Cornucopia?

2011-12-02 14:35

Gästinlägg: Hur kvinnor (i alla fall vissa) handlar med aktier

Fick följande gästblogginlägg från en kvinnlig läsare som respons på gårdagens efterlysning.På Cornus blogg blottas ibland könskampen och det politiskt korrekta kolliderar med aggressioner från djupen av bloggästernas inre. När efterlysningen kom om kvinnliga gästbloggare var det en utmaning Men vilket ämne skulle väljas? C-bloggen blandar ju friskt mellan högt och lågt så det var rätt fria händer. Men någon från manslägret sade att kvinnor kan väl inget om ekonomi. Uttalandet tände min skrivarlåga och ämnet fick bli hur kvinnor handlar med aktier. Nu är det klart att det finns kvinnor som gör som de flesta män det vill säga räknar, läser årsberättelser och rentav går på årsmöten. Det inte dem jag tänker skriva om utan vi som till skillnad från män är känslostyrda. Så sägs det i alla fall.

Jag ärvde en ganska stor aktieportfölj av min pappa. Kände mig minst sagt villrådig. Visste knappt vad aktier var och klagade hos min personliga bankman. Han fick något upphetsat i blicken och gav mig rådet att sälja allt och köpa fonder. Men jag hade tidigt lärt mig att spola män som vid första kontakten hade det där uttrycket i ögonen så jag hörde mig för hos en släkting som råkade vara fondmäklare. Han tittade på högen och sade ”De här kan du lägga längst ner i en byrålåda och glömma bort.” Så det gjorde jag. Några år senare när jag städade byrån hittade jag aktiepapperen och kollade med DN:s börslistor och insåg att innehållet i byrålådan hade vuxit, vilket gav mig möjlighet att åka på en långresa jag länge drömt om. Det kanske inte var så dumt med aktier? Jag började följa med på nätets börssajter och råkade hamna mitt i IT-yran och deltog i en del forum på nätet. Sedan gick jag helt på känsla. Köpte aktier i ett bolag en familjemedlem jobbade på (Academedia), köpte aktier som jag tyckte hade intressanta namn (Tieto Enator) Fascinerades av Löparen och köpte Readsoft, Fingerprint och Enea. Jag hade bara en regel. När aktieposten hade gått upp 10 000 kronor sålde jag. Är ju husmor och vet att man kan inte ge sig hän totalt om det ska bli mat på bordet. På så sätt lyckades jag komma helskinnad ur denna boom när den sprack.

När den festen var över så ville jag försöka lära mig mera. Gick några aktiekurser. Lärde mig förstå vad p/e-tal var. Alltid något. Men när jag skulle börja beräkna vinstackumulering, läsa årsberättelser och fördjupa mig i teknisk analys fick jag huvudvärk eller blev totalt uttråkad. Jag hade nått min kompetensnivå. Att gå på årsmöten och lyssna på gubbar som redan gjort upp allt i bastun lockade mig inte heller. Trots goda snittar. I stället började jag betrakta mina aktier som mina barn. Skrev ner hur mycket de växte. Tyvärr inte på samma sätt som mina barn, men de tog sig hela tiden. Vissa var fosterbarn som jag bara behöll en kortare tid men fick utdelning för mat och husrum så att säga. Köpte aldrig bankaktier sedan min första erfarenhet av deras glupskhet. Sålde aktier när de fick en chef som hade så hög lön att han hade kunnat vaccinera alla Afrikas barn mot mässlingen. Sålde Investor när jag sett en TV-intervju med en välkammad Wallenbergare och han visade sig helt världsfrånvänd. Blev glad när internetdepåerna blev möjliga och man kunde handla snabbt och enkelt. Var lika kul som att spela Fia med knuff. Det gick ganska bra och depån växte. Så jag fortsatte. Började läsa mer även på engelska och har väl efterhand ökat på mitt kunnande och förnuftsdelen blivit större än i början av min aktiekarriär.

Nu säger min känsla att det är slut på växandets dagar. Det finns många tecken i skyn. Kan se det på hur det går för mina favoritbutiker. Som exempelvis Hemslöjden i Stockholm som förr hade rymliga lokaler på Sveavägen. Helt plötsligt var ytan halverad och nu har de flyttat till sämre affärsläge. Slutar nog i en källarbutik i Fruängen. Kan konstatera hur tillverkare hela tiden kommer med dåliga nyheter för att motivera höjda priser (ex datorer, cyklar, bilar). Till och med toalettrullarna innehåller mindre och mindre papper till högre priser. Rationaliseringen och prismaximeringen har nått vägs ände. Folk orkar inte springa fortare längre. Så känner i alla fall jag. Var glad att hitta Cornus blogg som bekräftade vad jag kände. Visserligen är jag ibland rädd att känslorna styr mig in på ett enkelriktat spår där jag täpper till öronen för andra åsikter. Men det känns inte så.

Hur är det med er andra? På vilka underlag gör ni era aktieköp och andra placeringar? Är det förnuftet som styr utifrån matematiska beräkningar? Eller är det möjligen samma sak. Jag sätter på mig ishockeyhjälm och petar in tandskyddet så ni kan ösa på med kommentarer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

65 kommentarer:

 1. Tack för inlägget, intressant läsning!
  Trevligt att höra en finanskvinnas berättelse.
  //J

  SvaraRadera
 2. Du bör nog lyssna lika lite på Cornu som din pers bankman (Nordea?)

  SvaraRadera
 3. 2011-12-02 14:59 - Hur menar du nu? Försöker Cornu pracka på dig massa produkter som kostar?

  SvaraRadera
 4. @2011-12-02 15:00 Vi kan väl börja med att Cornu definierar världen som ändlig. Vilken fysiker/astronom skulle hålla med om det?

  SvaraRadera
 5. Vore intressant höra enligt vilka principer du köpte, efter den första periodens pilkastande.

  SvaraRadera
 6. Jo,fast han menar vår egen planet, om det inte framgått!

  SvaraRadera
 7. Tack för en bra och intressant text. Det är lite kul att se hur genusfrågor börjar krypa in även här.

  Sen finns det ju forskning som pekar mot att förnuftet inte fungerar utan känslor. Ett omtalat men också kritiserat fall är Phineas Gage som är omskriven bla av Antonio Damasio. Dessutom är det svårt att fråga någon annan om de fattar beslut av förnuftsskäl, eftersom vi alltid lyckas rationalisera våra val i efterhand. Det är liksom en inbyggd funktion. :)

  //kvinnlig läsare

  SvaraRadera
 8. 15:03, många fysiker/astronomer.

  Universum är ändligt, det är inte ens evigt expanderande. Utanför universum (gränsen dit universum har expanderat sedan Big Bang) finns inget. Sedan är universum ändligt i tiden också och når sk heat death tids nog.

  Men det är mindre väsentligt. Det väsentliga är vilka resurser vi som mänsklighet når. Vi har eldat upp våra fossila bränslen utan att ens etablera någon permanent självförsörjande närvaro i rymden, dvs vi har inte koloniserat rymden. Vi har en icke-självförsörjande rymdstation. Det är allt.

  När de fossila bränslena är uppeldade har mänskligheten försuttit sin chans och kommer tids nog ta slut när solen dör. Enda alternativet är att vi söker oss ut i rymden, men för det krävs energi. Enorma mängder energi, som vi inte ser ut att ha framöver.

  SvaraRadera
 9. Gick helt på känsla med 100000 € och lyckades på en tre månader skrapa ihop skapliga 20% extra efter att jag sålde skiten och betalat alla avgifter. Ett år sedan.

  SvaraRadera
 10. cornu, såg en dokumentär om energi ur vakum. helt körda är vi inte, jag vill se den raketen som kör på olja eller kol?

  SvaraRadera
 11. 15:00
  Det kostar att följa Cornu´s råd !!

  SvaraRadera
 12. Svar till Anonym 15:04. Det var väl lite på samma sätt åtminstone i början. Köpte ett tag fonder som täckte länder jag besökte eller gillade på något sätt. Tar numera ofta rygg på någon gästplacerare i Aktiespararen. Men sällan allt utan ett urval som jag tror på av känslomässiga skäl. Sedan lärde jag mig på en kurs att minst tre tipsare skulle rekommendera en aktie innan man skulle köpa. Men det blev så trista aktier så det rådet lydde jag aldrig.

  Svar till kvinnlig läsare 15:07. Håller i princip med dig. Jag hade tur under IT-boomen för allt gick upp. Sedan har jag efter hand tagit in mer och mer "förnuft" i mitt känslostyrda handlande. Du har också rätt i att vi människor oftast rationaliserar våra val i efterhand.Det gör definitivt jag. Förmodligen hade min aktieportfölj varit mycket mera värd i skickligare händer. Men så tråkigt jag hade haft!

  SvaraRadera
 13. Vill gärna ha dig som min finansman ? Går det ?
  Mycket bra blogg, låt Cornu låta dig komma till tals ofta !

  SvaraRadera
 14. Om du vill blanda in lite mjukare frågor mellan allt finanssnack så kan vi ju även blanda in lite andliga frågor när universum kommer på tal. Gud har väl koll på allt detta som sker. Han kanske till och med har planerat "peak allt" för han vill presentera ett nytt sätt att leva. Kanske till ock med en ny ledare som kan undervisa oss hur man tar hand om hans skapelse. Någon med insikt/åsikt?

  SvaraRadera
 15. Intressant läsning. Jag gillade framförallt "Men jag hade tidigt lärt mig att spola män som vid första kontakten hade det där uttrycket i ögonen..."

  Kul hur du (som jag tolkar det) med minimal aktiekännedom undvek en riktig bankfälla, enbart med hjälp av din manskännedom =).

  En fråga av ren nyfikenhet. De aktier som du sålt av på grund av etisk/moraliska orsaker (tänker på mässlingslönen och den världsfrånvända Wallenbergaren) har de finansiellt varit bra försäljningar?

  SvaraRadera
 16. Mitt enkla tips : "Köp billigt - sälj dyrt". Fungerar alltid. Härlig börsvecka-forts följer

  SvaraRadera
 17. Cornu: Har du missat årets Nobelpris i fysik? Universums expansion är accelererande.

  SvaraRadera
 18. 15:46

  Typisk oerfaren noob förenkling av verkligheten. Du ligger garanterat tokback.

  SvaraRadera
 19. Du gör helt rätt att gå på magkänsla. En brasiliansk nationalekonom sa för ca 30 år sedan: Ska du köpa aktier, så köp aktier i de företag som dina vänner och bekanta köper produkter ifrån. Detta gäller speciellt för nya produkter. Jag tror inte på snabba affärer, utan mer på att byta aktier/räntepapper ungefär en gång om året, beroende på konjunkturen.

  SvaraRadera
 20. Hur kan man säga att vi är körda? Solens strålar ger oss dagligen enorma mängder energi.
  Sluta slösa och sluta se hela problematiken som just ett problem, det är ju för "fan" världens möjlighet(iaf västvärldens) att slippa undan det här jävla ekorrhjulet som någon prackat på oss.

  Problemet är att vi blir fler och fler, det är det stora problemet vi måste ta tag i.

  SvaraRadera
 21. Svar till Mikael Sundh 15:40. Det var aktier som jag hade haft länge så visst blev det vinst. Men vad menas med finansiellt bra försälljningar? Lite luddigt. En ordentlig person hade kanske gjort listor och sett hur aktierna gick sedan. Men jag har inställningen "Never look back". Sedan sålde jag inte Wallenbergaren av etiska skäl. Jag litade helt enkelt inte på karln. Kanske också en erfarenhet från dejtingvärlden. Världsfrånvända snubbar blir urusla pojkvänner.

  SvaraRadera
 22. ett trevligt personligt bloginlägg. Det illustrerar möjligen det psykologiska faktumet att människor har lätt att läsa in relationer i livlösa ting som rör sig, och kanske föreställningen att kvinnor gör det i högre grad. Det sunda i det senare, dvs att se bortom siffrorna och skapa en relation till sina investeringar är ju att vissa aktiebolag fortfarande faktiskt påverkar omvärlden och att konsumenter och aktieköpare i viss mån kan påverka världen genom välja att stödja dem eller ej.

  SvaraRadera
 23. Moventia

  Definiera gärna "urusel pojkvän".
  /Orolig

  SvaraRadera
 24. jätteintressant inlägg! återkom gärna som gäst skribent...
  kul att läsa från en kvinnas vinkel av detta testosteron stinna ämne!

  global

  SvaraRadera
 25. För min del gjorde jag mig kvitt Investor när ledningen började belöna sig själva och släktingar (Peter) med höga bonusar och pensioner.

  SvaraRadera
 26. Nu j-lar är depressionen ett faktum.

  http://tech.slashdot.org/story/11/12/01/237221/tv-ownership-declines-for-second-time-since-1970

  SvaraRadera
 27. Bra inlägg! "Rationaliseringen och prismaximeringen har nått vägs ände." Så är min erfarenhet också, eftersom jag tyvärr är rökare så kan jag ta ett exempel på detta, för några år sedan gick plötsligt alla tobaksbolag ihop och bestämde att nu ska det vara 19 istället för 20 ciggaretter i varje paket. Snopet. Men en cigg kanske inte är så mkt? Men en cigg i varje paket som säljs, det blir mycket kosing i slutändan. Nu ska jag fimpa för gott, för ingen i Sverige kommer att vilja röka när de väl insett omfattningen av hjärntvätten som pågår.

  SvaraRadera
 28. 16:32, nuförtiden kan ju dator användas som TV. Kan väl bero på det att folk inte skaffar TV, snarare än depression?

  SvaraRadera
 29. Underbar artikel ! Det är precis så som du gör som man skall göra som investerare. Se sig omkring i verligheten. Ta vardagsintrycken av personer och företeelser.
  Tack för en rolig artikel !

  SvaraRadera
 30. Det var ett ganska intressant inlägg om investeringsfilosofi som hade hävdat sig väl i kommentarsfältet. Men varför i hela fridens namn göra ett nummer av det var en kvinna som skrev det? Tvivlar på att en man hade fått samma text promoverad som ett gästinlägg.

  Nu väntar vi bara på ett gästinlägg från en pygme med aspergers syndrom eller någon annan "underrepresenterad grupp" på den här bloggen.

  SvaraRadera
 31. För Nobelpristagarare har aldrig fel?

  Att universum skulle ha en permanent accelererande expansion är väll lika säkert som att inget kan röra sig snabbare än C...

  SvaraRadera
 32. Ja, kanske var lite luddigt.

  Men du tolkade det rätt.
  Jag följer alltid upp aktier som jag sålt av på grund av den ena eller andra anledningen. Mest för att jag vill se om mina antaganden som ledde till försäljningen var korrekta eller ej.

  Så svaret jag fick var korrekt i sammanhanget trots den luddiga frågan. "Never lock back" hade jag personligen aldrig kunna leva efter, jag är för nyfiken. Sen lär jag gärna av mina misstag i de fall mitt antagande var fel.

  Dejting håller jag mig från att kommentera, bra mycket mer komplext ämne än ekonomi och aktiehande =P.

  SvaraRadera
 33. Svar till Anonym 16:26. Sådana hemligheter håller vi på i tjejlaget.
  Svar till Anonym 16:29. Visst var det Investor jag menade. Bort bort.
  Svar till Mikael Sund 17:23. Förstår din nyfikenhet. Men jag vill sova gott om natten.

  SvaraRadera
 34. Universum är ändligt, det är inte ens evigt expanderande. Utanför universum (gränsen dit universum har expanderat sedan Big Bang) finns inget. Sedan är universum ändligt i tiden också och når sk heat death tids nog.

  hur vill du ha det... heat death förutsätter väl expansion. annars blir det ju lätt en big crunch.

  SvaraRadera
 35. Christoffer2011-12-02 17:47

  Bra narrativ kompetens som jag ogarna ser upprepas i framtida inlagg. Nu nar du har presenterat dig sjalv hoppas jag att det blir mer matnyttiga gastinlagg for det var inte mycket substans i det har och ett liknande inlagg skulle, enligt mig, dra ned kvaliteten pa bloggen.

  SvaraRadera
 36. @ 17:47 - jag just det fler finniga inlägg om Borg (plural), mfl sci-fi aspekter av finanspolitiken...
  Nej poängen med gästinlägg är just att de skall komma med nya perspektiv som berikar bloggen, inte att de skall ge dig mer precisa investesteringsinstruktioner än vad Cornu redan ger med sådan generositet!

  SvaraRadera
 37. Riktigt bra inlägg.
  Håller med om det där med att "spola män med den blicken.." samt det där med jättelön. /T

  SvaraRadera
 38. För att lyckas på börsen ska man vara lagom mängd psykopat. Inga känslor får styra. Inte heller ska man låta mattematiken avgöra. Alla andra människor är nämligen inte lika rationella som du, därför kan du inte lita på siffror. Mattematiken ska användas för att se vad som är av värde, sedan ska man studera omvärlden för att se utifrån vilka av dessa värden det är möjligt att ta vinning. Det är min teori och filosofi.

  SvaraRadera
 39. Var det här ett typiskt kvinnligt inlägg?
  På vilket sätt?

  SvaraRadera
 40. Intressant på många olika plan!

  Intressant att läsa hur en kvinna (som kanske/kanske inte är representativ för kvinnor i allmänhet) resonerar kring aktieplaceringar.

  Intressant att Cornu väljer att poängtera att det är en kvinnlig gästskribent. Det intressanta är att jag vet att jag själv hade iallafall inte läst inlägget likadant (om jag ens brytt mig om att läsa det) om det inte framgick att det var en kvinna som skrivit det. Kanske för att man förutsätter att det bara är gubbar som sysslar med sånt (förutom Finanskvinnans Funderingar).

  Intressant också att fundera över om detta var första steget mot "dating.cornubot.se"? Min konspirationsteori - först locka hit fler kvinnliga läsare, sedan para ihop dem med männen via en datingtjänst, sedan låta dem föröka sig så att de "intelligenta" kan ta över världen (jag syftar förstås på inlägget "Skaffa fler barn!"). Sedan sitta i sin jordkällare och skratta hejdlöst, mohahahhahahaaa!

  SvaraRadera
 41. Jag försöker se till företagens förmåga att tjäna pengar och ge höga utdelningar. Därför föredrar jag stabila företag med lång historik. Då vet man att utdelningen troligtvis inte bara är tillfällig utan årligt återkommande och företagen har troligtvis viss erfarenhet att tidigare ekonomiska kriser.

  På så sätt ser jag investeringen lite som en obligation med extra hög ränta. Eftersom investeringen är på lång sikt slipper jag också må dåligt över att kursen gått ner 20 % sedan köp.
  Det kan vara ganska skönt att slippa just de ångestfyllda känslorna :)...

  Lika spännande som att se målarfärg torka :)?

  SvaraRadera
 42. Ojojoj Lars, har du fått för dig att skriva i tredjeperson? Kul fredagsunderhållning, på min ära!

  SvaraRadera
 43. 20:08
  Ja, förmodligen fejk alltihopa

  SvaraRadera
 44. Inlägget tangerar något som jag nog omedvetet saknat på sidan. Etik. Inte någon särskild, definierad etik utan tanken på vart ens pengar tar vägen, vilket projekt de stöttar och om det är någon verksamhet man sympatiserar med. Jag säger inte att bloggen är oetisk, det bubblar av värderingar både över och under ytan, men finansrapporteringen tycks gå ut på att tjäna pengar, skrupelfria sådana. När ska man utnyttja systemet, när ska man agera föredömligt?

  SvaraRadera
 45. Off topic: Streckläst 91 sidor Midvintermörker ikväll, jag gillar och tack för signeringen!

  Bo Bubbla.

  SvaraRadera
 46. En kvinnlig gästskribent, jo jag tackar Cornucopia. Det är just det som är essensen, det finns skribenter och sen finns det kvinnliga skribenter, det finns författare och sen finns det kvinnliga författare. Det som är normen behöver aldrig någonsin förklaras, det som är emot normen ska alltid förklaras redan innan något är sagt. (Du är ju kvinna så hur kan du förklara utifrån ett kvinnligt perspektiv att du överhuvudtaget vill ha något sagt?) Typ.

  Nå, Cornucopia. Hur känns det att vara manlig författare??? Svara!

  Ska man kommentatera kommentatorerna så kan man väl ganska enkelt påstå att ingen av dessa män verkar gilla kvinnor.. överhuvudtaget!

  Emellertid så är det så att detta gästinlägg är en provkarta på någon med lust att skriva försöker att beskriva sitt eget ointresse med ett ointresserat språk, det är obearbetat och oengagerat. Man eller kvinna, dåligt är det i alla fall.

  en ovanligt vänlig....../sjodan

  "i´m not a woman, i'm not a man i'm something you'll never understand" The Sign.

  SvaraRadera
 47. "Men jag hade tidigt lärt mig att spola män som vid första kontakten hade det där uttrycket i ögonen"

  Undrar hur det hade gått om din bankman varit "bankkvinna" istället och föreslaget fonder.

  Det lär vi nog aldrig få veta förstås.. :-)

  SvaraRadera
 48. "Ska man kommentatera kommentatorerna så kan man väl ganska enkelt påstå att ingen av dessa män verkar gilla kvinnor.. överhuvudtaget!" 02:10

  Ja det verkligen strålar ut kvinnoförakt i kommentarerna.

  Särskilt denna:
  Vore intressant höra enligt vilka principer du köpte, efter den första periodens pilkastande.

  Eller denna:
  Jo,fast han menar vår egen planet, om det inte framgått!

  Denna kommentar är ett enastående exempel som verkligen är tydligt:
  För min del gjorde jag mig kvitt Investor när ledningen började belöna sig själva och släktingar (Peter) med höga bonusar och pensioner.

  en ovanligt ironisk....../ torsk

  SvaraRadera
 49. Skiter fullständigt i vilket kön det är på den som skriver. Men någon som väljer aktier för att de tycker att de har ett festligt namn är i mina ögon totalt ointressant.

  Nästa gästskribent skulle vara han, mannen antar jag, bläckfisken Paul om nu inte han gått och dött den stackaren.

  SvaraRadera
 50. Jag tycker att den manliga kritiken mot inlägget har varit ganska mild i kommentarerna. Det kan bero på att man av olika anledningar inte vill kritisera en kvinnlig skribent bl.a. därför att det anses ofint, samt att vi har genusdebatten om mäns förtryck mot kvinnor hängande som ett spöke över samhället. Ett inlägg av motsvarande kvalitet skrivet av en man, hade överhuvudtaget inte publicerats.

  Tänker alla kvinnor som läser Cornus blogg att teknisk analys är uttråkande och ger huvudvärk? Går kompetensnivån generellt där, likt författaren av inlägget? Då är det inte underligt att bloggen har några promille kvinnliga läsare.


  22:11
  Om du vill tjäna etiska pengar lär du bli starkt begränsad. Jag kan tänka mig att etiska fonder lockar vänsterpartister med rastaflätor(om dessa nu har några pengar) samt småbarnsmammor. Världssamvetet är ett feltänk men icke desto mindre en paradgren hos naiva svenskar.

  SvaraRadera
 51. Det är väldigt intressant att se reaktionerna om man påtalar att någon är en kvinna.

  SvaraRadera
 52. Cornu:

  Men i detta fall så går det tydligt att utläsa av texten att författaren är kvinna, även om det inte hade presenterats för oss.

  SvaraRadera
 53. Bra sammanfattning av hur aktieintresse kan uppkomma. Man som kvinna. Förstår inte uppdelningen! Skrattade när jag läste om räntebekymmer i tidningen: "Det sköter min fru, det är så skönt att slippa bry sig"!
  Kanske finns det en könsskillnad även i aktieintresse!
  Banker skall du satsa på-inte ha pengar hos.
  SHB har 5,5% i utdelning!(hur länge det nu varar)/Man

  SvaraRadera
 54. Nu vet jag en ännu bättre gästbloggare han babianen som slog Löparen i det där Börsprogrammet med Staffan Ling. Tyvärr kanske han var kille men det kanske kan går ändå?

  SvaraRadera
 55. En man hade väl kort och gott blivit idiotförklarad om han valde aktier utifrån vilket namn de hade. För en kvinna är det inte lika konstigt tror jag. Som jag uppfattar det är kvinnor mer inriktade på det sociala samspelet, och då är ju aktienamnet inte lika ointressant. Några kvinnor kanske kan samtala om vilka namn som är finast mm. en hel eftermiddag, och då var det viktigt. Inte för aktiekursen, men för att namnen genererade en eftermiddags samvaro. Aktienamnen bidrog till att väva ett socialt samspelsnät, just för att det inte var viktigt eller kontroversiellt var det liksom ett lätt ämne att prata om...

  Som nämnts tidigare på bloggen har arbetsuppgifterna traditionellt/evolutionärt varit uppdelade mellan könen. Män har till stor del tagit hand om saker som jakt och försvar mot yttre hot, där det är livsviktigt att agera rationellt.

  Naturligtvis behöver män och kvinnor varandra för att kunna trivas optimalt. I nuläget lever de flesta av oss under för vår art onaturliga omständigheter. Det beror väl på maktens behov av söndring och härskning gissar jag. Statsstödet av feminismen är nog en del i det tyvärr.

  SvaraRadera
 56. 1. Att handla aktier på känsla? Vadf... är det jag läser.

  2. Man ska handla aktier man vet något om. Är man ingenjör kan man handla med industriaktier osv osv. Man bevakar ju ändå marknaden.

  SvaraRadera
 57. Jag är tycker det var skönt att läsa ett inlägg som inte handlar om att ekonomi är avhängigt ryssarnas missilförsvar. Trevligt också att läsa om en annan form av etisk investering, där du satsar på människor som du kan relatera till hellre än feta Wallenbergare som knappt ser världen för sina feta magar längre.

  SvaraRadera
 58. Intressant och välskrivet gästinlägg, kul att läsa.

  SvaraRadera
 59. Bubblor är intressanta! Wilderängs bloggbubbla har ännu inte briserat, men det kommer den göra.
  Peak oil är redan passerat enligt Wilderäng, således bör vi se ett skenande oljepris inom loppet av två till tre år.
  Så Wilderäng får gå naken ett tag till, sen kommer alla se hans brist på täckning för sina påståenden.

  SvaraRadera
 60. 09:02. Läs vad som skrivits på bloggen istället.

  A) Peak oil upplever vi ungefär nu. Det kan ta ett antal år innan utförsbacken börjar, även om den börjat inom exportoljan, vilket driver upp priset.

  B) Sambandet är inte brist på olja -> högre oljepris ad infinitum. Sambandet är brist på olja -> högre oljepris -> oljebristen knäcker världskonjunkturen -> recession -> lägre efterfrågan på olja -> lägre oljepris -> återhämtning - > brist på olja -> högre oljepris.

  Skölj, repetera. Oljepriset kraschade 2008, trots brist på olja. Konjunkturen är avgörande för oljepriset. Dock blir antagligen krascherna till högre och högre bottnar i takt med stigande brist.

  SvaraRadera
 61. Kom igen nu Cornu, säg som det är:

  Ingen kvinnlig läsare hörde av sig, så Du skrev ett inlägg själv ;-)

  SvaraRadera
 62. Ang nobelpris: Det har aldrig varit någon som trott att man inte kunnat färdas snabbare än ljuset. Det "omöjliga" är att färdas i ljusets hastighet(för partiklar med massa). Dvs att accelerera förbi ljusets hastighet för de som gillar star trek.

  SvaraRadera
 63. 17:14 "Det har aldrig varit någon som trott att man inte kunnat färdas snabbare än ljuset."

  Fel, jag har trott det.

  Förklara gärna tydligare vad du menar.
  /Bert

  SvaraRadera