Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2011-11-07 09:20

Regimen trefaldigar avgifterna för ovanliga köksfröer

Alliansregimen slår nu till ännu en gång i sina försök att slå ut alla andra köksväxtfröer än det fåtal som det agroindustriella komplexet erbjuder, sk ovanliga köksväxter.

Den här gången trefaldigar man avgifterna för fröpackarna i Sverige, i ännu ett försök att slå ut näringen. 


Detta är alltså inte baserat på det EU-direktiv som man körde en stenhård svenskt tillämpning av för nästan exakt ett år sedan, den sk FRÖ-lagen, utan helt på alliansregimens eget initiativ. Och för att få igenom avgiftshöjningen utan att någon fick förvarning gick den enbart ut på remiss till ett enda företag, agroindustriella Nelsons, som med sin fröpackning baserad i Lettland inte alls berörs, utan tvärt om gynnas av det hela när konkurrenterna slås ut.

Exempelvis skall egenföretagaren Lindbloms Frö nu betala 150 000:- SEK i avgift istället för tidigare 50 000:- SEK, utan att få något extra ut av det alls. Även enskilda firman Runåbergs fröer kommer antagligen drabbas lika hårt. Företaget Impecta konstaterar att avgifterna blir högre än vad de betalar för fröerna.

Har de slumpmässiga inspektionerna helt plötsligt blivit 3x så dyra? Man får många inspektionstimmar för 150 000:- SEK. Med en timpenning på 1000:- i timmen borde varje fröpackare bli inspekterad 150 timmar om året, nästan en hel månad heltid. Eller föreligger det någon form av korruption från agroindustrin här som har lobbat/mutat in det hela för att slå ut alla små konkurrenter?

Kom ihåg att det här är (c)entern som sitter på Landsbygsministerposten med Eskil "Agroindustriella Matlandet" Erlandsson, vars främsta syfte är att krossa allt småföretagande på landsbygden för att gynna agroindustrin och storföretagens monokulturer. Antagligen i linje med nya partiledaren Annie "Facebook" Lööfs sk Stureplans(c)enters mål. (c)ombiesarna verkar göra sitt bästa för att skicka ut partiet ur riksdagen efter nästa väl, där de tävlar med (fp) och (kd) om att åka ut med störst marginal. Kvar lär väl bara socialmoderaterna bli.

Sätter man samman bilden av vad alliansregimen tar sig till, t ex att småbrukare inte skall få EU-stöd, att små fastigheter inte skall räknas som jordbruksfastigheter från 2014 (extremt viktigt att tänka på för den som går i smågårdsplaner), vargfrågan, att små förädlare av fröer skall betala hutlösa avgifter, att Arla fick ta över Milko och utgöra 80-90% av den svenska mjölknäringen etc så är bilden väldigt tydlig. Alliansregi(m)en är småskalighetens, mångfaldens, landsbygdens och småföretagandets fiende, lika mycket som (s)ocialisterna har varit det. Tyvärr finns det alltså inga alternativ.

Länkar till några drabbade företag:
 • Lindbloms Frö "Vi är ledande i Skandinavien när det gäller ekologiskt frö och frö för småskalig yrkesmässig odling."
 • Impecta "Hos oss kan du köpa fröer till alla växtgrupper."
 • Runåbergs Fröer
Avslutningsvis ett citat från minister Agroindustriella Matlandet (japp ad hominem är vad han förtjänar) på regimens websida, min fetstil:

"Sverige erbjuder obegränsade möjligheter. Storslagen natur, god mat och upplevelser i världsklass är resurser som vi ska bruka utan att förbruka. Vi ska ta tillvara människors engagemang och företagsamhet och se till att hela landet tillåts växa och spira. Denna utveckling är inte möjlig utan de gröna näringarna."

Med detta menar man alltså att Nelsons i Lettland skall tillåtas växa och spira. Är detta månne ett utslag av nykolonialism och att regimen anser att Lettland är en del av Sverige (igen)?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Var detta mastodont inlägget?

  SvaraRadera
 2. Helt oacceptabelt. Detta förtjänar en KU-anmälan mot regeringen.

  SvaraRadera
 3. Varför har man en avgift ö.h.t. Även 50000:- är ganska saftigt. Om det krävs kontroller så borde det väl räcka att fröfirman betalade för kontrollerad timma.

  /Jonas

  SvaraRadera
 4. Centern får C enligt gamla betygsskalan...

  SvaraRadera
 5. Viktualiebrodern2011-11-07 09:44

  Man får inte glömma att de monokulturella, högrisktagande storskaleprofeterna lider av en psykisk störning och måste bemötas därefter. Ett allmänt moraliserande eller ett ifrågasättande av deras intelligens leder ingen vart, eftersom de har en annan moral och det inte är något i intelligensen som felar.

  SvaraRadera
 6. Småföretagen är numera enbart webbaserade app-företag enl. centern.
  Håller man på med något annat utanför app store eller android market så tillhör man dåtiden och ska straffbeskattas till döds.

  Därimot går det givetvis bra att ge 100 miljoner till facebook, istället för att låta dessa 100 miljoner gå till småskaliga företag som ökar den biologiska mångfalden och bevarar kulturhistoria. "Matlandet Sverige" är nog att varje mot/trafikplats ska ha ett McDonalds (inte Max för större företag får inte samma skattefördelar som småföretag (såsom McDonalds då detta är ett franchisingföretag.))

  SvaraRadera
 7. När historien en gång skrivs om Sveriges uppgång och fall är jag övertygad om att motarbetendet av allt vad småskalighet heter under decennierna efter andra världskriget och framåt kommer att få en framskjuten plats. Det arbetet har bedrivits systematiskt och med en agenda, låt vara olika agendor under olika färger på regimen, men resultatet har nu efter drygt 60 år blivit katastrofalt.

  Den enda småskalighet som återstår återfinns inom de återvändsgränder till branscher som nuvarande regim omhuldar som städföretag och pizzerior. Inget ont om det men knappast vad vi kan generera inkomster till välfärden av nu och i framtiden.

  SvaraRadera
 8. Jag ser fram emot att C, FP och KD åker ur riksdagen. Kan de ta de falska miljömupparna och V med sig också så blir det jubel i busken. Då är det bara S och M kvar att tävla om att förstöra Sverige.

  SvaraRadera
 9. (mp) åker antagligen inte ut. Kvar blir (s&m) med (mp) i opposition.

  SvaraRadera
 10. Dags för ett fröuppror? Såg att att ett par bloggare, bl a Nisse i torpet, hade börjat så smått med fröbyten. Skulle inte förvåna mig om någon eller några av de småskaliga producenterna hjälper till. De kan ibland vara lite...anarkistiska till sin läggning.

  SvaraRadera
 11. Borde inte CenterPartiet förkortas CP?

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det är bra att du skriver om sånt här.

  Det är inte alltid som vi storstadsbor får höra om sånt här, men det är definitivt intressant och man blir minst lika förbannad över politikernas klåfingriga inkompetens som när du visade filmen med den tyska journalisten.

  SvaraRadera
 13. Nu skall vi inte vara taskiga mot människor som drabbats av cerebral pares och jämställa dem med centerpartister. De har det tufft nog ändå.

  SvaraRadera
 14. Men för helvete, förr i tiden kunde bönderna göra uppror när man blev förtryckta av överheten, nu vågar vi inte ens åka och dumpa lite välförtjänt gödsel utanför Rosenbad som fransmännen. Vi behöver en gammal hederlig revolution i det här landet och nollställa alla dumheter som politikerna hittat på dom senaste 50 åren.

  SvaraRadera
 15. RE: Nisse
  Det finns en bok, Hur Sverige blev rikt av Johan Myhrman,
  den skriver om Sveriges uppgång och fall, har läst den själv, är en länk, http://www.marknadskraften.com/recensioner/myhrman.shtml

  SvaraRadera
 16. Vilken storslagen idé. Man hade väl väntat sig att alliansregimen - så som du korrekt påpekar - var för småföretag och underlätta deras verksamhets. Inte minst då man i retoriken och även i praktiken (med tanke på skattesystemets uppbyggnad med fördelar för medelstora till stora företag) förväntar sig att landet skall fortleva på idel kokande kittel av småföretag. Detta är varken bra för någon förutom kanske Monsanto och dylika. Nelsons kanske är Sveriges motsvarighet till Monsanto tillsammans med herr Eskilsson.
  Visste ej att Nelsons hade fröverksamhets i Lettland. Men det är rimligt. I Lettland är agrokulturen välutvecklad. Men även där har man märkt av ett uppköps och monokulturisering från europeiska företag.
  Med andra ord om Nelsons (om de ligger bakom detta eller har deltagit i lobbyn):
  De producerar i Lettland där agrarindustrin är en av basindustrierna och sådana regleringar inte kan ens tänkas existera av vanliga letter - medan man pungslår den svenska marknaden i en sann exploateringsanda med monopolställningen som ledstjärna.
  Vilken fars.
  Bra inlägg.

  SvaraRadera
 17. Skickat till Tony-P Nilsson på Jordbruksverket som uppfunnit avgiftshöjningen.

  Bäste Tony,
  Tack för att du gör min vår lättare!

  Nu är det ett bra tag kvar till våren, men jag vet redan vad som stundar. Oändliga timmar framför fröhyllorna med min odlingstokiga sambo och bläddrande och kryssande i diverse frökataloger från obskyra handlare. Jag är nog en av de få som håller tummarna för att skärpta tillsynsavgifter ska minska på en del av valmöjligheterna. Dessutom hoppas jag att själva tillsynen, borde väl handla om minst en månads heltidarbete per distributör, ska rendera ytterligare omak för handlarna.

  Men har jag förstått rätt att det bara är ätbart som berörs? Snälla, inför minst lika strikta regler och kostnade för uppsjön av färggranna blommer, det räcker med en färg på tulpaner. Ok, tulpanerna är redan i jorden för i år, men du förstår nog min poäng.

  MVH
  Erik

  SvaraRadera
 18. Härligt! Dock osäker på om ironin (??) går hem.

  SvaraRadera
 19. Jag hoppas att du är intellektuellt hederlig nog att göra mig sällskap och göra det enda du kan göra när du skriver "Tyvärr finns det alltså inga alternativ". Jag håller helt med (som f.d. borgerlig), och därför är det blankt som gäller. Som du ser är det minst dåliga så dåligt att man inte kan stödja det.

  SvaraRadera
 20. Så sant... Tony verkar inte vara 70-talist.
  /E

  SvaraRadera
 21. När Eskil Erlandsson talar om de "gröna näringarna" menar han naturligtvis att det är endast det agroindustriella komplexet som tillåts växa och spira.

  Monsanto och de som har patent på genmanipulerade frön tillåter ingen konkurrens och ger sig inte innan alla naturligt fortplantande nyttoväxter har utrotats.
  De kunde lobba in denna vansinniga idé, även bland dem av västvärldens politiker som förutsåg en katastrof, genom att "säkra" befintliga fröer i den stora fröbanken på Svalbard. – Skulle det gå åt h-e så är det ju bara att återplantera från fröbanken.

  Det blir alltså lika förbjudet att odla egna grödor med egna frön som att bränna sin egen sprit eller kanske snarare att kopiera något med upphovsrätt / patent.

  SvaraRadera
 22. Apropå att rösta: http://www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk

  / lemonride

  SvaraRadera
 23. Det är lätt att falla ned i hopplöshet inför politikers och de stora bondekooperativa företagens brist på insikt om hur vår framtida livsmedelsproduktion (15-20 år) kommer att se ut, utan fossil energi och utan biologiskt mångfald.
  Det industriella kemikaliejordbruket i Sverige drivs idag av de multinationella livsmedelsföretagen i symbios med bondekooperationens egna medlemsföretag. Stöttade av forskningen in SLU, som har en rektor Lisa Forsse djupt inflätad i LRF som för något år sedan la ned Centrum för uthålligt lantbruk i Uppsala. Bloggen Osunt har skrivit in detta.

  Just nu har jag svårt att se hur detta sista fäste för statsmonopolkapitalism ska kunna upplösas och ge plats för ett framtida resilient livsmedelförsörjning. Enligt Centrum för Uthålligt Lantbruk är vår jordbruksmark i så dåligt skick brist på mikroorganismer bl a att de tar 10-15 år att återställa jorden för ett kunna bedriva ekologiskt/permajordbruk utan konstgödsel och kemikalier, m a o fossil energi. Dessutom är mullhalten i ett bedrövligt skick, vilket knappast förbättrar läget.
  För att inte tala om tillgången på fosfater, som likt oljan redan om 20 år kommer att vara en brist vara.
  Som sagt ingen lysande framtid vi går tillmötes. Låt oss hoppas att attacken på ovanliga köksfröer från regeringen leder till en folklig protest och början till omställning av vårt dödsdömda industriella kemikaliejordbruk. Naivt ja, men man ska inte förringa att små händelser har ändrat utvecklingen.

  SvaraRadera
 24. Det som Alliansen håller på med är säkerligen att dela ut "återbäringen" till de som bidrar/bidragit till deras respektive partikassor.

  Anar att företag som Monsanto och de andra genpatenterarna ligger nånstans i bakgrunden här. (Undrar vad dom snackar om i Bilderbergarnas hemliga sammankomster där hela svenska politiska och finansiella eliten deltar/deltagit. Kolla Wikipedia på "Bilderburggruppen". Där står alla namnen. Ni får själva fundera på vad dom kan tänkas avhandla i mötena men utförsäljningen av svenska, för Sverige viktiga företag, verkar öka varje gång, efter att vår politikerelit deltagit i sammankomsterna.

  Vi behöver ett helt nytt politiskt parti. Glöm SD. Dom är för alltid brända av sitt s.k nazistiska förflutna.

  Jag tror att det börjar bli oroligt i väljarleden. Alliansregeringens märkliga göranden och låtanden går i många fall tvärtemot det vanliga sunda "bondförnuftet". Folk förstår inte vad politikerna håller på med. Smockorna som Alliansregeringen och EU och vår riksdag delar ut till folket, börjar få gemene man att vakna. Uppvaknandet går trögt men en påtaglig oro börjar märkas i folkdjupet. Folket söker nya ledare men hittar inga. De känner att samhällets grundvalar sviktar. Törnrosasömnen är över. Uppvaknandet är svårt.

  Vi behöver ett helt nytt politiskt parti som kan fånga upp denna oro. Ett politiskt parti med ett partiprogram som kan samla både "pursvenskar" och de "nybyggare" som är "assimilerbara". (Det finns tydligen en oro även bland de sistnämnda grupperna över Alliansregeringens alltmer märkliga och ologiska agerande i div frågor.

  Att starta ett nytt parti är ingen barnlek. Särskilt inte om behovet av ett är akut. Var finns det tänkbara ledare? Hur utforma ett för alla godtagbart partiprogram? Finansiering? Men en sak är klar. Bojkotta alla f.d nazister. Görs inte det kommer ett ev nytt partiförsök att att misslyckas.

  Anders

  SvaraRadera
 25. Man skall inte tro borgarna om för mycket.

  Det lär ha varit Ahlmark som jobbade för författningsändringen som kom i början av sjutiotalet. Den författningen var väl något av det värsta som kunde hända Sverige!

  Gösta Bohman jobbade, på sextiotalet för att lärarstrejker skulle anses som samhällsfarliga, dvs förbjudna om lärarna behövde dem.

  Men debattklimatet är bättre nu än för åtta år sedan.

  SvaraRadera
 26. Tycker för övrigt att det är synd att du lägger in tidelagsdiskussionen i detta inlägg som är så viktigt. Du förlorar trovärdighet som seriös debattör då många som är bekymrade över detta med fröerna ryggar över detta plumpa inblandande av annat ämne. Bland annat flera jag skickade vidare länken till.

  Om han sagt något dumt, eller som jag tyckte det verkande resonerande om var lagens gräns skall dras, i ett annat sammanhang så distrahera inte detta ämne med det utan gör ett separat inlägg.

  Så radera tidelagssentenserna så kan detta i övrigt eminenta inlägg spridas!

  SvaraRadera
 27. Håller med 13:08. Om den formuleringen kvarstår går det inte att använda det här inlägget för att väcka frågan hos diverse politiker.

  SvaraRadera
 28. 13:08, vettig kritik. Jag tar till mig och åtgärdar. Eftersom ni (och inte bara jag) faktiskt för en gångs skull tycker det jag skriver är viktigt för vidare spridning.

  SvaraRadera
 29. Om man undrar varför vi inte har råd infrakstruktur längre. 1) Blöder pengar pengar på folk utan jobb 2) I de fall de får jobb, så ska de helst jobba med att komma på sätt att göra företagande omöjligt.

  Vi ska inte jobba och utnyttja våra naturresurser. vi ska låna och köpa från utlandet.

  Där har ni det. En hög med diverse problem ihoptejpade till ett svar på vad osm är fel med sverige.

  Sjävla grundproblemet är ju våran stat är allsmäktig, de kan göra vad som helst bara de änrar lagen först. Inget är heligt. Allt kan bestämmas över och helst med rejäl dos godtycklighet.

  SvaraRadera
 30. Kan man inte bara gå runt reglerna genom att ha den svenska gården som uthämtningsställe och ha själva "butiken" i Lettland eller Estland eller liknande land?

  För 3x150'000 så får man väldigt mycket på andra sidan Östersjön.

  SvaraRadera
 31. Tack!
  Mvh
  2011-11-07 13:08

  SvaraRadera
 32. I denna fråga förtjänar vi moderater och alliansare politiskt stryk. :-(

  SvaraRadera
 33. Du har så rätt tyvärr. Sverige är småföretagarnas helvete. Var ju bara gamla Centern som hade som uttalat mål att värna småföretagande och det vet vi ju vad som hänt med dom nu.

  SvaraRadera
 34. Finns det någonstans dit vi som är hängivna odlare kan skriva och uttrycka vårt missnöje? Jag har letat, men inte hittat...

  SvaraRadera
 35. Jag kopierade ditt inlägg och skickade det till moderaternas partikansli rakt av med följdfrågan vad de tänker göra åt detta. Hoppas det var OK?
  /Mimmi

  SvaraRadera
 36. Vansinne. Vad kan man som medborgare göra? (Seriös fråga.)

  SvaraRadera
 37. http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/03/wikileaks-us-eu-gm-crops

  SvaraRadera
 38. 2011-11-08 16:36
  Den var intressant! Det hade varit bra om det togs upp av en svenskt tidning!

  Mvh

  SvaraRadera
 39. Kanske är det borgarnas tanke att vi alla i förlängningen endast skall kunna köpa GMO-frön från jättestora producenter när alla små producenter och försäljare slagits ut ?

  SvaraRadera
 40. Josef Fransson (SD) har ställt en fråga till Eskil Erlandsson om detta igår, den 10 november

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GZ11118

  SvaraRadera
 41. "Kan man inte bara gå runt reglerna genom att ha den svenska gården som uthämtningsställe och ha själva "butiken" i Lettland eller Estland eller liknande land?

  För 3x150'000 så får man väldigt mycket på andra sidan Östersjön. "


  Ventspils är en mycket välskött liten stad, till skillnad från Riga. Levnadskostnader ligger "mycket" lägre än i Sverige totalt sett.
  Visst finns det stora kulturskillnader, det måste man vara beredd på att klara av.
  Har varit bosatt här i 5 år.


  http://www.investinventspils.lv/en/

  There is a special economic zone situated in the Free Port of Ventspils. The basic incentive package available for companies establishing within this zone includes the 80% rebate on real estate tax and 66% rebate on corporate income tax, as well as remarkable reductions on value added tax, excise tax and custom duties.

  SvaraRadera
 42. Ämnet togs upp i Radio Krstd med intervju med Lindbloms frö. Tydligen så skall Jordbruksverket JO-anmälas.

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3742&grupp=9905&artikel=4804941

  SvaraRadera
 43. Fullkomligt sanslöst.

  Jordbruksverket får nästan en halv miljard (496 588 000 för att vara exakt) kronor av våra skattepengar enligt 2012 års budget. Det borde väl för höge farao finnas gott om utrymme där för att täcka de så kallade kontrollerna.

  SvaraRadera