Cornucopia?

2011-12-02 11:22

Svart svan: Insättningsgarantin gäller inte vid eurokollaps

Som ni alla vet så är den statliga insättningsgarantin sedan årsskiftet lagstiftad till 100 000 euro. Säg ungefär 900 000 SEK.


Det är viktigt att inse att det är euro vi pratar om här och inget annat. Det finns alltså en valutarisk här. Tänker vi oss t ex en akutare finanskris inom eurozonen med banker som faller som dominobrickor och även drar med sig svenska banker så kan alltså euron falla i valutakurs och det är växelkursen som gäller antingen vid bankens konkurs eller vid utbetalningen av insättningsgarantin som gäller.

Nu drabbar det förstås ingen fattig, men säg att du har 800 000 på banken och euron faller till 7:- EURSEK och din bank går omkull. Då förlorar du (som välbärgad) 100 000:- SEK.

Men vad som är ännu viktigare är att om euron upphör att existera (blir värdelös pga upplöst eurosamarbete) så upphör även insättningsgarantin att existera. En (kvinnlig) läsare har kontrollerat detta med svenska myndigheter som bekräftar detta.

Till ett nytt lagförslag tagits fram, klubbats igenom av riksdagen och börjat gälla kommer det under en period inte existera någon svensk insättningsgaranti. Och en eurokollaps lär åtföljas av bankkollapser. Det skulle därmed även drabba fattiga, när inga belopp längre är skyddade hos bankerna.

Motsvarande gäller antagligen samtliga övriga EU-länder som också har 100 000:- EUR som insättningsgaranti. Undantagen är i princip bara Storbritannien vars insättningsgaranti är 85 000 GBP och Danmark som har 750 000 DKK i garanti. Dock är den danska kronan knuten till euron, men vid en eurokollaps lär den förstås släppas fri. Slovakien och Irland har en obegränsad insättningsgaranti och bör alltså formellt inte vara kopplad till en viss valuta. Annars är det Norge som gäller om man vill skydda sina pengar mot en eurokollaps.

Nu säger jag inte att eurosamarbetet kommer upplösas. Men en del finansiella aktörer har börjat göra föreberedelser för den eventualiteten. Som alltid med svarta svanar är det meningslöst att spekulera i sannolikheten för en upplösning, att komma med någon sannolikhetssiffra är bara trams.

Men sker den så kan vi åtminstone formellt glömma insättningsgarantin.

Det finns även annat i Sverige som är knutet till euron. Exempelvis jordbrukens gårdsstöd. Sker en upplösning av euron vid fel tidpunkt kommer svenska jordbruk inte få något gårdsstöd, vilket pga konsumenternas ovilja att betala vad mat kostar att producera skulle innebär massiva konkurser över hela brädet.

Tål iaf att tänkas på.

Redan nu bör förstås alliansregimen agera proaktivt och ändra den svenska insättningsgarantin till att vara i SEK, men det skulle förstås tolkas som en misstroendeförklaring mot euron. Och att krypa för euroländerna är viktigare än att säkerställa en svensk insättningsgaranti.

Så norska och brittiska banker kan vara en tillflyktsort för den som oroar sig över detta, eller förstås guld. Samtidigt visar ju Islands Icesave-historia att man som utlänning inte kan vara säker på att man omfattas av ett annat lands insättningsgaranti.

Sedan anser jag förstås att en insättningsgaranti är förkastlig och en anledning till de problem som finns med skuldsättning och riskbenägna banker. Insättningsgaranti är ännu en subvention av bankernas vinster och är egentligen inte till för vanligt folk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

60 kommentarer:

 1. Oops en kioskvältare! Bra jobbat och grattis!!

  I övrigt är det endast att hålla med dig i din avslutning, Världens överlägset mest subventionerade industri....det finns en anledning till att våra politiker agerar som dom gör.....

  Det är fortfarande fullständigt barockt att frågan om räntebidraget(avdrag) inte debatteras ordentligt. Bidraget/avdraget borde givetvis avskaffas omgående.

  SvaraRadera
 2. Ja, i Norge ær insættningsgarantin 2MNOK før de banker som uppfyller utøkade krav, i mitt fall Skandiabanken Norge (som inte ær sammankopplad med sin svenska motsvarighet - de kør till och med olika IT-system på webbanken).

  SvaraRadera
 3. Cornu alt. andra: hur gör man som svensk privatperson rent praktiskt om man vill öppna ett konto i en norsk bank? Någon som gjort detta som kan kommentera? /MK

  SvaraRadera
 4. Detta är väl ett stickspår, men jag funderar på hur du brukar använda begreppet svart svan. Om någon, t.ex. Cornu, i förväg spekulerar i en eurokollaps och ogiltig insättningsgaranti så är det väl per definition ingen svart svan om det sedan skulle inträffa?

  Begreppet används ju därför att det inte fanns någon vit europé som ens hade tänkt tanken att det kunde finnas svarta svanar innan de fick syn på dem. Det är alltså först i efterhand som vi kan konstatera: Oj, då. Där kom det visst en svart svan flaxande.

  När det gäller en eurokollaps så spekuleras det hej vilt om detta från alla håll - alltså knappast en svart svan om (eller när) det inträffar.

  //Tompa

  SvaraRadera
 5. I det scenariot om man som husman inte skulle få ut några pengar av banken, är det kvittningsrätt på insatta pengar mot lån på huset i samma bank?

  / Filip

  SvaraRadera
 6. @ 11:49
  http://www.norden.org/sv/norden-foer-dig/flytta-inom-eller-till-norden/flytta-till-norge/bankkonto-i-norge

  SvaraRadera
 7. Kanske en dum fråga? Men pengar hos riksgälden är dom säkra?Visst går staten i konkurs så förlorar jag mina 2milj det förstår jag..Ulf K

  SvaraRadera
 8. Tompa:
  Den svarta svanen i Cornus inlägg är väl inte eurokollapsen utan att folk i allmänhet inte känner till att insättningsgarantin inte gäller vid eurokollaps.

  SvaraRadera
 9. [email protected]:11

  Ingen dum fråga alls. Vid förra finanskrisen och instättningsgarantin hos bankerna var mycket lägre förde jag över det mesta till Riksgäldens sparkonto. Beloppet är försäkrat oavsett storlek och därmed borde det vara ointressant om Euron kraschar (Eller? Kommentarer önskas.)

  När det sedan lugnade ner sig på marknaden och insättningsgarantin hade höjts, så förde jag sedan tillbaka pengarna till min vanliga skräpbank.

  Riksgäldssparkontot har jag kvar för att snabbt och lätt kunna föra över pengarna igen vid finanskris 2.0

  /BackstugeBengt

  SvaraRadera
 10. Skönt att det inte drabbar oss fattiga knegare! "Be your own central bank, buy gold" som Jim Sinclair säger!

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det ser ut som en god anledning att öppna konto i JAK-banken. Den utmärkta tidningen Grus och guld är en annan anledning...

  SvaraRadera
 12. Intressant inlägg.
  Bra om man funderar på sånt här innan det inträffar.

  SvaraRadera
 13. Bättre att alliansregimen påverkar så vi får en insättningsgaranti i SEK än att folk tar ut sina pengar från bankerna vilket får andra konsekvenser!

  SvaraRadera
 14. På tiden att vi går till botten med bidragsbönder som dränerar statskassorna. Frankrike är värst i klassen. Helt ofattbart att detta får pågå! Snacka om dopad branch. Ännu mer ofattbart att den bidragsbonde som driver den här bloggen sitter och ondgör sig över krediter. Dessa brukar iaf vanligtvis betalas tillbaka, till skillnad från de bidrag sådana som du erhåller. Får inte ihop logiken i ditt resonemang.

  / mina shorts går dåligt idag.

  SvaraRadera
 15. Det var tänkvärt. Har alltid undrat varför insättningsgarantin är i euro. Det verkar faktiskt vara stor risk för en eurokollaps i alla fall om man läser svenska tidningar idag. Jag som låst en del pengar i Ikanobanken på ett år. Resten på Avanza. Verkar bäst att föra över dem till Riksgälden med det snaraste.

  SvaraRadera
 16. Enligt mina uppgifter är den danska garantifonden också 100 000 Euro.

  källa: http://www.gii.dk/

  SvaraRadera
 17. Men ÄR pengarna säkra hos riksgälden då? Kan det verifieras av informerad person?

  SvaraRadera
 18. Mina barn har lite pengar som de fått av far- och morföräldrar, och som nu står på konton i SEB och SHB. Kontona står i deras namn, men eftersom de är minderåriga står jag också med. Räknas de som egna personer vid en bankkollaps, eller slås våra tillgångar ihop när det gäller bankgarantin?

  SvaraRadera
 19. 14:10

  De räknas som egna personer med skillnaden att du är vårdnadshavare/förmyndare av deras pengar.

  SvaraRadera
 20. Vet ni hur pass utsatt Avanza är för denna risk?

  Hälsningar

  Undrande

  SvaraRadera
 21. Men inse att det inte kommer att finnas några safe havens när systemet packar ihop.

  Sluta fantisera om de magiska klippen, att ligga före alla andra osv.

  Det är ju den mentaliteten som gjort kreditbubblan möjlig.

  /Tompan

  SvaraRadera
 22. Om Euron ramlar ihopa på en dag, så kan man nog släppa tanken om hur man ska skydda sina pengar och börja tänka på hur man ska kunna fixa mat tills helgen...

  SvaraRadera
 23. 13:55, jag har i många inlägg skrivit hur absurda, felaktiga och idiotiska EU:s jordbruksstöd är och skrivit att jag är emot dem. Klicka på taggen EU-stöd.

  SvaraRadera
 24. 14:13. Avanza är nog den säkraste banken.

  SvaraRadera
 25. Riksgälden är så säkert det kan bli. Det är Riksgälden som skall stå för pengarna till insättningsgarantin, haverarar Riksgälden innebär det att staten Sverige gått i konkurs och då gäller inte insättningsgarantin ändå.

  Så ja, man kan vara någorlunda trygg hos RGK.

  Vad gäller kvittning på Filips fråga 12:03, så är svaret "nja".

  Din skuld till banken är en tillgång för konkursboet. Den säljs antagligen till någon annan bank. Kvar är din fordran på banken i kön av fordringsägare. Säg att du har skulder på 2 MSEK och tillgångar på 200 000. Dina skulder säljs till en annan bank, och själv får du stå i kö och får först några 200 000 (eller andel därav) när alla som banken är skyldig mer än så har fått sina pengar.

  SvaraRadera
 26. ESM, den nya europeiska
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=myzgAHVBg_s

  SvaraRadera
 27. 14:22, du menar alltså att även guld blir värdelöst eller?

  SvaraRadera
 28. Vill bara påpeka att Norge må vara den stabilaste ekonomin i europa just nu, men mycket tyder på att vi befinner oss i en gigantisk bostadsbubbla. Ser inga tecken på att den kommer att spricka i den närmaste tiden, men skulle något trigga en nedgång i bostadspriser, så har vi en intressant situation.
  För kraftig ränteökning eller ökad arbetslöshet pga. sjunkande oljepriser kan vara såna triggare.

  Det är svårt att öppna bankkonto i Norge utan att vara permanent bosatt här. Eller var det i alla fall sist jag försökte hjälpa någon med det. finansportalen.no är bra för att ta reda på vilka banker som har bäst räntor.

  SvaraRadera
 29. Hur kan Norge var en stabil ekonomi med sådana bostads priser.

  SvaraRadera
 30. 14:50, poängen med att ha en del av sitt kapital i norsk bank vore inte att jaga ränta (man ska ha rätt duktigt med kapital för att inte valutarisken och eventuella avgifter kraftigt ska överstiga eventuella ränteskillnader), utan snarare att ha en liten del av pengarna kvar i banksystemet men åtminstone utanför EU. Sidan på www.norden.org (tack 12:08) verkar ju också vara mer riktad mot de som just avser bosätta sig (på kortare eller längre sikt) i Norge. /MK

  SvaraRadera
 31. De flesta har lån i den bank där de har sina pengar så insättningsgarantin kommer i praktiken sällan betalas ut. Först ska lånen dras.

  SvaraRadera
 32. Nytt från Cervenka om bankerna...
  http://blog.svd.se/bors/2011/12/02/syrgasmaskerna-pa-for-storbanker/

  SvaraRadera
 33. 15:28 Är du säker på det?
  Cornu verkar vara av annan åsikt. Kul när folk är säkra på något bara för att det "borde" vara så.

  SvaraRadera
 34. Insättningarantier, speciellt i landets egen valuta är ju bara en scam för att folk skall känna sig säkra och skita i vad banken gör med pengarna.

  När stora banker börjar falla på det sättet så kommer man ändå ha så mycket inflation att insättningsgaranti i kronor är totalt meningslöst eftersom kronorna staten tillslut betalar kommer vara värdelösa när de kommer.

  SvaraRadera
 35. Där ser man.

  Cornu är nyliberal som varnar för att skapa moral hazardproblem med insättningsgarantin och att "sätta marknadskrafterna ur spel".

  Kul att också du insett fördelarna med ett liberatarianskt förhållningssätt inom grundläggande nationalekonomi. Fick intryck av nåt annat för nån vecka sen.

  SvaraRadera
 36. Det var just Riksgälden som förordade en insättningsgaranti enbart uttryckt i Euro i samband med att den höjdes.

  Den tidigare skrivningen slog fast det större beloppet av 50 000 Euro eller 500 000 kronor. Men regeringen och Riksgälden ville annorlunda, i strid med i stort sett samtliga andra tunga remissinstanser.

  SvaraRadera
 37. Jag har lagt alla mina pengar på en gigantisk ostskulptur. Osthandlaren sade att det var en bra investering.

  SvaraRadera
 38. Kanske inte så långsökt som det verkar. Bank of Englands chef Mervyn King taget från dagens Daily Mail:

  "Our whole system''s in crisis: Mervyn King warns mortgage rates are likely to soar and tells banks to slash bonuses

  Sir Mervyn King warns eurozone crisis ''beyond the control'' of any UK authority
  Bank of England preparing for the worst case scenario
  Downing Street says Britain is in the grip of a second credit crunch
  But Governor says Britain''s banks are among the strongest in the world"

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2068875/Mervyn-King-warns-mortgage-rates-likely-soar-tells-banks-slash-bonuses.html

  SvaraRadera
 39. Någon som har uppfattning om t ex Avanzas kapitalförsäkring? Jag menar, vad är risken för att bolaget bakom ska kollapsa vid eurokollaps...

  Tack för inlägget annars, Cornu, onekligen tankeväckande att instättningsgaratin inte gäller vid eurokollaps.

  SvaraRadera
 40. Då ställer jag också en dum fråga: om jag har 300k på banken och samtidigt ett bolån på samma bank, vad händer om euron kollapsar? Blir min skuld 300k mindre eller förlorar jag 300k med samma skuld?

  SvaraRadera
 41. Din skuld försvinner aldrig, men väl dina 300k pengar, där du hamnar långt bak i kön av fordringsägare.

  SvaraRadera
 42. "konsumenternas ovilja att betala vad mat kostar" Nja, det är nog snarare så att vi betalar vad det kostar indirekt via skattsedeln.
  Förövrigt tror jag inte att många bönder skulle klara av att bli utsatta för riktig konkurrens.

  SvaraRadera
 43. Angående riskerna med olika insättningar:
  SBAB bank (helt statlig) har dubbelt så hög ränta som Riksgälden (mega-statlig :-).

  Gissa varför det är så!

  SvaraRadera
 44. 20.18
  Jo din skuld försvinner, bankgarantin går dock direkt till att betala skulden. Skulderna skall kvittas först innan man får ut någon bankgaranti.

  SvaraRadera
 45. Varför gå och vara orolig för vad som kan hända med sina sparpengar?
  om man nu råkar ha en slant sparad så verkar det för mej helt självklart att först betala av ev.lån så slipper man tänka på om de kan kvittas mot sparkapitalet vid en krash.
  Sen om det finns pengar över är det bara att köpa varor som man vet att man ändå kommer att behöva oavsett vad som händer,energi ( olja och ved etc.), mat som har en relevant hållbarhetstid mm.
  En liten penningbuffert är väl bra att ha kvar, men om man har blivit så girig att man ser sig tvungen att riskera sina pengar för den futtiga ränta man kan få och på köpet behöva gå och oroa sig över detta så kanske det är dax att omvärdera ett och annat här i livet.
  Guldet är säkert en utväg men till sist kan man inte värma sig med det och äta det är också meningslöst.

  SvaraRadera
 46. Hej Cornucopia,

  På tal om svarta svanar, jag tror att du skulle gilla artikeln "The Black Swan of Cairo" av Taleb mfl om du inte redan läst den.

  http://jamesshinn.net/wp-content/uploads/2011/04/The-Black-Swan-of-Cairo.pdf

  Mvh,
  GeneClark

  SvaraRadera
 47. "En (kvinnlig) läsare har kontrollerat detta med svenska myndigheter som bekräftar detta."

  Var det en kvinna? Då ska du nog inte lita på det...

  SvaraRadera
 48. Doh, trodde det bara var en omräkning men att insättningsgarantin egentligen gällde i kronor. Vilket mygel att koppla den direkt mot euron när Sverige inte är med i samarbetet.

  SvaraRadera
 49. Upptäkte att mitt kapitalkonto på braräntakontot var spärrat i en nyare bank. 750000 kr inlåst.Vad i helvete`?

  SvaraRadera
 50. Jag delar inte din uppfattning att en insättningsgaranti är av ondo. Goda lagar har bl a till uppgift att skapa en rimlig balans mellan starka och svaga parter. När det gäller insättningar på bankkonto kan man nog räkna med att den största majoriteten innehas av "vanliga människor" med liten möjlighet att förstå det finansiella spelet och ännu mindre möjlighet att skydda sig mot det. Att fördela sitt sparande på flera banker betyder fortfarande att man vid en bankkonkurs förlorar en del av det man genom ett långt livs hårt arbete har sparat ihop. Samhällets sätt att fungera tvingar oss dessutom att använda banker - det finns inget alternativ. En insättningsgaranti fyller definitivt en rimlig funktion.
  Det stora problemet är, gissar jag, dels att politiker är i säng med kapitalet, eller i vart fall älskar att vara en del av gänget runt de förmögna (vänskapskorrumption), och dels att de vill slippa infria insättningsgarantierna. Bankerna borde inte få något stöd, nu när deras verksamhet inte längre är så reglerad som den var förr. Om de gör lättsinniga affärer och lånar ut till låntagare som inte kan betala, då skall ägarna stå för förlusten, inte skattebetalarna.
  Den svaga parten, insättarna, skall däremot skyddas i rimlig utsträckning.

  SvaraRadera
 51. Jag börjar med att tacka Cornu för en bra blogg!
  Jag undrar vad som händer om man sätter in sina sparpengar på medlemsägda föreningar typ "KF Sparkassan"? Dom har ingen insättningsgaranti alls vad jag vet men borde väl inte heller gå i konken som vanliga banker!? Någon som vet?

  SvaraRadera
 52. 10:53, fel. Jag har argumenterat för att om anledning är att skydda "vanliga människor" så räcker det med 50 000:- SEK i insättningsgaranti. Eller för den delen gamla 250 000:- om man vill ta i.

  100 000 euro är inte till för att skydda "vanliga människor". Vanliga människor har 10 000:- SEK på banken, inte 100 000:- euro.

  Nej, insättningsgarantin är till för att skydda och maximera bankernas profit.

  SvaraRadera
 53. Jag känner mig som en synnerligen vanlig människa, även om jag genom att varken röka, supa eller springa på restaurang har lyckats att under ett långt liv spara lite pengar till min ålderdom.

  Om vi dessutom vill att människor skall ändra sitt beteende från att konsumera varje krona innan den är intjänad, till att spara minst en månadslön och helst en årslön, så behövs en insättningsgaranti på åtminstone det tidigare beloppet 250 000:-.

  En vanlig människa, som har sålt sin bostad, för att använda pengarna som pensionsförsäkring, kan dessutom mycket väl ha motsvarande EUR 100 000:- på banken.

  Kan du möjligen blanda ihop "en vanlig människa" med en "genomsnittlig människa"? "Vanligheten" har ju ett spann som ger "genomsnittligheten"...

  SvaraRadera
 54. 2 dec. 15:13 och 15:24:
  Ok, jag skulle kanske ha skrivit "Norge må vara den minst ostabila ekonomin i europa" istället. Det är låga räntor, höga löner och låg arbetslöshet som gör det. Oljan. Men vi är inte immuna (även om de flesta verkar tro det), och när det faller så tror jag det kommer falla rejält.

  Nej, det är inte för att jaga räntor som man vill ha bankkonto i Norge, men ska man öppna ett konto är det väl naturligt att leta efter en bank med bra villkor?

  Det finns några banker utan avgifter och med räntor som är högre än inflationen, utan nedre gräns för storleken på kapitalet, men jag tror man måste vara bosatt i Norge för att få vara kund där.

  SvaraRadera
 55. För att skaffa bankkonto i Norge måste du vara skriven på norsk adress, ha norskt personnummer och helst anställning i Norge dessutom. Så det är inte lätt att gå runt...

  SvaraRadera
 56. Ganska lustigt faktiskt. Ju fler som flyttar över sina pengar från ett skitkonto på någon ockerbank till ett insättningskonto på riksgälden ju billigare blir det för oss skattebetalare (staten) om bankerna går omkull...

  SvaraRadera
 57. Finns det någon färsk rapport angående svenskens sparande på banken och i aktier?

  SvaraRadera
 58. jag lånar gärna ut mina två norska bankkonton för insättningsändamål. för att få ett konto behövs pass, ett jobbkontrakt, ett skattekort, det svåraste är skattekortet då dom har öppet 9-15, personligt besök krävs och det tar ca 3 veckor att få det hemskickat, ibland kan det vara svårt att få ett undertecknat anställningsavtal, men det är bara att tjata på arbetsgivaren tills han ger med sig. men jag rekomenderar max 10k på bok, sparpengar bör vara krugerrand . centralbanker är kriminella

  SvaraRadera
 59. @ 18:12
  Kanske lösningen för att få slut på idiotin, skapa en Bankrun.

  SvaraRadera