Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-12-05 17:18

Merkozy skriver om EU-fördraget

Merkozy har på egen hand kommit överens om att skriva om hela EU-fördraget, så att länder med mer än 3% av BNP i budgetunderskott automatiskt skall straffas. Alla 17 Euroländerna skall automatiskt omfattas av det omskrivna fördraget och länder som inte har euron, likt Sverige ansluter sig förstås frivilligt.


Nu har politikerna en utmärkt chans att korrigera felet från Lissabonfördraget och låta svenskarna få folkomrösta om fördragsändringen. Sannolikt inte. Sverige måste visa sig bäst i klassen och går som vanligt med på vad som helst för förändringar från det EU-fördrag som svenskarna röstade för 1994.
Stora BIGPIS FUK GS-grafen,
nu med Merkozy-linjen

Fast vi lever väl fortfarande i en demokrati, eller lever vi i Merkozystan?

Men vänta. Hur var det med budgetunderskotten för Tyskland och Frankrike 2010? Frankrike låg på 3.71% av BNP i ökad skuldsättning och Tyskland på hela 9.67%. Man får förmoda att Merkozy räknar med att bägge länderna går in under 3% för 2011.

Eller så visar det hela på att man kan trolla bort problemet via kreativ bokföring. Istället för att titta på skuldökningen så kan man bokföra så att underskotten ser ut att vara lägre än de verkligen är.

Oavsett så löser en 3% Merkozylinje inga skuldkriser. Alla Greklands åtgärder syftar bara till att pressa ner underskottet till 8%, inte 3%. Grekland kommer alltså aldrig klara av de nya höjda kraven.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Måste komma med korrigering där, "Sverige måste visa sig bäst i klassen", ska förstås vara: "Den svenska eliten måste visa sig bäst i klassen"


  Freddy

  SvaraRadera
 2. Känns som om vi bevittnar dödsryckningarna, eller är det något nytt Frankensteins monster på väg att födas?

  SvaraRadera
 3. Det hela är märkligt... vem är det egentligen som håller i taktpinnen?

  SvaraRadera
 4. Det är väl skit samma för vissa länder om dom får ett ekonomiskt straff? Det är som att be kronofogden att mäta ut en hemlös.

  SvaraRadera
 5. Ja inte klarar väl varken FR eller Tyskland in under 3%, har de gjort det ett enda år sedan 90-talet?

  Snacka går ju, är det inte dags att ge upp tanken på dagens finanssystem och låta skiten kollapsa. men det går ju inte får då blir ju de rika fattiga..

  SvaraRadera
 6. Skulle väl vara bra att finansiera EU-budgeten genom böter istället för medlemsavgifter.

  Men böterna kommer väl att betalas med bidrag.

  SvaraRadera
 7. Vilket toppmöte, vilken genial lösning att nu hävda att de som inte följer reglerna skall straffas när man själv inte följt reglerna, hade man gjort det hade värsta landet haft max 60% i statsskuld. Tyskland och Frankrike får visa vägen och straffa sig själva först.

  Ett typiskt innehållslöst förslag som inte löser någonting idag utan problemen skjuts upp ett tag till.

  SvaraRadera
 8. Hitler misslyckades med att skapa 3:e Riket. Nu görs ett försök med 4:e Riket i stället...

  SvaraRadera
 9. Warrant Buffet2011-12-05 18:49

  Man vill ju inte ha den här fula foliehatten men... Nej till EGs värsta skräckscenario håller på att bli verklighet. Det kan inte sluta med annat än krig.

  SvaraRadera
 10. Ja, tänk vad EU har fört oss samman...

  ...vare sig vi vill eller inte.

  EU är bra för freden...

  Vem är den nye Führern förresten? Inte "Rumpan" väl? Den mesen. Men det är något i hans uppsyn som skrämmer. En lågmäld führer kanske är ännu farligare än en gapig dito. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om han torterar barn i sin källare på fritiden. Kanske delat "führerskap" vore bra som i Miljöpartiet. Führer Merkel och Führer Sarkozy.

  SvaraRadera
 11. Lars skulle inte du kunna gå samman med några av dina framgångsrika blogg-grannar och gå i bräschen för en namninsamling (http://namninsamling.se dylikt) för en nationell folkomröstning, antingen för att kliva ur EU (att föredra) eller åtminstonde för att rösta om den svenska rösten för/emot kommande fördragsförändringar som den du nu nämner. Att vi inte fick rösta om Lissabonfördraget var föga förvånande men trots allt en skymf mot demokratin.

  Det är svårt att hitta människor idag som är EU positiva. Till och med familj och vänner som har varit extremt positiva och var långt fram på Ja-barikaderna när EU-valet genomfördes har nu antingen gjort helt om då de sett vad det hela barkar, eller åtminstonde börjat inse att det kanske var en bra ide men att det inte funkar i praktiken (har vi hört den förut? Tycker jag känner igen det från någon annan union i historien...)

  EU har lagts fram till folket som ett fredsprojekt, men har från start enbart haft som mål att koncentrera makt i så få händer som möjligt. Även fast gemene man inte vågar erkänna för sig själva att det var syftet från start, så börjar det bli omöjligt att inte inse att det är det som blir effekten av projektet.

  Jag vet inte om en namninsamling skulle göra någon som helst skillnad (troligtvis inte), men det skulle vara intressant i alla fall att se hur många som skulle gå att skrapa ihop som resultat av en "blogg quake" i ämnet.

  SvaraRadera
 12. Vi indoktrinerades i svenska skolan till att EMU var bra på den tiden det var dags för röstning... lite skrämmande att se alla de här sakerna i efterhand när jag äxer upp och förstår vad de höll på med på ett annat sätt... Nu kan jag ivf rösta på en president som är emot emu och det nya EU fördraget... öster om sverige.

  SvaraRadera
 13. Toppenidé Mikael,
  tror många är trötta på EU. Om alla bloggare startar en gemensam namninsamling kanske det går att göra ngt. En skandinavisk union av ngt slag vore att föredra.

  /Freddan

  SvaraRadera
 14. Skärpning. Namninsamlingar är väldigt ... svenskt, men också helt meningslöst.

  SvaraRadera
 15. Och ditt förslag på nåt effektivt ?

  SvaraRadera
 16. Anonym 20:05: Kan man klona Jonas Sjöstedt så kanske man kommer en bit på vägen (kanske bör man då också ta bort vissa V-åsikter i den processen, om möjligt).

  SvaraRadera
 17. Revolution förstås! Nej men folkbildning och åter folkbildning unt so weiter tills polletterna trillar ner hos alla.

  SvaraRadera
 18. För övrigt så är det riktigt intressant att se att det inte finns mycket om ekonomikrisen på svtplay eller andra media kanaler. Skrämmande lite med tanke på hur aktuellt det är. Kollar man över på tex Storbritanien BBC så har bara Hardtalk haft uppe det vid flera tillfällen.

  Svensken goes blind. När jag diskuterar med vänner så tror dom alltid att Sverige alltid är bäst i klassen, så nämner man våran privatskuld sedan blir det tyst.

  SvaraRadera
 19. Namninsamlingar är även väldigt Schweiziskt och effektivt.

  Nån som vill starta ett SIP (Swedish Independence Party)? Bästa sättet att få Svenska politiker att lyssna är att hota deras jobb, för dom vet att dom inte kan få nåt annat jobb.

  SvaraRadera
 20. Må vara väldigt...svenskt. Men då jag inte direkt tror att Sverige skulle få NATO-uppbackning al'a Libyen (Hej FRA) vid en rebellaktion...så får vi nog nöja oss med en namninsamling.

  Jag tror faktiskt att det kan ha en positiv effekt. Folk över lag som har en negativ syn på EU har en extremt "Defeatist"-attityd. De tror ofta att de är ensamma i sin åsikt och känner därför att det inte finns någon vits att ställa sig upp och säga någonting. Följer man MSM så är det lätt att få den uppfattningen.

  Med en namninsamling skulle man kunna bevisa (och jag tror att så skulle vara fallet) att det faktiskt finns opinion i majoritet för en folkomröstning för att kliva ur EU.

  Lycka till att rösta fram ett parti som skulle ta oss ur EU, SD 50% 2014? knappast. Sen har jag svårt att tro att de skulle hålla fast vid det löftet om så skulle bli fallet.

  Det skulle krävas en octoklöver rörelse för att tvinga oss ur denna rävsax. Det kommer aldrig ske genom att partierna i riksdagen själva inser att vi borde gå ur. De har investerat allt för mycket prestige för att säga rakt ut att de har och har haft fel. Polleterna är gjutna i cement i taket, eller vart de nu ska falla ned ifrån.

  Utomparlamentariska metoder är knappast att rekommendera.

  Så då är frågan vad du skulle rekommendera i stället? Att luta sig tillbaka och vänta på att vi blir en pyttebit av en Europeiska Militär Federation där inomparlamentariska metoder helt avskaffas känns ju inte heller direkt hälsosamt.

  SvaraRadera
 21. OT: Apropå kloning... Det är ju inte Jonas Sjöstedt men det är kanske här det börjar?

  http://www.disinfo.com/2011/12/scientists-to-clone-wooly-mammoth/

  SvaraRadera
 22. vilket babbel!
  Sverige är ett litet perifert land nära Nordpolen, utan olja och snart inte heller kärnkraft. Extremt beroende av export till Tyskland m.fl. Eu-länder.
  Om EU kraschar går även vi under.
  Vi sitter i samma båt.

  SvaraRadera
 23. Många av de som jobbar för svt/sveriges radio är som fåkret i övrigt, så förvänta er inte mycket från dem.

  Majoriteten av de borgliga mediaarbetarna är ju fortfarande positiva till EU projektet. Kunde klimatet i media svänga likt i GBR och Finland så skulle vi vinna mycket mark.

  Den bästa anti Eu lobbying driver ju Folkpartiet så mer av dem behövs i debatten. Större saknad av verklighets förankring är omöjligt att uppbringa.
  Särskilt då de tar all kritik mot Eu och EMU som osjysta personangrepp.

  Något som helt saknas i debatten är ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) som makteliten tillsammans med storkapitalet försöker driva igenom bakom stängda dörrar.

  SvaraRadera
 24. Namninsamlingar i all ära, men om Lars och några likasinnade kunde skriva sig samman om ett principiellt viktigt inlägg på DN-Debatt så skulle det sannolikt bli uppmärksammat. Då behövs principilla argument. Effekten skulle sannolikt bli att Alliansen och sossarna slöt sig samman som en monolit till stöd för det nya fördraget. Miljöpartiet och Vänstern skulle vela lite hit och dit.
  Inlägget skulle naturligtvis utmynna i ett krav på folkomröstning.
  Den svenska politiska eliten är bränd sedan de inte lyckades ljuga in oss i EMU. Det lyckades att ljuga in oss i EU, där bidrog jag själv. Men nästa alla farhågot som EU-motståndarna hade om vad som skulle ske efter ett EU-medlemsskap har besannats. Med råge!

  SvaraRadera
 25. SD har nu öppet mål för att dragga bland missnöjda med Euron/EU. Kunde sannfinländarna…
  Elitens problem att det uppstår svårhanterliga motkrafter.

  SvaraRadera
 26. Klona Sjöstedt ??? Hjälp !! Kommunistinfiltratörer
  på Cornu-bloggen, bottenläge för bloggen

  SvaraRadera
 27. Länder som inte uppfyller kraven sak straffas. Jaha, med vad då? Böter? Då lär dom ju få ännu svårare att klara kraven nästa gång...
  Euron är ett misslyckande som bara var tänkt för att hålla fred inom Europa. Bra tanke men det fungerade inte. Så lägg ner det och gå vidare.

  SvaraRadera
 28. Vi lever i en galen värld, i en galen tid, i ett galet land fullt av galningar.

  SvaraRadera
 29. Anonym 22:06, det är att normaltillstånd, knepet är att få saker att funka även om folk inte är riktigt kloka.

  SvaraRadera
 30. Någon som skulle rösta på följande??

  FOLKOMRÖSTNINGSPARTIET  EU

  SvaraRadera
 31. Nä, en folkomröstningstradition skulle behöva utvecklas inom en mycket mindre och väldefinierad arean och tuffa på där i en generation eller två innan det börjar användas allmänt.

  SvaraRadera
 32. Att: Magnus Redin 23.57


  Det finns - av naturliga skäl - ingen politisk vilja till ett "kantonsystem" i Sverige
  EU

  SvaraRadera
 33. Kalle som slant på pedalen2011-12-06 06:51

  Den här bloggen kommenteras mest av bittra och bisarra SD knegare som drömmer om en "ljus" framtid som professionella minifuture handlare. PISS AND WHINE AND MOAN AND PISS!

  Tiden då ett enskilt land i Europa hade en tung roll på den världspolitiska scenen är förbi.
  I en tid av framväxande jättar som Kina och Indien så duger det inte att drömma om 50-talet.
  Lite mer proaktivt tänkande efterlyses!
  Ett federalt Europa är den ENDA vägen fram. Det enda sättet framtidens jättar kommer att lyssna på oss. Tiden då flugskitfläcken på den globala kartan a.k.a. Europa var centrum för allt och alla är förbi.
  EU är inte en kärleksunion utan en union framtvingad av vår minskade potens.

  Det är sant att mycket fungerar dåligt och behöver ändras som t.ex. euron vilket enligt min mening borde ha kommit sist i integrerings processen likt en nyckelsten i ett valv.
  Att skapa automatiska check and balanse system är det absolut bästa sättet att tvinga fyra samhällsgrupper att tänka långsiktigt. Dessa fyra grupper är:

  1: Kortsiktiga bonushungriga företagsledare som bara tänker hur dom kan öka hävstången på det egna kapitalet och därmed bonusen fram till nästa lågkonjunktur. Vad som händer efteråt är inte deras problem.
  2: Panikslagna fackföreningar som hela tiden vill berättiga sin existens genom att varje år kräva reallöneförbättringar oavsett företagens minskande konkurrans kraft.
  3: Populistiska politiker vars tidshorisont sträcker sig till nästkommande val och som är beredda att smeta ner sig i allehanda verbalt skit så länge grupp fyra röstar på dom.
  4: PUST! Grupp fyra..... Valtider är som att gå in i ett hönshus med frigående hönor.
  Vad vill denna grupp? Min gissning är "allt här och nu". Egoisterna vill ha lägre skatt och högre bidrag, idealisterna vill ha bättre klimat på bekostnad av företagens konkurrans kraft, dagdrömmarna vill ha ett vitt Sverige eller ett incitament löst Sverige där alla jobbar lika hårt och tar lika stora risker alldeles oavsett belöning och till slut dom psykiskt sjuka som röstar för den bästa långsiktiga politiken fastän det är till deras kortsiktiga privatekonomiska nackdel.

  Vi behöver flera automatiska och kännbara straff som inte kan omförhandlas i korridorerna och argumenteras bort i medierna.

  Jag vill att EU ska integreras fort och mycket och nu.
  Euron går vi med i när dom tvingar oss att välja mellan medlemskap i unionen eller egen valuta.

  SvaraRadera
 34. EU är skit. Att stå utanför EU är ett ännu värre skit.

  SvaraRadera
 35. Ja, stackars Norge och Schweiz...

  SvaraRadera
 36. @Kalle: Bra inlägg och det är nog ingen som säger emot det faktum att världen har förändrats de sista 30 åren och att Europas dominans som vi haft de sista 500 åren inte kommer tillbaka. Det finns inget negativt i det och det innebär inte att vi skulle få dåliga villkor och liv här utan att de andra kontinenterna hinner ifatt vilket är bra då även dessa människor har en chans till bra liv med.

  Problemet med EU är många och det är felkonstruerat från grunden och har ett demokratiskt underskott som gjort att en liten liten elit kunnat få opropertionerligt mycket makt och så kan vi inte ha det utan vi måste utveckla detta och vi måste även inse att vi homo sapiens är skapade att leva i grupper om 25-50 personer och det finns inga "superhjärnor" som kan tänka ut allt smart på alla områden. Kom ihåg att Einstein hade fel under 50% av alla hans forskning. Och detta är kanske det största geniet som levt bland oss i modern tid. Eu har ju onekligen gjort gigantiska fel och misstag som de antagligen inte kommer ur. Snarkozy och Merkel kan inte lösa detta då de sitter med inrikespolitiska hänsyn precis alla andra regeringschefer.

  Vi måste skapa ett redundant demokratiskt system.

  Sedan kommer även tillväxtekonomierna att springa in i väggen och Kina kommer inte att växa upp till rymden utan få samma utveckling som de andra grannländerna, Taiwan och Sydkorea.

  SvaraRadera
 37. @08.39 sarkasm?

  SvaraRadera
 38. "Ja, stackars Norge och Schweiz... "

  Just det, nåt unknare får man leta efter.
  Har inte doften nått Sätila?

  SvaraRadera
 39. Det är ju tydligt vart Merkozy syftar. Så länge medlemsländerna har nationell suveränitet kan de i slutändan strunta högaktningsfullt i EU:s direktiv. Om påbuden blir för jobbiga struntar man helt enkelt i dem - som Tyskland och Frankrike gjorde, eller som Sverige trixade med EMU. Eller skaffar sig undantag. För när ett land i grund och botten inte tänker foga sig, då står sig EU slätt.

  Men dessa straff och sanktioner som man nu vill ha, kräver att nationalstaterna inte kan säga nej, alltså att de förlorar sin suveränitet. Det är dit EU vill.

  Jag respekterar Kalle som också vill dit, och är ärlig med det. EU är inte ärligt, utan försöker avskaffa nationell suveränitet i tysthet.

  Och till Kalle m.fl. vill jag säga: Under flera århundraden var det ett Europa splittrat i många sinsemellan konkurrerande och stridande parter som dominerade världen och koloniserade den. Det enade Kina ansåg sig då vara världens mitt, men jätten hade sovit under århundraden, och klarade inte alls av att hantera anstormingen, och fick gång på gång se sig kränkt, både vad gäller handel och krig.

  En jättelik union är inte alltid starkare än självständiga länder. Kina hade sin verkliga storhetstid, då Konfucius och andra odödliga publicerade sina verk, under den tid då Kina bestod av ett antal mindre, krigförande nationer.

  SvaraRadera
 40. 10:26, nej, det är bara i Bleket på Tjörn som det luktar illa.

  SvaraRadera
 41. Håller med Cornu:

  "Stackars Norge och Schweiz"
  EU

  SvaraRadera
 42. Kommentar klippt från DI.
  Det räcker nu. Vi medborgare erkänner inte längre politiska beslut i frågan.

  Minska det politiska systemet! Halvera ersättningar. Halvera antalet riksdagsledamöter. Lägg ned EU parlamentet. Avveckla Europrojektet.

  Ställ politiker till svars. Tvinga politiker att be om ansvarsfrihet en gång om året. Politikerna måste ta ett personligt ekonomiskt ansvar om man inte får ansvarsfrihet.

  Tvinga politiker att själva följa de beslut man fattar. Det skall inte finnas specialregler för politiker.

  SvaraRadera
 43. Kalle som slant på pedalen2011-12-06 15:50

  Norge har olja och Schweiz är världens största land med offshore safe haven status.
  Dessutom kan dessa länders freeloading dagar ändras med ett penndrag i Bryssel.
  Deras tillgång till den inre marknaden och det pris dom betalar styrs från Bryssel utan att dom kan påverka. Detta är en risk Sverige inte kan ta med tanke på att det är vår största export marknad.

  "Kina kommer inte att växa upp till rymden utan få samma utveckling som de andra grannländerna, Taiwan och Sydkorea."
  Om alla människor i Kina får samma levnadsstandard under vår livstid som Taiwan och Sydkorea så kommer miljön att bli lidande samtidigt så kan vi räkna med en hård konkurrans högt upp i värdekedjan. Vi har ett stort handelsunderskott mot både Taiwan och Sydkorea.
  Kina har dessutom helt andra ambitioner än Japan. Japan är ett kuvat land med samma ärr i folksjälen som Tyskland. Båda dessa länder lider än i dag av ett sargat självförtroende efter krigsförlusterna medan Kina har politisk och militär revanschlusta där USA ses som den enda motpolen av betydelse.

  ”Och till Kalle m.fl. vill jag säga: Under flera århundraden var det ett Europa splittrat i många sinsemellan konkurrerande och stridande parter som dominerade världen och koloniserade den. Det enade Kina ansåg sig då vara världens mitt, men jätten hade sovit under århundraden, och klarade inte alls av att hantera anstormingen, och fick gång på gång se sig kränkt, både vad gäller handel och krig.”
  Vi kunde dominera med hjälp av kanoner. Jag tror inte att något enskilt land i Europa kan göra om den bedriften i dessa kärnvapen tider. MMAAAAAAAAAAAAADDDDDDDDDDDDD

  ”En jättelik union är inte alltid starkare än självständiga länder. Kina hade sin verkliga storhetstid, då Konfucius och andra odödliga publicerade sina verk, under den tid då Kina bestod av ett antal mindre, krigförande nationer.”
  Det kommer en tid, snart, när marknadspris inte kommer att styra tillgången på olja utan luft, vatten och rymd herravälde. Kina har redan skickat upp taikonauter. När kommer den första euronauten?
  Eller ännu spydigare den första svenauten?

  Vi måste avstå från ett visst självbestämmande för att kunna uppnå ett sant oberoende och en strategisk kontinuitet. Detta är ingen ny insikt. En dag blev det olagligt för östgötar att döda västgötar vilket senare ledde till den svenska unionen. Det har gjorts många gånger innan och kommer göras många gånger till. För ni tror väl ändå inte att EU kommer sluta ett växa när det sista europeiska landet gått med? Kommer EU att vara tillräkligt stort för att stå självständigt om Kina ingår i en buddistisk union med Japan, ett återförenat Korea, Taiwan, Vietnam, Laos, Thailand och Burma.
  Kommer Ryssland att känna sig hotat och begära medlemskap i EU? Vad händer om Indien går med i denna buddistiska union? Kommer vi begära en västlig union med nafta?

  Allt detta kan man förståss ignorera genom att hårdnackat drömma sig tillbaka till det ljuva 50-talet när blott svenskar plockade svenska krusbär.

  SvaraRadera