Cornucopia?

Aktuellt

Är med i SVT Babel ikväll

Lena och jag är med i SVT:s litteraturprogram Babel ikväll. I och för sig inte första gången, men alltid kan det intressera någon. Intervjun...

2011-12-16 14:55

Massiv Hemnet-reset hos Skånegårdar

Som bekant har Hemnet gått ut och sagt att de skulle stoppa otyget att mäklare tog bort och lade till gårdar igen, så att det skulle se ut som att det inte rörde sig om svårsålda objekt, utan nya objekt. Det var förstås bara tomma ord från Hemnet. Ibland blir det fortfarande pinsamt uppenbart när det sker Hemnet-resets.

Bildbevis

För fyra dagar sedan gjorde den skånska gårdsmäklaren Skånegårdar en massiv reset och har nu ca 40 gårdar i olika kommuner som ligger ute som fyra dagar gamla - objekt som med den spruckna gårdsbubblan varit omöjliga att sälja.

Det hela syns inte så tydligt i kommunsammanställningar, eftersom det bara rör sig om enstaka gårdar per kommun eller område. Men jag bifogar en skärmdump från Hemnet, som ju tyvärr inte går att direktlänka till.

Bubblan inom gårdar är som jag nämnt många gånger förut betydligt större än inom villor, i klass med fritidshus eller bostadsrätter. Det gäller speciellt sk hästgårdar, dvs allt där man kan ha en  häst.

Det är också i många fall just sådana objekt som Skånegårdar nu nollställt. Det är ganska normalbegåvat. Vis av erfarenhet av att själv ha letat gård i tre år 2003 - 2006, så har man som intressent järnkoll på vartenda objekt som kommer ut och blir efter ett tag en gående uppslagsbok över olika orts- och bynamn på landsbygden som ingen normal människa någonsin hört talas om. Så en Hemnetreset lurar nog väldigt få. Det går inte att dölja de unika objekt som gårdar alltid innebär i marknadsbruset.

Bland exemplen från Skånegårdar är t ex nyrenoverad/nybyggd 6ha (häst)gård med sjöutsikt för 7.9 MSEK. Nyrenoverad/nybyggd hästgård för 6.95 MSEK utan specificerad areal, dvs antagligen ännu mindre. 7.5 MSEK för gård som faktiskt har 20 hektar åkermark. Osv osv.

Fantasipriserna består, men nu till synes som helt nya annonser. Att man nollställde så många som 40 st objekt säger något om hur illa det står till med marknaden för smågårdar. Som spekulant är det bara att kolla upp hur stora pantbreven är och när de togs ut, vänta och lägga skambud. Svälta räv. Eller hästgårdstorsk.

För övrigt har marknaden för att sälja hästar också kollapsat enligt uppgift, så allt mer hästar åker till Italien (oavsett om det är i strid med regelverk eller ej, italienare har en tendens till att inte bry sig om regelverk, inget som inte går att smörja i hemlandet och säljarna måste ju bli av med sina hästar när de är på obestånd) och blir salami.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. HEJ LARS/CORNU
  HAR DU KOLLAT VECKANS FOKUS! LYSANDE!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för att du tar upp smågårdssituationen. För en annan som planerar att köpa gård i mitten på 2013 med rejäl handpenning är detta ljuv musik.

  SvaraRadera
 3. Följer hemnet i Norrbotten. Förutom malmfälten där det för första gången på 100 år är stor bostadsbrist har marknaden totalt stannat av. För en månad sedan i Luleå fanns ca 140 villor/gård. Nu 41 st. varav en eller två är upplagd senaste 14 dagarna. Är det någon som vet hur skogsmark utvecklat sig senaste månaderna?

  "doc"

  SvaraRadera
 4. 15:17, vad är det med Fokus?

  SvaraRadera
 5. Källa till: "För övrigt har marknaden för att sälja hästar också kollapsat enligt uppgift" ?

  SvaraRadera
 6. Mäklaren Skånegårdar verkar få kunder genom att ha höga priser, tveksamt om det idag är en framgångsrik strategi. Egendomsmäklarna är väl ett undantag som verkar seriösa då de inte riktigt hängt med i hysterin. Rekordet idag hos skånegårdar är väl en gård u Valdemarsvik på 660 hektar och 50 miljoner så där jämt belopp....

  Undra när krisen ska komma till skogsfastigheter?

  SvaraRadera
 7. Priserna ner på salami alltså!

  SvaraRadera
 8. Det bästa köpet vi har gjort och högst sannolikt kommer att göra är en avstyckad (häst)gård som vi fyndade för några år sedan. Lugnt, privat och ändå bara tio minuter till Lund/Malmö. Förbättringen i livskvalitet överträffade våra högt ställda förväntningar. Vi sålde en etta centralt i Lund (37 kvm) och köpte gården för ungefär samma belopp (1,5 miljoner). 1 ha tomt. Gården kom aldrig ut på hemnet. Den såldes privat. Det fanns fler spekulanter och jag förstår att de backade. Det såg förfärligt ut invändigt, fast det handlade bara om ytskikt. Vi har lagt ner många timmar men förvånansvärt lite pengar (besparingar) på att själva renovera med naturmaterial. Ett kärleksfullt och lärorikt arbete som tyvärr går mot sitt slut.
  Gården är från 1800-talet, helt kringbyggd, milsvid fri utsikt över slätten och med fantastisk byggnadskvalitet. Spikraka tak fortfarande. Byggd i en tid då hantverkare med rätta kunde kalla sig hantverkare och med material som håller. Inga skador på fönsterbågarna (kärnvirke) trots att det säkert var 20-30 år sen de målades sist.
  Vi hade inte själva valt att bygga en maskinhall på 350 kvadratmeter. Uppförd på 90-talet och i nyskick. Men nu står den där och hyresintäkterna betalar samtliga våra driftskostnader för boendet. På marken odlar vi ekologiska grödor som i första hand ger oss giftfri mat under säsongen och mer än halverar våra matkostnader.
  Nej, vi ångrar inte att vi inte betalade det dubbla för ett boende i ett blekt villaområde. Prisskillnaden mellan bra gårdar och villor/radhus borde vara större. Betydligt större.

  SvaraRadera
 9. Såg på en bild i artikeln om EFSF nu att de har skaffat sig värsta designade logotypen! Känns som lite märklig prioritering av tid och pengar.

  SvaraRadera
 10. Hur värderar man jordbruks och skogs fastigheter? Länkar eller boktips?

  16:19
  Vem hyr er maskinhall?

  SvaraRadera
 11. Har även sett Hemnet-reset på en BR som jag bevakade eftersom den låg i samma port som min BR som jag med nöd och näppe sålde i augusti och flyttade till HR (ännu ett tack till Cornu för detta tips).

  Den ligger två våningar över min gamla och gick först ut med mitt slutpris som acceptpris, försvann veckan efter visningarna, dök upp igen veckan därpå med 100 000 kr lägre acceptpris, visades igen två veckor senare, någon skambudade ytterligare 150 000 kr under detta pris under veckan, och nu är den återigen borta.

  Säkert bara toppen av ett isberg.

  SvaraRadera
 12. @16:19
  Maskinhallar som inte används för driften brukar hyras ut för förvaring av husbilar, husvagnar, båtar och "sommarbilar".

  SvaraRadera
 13. Re 16:12
  Det var faktiskt 50% på salami här i veckan på gränsen till Italien :-)

  SvaraRadera
 14. 18:15

  Tack för infon! Vet du hur mycket en husvagnsplats kan ge i hyresintäkt?

  /17:51

  SvaraRadera
 15. Riktiga djurvänner hittar vi bland många hästägare ;-)

  Det är dessutom kris inom hela den Svenska hästuppfödningen då marknaden inte längre vill bära upp kostnaderna, en och annan pålle har gott till slakt, eller som en hästuppfödare uttryckte det i P1 ( som älskade sina hästar ) "Han får gå till slakt då det inte finns nån ekonomi i att ha en avelshingst gåendes och spatsera, tråkigt efter 17 år men så är det".

  När får vi se irlandssyndromet med lös boskap som spatserar omkring på landsvägarna ?

  SvaraRadera
 16. 18:14: Du vet alltså inte ens vad den faktiskt såldes för, och ändå drar du slutsatser av det?

  SvaraRadera
 17. 19:04: Jag såg att det enda bud som lades var 150 000 under det redan sänkta acceptpriset, och att den därefter försvann. Ja, jag tolkar det som att den inte såldes. Vad tror du själv?

  SvaraRadera
 18. Bra att du avslöjar fusket. Varför kan mäklare inte vara ärliga?

  SvaraRadera
 19. Enligt Hemnet:
  Dagar på Hemnet
  "Här ser du hur många dagar som objektet har legat ute på Hemnet. Dagarna börjar räknas när mäklaren registrerar objektet och kan inte ändras i efterhand. Dagarna börjar räknas från noll om objektet tas bort från Hemnet.se i minst 23 dagar och sedan läggs upp igen."

  Dagar på Hemnet = 44. Men då ljuger pigan! Jag såg att hästgården utanför Lund låg på Hemnet åtminstone 270 dagar. Således > 270+23+44=337.
  Prissänkt från 4,25 till 3,65 och nu 3,45 milj. Men jag tycker inte synd om ägaren som är en girig skojare. Det är ett råttbo! "I behov av ytlig uppfräschning"! Man garvar ihjäl sig! Besiktningsprotokoll finns, men kommer med all sannolikhet ej att visas. Istället tar man chansen att köparen inte orkar processa.

  SvaraRadera
 20. Obegripligt vad okunniga folk är. En gård ska ha minst 4 ha mark. Annars är det bara en stuga på en tomt.

  SvaraRadera
 21. Jag har också noterat att osålda objekt byter mäklare. Då blir det ny annons.

  Byter mäklarna objekt med varandra kanske?

  SvaraRadera
 22. Kronofogden säljer också fastigheter och dom redovisar inte slutpriser på fastigheter bara på annan utmätt egendom. Varför? är dom också medlemmar i mäklarsamfundet?

  SvaraRadera
 23. Vad ska hästarna göra i Italien? Badar de i Medelhavet och njuter av solen?

  SvaraRadera
 24. Mer info om värdering av skogsfastigheter hade varit intressant.

  SvaraRadera
 25. Fan vad massa seriöst ekonomiskit det var här ikväll, finns det ingen som har något roligt att säga förutom 22:11(hehe)? Det är ju fredagkväll. Cornu, du borde ha ett "ordet är fritt" inlägg varje fredag så vi kan trakassera varandra lite extra.

  SvaraRadera
 26. Off topic
  F-n att man måste stanna hemma i mörkret och regnet för att börsen ska skutta upp...

  SvaraRadera
 27. @20:01

  Helt riktigt att människor inte ser det kommande arealkravet på 4 ha!
  Marknanden är full av avstyckade objekt eller äldre gårdsformuleringar med areal under 4 ha - för att inte tala om alla "jordbruksfastigheter/gårdar" som bär typkod 220!

  Att som 16:19 hävda att en fastighet på 1 ha är det bästa köp man gjort åskådliggör just detta förhållande! Undrar vad 16:19 anser år 2014?

  Marie S

  SvaraRadera
 28. Äntligen lite liv i luckan igen, Svante1 är tillbaka i stan. Det är ju jul nu Svante, då ska man vara hemma i Sverige och fira, inte gå på någon solig turistort utomlands och drälla. Cornu har varit ovanligt gnällig mot oss läsare nästan hela veckan när du varit borta. Jättejobbigt. Ingen julstämning precis.

  SvaraRadera
 29. Svante1, det kostar att åka på semester.

  SvaraRadera
 30. Även den stora gården utsäanför Valdemarsvik på 660 hektar är resetad. Tror den är prissänkt med, men jag lade inte begärt pris på minnet trots att det är mina "jaktmarker"... Undrar varför. .. ; -)

  SvaraRadera
 31. @ 20:26
  Nej, det är svårt för mäklarna att byta objekt med varann utan att fråga säljarna. Det är nog snarare så att säljarna ibland byter mäklare, när deras mäklare talar om att det är nödvändigt att sänka priset för att få sålt.

  SvaraRadera
 32. Lite lördagsläsning om vad som kommer i Sverige 5-10 år efter USA.

  Enligt Ecophomic Collapse Blog

  - minskade huspriserna med - 4.1 procent 3:e kvartalet 2011

  - minskade huspriserna i Stockton, Califonia med - 64 prosent sedan peak

  - är 18 procent av husen Califonien tomma

  - är medelprisat för ett hus i Detroit 6000 dollar

  - är byggandet av bostäder i USA all-time-record-low 2011

  -osv osv...

  SvaraRadera
 33. Vad är det för arealkrav på 4 ha som kommer?

  SvaraRadera
 34. 09:56, se http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/fler-dolkstotar-mot-smaskaligheten.html

  Bebyggda fastigheter med mindre än 4 hektar (40 000 kvadratmeter) yta kommer omklassas till småhusfastigheter och inte jordbruksfastigheter, vilket ger en hel del skattemässiga och administrativa problem - t ex får man inte längre fritt uppföra ekonomibyggnader, marken blir privat och kan inte ingå i företaget etc.

  SvaraRadera
 35. Hur mäter mäklarna egentligen prisförändringen på bostadsmarknaden? Om Jag gissar på föjande. Bostaden utannonseras för 100 kronor och blir ej sålt. Bostaden byter mäklare och annonseras ut för 80 kronor, nu säljs bostaden för för 81 kronor. Bostaden har därmed gått upp i pris.

  Gissar jag rätt?

  SvaraRadera
 36. 19:55: Jag tolkar det inte alls, eftersom jag inte vet. Den kan ha dragits tillbaka, den kan ha sålts till det bud som gavs, eller den kan ha sålts dyrare (eller mindre troligt billigare) än så. Jag drar helt enkelt inte slutsatser av information som jag inte har...

  /19:04

  SvaraRadera
 37. Tack för läsningen om 4 ha Cornu.
  Man baxnar när man läser det - det ska verkligen göras så svårt som möjligt att vara självständig i detta landet - alla ska med in i storföretagen och storskalighet.

  SvaraRadera
 38. MÄKLARNA TAR ÖVER HEMNET
  Ni kanske har missat att mäklarfirmorna har köpt ut GP och DN från Hemnet... http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3356249.ece
  En förklaring till att man frågor vissa småregler man hade innan.
  /hofer

  SvaraRadera
 39. Mer info om värdering av skogsfastigheter hade varit intressant.

  SvaraRadera
 40. Kan man få EU bidrag om man låter ogräs växa på oanvänd jordbruksmark?

  SvaraRadera
 41. Hur mycket pengar kan man få genom sk gårdstöd och miljöersättning till jordbruksfastighet?

  Hade varit intressant med en längre beskrivning av vad man behöver tänka på om man vill köpa en skogs och jordbruksfastighet.

  SvaraRadera
 42. Värdering av skogsfastigheter

  Förutom självklarheter som hur stadsnärna sjöläge mm, så värderas åker i bra skick ( dikning stenar storlek) en bit från stad till 60-100 000 / ha i mellansverige, arealstödet ligger på ca 2000/ ha sen kan man få lite olika extrastöd, tex vallstöd.

  Skogen värderas efter Skogsförådet i m3 ca 500 kr per m3 skogskubik, ohemult dyrt för avverkningsmogen tall granskog blir nettot innan plantering ca 550 m3 fub dvs ca 0,7* skogskubiken.

  Om hela fastigheten är avverkad så är den ju inte gratis, men då läggs väl större värde på bonitet mm

  Om man har pengar så finns ingen bättre investering risk/ revard av gela summan du köper skog/ åker för får du ta ut 10% i ränta varje år .så om du nån gång säljer med vinst är det bara att kvitta mot den accumilerade räntan så slipper du skatta, har du ett företag så kan det ju hyra en lada av dig och därigenom slipper du arbetsgivaravg, statlig skatt mm..

  Hoppas det var till nån hjälp

  Fabian

  SvaraRadera
 43. Gick in och kollade upp Skanegardarna pa Hemnet. Den första jag hittade var pa 2000 kvm (0,2 ha).
  "Här kan du ha några höns, får eller häst" skriver mäklaren, som maste ha haft hjärnblödning nyligen.
  Det är alltsa en villatomt mitt ute i ingenstans (adressen är Hästvägen, nästan för kul för att vara möjligt). Den hästen som bor där kan se fram mot en snar Italienresa.

  SvaraRadera
 44. Tack Fabian!
  /19:37

  SvaraRadera
 45. @Cornu

  Ang "allt mer hästar åker till Italien" - vad baserar du detta på? Jag är insatt i hästvärlden och uppskattar din blogg, men nu undrar jag hur det är med källorna. Avser du slakthästar eller sporthästar? Slaktpriserna i Italien skulle inte motivera en flytt (Italien betalar inte bättre än Sverige för hästkött) och Italien är ingen häst-nation som skulle importera svenska sporthästar. Möjligen Tyskland, men inte Italien.
  Jag frågar för att jag verkligen önskar veta om jag missat nåt så snälla utvidga och ange gärna källa (även om det t.ex är "en insatt vän" el.dyl).
  Tack snälla du.
  /Åsa

  SvaraRadera
 46. Bekanta med häst. Det är en lös uppfattning, några referenser finns inte eftersom hästar som inte hållits som "foderföretagare" inte får gå till slakt. Men enligt uppgifter från olika håll köper italienare upp hästar. Billigt. Skampriser.

  SvaraRadera
 47. @Finaste Huset
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4813812

  SvaraRadera
 48. @Cornu - Bara ett snabbt tack för att du svarade ang hästarna.
  /Åsa

  SvaraRadera
 49. jag har lånat din skärmdump coh bidragit med en egen och lite om hästpriser: http://finastehuset.blogspot.com/2011/12/hemnet-o-maklarna-luras.html

  SvaraRadera
 50. Skånegårdar bytte mäklarsystem i december 2011 och med anledning av detta så försvann alla fastigheter från hemnet och kom ut på nytt genom det nya systemet. Det finns ett fåtal olika mäklarsystem som mäklare måste använda sig utav för att kunna lägga ut fastigheter på sidor såsom hemnet. Vi beklagar att man misstolkat anlednigen till varför alla fastigheter kom ut på nytt, men de som har frågat oss direkt har fått det logiska svaret.
  MVH Skånegårdar AB

  SvaraRadera