Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2011-12-01 09:03

Ja, det var mycket, mycket värre än vad som medgavs offentligt

Kommer ni ihåg inlägget om hur en kvalificerad källa bland de politiskt-ekonomiska makthavarna i Sverige erkände att det ekonomiska och finansiella läget var mycket, mycket värre än vad man kunde medge offentligt.

Med gårdagens massiva centralbanksintervention så fick vi facit. Ja, det var mycket, mycket värre än vad som medgavs offentligt. Mycket. Värre.
Veckochart S&P-500
Interventionen den 2008-09-17
inritad i charten

Interventionen var av Lehmankrasch-storlek, och viskningarna är att en eller flera europeiska storbanker var mycket nära att gå omkull (ZeroHedge). Beslutet om interventionen togs i måndags (ZeroHedge) och läcktes ut till utvalda hedgefonder som kunde köpa på sig i förväg och på så sätt få marknaden på gott humör (ZeroHedge) inför offentliggörandet. Detta förklarar varför börserna vände upp redan i måndags. Se även Schibested/E24 eller bloggrannen Flute och bloggrannen Winning Trading.

Samma intervention gjordes den 17:e september 2008 i samband med att den akuta finanskrisen bröt ut i och med Lehmankraschen. Det blev två dagar av kraftig uppgång (se charts). 

Det som hände sedan kallas börskrasch. Amerikanska S&P-500 föll sedan ca 44% på några månader, OMXS30 föll ca 35% efter interventionen.
Dagschart S&P-500
Internventionen 2008-09-17
inritad i charten

För den här typen av intervention löser inga som helst problem. Samtliga de problem som finns inom ekonomin ligger kvar, skuldkriser, skuldbubblor, bostadsbubblor, fallande konjunktur etc.

Man har tillfälligt dämpat elden genom att dränka den i bensin. Man har också räddat en del aktörer som fått några dagar till på sig att göra sin exit ur marknaden, på bekostnad av de som blir inlurade.

Jag har skrivit det så många gånger förr. Problem och kriser orsakade av för låga räntor och medföljande för stora skulder löses inte genom ännu lägre räntor och ännu större skulder.

Vad vi nu istället har fått är ett medgivande och en bekräftelse på att situationen var mycket, mycket värre än man medgett. Och vi har redan etablerat att myndighetspersoner och makthavare medvetet ljuger och far med osanning, vilket dessa också erkänt. Och skulderna i BIGPIS FUK US-länderna finns alltjämt kvar.

Så det är utökade negativa positioner som gäller, samt likvider fördelade på bankkonto och ädelmetaller. De hedgefonder som fick förhandstips om att internventionen skulle ske kommer snarast att ta hem sina vinster i denna ultimata tjurfälla.

Antagligen kommer det i någon form läcka ut vilka banker det var som höll på att gå omkull. Det finns många som vet vilka, gissningsvis kommer man kunna se det på respektive aktiers utveckling framöver, även om det under några dagar inte kommer ske någon bankkrasch pga interventionen. 

Man löser inte en solvenskris med likviditet. Det går inte heller att inflatera bort några skulder. Dels försvinner eventuell likviditet antagligen in i en likviditetsfälla, och dels så straffar marknaden alla tecken till höjd inflation genom höjda marknadsräntor. Stigande inflation ger bara ännu dyrare räntor på de befintliga lånen och förvärrar den europeiska skuldkrisen.

För övrigt så upprepar jag rekommendationen att sprida ut era eventuella derivatpositioner över flera olika banker. RBS kan varit en av bankerna som riskerade att krascha, även om det sannolikare var någon kontinental bank.

Be afraid, be VERY afraid. Buy the rumour, sell the news.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Måste bara varna för avanza. Igår la jag in en short på omx30 alldeles innan stängning.

  Idag sitter jag beredd att sälja och det öppnar lite neråt. Vad händer? Jo av någon anledning går det inte att handla med något av dessa derivat längre, något är fel hos avanza... frustrerande.

  SvaraRadera
 2. Holy shit... osv osv osv... Har du rätt kan vi få en läskig avslutning innan helgen - åtföljd av en katastrofal måndag...

  SvaraRadera
 3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Döbelnsmedicin

  SvaraRadera
 4. Först Euron och sedan Dollarn kommer att vara värdelösa om ett år...

  SvaraRadera
 5. Jag har sedan en längre tid allt mitt sparande uppdelat på ädelmetall (fysiskt såklart AU/AG) och sparkonto (Avanza huvudsakligen & SEB). Anledningen till att jag har det mesta av sparandet hos Avanza är att de bl a inte sysslar med bolån och att jag har fått för mig att det kan vara en bra bank att ligga på när bankerna börjar krackelera på allvar. Nån som har nån synpunkt på mitt upplägg?

  SvaraRadera
 6. Har samma problem hos avanza, turbos december har ingen omsättning.

  En fråga till Lars och er andra. Det som håller mig från att gå kort är den otroligt höga volymen (+107% över snittet på omx och snp högsta sedan 1/11) detta tolkar jag som positivt. Vad tror ni?
  Peter

  SvaraRadera
 7. Ser ju precis lika rött ut bland alla index som det gjort tidigare på senare tid. Det är kanske inte dom flesta, men oroande många verkar tro att finanskrisen faktiskt är över i och med detta. Har folk verkligen ingen som helst koll.

  SvaraRadera
 8. Det verkar faktiskt som att problemen med avanza resulterar i en större vinst, att jag inte kunde sälja tidigare var tur :D Nu fungerar det igen.

  SvaraRadera
 9. Alla ni som sitter på förmögenheter men inte vill bidra till dagens samhälle genom positiva positioner. Vilken nytta av era pengar tror ni att samhället och ni kommer att få?/Oppti

  SvaraRadera
 10. Man kan ju hoppas att diverse skitbanker såsom wasa kredit konkar. Branschen behöver en uppstädning. den naturliga upprensningen sker inte i en privat bransch som anses vara systemviktig och där direktörerna är såpass mycket kompisar med staternas pengatryckare genom diverse bastuklubbar att allt sätts ur spel bara för att vissa människor har jagat bonusar och poäng i företagskulturen.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. 09:41
  Vad vinner samhället på att spekulera upp priser? Det är ju skälet att vi sitter i den här skiten. Hur tänker du?

  SvaraRadera
 13. Jag utgår från att Daniel 09:45 blir raderat!

  Sådana "kommentarer" skitar ner detta förnämliga forum.

  SvaraRadera
 14. 9:41
  Pengar används för att åstadkomma något. Vi som inte är så smarta kan låta nån annan låna dem och skapa något. Tex kan de notera sina bolag på börsen. Där köper vi aktier av dem. Aktier som vi behåller och tar del av utvecklingen av bolagen.
  Ibland kanske de behöver fylla på kassan och nyemittera aktier. Frågor på detta?/Oppti

  SvaraRadera
 15. Jag kan verkligen rekommendera Chris Martensons föreläsning i Madrid som postades på Zerohedge nyligen. Han, liksom flera andra (bl.a. Cornu m.fl.) sätter fingret på och problematiserar kring vår kollektiva oförmåga att förstå aritmetik och exponentialfunktioner. Inte alls så tråkigt och krånligt som det låter. Det eviga mantrat och tjatet om "ekonomisk tillväxt" är väl det tydligaste exemplet på en exponentialfunktion. Hela vårt moderna ekonomiska system är grundat på tanken om tillväxt. Våra pensioner, vår energikonsumtion, vår skuldbörda, pengar, osv. Eftersom alla exponentialfunktioner till slut når en punkt då utvecklingen accelererar (något som t.ex. växer 7% per år fördubblas på 10 år) kommer utvecklingen att stiga, till synes okontrollerat enligt "hockeyklubba-modellen".

  http://youtu.be/8WBiTnBwSWc

  Kan även varmt rekommendera Al Bartletts föreläsningen "The most important video you will ever see" som även den finns på youtube. Den behandlar mer eller mindre samma saker som Chris Martenson men Al Bartlett kan väl ses som en pionjär i sitt sätt att på ett oerhört enkelt och pedagogiskt vis förmedla de oerhört stora utmaningar vi står inför nu såsom befolkningstillväxt, energibehov, osv.

  Sätt detta i relation till hur kreditmarknaden utvecklats sedan finanskrisen. Vi nådde "hockeyklubbsögonblicket" vid 2008. Över en natt (i princip) dubblades skuldbördan då man tvingades låna in (skapa) pengar i systemet för att det inte skulle kollapsa. Problemet är ju, precis som Cornu påtalar, att vi tvingas upprepa detta gång på gång på gång för att inte systemet återigen ska haverera. Det är den punkten vi har kommit till nu och det borde väl stå bortom allt rimligt tvivel att makthavare med någon form av ekonomisk koll förstår detta. Problemet är att finanshajarna, de som gör pengar på denna utveckling, inte vill att den ska stanna - den måste fortgå. Till slut slår vi i taket och då kommer det bli pinsamt uppenbart för "fårket" hur systemet var konstruerat.

  /EDK

  SvaraRadera
 16. Det är väl lika bra att korka upp alla champagneflaskor innan kronofogden kommer och knackar på dörren. #sistadansen

  SvaraRadera
 17. Håller med Anonym 09:54. Radera Daniel 09:45. Sådant hör inte hemma på detta forum.

  P

  SvaraRadera
 18. Skönt! Då är allt dåligt igen. Var faktiskt riktigt rädd ett tag för att vi gick mot ljusare tider. Då sikar vi åter igen på att köpa en paradvåning på Östermalm för 200 000 kr.

  SvaraRadera
 19. Daniel! En som talar klarspråk. "Framgång" är ytterst beroende av din beredvillighet att böja dig framåt och låta dig r********s. Men visst, man kan ju alltid linda in språket, som vissa förordar, men jag tycker det är uppfriskande med ngn som för en gångs skull talar klarspråk...

  SvaraRadera
 20. Cornu, du rör ihop saker. Av allt jag kan se omkring mig så gör centralbanker och riksgälder ett utmärkt jobb. Början till inflation jag såg för 3-4 år sedan har lugnat sig. Det har alltid gått att ta ut pengar i bankomaterna och betalkorten har alltid fungerat. Såvitt jag vet har alla banker kunnat infria sina löften om betalningar. Kort och gott verkar betalningssystemen fungera, trots en del spänningar.

  Börskrash, arbetslöshet, sönderfallande infrastruktur, "asset stripping" a la Carema, svinerier i styrelser, bonusdiande... Allt detta ligger utanför betalningssystemets reglerområde.

  Så, sluta röra ihop saker. Om matpriserna är stabila och bankomaten fungerar, då har centralbankerna skött sig. Det de gör är att försvara stabiliteten i ett system -visserligen ett dödsdömt system, men ändå ett system- och hittills har de faktiskt skött saken med bravur.

  SvaraRadera
 21. 1. Förslag på minishorts från annan utställare än RBS som är säkrare och finns på Avanza?

  2. De som spekulerat i USD mot SEK har ju hittills gjort en bra affär. Vad tror ni händer med USD och EUR efter en kris?

  /The Roaring 20th

  SvaraRadera
 22. Om man nu vill investera i pappersguld. Vilka är det som gäller i rådande läge?

  SvaraRadera
 23. Cornucopia, off topic:
  Läge för Bull El

  SvaraRadera
 24. Hej Cornu, har du kollat på Alessios inlägg om hur marknaden rör sig efter Black friday? mkt intressant där historien visar att bra uppgång efter BF ger marknadskrash och tvärt om.

  //Blankare

  SvaraRadera
 25. @Joakim;
  Minisar från Handelsbanken, finns inte de på Avanza. De finns på Nordnet iaf. Kænns dessutom som det ær betydligt større omsættning i deras, iaf på OMX intstrumenten.

  SvaraRadera
 26. @ Opti
  Fråga: Är det så aktiemarknaden fungerar i verkligheten?
  Svar: Nej, det är i teorin den fungerar så!
  /Realist

  SvaraRadera
 27. Vad gnälliga ni är. Det är en välkänd metod som flertalet kända människor använt sig utav. Diverse filmstjärnor har gjort det för att få sin första biroll (vet några namn) och blivande chefsekonomer utan ekonomisk utbildning (vet minst en person) har nog använt sig utav den taktiken också för att runda systemet.

  SvaraRadera
 28. Cornu, kan du utveckla varför du tror att en svår kris kommer leda till nominella prisfall på aktier (vilket ju är vad som krävs för att korta positioner ska bli lönsamma). Centralbankerna har ju visat än en gång att de hellre offrar värdet på pappersvalutorna än låter det nominella värdet på tillgångar falla.

  ...eller kan du möjligen rekommendera något instrument för blankning av aktier i reella termer? T.ex. blankning av börsvärdet mätt i guld?

  SvaraRadera
 29. Fysiskt guld/silver är undervärderat.
  Allt papper är övervärderat.

  Dont fight Skynet.

  SvaraRadera
 30. 12:08, suck.

  SvaraRadera
 31. Realist
  Visst finns det avarter inom aktiehandel.
  Jag har hört att man tom kan tjäna på att det går dåligt för ett företag utan att vara intresserade av det som ägare ;-))
  Mammon har nog inte förblindat den siste människan ännu! Men det går att förändra/förhindra att dessa tendenser för oss till kaos och systemskifte-hoppas jag!/Oppti

  SvaraRadera
 32. 2011-12-01 11:09

  Knappast læge før bull-el.

  Kvartalet ligger runt kol-priser och det finns knappast någon uppsida med tanke på den starka hydrobalansen. Kol- och emissions ser heller inte starkt ut.

  SvaraRadera
 33. Folk bör sprida sina pengar i mer än bara svenska valutan. Sjunker likviditeten kan det vara bra att hedga med lite dollar. Eftersom att det är främst USD som är svåra att få tag på i en likviditetskris så kommer det aldrig vara något problem att växla tillbaka pengarna till SEK om man så skulle vilja. Förmodligen i USD/SEK intervall uppåt 9 kr.

  SvaraRadera
 34. Tjej som läser och skriver vilket ju har efterfrågats..
  Nu till frågan; Nägon skrev i en kommentar att så länge inflationen är hägre än räntan kommer inte lånetagarna att "förlora". Men om priserna sjunkter med 10%-50% på bostäder bör väl detta innebära att de som idag har lån på 85% av sin bostad kommer att få det rätt kämpigt vid en försäljning? Och vad händer vid en infflation med ett bolån? ..och inflation i kombination med en sprucken bostadsbubbla?

  SvaraRadera
 35. Annika Ström Melin på Parisbesök
  http://englundmacro.blogspot.com/2011/11/annika-strom-melin-pa-parisbesok.html

  SvaraRadera
 36. Analysen som presenteras här är alldeles för enahanda, vilket förvisso är brukligt och vanligt bland dem som driver en tes utan trovärdighetsanspråk. Föreslår en studie i orsakerna bakom 30-talsdepressionens utdragenhet för nyansering och mer välgrundade slutsatser. Att sträva efter nollskuldsättning är att ta autobahn till ett havererat samhälle.

  SvaraRadera
 37. Island kommer tillbaka med en starkare och sundare ekonomi tack vare att de lät bankerna falla.

  SvaraRadera
 38. Daniel har nog ganska rätt i sina påståenden men kunde antagligen ha valt ett lindrigare språkbruk för att undvika att censureras.

  Betänk att de som gör karriär genom att jobba hårt bör uppskattas mer än de som tar...genvägar...

  Karriärister av rätta virket uppskattas
  dessutom av aktieägare, som gärna bygger
  sina förmögenheter på andras arbete.

  SvaraRadera
 39. 13:24
  Cornu har skrivet en del om detta. Räntorna stiger med inflationen. Plus amorteringskrav när priserna på överbelånade bostäder sjunker.

  SvaraRadera
 40. Ni som tror att detta är slutet på denna resa och början på en ny krasch a la -08 kan glömma bort det helt och hållet. Tillfälligt. Vi kommer att se många fler omgångar av stimulanser från CBs runt om innan detta är över. För att inte tala om IMFs SDRer. Kraschen ligger fortfarande några år fram i tiden.

  SvaraRadera
 41. Snälla, radera inte Daniels kommentarer då han är en av dom få som vågar tala klarspråk om hur tillsättningen av högre chefer inom finanssektorn går till.

  SvaraRadera
 42. Självbedrägeriet fortsätter för "the Greater good"!
  Att de handlar om de franska bankerna behöver man inte vara någon blodhund för att sniffa sig till. BNP sägs ligga sämst till men Agricole och Societe är de också sannolikt på obestånd. Varför yrar jag om dessa bankerna när en massa andra i Eu också är fett junkiga jo dessa är så fett grosse! och 2big to fail.

  Att dollarn inte rallat tidigare i Sep och Okt har en stor del i den "fire sale" dessa franska banker ägnat sig åt i främst dollar tillgångar. Att det inte uppmärksammat särskilt är väldigt märkligt när det är så många som pratat och diskuterat det.

  Av samma anledning som riksbanken inte valde att släppa kronan under 90-krisen i Sverige för att köpa tid. För att skydda svenska företag med lån i andra valutor.

  Att denna kolossala bankräddning dröjer är ändå märkligt därför att priset och förtroendet lär ju knappast minska med tiden.

  Nu är OMX upp ungefär 12% på 4 dagar. Släng dit lite PPM pengar alla 7 miljarder så kanske vi når några pinnar till på det. Men ett årsslut rally efter detta tror jag ej på. Fortsatt upp fram till lucia med tvära kast och hög volla är troligt.

  SvaraRadera
 43. Menar att OMX är upp 12% från lägsta under 5 dagars handel ganska ointressant i sammanhanget men ändå.

  SvaraRadera
 44. http://www.svd.se/naringsliv/10-ar-med-euron-det-ska-firas_6678168.svd

  dagens ironi

  SvaraRadera
 45. Noterar att endast ett "C" (Croatia?) och ett "S" (Sweden? Switzerland) fattas för att din akronym BIG PIS FUK US ska bli rättstavad.

  SvaraRadera
 46. Vänta bara tills SWINE börjar darra än mer än vad de gör i dag... SWINE är Europas verkligen sjuke man. Och Sverige påminner om SWINE i allt för många avseenden ....

  SvaraRadera
 47. SWItzerland och NEtherlands.

  SvaraRadera
 48. 14.26 Island lät bankerna falla, men byggde knappast upp sin ekonomi igen med nollkredittänk. Då hade de inte varit där de är nu. Bara att studera USA på 30-talet.

  SvaraRadera