Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2011-12-20 07:33

Konjunkturgissningar över tiden

Som ett tydligt exempel på att man skall ta alla BNP-gissningar med en rejäl portion skepticism så kan man titta på hur dessa högkvalificerade prognoser, utförda av högavlönade och högutbildade prognosmakare förändras över tiden.


Att en prognos ändras innebär ju att den tidigare prognosen (gissningen) var fel. I sig är det helt OK, så länge man är medveten om att även nästa gissning sannolikt är felaktig.

Baserat på nyhetsbyrån Direkts konjunktur-PM i morse så kan man plotta in en ganska tydlig utveckling vad gäller prognoserna över tiden. Och trenden är ganska tydlig.

Tydligt fallande. Det blir intressant att se när trenden i prognoserna vänder upp. För som det ser ut just nu är gissningarna tydligt fallande.

Via Direkt kan vi också läsa om att sju högavlönade gissare tror att Konjunkturinstitutets barometerindikator faller till 93.2 från förra månadens 94. Spannet i gissningarna är 92 till 95. Den riktiga indikatorn släpps i morgon.

Det betyder enligt hypotesen att man skall köpa in sig i börsen efter att konjunkturindikatorn varit under 90 i tre månader att det tidigast är dags att ta positiva positioner på börsen i april, givet att vi först i januari kan få en indikator under 90 och sedan får vänta tre månader. Säljer gör man när indikatorn varit över 110 i tre månader.
Konjunkturbarometern i blått,
inklusive prognos för december
OMXS30 i rött, med sälj- och
köpsignaler enligt indikatorn

Det betyder i sig att vi åtminstone närmar oss den tidpunkt när det är dags att börja diskutera vilka aktier man skall köpa om man tror på metodiken här. Men det finns en hög risk för fooled by randomness och curve-fitting här. Nedgången efter IT-bubblan blev långvarig och man köpte tillbaka alldeles för tidigt enligt modellen. En hypotes är att vi får en lång och utdragen period återhämtning, kanske så lång som 20 - 30år, då de senaste decenniernas möjlighet att tjäna stora pengar på börsen var ett undantag, drivet av Kondratiev-cykelns sommar. Men även om inte aktiekurserna återhämtar sig på många år, så kan man fortfarande få avkastning via utdelningar om man köper högutdelande aktier som inte är konjunkturkänsliga, exempelvis läkemedelsaktier.

Men till indikatorn säger till kan man alltså köpa billigare och därmed få högre procentuell utdelning relativt att köpa nu. Kan man vänta in 1-2% högre utdelning så kan det göra en enorm skillnad om man vill övervintra i 20 - 30 år innan kurserna återhämtar sig (eventuellt justerat för inflationen).

Drar vi även in faktorer som peak oil och tillväxtens gränser kanske börsen aldrig återhämtar sig igen. Men enskilda aktier är en annan sak. Fast då räcker det inte att köpa historiskt goda högutdelare och drömma om att historien upprepar sig. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Jag anser att man i princip kan strunta i BNP gissningarna. BNP gissningarna brukar oftast vinklas så att de gynnar prognosmakarens intressen, tex fackets och svenskt näringslivs fantasisiffror. De är mer en form av propaganda, istället för en prognos.

  // Stefan

  SvaraRadera
 2. Dessa prognosmakare borde jobba på provision. Rätt prognos ger lön, och fel prognos gör att man får lägre lön. Eller dom kanske är för högavlönade för att inte behöva ta ansvar för sitt jobb.

  SvaraRadera
 3. Människor vill gärna göra linjärextrapolation. Man använder den senaste utvecklingen och tror att historien upprepas och att trenden fortsätter.

  Förutsägelser om börsen är ett bra exempel på detta. Inför året 2011 var "normalgissningen" en uppgång på 10-15%.

  Det som är riktigt svårt att pricka in är vändningarna (både uppåt och neråt).

  /Solidus

  SvaraRadera
 4. Just nu kan man inte göra uttag från Avanza endast insättningar. Tekniskt fel "Uttag ej möjligt".

  Bank run?

  SvaraRadera
 5. Nä nu får det vara slut med det här tramset! JAG har beställt din bok på bokus och de säger nu att den är slut på förlaget och hos alla leverantörer och beställningen är avbeställd. Utan denna julklapp faller hela julfirandet och det kommer att bli en KATASTROFjul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VAD GÖRA???????!!!!!

  :-)

  SvaraRadera
 6. Finns kvar hos Adlibris och Ord & Bok. Finns även hos en del fysiska bokhandlare. Var bor du (ungefär)?

  SvaraRadera
 7. Kungälv/Gbg
  Är du på väg in till i Gbg snart?
  /08:30

  SvaraRadera
 8. 08:30/09:13, nej, tyvärr.

  Däremot finns boken hos åtminstone Partille Bokhandel, se http://www.partillebokhandel.se/ för kontaktinfo.

  Den finns också hos Akademibokhandeln Frölunda Torg (med god exponering, de har sålt slut minst en gång) och Bokia Frölunda Torg (längst in och ner i hörnet bakom skylten Varning för hunden!)

  Sedan skall den finnas hos alla större Bokia och Akademibokhandeln, men det har jag inte okulärt bekräftat.

  Skulle rekommendera att du provar Bokia Kungälv först om du nu inte jobbar i Göteborg.

  Fram till 0800 i morgon kan du även beställa hos Adlibris med leverans innan jul, se länk uppe i hörnet.

  SvaraRadera
 9. Om det blir en repris av 90-92 och vi får en bankkris 2013 (evt påskyndad av omvärlden), kommer det i så fall innebära en intern dubbeldipp i lågkonjunkturen eller är bankkrisen frånkopplad BNP? Ser man på Danmark så verkar det som att hjulen skulle snurrat snabbare där om bankerna haft lite mer att spela med.

  SvaraRadera
 10. Tack.
  Ad libris verkar ha den och om man ringde dem genast efter beställning kunde man, likt på bokus, få den skickad till annan adress. Slut på denna julpanik!
  /08:30

  SvaraRadera
 11. Som sagt.. har tidigare gissat minus 1,2 procent. Jag ändrar inte min "prognos"

  /Tompan

  SvaraRadera