Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-12-23 16:38

Deutsche Bank: Den grå tidsåldern har börjat

I september släppte Deutsche Bank en rapport med titeln A Roadmap for the Grey Age författad av Jim Reid och Nick Burns. Den som behärskar sin Google-Fu kan antagligen hitta hela rapporten läsbar på nätet.

Rapporten säger i stort sett samma sak som jag upprepade gånger skrivit om på bloggen, nämligen att perioden 1982 - 2007 var ett undantag vad gällde real avkastning på aktier och att det nu är tillbaka till normalläge som gäller. Det räcker förstås med att titta på börsindex för att konstatera detta, men i rapporten framkommer det också att konjunkturcyklerna (eng business cycle) har varit ovanligt långa under perioden, vilket har gett stora reala uppgångar i aktier. Men sedan konjunkturen toppade 2007 har man istället återgått till korta konjunkturcykler.


Rekommendationen är att buy-and-hold inte längre fungerar som investeringsfilosofi. Istället måste man identifiera konjunkturcyklerna och gå in och ur börsen utifrån dessa. Exempelvis den metod för att för att följa konjunkturen via konjunkturbarometern som jag beskrivit tidigare.

Man räknar rent av med att investerare de närmaste decenniet kommer förlora åtminstone 10% realt om man sitter still i båten.

Och eftersom räntevapnet allt mer redan är uttömt genom redan rekordlåga styrräntor och toppade med massiv statlig eller privat skuldsättning så finns det inte heller några stimulansåtgärder kvar. Istället tar det minst 10 år att uppnå en mer hälsosam balans enligt rapporten. Man pekar också (likt Nicole Foss mfl) på att nytryckande av pengar riskerar att hamna i en likviditetsfälla (eng liquidity trap) och inte heller fungerar som stimulansåtgärd.

Vi har gått in i den grå tidsåldern mot den gyllende tidsålder som gällde 1982 - 2007. Man kan klart se en koppling till Kondratiev-cykler här om man vill, vilka också sägs vara just generationsdrivna. Bakom DB:s analys finns förutom skuldsättning och krassa konstateranden kring utvecklingen sedan 2007 även de demografiska problemen med västvärldens åldrande befolkning.

Man räknar med att det blir ytterligare tre recessioner innan 2020, att t ex jämföra med två recessioner 1982 - 2007. Dessa skall inträffa 2012, 2016 och 2020. Aktievärderingar som p/e-tal etc kommer röra sig mot sina historiska lägstanivåer och vinstmarginaler dyker förstås också vilket ökar sättningarna i aktievärderingarna. Och Kina kommer inte orka lyfta västvärlden. Man räknar med att den kinesiska produktiviteten dyker på allvar med start runt recessionen 2016.

Det går inte ens att hålla sig till en investeringsmodell med traditionellt högutdelande aktier, eftersom data för dessa i mycket baserar sig på hur de presterat under den gyllene tidsåldern.

En mycket intressant rapport med mycket grafer. Relaterat snarlik rapport finns att ladda ner hos Deutsche Bank som PDF. Annars kan man använda Google-Fu på A Roadmap for the Grey Age Deutsche Bank.

Värt att notera är att DB inte räknar med peak oil, resursbrist eller tillväxtens gränser etc, utan analysen har inte räknat med detta. Samtidigt kan man förstås argumentera att oförmågan att globalt öka oljeproduktionen väsentligt sedan peak oils platåfas påbörjades runt 2005 gjorde att den gyllene tidsåldern nådde sitt slut.

Paradigmskiften är svåra. De flesta av oss har under hela våra vuxna liv (och kanske längre än så) fått höra att aktier alltid är en bra investering. Förmågan att ta till sig att gamla paradigmer inte gäller längre kan vara helt avgörande för dina framtida investeringar. Sedan är det förstås naturligt att många hänger kvar och stenhårt tror på det gamla. Men över tiden kommer de bli allt mer marginaliserade i takt med sina tillgångar.

Tillägg: Missa inte Cervenka om de onödiga bankräddningarna. Det är avsevärt billigare att (likt Island) rädda bolåntagarna istället för bankerna. Men då tjänar förstås inte bankerna miljardbelopp via statliga räddningspaket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Vilket ju egentligen är helt naturligt att avkastningen sammanlagt i ett land som inte är en tillväxtnation ska ligga strax över bankränta och inte 20 eller groteska 50%. Jag tror vi måste på något vis komma tillbaka till vad börsen är till för: Tillföra pengar till företag så att de kan utvecklas och inte som en institution för redan rika att berika sig mer. Då gäller att identifiera BRA företag och hänga med dom, då har du bra avkastning.

  Fonder borde förbjudas precis om många av de andra finansiella instrumenten.

  God jul på dig och du bor i en vacker trakt!

  SvaraRadera
 2. Mitt i allt det gråa önskar jag dig och din familj en riktigt god jul!

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte skriva en kommentar här till alla som är i min ålder (27) och yngre. Om ni har möjlighet att snåla till det lite medans ni är unga och lägger ett gäng tusenlappar på börsen en gång per månad och fortsätter så tills ni är runt 35 år. Då kan ni sluta spara och snåla och sedan låter bli att sälja dessa tills ni är 50 år och återinvesterar utdelningarna. Om bankräntan ligger på 3% i genomsnitt och aktierna genererar 4,5-5% (istället för 10-12% under guldåren 1980-2007) per år så kommer ni ändå ha fått ut ca tre gånger så mycket i avkastning när ni är 50 år jämfört med bankboken. Obs jag är ingen civilekonom, jag är en simpel industriarbetare, detta är bara mina enkla beräkningar. Lycka till!!!

  SvaraRadera
 4. Ska bli spännande att se hur mycket OMX S30 orkar stiga efter ECB:s penninginjektion.
  Jag måste säga att jag än så länge är besviken på utfallet. Hade förväntat mig en rejäl tjur-rusning över 1000-nivån innan jul. Nu blev det inte så.
  Du kan ha rätt Cornu; att injektioner på obligationsmarknaden i EU skulle smitta av sig på den svenska börsmarknaden är kanske långsökt. Sen verkar många banker "motvilligt" ha tagit emot pengarna. De har varit satta under press att köpa mer giftiga statspapper som motprestation. Och det är ju det som är problemet; de sitter redan på stora tillgångar av detta giftavfall. Att ta ännu mer lån löser ingen skuldkris.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 5. Vi kan bara beklaga att banker och finansbranschen har så starka förgreningar in i den Svenska politiken att våra politiker hellre betalar bankerna än att göra det mer konstruktiva som att låta de falla, och kanske lära sig något, kanske.

  SvaraRadera
 6. Mr Cornucopia
  Hade varit intressant om hur högt du och ni andra tror den svenska arbetslösheten går 2012. Sitter själv som mellanchef på ett stort företag med insyn i annulations statistik. Jag upplever att KK ökar dramatiskt nu. Vad tror ni?
  ps. jag tror att det är detta faktum som kommer att vara spiken i kistan för den svenska bobubblan.
  Evil_Dad

  SvaraRadera
 7. Prognoserna/gissningarna från expertisen pekar inte mot dramatiskt ökad arbetslöshet. Men bra förslag till ämne.

  Mvh

  SvaraRadera
 8. 17:49
  Amatörer ska inte bry sig om så komplicerade ting som ekonomi.Jobba med annat istället/Sigge

  SvaraRadera
 9. Bättre skriva om annat än börsen nu Cornu !
  Kul att sitta med bankbok,björnar eller guld ???

  SvaraRadera
 10. Jo nu när vi satt oss där vi sitter

  Bofogar en kort och koncis beskrivning av var vi sitter och varför ("länk" sist i kommentaren)

  Så finns det egentligen bara två handlingsalternativ varav det ena med största sannolikt leder oss i en ännu värre sits

  Och det andra kan nog beskrivas som att inleda "Den grå tidsåldern..."

  http://www.scribd.com/fullscreen/76319799

  SvaraRadera
 11. Anonym 19:21 verkar ha fått en propp i hjärnan. Ibland fungerar vanligt bondförstånd bättre än ekonomernas snömos.
  Aktier har inte varit någon vidare placering på tio år. Nagelbitare att ha faktiskt. Tillväxten börjar plana ut och man ska ha stor tur om man kan trejda långsiktigt. Tror tyvärr att det bara är korta placeringar som gäller numera. Vilket förutsätter att man är lite av gambler och kan hålla fingret i luften för att se vartåt vinden blåser just nu.
  God Jul till Cornu och alla medbloggare. Glögga, ät skinka och pusta ut från grottekvarnen.

  SvaraRadera
 12. Här haglar sömmersketipsen. F. ö. har det varit väldigt lite snack om fördelen med bundna elpriser.

  God Glögg på Er!

  SvaraRadera
 13. God Jul Cornu.

  SvaraRadera
 14. Hej

  Bara en liten rättelse... Rapporten släpptes i september 2010, alltså nästan 1½ år sedan. Inte för att den är mindre relevant, men fler saker har ju hänt på den makroekonomiska arenan sen dess.

  God jul!

  SvaraRadera
 15. God Jul på er alla tomtar som kommenterar här....ni är rätt värdelösa de flesta men jag önskar er ändå ett bra 2012 / Sigge

  SvaraRadera
 16. Kör buy and hold. Utifrån det jag investerat ligger direktavskastningen på ca 11%. Har sammanlagt 46 utdelningar på år (några investeringar i bolag från USA och Kanada).
  Funkar utmärkt. Även under dessa "mörka tider".
  1. Bunkra
  2. När det smäller så köp utdelningsaktier från fetingar
  3. När aktiekursen sjunker 30-50% och alla talar om döden, smörbrist och ryssanfall så njuter du av att pengarna fortfarande dunkar in samma datum varje gång (med samma summa).

  Mitt julbord i år och alla presenter är betalda av Lilly. Sälenresan är betald av BNS och JNJ.

  God Jul.

  SvaraRadera
 17. God jul Alles!

  SvaraRadera
 18. När komme rdet utlovade inlägget som reder ut inflation/deflation?

  SvaraRadera
 19. God Jul till er alla och önskar att ni tjänar mycket pengar på alla kriser i framtiden.

  Det är när stora bubblor spricker som de största och snabbaste prisförändringarna sker.

  SvaraRadera
 20. 22:53, nej. Roadmap släpptes 12:e september 2011 och finns officiellt inte på nätet än. Rapporten jag länkade ovan släpptes 10:e september 2010 och är liknande, men inte samma.

  SvaraRadera
 21. Läser bloggen ett par gånger varje dag men kommenterar sällan. Vill bara passa på att önska God Jul! Fortsätt med ditt nyanserade arbete, det behövs!

  SvaraRadera
 22. På knappt 3 mån har omxs30 stigit 13%. Kanske dags för en analys hur många % alla med negativa hävstångspositioner förlorat under denna period? Motsvarande analys kommer säkert när börsen faller igen.

  PIMD

  SvaraRadera
 23. PIMD, för alla negativa positioner togs på botten? Jag tog mina i maj.

  SvaraRadera
 24. Intressant att DB äger en spåkula. Bara löjligt att prata om vad som skall hända så långt fram som 2016 och 2020.

  SvaraRadera
 25. Lägg ned den här skitbloggen, du skriver dynga och får medhåll av idioter.

  SvaraRadera
 26. Warrant Buffet2011-12-25 14:40

  "Lägg ned den här skitbloggen, du skriver dynga och får medhåll av idioter."

  Du lyser upp min gråa juldag. Lysande prosa. Jag ser framför mig en arbetslös manlig gråsosse i medelåldern. Bitter, fattig med låg förståelse för ekonomi och en omvärldsanalys saxad ur vänsterpartistiska pamfletter.

  SvaraRadera
 27. Men du ditt neggo räknar inte med människans uppfinningsrikedom utan tror inte att ny teknik kommer att förändra förutsättningarna.

  Så jäkla trött på din negativa livssyn...

  Har du fildelat din bok ännu???

  SvaraRadera
 28. Sex tusen kr har jag tjänat på negativa positioner. Ingen stor summa. Men ingen stor insats. Mest för att lära. Samt sju tusen på guld. Lite osäkert där för jag har inte avyttrat något och tänker inte göra det eller oavsett. Dessa vinster är bloggen och Cornus förtjänst. Tacksam för det. Personer som hjäpt mig att tjäna något extra får lätt plats på ena handens fingrar. Den största vinsten för mig är dock de insikter bloggen givit mig.

  SvaraRadera
 29. Något som är märkligt är hur alla tjurar attackerar oss björnar efter några dagars uppgång och förklarar att vi måste gå med förlust. Detta trots att det är ett faktum att OMX30 är ned 17 procent för året hittills.

  Själv slutar året på 22 procent upp för portföljen. Analysen med negativt trend har fungerat utmärkt. Min strategi och framför allt genomförandet måste dock förbättras.

  Undrar om tjurarna kommer att göra några reflektioner angående det gångna året? Eller kommer realistiska björnar att förbli tjurarnas röda skynke?

  Tjur som björn - Gott Nytt År på Er alla!

  SvaraRadera