbt ner till nästa stöd på 1316.

2011-01-27 14:56

Viss ironi går inte att köpa för pengar

Som tydligen framstående bloggare så får jag dussintalet med mail från olika PR-byråer och diverse lösa pressmeddelanden varje vecka.

Hade rent av lagt upp en separat mapp för att lägga mailen i och sammanfatta tokerierna någon gång, men har gett upp och trycker numera på delete-knappen rätt omgående, med vissa värdefulla undantag (cluebat: använd Bcc när ni skickar massutskick, PR-folk).

Astrid Lindgrenare slår till i Norrbotten

Ni kommer förstås ihåg Astrid Lindgren-syndromet, dvs när folk med det mentala tillståndet stadsbo flyttar ut på landet och tror att de flyttar ut i naturen, när de i själva verket flyttar ut i ett industriområde? Varpå de sätter igång att förstöra landsbygdens företagares möjlighet att bedriva verksamhet.

Det drabbar tydligen inte bara södra Sverige, utan nu finns det ett aktuellt fall i Norrbotten, vilket man kan läsa i Norrbottens-Kuriren. (Artikelkommentarerna är för övrigt ganska eniga i sina slutsatser.)

(mp) kommande språkrör om peak oil

Gustav Fridolin är förhoppningsvis och sannolikt (mp):s blivande manliga språkrörshalva, och via bloggrannen Blott Sverige svenska preppers har tipsas vi om att Fridolin satt och nämnde peak oil i SVT:s Gomorron Sverige. Ca 09:10 in i inslaget nedan.

Guldmarknaden trodde på räntehöjning

Föga överraskande höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte sin styrränta igår. Detta är ju inget överraskande eftersom man kör två program där man trycker upp 100-tals miljarder USD för att köpa amerikansk statsskuld i syfte att pressa ner räntorna, POMO och QE2.

Detta pressande av nya digitala pengar finansierar för övrigt ca 88% av USA:s budgetunderskott.

En höjning av räntan hade förstås rakt av motsagt QE2.

2011-01-26 15:37

Utbildningsinflation och minskande avkastning

Som replik på gårdagens inlägg om Storbritanniens besparingsprogram nämndes att det är fel att dra ner på utbildning, vilket jag inte håller med om.

Det utbildas nämligen fler till högre utbildningar än vad vi behöver och successivt lägger vi alltså pengar på att utbilda personer som är mindre ämnesbegåvade i ämnesområdet, oavsett vad det gäller.

Så här såg det ut förr.

Guldrekyler

En del läsare har reagerat på att jag skrivit negativt om guld på sistone och undrat om guld inte är vad man skall sitta i långsiktigt.

Naturligtvis kan det vara en fortsatt utmärkt investering långsiktigt, och den långsiktiga trenden är fortfarande mycket stark.

Men varje år sedan guldet tagit rejält med fart, åtminstone med start 2005, så har vi sett en eller flera större rekyler i prisökningarna. Priserna har sedan återhämtat sig varje gång och nått nya höjder i den stigande trenden, samtidigt som inga underliggande fundamenta har ändrats.

En normal rekyl i USD ligger i intervallet 10-30%. Detta är vad man skall vänta sig. Ibland blir det blodigare, ibland mindre blodigt, men efter varje uppgång kommer vinsthemtagningar och de som försöker tjäna pengar på att trycka ner priset.

Nu vill man ju gärna hitta på berättelser (eng narrative) som förklarar förloppet som är aktuellt just nu. Så jag fantiserar ihop en liten berättelse nedan.

Obamarama

I går kväll, amerikansk tid, så var det dags för Obamarama igen. Känt Obamaordspråk: -"När Obama öppnar munnen slår svensk media kullerbytta av förtjusning".

Så man kan alltid läsa hela Obamas sk State of the Union-tal online och bilda sig sin egen uppfattning.

Man skall komma ihåg att det här är inte Obamas ord, utan en stab med experter som vägt varenda ord på guldvåg för att uppnå retoriska effekter. Och då blir det också både förvirrat och motsägelsefullt. T ex SvD när de i en Obama-kullerbytta säger att Obama skall frysa utgifterna i fyra år. Vilket förstås är fullständigt skitsnack, även när man läser vad han i själva verket säger.

All makt utgår från folket

"All makt utgår från folket" är en floskel som används för att förklara demokrati. Men jag brukar påtala att det samma gäller i diktaturer.

En titt på guldets stöd på 1325

Jag har vid upprepade tillfällen pratat om ett tekniskt stöd för guldpriset på ca 1325 USD, t ex här, här eller här. I går tisdag testades så stödet, och det visade sig än så länge hålla. Väsentligt här är att jag brukar nämna ca, cirka, för stöd, för det är aldrig någon exakt vetenskap och att kurssättningen alltid vänder exakt på stödet. Istället brukar kursen pendla genom stödet ett antal gånger, men kraften i handeln är inte stor nog, utan gummibandet drar tillbaka kursen upp över stödet (eller ner genom motståndet om vi pratar andra riktningen).

Dagschart enligt nedan.

2011-01-25 15:10

Brittisk stagflation

Som tidigare rapporterat så har Storbritanniens KPI-prisinflation satt fart. Prisinflationen har naturligtvis delvis med Englands stora importbehov att göra, kombinerat med en försvagad valuta som driver upp priserna på t ex den olja, gas och mat som man importerar och där råvarorna prissätts internationellt. Ovanpå detta har vi ju sett stigande priser på energi och matråvaror internationellt.

Nu rapporterades det dessutom att man har negativ BNP-tillväxt i landet under sista kvartalet 2010.

Kort sagt stagflation.

Priskanal som alternativ för stöd och motstånd i guld

Som ni som följer guldet förstås inte missat så har priset varit nere och studsat lite nedanför angivna support på 1325 redan nu på förmiddagen.

Ett alternativt sätt att objektivt räkna ut stöd eller motstånd är att använda PC60-indikatorn. Price channel, 60 days. Man får två trappor som enligt nedan indikerar vad som varit högsta eller lägsta nivå under 60 dagar. Jag har tagit bort glidande medelvärden nedan för att göra det tydligare.

Återkoppling Tjörn

Jag fick en hel del läsarrespons på gårdagens artikel om överexploatering och vattenbrist i bostadsbubblans spår, med ökommunen Tjörn i Bohuslän som exempel. Finns en och annan läsare med lokalkännedom.

Till en början kanske jag skall utveckla vad detta har med bostadsbubblan att göra.

Spännande dag för guldet

Guldpriset i USD per troy ounce gjorde några tappra försök att stiga under gårdagen, men sluta till sist ändå fortsatt nedåt.

Under morgonen fortsätter nedgången blygsamt, som sig bör fram till USA:s öppning. I skrivande stund ligger priset på 1332, och det är därmed bara 0.5% ner till den ca-nivå jag satt som första stöd, ca 1325.

2011-01-24 13:39

Överexploatering och vattenbrist i bostadsbubblans spår

Förutom att många riskerar att skuldsätta sig för livet på nivåer de aldrig ens kan betala tillbaka trots dagens rekordlåga räntor, så finns det andra nedsidor med bostadsbubblan. En del kommuner hinner helt enkelt inte med. En klassisk miss är ju att man detaljplanerar villaområden men sedan står där som ett fån utan att ha byggt förskoleplatser. Som att det är en överraskning att det mestadels flyttar in barnfamiljer i nybygga villor?

Men det finns andra nedsidor som kan slå mot det vi i Sverige tar för givet. Nämligen tillgången på rent, drickbart vatten ur kranen.

Högt värderade bostäder hos läsarna

Det tredje kvartalet var medelpriset för en såld villa i Sverige 1 989 000 kronor om man skall tro SCB. Det är också det intervallet som det är vanligast att skatta marknadsvärdet på sin bostad bland läsarna. Nu har förstås inte alla villor, men medelpriset på en bostadsrätt var 2009 1 188 000 SEK med en median på 875 000 SEK om man skall tro SCB.

Guldpriset i SEK per gram vecka 3 januari 2011 - rasar vidare

Guldpriset fortsatte rasa i svenska kronor per gram och stängde veckan på 286:62 SEK per gram, en nedgång på 1.8% och följer naturligt på förra veckans säljsignal och klimatomslag i guldet. Detta är den lägsta nivån sedan den 27:e oktober 2010.

2011-01-23 17:15

Hur stor permanent månatlig utgiftsökning kan du hantera eller tolerera om du inte får höjd lön samtidigt? (uppdaterad, svara igen)

Med anledning av mina inlägg om inflation eller för den delen stigande räntor och bostadsbubblan så blir veckans undersökning vad ni har för toleransnivåer i er ekonomi.

Hur stora permanenta utgiftsökningar per månad klarar du eller ditt hushåll av om du inte får ökad lön som kompensation? Det här kan vara prishöjningar på bensin, el, mat eller sannolikast ökade räntekostnader. Eller egentligen också en inkomstminskning vid föräldraledighet, långtidssjukskrivning etc.

Som vanligt svarar du här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.

På grund av efterfrågan har två alternativ återinförts här, men nu med valfri hårfärg.

Tillägg: Blogger ballade ur och ni får svara igen.

Silver i svenska kronor per gram vecka 3 2011 - Klimatomslag till sälj

Både dollarkursen och silverpriset i dollarn rasade i veckan som gick. Detta gav förstås ett dubbelt utslag på silverpriset per gram, vilket i allra högsta grad berör de svenskar som investerar i fysiskt silver.

Dollarindex och USDSEK

Dollarindex har som sig bör fallit i veckan, och ligger nu på gränsen till att gå över i negativt veckoklimat.

Snittläsaren fick ca 22% avkastning på börsen 2010

Snittavkastningen på börsen 2010 för bloggens läsare, iaf de som svarade på enkäten om detta, var ca 22%.

Samtidigt steg OMXS30 lite drygt 21% år 2010. Som kollektiv kan vi alla alltså lika gärna köpa Avanza Zero och sluta följa börsen.

Egentligen föga överraskande. Tvärt om visar detta att det var seriösa svar på enkäten. För som helhet borde vi prestera precis som börsindex. Att det blev 22% istället för 21.x% får vi ta som ett avrundningsfel.

Hade svaret avvikt kraftigt från index hade jag blivit orolig.

Vad investerade ni som fick över 100% i avkastning i?

Vedkamin tredje vanligaste värmekällan bland läsarna

Skall försöka samla ihop de resultat från läsarundersökningarna jag missat att redovisa de senaste veckorna.

Vi börjar med frågan om bostadens uppvärmning.

2011-01-22 17:18

Inflationstricket

En användbar funktion av prisökningar, det som till vardags i media felaktigt kallas för inflation, är att politiker kan låtsas öka anslagen till olika verksamheter medan de i praktiken drar ner. Vi låtsas i det här inlägget att KPI-prisökningar och inflation är samma sak.

Egentligen är verklig inflation ökningen av mängden pengar och krediter, samt omsättningshastigheten på dessa i förhållande till produktionen av varor, tjänster och tillgångar, och tar sig uttryck i form av prisökningar på tillgångar, varor och tjänster.

Alla känner förstås till det sk hundtricket. Att låtsas tappat bort sin hund i parken för att få prata med snygga tjejer som rastar hundar. Låtsas göra något för att imponera på målgruppen.

Fred i vår tid!

Efter några veckor har nu utrikesminister Carl Bildt (m) äntligen svarat på försvarsutskottets Mikael Oscarssons (kd) fråga om uppbyggandet av storskalig rysk amfibisk invasionförmåga, bland annat via inköpen av fyra Mistralklassens skepp.

Carl Bildt låter meddela att det är fred i vår tid som gäller:

2011-01-21 18:21

Endast obegåvade eller historielösa röstar på (m)

Som en del läsare har noterat har jag sedan valet inte ägnat många skärmcentimeter åt socialdemokratin eller hon vad hon hette den där. Mona Sahlin? Principen är ju att när en fiende är besegrad och oskadliggjord så behöver man inte frossa i segern och slå sig för bröstet. Då är det bara att kavla upp ärmarna och gå vidare, och lämna det i vinterkylan rykande liket bakom sig.

Så jag har inte ägnat det där partiet några vidare tankar, och som tur är så verkar allt färre av svenskarna också göra det.

Fler hästar än kor i Sverige

Som på beställning på min fråga härom dagen om antalet hästar som mätare på hur stor hästgårdsbubblan blivit så levererade Jordbruksverket just precis en ny hästräkning.

Ibland har man tur. Senaste räkningen var annars 2004, i kontrast mot produktionstamdjuren som kor och får som räknas varje år.

Hur många motorfordon finns det?

Angående att jag eventuellt felaktigt hostade ur mig siffran 2 miljarder motorfordon igår så kanske vi skall gå till botten med frågan.

Så jag vänder till mina läsare som behärskar google-fu. Hur många motorfordon finns det i världen? Personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar, entreprenadmaskiner, traktorer, militära fordon, motorbåtar, flygplan, helikoptrar, motorcyklar, vespor, skotrar och mopeder. Bara för att nämna några?

Kort sagt, hur många fordon måste bytas ut om vi skall ersätta oljan med t ex eldrift eller för den delen kall-fusion-på-burk?

Hård säljsignal i guld

Jag skrev tidigare att det fanns risk/chans att en sk tre-tick formerades i guldpriset i USD. Så blev det också.

Tre-tick är en extremt hård säljsignal i en fallande trend, och med förra veckan så har ju också guldets veckoklimat slagit om till negativt. Gårdagens fullbordade tre-tick är alltså den första säljsignalen i guld sedan veckoklimatet slog om, och det är som sådan dessutom den tyngsta tekniska säljsignalen man kan få enligt tradingmodellen.

Konspirationsteorier: Chefen för MUST avgår

Via bloggrannen Chefsingenjören blir vi påminda om ett icke uppmärksammat pressmeddelande om att chefen för Sveriges militära underrättelsetjänst har avgått. Naturligtvis lämnas inga övriga kommentarer än vem som blir tillförordnad chef och att tjänsten kommer utlysas. Något att söka för den som är trött på att prata om jobbet när man kommit hem eller i andra sociala sammanhang.

2011-01-20 19:18

Kall fusion

Tydligen har våra galna italienska vetenskapsmän återigen lyckats med kall fusion, fast den här gången är det andra galna vetenskapsmän än förra gången.

Det finns en hel del varningstecken kring att det återigen är en bluff, men vi låter det bero. Saker som att de inte fått vetenskapliga papper publicerade, utan avslagna av sina peers, och istället startade sin egen nättidning för att kunna hävda att de publicerat. Eller att systemet borde kunna köra som en självförsörjande loop, men de valt att inte göra det av "driftsskäl". Andra problem är hur man undviker att skapa (farliga) radioaktiva isotoper, t ex 59Ni när man fusionerar H+Ni, och istället alltid får koppar...

Overshoot 101

Jordklotets ekosystemtjänster producerar hållbart en konstant volym med resurser i form av biomassa (inklusive mat), sol, vind, rent vatten, naturlig rening av vatten och luft etc. Detta är vad vi hållbart har att leva på, och jordens befolkning kan i princip inte öka upp över denna grundnivå om det inte vore för människans förmåga att nyttja ändliga lager som finns i jordskorpan.

Dessa ändliga lager är förstås metaller, kol, fossilgas och olja, men även t ex sk fossila vattentäkter, dvs stora lager av vatten i berggrunden som inte fylls på igen utan bara kan användas en gång i mänskligt perspektiv.

Genom nyttjandet av dessa ändliga resurser har vi kunnat öka befolkning och resursutnyttjande. Genom att ösa 11 kalorier fossil energi in i jordbruket får vi idag ut 1 kalori mat, men vi kan förstås på det viset göda många fler människor än annars.

Men när vi lever över ekosystemtjänsternas egna resurser så sliter vi på ekosystemets bärkraft. Vi befinner oss i overshoot. Ekosystemets egen produktion av resurser minskar när skogar och jordbruksmark eroderar bort och blir till öken, eller bebyggs med fabriker som producerar ... solceller, eller när utsläpp förvandlar rent vatten till odrickbart osv.

Om kriget kom till DDR-Sverige

I det gamla DDR-Sverige (DDR-Sverige upphörde med skattereformen 1990, regimskiftet 1991 och Sveriges ekonomiska kris 1992+ och har inte kommit tillbaka) fanns det en skrift som hette "Om kriget kommer - vad du behöver veta" som väl skulle finnas i varje patriotiskt svensk hem med instruktioner hur man skulle uppföra sig när (inte om) det blev krig.

Har kommit över versionen från 1983, som sedan följdes av en ny version från 1987 och avslutades 1991 med skriften "Om kriget eller katastrofen kommer – vad gör vi med barnen?". Sedan kunde inte kriget komma längre och numera ansvarig myndighet MSB har ingen som helst information om krig.

Så det får bli lite återvinning från 1983.

Nedan följer en väldigt pedagogisk graf över hur man bör söka skydd.

I DDR-Sverige så gav man rent av ut packlistor på vad som inom survivalism idag kallas BOB, bug-out-bag, dvs det man tar med sig när man måste överge sitt hem.

DDR-Sverige hade också planerat för vad som helt enkelt kan sägas vara rasism och främlingsfientlighet. Speciella regler för utländska medborgare. Det ni. Tänk er om en myndighet idag skulle ge ut en skrift till alla hem som talar om att utlänningar skall behandlas annorlunda än svenskar. Snacka om bloggbävning.

Men i rättvisans namn så förbehöll sig DDR-Sverige också rätten att beslagta din egendom mot skälig ersättning. En gång i tiden var ju både privata bilar såväl som hundar och hästar krigsplacerade, men man kunde förstås ändå få sin egendom beslagtagen om det behövdes för landets väl.

Finns mycket annat spännande i skriften, men jag skall inte tråka ut läsarna med detta.

Med anledning av den pågående Sälen-konferensen Folk & Försvar, så har jag hört att Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap skall ge ut en ny skrift. Men det blir modernt nog på Twitter, då dagens svenskar inte har tålamod nog att läsa en 40-sidig skrift med pedagogiska instruktioner som cirklar om var du skall och inte skall befinna dig när någon smäller av ett kärnvapen eller hur du sköljer rent dina grönsaker från radioaktivt avfall.

Den nya instruktionen från MSB på Twitter kommer lyda som följer: "Om kriget kommer sträck upp armarna och vifta med ett vitt tygstycke."

Kort och koncist som sig bör på Twitter.

Börsen negativ igen

Tidigare signal om sälj/neutral ligger alltjämt kvar för Stockholmsbörsens index OMXS30. Med gårdagens sättning på börsen ligger vi nu negativt sedan årsskiftet, samtidigt som Anders Borg börjar prata om Sverige som en tigerekonomi. En nordisk tiger. Istället för en keltisk.

2011-01-19 22:36

Myten om inflationen och skulderna

Det finns en del floskler som bankerna lurat på folk, som "sitt still i båten", "aktier stiger alltid över tiden", "inflationen äter upp skulderna". Dagens 60-talister, 70-talister och 80-talister tar gärna till med just "inflationen kommer amortera skulderna" när de blir nervösa över sina mångmiljonlån. De tror att detta gäller för det gällde för deras föräldrar.

Men det är fel.

Krugman och Sveriges Radio om peak oil

Via bloggrannen Osunt får vi tipset att Sveriges Radios program Klotet tog upp peak oil. Det finns en rätt omfattande text på SR:s websajt för den som inte orkar lyssna på hela inslaget.

Kjell Aleklett är förstås med, liksom för många lite mindre kände Gunnar Agfors. Ett citat:

Dagens 14:30 i guldet


Om man nu bara kunde räkna ut hur man skall vara positionerad innan 14:30 så kunde man bli rik. Det gjordes ett tappert försök att trycka till guldpriset inför 14:30, men vad hjälpte det?

Lånta hästar

Som påtalats många gånger förut, så är skillnaden mellan dig med din lilla skitbil och han med den nya BMW:n oftast bara storleken på skulderna. Det samma gäller bostaden. I Sverige har man nämligen definierat om innebörden av rik.

I Sverige är man nämligen rik om man har råd att betala räntorna på stora skulder.

Guldet tickar tre gånger?

Nu följer en fundering kring kortsiktig trading i guldet. Det är en fundering, som gärna kan diskuteras, inte ett råd.

Som ni redan vet har tradingklimatet i veckocharten redan slagit om till sälj för guldet. Trenden är alltså hårt nedåt.

Börsen och amerikanskt sedelpressande

Via James Turks blogg, Free Gold Money Report hittar vi följande pedagogiska graf som visar sambandet mellan den amerikanska centralbankens pengatryckande via QE1 och QE2-programmen och hur det amerikanska indexet S&P-500 utvecklats.

2011-01-18 15:56

Småbruks- och hästgårdsbubblan

En och annan av mina läsare brukar mena att jag är en bitter liten lantis som gnäller över bostadsbubblan för att jag missat tåget. Så är det dock inte. Själv deltar jag i en betydligt större bubbla än bostadsbubblan (och nu pratar vi inte om guldbubblan).

En bild av bostadsbubblan


Fick ovanstående bild från en läsare. Glömde lägga in den i dagens tidigare inlägg om bostadsbubblan, så det får bli separat. Centrala Stockholm, intill Stadshuset. "Bostadsrätter. Varning rasrisk."

Storartat, och uppmärksamt att sett det hela.

Återkommer med ett inlägg om smågårdsbubblan, kräver dock lite research.

Avbryter för tre meddelanden från Nordnet

Nordnet, som är så måna om sina kunder att de än så länge för 2008 fixat avräkning för kundernas utländska utdelningar i kapitalförsäkringar, vill gärna att ni tittar på följande tre filmer.

Det vill jag också. Då får jag nämligen betalt.

Budskapet i filmerna stämmer väl rätt bra, speciellt med tanke på att Nordnet dras med försämrad lönsamhet och alltså inte badar i kundernas pengar. Eller har skaffat en mindre pool.

Nålen träffar ballongen

Sveriges ekonomi är fantastisk. Allt pekar åt rätt håll. Global återhämtning. Fejkad positiv statistik från USA. Inga problem med EU:s skuldkris. Allt pekar uppåt.

Utom bostadspriserna.

EU stoppar hållbara kretsloppsjordbruk

Som vi alla vet bygger det mesta av det moderna jordbruket på ändliga resurser, inte bara olja, utan även ändliga källor för gödsel och gödning. Kväve utvinns ur luften via fossil energi, kalium och fosfor bryts i gruvdrift och vi har förutom peak oil snart peak fosfor framför oss.

2011-01-17 16:07

Silver i svenska kronor per gram vecka 2 2011 - Sälj/neutral

På allmän begäran (nåja), så inleder jag TA-bevakning av silverprisets utveckling i svenska kronor.

Tog en stund att piska ordning på datafilerna för att justera för diverse helgdagar, men nu är det klart.

Silvret befinner sig till skillnad mot guldet fortfarande i ett positivt veckoklimat.

Gräsrotsmotstånd mot tillväxt

Vad är motsatsen till ekonomisk tillväxt? Ord som recession eller depression avser kortare eller längre, men likväl tillfälliga, minskningar av BNP. Men vad kallar man den ekonomiska sammandragning som kommer bli ett permanent tillstånd framöver när jordklotets förmåga att försörja vår ekonomi har passerats med så mycket att permanent recession är enda möjligheten?

Kontraktion? Kontrahering? Permarecession? Permadepression?

Som samhället och det ekonomiska systemet fungerar så bidrar vi alla till fortsatt strävan efter ekonomisk tillväxt, men det finns faktiskt sätt att kämpa emot, och sätta ner en liten sten i vägen för den flodvåg av tillväxt som väller över alla.

Tradingportalen

Jag hoppas att ingen av er har missat Sveriges kanske bästa oberoende resurs för den som är intresserad av daytrading och aktier, nämligen Tradingportalen.com.

Missa speciellt inte deras sk online-utbildningar, vilket är en bra plats att starta för den som vill veta mer om teknisk analys.

Tradingportalen har också utmärkta sammanställningar av dagens och veckans börshändelser och är som sådan en lämplig start på dagen då denna information kan vara lite mer bortgömda i nyhetsflödena på andra håll. New York-börserna är t ex stängda idag, vilket kan vara bra att veta.

Missa inte heller de krönikor som olika utomstående krönikörer bidrar till. Oftast läsvärda. Med tanke på helgens genusrabalder på bloggen, så kanske lite kvinnliga perspektiv på börsen kan muntra upp, t ex hur en dålig affär kan jämföras med att du klippte dig för kort sist du var hos frisören och blev av med allt det hår du sparat ut det senaste halvåret.

Soldatklass

I somras skrev jag ett inlägg om möjliga incitament för att rekrytera lågavlönade unga soldater och sjömän till det nya proffsförsvaret. Man kan ju konstatera att inte ett enda av de förslag jag lade fram har tillämpats.

Inget konstigt där. Allt annat hade varit förvånande.

Istället skall man pungslå soldater som har 17 000 i månadslön före skatt, drygt 13 000 kronor efter skatt, genom att ta 1 100 kronor i betalt i månaden för ett boende som antagligen är det med sämst standard i Sverige. Fängelsekunder bor bättre och dessutom gratis.

2011-01-16 17:17

Vad skattar du marknadsvärdet på din bostad till?

Veckans undersökning ställer helt enkelt frågan hur mycket du skattar marknadsvärdet på din bostad till så här på bostadsbubblans topp?

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Guldpriset i SEK per gram vecka 2 januari 2011 - svenskt väderomslag

Med förra veckans utveckling för guldpriset slog även veckoklimatet om för guldet i svenska kronor per gram.

Klimatet är nu sälj, sälj och sälj.

Väderomslag i guldpriset (USD)

Med den avslutade handelsveckans handel fick vi ett väderomslag i guldpriset som mätt i amerikanska dollar per troy ounce.

Bostadsbubblan. Varg. Genus. Klimat. Invandring.

Lördagar är den veckodag där trafiken på bloggen i princip varje vecka är som lägst. Det rör sig normalt om ett tapp på ca 35%, från numer normala 9000 - 10 000 sidvisningar om dagen på en vardag till drygt 6000. Delvis har jag mig själv att skylla eftersom jag avsiktligt skriver färre inlägg på lördagar - vill jag att ett inlägg skall läsas maximalt bör jag skriva det på en måndag eller tisdag. Kanske handlar det om hönan eller ägget. Lägre trafik gör att jag skriver mindre på lördagar, vilket ger lägre trafik.

I går gjorde jag ett litet experiment. Eftersom trafiken normalt är som lägst, så lämpar sig lördagar utmärkt för att testa vad som drar upp besökssiffrorna.

2011-01-15 13:56

Hur skall den svenska landsbygden se ut i framtiden?

Det finns en naiv tro på att man kan göra förändringar i vår livsmiljö eller våra livsförutsättningar, utan att detta skall behöva förändra vår livsstil. För att slippa ändra sin livsstil pga klimatförändringar så räcker det att köpa lite avlatsbrev med utsläppsrätter. För att hantera det allt akutare peak oil är det bara att köpa en etanolbil.

Detta är förstås helt fel. Det finns inga enkla lösningar på komplicerade problem, och det kan inte bli förändringar i en ände utan att det får konsekvenser i den andra ändan.

En reflektion över genusdebatten

Föga överraskande så blev det en härlig genusdebatt i kommentarerna till gårdagens inlägg om Hanna Fahl.

Inget konstigt med det.

Sverige lägger nämligen hundratals miljoner kronor av våra skattepengar varje år på att utbilda hundratals, rent av tusentals studenter, gissningsvis 95%+ kvinnor, i sk genusteori (dvs en ideologi) på svenska universitet och högskolor. Det syns på retoriken och argumenten, och att det finns färdiga burkade svar på precis allting med avsikt att kasta skit på knappt hälften av alla svenskar, dvs män.

Bo Pellnäs om Ryssland

ledarplats i Uppsala Nya Tidning skriver Bo Pellnäs följande:

2011-01-14 14:25

Meta-citat från DN


Tack vare läsaren Per Sandström fick jag slutligen ett citat-citat från dagens pappers-DN. Se ovan.

Ursprungligt citat, som DN kondenserat lite är

"Att det helst skall vara böcker om en makedonsk bonde och hans get eller ett episkt familjedrama om två homosexuella systrars uppväxt och liv under 1900-talets Europa som speglat i kommunismens och solidaritetens utbredning genom samhällslagren är något som kultureliten själva bestämt."

Nåja, nästan all marknadsföring är god marknadsföring, i det här fallet av min bok. Tack, DN. Synd bara att ingen läser kultursidorna...

Hanna Fahl goes DN

Som ännu ett exempel på inaveln inom kultur- och mediaelitenslutar idag Hanna Fahl som programledare på programmet P3 Populär, och skall istället börja på DN. Vi som råkade lyssna på P3 Populär fick därmed också reda på att detta är en historisk händelse, eftersom det är första gången någon slutar på Sveriges Radio frivilligt. Annars är ju en anställning på SR ett livstidskontrakt som efter uppluckringen av de gamla officersanställningarna är den sista bastionen av trygga skattepengar i Sverige.

Därmed försvinner tyvärr en av Sveriges språkberikare, som tillfört ungdomsradion en helt ny vokabulär med ord som "fan", "jävlar", "så jävla", "helvete" mfl förstärkningsord som lärt ung som gammal hur man skall uttrycka sig i offentliga sammanhang.

Konsekvenser av manipulerad KPI

Man kan fråga sig varför det är så viktigt att KPI rapporteras korrekt, istället för de allt mer manipulerade siffror som rapporteras världen över?

Även om KPI inte är ett korrekt mått på inflation, utan bara på prisökningar för en helt orimlig livssituation, så används KPI som underlag för bland annat styrräntor, uppräkningar av pensioner och sociala ersättningar, räntan på inflationsjusterade realränteobligationer, löner och justerade anslag och budgetar. Och för beräkningen av BNP.

2011-01-13 17:38

Begränsade översvämningsskador i Sverige

Jag är ju som bekant inte den som direkt brukar nedtona risker, men har suttit och tittat igenom de översvämningsriskkarteringar som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (inkl fd Räddningsverket) har gjort över olika vattendrag i Sverige, som Flute och bloggrannen Innan det sker tipsat om. Nu omfattar karteringen bara 100-årsflöden och i vissa fall även flöden upp till gränsen för vad kraftverksdammarna skall klara, vilket är 10 000-årsflöden.

Norge skriver ner oljereserverna med 4.4 miljarder fat

Via AFP/The Swedish Wire nås vi nu av beskedet att den transparenta demokratin Norge skriver ner sina oljereserver med 4.4 miljarder fat, eller ca 51 dagars världskonsumtion.

Prisökningar pga brist är inte inflation

I dag har SCB offentliggjort utvecklingen av den konstruerade mätaren konsumentprisindex, KPI, som populärt misstas för inflation. KPI är KPI, inget annat, men kan vara intressant ändå.

Verklig inflation är ökningen av mängden pengar och krediter, samt omsättningshastigheten på dessa i förhållande till produktionen av varor, tjänster och tillgångar, och tar sig uttryck i form av prisökningar på tillgångar, varor och tjänster.

No worries, mate!

Lokalt och regionalt är det kanske inte så kul i Australien just nu med översvämningarna i Brisbane. Oavsett om översvämningarna beror på väder eller klimatförändringar och global weirding, så får det dock även konsekvenser långt bortom Australien.

2011-01-12 15:31

Elit

Något som slår mig angående självpublikation av böcker är det av vissa grupper självpåtagna omdömet elit.

Kultureliten. Bloggeliten. Finanseliten. Konsteliten. Och så håller det på.

Nu kanske kultureliten inte titulerar sig själva med tilltalet elit, men utmärkande för elitgrupperingarna är att de själva definierar vad som krävs för att tillhöra gruppen. T ex kontrollerar kultureliten stora delar av förläggar-Sverige, och har alltså ett oerhört inflytande över vad som publiceras och inte publiceras i Sverige. Fyller du inte ramen kan du gå och gömma dig.

Nordnet betalar tillbaka utländsk källskatt för 2008

Enligt en av mina kära läsare har Nordnet yrkat på avdrag för utländsk källskatt i sina kunder kapitalförsäkringar, och korrekt fått tillbaka pengar från Skatteverket för detta. Än så länge gäller det år 2008. Ett citat:

"Bäste kund,

Nu är det 2011 och vi ser fram emot ett nytt modernt år tillsammans med dig. Även om julen har passerat så vill vi ge dig en extra klapp i form av en utdelning till din försäkringsdepå.

Du har handlat med utländska aktier under 2008 och betalat kupongskatt på utdelningar. Skatteverket har medgivit att Nordnet Pension får avräkna en viss del av erlagd kupongskatt för 2008. Under transaktioner i din depå i inloggat läge framgår det belopp som vi ger dig i utdelning, det belopp som du har fått motsvarar din andel av det totalbelopp som Nordnet har fått avräknat.

God fortsättning önskar Nordnet Pensionsförsäkring!"


Vi har redan tidigare slagit fast att det alltså är upp till försäkringsbolaget att yrka på avräkning, och det inte är möjligt för de enskilda kunderna annat än i utländska kapitalförsäkringar. Generellt sett innebär detta att 15% i utländsk källskatt dragits på utdelningar från utlandsinnehaven, och att man därmed om försäkringsbolaget har lust med det skall få tillbaka detta upp till schalbonskattebeloppet för kapitalförsäkring.

Nu återstår att se om Avanza hänger på och gör det samma. Handsken är kastad. Det kan röra sig om tiotusentals kronor att få tillbaka för enskilda kunder. Fortsätter Nordnet att göra enligt ovan för 2009, 2010 och framöver för 2011 så är det en otrolig konkurrensfördel. Att Avanza i övrigt är bättre står sig rätt slätt när det handlar om tusentals kronor tillbaka.

För balansens skull lägger jag in lite Avanzareklam nedan.

Efter att ha provat en lång rad onlinemäklare från Teletrade/Nordnet, Nettrade/Swedbank (host), E*Trade och Avanza så är Avanza överlägset bäst. Men skall man handla utdelningsaktier i kapitalförsäkring så vinner nu Nordnet på knock-out, förutsatt att de fortsätter yrka avdrag åt sina kunder för 2009-2011 och framåt.

Utdrag Midvintermörker

Notera att detta var preliminära texter och texterna i den tryckta boken har genomgått förändringar och korrigeringar.

Jag får många förfrågningar om hur det går med boken Midvintermörker.

Tack, bra. Jag redigerar fortfarande, och en förläggare råkar vara intresserad av manuset men har ännu inte bestämt sig. Eller för den delen haft ro att läsa igenom manuset grundligt. Det är ett hårt liv som mindre förlag. Förhoppningsvis kommer besked inom kort.

Annars finns det redan ett omslag om jag självförlägger och i så fall kan ni ha boken i näven i februari.

Så länge kan ni få ännu ett utdrag. Denna gång återigen från kapitel 2, "Morgonflyg", där vi träffar kapten Erik Segerfäldt från P 4 Skaraborgs regemente i Skövde. Utdraget kanske delvis är lite överpedagogiskt, men det introducerar en del begrepp som normala läsare kanske inte känner till. Vissa mått av "konstnärlig frihet" är tillämpade.

Here goes:

Fortsatt osäker börs

Stockholmsbörsen ryckte till uppåt igår, men ligger fortfarande kvar i sälj/neutral.

2011-01-11 20:40

Bottentrålning i PA Resources

Det är väl bara att konstatera att 5:70 inte var ett stöd för PA Resources (OMX:PAR SEK,OSE:PAR), utan aktien har fortsatt ner.

Åter till BIGPISFUKJUS

Dags att åter ta upp frågan om den suveräna skuldkrisen inom framför allt BIGPIS FUK JUS, dvs Belgien-Irland- Grekland-Portugal-Italien-Spanien-Frankrike-Storbritannien (UK)-Japan-USA. Via alltid suveräna (i en annan bemärkelse än suverän som i sovereign) Zero Hedge tipsas man nämligen om Citigroups Buiter-rapport som finns gratis att tillgå via amerikanska National Bureau of Economic Research.

Läs och begrunda. T ex varnade Citigroup för att Portugal kommer söka nödlån snart, och det ser nu ut att röra sig om dagar tills det sker.

Myndigheternas krisinformation

Även om neosurvivalisten inser att vårt moderna samhälle är extremt sårbart och känsligt för oönskade störningar, så finns det faktiskt myndigheter som ägnar skattepengar och tankeverksamhet åt denna sårbarhet. Speciellt gäller detta MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

TA: Fortsatt svag börs - gå ur USA

Stockholmsbörsen fortsätter visa på svag utveckling och OMXS30 stannar kvar negativt sedan årsskiftet och ligger kvar i sälj/neutral.

2011-01-10 16:15

Gästinlägg om rapporten Tillväxtens gränser

En av mina läsare, Nils Tiberg, som bland annat driver halsogarden.se och är engagerad i den svenska omställningsrörelsen, samt ordnar studiecirklar om trädgårdsodling i Stockholmsområdet, skrev 2008 en sammanfattande analys av den klassiska rapporten "Tillväxtens gränser".

Denna sammanfattning publicerar jag nedan som ett gästinlägg. Tag på er 2008-glasögonen och läs. Undantaget att det gått två år, och att livsmedelspriserna nu har nått högre höjder än 2008, så är ändå sammanfattningen helt aktuell.

Det blir rent av lite skrämmande att konstatera att man redan på 1970-talet kom fram till att det skulle bli problem med matförsörjningen med start 2010, samtidigt som alltså priserna på livsviktiga matråvaror precis nått rekordnivåer och signalerar just matbrist.

Håll till godo.

Nytt guld- och silverforum

Silver och guldförsäljaren Liberty Silver har dragit igång ett diskussionsforum för diskussioner kring guld, silver och relaterade ekonomiska diskussioner.

Kan antagligen vara av intresse för en del av bloggens läsare. Och, ja med tanke på ämnets eventuella känslighet så går det att vara anonym i diskussionerna och inte ens använda pseudonym.

Livet på landet: Astrid Lindgren-syndromet

Sverige är i många avseenden likt de flesta länder unikt. Bland utmärkande drag i jämförelse med många andra europeiska länder så är vi ett glesbefolkat land med mycket natur. Med det har vi fantastiska möjligheter att bygga en hållbarare framtid baserat på naturens flöden, istället för fossila lager. Biobränslen ur skog och jordbruk, vattenkraft ur sjöar och vattendrag och vindkraft från luftens rörelser.

Men det finns andra punkter som gör Sverige ganska unikt, och det är hur vår glesa befolkning är utspridd. Det här har skett främst under 1900-talet, och är ett utfall av den fossila oljeparantesen med billiga transporter och energi från fossila lager istället för från naturens soldrivna flöden.

2011-01-09 17:25

Är du investerad i olja eller oljebolag?

Veckans fråga är huruvida du som läsare är investerad i olja eller oljebolag i någon form.

Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten så ditt svar är helt anonymt för mig.

Ange gärna vilka oljebolag ni äger i en kommentar, om de nu inte är "de stora Sverigenoterade" som finns som alternativ.

Spektakulär krasch i PA Resources

Sorgebarnet bland de Sverigenoterade oljebolagen, PA Resources (OMX:PAR-SEK,OSE:PAR) fick se sin aktie krascha spektakulärt i fredags på beskedet att man inte uppnådde sin produktionsprognos för 2010, samt att två av tre nya prospekteringsborrningar utanför Kongos kust borrat torrt.

Aktien gick på kraschen över i sälj/neutral. Det positiva börsklimatet gör att det inte blir en hård säljsignal.

2011-01-08 12:14

Matkris 2011?

För knappt ett år sedan skrev jag ett halvskeptiskt inlägg om matkris 2010. Jag hade fel där, och ni har förstås inte missat mina misslyckade försök att spekulera i att vetepriset skulle falla tillbaka.

Även om det kom rekyler så fortsatte priset på vete uppåt.

Vem är professor Tim Jackson?

"Economic growth. It's the story about us. Spending money we dont have. On things we dont need. To create impressions that wont last. On people we dont like." - prof Tim Jackson

Min länkning till professor Tim Jacksons debattinlägg i Expressen mötte så många upprörda protester från tekniknaivister som inte kan räkna att jag måste spinna vidare på det hela.

Enklast för den som vill lyssna på vad det handlar om är nedanstående TED-talk

2011-01-07 19:30

Räddning och röjningsinlägg

Som ni märkt så har jag varit inte varit i full form de senaste veckorna. Det började med 39+ graders feber och en lunginflammation som iofs botades ganska snabbt efter korrekt diagnos och korrekt ordination av antibiotika. Sedan blev det semester, vilket inneburit att första inlägget för dagen kanske inte kommer ut förrän efter klockan 0900 och det har i övrigt varit färre inlägg än normalt.

Så ock idag. Men på måndag återupptar vi ordinarie sändningsfrekvens och sändningstider.

Det här blir ett försök till uppröjning från dagens ignorerade skörd.

Guldet och inflationen

Guld är en etablerad hedge av tillgångar mot inflation, men guldet går också i sina cykler, precis som inflationen.

Nedan hittar ni en graf över priset på guld i svenska kronor per gram sedan 1971 och övergivandet av Bretton Woods guldmyntfot.

Alla svenskar tiger inte

Alla svenskar tiger inte om den ryska upprustningen och återupprättandet av storskalig invasionsförmåga över land och hav. Mikael Oscarsson (kd) har skrivit en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt (m). Frågan hittar man hos Riksdagen.

Torontobörsen viker

Nämnde igår att Torontobörsen gått över i neutral vid årsskiftet. Chart följer.

2011-01-06 08:28

Fortsatt sälj/neutral i OMXS30

I nyårshelgen redovisade jag att Stockholmsbörsen slutade året i kortsiktigt sälj/neutral.

Och med gårdagens stängning så slutade OMXS30 negativt sedan årsskiftet. Sälj/neutral kvarstår förstås.

2011-01-05 11:59

Stockholmsbörsen och inflationen med New York Times-graf

Tack vare läsaren Oscar (stort tack!) har processen med att ta fram en chart motsvarande New York Times-grafen snabbats upp betydligt.

14:30 Smackdown

Igår fick vi se ännu ett fantastiskt exempel på 14:30-effekten på guld- och silverpriset.

SHB, Riksbanken mfl har fel om börsen och inflationen

Det cirkulerar siffror om att börsen gett 7% inflationsjusterad avkastning om året, vilket t ex Riksbanken påstått. Handelsbanken säger 6.3%. Men detta är helt fel. Den korrekta siffran är 3.5%.

2011-01-04 19:14

Exempel inflationsjusterad årlig avkastning på börsen

Jag sitter och försöker få tid att sätta ihop siffror för Stockholmsbörsen (Affärsvärldens generalindex) som motsvarar den suveräna graf som New York Times lade ut.

Det är en hel del jobb, då jag har inte har något bättre visualiseringsverktyg än Excel för tillfället. Det krävs också en hel del handpåläggning för att få fram datat, iaf så som jag jobbar i Excel. Till en början har vi 1901 till 1906 nedan, och vad för årlig inflationsjusterad avkastning man fått om man köpte aktier respektive år och satt stilla i båten.

Svårt att slå inflationen via börsen

Många slår sig för bröstet över värdet på stigande tillgångar, och tycker t ex att de är rika för att deras grannes bostad såldes för ett högt belopp. Samtidigt är man ju bara rik om man säljer, och dessutom har ju inte köpkraften på bostadsmarknaden ökat eftersom allting stigit motsvarande i pris.

Det fungerar på likartat sätt på börsen. Det pratas om nominella (=siffermässiga) börsrekord, men då tar man inte hänsyn till inflationen och de underliggande kostnadsökningar den medför. Under den tyska hyperinflationen på 1920-talet kunde man tjäna miljarder i procent på börsen, men i reala termer så föll värdet och det var bara de nominella siffrorna som såg ut att stiga.

Vad som är relevant är att titta på inflationsjusterad avkastning.

Nu menar de flesta KPI när man talar om inflation, och även om det är fel och KPI bara är ett lättmanipulerat symptom så låter vi det vara så länge.

New York Times har en extremt intressant graf över amerikansk inflationsjusterad avkastning på börsen år 1920 - 2010, som visar att floskeln "sitt still i båten" och "börsen stiger alltid" är just en floskel. Åtminstone när det gäller det amerikanska indexet S&P-500.

Snittavkastningen för 20 år är 4.1%, justerat för inflationen, och det är bara i perioder som man verkligen besegrat inflationen.

Perioder som var bra att investera på börsen var 1920-talet, 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet. Tyvärr lever många kvar i drömmarna om perioden 1980-2000 och tron att den på något sätt var normal. Istället är perioder med inflationsjusterat dålig avkastning faktiskt dominerande. Ca 1930-1950 och 1970-1990 samt 2000-2010 var dåliga perioder att ligga inne på börsen.

De bästa 20 åren att ligga på börsen var efterkrigstiden 1948-1968 med en real snittavkastning på +8.4% om året. Näst bästa perioden var 1979-1999 med en real snittavkastning på +8.2%. Sämsta perioden var 1961-1981 med ett realt snitt på -2.1% om året.

För riktigt bra inflationsjusterad avkastning skulle man sällan ligga inne i börsen längre än 10 år, och aldrig mer än 20 år.

Börsen stiger alltså ingalunda alltid på lång sikt. Går man in fel kan man långsiktigt se fram emot negativ real avkastning, samtidigt som man får betala fondavgifter eller mäklarcourtage och andra avgifter. Eller schablonskatt på kapitalförsäkringar etc.

Det finns väldigt många likheter mellan nuvarande period och 1970-talet.

Men under det fossildrivna tillväxtårhundrandet vi just upplevt har det varit lönsamt att ligga långsiktig i aktier. Oavsett när man investerade i börsen så hamnade man på inflationsjusterat plus efter 70 år. Men det är nog inte vad folk väntar sig när de sitter stilla i båten. En riktigt lång resa...

Och med peak oil, peak gas och peak coal de kommande åren så upphör den fossildrivna tillväxtparantesen. Då kan nog de flesta se fram emot att aldrig någonsin hamna på inflationsjusterat plus på sina börsinvesteringar under sin livstid.

Tipstack till Patrick.

Gnet och slit

Med skattesänkningar och sänkta räntor så har allt fler svenskar medvetet valt att inte öka sitt sparande och sina investeringar för att bygga en bättre egen framtid. Istället har de valt att öka sina skulder och alltså betala räntor till banken.

Allt fler jobbar alltså inte för sig själva, utan åt banken. I den mån de får pengar över så går den till konsumtion enligt de konsumtionsmönster som förmedlas som korrekta i media; trendiga resor, trendig inredning och trendiga kläder.

2011-01-03 19:01

Den som är anställd är inte fri

Att vara anställd är att vara livegen. Man har skrivit på ett kontrakt om anställning, vilket innebär att man sålt ut en del av sin själ och reducerat sin egen frihet.

Detta exemplifieras bra av det aktuella fallet med tre personer från bemanningsföretag som fått sparken från Volvo i Skövde för att de uttryckt personliga åsikter på Facebook/Äffbe/Fejjan. Du Skall Tiga På Din Arbetsplats. Du Skall Icke Klaga. Du Skall Icke Tala Skit Om Din Skit Till Chef. Du Skall Knyta Näven I Fickan Och Hålla Käften.

Volvo verkar vara ett trevligt ställe med högt i tak. Inte.

Good times? Eller inte?

Börsen inleder förstås året starkt, med OMXS30 på plus drygt 1.5% i skrivande stund.

Tekniskt är dock börsen kvar i sälj/neutral då styrkan i uppgången blivit lite blodfattig och MACD signalerar sälj. Veckoklimatet är dock fortfarande positivt och MA5/MA14 säger köp, så oavsett blir det ingen säljsignal.

Men frågan är om kraften nu återkommer eller om det är ett sista Hurrah!

Den svenska skuldbubblan

Vi skall i Sverige inte slå oss för bröstet och vara stolta över den fantastiska svenska ekonomin, då den i allra högsta grad bygger på skulder. Men inte statens skulder, utan företagens och privatpersoners skulder.

Skulderna har sedan alliansregimen Reinfeldt tog över 2006 stigit betydligt snabbare än BNP, efter att under socialistregimen Göran Persson legat relativt stabilt.

Sverige som rysk måltavla

Alla optimister brukar ju framhäva att den ryska försvarsmakten inte har något som helst intresse av den lilla Östersjögrannen Sverige.

Det finns två intressanta blogginlägg hos bloggaren Observationsplatsen.

2011-01-02 20:41

Robots and cameras and bears, oh my!

Se och njut över maskin mot natur.

Hur värmer du din bostad?

Så hur värmer du din bostad? Det kan förstås vara en kombination av olika uppvärmningsmetoder, så flera val är möjliga.

Svara här ute till höger, och som vanligt så kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Foodless recovery i USA

Det pratas om ekonomisk återhämtning i USA. Var kan man fråga sig. Officiell ekonomisk statistik går alltid att fejka.

Vad som däremot inte fejkas är antalet amerikaner som går på SNAP, supplemental nutrition assistance program, aka food stamps. Det närmaste vi kan hitta till socialbidrag i Sverige. Matkuponger är numera bildligt, då de som omfattas av programmet får ett betalkort som en gång i månaden fylls på med nytryckta amerikanska dollar. Kortet går bara att använda i mataffärer och på restauranger, och är helt enkelt till för att folk inte skall svälta ihjäl.

I september 2010 gick över 42 miljoner amerikaner på SNAP, som är ungefär 133 USD i månaden, eller nästan 1000 svenska kronor i månaden. Kom ihåg att maten är billigare i USA än i Sverige. 42 miljoner amerikaner är ca 13.6% av alla boende i USA.

Nuvarande utbetalningar av nytryckta amerikanska dollar (nytryckta genom att amerikanska centralbanken Federal Reserve trycker upp ca 3 miljarder dollar om dagen och köper amerikansk statsskuld för, statsskuld som bland annat går till finansieringen av SNAP) för matkupongerna är ca 6 miljarder USD i månaden.

Nedan ser man alltså återhämtningen i den amerikanska ekonomin, sk foodless recovery.

Måhända säger den amerikanska makrostatistiken att allt är bra, men antalet personer som inte längre har råd med mat på egen hand är i princip linjärt stigande. Fortsätter det så här kommer över 20%, mer än var femte amerikan att gå på motsvarande socialbidrag 2011.

En talande animation över foodless recovery hittar man nedan.

Betalar för kalaset gör bland annat du via dina pensionsfonder som delvis köper amerikansk statsskuld.

USA statliga, federala, delstats- och kommunala utgifter ligger nu på drygt 45.6% av BNP, och landet har alltså passerat Sverige vad gäller utgifterna. Skillnaden är förstås att Sveriges utgifter är finansierade via skatter, medan USA trycker upp nya pengar för att "låna" till ett enormt underskott.

Nu går förvisso allt inte till välfärd, utan en hel del går till krig eller nepotism och andra program avsedda att återbetala politikernas kampanjbidrag från lobbyorganisationer, men för att nå en budget i balans måste USA höja skatterna till svenska nivåer över hela brädet.

Det kommer naturligtvis inte hända, lika lite som landet kommer skära ner sina utgifter med ca 1/4 för att nå balans mellan utgifter och inkomster. Under 2000-talet provade man i såväl USA som i västvärlden sk jobless recovery, ekonomisk återhämtning utan att det skapades jobb.

Nu är det dags att istället testa foodless recovery.

Ekonomisk återhämtning utan att folk får råd att äta sig mätta. Är det någon som tror på det?

Elia(s)son och Rörel(s)en kan (s)jälva betala

Socialdemokraten Jan Eliasson ondgör sig på debattplats i DN över att utländska studenter som inte omfattas av utbytesprogram skall tvingas betala för sina studier i Sverige. Han menar att det är en tillgång för Sverige att bristplatser på läkar- och civilingenjörsutbildningarna tas upp av utländska studenter istället för svenskar vars föräldrar i decennier betalat skatt i Sverige.

2011-01-01 17:49

Guld och silver

I amerikanska fiatdollar slutade guldet och silvret året mycket starkt.

Ännu mer olja bort från världsmarknaden

Den första oljepipelinen mellan Kina och Ryssland har öppnat. Denskall leverera olja till Kina de närmaste 20 åren, dvs ungefär så länge som Ryssland kommer kunna fortsätta exportera olja. Det rör sig om fullt utbyggt 30 miljoner ton olja (toe) om året, eller ca 204 miljoner fat olja om året.

Lite drygt 550 000 fat olja om dagen, eller drygt 5% av Rysslands nuvarande oljeproduktion alltså och en större andel än så av deras exportkapacitet. Hela den globala oljeexportmarknaden som vi oljeimporterande länder skall dela av är ca 44 miljoner fat om dagen, varav alltså mer än 1% nu har låsts in på ett nytt långtidskontrakt.

En titt på oljepriset

Dags för att kort titta på hur oljan (nordamerikansk finolja, WTI) slutade året.