Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2011-12-06 12:22

Rysk tankesmedja: Valresultatet gör att Putin letar yttre fiender

I dagens Göteborgs-Posten (döda-träd-versionen, hittar inte artikeln på nätet), säger den ryska tankesmedjan Mercator att man tror att Putinregimen efter gårdagens misslyckade val kommer leta externa fiender och börja föra en betydligt aggressivare utrikespolitik. Att muta till sig röster och väljarstöd har inte fungerat - trots att man höjt statliga och militära löner mm så svek väljarna Putins parti Förenade Ryssland.


Tankesmedjan ser det som sannolikt att man nu kommer börja peka ut yttre fiender och eventuellt också ordna fram något litet krig mot någon svag motpart. Georgien känns väl som sannolikt offer, men även överlag kommer tonen i utrikes- och säkerhetspolitiken skärpas betydligt. Fast ärligt talat är ju Sverige en svagare motpart och retoriken var ju hård mot Sverige redan innan valet, där Sverige anklagades för att lägga sig i valrörelsen. Någon lagom ofarlig incident i Östersjön kan förstås förtydliga att Sverige är en ondskefull fiende. Kom också ihåg att Ryssland 1806 intog Gotland och proklamerade ön rysk för all framtid, även om svenskarna efter några veckor kastade ut ryssen igen. Andra alternativ är att man skramlar med vapen pga påhittade eller existerande oförrätter mot ryska minoriteter i Baltikum. Inte för att det leder till vapeninsatser, eftersom det handlar om NATO-länder, men vapenskrammel kommer man långt med inrikespolitiskt.

I själva verket var det riktiga väljarstödet för Förenade Ryssland ungefär 35% och inte 50.1%. Läs återigen hos Kalle Kniivilä om det omfattande valfusket (även Bonnier/Sydsvenskan) och hur den valfuskgranskande organisationen Golos bland annat belades med böter, organisationens direktör blev gripen och fick sin dator beslagtagen och organisationens hemsida är fortfarande nere efter hackerattacker. Organisationen fick inte heller tillgång till vallokalerna och anser att detta ryska val var det värsta sedan Sovjetunionens fall.

Ryssland går alltså i fel riktning, bort från demokrati och mot en aggressivare utrikespolitik.

Tillägg: Ledande oppositionella har gripits i Ryssland (Bonnier/DN) och regimen har kallat in inrikesstyrkorna, alltså den militära gren som är till för att "hålla ordning" inom landets gränser och slå ner mot demonstrationer och andra missnöjesyttringar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. http://di.se/Artiklar/2011/12/6/252927/LB-hus-varslar-71-anstallda/

  SvaraRadera
 2. Ja, jösses. Ser ut att bli en heltidssysselsättning att på bloggen bara rapportera om småhusbyggare som rullar över nu.

  SvaraRadera
 3. Nu rullar bostadsbubblan och byggbubblan snabbare och snabbare, trots alltför låga räntor i 7 år nu funkar det inte längre med ökad skuldsättning.

  Det är därför Borg varit så blek ett tag nu, han inser att det osar katt.

  SvaraRadera
 4. Fel tråd, jag vet, men jag fortsätter på bostadsspåret.

  Kvillebäcken: Veidekke har under senaste månaden inte sålt någon lägenhet i sin nyproduktion. Läget är samma som i september, 25 sålda/bokade och 50 lediga. Huset står klart till julen 2012 så nu har man 12 månader på sig.

  SvaraRadera
 5. Du påstår att Ryssland kommer att ledas av en regering som inte har folkets förtroende.
  Sen påpekar du att Ryssland går i fel riktning.
  Är det inte bättre att påstå att Ryssland är värt ett bättre styre och att valet visar på förändringsvilja hos folket./Oppti

  Sen är det roligt att läsa:"Man kan säga att svenska bostadsrättsägare har fått betalt för att bo", konstaterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån."

  SvaraRadera
 6. Partsinlaga från Fastighetsbyrån som visar att det finns vinnare på bostadsbubblan. Surprise, suprise. Men det är förstås skitsnack. De enda som fått betalt för att bo är de som sålt och cashat hem sin vinst. Resten sitter med fiktiva vinster som snabbt försvinner med den spruckna ubblan.

  Och många, många, vilket jag visat i flera blogginlägg, har redan tagit ut vinsten i form av ökade lån på sina bostäder som de sedan festat upp. När priserna faller så blir det nog inte så kul. Om man inte fått samma recept utskrivna som dig, Oppti.

  SvaraRadera
 7. Ska bli intressant att se om Medvedev får någon verklig roll framöver. Putin hade sagt att han kan bli premiärminister "ifall valresultatet blir bra" vilket det som bekant inte blev.

  OfT: Undrar hur många av de där som "fått betalt för att bo" som realiserat sina vinster från bostadskarriären.

  SvaraRadera
 8. Ngt som inte får så mycket plats i västerländska medier är rysslands syn på utbyggnaden av NATOs missilförsvar.
  http://rt.com/politics/us-russia-reset-missile-033/
  http://rt.com/politics/medvedev-missile-defense-us-elections-gorki-071/

  Inte heller friktionen mellan ryssland och US-allierade i mellanöstern (fler länkar i ämnet mellanöstern ute till vänster på RT's hemsida)
  http://rt.com/news/qatar-russia-syria-usa-115/

  SvaraRadera
 9. Receptet heter-se det från ovansidan-den ljusa!

  Varför grotta ner dig bland dem som är och kommer att bli förlorare.
  Vi ekorrar som samlar på oss och försöker optimera utlägg och intäkter så vi hela tiden minimerar våra utgifter och anpassar dem till intäkterna har alltid råd till det vi behöver-inte nödvändigtvis pga god ekonomi utan på anpassade behov.
  Snållänning!/Oppti

  SvaraRadera
 10. Snurresprätt, japp, Ryssland ser det som ett hot att man inte kan kärnvapenbomba Europa obehindrat längre. Själva har man ju redan ett omfattande robotförsvar i Ryssland. Men det får ingen annan ha.

  SvaraRadera
 11. Ett Ponzi på upphällningen, finansiell härdsmälta och peak oil gör att Väst gör detsamma.

  Let's have it.

  SvaraRadera
 12. Lite som att regeringen reinfel letar, och hittar, yttre fiender i form av "den värsta lågkonjunkturen i mannaminne". Det verkar ju fungera !

  SvaraRadera
 13. Lite roligt att se hur länge Cornu tar på sig innan han censurerar min kommentar denna gång :)

  Mycket du ser mellan fingrarna med när du ställer hyperkonspiratoriska "Ryssen kommer" scenarior.

  Vet inget om Mercator men sådana brukar vara delar av NED program med NGO som brukaer fixa färgrevolutioner lite överallt. I styrelsen för NED sitter Kissinger, Soros och finanseliten vars främsta och enda mål i livet givetvis varit demokrati (sarkasm). NED arbetar, enligt egen utsaga, för att forma "demokratin" i andra länder. USA:s ambassadör i Moskva är med i NED. Men kan ju undra hur USA hade reagerat om Ryska pengar, Ryska organisationer etc hade gjort samma sak i USA under en valkampanj? Precis som denna mycket informativa artikel undrar (som du censuredae bort förra gången jag kommenterade:
  "What would Americans say if they found their polling stations and certain political parties entirely infiltrated by Chinese money, Chinese observers, and Chinese-backed candidates promoting China's interests in an AMERICAN election? The answer ranges from incarceration, to trials featuring charges ranging from fraud, to sedition and even treason with sentences ranging from decades to life in prison, perhaps even death, as well as possible military action for what could easily be considered an act of war."

  http://www.activistpost.com/2011/12/bombshell-us-caught-meddling-in-russian.html

  Seså, sudda nu, Cornu! Men jag har inge sur min för det!

  SvaraRadera
 14. Suddar inte. Ditt förra inlägg automatklassades som spam av Blogger, men jag avspammade det efter några timmar, när jag upptäckte det, du kan gå och kontrollera om du vill.

  SvaraRadera
 15. Liten anmärkning
  Ryssland var på Gotland år 1808
  Ej 1806
  Liten petitess...
  I dagsläget skulle nog din lufttankande gripenpilot skynda sig hem och skydda sin hustru iL
  Nej,jag heter ej David,konung av Juda

  SvaraRadera
 16. Here we go again. Ryssofoben Cornu i farten igen.
  Denna gång hänvisar han till uppgifter i DN, som inte annat än smutskastat Ryssland i tid och otid.

  Hittar man inga nyheter så skapar man nyheter på denna (des)informationskanal.

  Att hänvisa till sådana källor är som att hänvisa till FOX News om Ryssland.

  Lägg ner dina krystade försök till rysshetsande.

  SvaraRadera
 17. Ryssarna levererar luftförsvar till Iran och Iran ger tips på hur man fejkar val tillbaka. ;)

  Kunskapsutbytet bland skurkstaterna är i full gång!

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 18. @ 15:11

  De flesta av oss kan jämföra flera källor, varav RT, AlJazeera, Fox News och t o m diverse obskyra extremistsidor på nätet.

  Gör man det inser man rätt snart att Fox News må vara rätt hårt vinklat. Men man inser samtidigt att svensk media - generellt - är minst lika hårt vinklat åt sitt eget lilla håll. Och har så varit sedan Clarté hade sina glansdagar.

  Jag tycker inte Cornu är överdrivet alarmistisk i det han påtalar den enda riktigt stora förutsägbara hotbild vi har. Världen ser ut som den gör, och den geopolitiska situationen är som den är.

  Lägg ner dina krystade försök till naiv säkerhetspolitisk blindhet. Historien är inte slut än.

  SvaraRadera
 19. Det är dags att damma av de gamla kanonerna i Fårösunds gamla fästning!

  /Palle

  SvaraRadera
 20. Härligt! Samtidigt som Ryssland ter sig allt aggersivare så väljer Sverige att avveckla det nationella försvaret (åtminstone i praktiken) utan att gå med i NATO.

  Det är som att lyfta telefonen och avskaffa hemförsäkringen samtidigt som man ser en pyroman ösa bensin på husknuten. Man tar sig för pannan!

  /Amfibiesoldaten

  SvaraRadera
 21. externa eller interna...tror inte de vill ge sig på Georgien igen. Ibland kan man tro att de inte bryr sig om omvärldens reaktioner, men det gör de. Bör räcka med gamla beprövade metoder, arrangera lite fler terrordåd i lämplig rysk storstad, låta rasismen verka och sedan starta ännu en antiterrorist-åtgärd i norra Kaukasus. De har investerat för mycket blod och pengar i Tjetjenien för att få med sig ryssarna på ett 3e krig där. Kanske Dagestan nästa....

  SvaraRadera