Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2011-12-13 13:57

Klass 3-varning Ätran

Ibland regnar det inte, utan det öser ner.


Survivalism brukar ju förlöjligas för att det inte inträffar någonting dramatiskt i Sverige.
Från SMHI

Men nu har SMHI gått ut med en klass-3 varning (Schibsted/SvD) för översvämning av Ätran i Halland, dvs mycket kraftiga översvämningar. Klass-3 är alltså den allvarligaste varning som SMHI ger och något man ser mycket sällan.
Från MSB:s översvämnings-
kartering av Ätran (PDF)

Nu berörs kanske inte så väldigt många människor direkt av denna varning, om nu inte E6:an eller järnvägstrafiken genom Halland måste stängas av i höjd med Falkenberg och Ätran (vy hos Google Streetview). En del små centrala delar av Falkenberg riskerar att översvämmas, annars ser Vessigebro ut att drabbas värst (rent av måttlig översvämning även hos Google Streetview).

Samtidigt har man på landsbygden åtminstone en tendens till att inte bosätta sig nära de värst utsatta områdena vad gäller översvämningsrisker, vilket dock inte gäller i tätorter.

En klass 3-varning skall inte förekomma oftare än vart 50:e år. Karteringen ute till vänster handlar om 100-årsflöden.

Oavsett så bör man om man bor i riskzonen för översvämningar alltid ha tagit relevanta föreberedelser, speciellt som klimatförändringarna antagligen leder till allt blötare klimat för svensk del. Värt att tänka på för en och annan som bosatt sig i en del nyexploaterade bostadsområden där man avsagt sig genom århundrandena inlärd visdom.
Mad Max-grafen, med aktuella fall

Neosurvivalismrelaterat så bör man i ungefär halva Borås inte dricka vattnet ur kranen längre, eftersom man hittat en uppbruten inspektionslucka och inte kan utesluta att någon förgiftat det kommunala vattnet. Ett eget vattenlager för minst några dagar är aldrig en dålig idé, vilket påpekats tidigare. Det gäller även (rent av speciellt) de som har kommunalt vatten och alltså inte själv kan ha kontroll över vattnet.

Poängen jag vill få fram är att survivalismrelaterade incidenter inträffar hela tiden. Den som inte över huvud taget är förberedd vill antagligen inte se verkligheten. Och vill man inte så går det förstås inte att upplysa heller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. De flesta översvämningar sker via underdimensionerade kommunala dagvattensystem..........

  inte via "klimatförändringar" som ännu inte har inträffat.

  SvaraRadera
 2. Ätran nådde den högsta nivån sedan 1927 i Svenljunga http://www.bt.se/nyheter/svenljunga/vattnet-har-tagit-over-svenljunga%283070832%29.gm

  SvaraRadera
 3. Aktivt kolfilter för att säkra vattenkällan annars?

  SvaraRadera
 4. Jag gör nog manga antaganden varje dag av typen att nagon inte har förgiftat vattnet eller manipulerat styrningen pa min bil, eller krupit in med en prob i mitt huvud. Jag är en värdelös neosurvivalist, kanske den sämsta av alla.

  SvaraRadera
 5. jag dricker nästan uteslutande s.k. mineralvatten eller kokt vatten
  skälet är bakterieflora, klor mm som finns i kranvatten

  SvaraRadera
 6. Möjligen avsaknad av bakterieflora. Klor har den effekten.

  SvaraRadera
 7. Mad Max grafen saknar, meteoritnedslag, supervulkanutbrott samt gigantiska så kallade "flood basalt eruptions".

  När det gäller "flood basalt eruptions" så brukar utsläppet av lava räknas i miljoner kubikkilometer.

  SvaraRadera
 8. Att bo nära vatten går bra, bara man har ordentligt grundat. Har du en strandkant gjord i betong så brukar den vara intakt efteråt.

  SvaraRadera