Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2011-12-25 10:16

Stratfor hackat

Via bl a Zero Hedge (och kundmail till oss olika former av prenumeranter) nåddes vi under natten av nyheten att den privata underrättelseanalystjänsten Stratfor blivit hackat av kollektivet Anonymous.


Stratfor levererar snabbare och mer omfattande säkerhetspolitiska och ekonomiska analyser än vad t ex nyhetsmedia gör, även om det precis likt exempelvis svensk media ofta finns någon form av vinkling. 

Nu är iaf alla kundernas kreditkortnummer, e-postaddresser, namn etc ute, samt över 200 Gb av e-postkorrenspondens. Lista över kunder hittar man länkat hos Zero Hedge. Mer intressant är kanske all e-postkorrenspondens utifall att det även medräknar analyshusets "korrenspondenter", kontakter och informatörer. Och eventuella påtryckningar om vinklingar etc. En guldgruva för konspirationsteoretiker.

Rekommenderar fortfarande åtminstone gratisprenumerantion på Stratfor.

Tittar man på listan över kunder så kan man dra en del slutsatser. Jag som aktieinvesterare ser det som  en kvalitetsstämpel om ett bolag prenumerar på Stratfor. T ex hittar man Volvo Buss, men inte Volvo AB. Flygbolaget SAS prenumerar, vilket borde kännas som en trygghet för flygresenärer. Lundin Sudan prenumerar, men inte koncernen. Saab Nordamerika. ABB. Men inga svenska storbanker, trots internationellt engagemang.

Intressant är ju svenska (internationella) säkerhetsbolag som inte finns med i listan. T ex Securitas.

Å andra sidan kan man se det som att prenumererande bolag har en riskprofil och bör undvikas...

Återigen kom ihåg att alltid ha olika lösenord och inloggningsuppgifter för alla webtjänster. Och helst (minst) ett separat betalkort utan någon form av kerdit som används vid onlineköp, och som alltid är tomt utom precis när du skall betala något.

Sedan kan man diskutera om Stratfor är rökta nu. Har e-postkorrenspondens med informatörer blivit röjda så lär allt förtroende vara utraderat. Att vara kund är inte så uppseendeväckande. Men att samla både webtjänst, e-post och kundregister, inklusive kontokortsnr och säkerhetskoder till dessa i klartext på samma server visar inte direkt på speciellt gott säkerhetstänkande hos Stratfor...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Kan rekommendera Swedbanks e-kort för online-köp http://www.swedbank.se/privat/kort-och-betalningar/kort/vara-kort/e-kort/index.htm I stort sett enda anledningen till att jag har kvar Swedbank.

  Tjänsten fungerar som så att man via Internetbanken generear fram ett tillfälligt VISA-nummer, detta kan man sätta maxgräns som det går att handla, hur länge kortet skall vara giltigt samt hur många gånger det går att dra pengar från kortet. Någon som vet om någon annan svensk bank har ett liknande system?

  SvaraRadera
 2. Smart PR-knep av Stratfor för att visa upp sina kundreferenser?

  Tills det läcker ut 200 GB epost från kunder som CFR Goldman Sachs, Rockefeller Foundation, MF Global och, javisst, The Walt Disney Company så gäller "Pics or it didn't happen".

  SvaraRadera
 3. Att Nestlé var med fann jag intressant, den som gräver i det företagets förehavanden går nog inte lottlös.

  SvaraRadera