Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-12-08 10:54

Handelsbanken och Svenskt Näringsliv positiva till svensk ekonomi

Det gnälls (dvs klagas) över att den här bloggen är negativ. En del tror rent av att jag är en negativ person, men de har som sagt bara läst en blogg.

Så dags för lite goda nyheter via Schibsted/SvD/TT.


Lobbyorganisationen och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är i sin uppdaterade konjunkturprognos positiva till svensk ekonomi. Visserligen ligger prognosen för 2012 kvar på 0.2% i BNP-ökning, vilket ändå är ett positivt värde, men för 2013 höjer man sin prognos från 0.9% till hela 1.2% Detta mitt i en avtalsrörelse och allt, så det måste ses som ärligt. Man ser en ljusning vid horisonten.

Att allt under 2% kallas lågkonjunktur kan vi bortse från, detta är faktiskt den kanske första höjningen av Sveriges BNP-prognoser i den långa raden av gissningar.

Att sedan SN sätter rubriken allt kraftigare inbromsningar i ekonomin skall förstås ses som en partsinlaga i avtalsrörelsen och inget annat. Filmsnutt från Svenskt Näringsliv och Stefan Fölster enligt nedan:

Tyvärr gnäller SN här över att folk sparar. Men så är det. Efter lånefest kommer spar- och amorteringsbaksmälla. Det går inte att ständigt låna mer och mer pengar. Tyvärr, Stefan. Däremot har Stefan rätt i att svenskar sparar fel. Vi sparar inte i goda tider, utan istället sparar vi när tiderna är dåliga. För att jämna ut konjunktursväningarna borde folk spara när det är goda tider och sedan låna och investera när det är dåliga tider. Det tål att upprepas, sparande och investeringar bygger en ekonomi och framtid, inte lån och konsumtion.

Det är också billigare att investera i dåliga tider. En del företag har dock koll på det här och kommer därmed stärkta ur varje nedgång, men svensken i allmänhet är dålig på det. Tänk efter själv. Är det bättre att renovera badrummet i högkonjunktur när det är svårt att få tag på hantverkare och priserna är höga, eller är det bättre när det är lågkonjunktur, hantverkare står på kö efter jobb och det går att pressa priserna?

Sedan höjer Fölster ett varnande finger för att om man inte får ordning på skuldkrisen i Europa så blir den ekonomiska utvecklingen betydligt sämre än SN:s prognos. Men vi skall inte vara negativa här och låtsas inte om det uttalandet. De som däremot inte är negativa, utan riskhanterande, förbereder sig för scenariot att skuldkrisen inte får en lösning och att SN:s prognos visade sig vara önsketänkande.

Även Handelsbanken kom med sin prognos (pressmeddelande) och den är betydligt positivare än SEB och Nordea och talar om 1.4% i tillväxt 2012. För 2013 är de dock den negativaste banken med 2% i tillväxt.

Grafen över gissningar prognoser är uppdaterad. Notera för övrigt fackförbundet Unionens fantasisiffror och partsinlaga i avtalsrörelsen.

Så var nu inte så deprimerade. 2013 blir ljusare än 2012 enligt samtliga prognosmakare. Bara att blicka framåt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Haha, visst musiken tystnade inte på Titanic fast att skeppet hade slagsida....men när skeppet sjönk blev det tyst!
  Köp guld innan skeppet sjunker./Ron Paul

  SvaraRadera
 2. Ironin lyser igenom men är passande.

  SvaraRadera
 3. Det där med att spara i goda tider och konsumera/investera i dåliga tider låter precis som Keynes :-) I grunden tror jag att det är en klok tanke, men det förutsätter att det råder viss balans över en konjunkturcykel. Denna balans har det senaste decenniet farit sin kos. Nu MÅSTE vi låna till konsumtion oavsett konjunkturläge. Annars brakar det samman.

  SvaraRadera
 4. Nu är det ju så att tiden tar slut den 21/12-2012
  Så låna, konsumera o krama barnen som om det endast finns 378 morgondagar kvar.

  P.Persson

  SvaraRadera
 5. Men om alla sparar och tänker kakla badrummet först när det blir lågkonjunktur, så blir det ju aldrig högkonjunktur.

  /Freddy

  SvaraRadera
 6. Visst går jorden under nästa år..så dystert är det

  SvaraRadera
 7. Drömde jag eller hörde jag rätt när Fölster nyss sa i P1 att "2012 blir det negativ tillväxt?"

  SvaraRadera
 8. Text TV idag sid. 135

  EU-minister: Euron kan explodera

  I dag kom nya signaler på att många
  tror att euron kan vara på väg att
  försvinna.

  -Situationen är allvarlig. Euron kan
  explodera och Europa spåra ur, sade
  Frankrikes EU-minister Jean Lonetti.

  Samtidigt rapporterade tidningen The
  Wall Street Journal att den amerikans-
  ka storbanken JP Morgan Chase & Co nu
  råder sina kunder att förbereda sig
  på en kollaps.

  Dessutom uppges centralbanker, även
  inom eurozonen, förbereda sig på att
  valutaunionen kan lösas upp.

  Artikel Wall Street Journal:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203413304577084483874422516.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

  Kanske Euron är slut efter denna helg ändå som någon sade i ett av dina tidigare inlägg häromdagen?

  Tar ut lite extra kontanter ifall...

  SvaraRadera
 9. 13:46
  Vem f-n tittar på text-TV i dessa moderna tider..

  SvaraRadera
 10. Vad finns det då för alternativ till Premieobligationer hos Riksgälden om man vill göra engångsinsättning?

  SvaraRadera
 11. Som privatperson Riksgäldskonto. Som institution, svenska statsobligationer.

  SvaraRadera
 12. Då får jag väl ta och plocka fram filmen 2012, för det är väl så det blir...

  SvaraRadera
 13. Vi som gillar positiva artiklar läser idag och igår om hur många får betalt för att bo.
  Kan konstatera att om man flyttat till tält idag så blir det kallt. Men då kunde man glatt sig åt en bra inkomst. Det konstaterade min far på 90 talet också. Men med en bra sovsäck så../Oppti
  http://www.dn.se/ekonomi/manga-har-fatt-betalt-for-att-bo

  SvaraRadera
 14. 11.30

  Jag håller med bortsett från det sista där jag tror att vi bara skjuter på sammanbrottet genom att låna. Ekonomin vobblar mer och mer. Jag tror att den enda politiskt godtagbara slutspelet är hyperinflation. Fakta är att centralbanker har rätt att trycka pengar och dett kommer dom att göra. Idag finns ingen guldstandard att försvara.

  Det som händer nu är en cirkus där clownen har byts ut till politiker som springer runt med en pinne på näsan vars bortre ände har en vobblande talrik. Talriken symboliserar ekonomin och hävstången i ekonomin motsvarar längden på pinnen. Vem har längst pinne vem springer vildast?

  SvaraRadera
 15. Hallå Svante, har du redan lämnat landet?? Läge nu att ta negativa pos tills du dyker upp igen

  SvaraRadera
 16. Unionens prognos är faktiskt inte så extrem om man jämför med andra prognoser som lades fram vid ungeför samma tid. Den verkliga rysaren är SKL:s prognos från oktober på 1,8 procents tillväxt 2012. Det är, såvitt jag förstår, den som ligger till grund för de skatteintäktsprognoser som de flesta kommuner och landsting använder sig av. Vi kan alltså se fram emot paniksparande någon gång efter sommaren 2012. Fler vanskötta åldringar och lärarlösa lektioner alltså...

  SvaraRadera
 17. Tack, mkt intressant. Har du ngn länk till SKL:s prognos?

  SvaraRadera