Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2011-11-24 13:04

Snittlön på Carnegie: 1.5 MSEK om året

Banken Carnegie fortsätter säga upp folk i Stockholm. Den här gången handlar det om ytterligare 100 personer som får gå, vilket skall spara banken 250 MSEK. Ett Carnegie som för övrigt tagit över kraschade HQ Banks personal.


I sig antyder den siffran att snittbruttolönen bland de som får sparken var 1.78 MSEK om året, förutsatt 40% kostnader för sociala avgifter och pensioner. Detta är förstås oräknat lokalkostnader, datorer etc, så antagligen ligger lönerna lite lägre än så, kanske 1.5 MSEK eller 125 000 i månaden.

Återigen får jag lite vibbar från IT-kraschen här. Fler och fler högavlönat bankfolk får sparken i Stockholm, och i City (of London) är det inte bättre ställt, så vem är det som skall anställa alla dessa? Och vad får det för konsekvenser för Stockholms bostadsmarknad när arbetslösheten och framför allt fruktan för arbetslöshet sprider sig bland stekarna runt Stureplan?

I våras höll jag en intern föreläsning, Svarta svanar och strategiska kriser, hos ett av Sveriges större bolag inom bank- och finans. Avslutningsvis presenterade jag några scenarion att diskutera kring. T ex peak oil och tillväxtens gränser som strategisk kris, en kris som inte går över och kräver förändring av hela organisationen och verksamheten för att uthålligt klara framtiden. 
Från presentationen

Att annat scenario var att den svenska skuldbubblan och bostadsbubblan spricker och utlöser en alldeles egen svensk skuldkris. I detta ingick förstås massarbetslöshet i finanssektorn som en del. Extra bistert blev det kanske då den egna branschen både pekades ut som orsak såväl som hårt drabbad.

Det blev rätt tyst i församlingen då scenariot kanske var ganska bistert med börskrasch, valutakrasch, räntechock, obligationskrasch, arbetslöshet, finanskris och nytt för de flesta eftersom de inte följer bloggen.

Jag fick till slut frågan "Så när börjar det där har du tänkt?", varpå jag svarade "Börjar? Det har redan börjat nu. Det här är inte hypotetiskt utan utspelar sig just nu." Exit. Ridå.

Och tyvärr ser det även fortsättningsvis ut som scenariot rullar vidare. Om ledningsgruppen tog till sig det hela låter jag vara osagt, liksom huruvida man tagit några åtgärder. Varnade blev man iaf.

Tillbaka till uppsägningarna. Ni som var med kanske minns hur svettigt det var kring IT-kraschen 2001 - 2003. Den här gången är skulderna betydligt högre hos Stockholms (fd) högavlönade. Tillgångar kan falla i värde, men skulder består. Och det blir inte bara bankfolk som får sparken. Man kommer naturligtvis även dra ner på inköp av IT-konsulter etc. Fler branscher kommer åka med när bankerna skär ner. 

Och yxan har bara börjat gå än så länge. 

Bankerna är generellt fortfarande rätt välmående på ytan.

Vänta till krisen drar igång på allvar 2013 - 2014.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Det är värre när arbetslösheten drabbar fattiga människor. Det här är en grupp som är marinerad i goda kontakter och som har haft alla möjligheter att se om sitt hus och spara.

  Nu gäller det bara att vänner håller ihop socialt och inte börjar stöta ut olycksbröder som har förlorat jobbet och i värsta fall skaffade sig för dyra vanor.

  SvaraRadera
 2. Har två bekanta på denna byrå du omskriver och bägge två har redan fått flera förslag från andra aktörer då detta inte var något nytt för branschen. Värre än så är det alltså inte även om jag förstår att det är viktigt att ha krigsrubriker för att folk ska motiverade att läsa.

  Toppenblogg för övrigt.

  SvaraRadera
 3. Det blir en ny erfarenhet för dem som har varit i bank-och finanssnurran. Frågan är om de förmår ställa om och inse att den sektorn är för stor och körd som karriärsväg. Vad ska de göra sedan? Kliva in på arbetsförmedlingen och försöka tänka om oc nöja sig med ett vanligt jobb (i konkurrens med tusentals andra)? En del kommer att överleva, andra inte.

  En sak är säker. Stora delar av de grupper som har burit upp de senaste årens livsstil med tex "bostadskarriär" och hög belåning kommer att slås ut. Själva fundamentet kommer att slås sönder i takt med att finanssektorn skärs ned. Och sedan kommer alla kringgrupper som har livnärt sig på bank och finans livsstil. Fastighetsmäklare, homestyling, restauranger, exklusiva gym, byggfirmor, bilservice, städfirmor, etc etc.. Det blir trångt hos arbetsförmedlingen.

  SvaraRadera
 4. Kan du på ett enkelt sätt förklara eller länka till en post som förklarar kedjan bostadskris -> bankkris med 2 års mellanrum?

  /EDK

  SvaraRadera
 5. Finanskris - Bostadskris - Arbetslöshet - Deflation - Fastighetskris kommersiella fastigheter - Budgetkris - Ännu mer arbetslöshet.
  Så ser väl krisspiralen ut som vi nu ser omedelbart framför oss.

  Politiska motmedel är sänkt ränta och tryckning av pengar. Hjälper inte mer än ytterst kortsiktigt.

  Skulle vi då tycka synd om dessa överbetalda parasiter som delvis orsakat eländet? Tveksamt. Man kanske borde skola om sig till arbetsförmedlare.

  SvaraRadera
 6. Varför skulle Stureplansmaffian ligga risigt till?

  Storbankerna gör 100 mdkr i räntenetto varje år i så väl goda som dåliga tider. Det räcker för att hålla personalen med 15-20% årliga lönelyft och sedvanliga bonusar i många år framöver och ingen kommer att sparka någon i detta härliga kompisgäng där alla är släkt med varandra.

  Däremot kommer statens ekonomi att uppvisa enorma underskott 2013-14 när man ska skydda finansbranschen till varje pris.

  SvaraRadera
 7. Människor med sådana höga löner svävar tillräckligt högt bland molnen att dom inte förstår hur det är att inte vara på marken, men när dom väl landar så är det ordentliga skrapsår i ansiktet dom får.

  För övrigt så är det ju många här på din blogg som tillhör övre skiktet av samhället. Dom vanligaste lönerna i Sverige ligger bland 250000 kronor om året, så dom flesta som håller till här ligger över medianlönen. Utbildning berör jag inte då det är stor skillnad mellan utbildade människor och bildade människor.

  SvaraRadera
 8. Re: 13:53

  Visst, det gäller att hålla skenet uppe. Man måste ju framstå som attraktiv på arbetsmarknaden.

  Tids nog hinner verkligheten ikapp. Jag har stött på en hel del av dom här finansmupparna som fått sparken. Dom är för fina för att gå till arbetsförmedlingen och när telefonen varit tyst i några månader och inga jobberbjudanden dykt upp bestämmer dom sig istället för att starta eget som "konsulter".

  Dom hyr in sig på nåt kontorshotell i city där dom försöker fördriva tiden mellan sina fåtaliga uppdrag. Det funkar ett år eller två men sen stänger dom ner sin firma.

  Verkligheten hinner alltid ikapp.

  SvaraRadera
 9. Lånar tråden, angående "vi gillar olika" tänket så hade ashberg på radio1 idag ett 2 timmars program om ämnet.Tydligen så har dom sex största dagstidningarna ca: 300+ bloggare och ledarsideskribenter som är över 30, varav 6 av dessa är födda utomlands? Alltså vi gillar lite olika, men helst född svensk och över 30 år.Hyckleri?

  SvaraRadera
 10. Ah men det står inte för vilken period kostnadsbesparingen görs.

  "Besparingen, som är den tredje i höst, ska minska kostnaderna med 250 miljoner kronor..."

  På ett år? två år? Om det är på två år år är det hälften av vad du räknat fram...

  //TT

  SvaraRadera
 11. 100 personer färre som kan skada samhället genom deras ageranden. Hoppas inte opinionen vilseleds över vilka som bär ansvaret när det väl bär av nedåt. Finns tyvärr en risk att redan utsatta grupper kommer bli syndabockar när allt börjar fallera.

  SvaraRadera
 12. Har en bekant som blev av med ett välbetalt M&A jobb hos en Isländsk bank förra gången det begav sig. Precis innan årsbonusen skulle betalas ut dessutom. Jag försökte fixa in honom hos vår controlleravdelning, men tyvärr så tyckte vår CFO att han inte hade rätt erfarenhet. Det kommer nog att bli ett allt vanligare scenario i framtiden. Många ökenpingviner dvs.

  SvaraRadera
 13. Kom en bra film detta året, "The Company Men" som handlar om precis det här, dvs en höginkomsttagare med dyra vanor(stort hus, porsche, mm mm, allt köpt med lånade pengar) som förlorar jobbet och vad som händer med honom sen.

  Sen kan man ju raljera mot höginkomsttagare(är själv inte det enligt normen), men globalt sett tillhör även en student på studiemedel till det lilla antalet relativt "rika".

  SvaraRadera
 14. Har inget till övers för finansvalpar men det får finnas lite substans i kritiken. Alla BLT har sitt ansvar också, bara för att bankerna har gett ut billiga krediter så tar det inte bort ansvaret från individen. BLTar kan fortfarande njuta av sitt lyxrenoverade kök och avsluta kvällen i Jacuzzin. Av vissa kommentarer här låter det som i Nazityskland då det var judar inom banksektorn som fick stå skott för krisen och vi vet hur det slutade...
  Dom som nu får gå från finansbranschen är knappast de som bär ansvaret, troligtvis doers på finansgolvet som gör sitt jobb precis som inom andra områden.

  I övrigt kan jag känna igen IT-bubblan nu genom något så ovetenskapligt att det är inflation i abstrakta titlar och roller inom IT-sektorn. Brukar vara en bra indikator på att en organisation har blivit ordentligt övergödd.

  SvaraRadera
 15. 1,4 Milj i årslön. Gissar att den personen klarar sig bra med betydligt lägre lön.
  Kanske starta eget.Slå sig ihop.
  P&B finansförvaltning. Eller algoritmtrimmare?

  Det är när fabrikerna slår igen som folk drabbas av sysslolöshet.

  SvaraRadera
 16. 15:17
  På den tiden människor kategoriserades i socialgrupper så räknades högskolestuderande till socialgrupp 1, vilken var den "finaste". Kändes konstigt för den som då levde på studielån och extraknäck.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 17. De här personerna kommer att använda sig av nätverket från Handels och hitta nåt annat företag att parasitera på. Kanske inte med 1.5 miljoner i årslön, men någon fastighetskris kommer de inte utlösa.

  SvaraRadera
 18. Glöm att snittlönen ligger på de siffror du fantiserar om! Mindre än hälften räcker, vi pratar om supportpersonal. Lönen är mycket skevt fördelad, dvs ett fåtal tar en stor del av kakan i branschen.

  SvaraRadera
 19. Det drabbar ingen fattig som morsan brukar säga...

  SvaraRadera
 20. I de 250 miljonerna ligger det mycket kostnader för IT-system. Carnegie har kört med dubbla system sedan HQ-förvärvet. Och personalen som får gå är mest på back-office, dvs. inte alls särskilt högavlönade. Men det är klart, man får ju fler läsare på sin blogg om man gör en höna av en fjäder...

  SvaraRadera
 21. Troligt att backofficepersonalen på Carnegie har 150k i månaden. Det faller ju på sin egen orimlighet. 25k kanske.

  SvaraRadera
 22. En annan grupp som väl också snart får stå i kö utanför af. är EU frälset. Det blir många över när EU går i graven alla kan ju inte bli ambassadörer i långtbortistan för så många länder finns inte ( Peak Countries!).

  SvaraRadera
 23. Finansbranschen har vuxit sig allt för stor, bara bra att den slaktas. De gör ingen nytta och skapar bara problem för samhället.

  Kasta dem hellre i fängelse!

  SvaraRadera
 24. jag jobbar med IT på en storbank. Jag har varit med om IT kraschen och lyckades rida ut stormen med jobbet i behåll..

  För 3 år sedan var jag på en IT mässa i USA. Där mötte jag amerikanska IT kollegor som har samma arbetsuppgifter som jag på en stor investmentbank.

  Amerikanarna frågade mig hur mycket bonus jag får på den svenska banken. Jag svarade att jag inte får någon bonus alls.

  De själva fick 650 000 USD i bonus det året. Jag pratar om helt vanliga IT anställda.

  SvaraRadera
 25. Appropå uppsägningar i bank och finanssektorn - Skånskan rapporterar att fler bankanställda går med i facket:
  http://www.skanskan.se/article/20111124/TTEKONOMI/311249963/1176/-/fler-bankanstaumlllda-garingr-med-i-facket

  SvaraRadera
 26. Jag jobbar i branschen och kostar enligt internbudgeten runt 2 miljoner per år. Nu kan man alltid diskutera hur mycket av det som är rörligt, men min fasta lön är iaf inte i närheten av sjusiffrigt. Det är höga kostnader med lokal, dator, finansiell data mm. Jag har även bekanta som jobbar på Carnegie inom front office som tjänar långt under 1.5 miljoner per år.

  Däremot kan jag ändå hålla med om att det finns väldigt många överbetalda i branschen vilket visar sig nu när det börjar ske strukturella förändringar. Senaste veckorna har det kommit många rubriker om att det börjar skäras även i investmentbankerna och inte bara på retail-sidan vilket är ganska sunt.

  SvaraRadera
 27. Kanske innehåller de 1.5MSEK också uppskattade tradingförluster som de uppsagda skulle gjort?

  Carnegies anställda (som kollektiv i alla fall) kostar ju inte bara pengar i lön, de förlorar ju pengar på verksamheten också? Att göra sig av med dem minskar ju sådana kostnader.

  -Jonas

  SvaraRadera
 28. Att Cornucopia varnar för överpriser på bostäder och en del annat är bra. (Jag har lärt mig en del)
  Men jag förstår inte hur en del resonerar, en del verkar vilja ha en kollaps, men ett sammanbrott kan leda till slutet för alla på några få år.

  (Jag är inte expert på kärnteknik jag har bara läst om vad som hände i Fukushima och deras bränslebassänger, dom lyckades kyla bassängerna men jag vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt, utsläppet kunde blivit min gissning tusen gånger värre)

  Om vi får ett mindre inbördeskrig eller en grupp missnöjda som dödar personalen på vårt kärnbränslelager då tar det några dagar till bränslet torrkokar och det blir ett fruktansvärt utsläpp som gör att delar av eller hela Sverige blir obeboeligt.

  En kollaps kan innebära slutet och det måste undvikas.

  Vi har nu en liten nedgång på bostadsbubblan, låt räntan styra ner bubblan till ca -20% på bostäder då behöver det inte bli någon totalkrasch, sen så införs det amorteringskrav som motverkar att priserna stiger på dom närmaste 10-20 åren då är bubblan borta utan någon farlig krasch.

  En totalkrasch kan göra att dom som har pengar på banken förlorar pengarna, dom som sitter på ett betalt hus kan inte sälja för det finns tusentals andra hus till vrakpriser,sunda företag gör kk, ALLA drabbas.

  Jag förstår inte att någon kan tro på att ett totalt sammanbrott är bra för ekonomin.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 29. #ekvationsteorin

  Ja, just Fukushima har gjort mig betydligt mer pessimistisk till möjligheterna för mänskligheten att överleva en ekonomisk kollaps. I Tyskland har de lyckats dra rätt slutsatser men här är till och med miljöpartiet tysta om kärnkraften!
  /Ogalen

  SvaraRadera
 30. Nåväl, bankerna har alltför många välutbildade, begåvade medarbetare. De behövs men inte så många. Finanssektorn är för stor för vårt land. Om nu de få gå från banken tror jag de skulle göra mycket större nytta i en tillverkningsindustri efter en kort omskolning. Inte bara tjäna pengar på pengar utan nu producera varor!

  SvaraRadera
 31. Jo jag är också rätt säker på att vi med kärnkraften gör kommande generationer en rejäl björntjänst. 344 reaktorer i världen och 2-3 st har redan härdsmältat. Det är rätt rutten statistik. Reaktorerna blir bara äldre och äldre...

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 32. Ja förfan, mer kol och olja vill vi ha, det har ingen dött av.

  SvaraRadera
 33. 22:22
  Jag sa inte att vi skulle stänga kärnkraftverken, jag sa att vi inte får stänga av dom utan kontroll med en politisk fanatism.
  Det är kanske bränslebassängerna som är den största risken när dom troende renar ekonomin.
  Bränslebassängerna är inte inkapslade som reaktorerna är och dom innehåller mycket mycket mer kärnbränsle. I Fukushima var bassängerna helt öppna sen taket sprängdes bort.

  Det finns två religioner som vill ha kaos ultravänstern och ultrahögern, båda tror att dom får makten efter den renande kollapsen, men det blir som vanligt, en ständig kamp mellan religionerna, Albert Einstein sa "Jag vet inte med vilka vapen tredje världskriget kommer utkämpas"
  Ekonomisk terrorism var vapnet som användes "men jag vet att det fjärde kommer utkämpas med stenar och pinnar"
  Albert hade kanske fel det är kackerlackorna som trivs i den strålande världen vi lämnar efter oss.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 34. Troligtvis kommer >20% av bankerna i västerlandet att slutat existera före utgången utav 2014.

  Då man beaktar hur exportberoende Sveriges ekonomi är, Svenne Banans genomsnittliga skuldsättning samt den sammanlagda storleken på balansräkningen för Sveriges finanssektor är det bara att konstatera att Sverige sitter i samma skit som Europas verkligen sjuke man, SWINE.

  SvaraRadera
 35. Kärnkraften är inte ofarlig men att säga att sverige blir obeboligt om vi skulle ha ett stort läckage är helt fel. Låt vara med en lätt förhöjd risk för cancer (mellan 1-20% per livstid). Detta kommer inte påverka samhället på ngt nämnvärt sätt. Dock de första veckorna, då radioaktivt jod i högdos släpps ut kommer det behöva evakueras.
  Det gåt utmärkt att bo kring chernobyl, dock troligt, som sagt, med lätt förhöjd cancerrisk. Kan man välja så bor man inte där så klart, likadant som det är med vissa förorter, men samhället fungerar i stort alldeles utmärkt där också.

  SvaraRadera
 36. 11:43
  Jag säger inte att vi ska stänga kärnkraften, vi får bara inte använda moderna ekonomiska teorier på kärnkraften.
  Minska på regelverket, låta marknaden avgöra säkerheten, slimma personalen, maximera vinsten på bekostnad av driften, med mera.

  Fukushima var nog säkert om dom bara hade, följt regelverket, och tagit kostnaden av högre skyddssvalar, och satt reservaggregaten på högre mark och dimensionerat byggnaden efter kända jordbävningsrisker.


  Tepko går nog i konkurs pga. Kortsiktiga vinstintressen, men staten betalar kanske saneringen så dom slipper kk.

  Sen så tror jag inte att du förstår hur mycket kärnbränsle som skulle släppas ut ur bränslebassängerna.

  Var finns alt svenskt uttjänat kärnbränsle?

  Hur mycket av det ligger i en "simbassäng"? Vi pratar inte om pysläckor som Tjernobyl och Fukushima.
  Fukushimas bränslebassänger blev bara lindrigt skadade vad jag har läst, i bassängerna låg alt uttjänat bränsle fån alla driftsåren, reaktorernas maximala utsläpp är bara en fis om vi jämför med bränslebassängerna.

  Finns det någon kunnig på området som kan säga hur stort utsläppet skulle kunna bli?

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 37. Det är bra att finanssektorn krymper.
  Carnegie borde aldrig ha räddats under (den förra) finanskrisen; att ett företag med så många ekobrottslingar kunder ses som systemviktig var extremt märkligt.

  För att raljera lite tycks finansbranschen handla om två saker: egenberikning och obegripligheter.
  Det allt överordnade målet tycks vara att uppfinna belöningssystem för företagens anställda som ingen utomstående begriper och som alltid betalas ut; oavsett hur företaget utvecklas betalas bonusen ut.

  För att uppnå detta mål ägnas resten av tiden åt obegripligheter: att uppfinna globala pyramidspel som ingen utomstående begriper och som inte tillför någon samhällsnytta, men som däremot ofta slutar i finansiell katastrof. För ett bland mängder av exempel, se de amerikanska sub-prime-lånen.
  Staten väljer att träda in, skattebetalarna förlorar, finansmiljardärerna klarar sig helskinnade, stekarna lallar vidare.

  F

  SvaraRadera
 38. 11:43

  Enligt Ukrainska myndigheter har mellan 15000-30000 männsikor dött, och ännu fler har skadats, till följd av Tjernobylolyckan för 25 år sedan. Pripiat är än idag en obebodd spökstad(P3-dokumentär).

  Varken konsekvenserna eller sannolikheten för en härdsmälta bör underskattas.
  Personligen är jag skeptisk till svensk kärnkraft. Jag tror nämligen inte att säkerheten är så god som vissa vill påskina.

  Idah har vi gröna alternativ till kärnkraft så varför inte utnyttja dessa energikällor istället?

  SvaraRadera
 39. Mycket snack. Som medarbetare i pariasmittade finansbranchen så måste det ändå till ett försvar. Ja, det betalas ut visuellt höga löner i branschen. Dock bör beaktas att dessa människor är extremt drivna och ger upp allt för att komma dit de är. Arbetsveckor på 80h+, många resdagar, extrem press att leverera. De som inte varit i branschen på riktigt förstår inte. Min fru som är gift med en "finansvalp" sedan 10år fattar fortfarande inte pressen, stressen, arbetskultuen.

  Slutsats: hårt arbetande individer som snabbare får sparken när det går dåligt, men som tjänar bättre när det går bra. Tjänar mer än snittet då de är bättre utbildade,

  SvaraRadera