Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2011-11-17 15:33

Swedbank kastar in handduken

Nu kastar även Swedbank in handduken och slutar att ta emot nya kunder i sk traditionellt pensionssparande, dvs pensionsförsäkring med en "garanterad" avkastning. Tidigare har t ex Länsförsäkringar gjort det samma, liksom SEB Trygg Liv "Gamla". SEB var dock för något år sedan, medan Länsförsäkringar gjorde det tidigare i höst. Och Swedbank försöker prisa bort befintliga kunder genom en dubbling av den årliga avgiften.


Istället vill man förstås tvinga in pensionspengarna i fondförsärkringar där det blir kundens problem att fixa avkastningen istället för bankens. Banken kan två sina händer från en stagnerande ekonomi och skylla kundens oförmåga till avkastning på kunden själv, den kund som egentligen behövde hjälp med förvaltningen.

Som bekant finns det ingen garanterad avkastning. Den garanterade avkastningen i försäkringarna har alltid bara varit säljsnack där garantin sedan justerats i paritet med den ekonomiska utvecklingen.

Gamla "sanningar" om evigt stigande börser etc har allt mer visat sig varit en parentes i finanshistorien. Återigen kan man här se tecken på skiftet i Kondratiev-cykeln, bort från att tjäna pengar på pengar (papper).

Våra pensioner bygger dock på att vi privat och via tjänstepensioner skall på en börs som allt mer stagnerar med en tillväxt som når sina gränser skall kunna få avkastning på våra surt ihoptjänade pengar. När bolag efter bolag lägger ner sina garantipensionsprodukter så bör även vanliga privatinvesterare ta till sig budskapet och titta på om det verkligen är så lönsamt med gamla sanningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Banken vill få över kunderna till fondförsäkringar för där får de garanterat mycket bättre betalt via de årliga avgifterna på fonderna och eventuella tillkommande fasta avgifter.
  Alltså: garanterade inkomster till banken och ingen krav på prestation.

  Här finns möjligheter till att sparka förvaltare och annan personal på "traditionella" sidan för att bättra på bankens resultat. För på fondsidan behövs väsentligt färre antal anställda, i bästa fall endast någon som beställer tjänsten hos någon underleverantör och som sedan lägger upp en indexfond men som säljs som aktivt förvaltad till fondspararna.

  Och kunderna kan inte fly, de är inlåsta till minst 55 år och måste betala årliga avgifter till banken under hela tiden. Ett önskescenario sett ur bankens synvinkel.

  Vi kan antagligen förvänta oss höjda fondavgifter för bankens fonder framöver....

  SvaraRadera
 2. Jag fattar inte "Kondratiev-cykeln, bort från att tjäna pengar på pengar (papper)." Vad har det med Kondratiev-cykeln att göra?

  En annan sak, i min kommun så har samtliga banker kommer överens att göra kommunen kontantfri. Vi kommer inte kunna ta ut eller sätta in pengar på banken i kassan. Ett system liknande insättningsboxar ska införas där den enskilde får skaffa påsar och betala för att sätta in några tusen. Man kommer inte kunna betala räkningar över disk eller växla pengar. Så jag gissar att alla vanlig kassapersonal ska sägas upp.
  Man undrar vad det är som pågår.

  SvaraRadera
 3. Intressant, vilken kommun?

  Kontanter är ett lagligt betalningsmedel. Skall du t ex amortera på ditt huslån kan inte banken förvägra dig att betala kontant.

  SvaraRadera
 4. Lagligt betalningsmedel gäller alltså bara skulder, inklusive skatt. I övrigt kan man vägra ta emot skulder.

  SvaraRadera
 5. "vägra ta emot kontanter" menade jag.

  SvaraRadera
 6. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=4806238

  Underlag till inlägg om JiT-samhällets sårbarhet

  SvaraRadera
 7. Kommunen är Nässjö, Jönköpings län.
  Det kommer finnas kontanter att ta ut i bankomaten som vanligt, gränsen ska höjas för uttag. Men insättning kommer i realiteten stoppas. Det kanske är lagligt att betala med kontanter med de kan ju hänvisa dig till annat kontor eller på annat sätt krångla. Önskar jag kunde länka till Smålandstidningen men den finns bara i papper.

  SvaraRadera
 8. Det är väl en del av denna kampanjen:
  http://www.nutidningen.nu/index.php/nyheter/jonkoping/6027-Kontanthantering-ska-halveras

  Kan också tilläggas att det inte längre går att ta ut växelpengar på bankerna, de har hittills kunnat tas ut i automat på Swedbank för företag, nu måste man beställa långt i förväg. Detta ska också tas bort, just nu hänvisat till att beställa i en tobaksaffär(ATG) tills banken får fram ny rutin.
  Vi i butik som helt plötsligt saknar växel kan alltså inte längre gå till banken och fixa mer snabbt.

  Snacka om vilket kontrollsamhälle som införs just nu. Vad händer om du säljer en bil för 50 tusen och banken inte accepterar pengarna du lagt i insättningspåsen på samma sätt som de idag vägrar ta emot i kassan pga oklara omständigheter.

  SvaraRadera
 9. Detta är väldigt intressant. Hela pensionsbranschen är fylld av skojare, nyss kom det fram att de räknar på medelålder på 90-105 år! Helt otroligt att detta inte är kriminellt.

  Kan någon också förklara varför min tjänstepension måste förvaltas? Jag har ca 7000 sek i månaden som ska placeras så det blir ganska stora belopp under min arbetsföra ålder. Varför får jag t ex inte placera mina intjänade pengar i aktier eller som nu ha dessa pengar på bankkonto som jag gör med mitt privata kapital. Som det är nu snor de 0,5-1,5% i förvaltning per år och när det är dax för utbetalning så sprider de ut det på betydligt längre tid än vad genomsnittsåldern är. Förstår inte varför man är omyndigförklarad när det gäller pensionspengar, dvs tvångsförvaltning. Visst jag får "pensionsmäklare" men min senaste genomgång var ett stort skämt. Då jag tog upp att jag ville ha räntefonder pga finansoron, tyckte han att det var köpläge.

  Det är ju inga statliga pengar utan tjänstepensionen avsätts av företaget man är anställd av. Väldigt märkligt, luktar någon gammal facklig överförmyndarkonstruktion från 60 talet...

  SvaraRadera
 10. zpeter
  Det där är anledningen till att jag är emot pensionssystemet som det ser ut i hela sin form. Det klagas på att folk inte tar ansvar för sin pension när dom inte väljer fonder men välja fritt vart pengarna ska placeras det får dom inte.

  SvaraRadera
 11. Men i det ögonblicket när du har fått en vara levererad till dig har du ju en skuld innan transaktionen har slutförts. Eller?

  SvaraRadera
 12. NÄSSJÖ FOLKTANDVÅRD KONTANTLÖSA FROM 1 NOVEMBER
  https://lj.se/index.jsf?nodeType=2&nodeId=25901&childId=16456
  (Jag fick en varning på denna sidan)
  De vägra ta emot kontanter men erbjuder istället faktura, som tidigare förvägrats pga att en viss kategori folk aldrig betalat, så det kommer knappast bli problemfritt.
  http://www.nnab.se/nyheter/2011/20110322.php
  http://www.tryggarenassjo.se/no_cash.php

  När väl den stora massan har slutat med kontanter så blir det inte svårt att argumentera för totalt avskaffande och vi är helt i händerna på banker/riksbank

  SvaraRadera
 13. Från Finansblogg

  [Jag var på en makrolunch idag på den stora investmentbanken med en av deras seniora “country advisors” tillika fd finansminster i ett av rubrikernas land i europa, tillika nära vän med regergingschefer och centralbankschefer. Med på lunchen var också några av USAs största hedgefonder (Tiger, Maverick, SAC etc) och man lärde sig nästan lika mycket av att höra dessa hedgefonder hålla låda som av att lyssna “the advisor”. Stämningen var dödsbaissad. En av hedgefondskillarna tackade för lunchen genom att säga: “next time we meet you will host this lunch not at this fancy restaurant but at McDonalds, if your bank is still around”. Vad som sas på resten av lunchen förtäljer inte detta inlägg, men det kan endast konstateras att macro-money och folk med insikt är så hysteriskt hysterisk baissade]

  SvaraRadera
 14. zpeter
  Varför ska det över huvudet taget tas ifrån oss pengar att förvalta till våra pension. Samma sak med semesterersättningen. Jag behöver inte bli fråntagen 13% i månaden som jag sedan får ut på semestern igen. Förmynderi i olika skepnader så att befolkningen inte ska ta eget ansvar och leva med dess konsekvenser.

  SvaraRadera
 15. Nyliberalernas sista strid är att införa tvång...

  SvaraRadera
 16. En sjuk del av tjänstepensionen är att om man är "40-taggare" så får man förmånen att ytterliggare en snyltare ska in i systemet genom pensionsmäklare. Är man inte "40-taggare" så placeras allt i ITPK2 där man "bara" får välja fonder själv, vilket ses som en nackdel...

  Jag förstår att staten inte vill att vi ska ha kontroll över våra egna pensionspengar eftersom de då inte kan konfiskera dem efter behag. Men tjänstepension är utanför statens kontroll, dvs vem tjänar på detta (förutom pensionsbolagen)? Får facken en del av kakan eller varför har vi detta system?

  SvaraRadera
 17. http://www.businessinsider.com/sweden-false-safehaven-2011-11

  SvaraRadera
 18. Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB har gjort för pensionsspararna vad Bernard Madoff gjorde för sina kunder, tagit feta avgifter i reda pengar för att förvalta luft

  SvaraRadera
 19. "När väl den stora massan har slutat med kontanter så blir det inte svårt att argumentera för totalt avskaffande och vi är helt i händerna på banker/riksbank"

  Det där förstod jag inte. För att få tag i kontanter måste du redan idag utnyttja bank/bankomat.

  Nåväl, jag förstår inte riktigt hetsen mot kort och avskaffandet av kontanter. Kontanter medför mycket lidande i form av rån, t ex butiker, busschaufförer, taxi, banker(!) m fl. Gissar att det mest är svartjobbsnissar som lider.

  Nä, väck med kontanterna. Kör ren byteshandel om det inte passar.

  SvaraRadera
 20. Zpeter

  Gör som jag gjort - flytta din tjänstepension till Avanza. Där kan du placera hela premien efter eget gottfinnande, själv har jag mina placerade i oljeaktier och det har varit lönsamt vill jag påstå.

  Du kan köpa och sälja precis som från en vanlig depå.

  SvaraRadera
 21. "Det där förstod jag inte. För att få tag i kontanter måste du redan idag utnyttja bank/bankomat."

  Genom avskaffande av kontanter kan du inte genomföra anonyma transaktioner(förutom med guld och silver kanske) allt du handlar med registreras och beskattas. All beskattning är stöld av maffia-staten.

  SvaraRadera
 22. >Nä, väck med kontanterna. Kör ren byteshandel om
  >det inte passar.

  Det inte så enkelt. Byteshandel är ett bra sätt at undvika skatter på transaktioner och att undvika katastrofen som orsakas av FRB *). Problemet är att om byteshandeln blir för omfattande så kommer skattmasen på dig och du måste betala skatten. Och det måste du göra i pengar. Så då måste du in i penningsystemet igen.

  Vi sitter ganska fast i valutorna vi har via nationalstaterna tyvärr. Det kommer bli plågsamt att överge dem.

  -Jonas

  *) Fractional Reserve Banking. Känner inte till någon svensk översättning ("reservdelsbankning" är direkt översatt men blir ju fel). Det är mycket slående att vi inte har ord för just det här fenomenet, det är många som inte vill att man skall fatta hur penningsystemet funkar.

  SvaraRadera
 23. >Nä, väck med kontanterna. Kör ren byteshandel om
  >det inte passar.

  Jepp,& glöm inte arbetsbyte!

  GeCe

  SvaraRadera
 24. Pensionsförsäkringarr kommer att bli en mycket dålig affär framöver, ifall man överhuvudtaget får ut något.

  Det här insåg jag redan för sju år sedan, då jag snabbavvecklade min och min hustus P-försäkringar(Skandia). Anledningen var både Peak Oil och Kondratieff vintern.

  Vi satte ALLT i guld och silver istället, vilket varit mycket lönsamt jämfört med P-försäkringar. Där har vi något realt värde för vår ålderdom.

  /K

  SvaraRadera
 25. Lite offtopic, men när vi ändå pratar om Swedbank så kan jag nämna att Christer Gardell inte använder sig av belåning i Cevian - du brukar ju ofta tro att han snart är bankrutt p.g.a hans påstådda belåning...

  SvaraRadera
 26. Mera Swedbank stil:
  De tar 100:- i växlingsavgift ifall du vill växla till dig mynt(rör).
  Varje dagskassa som du boxar hos dem tar de 80:- för (samarbetar med Loomis).

  Banken är inte din vän !

  /Benke

  SvaraRadera
 27. Tack för mycket intressant blogg Cornu! Jag är ny läsare som nu läser din blogg varje kväll. För en ekonominybörjare blir det tyvärr svårt att hänga med ibland. Skulle det vara möjligt att lägga till en sida med korta förklaringar på dina mest använda ekonomi ord och uttryck? Ibland snackas det tillexempel om minishorts på börsen osv? Jag fick tom googla på likvid i början
  Men som sagt tack för alla läsvärda ideer och funderingar
  /Teknikern

  SvaraRadera
 28. Nej, banken är verkligen inte min vän. Tack gode gud att man är skuldfri och dessutom har hela pensionen i guld, silver och egna likvider helt utanför banksystemen. Skapat under femton års tid och helt utanför all kontroll utom den egna. Det är faktiskt sann lycka.

  Oroa er inte. Är skattebetalare också. Har inte smitit utan bara tillämpat en sparstrategi att lämna bank- och pensionssystemen för att bygga helt egna reserver. Får se om det fungerar när man blir pensionär så småningom.

  Gör hellre det än göder gamarna.

  SvaraRadera
 29. "Nåväl, jag förstår inte riktigt hetsen mot kort och avskaffandet av kontanter. Kontanter medför mycket lidande i form av rån, t ex butiker, busschaufförer, taxi, banker(!) m fl. Gissar att det mest är svartjobbsnissar som lider."

  Nu bör du tänka om!!!
  Hela vår civilisation bygger på att man kan göra sin syssla säker utan rånrisk (förr gick man alltid med vapen). Men istället för att stoppa rånen och rånarna vill du ta bort anledningen till att bli rånad. Det kommer aldrig att fungera för vad som är värt att stjäla varierar från tjuv till rånare. Avskaffandet av rättsväsende och rättssamhället, som skett i Sverige, kommer totalt att stoppa vår utveckling och föra ner oss på Somalias nivå.

  I Skjöldungasagan talas det om den goda tid när en guldring kunde ligga på mossen utan att bli stulen. Nu hör man att folk är knäppa om de fortfarande tror att man inte behöver låsa husdörren när man är hemma.

  SvaraRadera
 30. Vill dela med mig av min situation som kanske kan vara talande för hur dagens bomarknad ser ut.
  Sålde min 1,5a på södermalm förra september i en bra försäljning. Tanken vara tt byta upp mig.
  Var med på några budgivningar men hade inte riktigt råd med de lägenheter jag ville ha trots att jag fick låna 7ggr min årslön a 40000 kr (= 3360000. Inget amorteringsklrav alls. (har ju OK vinst från tidigare lägenheter) Visst. Har kanske för höga krav på mitt boende, men vem vill inte bo fint. Hade tur och fick en rimlig hyresrätt att övervintra i och fundera över mina livsval (ev utlandstjänst, byta jobb/stad mm mm. Började trivas i hyresrätten och kände ingen brådska med att köpa. Kändes inte fel att avvakta och se vart varknade går ett tag.
  Nu när priserna har satt sig och hysterin är borta har jag gjort nytt försök. Började med ett lånelöfte hos SEB. Får nu låna endast 5ggr min årsinkomst. Trots att min lön har ökat till 46000 kr kan jag nu bara låna 2760000. Har visserligen mer pengar att peta in i kontantinsats än tidigare, men det påverkar inte min lånevärdighet. Dessutom måste jag amortera allt som överstiger en belåningsgrad om 75% i en takt om 15 år.
  Summa sumarum....
  Trots en löneökning på 6000 kr sedan förra året får jag låna 600000 kr mindre.
  Inte konstigt att lägenheterna går för lägre pris nu än förra året!

  Mitt första och förmodligen sista inlägg på denna blogg

  /Henrik

  SvaraRadera
 31. sid 209 handelsbanken fick även de låna av fed. http://www.gao.gov/new.items/d11696.pdf

  SvaraRadera
 32. Behöver du ett lån? eller behöver ett lån för att starta ett företag, och i så fall kontakta oss på: [email protected]

  namn:
  Lånebelopp behövs:
  state:
  land:

  SvaraRadera