Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2011-12-09 14:50

Bevis på valfusket i Ryssland

Via Kalle Kniiviläs blogg kan vi läsa om statistiska bevis för valfusket i söndagens ryska val.


Det har gått ut direktiv till de 65 000 valdistrikten om hur många procent av väljarna i respektive distrikt som skall rösta på Putins parti Förenade Ryssland. Som exempel visas korrenspondens från en rederichef som instruerat sina fartygskaptener att de skall se till att 100% av personalen ombord röstar och att 85% av personalen skall rösta på Förenade Ryssland. De kaptener som uppfyllde 85%-kvoten skulle belönas.

På likartat sätt har det gått ut direktiv till diverse valdistrikt om 50%, 55%, 60% osv av rösterna, i hela 5%-tal.

Detta har lett till en klustring av valresultaten för Förenade Ryssland kring just 5%-intervall.
Den svenska grafen

Den som har läst sin statistik på universitet eller högskola vet hur äkta fördelningar ser ut. Det finns ett visst statistiskt brus, men ingen regelbundenhet i bruset. 

Ute till höger kan man se hur många procent av väljarna hos de 6063 svenska valdistrikten som röstat på (m)oderaterna respektive (s)ocialdemokraterna. Denna fördelning visar förhoppningsvis utfallet i ett val utan större fusk. Ett visst slumpmässigt brus finns i de annars jämna kurvorna.

Tjurovs fördelning
Men i det ryska valet så är inte bruset slumpmässigt, utan det finns tydliga spikar i antalet valdistrikt med en viss procentuell röstning på Förenade Ryssland vid varje 5%-intervall. Avvikelserna är också större än normalt brus. Normalt brus kan man se mellan 5%-spikarna.

Se graf ute till vänster.

Fenomenet kallas Tjurovs fördelning efter den ryske centrala valkommissionens ordförande och originalet finns hos en rysk bloggare.

Misstaget som Förenade Ryssland, Putinregimen och dess sympatisörer har gjort är att de har gått ut med direktiv om jämna 5%-intervall för antalet som skall rösta på Förenade Ryssland. Det är inte säkert att fusket är styrt centralt, utan det kan t ex likt fallet med rederiet kanske handla om individuella initiativ i ett land utan demokratisk tradition. Nästa gång kanske man lär sig att gå ut med direktiv om 84%, 88% osv istället för jämna 5%. Då får vi väl istället se dippar på de jämna 5%-intervallen.

Skall man valfuska på det här viset behövs mer intelligens och central styrning av fusket så att man får en jämn kurva som inte uppenbarligen är fejkad.

Nu förväntar jag mig inte att de som inte läst sin statistik skall förstå att Tjurovs fördelning är ett bevis på fusket, men det är det.

Angående det tidigare beskedet att Ryssland kanske kommer söka yttre fiender för att rikta uppmärksamheten någon annanstans. Rysslands utrikesminister hotade så sent som igår med krig om Georgien får ta plats i NATO.

I morgon kommer det ske massdemonstrationer runt om i Ryssland i protest mot valfusket. Vi får se om det blir en "underbar rysk vinter" i vårt grannland.

Ryska flottstyrkor, inklusive Rysslands enda hangarfartyg har för övrigt nu börjat sin seglats ner till Syrien, där de skall baseras i den flottbas som Ryssland leasar av Syrien. Vi får se om de kör en hangarfartygövning intill norska Trollfältet den här gången, likt man gjorde 2008. Det märker vi de närmaste dagarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Intressant med statistiska bevis på ofullkomlig demokrati i Ryssland.
  Men det visst vi väl?
  Enade Ryssland hade ingen vettig opposition, vad jag vet.
  Nu kanske Enade Ryssland splittras och blir delat.
  Varför saknas vettig opposition i Ryssland?
  Väst blandade sig i privatiseringen och Jeltsins presidentperiod med kaos som följd. Detta stärkte inte Ryssens tro på demokratin.
  Men det är intressant det som nu sker-kan det leda fram till demokratiska alternativ?/Oppti

  SvaraRadera
 2. Oj, vad bra att EU-kommission inte är vald - vi slipper åtminstone valfusket ;-)

  SvaraRadera
 3. 16:41 Ha ha tyvärr var den bra.

  SvaraRadera
 4. Som en objektiv utrikesobservatör av Sverige så har jag konstaterat att Sverige, liksom Ryssland, saknar en vettig opposition. Bordet har väl aldrig varit så dukat för SDP som nu och ingenting händer. Ser ni inte att Juholt är en total katastrof ? Är han tillsatt av Reinfeldt?

  SvaraRadera
 5. 16:41 - Faktiskt =)

  Måste bara fråga Cornu en sak jag funderat på ett tag, varför påpekas det alltid att Ryssland bara har ETT hangarfartyg så fort det omnämns? Varför är det viktigt?

  SvaraRadera
 6. Skickar man sitt enda hangarfartyg någonstans så innebär det att man tycker att det är viktigt. Nu skickar visserligen inte USA runt sina hangarfartyg helt på skoj-bara-för-att, men jmf med att USA skulle skicka 100% av sina hangarfartyg (de som är aktiva och inte inneför underhåll vid tillfället) till t ex Syrien.

  SvaraRadera
 7. Spikarna är bara ett av två tecknen på valfusket. Även om man blir av med spikarna det andra tecknet finns kvar som är att fördelning inte är simmetrisk. Den borde vara mer eller mindre simmetrisk för normal (gaussian) fördelning.

  SvaraRadera
 8. Utlandssvensk2011-12-09 17:39

  Ja, visst fuskas det i Ryssland. Men var det ärligt talat någon som blev förvånad?

  Sen kanske man borde ta och göra något åt det omfattande problemen med svenska val. Detta uppmärksammades en del i utländsk press förra året och de svenska valen kan absolut inte anses vara "free and fair" och skulle sannolikt bli föremål för massiv kritik om man tog in oberoende internationella observatörer.

  SvaraRadera
 9. Symmetrisk. Ja, det stämmer förstås. Både (m) och (s) kurvor är tämligen symmetriska runt my (väntevärdet, ungefär medelvärde i normalspråk, i det här fallet (m) och (s) faktiska valresultat. Det talar för att dessa kan vara normalfördelade, men den ryska kurvan liknar inte en normalfördelning på något sätt.

  SvaraRadera
 10. Tror att det baserat på den kurvan sagts att Förenade Ryssland verkliga resultat var 35%, dvs toppen på fördelningen, förutsatt att man inte valfuskade i de sämre distrikten i kurvan. Då borde kurvan dippat ner symmetriskt efter 35%.

  SvaraRadera
 11. Om kurvan stämmer, hur kommer det sig att denna nyhet inte omnämns i traditionell media (inkl. den lilla vänsterpress som kan sägas finnas kvar)?

  SvaraRadera
 12. De känner väl inte till det. Och bevis är alltid jobbiga. Då kan man inte i vaga ordalag prata om frågan.

  SvaraRadera
 13. WTF? Har Kreml (Putin) riggat rösterna mot sig själva?
  Enade Ryssland (Putin) rasade ned från 64% till 49,5 % ...
  Kommunistiska partiet (Zjuganov) hoppade upp från 11% till 19,16% ...

  Eftersom det hela utspelar sig i Ryssland är det enda vi säkert vet att det måste handla om valfusk och ryssarna vet det tydligen själva för de är så förbannade så att de rest till Grekland för att protestera:
  http://www.youtube.com/watch?v=yvnj5VIDsNI

  Den här bloggen är fan i mej det roligaste jag läst sedan Kalle Anka :-D

  SvaraRadera
 14. cornu, får man be om den kurvan med alla åtta riksdagspartier?

  Skulle vara intressant.

  SvaraRadera
 15. Jag trodde inte att Cornu sysslade med konspirationsteorier. Är ryska konspirationsteorier mera trovärdiga än amerikanska? Amerikanerna vill gärna sabotera det ryska valet och skapa en förtroendekris. Det räcker med att någon ropar valfusk så är snöbollen i rullning. Den som orkar kan ta en titt på gårdagens nyheter från RT.

  http://www.youtube.com/watch?v=-rBYLlEbDOk
  http://www.youtube.com/watch?v=yvnj5VIDsNI

  SvaraRadera
 16. Ser ju onekligen icke-slumpmässigt ut. Ryssarna är ju tunga inom sannolikhetsteorin, så man kan ju bara hoppas att de får möjligheten att visa det även här.

  Finns dock en del som talar för att vi borde få icke-symmetriska (men dock jämna, om det är tillräckligt många valdistrikt vill säga) fördelningar i dylika situationer. Beror ju bland på hur storleken på valdistrikt varierar.

  Orsaken till icke-symmetrin i den högra figuren kan t.ex. delvis tänkas bero av att det finns få stora distrikt (i storstäder) där t.ex. många röster på asfaltspartiet, och små distrikt där folk tenderar att inte göra det. Motsatsen med betongpartiet.

  Notera också att my (fast vanligare att använda p=andel som beteckning i detta fall) är begränsad till intervallet [0,1], så normalfördelning är utesluten.

  För att krångla till det ytterligare så har vi ju en mängd olika p (ett för varje parti), och dessa är ju direkt beroende av varandra, med restriktionen att de summerar till just 1.

  SvaraRadera
 17. Diagramet med Tjurovs fördelning ser ut som bergsslutning med julgranar.

  SvaraRadera
 18. Intressant! Spikarna är det tydliga beviset på valfusk. Att kurvan inte är en normalfördelning betyder däremot som 18:36 säger inte särskilt mycket, då intervallet är begränsat. Allt här i världen är inte normalfördelat. Det ser i det svenska diagrammet ut som om socialdemokraterna har lite av en "fat tail" uppåt.
  I det ryska fallet ser det mycket intressant ut även med spiken runt 99%.

  Vad gäller att ha ett enda hangarfartyg så är ett problem även att när fartyget ligger i hamn för underhåll har man inte tillgång till det för aktioner. Minst två hangarfartyg måste man alltså ha för att de ska bli en maktfaktor att räkna med. Att Ryssland har kvar bara ett hangarfartyg torde mest vara av symboliska skäl. Kina har samma problem med bara ett hangarfartyg.

  SvaraRadera
 19. Kan vi kanske få lite info om var frihetens paradis här på jorden har sina hangarfartyg, ubåtar, strategiskt bombflyg, mm samtidigt som Ryssarnas?

  /Tur att Putin finns

  SvaraRadera
 20. What? Konspirationsteorier är visst helt i sin ordning om det gäller stora elaka Ryssland men inte om U.S.A/nato/israel med flera? Kan det finnas någon sorts agenda här?

  Men visst, självklart vore det bra att installera ett styre med trådar som kan dras i av samma personer som bytt ut regeringar på löpande band det senaste årtiondet eller egentligen mycket längre än så. Kanske enklast att låta Al CIAda bränna igång en "folklig revolution".

  SvaraRadera
 21. 18:18, inte lätt att vara normalbegåvad.

  Hade Förenade Ryssland inte valfuskat hade man halverat antalet röster till 30-35% från tidigare 64%.

  18:30, RT är inte objektiva. Om du inte fattat det än så är RT ett propagandaorgan mot väst.

  SvaraRadera
 22. Hur många IP-adresser kommer från Ryssland? :)

  SvaraRadera
 23. Senaste timmen har det bara varit en besökare från Ryssland som tittade specifikt på det här inlägget, dock utan kommentar.

  SvaraRadera
 24. 19:17 cornucopia, det förändrar inte att fel bilder medvetet användes av "amerikansk" media som många gånger förut, vilket RT mycket riktigt påpekade.

  SvaraRadera
 25. Halmgubbeargument. Fortfarande valfusk i Ryssland.

  SvaraRadera
 26. Möjligtvis. Precis som George Bush eller för den delen varenda på förhand utsedd presidentkandidat i USA. Fuskas det inte direkt med valsystemen så kan man ju alltid stänga ute icke önskvärda kandidater från finansiering av valkampanj eller exponering i media. Men visst, halmgubbar.

  SvaraRadera
 27. Anar att det bor ett par Putintrogna inom riket också..

  Vurmandet för Sovjet förr och Putinland nu känner man igen, individer som gärna slickar auktoritet.

  SvaraRadera
 28. 20:20, du missar nog poängen. Vad som påpekas är den uppenbart ickeobjektiva rapporteringen här. Ska det rapporteras om valfusk och vapenskrammel, varför inte dra det hela vägen och låta bli att blunda för skiten på vår egen bakgård?

  SvaraRadera
 29. Varför snöa in på valet.
  Det viktiga är väl om de kan ordna fram en opposition värd namnet!

  SvaraRadera
 30. Har ni även missat att Putin skyller upploppen/protesterna på Hillary Clinton?? Enligt Putin har hon genom uttalande om valfusk uppviglat några att börja protestera.. Klipp på TV4 nyheterna igår...

  SvaraRadera
 31. Vurmandet för auktoritet, styrka och rikedom verkar mestadels vara fokuserat på Kina som kan komma undan med vad som helst utan att det ger någon större kritik. Vi sitter bara och väntar på att kinesernas statsapparat skall rädda Saab och gärna även Euron och hoppas på att få ett bra bud för våra själar

  SvaraRadera
 32. USA är en sann demokrati. Och inget valfusk. Två partier att rösta på vars valkampanjer finansieras av samma sionistiska maktelit. Och en president som nu för tiden bara är deras nickedocka.

  Hur var det med George Bush valseger 2000?

  SvaraRadera
 33. Bevis? Osannolikt (mycket) utfall snarare. Även om det säkert hade räckt som bevisning om det gällt att hänga en minoritets medlem i Texas...
  P. Persson.

  SvaraRadera
 34. P. Persson, asgarv.

  Det är otroligt lustigt med alla dessa som oavsett vad man presenterar förnekar att det finns några som helst problem i Ryssland. Det finns gott om vittnen hos valövervakande organisationer på valfusket. Ovanstående matematiska bevis blir då ännu mer självklart.

  Chansen för ett utfall enligt ovan är kanske en på några tusen miljarder. Säkrare än den handfull DNA-markörer som räcker för att fälla en brottsling i rätten.

  SvaraRadera
 35. Förnekelse som första reaktion vid dåliga nyheter är dock naturligt, så man får ha lite förståelse för dessa som inte klarar av att höra negativa saker om vår store granne.

  SvaraRadera