Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-12-07 06:39

Mindre än 10% av svenskarna vill införa euron

Stödet för att införa euron som valuta i Sverige har enligt en opinionsundersökning från SKOP i princip utraderats. Vi pratar om så kompakta opinionssiffror att media i princip inte har skrivit ett ord om resultatet (OK, Nyhetsbyrån Direkt nämnde det, men inga rubriker hos vår eurovänliga storstadspress, även P1 Morgon, men SR skrev inget om det på nätet)


Mindre än 10% av svenskarna vill nu införa euron, endast 9.7%. 88% är mot. SKOPs analytiker säger: "Motståndet är kompakt bland alla partiers sympatisörer, inom alla fackliga organisationer och även bland egna företagare. Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka."

Snart är det färre som vill ha euron än vad som röstar på det förvirrade folkpartiet.

Men inte ens de som sympatiserar med folkpartiet vill ha euron. Endast 12% av partiets sympatisörer vill införa euron, så Carl B Hamilton (fp) och hans kollegor får nog känna sig ganska ouppskattade av sina väljare.
EU-stöd och -motstånd bland partisympatisörer

Samtidigt är euron näst populärast bland just folkpartistiska väljare. Det enda partiet som har fler entusiastiska eurosympatisörer är sverigedemokraterna! Folkpartiets väljare har alltså mycket gemensamt med sverigedemokraterna. Kanske är det därför som (fp) envist håller fast vid frågan trots motståndet, man vill locka över sverigedemokratiska väljare?

Inom alliansregimen är det centerns sympatisörer som är mest negativa till euron, trots partiets tjat om ett federalt EU. 

Föga överraskande är det inom den röd-gröna axelmakten hos (v)änsterpartiet som det kompaktaste motståndet till euron hittas. Endast 3% av vänsterpartiets sympatisörer vill införa euron, medan 93% är mot, en siffra i linje med kommuniststödet i Sovjetunionen, men förstås inte överträffad av det stöd på 99.7% som Putins parti Enade Ryssland fick i Tjetjenien i veckans fuskval. Däremot röstade 93% av patienterna på ett mentalsjukhus i Ryssland på Putin, mer i linje med vänsterpartiets sympatisörers ställningstagande i eurofrågan. För övrigt har man satt in militär, inrikestrupperna, mot oppositionens demonstrationer i Ryssland och kallat in Putinjugend rörelsen Nashi för att visa regimen stöd på gatorna. Den underbara ryska vintern?

Men dessa eurosiffror från SKOP är till skillnad mot valet i Ryssland inte fusk. Dessa siffror är korrekta enligt SKOP. Eurostödet är i princip helt utraderat. 

Även bland folkpartister.

Glöm inte att skyndsamt nu på onsdag morgon göra era röster hörda och kontakta EU-nämnden så att de tar ställning mot Merkozys hastigt ihopkastade förslag till ändrat EU-fördrag. Släng gärna med någon av ovanstående grafer om nu politikerna missat vad röstboskapen tycker om euron.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. kanylbullen2011-12-07 07:37

  Jo dom nämde det på P1 Morgon igår.

  SvaraRadera
 2. Hanteras EMU-krisen oklokt visar de här siffrorna vad stödet för EU då kan bli.

  SvaraRadera
 3. Det här var tamejfan det finaste jag läst sen jag konfirmerades.

  SvaraRadera
 4. Schlyter(mp) och Olle Schmidt(fp) i debatt på Nyhetsmorgon nyss. Schmidt förväntat positiv, Schlyter i huvudsak mycket bra, men fladdrar iväg lite. Han får med en harang om grundproblemet bankernas pengaskapande också. Reportern kör med den klassiska fällan "-men vad ska man göra istället ?" , som han får lite problem med.

  /Freddy

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte sambandet mellan v, och att slänga skit på Putin. Putin är ju trots allt ett mittenkonservativt parti och därmed att jämföra med folkpartiet, centerpartiet och moderaterna.
  Lite som Alliansen alltså ideologiskt sett.

  SvaraRadera
 6. Jag raljerar över att siffrorna är i nivå med "valfusk"-opinion av den typ man såg i både Sovjetunionen och nu senast i Putinistan.

  SvaraRadera
 7. Men snälla, kan vi inte sätta in krafterna på folkstorm mot EU-nomenklaturan nu !

  SvaraRadera
 8. Att SD har högst antal Euro-positiva beror på att man tagit väljare från samtliga partier med skilda åsikter i olika frågor, men där väljarna prioriterat invandringsfrågan.

  SvaraRadera
 9. Undra om inte de positivia SD-väljarna är samma människor som alltid är med i TVs pro-euroreportage med argumentet "det är skönt att slippa växla innan man åker på semester"?

  SvaraRadera
 10. Den socialkonservate Nigel Farage brukar alltid jämför EU-staten med den forna Sovjetstaten. Ju längre tiden går, desto mer tycker jag att det ligger något i den liknelsen. Å andra sidan kanske skillnaden mellan forna Sovjet och nuvarande Ryssland är särskilt stor. Från planekonomi till roffarkapitalism a la Carema :-)
  Rötan går allt djupare i en europeiskt statskapitalism på väg utför...

  SvaraRadera
 11. Att införa EUR nu vore en solidaritetsakt av stora mått.
  Så det är inte förvånande att VP är emot detta!/Oppti

  SvaraRadera
 12. @oppti. Det mest solidariska hade varit att genomföra euro i hela världen, inkl. somalia, sverige och thailand. Så slipper man växla när man åker utomlands. :)

  SvaraRadera
 13. Det är dags för en EU-debatt. Vad sjutton gör EU-medlemskapet för gott för oss? Jag kan knappast komma på ett enda argument för, alltmedan nya argument emot trillar in snart sagt varje vecka. Ja, jag vet att frågan är tabu, men det skiter jag i. Vad vinner vi på att plåga oss kvar i denna sjuka församling?

  SvaraRadera
 14. Dags om folkomröstning om utträde nu. Vill inte försörja det där j-vla spektaklet.

  SvaraRadera
 15. Att infora EUR nu vore val bara korkat? Det ar varken solidariskt eller inte. Men i.o.m. PO dor aven demokratin och alla forbannade partier med den. Jag borjar luta mot att amish hade losningen hela tiden: fanatisk religion och hart javla arbete.

  /ateist

  SvaraRadera
 16. Oppti, stör mig inte. Jag sitter och räknar 100-grams guldtackor. Var var jag nu igen...bah..dubbelt bah

  //Zeke Varg

  SvaraRadera
 17. Inför euron omedelbart, för det är ju ett he****te för våta finska kusiner att måsta växla till svenska kronor för att åka till Sverige för att köpa snus...

  SvaraRadera
 18. 08:38

  Eller så är dom förvirrade...
  Hur var det nu? Svartskallar in - Euro ut
  eller svartskallar ut - Euro in?

  Halååå! Kan någon säga åt mig vad jag ska tycka.

  SvaraRadera
 19. Nerikes Allehanda hade en TT-artikel om denna undersökning idag. Den citerade bland annat Hamilton. "Inte förvånad , men det går bra för Finland, Holland och Tyskland."

  SvaraRadera
 20. Att det går bra för vissa länder inom EU-sektorn är knappast medlemsskapets förtjänst. Om nu Hamilton försöker inbilla folk det. Snarare trots EU, då dessa länder är netto-betalare till EU.

  9:23, SD:s väljare verkar veta vad de tycker. De har sin väljarbas och en tämligen stor potential att växa. Det rör sig om 10-15 procent(förmodligen f.d. M-väljare) som har en stark positiv syn på EU, men som anser att invandringspolitiken är långt mycket viktigare att ta itu med. Annars tycker jag stora delar av väljarkåren verkar velig nu för tiden, då det varit sora förskjutningar mellan partier t.o.m över blockgränser.

  SvaraRadera
 21. Den här veckan sker den slutgiltiga avvecklingen av €-problemet för det står nu klart att det finns ingen matematisk möjlighet att rädda euron.

  All strategisk personal finns på plats i bankerna över helgen, – även i de små landsortsbankerna och dessutom är deras ersättare för första gången beordrade jourtjänst dygnet runt tills på måndag.
  På söndag kväll kommer besked om hur mycket bankomat / –kontantuttagen kommer att begränsas fr o m måndag och insiders talar om uttag på max 200:- till 500:- SKR / dygn.

  Tänk på att kontantuttag på bankerna redan är begränsade, oftast till 10 000:- så för att ta ut större belopp på fredag behöver de få beställning redan i dag samt att de kräver en bra förklaring för vad pengarna ska användas till. T ex bilköp.

  SvaraRadera
 22. Men garv Korn, det är ju som de tramsar, när de säger SD plus ja till euron! Det finns många som rutinmässigt svarar heltokigt när de blir uppringda av SKOP och de andra.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 23. 10:29, har du någon källa till det där eller vill förstärka din trovärdighet så kan du maila mig på [email protected]

  10:05, vilka 10-15%? I dagens opinionsundersökning är det fortfarande drygt 5% som röstar på (sd). Inget nytt där alltså.

  Dröm vidare om 10-15% för (sd). Enda partierna som verkar gå starkt framåt år (mp) och (m).

  SvaraRadera
 24. Cornu:

  Såg att det blev inte så lite otydligt i 10:05 kommentaren.

  De 13% (vilket jag tyvärr fick för mig att skriva som 10-15 %) av SD:s väljarkår som uppenbarligen i undersökningen är positiva till EURON, tror jag kommer från andra partier med störst andel EU-positiva väljare(främst M). Dessa 13 % röstar på SD trots att SD är emot EU, och då måste man göra bedömningen att en annan fråga är starkt prioriterad hos dessa 13 %. Dvs Invandringen.

  Det är dessutom så att en betydande procent av övriga partiers väljare (främst S och M) inte sympatiserar med invandringspolitiken som förs. Dessa röstar inte dock uppenbarligen inte på SD av olika skäl.

  SvaraRadera
 25. Skulle vilja veta mer angående det 10:29 skriver. Nu!

  SvaraRadera
 26. Antagligen var det rent nonsens, jag har iaf inte fått några mail så jag kan börja bedöma sannolikheten.

  SvaraRadera
 27. Vilken svensk bank torde vara säkrast att ha sina sparade pengar hos? Sitter själv med SBAB och har inbillat mig att risken för att de skulle gå omkull är ganska liten men stämmer det? 3 % i ränta och (förmodat) stabil bank lockade.

  SvaraRadera
 28. Om det finns rykten där ute i finanssektorn från trovärdiga källor att Euron är slut efter helgen, så skulle dessa rykten redan nu börjat avspegla sig i rusning och stigande priser på fysikt guld. Detta sker inte.

  SvaraRadera
 29. Visynt 12:05 ! Är du allvarlig nu?

  Någon mer som hört något om inlägget som Anonym 10:29 gjorde?

  Skall man ringa sin bank, vad har nigjort?

  SvaraRadera