Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2011-12-10 17:37

MSB: Krig, blockad, varaktig resursbrist eller ekonomisk kris existerar inte

Dags för ett positivt inlägg igen!


Bloggrannen och författaren Kaj Karlsson med bloggen Alda Bergr påminner oss om en rapport från MSB (PDF), där myndigheten riskerat 24 st riskområden där extraordinära händelser skulle kunna medföra problem.

Vad som inte kan hända är bland annat krig, blockad, varaktig resursbrist eller ekonomisk kris. Peace in our time. Dessa finns över huvud taget inte med i planering eller ens grundläggande riskanalys. 

Slutsatsen man kan dra av detta är alltså att vi kan lägga ner försvaret helt. Trots allt skall vi aldrig mer drabbas av krig. Ej heller kommer vi eller EU drabbas av någon form av blockad eller varaktig resursbrist (tänk peak oil) eller större ekonomisk kris. Däremot kan det inträffa störningar i energiförsörjningen eller livsmedelsförsörjningen, t ex lite mindre strömavbrott eller brist på smör. Samtidigt påpekar MSB att 2/3 av Sveriges energiförsörjning kommer från import.

Det finns alltså enligt MSB ingen risk att t ex oljeexporterande länder i och med framtidens krympande oljeexportmarknad skulle välja att av politiska skäl sluta exportera olja till EU/Europa/Sverige och nöja sig med export till Indien och Kina, dvs en blockad, eller att någon tredje part sätter handelsvägarna i blockad och på så sätt berövar Sverige eller EU tillgång till importprodukter som olja. 

Att Sverige eller något land inom EU eller annat land som Sverige uttalat stöd för i enlighet med solidaritetsdoktrinen skulle drabbas av krigshandling är också helt otänkbart, eftersom krig inte existerar som möjlig extraordinär händelse. Det gör att sannolikheten för krig likställs med sannolikheten för invasion av utomjordingar, kollision med större himlakropp eller zombieapokalypsen. Dvs existerar inte.

Några varaktiga resursbrister (som t ex upphörande eller kraftigt minskad exportmarknad för olja pga peak oil) är det inte heller tal om och inom ekonomin så kan visserligen betalningssystemen råka ut för störningar, men någon varaktig ekonomisk kris kommer inte heller inträffa.

Det känns väl tryggt!

Uppdaterar min Mad Max-chart så att relevanta extraordinära händelser flyttas till fiktionens värld.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Skönt att det inte finns något som kan störa vår svenska rosa lilla bubbla!
  ( Synd att jag aldrig kommer att få nytta av mitt förråd av mat och energi om jag väljer att tro på MSB )

  SvaraRadera
 2. Skönt, då kan jag bli zombie en tid...

  SvaraRadera
 3. WTF? Kollision med större himlakropp existerar. Händer typ en gång på hundra miljoner år (lite beroende på hur man definierar "större"). Senaste gången var 65 miljoner år sedan, och det _kan_ ju dröja lika länge innan det är dags nästa gång, men med tanke på konsekvenserna borde vi väl bygga någon form av beredskap?

  SvaraRadera
 4. Skall inte säga att min beredskap är den bästa, men oerhört mycket bättre än mångas,,det är inte frågan OM något kommer hända,, bara vad, och flera av dom icke skall hända,, fins med på min karta, och det räcker för att jag skall kris skydda mig o mina nära utan att det märks för mycket utåt,,

  Bonden med den lilla gårdan..

  SvaraRadera
 5. Undrar om det finns en officiel och en hemlig del av rapporten? Annars kan man nãstan betrakta rapportarbetet som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

  Vart tog det fina mobilgränssnittet vägen?

  SvaraRadera
 6. 19:22, ja och nej.

  Kollissioner med "stora" himlakroppar blir faktiskt ovanligare över tiden. Över de miljarder år som solsystemet funnits har allt fler korsande himlakroppbanor rensats ut och solsystemet stabiliserats successivt. De himlakroppar som finns kvar ligger så att säga allt mer i för varandra trygga banor. I solsystemets ungdom var iaf krockarna betydligt vanligare.

  MEN. Stort men.

  Senaste stora krocken med en himlakropp var 1908, den sk tunguska smällen. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event. Sannolikt en isklump eller liknande från någon komet som exploderade högt i atmosfären och gav en explosion kraftigare än det största kärnvapnen, uppskattat 5 - 30 megaton.

  En sådan kollision över ett mer tätbefolkat område än Sibirien skulle få katastrofala konsekvenser. Skog upp till 70km från ground zero slogs omkull av tryckvågen.

  Nu är det osannolikt att en sådan träff träffar tätbefolkat område. Större delen av jordklotet är obefolkad (haven, polerna, Sibirien, norra Kanada etc). En smäll över havet skulle dock ge upphov till en rejäl tsunami. Dock inte "Lucifers Hammer"-stor - litterära himlakroppsmällar låter alltid objektet krascha i havet, även om The Hammer bröts upp och ledde till flera krockar...

  SvaraRadera
 7. 19:42, mobilgränssnittet var något Blogger hade slagit på åt mig. Det gjorde av tekniska orsaker att jag tappade ca 15% av min trafikstatistik, som ju är en unique selling point för bloggen, samt att det inte blev någon reklam för 15% av trafiken.

  Och jag lever (bokstavligen) på reklamintäkterna.

  Så det krävs lite handpåläggning för att ordna bra utformad reklam för mobilgränssnittet. Men jag återkommer på den punkten, har bara inte tid just nu.

  Dessutom innebar mobilgränssnittet att diverse trafikhöjande grejer jag har i gränssnittet idag försvann, t ex tips om andra inlägg etc. Därmed skulle "mertrafiken" för mobilbesökarna minska bloggens trafik (och intäkter) ännu mer.

  Men jag har nu listat ut hur jag skall införa reklam i mobilgränssnittet, så det återkommer.

  SvaraRadera
 8. Forts angående Tunguska, med "skog slogs omkull" så avsågs inte "känslig skog föll som i Gudrun", utan att all skog fälldes. Man kan jämställa det med att alla (trä)byggnader inom 70 km från Ground Zero skulle blåsts bort...

  SvaraRadera
 9. Vad gäller en riktig E.L.E. - extinction level event ala riktig komet- eller asteroidkrock, så finns det inget samhället kan göra. En sådan smäll skulle utrota 99% av alla arter på jorden, inklusive sannolikt människan. En del mindre varelser, framför allt i haven, liksom en del insekter, maskar och mindre däggdjur kanske skulle överleva. Lokalt kan en del större djur överleva, jmf att krokodilerna överlevde dinosauriernas E.L.E. Kanske en hög med människor på optimal plats relativt smällen skulle kunna överleva, t ex ngt naturfolk inne i Amazonas.

  SvaraRadera
 10. Frågan blir liksom om vi ens skall spana efter större himlakroppar på kollisionskurs. Eftersom vi saknar förmåga att avstyra dem, inte ens kärnvapen lär fungera, så kanske det är bättre att leva vidare lyckligt ovetande?

  SvaraRadera
 11. Cornu:

  OT, får man ställa en seriös fråga om julgranar så här före jul?

  Jag bor i Stockholm och irriterar mig på att det inte finns en endaste naturligt växt klassisk gran att köpa längre. Dvs en vanlig gran men som har grenverk liknande en kungsgran. Alla vanliga granar som säljs är trimmade/vingklippta för att likna s.k. *Kalle Anka-granar*. Sist det gick att köpa en orörd perfekt klassisk gran här i stan var för kanske 10-12 år sedan. Jag har pratat med en antal granförsäljare varav några hållit på länge. De säger att folk efterfrågar Kall Anka-granar för att ungarna vill ha det, och att de trimmas de under odlingen för att bli tättvuxna och helt jämna. Har du någon allmän julgransinfo att dela med dig av? Jag får fan snart lust att gå ut i skogen och tjyva riktig gran.

  SvaraRadera
 12. Jag kör klassiskt. Finns säkert någon mer som gör det. Känner du ingen med skog?

  Skall skriva ett blogginlägg om det där någon gång. Det är sjukt att odla gran på jordbruksmark avsedd på livsmedel. Gran skall tas ur skogen, man kan plantera extra vid granplantage och "röjningsgallra" dessa till julgranar, eller som jag handplocka ifrån självföryngrad ungskog eller granar med "Kronobergsmetoden" (låta gran självföryngra i skydd av lite mindre ung björkskog).

  SvaraRadera
 13. Större event på G.. så din mad max skala flyttar sig snart ett steg till.

  Fukushima...Has the China Syndrome now officially begun?
  http://youtu.be/-H7LjPIBfkU

  SvaraRadera
 14. Gå in på alternativ.nu och/eller skogsforum.se och posta en fråga att du "önskar hugga naturlig julgran själv i Stockholmsområdet" och vad du är beredd att betala så skall du se att du får svar.

  SvaraRadera
 15. Ok, tackar. Ser fram emot ditt blogginlägg när du får tid.

  SvaraRadera
 16. Intressant! Ska man tolka detta som ett uttryck för hur MSB förstår världen - d.v.s. att man även internt och mellan skål och vägg anser att dessa risker är praktiskt taget obefintliga - eller är det bara så att man drar sig för att diskutera dem då man vet att samhällets beredskap är undermålig?

  SvaraRadera
 17. Man behöver ju inte vara SÅ konspiratorisk.

  Skrev så här på deras Facebooksida:
  "Hittade hit via en stor bloggares inlägg.
  I Riskrapportern som jag länkar till så nämns "krig" en gång, som skäl till en terroristattack i Sverige.
  Räknas inte krig som en risk, eller ligger det scenariot utanför MSB's ansvarsområde?"

  SvaraRadera
 18. MSB är en civil myndighet. Jag är säker på att den militära säkerhetstjänsten tillhandahåller information om risk för krig eller blockader.

  Uppenbarligen så anses inte dessa hot som särskillt stora eller sannolika med tanke på att värnpliktsförsvaret nyligen lades ner. Man kan hoppas att säkerhetstjänsten försett regering och riksdag mer rätt beslutsunderlag. Tyvärr misstänker jag att Sverige som vanligt lägger ner allt för att sedan tvingas intensivrusta när oroligheterna redan har satt igång. Då tar det väl 20 år att få en god försvarskapacitet...

  SvaraRadera
 19. Nu är ju meteoritnedslaget för 65 miljoner år sedan inte någon absolut sanning, även om man i populärvetenskap kan få höra det. Det vill säga, det är en hypotes/teori att dinosauriernas utdöende berodde på detta. Det är den mest populära teorin idag, verkar det som. Men den är långt ifrån säker, och jag tror inte ens forskarvärlden är enig. Det är inte lätt att säga exakt vad som hände för 65 miljoner år sedan. Allt man har är spår efter händelsen som ska tolkas. Och som bekant kan en mängd vetenskapliga bevis tolkas in i en oändlig mängd vetenskapliga teorier.

  Så vi vet inte vad som hände dinosaurierna, men en populär hypotes är att deras utdöende berodde på en kollision med en himlakropp. Typ.

  SvaraRadera
 20. Den som inte vill exportera bombar vi för att sedan skapa en vassalstat så ett icke olje-exporterande land är fiktivt och kommer aldrig att hända i verkligheten.

  SvaraRadera
 21. Nu la vi ju ner försvaret (värt namnet) för över 30 år sedan.

  Så vad är nytt under solen?

  Jo vi har fått en pytteliten KRIGSmakt istället som ökar risken.

  Vansinne!

  SvaraRadera
 22. Cornu - får du en signal när man skriver i gamla kommentarer ? Om du får det - vore intressant att se vad MSB gör inom krigsförberedelser (samt även lite skruvat meteoritnedslag på annat håll i världen/i sverige). Tror vi lämnar zombie-apokalypsen för denna gång.

  SvaraRadera