Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2011-12-03 10:42

Ännu en småhusbyggare i konkurs

Den renodlade ekohusbyggaren Karlson Hus (hemsida, utan information om konkursen) har gått i konkurs (Smålandsposten). Företaget i sig hade bara kontorsverksamhet sedan 2007, men ägde ett 30-tal fastigheter, inklusive hela exploateringsfastigheter som ännu ej var uppstyckade. Via underleverantörer levererade man enbart lågenergihus, vilket borde legat helt rätt i tiden.


Fastigheterna kan man ju tycke kunde säljas för att undvika konkurs, men man tog den enkla vägen, då det rör sig om fastigheter i Karlskrona, Växjö, Eskilstuna och Mönsterås. Som bekant är Blekinge- och Kalmarregionen med exempelvis Karlskrona eller Mönsterås de områden som drabbats hårdast av den spruckan bostadsbubblan.

Att villaföretagen drabbats hårt är klart och tydligt, trots att det inte ser lika illa ut som 2008 vad gäller orderingången. Än så länge. Åtminstone inte för BWG Homes (OSE:BWG), som är så aktieägarvänliga att de varje månad lämnar siffror för sin orderingång.
Orderingången för BWG Sverige
är "bara" ner 43% november 2011

Jag har tidigare rapporterat om BWG Homes vikande svenska orderingång och novembersiffrorna som släpptes i torsdags är extra intressanta eftersom man kan jämföra med november 2008 och den akuta finanskrisen. 

November 2011 är orderingången för svenska delen av koncernen, dvs Myresjöhus och Smålandsvillan, "bara" ner 43% jämfört med året innan. Detta i kontrast med en krasch på 87% 2007 - 2008.

Å andra sidan finns det ju färre och färre konkurrenter kvar på marknaden...
Orderingång BWG Homes
Sverige och Norge 2009 - 2011

Det hade förstås varit intressant att få en överblick över rena exploateringsföretag som köpt upp mark i syfte att sälja dyra villatomter, men det rör sig om anonymare företag än själva husfirmorna.

Man bör nog som presumtiv kund hålla i sina handpenningar om man idag tänker bygga nytt. Annars riskerar man att hamna i kön av fordringsägare vid konkurs. Många bolag har aldrig riktigt återhämtat sig från 2008 utan levt vidare på hoppet och drömmen om fornstora dar 2004 - 2007. När marknaden nu viker igen så återstår kanske bara konkurs.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. en ny Kyle Bass som ZH skriver om
  http://www.youtube.com/watch?v=5V3kpKzd-Yw

  SvaraRadera
 2. Hur kommer det sig att husbyggare är så känsliga för konjukturnedgångar när så många påstår att de har sjukt höga, nästintill kriminella, marginaler? Borde de inte bada i pengar enligt den teorin?

  SvaraRadera
 3. Hög belåning. Då äts marginalerna snabbt upp vid omsättningsfall.

  SvaraRadera
 4. "ekohusbyggare"

  Ytterliggare ett företag som försöker tjäna pengar på geschäftet kring allt som har med miljö, kravodlat och ekologi att göra.

  SvaraRadera
 5. Rapport från BR-marknaden på Södermalm

  Nu finns ca 100 "objekt" ute med accept-priser under 50 tkr/kvm

  När accept-priserna introducerades för ett par månader sedan fanns i stort sett inga accept-pricer under 50 tkr/kvm

  http://www.booli.se/lagenhet/sodermalm/115341/#/rum:1,2,3,4,5/sortering:kvmpris/ordning:stigande/sida:5/

  SvaraRadera
 6. 2011-12-03 12:42.

  "Ytterliggare ett företag som försöker tjäna pengar på geschäftet kring allt som har med miljö, kravodlat och ekologi att göra. "

  Hur menar du annars att man ska göra för att få fram energieffektiva hus?


  Tyvärr så bryr sig folk för lite om lågenergihus eftersom de kostar mer.

  SvaraRadera
 7. Har en fråga ang. bostadsbubblan. Många hävdar att vi inte har någon spekulation på bostadsmarknaden i Sverige och därför inte kan jämföra oss med övriga europeiska länder. Nu undrar jag hur sant detta påstående är, då jag själv vet att det förekommit många spekulationsköp i ex. Stockholm på nybyggda lägenheter (läst i lokaltidningen här) samt att objekt köps för att renovera upp det och på så vis göra en vinst. Sedan har jag försökt hitta underlag som pekar på att privat spekulation skulle ha varit en av de större orsakerna till andra länders spruckna bostadsbubblor, men inte hitta något direkt konkret som understryker detta. Är det någon som har inblick i dessa frågor, och hur det egentligen står till?

  SvaraRadera
 8. De flesta bostadsköp i stockholm får nog ses som spekilation, då köparen så gott alltid tror att priserna kommer gå upp, därav ingen amortering o inga problem så länge man klarar betala räntan. Prisnedgångar förklaras bort med att det alltid går upp igen på sikt.
  Allt längre än 30års avbetalning skulle jag nog kalla spekulation.

  SvaraRadera
 9. KarlsonHus försökte komma i balans genom avtal med MM-hus som skulle skuldsanera KarlsonHus. MM-hus skulle sedan ha 50% av ett gemensamt bolag och därmed få del av framtida vinster. Vi är själva drabbade via en förskottsbetalning till KarlsonHus som i sin tur har förskottsbetalt MM-hus. MM-hus (MaterialMännen) i Vimmerby håller vår nästan färdiga husstomme i fabrik och det ser ut som att MM-hus svält KarlsonHus genom att stoppa tillverkningen.

  SvaraRadera
 10. http://www.dn.se/ekonomi/dyrare-bygga-boratt-an-hyresratt

  SvaraRadera
 11. Nu väntar vi bara på att trävaruföretagen ska falla som furor i en höststorm eftersom hustillverkarna inte behöver så mycket trä längre. Efter det kommer skogsägarna att få problem.

  SvaraRadera
 12. Det är inte rimligt att huspriserna ligger på en nivå så hög att en hårt arbetande familj knappt kan äga sitt boende under en livstid.

  Kan inte husbyggarna sadla om och bli alkoholproducenter istället? En tillväxtbransch eftersom befolkningen är barnsligt förtjust i alkoholhaltiga drycker.

  SvaraRadera
 13. 14:16
  "Allt längre än 30års avbetalning skulle jag nog kalla spekulation"

  Det kan jag inte hålla med om. Om man själv bor i bostaden så är det ett hem, inte ett spekulationsobjekt. Bo det måste man, även om man lever i en storstad. Skillnaden mellan stad och landsbygd är däremot att stadsborna tvingas köpa till höga priser och blir därmed "hyresgäst" hos banken.

  Om man däremot köper ytterligare en bostad till hög belåning och låter denna stå tom, eller hyr ut den, i syfte att sälja den fem år senare till högre pris. Då skulle jag tala om spekulation.

  SvaraRadera
 14. En liten liten nischbyggare går i konken, ja det har aldrig hänt förr??

  SvaraRadera
 15. Har sett reklam här på Cornu-bloggen för hustillverkare så sent som i veckan....tala om dubbla budskap

  SvaraRadera
 16. Jag kan helt klart köpa att priserna har skenat och är onormalt höga, men samtidigt är räntan onormalt låg och då förändras ju inte månadskostnaden märkbart. Med tanke på hur illa ställt det är i världen är det väl knappast troligt att räntan kommer ticka uppåt i särskillt snabb takt?

  En dåligt bostadsbyggande bidrar också till bostadsbrist, vilket borde ge bostadsmarknaden luft under vingarna.

  Så vad är egentligen incitamenten för en bostadsbubbla?

  Det är möjligt att det har förklarats i tidigare inlägg, men som relativt ny läsare har jag inte läst något än.

  SvaraRadera
 17. Klicka på taggen "bostadsbubbla" och börja läsa dig bakåt...

  Se t ex

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/nej-det-finns-ingen-bostadsbubbla.html

  Någon bostadsbrist finns det inte heller. Räkna upp hur många du känner som är hemlösa och förklara varför priserna fortfarande stigit mer på avfolkningsorter/län än på "bristorter".

  Köper man något för att man tror att priset skall stiga så är det spekulation, oavsett om man bor där eller ej. Däremot kan kraschen dämpas av det faktum att man bor i spekulationsobjektet och därmed inte kan sälja i panik.

  SvaraRadera
 18. Det är enkelt att bygga ett energieffektivt hus och troligen billigare än alla lyckosökare. Bygg i sten, tex Maxit rex isoblock. Det sköna med stenhus är att du slipper ångspärr i väggar och skarvar. Man kan tom bygga tak utan organiska material idag.

  Anlita en duktig murare, materialet är inte oförskämt dyrt.

  SvaraRadera
 19. Angående att det inte går att amortera ett helt hus med dagens storstadspriser under en livstid, så tar det högst ett år att bygga ett hus själv. Snabbare sätt att amortera det alltså - avstå en årslön så blir det bara materialkostnaden kvar... Borde sänka total skuld med 60-70%.

  SvaraRadera
 20. C. Det blir väl bara en jordkula om man räknar som du

  SvaraRadera
 21. Av erfarenhet vet jag att det högst tar två veckor (heltid) att själv bygga 15 kvadratmeter, inklusive isolering, fasad, målning, takbeläggning, slitage- och skönhetsytor invändigt etc. Och även inräknat allt inköp av virke och mtrl.

  150 kvadrat lär alltså inte ta mer än 20 veckor, snarare mindre, VA och el undantaget. Grunden lägger man dock lämpligen ut, om den blir "perfekt" så löser sig allt annat av sig själv.

  SvaraRadera
 22. Kolla på finja.se där finns tom ritning på en villa, villa ergtherm, stommen uppger de kostar ca 200 000 i materialkostnad. Isoblock ger ett U-värde i nivå med tjocka träväggar. Minus all oro för mögel och fuktskador.

  Förr hade Maxit liknande ritning men de verkar ha tagit bort dem.

  Med dagens material borde många kunna bygga själv nästan, de där byggklossarna i cellplast man kan fylla med betong är ännu en bra produkt.

  SvaraRadera
 23. 15:37
  Jag måste tyvärr upprepa mig igen. I Polen är det vanligaste att man bygger sitt hus själv med pengar som man tjänat ihop. Men betalar cash.
  Det är inga jordkulor det är frågan om, det är hus med högsta standard. Så vimlar det av praktiskt lagt folk också som byter tjänster med varandra (ajabaja)men boendekostnaden är minimal och det kan komma världens kriser, utan att någon husägare behöver svettas.
  C har absolut rätt att det bästa är att bygga själv. Kostnaden är dramatiskt mycket lägre än att köpa färdigt. Även om man lejer in dyra hantverkare till vissa jobb och betalar "dyrt" per timme.

  SvaraRadera
 24. Finns dessutom färdiga byggsatser att köpa. Behövs inte ens en såg.

  SvaraRadera
 25. Bättre då att satsa rätt på börsen och låta andra göra sk-tjobbet

  SvaraRadera
 26. http://www.e24.se/business/bank-och-finans/experter-pa-tvars-med-riksbanken_3217116.e24 Vad tror du om detta Cornu? Sätter de press på Riksbanken?

  SvaraRadera
 27. Trävarobranschen och skogägarna nästa som sagt.

  http://www.dn.se/ekonomi/kris-for-travarubranschen

  SvaraRadera
 28. @ 20:21

  Det är inte de där "experterna" som kommer att sätta press på RB

  Det är vår väldige Borg som kommer att göra det

  Det visade han ju redan då han presenterade höstbudgeten

  1,5 skulle reporäntan ligga på...

  SvaraRadera
 29. Har det skrivits något inlägg om olika sätt och möjligheter vid husbyggande som jag missat?

  /H

  SvaraRadera
 30. Idag finns även betong med inblandad cellplastkulor. Betong som är isolerande i sig, men ändå har hög tryckfasthet och dragstyrka armerad.

  Platta på mark är standard idag, det borde vara svårt att misslyckas med, stommen kan man bygga i oorganiskt material men isolerande, samt taket kan även det byggas oorganiskt.

  Livslängden på cellplast vet vi inte riktigt än, men med tanke på att alla platta på mark har detta så lär det vara ganska långlivat.

  Trähus visst, fint fint, men det kräver mer manuellt arbete. Samt är det inte lika underhållsfritt som ett stenhus.

  SvaraRadera
 31. Runt Linköping är det många objekt som inte ens når upp till utgångsbudet, man kan se det på hemnet på de objekt som markerats med "Budgivning Pågår" , detta är ganska nytt och började nu i höstas och då skall man veta att väldigt många objekt inte ens får skambuden listade eftersom mäklarna struntar i att lägga ut skambud på nätet. Ingen vet heller om buden som visas på hemnet verkligen är äkta.

  En annan nyhet här runt Linköping är att det så nära jul fortsätter att komma många objekt ! Så har det inte varit tidigare år sedan jag började följa denna cirkus. Många börjar bli desperata och snart kommer vi ha en situation där det faktiskt är BILLIGARE att köpa ett begagnat hus än att bygga ett nytt, vilket säger lite om hur jävla sjukt det varit tidigare.

  För egen del bjöd jag 800 000:- på ett fritidshus som låg ute för 1,2 mille, mäklaren vägrade ta budet och fritidshuset är ännu osålt.

  Jag var tydlig med att berätta att vi hade finanserna i ordning och var beredda på avslut inom 1 vecka.

  Skitsamma egentligen för man kan köpa en skittomt och bygga ett likadant fritidshus för 1,2 mille och då är det iaf. nytt.

  SvaraRadera
 32. Socialliberal2011-12-04 11:08

  Hela maskineriet med alla inblandade, småhusbyggare, byggföretag och mäklare verkar börja känna av överetableringen av aktörer på en begränsad marknad, men också att bostadspriserna snart inte kommer att ”hålla tätt” och börja pysa. Lägg till de svenska bankerna som förmodligen kommer att få trubbel med sina gigantiska portföljer med bostadslån… Den paniken som då uppstår när alla plötsligt vill ut samtidigt vill man inte uppleva. Hu. Cornu och tidigare talares tips känns mest säkert för tillfället; - bygg huset själv.

  - Ibland känns det bra att plugga; man hyr sin studentholk för tre och nio i månaden så är det bra sen…

  Anonym 20.58: Japp, men glöm inte alla i byggvarubranchen. Har för mig att de mindre aktörerna (typ XL Bygg) har svårt med finanserna...Den här kraschen lär bli kännbar...

  SvaraRadera
 33. Kolla upp cellplastdirekt och EPS cement, moderna och troligen hyffsat billiga lösningar på material om man ska bygga i egen regi.

  Plus tak är de oorganiska taken man kan bygga.

  SvaraRadera